Hur man säljer mat online

Leverera din mat över hela världen med vår 7-stegs guide för att sälja mat online

Hur man säljer mat online


den’2020, och den globala livsmedelsindustrin beräknas vara värd en enorm $ 12,24 biljoner. Oavsett om det’s gå med i din lokala vinklubb för en månatlig omgång gratisprover, eller få alla ingredienser till den perfekta veganmåltiden som skickas direkt till din dörr, det verkar som om alla’s in på åtgärden. Isn’Det var dags att du fick en bit av pajen?

Nu kan du göra det!

Tack vare globala marknadsplatser och e-handelsplattformar, det’s nu lättare än någonsin att börja sälja mat online. Vår guide leder dig genom allt från internationella livsmedelsregler, till att välja din perfekta plattform och marknadsföra dina produkter.

I slutet vann du’t bara ha en klar idé om hur man säljer mat online – du’Jag kan sätta vad du gör’har lärt sig i praktiken och skapa din helt egen onlinebutik.

Så nu är entréen på vägen, låt’s gräva i huvudrätten och ta reda på hur du kan göra din dröm till verklighet.

1

Vet lagen

Det första du vet om matlagar är att reglerna varierar beroende på var du är’är från. Regler i USA skiljer sig från till exempel i E.U..

Om du bor i USA, du’Jag måste följa vad’s känd som stugamatlagar. Återigen kan dessa skilja sig något från stat till stat, men vi’kommer att gå igenom några av dina väsentligheter’Jag måste vara medveten om var du än är’är från.

För att få lagligt godkännande, du’Jag behöver några saker:

 • En årlig kökinspektion som utförs av hälsoavdelningen
 • Ett godkännande / tillstånd från avdelningen för jordbruk eller hälsa
 • En giltig statlig affärslicens
 • Bevis på att din butik uppfyller hygienbestämmelser för alla livsmedelslager, kalla och torra
 • Inga husdjur i köket eller i huset om det’är ett hemkök

Oavsett om du bestämmer dig för att laga mat i ditt hemkök eller i ett kommersiellt kök, du’Jag måste bekanta dig med de lokala bestämmelserna som du’åter förväntas följa. Om du bestämmer dig för att sälja mat online via en leverantör (snarare än att hantera maten själv), du’Jag måste undersöka leveranskedjan för att säkerställa att dina ingredienser är upp till standard.

Oavsett din plan, vet att federala, statliga och lokala myndigheter är här för att hjälpa dig! den’är deras jobb att känna till lagarna inifrån och ut, så de’är en bra resurs att konsultera. Jennifer Irvine från måltidsförsörjningstjänsten Balance Box förklarar hur hennes verksamhet har gjort det bästa av dessa resurser:

“När jag först började arbetade jag från mitt hemkök. Men när verksamheten har vuxit, vi’har flyttat till ett kommersiellt kök. När det gäller den juridiska frågan var det första vi gjorde att ringa miljöhälsokontoret och bjuda in dem att komma in och träffa oss och ge oss råd om vad vi behövde göra – och de var lysande.”

balans box kökBalance Box använder ett team av näringsläkare och kockar för att förbereda en anpassad, hälsosam matmeny för leverans.

Naturligtvis de krav vi’Vi har listat här är det minsta som krävs för att driva ditt livsmedelsföretag. Vi’d vara här hela dagen om vi listade allt, men vi rekommenderar att du läser ordentligt hemsidan för stugmatlagarna för mer information och för att hitta information om ditt specifika tillstånd.

Om du bor i E.U finns det separata regler och förordningar som du måste följa. För mer information om dessa, gå till Europeiska kommissionen för livsmedelslags allmänna principer.

2

Hitta din nisch

Några av er kanske redan säljer mat personligen. Andra kanske bara är inställda på en mördareidé. Men om du’Låt oss hjälpa till med att spika din nisch ännu.

En bra plats att börja är att undersöka mattrender. Avfallsminskning är ett hett ämne för tillfället, så att reklam som du lagar mat med missformad frukt eller grönsaker kan vara en fin vinkel, till exempel.

Därefter måste du veta var du sitter på en fullsatt marknad. Är du ett prisvärt, vardagligt varumärke? Eller en gourmet lyx? Är ditt fokus rent äta hälsa? Eller övergivna godbitar?

Allt detta spelar in i hur du märker och annonserar dig själv. Allt från att välja en företags färgpalett till att förstå vilken text- och logotypdesign som ska användas kommer att vara beroende av hur du vill att dina produkter ska ses.

Efter det måste du fastställa en budget och några förväntningar. Hur mycket har du råd att spendera varje månad? Planerar du att sälja lokalt, nationellt eller över hela världen? Var ser du ditt företag om tre till fem år?

Svaren på dessa frågor hjälper dig att veta hur mycket pengar du kan investera i saker som din onlinebutik, marknadsföring och ingredienser – vilket i slutändan dikterar de priser du tar ut kunderna.

Slutligen, fråga dig själv – vad tar du till bordet? Att sticker ut, du’Jag behöver en USP (unik försäljningspunkt). Här’är ett exempel.

JK GourmetJK Gourmet har hittat en nischmarknad som hjälper över en miljon amerikaner.

JK Gourmet spikade sin nisch genom att producera spannmålsfria produkter riktade till människor som behöver hjälp med att hantera ulcerös kolit – ett tillstånd som drabbar 1,6 miljoner amerikaner. Verksamhetschef Jodi berättade för Shopify:

“Vi’Vi har snitit ut vår nisch med kornfria produkter, vilket säkerställer att vi’är också glutenfri. Vi tar också upp behoven hos det växande paleosamhället, och eftersom vi alltid har eliminerat användningen av raffinerat socker och konstgjorda sötningsmedel, vi’vädjar till en bredare publik än någonsin tidigare.” 3

Källa till din leverantör

Oavsett om du lagar din egen mat eller köper färdiglagda varor för att sälja, du’Jag måste hitta en leverantör. Det svåra är att veta vilka som är trovärdiga.

Att använda webbplatser som Food Master kan hjälpa dig att skaffa leverantörer som specialiserar sig på de ingredienser du behöver. När du’Vi har upprättat en lista, du’Jag vill leta efter certifikat och kan till och med be om referenser.

Det här är mycket vanligt, så don’vara rädd för att fråga en leverantör om sina referenser. Kom ihåg att allt som levereras till dig kommer direkt att representera ditt företag. Om leverantören säger att deras produkter är ekologiska, don’t bara ta det som evangelium – titta på det.

Topp tips: Många småföretag börjar med att använda Costco. den’är ett pålitligt, välkänt varumärke och en pålitlig leverantör.

4

Skapa ditt märke, förpackning och märkning

Vid denna punkt bör du ha en klar uppfattning om vilken mat du vill sälja och hur du’kommer att producera det. Du’Jag har också tänkt på ditt varumärke. Nu det’det är dags att implementera dina beslut.

Företagsnamn

Ett företagsnamn bör vara tre saker: minnesvärd, relevant, och lätt att stava.

Säker, ‘Mary’s muffins’ är relevant och lätt att stava, men kommer det att fastna i människor’s sinnen?

Försök bli kreativ. Tänk utanför rutan och be andra om sina åsikter. Om du’planerar att sälja internationellt, du’Jag vill också se till att namnet inte är’t är felaktig eller förlorad i översättningen.

Märkesfärger

En färg är inte’t bara en nyans – det’s en känsla. De färger du väljer får människor att känna vissa sätt. Du kan vara djärv och inspirerande, uppvärmd och passionerad, eller cool och innovativ, allt genom de färger du bestämmer dig för.

När det gäller psykologi, tenderar livsmedelsföretag att göra för ljusa färger. De’är spännande, tydliga och kan uppmuntra impulsköp. Gula, röda och apelsiner är alla förknippade med övergiven mat, medan gröna och blåa vanligtvis uttrycker hälsa och vitalitet.

Produktbilder

Dina produktbilder är en kund’s första kontaktpunkt med din mat – och första intryck räknas!

Om du inte vill ha dig som en skicklig fotograf, vi’d rekommenderar att betala för professionella produktbilder. Detta kan hjälpa din mat att hoppa från din webbsida och till en kund’s vagn.

Förpackningsregler

Detta är en viktig. Enligt amerikansk lag måste din förpackning innehålla följande information:

 • En fullständig lista över alla ingredienser som används i produkten
 • Kvantiteten eller beloppet i paketet
 • Produktens vikt
 • Ditt företagsnamn och leverantör du använde
 • ‘Använd av’ / ‘bäst före’ datum

Detta bör inte bara vara på alla dina förpackningar, utan också i dina online produktbeskrivningar. den’Det är också bra att inkludera näringsinformation så att människor har en uppfattning om de hälsofördelar / problem som följer med din mat.

5

Pris för dina produkter

den’Det är mycket bra att skapa ett coolt varumärke med en fantastisk USP, bakom vilken några läckra läckerheter sitter – men som det gamla ordstävet säger, ‘pengar pratar.’

Hur bra dina produkter du än är, måste du fortfarande veta hur du prissätter dem. Att under- eller övervärdera din mat på lång sikt kan se din affärstank. Så, hur kan du räkna ut rätt pris?

Tja, Shopify har en lysande steg-för-steg-guide som hjälper dig att lösa detta, som vi’Jag ger dig en kort översikt av nedan.

Beräkna dina variabla kostnader

Först måste du veta hur mycket din mat kostar att producera och sälja. Saker som kostnaden för ingredienser, förpackningar och frakt måste alla tas med i beräkningen.

Om du till exempel säljer soppor kan du lägga till alla variabla kostnader och ta reda på hur mycket du har’re faktiskt betalar per kartong.

Skapa en vinstmarginal

Därefter måste du veta hur mycket av en vinst du vill göra. För att göra detta, tänk på hur mycket vinst du vill generera (t.ex. 15% vinst).

När du har en procentandel i åtanke måste du förvandla den till en decimal. Detta görs helt enkelt genom att dela det med 100 (t.ex. 15/100 = 0,15).

Nu har du en siffra för dina rörliga kostnader och ett decimaltal som representerar vinstmarginal. Beräkna härifrån hur mycket du ska ta ut per produkt. Det här kan bli lite matte-ja, men inte’o oroa dig – följ bara Shopify’s enkla ekvation, som visas nedan:

Målpris = (Variabel kostnad per produkt) / (1 – din önskade vinstmarginal som decimal)

Faktor i fasta kostnader

Andra kostnader att tänka på är saker som hyresutrymme för matlagning, matlagningsutrustning, uthyrning av lagring, försäkring, licensavgifter och anställdas löner. Alla dessa måste tas med för att säkerställa att ditt företag åtminstone bryter jämnt.

Topp tips: Shopify’s break-even calculator kan hjälpa dig med detta.

Testa och ändra där det är nödvändigt

Det kan hända att du slår spiken på huvudet första gången. Chansen är dock du’Vi måste testa dina målpriser och granska dem varje månad eller så. Det kan ta lite tid att få rätt, men en gång’Vi har hittat din position på marknaden, du’Jag ska vara på rätt väg.

6

Skapa din onlinebutik

den’s det ögonblick du’har väntat på… dags att implementera din plan!

Det finns tre effektiva planer för att sälja mat hemifrån. Du kan dra nytta av online marknadsplatser (tänk Amazon eller Etsy), skapa din egen e-handelswebbplats (med plattformar som Shopify eller BigCommerce), eller säljer kuraterade produkter genom en leverantör.

Nedan, vi’Jag går igenom dina tre alternativ, väger upp fördelar och nackdelar med var och en och förklarar vem de har’är bäst lämpad för.

Säljer mat online via marknadsplatser

För-och nackdelar

FördelarNackdelar
 • Att sälja genom en plattform som lockar en global publik
 • Ansvarar inte för att hantera din egen webbplats
 • Enkel installationsprocess och automatisering
 • Ingen kreativ kontroll över hur dina produkter visas
 • Mindre trovärdiga än att ha din egen webbplats
 • Amazon kommer att prioritera sina egna produkter framför dina

Online marknadsplatser, som Amazon och Etsy, är etablerade e-handelswebbplatser där du kan skapa ett konto och lista dina produkter som är till salu. Online marknadsplatser är bäst för dig som vill börja sälja snabbt, för att där’ingen webbplatsuppsättning eller personalisering inblandad. Och sedan du vann’du bygger en webbplats från grunden, du vann’t behöver oroa dig för att få trafik till en online marknadsplats – publiken kommer redan att vara där.

Som sagt, om du’du är intresserad av att sälja mat hemifrån med en online marknadsplats, du’Jag måste tävla med alla andra säljare på plattformen för att locka köpare’ uppmärksamhet. Detta är lättare sagt än gjort, särskilt när vissa marknadsplatser marknadsför vissa produkter framför andra. Du’Jag måste också vara villig att offra lite personlighet när du använder en online marknadsplats. Om varumärke och stil betyder något för dig, vann du’t vill ta den här vägen.

Om du bestämmer dig för att leta efter en online marknadsplats, du’Jag kommer att sälja på en webbplats som’är inte din egen – så du’Jag måste studera den webbplatsen’s förordningar. Naturligtvis kräver dessa regler de grunderna som du’Jag måste ha täckt ändå, som laglig dokumentation, licensiering och korrekt förpackning.

Men varje marknad har också sina egna specifika standarder. Till exempel kräver Amazon följande resultatmål från sina säljare:

 • Har en orderfel på mindre än 1%
 • Har en avbokningsgrad före förverkligande på mindre än 2,5%
 • Med en sändningsfrekvens på mindre än 4%

den’är bäst att studera varje online marknadsplats’s krav innan du väljer rätt plattform för ditt företag.

Sälja mat online via en e-handelswebbplatsbyggare

För-och nackdelar

FördelarNackdelar
 • Du’har total kontroll över hur dina produkter visas och visas
 • där’s hjälp och support tillgängligt för att hjälpa dig med alla problem du’åter har
 • Du ser mer trovärdig ut och det’är lättare att annonsera
 • Du måste locka kunder till din webbplats
 • Du’Jag måste spendera lite tid på att designa din egen onlinebutik
 • Du’Jag ansvarar för att underhålla / uppdatera webbplatsen’s layout

E-handelsbyggare som Shopify och BigCommerce tillåter dig att skapa din helt egen e-butik utan tekniska kunskaper – du väljer helt enkelt en webbplatsmall, anpassar den och börjar sälja. Om du’säljer bakverk från hemmet eller skapar världen’s bästa ketomåltid, det kommer att finnas massor av mallar som passar din stil.

e-handel mallDen populära e-handelsbyggaren Wix gör det enkelt att se hur din butik kan se ut med varje mall.

Dessa verktyg är designade för vardagliga säljare som inte gör det’t har massor av tid, pengar eller digital expertis. E-handel byggare är bäst för dig som vill ge kunderna hela upplevelsen, från en vackert märkes webbplats till en personlig kassaprocess, och vem don’t vill hantera bestämmelser från tredje part.

Dessa plattformar hjälper dig att skapa ett anpassat, märkesvaror för dina produkter. Utmaningen för byggare av e-handelswebbplatser är att locka kunder till din webbplats i första hand – och det är därför vi’Vi har skrivit en webbplatshandbok för att hjälpa till. Och när shopparna börjar komma, vann du’Jag måste tävla med alla andra säljare som du gör med en online marknadsplats.

Om du bestämmer dig för att använda en e-handel webbplats byggare, du’Jag har ingen brist på alternativ att välja mellan. För mer information kan du kolla in vår ranking av de bästa e-handelsplattformarna – eller titta på denna snabba sammanfattning av de tre bästa leverantörerna:

När det gäller betalningar och frakt använder varje plattform olika betalningsportar. De brukar dock alla använda de stora: tänk PayPal, Apple Pay, Stripe och Square. Shopify har till och med sin egen betalningsport.

När du’har valt vilka betalningsmetoder du vill acceptera kan du hantera frakt. Återigen har dessa plattformar ställt in kurirer du kan använda: FedEx, DHL etc. Du’Jag måste se på vilka kurirer som kan skicka mat först, men eftersom FDA (Food and Drug Agency) har fastställt bestämmelser kring saker som hastighet och temperatur.

Säljer mat online via leverantörer

För-och nackdelar

FördelarNackdelar
 • Du vann’Du måste själv hantera en stor inventering av (potentiellt förgängliga) livsmedel
 • Du vann’Du måste göra förpackningen och leverera själv
 • Du måste fortfarande äga upp till eventuella kundklagomål, även om du’är inte fysiskt ansvarig för processen – så du’Vi måste välja dina leverantörer noggrant!
 • Eftersom detta är ett bekvämt sätt att börja sälja, där’s mycket konkurrens där ute

Att sälja mat online via en leverantör innebär att du, återförsäljaren, inte’t måste lagra eller hantera någon av de faktiska livsmedelsprodukterna. Istället du’Använd antingen en onlinemarknadsplats eller en e-handelsbyggare för att skapa ett utrymme där du’Jag tar order och kommunicerar med kunderna. Sen du’Varnar dina leverantörer vid varje ny beställning, och leverantörerna kommer att skicka produkterna till varje kund. I huvudsak, du’kör igen showen utan att smutsiga händerna. Ett annat ord för den här modellen är dropshipping.

Att starta en dropshipping-verksamhet är bäst för dig som vill ha ett lågrisk sätt att försöka sälja mat online. Dropshipping genom en leverantör betyder att du vann’t måste oroa dig för att hålla lagret färskt, vilket är ett stort problem för alla som säljer produkter i sitt hemkök eller ett kommersiellt kök.

Med denna leverantörsmodell kan du spendera mer tid på varumärke, anpassning och kundservice. den’Det är viktigt att notera att kundservice är särskilt viktigt med dropshipping – eftersom du’använder du tredjepartsleverantörer som ett mellanrum för dig och dina kunder, du’Jag vill se till att du gör det’är alltid tillgänglig som en punkt för kommunikation och förtydligande.

7

Marknadsföra dina produkter

Att bygga upp en relation med dina kunder är en av pelarna för e-handel framgång. Marknadsföring är ett fantastiskt sätt att inte bara få dina produkter till det offentliga ögat, utan att bygga en rapport med köpare och få dem att känna sig som de’är en del av ditt företag’ syn.

Det finns många sätt att få ditt meddelande där ute – för många för ett avsnitt i en artikel, hur som helst – så vi’kommer att fokusera på några av de mest påverkande saker du kan göra.

SEO

SEO (Search Engine Optimization) är processen för att få din webbplats att visas på sökmotorer, som Google och Bing. Google har för närvarande över 200 sätt att avgöra hur högt webbplatser rankas i sina sökresultat, men här är några viktiga punkter att vara medvetna om:

 • Nyckelord – Du måste se till att innehållet runt dina produkter är relaterat till det du har’åter säljer. Om du’är ett Manhattan-baserat bagelföretag, du’kommer att vilja ha fraser som ‘Baglar i New York’ i dina produktbeskrivningar så det’det är enkelt för Google att berätta vad din webbsida handlar om.
 • metadata – Det här är texten som visas i sökresultaten. Det måste vara en optimal längd, inkludera nyckelord och locka läsaren att klicka på din länk.
 • backlinking – Ett sätt att visa Google din mat är populärt och respekterat. Andra webbplatser som länkar till din är mycket betraktade som en rekommendation.
 • Mobil lyhördhet – En sak som sökmotorer hatar är webbplatser som inte gör det’t fungerar ordentligt på mobila enheter och surfplattor. Lyckligtvis är alla e-handelsplattformar som vi listade ovan automatiskt fullt mobila, så det’är inte något du behöver oroa dig för.

Sociala media

Att ha ett starkt socialt efterföljande bidrar bara till ditt företag’s trovärdighet. den’är också ett sätt att interagera med dina kunder och ge dem en kontaktpunkt. Om du inkluderar sociala delningsknappar på din webbplats (som du kan göra med någon av våra rekommenderade plattformar), kan köpare också dela din mat med sina följare – det’s bokstavligen gratis reklam!

Shopify och BigCommerce tar saker ett steg längre, så att du faktiskt kan sälja direkt på sociala medier och marknadsplatser. Oavsett om det’s Facebook eller Instagram, Amazon eller Etsy, du kan använda din webbplats som ett nav samtidigt som du trycker på andra onlinemarknader.

E-post marknadsföring

E-handel webbplatsbyggare har sin egen, inbyggda e-postmarknadsföring. Du kan fylla i fördesignade e-postmallar med dina senaste erbjudanden och erbjudanden innan du skickar dem till alla dina prenumeranter.

Oavsett om det’är välsmakande, gratisprover av jordgubbar eller köpa en få en gratis på munkar, e-postmarknadsföring är ett säkert sätt att göra en kund till’intresse och hålla dem tillbaka till din butik.

Säljer på matmarknader / festivaler

Med alla dessa snygga online-sätt att marknadsföra ditt företag är det’är lätt att glömma om gott gammaldags mun till mun. Ta dig dit och annonsera din mat personligen på lokala marknader och festivaler. Det bästa sättet att marknadsföra din mat måste ju vara genom att låta andra smaka på det, rätt?

Matmarknader och festivaler erbjuder också en stor möjlighet att testa ut nya produkter och smaker. Om du’undrar om en ny produktidé är värd att lanseras där’är ingen bättre plats än en festival för att samla så många opartiska åsikter som möjligt. Du kan erbjuda gratisprover från din senaste skapelse och till och med be besökare att betygsätta vad de har’har försökt på en skala från 1-5. Marknadsundersökningar har aldrig varit mer delikat!

Hur man säljer mat online: Sammanfattning

Livsmedelsindustrin blomstrar som aldrig förr. där’Det är alltid en anledning att skjuta upp online, men om mat är fokus för din verksamhet, då’är ingen tid som nuet.

Genom att följa vår omfattande sju-stegs guide för att sälja mat online, du’Jag kan förvandla din dröm till verklighet. För att sammanfatta, här är de sju stegen igen.

7 steg för att sälja mat online

 1. Vet lagen
 2. Hitta din nisch
 3. Källa till din leverantör
 4. Skapa ditt varumärke, förpackning och märkning
 5. Pris för dina produkter
 6. Skapa din onlinebutik
 7. Markera dina produkter

Dessa steg är inte bara ingredienserna för att få ditt livsmedelsföretag online, utan också ditt recept på framgång.

Till skillnad från många av er vann vi’t sockerrock det – du kommer att behöva investera tid i att få ditt onlineföretag igång. Precis som att piska en soufflé kan du’t bara rusa dig igenom det – beviset kommer alltid att vara i pudding.

Följ våra steg, ta ett uppmätt tillvägagångssätt och se din helt egen livsmedelsföretag online komma till liv. Lita på oss, få saker kommer att smaka sötare.

Hur man säljer mat online: vanliga frågor

Behöver jag en licens för att sälja hemlagad mat?

Om du inte’bara bakar kakor för insamlingen av kontors välgörenhet, svaret är ja. För kommersiell försäljning av hemlagad mat krävs en giltig statlig affärslicens. För att få en, du’Jag måste genomföra en hälsokontroll genom att uppfylla dina lokala hälsovårdsregler.

Hur mycket är en företagslicens?

Många saker påverkar värdet av en företagslicens, med saker som plats och antal anställda som tar hänsyn till den totala kostnaden. Generellt sett kan detta vara allt från $ 25 till $ 7000. De flesta nystartade livsmedel eller småföretag betalar dock mellan 50 och 200 dollar.

Vad är fördelen med att ha en egen matwebbplats?

Först och främst du’har total kontroll över visningen och annonseringen av din mat. Att använda e-handelsbyggare kan också vara till stor nytta eftersom det gör skapandet av webbplatser tillgängligt för alla. Du kan till och med sälja över olika kanaler, till exempel marknadsplatser och sociala medier.

Hur mycket kostar byggare av e-handelswebbplatser?

Alla e-handelsbyggare kommer att erbjuda en mängd olika prissättningsplaner. Dessa sträcker sig från helt gratis till skräddarsydda offert. Små livsmedelsföretag kan förvänta sig att betala en månatlig avgift på mellan 20 och 80 dollar. Det täcker design, värd och säkerhet på din webbplats, plus massor mer.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map