Hur man skriver produktbeskrivningar

Den ultimata guiden för produktbeskrivning Skrivning

hur man skriver produktbeskrivningar med bild


Produktbeskrivningar kan ofta behandlas som en störning i sista minuten, låg ansträngning – något som snabbt kan piskas upp och sedan glömmas bort. Visserligen bör produkten tala för sig själv? Tja, inte riktigt.

En produktbeskrivning är kopian som följer med en produkt – det förklarar vad produkten är, introducerar dess funktioner, material och färger, och kanske viktigast av allt förklarar varför kunden ska köpa den.

Det låter tillräckligt enkelt, eller hur? Problemet är att för många företag bara beskriver sina produkter. Och det’s där saker börjar gå fel.

En bra produktbeskrivning är lika viktigt som att ha foton på de produkter du har’åter säljer – det’är en viktig del av försäljningen online. I själva verket en otrolig 50% av shopparna har returnerat en artikel eftersom den inte gjorde det’matchar inte produktbeskrivningen de såg online, så det’det är värt att få det rätt första gången!

Hur man skriver produktbeskrivningar

 1. Skriv för din målgrupp
 2. Fokusera på fördelar, inte funktioner
 3. Använd berättelser
 4. Gör din kopia skannbar
 5. Var specifik
 6. Bli övertalande
 7. Svara på frågor
 8. Ge backstory
 9. Utnyttja kraften i socialt bevis
 10. Gör det smältbart

Är du redo att chef för dina produktbeskrivningar och öka din försäljning? Låta’s komma igång!

Vidare information

 • Behöver du fortfarande bygga din onlinebutik? I så fall kan vi hjälpa till – kolla in vår Jämförelse-diagram för online-butiksbyggare för att hitta din perfekta matchning
 • Behöver du lite hjälp med att skriva till din onlinebutik? Läs vår guide om Skriva för webben för 19 enkla tips för att skapa bättre onlineinnehåll

1

Skriv för din målgrupp

Det allra första du behöver göra för att skriva framgångsrika produktbeskrivningar är att skapa en profil för din kund. Det här är vem du föreställer dig att köpa dina produkter – när du har gjort det’har identifierat din publik, allt du gör bör arbeta för att få kontakt med dem.

Det största misstaget du kan göra här är att försöka skriva för alla.

Att minska din publik hjälper dig att skapa en mer övertygande kopia. Om du skriver för alla, du’Jag kommer att sälja till någon, eftersom din produkt vann’t kontakta människorna som läser den på någon meningsfull nivå.

Här’är ett bra exempel från ASOS, en online klädförsäljare som behåller sitt varumärke’s röstton konsekvent i hela produktbeskrivningarna. Känslan av humor som injiceras i dess beskrivningar passar dess i stort sett unga publik.

produktbeskrivningar asosASOS använder humor för att få kontakt med sin publik, med lekfulla kommentarer som “Kommer snart till dina sparade artiklar” och beskriva tyget som “Den typen som inte’t stretch.”

Så, hur kan du göra detta för dina egna produkter? Tänk på vilka slags ord din målgrupp använder, vilka frustrationer eller “smärta poäng” är och vilka frågor de kan behöva besvara. Hur skulle du prata med dem i verkliga livet?

Att ställa dessa frågor hjälper dig att klippa genom allmänna, meningslösa fraser och komma rätt till de viktiga sakerna!

2

Fokusera på fördelar, inte funktioner

Men hur många tips vi tillhandahåller, måste du fortfarande beskriva din produkt och inkludera en lista över dess funktioner. Vi’säger inte att dike detta helt, men det borde inte’t vara ditt enda fokus. Inte bara ger en enorm lista med funktioner inte kunden någon aning om varför de ska köpa din produkt, det’är också bara tråkigt.

Föreställ dig om Apple helt enkelt listade alla tekniska funktioner på sin senaste iPhone. Super Retina XDR-display, A13 Bionic-spakar, PMU, högeffektiva kärnor… Gäspa! Vad betyder det ens?

I stället leder Apple med fördelar dessa funktioner kommer att ge sina kunder – till exempel ytterligare fem timmars batteritid.

produktbeskrivning iphone exempelApple känner sina användare’ smärta pekar och adresserar dem genom att lista fördelar, snarare än att leda med tekniska funktioner som skulle gå över de flesta köpare’ huvuden.

Detta garanteras att ta handlarna’ uppmärksamhet mycket mer än en torr lista med tekniska specifikationer.

Till exempel, om du’om du säljer kläder, betonar hur behagligt tyget är; om du’om du säljer mat eller dryck, markera alla hälsofördelar; om du’åter säljer barn’s leksaker, förklara hur säkra och hållbara de är.

Detta ger kunder en tydlig anledning till varför de ska klicka på “köpa” knapp – genom att fokusera på fördelarna, du’åter övertyga människor om att deras liv kommer att bli bättre om de köper din produkt!

3

Använd berättelser

I en butik kan shoppare hålla dina produkter och bilden själva med dem hemma. Men detta är mycket svårare att göra när du’tittar på en 2D-bild på en skärm. Hjälp dina kunder genom att ta dem med på en resa med produkten genom din kopia.

Smoothie-företaget Innocent Drinks är en proffs på att använda berättelser i sina produktbeskrivningar. Som du kan se i exemplet nedan, det adresserar kunden direkt för att skapa en relatabel, nack-värdig historia, och övertygar oss om att ja, vi behöver verkligen den här smoothien för att starta vår dag.

exempel på oskyldig produktbeskrivningInnocent använder vardagliga situationer, kämpar och aktiviteter för att skapa en berättelse för sina kunder och hjälper dem att föreställa sig exakt hur en oskyldig smoothie skulle passa perfekt in i deras liv.

Det kan vara så enkelt som att skapa en ögonblicksbild av din ideala köpare’s vardagsliv och sedan visa dem hur bra din produkt skulle passa in i den scenen – precis som Innocent har gjort.

4

Gör din kopia skannbar

Förutom att måla bilder av fördelar och använda berättelser för att vinna köpare måste du göra det gör dina produktbeskrivningar skannbara. Tyvärr kommer inte alla kunder att ta sig tid att läsa varje ord i din noggrant utformade produktbeskrivning – vi vet det’s så orättvist!

Sättet att undvika att förlora på en försäljning är att göra din kopia super enkel att skanna i en enda blick. Bulletpunkter, visuella ikoner och att bryta ut nyckelinformation hjälper alla till att få ditt meddelande över till köpare i brådska.

Du kan också prova följande för att fånga uppmärksamhet och leverera information:

 • Få ut det mesta av vitt utrymme för att separera viktiga punkter
 • Spela med större teckensnitt
 • Använd lådor
 • Testa enkla enlinjiga uttalanden

Om du’om du behöver inspiration, kolla in detta exempel från Dollar Shave Club, som delar upp sin produktbeskrivning i hanterbara bitar:

produktbeskrivning för dollarbarberingsklubbDollar Shave Club blandar saker för att både informera och övertyga sina shoppare utan att överbelasta dem med stora bitar text.

Denna layout är superenkel, inte’t skimp på viktiga detaljer, men gör det också snabbt och enkelt att skumma. Du gör inte’t behöver spendera åldrar som kämpar igenom denna produktbeskrivning för att förstå de viktigaste fördelarna och funktionerna.

5

Var specifik

Ta en titt på den här produktbeskrivningen vi’har skrivit för ett par fiktiva skor:

“Dessa skor är verkligen bra kvalitet, de’är helt enkelt utmärkta produkter som ser riktigt fantastiska ut och faktiskt är de bästa skorna på marknaden idag. Vi tror att de’är fina skor och typ av coola, så du borde få dem idag.”

Skulle du köpa skorna som beskrivs i den här produktbeskrivningen? Förmodligen inte, eller hur? Den där’s för det’s gör många anspråk, men gör det inte’ta tillbaka någon av dem. Det använder också vaga, disketta och på staketet språk som “trevlig,” “ungefär,” och “faktiskt.”

Don’t falla i den här fällan!

Istället för att skriva en produktbeskrivning som ovan, bör du göra det vara så specifik och detaljerad som du kan. Don’t glida in breda, allmänna uttalanden som “detta är en bra kvalitetsprodukt” – visa kunden varför det’är bra kvalitet och bevisa det genom din förklaring av dess funktioner och fördelar.

Om du’är stolt över hur produkten till exempel konstrueras, gå sedan i detalj, snarare än att ge ett intetsägande uttalande som “byggd enligt högsta standard.” Var det handgjord av dig? Testades det av en tredje part för kvalitet och hållbarhet? Har fabriken där den byggdes några priser eller certifikat du kan citera?

Exemplet nedan är från Wayfair och går i beskrivande detalj om wingback-stolen’s säljer. Istället för att säga “den’är en distinkt form,” denna beskrivning dyker in i de finare detaljerna i sömmarna, knapparna, fjädrarna och mer.

wayfair produktbeskrivningWayfair ger en stor detaljnivå utan att förvandla produktbeskrivningen till en lång eller våfflad avläsning. den’s kortfattad, specifik och användbar vid beskrivningen av produkten. 6

Bli övertalande

Övertalande skrivande kanske låter som en hal färdighet för att få tag på, men det finns några enkla sätt att göra ditt författande mer övertygande. Att använda berättelser och fantasi kommer in i detta, så du’är redan halvvägs dit. Här’är ett par extra saker du kan göra:

Använd sensoriska ord

Medan du vill undvika tomma beskrivande ord som “trevlig,” sensoriska ord hjälper människor att föreställa sig hur produkten är i verkligheten. Använd ord som framkallar ljud, lukt, beröring och smak för att engagera dina kunder – exempel inkluderar mjukt, smidigt, krispigt, ljust, ljust, skarpt och varmt.

Sensoriska ord som dessa kan vara avgörande för väcka din produkt till liv, och få din kund att känna sig som om de bara måste ha det. Exemplet från Cadbury gör att munnen vattnar genom sin sensoriska produktbeskrivning:

sensorisk produktbeskrivning cadburyCadbury använder sensoriska ord för att marknadsföra sina chokladkakor, och beskriver strukturen, smaken och till och med ljudet i sin Dairy Milk Oreo-bar.

Detta bevisar också produktbeskrivningar don’Det måste vara långt för att vara effektiv – orden “krämig,” “mjuk,” “knaprig,” och även “knäppa” alla arbetar tillsammans för att skapa en sensorisk upplevelse för kunden.

Använd kraftord

Kraftord är som uppladdade boosters i din kopia som kan väcka, motivera och inspirera läsarna och uppmuntra dem att vidta åtgärder. Var försiktig och spar med kraftord – du inte’Jag vill tappa din kopia full av dem, eftersom det skulle vara överväldigande och få dessa magiska ord att förlora sin effekt.

Här’är ett litet urval av kraftord du kan använda i dina produktbeskrivningar:

 • Ny – Nya produkter är alltid mer attraktiva än gamla, så rop om det!
 • Därför att – förklara varför är en ofta förbisett och otroligt kraftfull taktik
 • Skynda – detta skapar brådskande hos shoppare, men försök att inte låta för påträngande eller spammy
 • Fantastisk – istället för att säga “trevlig”, prova på något liknande “Fantastisk” eller “sensationell”
 • Nu – Detta visar kunderna att din produkt är fräsch och aktuell och inspirerar också till handling

Se alltid till dig’håller dig tro mot ditt märke’s röstton – håll din produktbeskrivning unik och välj ut kraftord som känns naturliga snarare än tvingade. Kosmetikföretaget Lush sätter baren med sina bubbliga, informativa produktbeskrivningar:

hur man skriver produktbeskrivningar frodigt exempelLush använder ord som “upplyftande,” “ljus,” och “vinnare” att vädja till shoppare. Det visar också shoppare att detta är en färsk produkt genom att använda fraser som “den här säsongen” och “vinter-”. 7

Svara på frågor

Har du någonsin haft en fråga om en produkt som du var tvungen att veta innan du skiljer med dina pengar? Isn’Det är så frustrerande när du kan’t hitta informationen du’åter letar efter?

Don’låt dina köpare hängande – ordna en grundlig planeringssession där du tänker igenom alla frågor som människor kan ha om dina produkter. Detta kan vara förvånansvärt svårt när du känner till dina produkter inifrån och ut, så lägg dig själv i deras skor. Fråga dig själv:

 • Visar produktbilden bakifrån? Om inte, är det något som kan beskrivas för att hjälpa kunder att veta exakt vad de har’får?
 • Vad är produkten tillverkad av? Kan dessa material orsaka problem, såsom allergiska reaktioner eller färgöverföringar?
 • Finns det några instruktioner för hur du använder produkten?
 • Hur mycket väger produkten?
 • Kan produkten se annorlunda ut än bilden när den anländer?

Om det’s vilken del av produkten du kan’t se från bilden, gör det tydligt i beskrivningen. Till exempel, om du’om du säljer möbler, se till att ta med hur mycket som väger, eller om du gör att handgjorda varor kan se annorlunda ut än på bilden.

När du börjar sälja kan du använda feedback från dina kunder för att informera dina produktbeskrivningar framöver – använd skäl till återvändande och vanliga frågor för att förstå exakt vad folk vill veta!

ikea produktbeskrivningIKEA delar upp sin produktbeskrivning i separata sektioner för att göra det enkelt för kunderna att hitta vad de har’åter letar efter. 8

Ge backstory

Kom ihåg idén att skapa en berättelse runt din produkt för att få shopparen’fantasin fungerar? Bra där’är ett annat sätt du kan göra detta som du kanske tycker är lite lättare – berätta helt enkelt för din produkt.

Varför säljer du hemlagade ljus? Hur kom du för att driva din helt egen vingård i Michigan? När började allt, och vem ligger i hjärtat av verksamheten? Oavsett om det’din partner eller ditt lokalsamhälle, introducera dina kunder till ansikten och berättelserna bakom produkten de’tittar på.

Don’t gör allt om dig – människor vill fortfarande höra om hur den här produkten kommer att gynna dem – men du kanske tycker att att ge en backstory hjälper människor att få kontakt med ditt varumärke.

Ta en titt på The Giving Keys för att se hur det är’s gjort – snarare än att vara bara en annan smyckebutik, dess uppgift är att stödja individer som övergår från hemlöshet genom att ge dem jobb. Detta klargörs i produktbeskrivningen – “Ditt köp skapar jobb!” – vilket hjälper köparen att må bra om sitt beslut.

ger nycklar produktbeskrivningGiving Keys använder sitt uppdrag för att lägga känslor till produktbeskrivningar och centrera dess bakre historia i hjärtat av sitt varumärke. 9

Utnyttja kraften i socialt bevis

Socialt bevis är ett socialt fenomen där människor är mer benägna att göra något om de ser att andra gör det också. den’varför 92% av de människor som handlar online tittar på produktrecensioner innan de köper, och varför vi går med i långa köer på restauranger – vi’Jag söker alltid det godkännandemärket!

Att använda socialt bevis är en viktig del i att övertyga människor att köpa din produkt. Produktrecensioner är 12 gånger mer tillförlitliga än produktbeskrivningar, så du måste utnyttja socialt bevis för att dina kunder ska känna sig säkra i ditt varumärke.

Du kan göra detta genom att inkludera:

 • Stjärnklassificeringar
 • Recensioner
 • “Få i lager” etiketter
 • “Säljer snabbt” etiketter
 • Hur många andra tittar för närvarande på föremålet
 • Antal personer som redan har köpt föremålet
 • En expertgranskning, stämpel eller rekommendation
 • Sociala medier delar eller nämner

Du kan till och med glida socialt bevis i dina produktbeskrivningar genom att använda fraser som “flyger från hyllorna” eller “vår mest populära produkt” – Allt som belyser det faktum att andra köpare älskar dina artiklar.

Onlinegiganten Amazon är känd för sina kundrecensioner:

amazon produktbeskrivningAmazon styr reglerna när det gäller att använda socialt bevis – sina kundrecensioner ligger i hjärtat av sin verksamhet.

Stjärnklassificeringen, “Amazon’s val” etiketten, upprepad användning av ord som “officiell,” och – längre ner på sidan – listan över produkter som oftast köps av andra köpare efter att ha tittat på denna artikel är alla exempel på att använda socialt bevis för att uppmuntra till försäljning.

10

Gör det smältbart

Vårt sista tips, efter all den informationen, är att kom ihåg att hålla saker enkla och smältbara. den’är frestande att kasta varje taktik på din produktbeskrivning, men var försiktig så att du inte överväldigar eller förvirrar dina köpare.

Här är några sätt du kan undvika att skapa en produktbeskrivning med ny längd:

 • Använd en blandning av prosa och kulapunkter
 • Separera information i flikar så att kunder kan välja vad de vill läsa
 • Använd ikoner för att bryta upp text och fungera som visuella signaler
 • Håll dina skrifter kortfattade
 • Om det måste vara långt, omfamna det och kör med det!

Den sista punkten är att om du har en produkt som’är din signatur, bästsäljande, hetaste viktigaste produkten där’det är ingen skam att skrika om det. Men detta är inte’t en ursäkt för att skapa våffla produktbeskrivningar.

Istället kan du ägna en hel sida åt att visa upp den produkten, så länge du fortfarande delar upp text, använder bilder, listfördelar, utnyttjar flikarna och listrutorna och inkluderar bara nyckelinformation.

den’s mest stora märken, som Apple och Volkswagen, som slipper undan med denna strategi:

volkswagen produktbeskrivningVolkswagen delar upp sin produktsida i sektioner, inklusive design, teknik och säkerhet.

5 saker att undvika när du skriver produktbeskrivningar

Vi’har täckt de saker du bör göra för att sälja dina produkter – men hur är det med de saker du absolut aldrig ska göra? Här är våra fem bästa saker att undvika…

1. Tomma påståenden

den’Det är förståeligt att du kanske vill öka din produkt. Och där’Det är ingen skada att vara positiv och entusiastisk – du gör inte’Jag vill ju inte sälja dig själv.

i alla fall, Du bör alltid undvika att göra tomma påståenden om dina produkter. Människor är ganska känsliga för det här, och kommer att vara på hög uppmärksamhet om de upptäcker någon överdrivenhet – än mindre barfasade lögner!

Don’t vara vag, don’t göra stora uttalanden och inte’t hävdar att du är något du’är inte.

den’är lätt att fånga upp i konkurrensanda och vrida sanningen för att överträffa dina konkurrenter, men det’det är inte värt det. Köpare kan se genom tomma anspråk som ett par röntgenspecifikationer – så fokusera alltid på funktioner och fördelar och säkerhetskopiera eventuella fordringar.

2. Riskabla ord

Du vet när du’handlar online, men du’Vi har den rösten i huvudet som säger att du verkligen inte borde’köper du ingenting just nu? Den rösten som säger att du bör spara istället eller köpa något tråkigt som toalettrulle?

Den där’s den röst du måste tystna med din vinnande produktbeskrivning!

För att göra det måste du inte’Använd inte riskfyllda ord som utlöser den irriterande inre rösten, och (i himlen förbjuder) faktiskt att din potentiella köpare lyssnar på deras förnuftiga alter ego.

Dessa ord och fraser inkluderar:

 • Dyr
 • dyr
 • Punga ut
 • Skuld
 • Behandla
 • Är du säker?

Du vill undvika allt som gör att shopparen pausar och ifrågasätter deras köp – till exempel kan du komma undan med att använda “behandla” om du ramar in det på ett övertygande sätt och övertygar dina kunder som de förtjänar att behandla sig själva (eller andra).

När vi frågade runt hittade vi andra ord som folk inte gillade inkluderade “måste ha,” “lyxig,” “skryta,” och “eftergiven” – föreslår konsumenterna’t gillar att känna dig som om du’försöker för hårt för att sälja eller pressa din produkt på dem. Istället, håll det naturligt och helt skuldfritt!

3. Stoppning av nyckelord

Ett bra sätt att få dina produkter märkt är att skriva dina beskrivningar med SEO-sökmotorer. Ett sätt att göra detta är att använd nyckelord i din kopia som matchar produkten.

Ett stort misstag som folk brukade göra mycket var sökordstoppning, där du’d klämma in så många söktermer som möjligt i din produktbeskrivning. Numera straffar Google sökordstoppning, eftersom det resulterar i riktigt hemskt innehåll för dina besökare.

Föreställ dig att landa på en produktsida och se den här produktbeskrivningen:

“Denna svarta jumper med hög hals är tillverkad i bomull och är en mycket bekväm svart tröja att bära – du kan äga denna svarta tröja för dig själv genom att sätta den svarta bygeln i din korg idag!”

Usch! Istället för att göra detta, sprida dina sökord naturligt genom din kopia, och blanda upp det lite. Folk vann’t bara leta efter en sak – du kan använda en kombination av svart tröja, bomullsjacka, topp med hög hals, tröja storlek 14 och så vidare.

4. Passivt språk

Passivt språk är där meningen låter längre och mer invecklad än den behöver. Ett exempel skulle vara “mattan satt på av katten,” istället för klassikern “katten satt på mattan.”

Låter konstigt, rätt?

Vi kan alla glida in den passiva rösten då och då utan att inse det, men det kan skada dina produktbeskrivningar. Att använda aktivt språk är å andra sidan tydligt, kortfattat, lätt att förstå och inspirerar till handling.

5. Vanlig beskrivning

I slutet av dagen kan du vara trött och trött – kanske du’Vi har lämnat dina produktbeskrivningar till sist och vill rusa igenom dem så att du kan koppla av. Den där’s när du behöver komma ihåg vårt allra sista tips: undvik att helt enkelt beskriva dina produkter.

Det kan vara frestande att göra det’är snabb, enkel och ganska hjärnlös. Saken är, om du inte’är ett enormt varumärke, folk vill veta mer om produkten än de kan se på fotot.

vag produktbeskrivning zaraGör den här produktbeskrivningen att du vill lägga till varan i din korg innan den säljs ut? Förmodligen inte – det gör det inte’t berätta mycket för dig, än mindre inspirera dig att klicka “köpa”!

Köpare behöver övertygande att köpa från dig snarare än dina konkurrenter, och produktbeskrivningen är ofta bron från en “Åh, det ser bra ut” till en “jag’vi måste ha det!”

Så vad du än gör, don’t bara beskriv produkten. Svart sko, storlek 8 isn’t kommer att stå ut för någon. Använd tips vi’Vi har föreslagit, lägg till en övertygande pizazz till dina produktbeskrivningar, så kommer dina försäljningssiffror att tacka dig senare.

Hur man skriver en produktbeskrivning: Slutsats

Den här guiden har tagit dig igenom de bästa sätten att skriva produktbeskrivningar, från att begränsa din målgrupp till att berätta om dina produkter..

Här’är en snabb sammanfattning av varje tips:

Hur man skriver produktbeskrivningar

 1. Skriv för din målgrupp
 2. Fokusera på fördelar, inte funktioner
 3. Använd berättelser
 4. Gör din kopia skannbar
 5. Var specifik
 6. Bli övertalande
 7. Svara på frågor
 8. Ge backstory
 9. Utnyttja kraften i socialt bevis
 10. Gör det smältbart

Vi granskade också varför du bör undvika saker som tomma påståenden, riskfyllda ord, fyllning av nyckelord, passivt språk och fällan med att helt enkelt beskriva dina produkter.

Genom att använda dessa tips vann du’skapa bara bra produktbeskrivningar – du’Jag skriver produktbeskrivningar som säljer, det wow, som slår strumporna från dina kunder och blåser dina konkurrenter ur vattnet.

Om du’är redo och skrämmande att gå, men tillflyktsort’Jag började bygga din online-närvaro ännu, vi’Vi har fått din rygg med vår lista över de 5 bästa e-handeln webbplatsbyggare av 2019.

Om du redan har en butik som är klar och klar, vad väntar du på? Vi hoppas att du tycker om att skriva dina produktbeskrivningar – kom tillbaka och låt oss veta hur du går!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map