Bygga webbplatser

hur man bygger en webbplats


Contents

Hur man bygger en webbplats: steg-för-steg-guide för enkel installation

Vi’Jag tittar på hur man skapar en webbplats med både en webbplatsbyggare och WordPress, utan några steg kvar. Så spänne upp – där’är mycket att täcka!

Att komma online är enklare än någonsin. Det finns nu över 200 miljoner aktiva webbplatser, och många av dem gjordes av vanliga folk som du och jag.

Idag kan vem som helst skapa en webbplats, oavsett teknisk kompetensnivå. Vi vet att det kan verka som en skrämmande uppgift, men det finns verktyg tillgängliga idag som gör processen lätt. Den här artikeln leder dig genom att skapa en webbplats steg för steg.

Det finns två sätt att skapa en webbplats: med en webbplatsbyggare eller med WordPress. där’det är ingen fråga om det: webbplatsbyggare som Wix, Squarespace och Weebly är det bästa sättet för tekniska nybörjare att komma online.

Vi bedriver vår egen forskning för att bestämma vilken webbplatsbyggare som är bäst för olika ändamål. Ta vår frågesport för att få en rekommendation om det’s anpassade efter dina behov.

Bygga webbplatser wordpress v webbplatsbyggareHoppa till byggnad med WordPress med BluehostJump för att bygga med en webbplatsbyggare

Vi’Jag kommer att gå igenom webbplatsens byggprocess för båda metoderna här. Du’Jag blir förvånad över hur enkelt det kan vara, särskilt när du använder en webbplatsbyggare. den’det är möjligt att bygga en webbplats på bara en timme om du följer vår sju enkla steg.

Låter bra? Låta’s komma igång…

Alternativ 1: Använd en webbplatsbyggare

Steg för att bygga en webbplats med en webbplatsbyggare

Hur man bygger en webbplats med en webbplatsbyggare

 1. Välj rätt webbplatsbyggare för dig.
 2. Registrera dig för en plan som passar dina behov och din budget.
 3. Välj ett unikt och relevant domännamn.
 4. Välj en designmall du älskar.
 5. Anpassa din malldesign.
 6. Ladda upp och formatera ditt eget innehåll.
 7. Välj och ladda ner appar.
 8. Förhandsgranska och testa din webbplats.
 9. Publicera din webbplats på internet.

Steg 1: Välj rätt webbplatsbyggare för dig

Webbplatsbyggare är mycket populära nuförtiden – och med goda skäl – men du måste välja en som matchar dina behov. Vi’har visat dig våra fem bästa, och vad de’är bäst för, men om du’Med kort tid kan du ta vårt snabba frågesport för en personlig rekommendation.

Ett enormt antal människor använder webbplatsbyggare för att skapa en webbplats. Wix ensam har över 100 miljoner prenumeranter, medan Shopify nyligen passerade 1,2 miljoner.

Varför är detta? Webbplatsbyggare menar att vem som helst kan skapa en webbplats, oavsett teknisk skicklighet. I början av internet krävde det att skapa en webbplats en fungerande förståelse av HTML (Hypertext Markup Language). Då kom CSS (Cascading Style Sheets) för att göra saker ännu mer förvirrande.

Webbplatsbyggare tar hand om den tekniska jargongen och låter dig fokusera på design och innehåll. Vissa gör detta genom mallar, andra genom drag-and-drop-gränssnitt, vilket gör att bygga en webbplats inte svårare än att montera en PowerPoint-presentation.

online-butiksbyggare jämförelse diagramVill du tjäna pengar online?

Med webbplatsbyggare kan du enkelt bygga onlinebutiker. För större e-handelsambitioner rekommenderar vi en e-handelsspecifik plattform som Shopify eller BigCommerce som har de bästa verktygen för att hjälpa ditt företag att växa. Om du’Om du bara vill sälja några produkter kan du välja en ‘generisk’ webbplats som Wix som har e-handelsfunktioner. Ta en titt på vårt jämförelsediagram för onlinebutiker för att hitta din perfekta matchning.

Det betyder då att välja rätt webbplatsbyggare är mycket viktigt. Olika byggare tjänar olika behov. Att gå framåt med rätt är avgörande för att skapa en webbplats för dig’Jag ska vara nöjd med.

Vilken webbplatsbyggare ska du välja?

Vad är det bästa sättet att bygga en webbplats? Vilken webbplatsbyggare ska jag använda? Vad’är det enklaste sättet att bygga en webbplats? Det här är frågor vi blir ställda varje dag. Det finns så många frågor och så många byggare. Vi får det, det’är svårt.

Den där’varför vi’har utfört djupgående forskning. Personlig erfarenhet av webbplatsbyggare är allt bra och bra (och vi har gott om det), men vi testar byggare med människor precis som du. Så när du’om du gör din egen webbplats kan du vara säker på att vi’har du täckt.

Vårt team genomför användartestning och intervjuer och spårar hundratals funktioner över dussintals produkter för att ge dig en fågel’syn på marknaden. Vi vill att du ska hitta byggare som passar dina behov. Med det här i åtanke, här’s lowdown på toppbyggarna för att skapa webbplatser idag.

Wix och Weebly är två av de populäraste byggare på marknaden med sina intuitiva drag-and-drop-funktioner som gör webbdesign att känna sig som barn’s spel. Squarespace är en dröm för annonsmaterial, medan Site123 är perfekt för små webbplatser och har strålande livechatsupport.

Topptips! Eftersom de flesta byggare erbjuder antingen en gratis prövning eller en gratis plan, det’Det är lätt att ta en – eller flera – för en snurr innan du tar en betald plan.

Undrar du vad allt detta egentligen betyder? Inte att oroa dig, vi har en bitstorleksfördelning nedan – klicka bara på ‘+’ ta reda på mer om varje kriterium. För mer information om vår forskning, kolla in vår metodik-sida.

För att vara tydlig är de byggare som anges ovan arenan’t de enda värda att överväga. Inte på långa vägar. De presterar bäst totalt sett i vår forskning, men återigen kommer det till dina behov. WordPress.com, till exempel är utmärkt att blogga Shopify leder vägen på e-handel.

Var tydlig i dina prioriteringar, bläddra igenom vårt jämförelsediagram och recensioner och bosätt dig på två eller tre byggare som verkar vara bra. När du väl har den kortlistan, du’är redo att börja testa.

Testa din webbplatsbyggare

Vi kan peka dig i rätt riktning, men bara du kan veta vilken byggare som känns rätt. Nästan varje webbplatsbyggare erbjuder gratis försök, så dra fördel. Att registrera sig är enkelt.

Få reda på mer:

Lär dig att bygga en onlinebutik – 9 enkla steg för att skapa din egen onlinebutik.

Läs vår Shopify Review för att ta reda på fördelar och nackdelar med denna populära e-handelsplattform.

Ta reda på mer om Wix E-handel för att se om det kan vara rätt försäljningslösning för dig.

Läs mer om BigCommerce-prisplaner och upptäck om det finns’s rum i din budget för denna toppbyggare.

Steg 2: Registrera dig för en plan som passar dina behov och din budget

När du’har valt din webbplats byggare, det’det är dags att hitta din prisplan. Om du’efter en enkel webbplats (säg för en portfölj eller ett litet serviceföretag), kommer de billigare planerna förmodligen att fungera bra. Om du behöver något mer komplicerat, kolla in de funktioner som erbjuds med de dyrare planerna. Om du är osäker bör du börja billigt och uppgradera senare.

När du’har bosatt dig på en webbplatsbyggare måste du registrera dig för en plan. Webbplatsbyggare tenderar att erbjuda flera planer. Olika webbplatser har olika behov, och planer säkerställer att du är’t betala för saker du inte gör’behöver inte.

Bra att veta: Webbplatsbyggare planer varierar i pris, men kostar i allmänhet mellan $ 8 och $ 40 per månad, vilket är ett all inclusive-pris. Om du’har en budget, antingen följer en gratis plan (även om de har sina nackdelar, som vi’Jag kommer snart) eller kolla in vår sammanställning av de billigaste planerna.

Detta är ett massivt plus av webbplatsbyggare jämfört med webbutvecklare. En webbutvecklare kan kosta mellan $ 300 och $ 1000 för mallanpassning ensam, och en helt anpassad webbplats byggd från grunden kommer ofta att uppgå till tusentals. Genom att skapa din egen webbplats med en byggmästare kan du under tiden få en fullt fungerande webbplats igång för mindre än priset på ett kaffe.

Vilken plan du väljer beror på dina behov. Skapar du en webbplats för en portfölj för att visa upp dina konstverk? Wix’s Combo-plan, som kostar $ 13 per månad, kommer förmodligen att göra. Vill du skapa en webbplats för ditt företag som får tusentals besökare och har flera personalkonton? Då kan VIP-planen, som kostar $ 25 per månad, vara bättre passform.

Vara säker där’är en plan där ute för alla. Om du är osäker, börja små och skala upp.

Kan du skapa en webbplats gratis?

Du kan skapa en webbplats gratis, men det finns fångster. Gratis konton för webbplatsbyggare håller många viktiga funktioner tillbaka. Du kan’t använder anpassade domäner, och din gratis webbplats kommer att ha annonser för den webbplatsbyggaren. Om du’Om du vill lära dig mer om webbplatsbyggnad är de gratis alternativen värda en titt. Men om du vill ha en professionell, funktionsrika webbplats du’kommer att behöva betala minst några dollar i månaden.

Kolla in vad du kan få genom att registrera dig till de mest grundläggande premiumplanerna för webbplatsbyggare:

Din Builder har gratis * Plan Betald Plan logo-Wix-100x100 Välj din planläsningsprövning Fri från annonser Personligt domän Obegränsad bandbredd Välj din planläsningsprövning logo-Squarespace-100x100 Välj din planläsningsprövning Fri från annonser Personligt domän Obegränsad bandbredd Välj din planläsningsprövning logo-Weebly-100x100 Välj din planläsningsprövning Fri från annonser Personligt domän Obegränsad bandbredd Välj din planläsningsprövning site123 topp gratis webbplats byggare logotyp Välj din planläsgranskning Fri från annonser Personligt domän Obegränsad bandbredd Välj din planläsgranskning

* Squarespace är den enda byggaren som inte gör det’t har en gratis plan, så för att få funktionerna måste du betala en blygsam månadsavgift. Den erbjuder dock en 14-dagars kostnadsfri provperiod så att du kan prova innan du köper.

Squarespace ErbjudandeskodAnvänd erbjudande kod "WBE" vid kassan för 10% rabatt

Få 10% rabatt på varje Squarespace-plan

Om du bestämmer dig för att uppgradera till en betald plan efter 14 dagar har vi en exklusiv erbjudande för våra läsare spara 10% på kostnaden för varje Squarespace-plan! För att lösa in denna rabatt anger du bara: Erbjudandekod: “WBE” vid kassan.

Steg 3: Välj ett unikt och relevant domännamn

Ett domännamn är din webbplats’s unika adress – till exempel vår är websitebuilderexpert.com. Du’Jag måste välja en för din webbplats, vilket enkelt kan göras via din webbplatsbyggare (du’Jag uppmanas när du registrerar dig). Om du redan har ett domännamn kan du överföra det till vilken plattform du vill använda (du’Jag ser ett alternativ för det här).

Ett domännamn är biten av URL: n (webbadressen i din webbläsare’s sökfält) som identifierar en webbsida – i detta fall din webbplats. Till exempel är vårt websitebuilderexpert.com. Du kan registrera dem separat på webbplatser som GoDaddy och Domain.com, men webbplatsbyggare erbjuder att göra det åt dig när du registrerar dig hos dem. De flesta tillhandahåller det gratis (åtminstone initialt), medan en handfull kostar några extra dollar.

Ett domännamn är ett av de viktigaste sätten en webbplats presenterar sig för på internet, så få den att räkna. Här är några tumregler när du väljer ett domännamn.

 • Gör det relevant. Det låter uppenbart, men det’är värt att nämna. Se till att domänen matchar vad besökare ser när de besöker din webbplats. Om ditt företag är Vintage Pantaloons ™, don’t registrera domänen flipflopsfromthefuture.net
 • Håll det kort, eller åtminstone minnesvärd. Om du vill att folk ska komma ihåg din webbplats’t välja en domän som’s dussintals karaktärer långa. Det kommer att se dumt ut och ingen kommer ihåg det
 • Undvik siffror. den’Det är i allmänhet bäst att undvika nummer i domännamn. Det (generellt sett) ser oprofessionellt ut och lägger till ett annat element för människor att komma ihåg.
 • Kontrollera varumärket inte’Det finns redan. Det finns miljoner webbplatser redan ute. Det betyder att det redan finns miljoner domäner. Kontrollera om din kommer att sticker ut innan du förbinder dig

När du’vara säker på en domän, helt enkelt registrera den som en del av registreringsprocessen hos din valda webbplatsbyggare. Vissa av de smalare planerna kommer att kräva en årlig förnyelseavgift på cirka $ 12, men med premiumplaner’s ingår vanligtvis.

När du’Vi har fått ditt unika domännamn, vad händer om du vill flytta?

Detta är en mycket vanlig fråga vi får. Don’t oroa dig. När du köper ett domännamn – från en webbplatsbyggare eller genom separata registratorer – äger du domännamnet och kan ta det vart du vill.

Steg 4: Välj en designmall du älskar

Okej, nu vi’är på roligt deltid för att ställa in designen på din webbplats genom att välja en ‘mall’ eller ‘tema’ att arbeta från. Din webbplatsbyggare kommer att leda dig till detta steg efter dig’har registrerat dig. Mallar kategoriseras efter bransch eller webbplats typ. Ta några för en snurr innan du nöjer dig med din favorit.

OK, så du’Vi har följt våra steg till bokstaven: du’Vi har valt en webbplatsbyggare, registrerat dig för en plan och registrerat en domän. Du’är redo att börja skapa en webbplats. Istället för att lämna dig att göra allt själv, stöder webbplatsbyggare dig genom processen med mallar.

Mallar ger en ram för din webbplats – en duk som du kan måla innehållet på din webbplats på. De’hur du kan ha en webbplats som ser bra ut utan att behöva anställa en designer.

wix mallgalleri

Oavsett vilken webbplats som bygger dig’du har valt dig’Jag har ett omfattande urval av designmallar att välja mellan. Generellt sett, desto bättre din plan, desto fler mallar är du’Jag har tillgång till. Toppbyggarna erbjuder hundratals mallar över dussintals kategorier. Oavsett fokus på din webbplats är det en mall för den.

Det här är bara en handfull av de kategorier du kan förvänta dig att hitta när du startar din egen webbplats:

 • Fotografi
 • Restauranger
 • Onlinebutiker
 • portföljer
 • Bloggar

Tänk på mallar som ‘kläder’ för din webbplats. Om du inte gör det’t som en uppsättning kläder, bara byt till en annan för att ge din webbplats en helt annan känsla. Och igen, don’t rusa in i det. Välj olika mallar, bläddra bland dem, se om de passar. Hela punkten med mallar är val, så dyka in och hitta en som känns rätt för det du vill uppnå.

Steg 5: Anpassa din malldesign

Dags att anpassa din mall med ditt eget innehåll och bilder. Återigen är detta något de flesta byggare kommer att vägleda dig igenom, men det’är superlätt att få tag på. Inte länge kommer din webbplats verkligen att börja se ut som din webbplats.

Som vi sade i sista steget ger mallar ett ramverk. Med tanke på hur många som använder byggare för att skapa en webbplats idag, är oddsen att det finns några webbplatser där ute med samma ram som din. Åtminstone måste du fylla i en vald mall med innehåll specifikt för dig. Och för att verkligen sticker ut, du’Jag måste göra några anpassningar.

Att bygga en webbplats är som att laga en middag. Precis som matlagning är det mycket lättare att veta hur man bygger en webbplats från grunden med rätt verktyg och instruktioner. En mall ger dig ett recept – du kan välja att följa det eller så kan du blanda ingredienser och stil för att ge din maträtt din egen smak.

Vad går till för att anpassa en webbplats? Jo det’är till stor del upp till dig. Webbplatsbyggare är mycket flexibla i dag. Anpassning kan inkludera:

 • Lägga till nya sidor i din navigering
 • Ändra storlek, färger och teckensnitt på knappar
 • Lägga till nya element som kontaktformulär och menyer
 • Redigera bilderna på ditt startsida galleri
 • Att välja en annan färgpalett
 • Länka / bädda in sociala mediekanaler

De bästa webbplatsbyggarna leder dig igenom alla dessa saker, så don’t skrämmas. De förstår att deras syfte är att göra webbdesign enkelt. Som så ofta är fallet med webbplatsbyggare, don’t vara rädd för att spela. Du’Jag blir förvånad över hur mycket du kan göra.

Kolla in hur enkelt det är att anpassa sidor i Wix:

Om dessa mallanpassningar inte gör det’t ser ut som tillräckligt för dig (men om du’om du bygger din första webbplats, kommer de att vara), kanske du vill tänka på att bygga din webbplats på en open source-plattform som WordPress.org – det här är ‘Alternativ 2’ att vi’Jag täcker lite senare … Du får mer flexibilitet, men om du gör det’det är inte en kodare, att lära sig WordPress tar mycket tid – särskilt jämfört med dra-och-släpp-byggare.

Du kan nästan alltid leka med mallar som en del av gratisversionerna, så att du kan få en känsla av hur enkel anpassning är utan att spendera en cent.

Steg 6: Ladda upp och formatera ditt eget innehåll

Nu börjar din webbplats ta form, det’det är dags att fylla det med dina egna bilder och skrivna innehåll. Du kan ersätta vilken som helst ‘Platshållare’ innehåll redan i din mall, liksom ‘dra’ text- och bildrutor runt varje sida (om du använder en dra-och-släpp-byggare).

När du’Vi har spelat med färger och layout på din webbplats, det’det är dags att lägga till ditt innehåll – det betyder bilder, videor och text.

Om du behöver några skrivtips, du’har kommit till rätt plats; vi’Vi har redan skrivit en komplett guide till att skriva för webben, fylld med forskning, expertutlåtanden och våra egna lärdomar.

Definitivt gå kolla det, men för nu, här’är en översikt över våra 19 bästa tips:

webbplats byggare expert skriver för webben infographic

Få reda på mer

Se till att all kopia på din webbplats är den bästa den kan vara – kolla in våra guider för fler tips!

 • Hur man skriver en uppmaning: lära dig att få besökare att klicka på dina uppmaningsknappar
 • Hur man skriver en sida om oss: 9 dos och don’för att skapa en framgångsrik om oss-sida
 • Hur man skriver produktbeskrivningar: se till att kolla detta om du’bygger en webbutik

Nu vidare till bilder. När det gäller att välja rätt bilder för din webbplats är kvalitet nyckeln. Oskarpa bilder är helt enkelt uteslutna.

Vissa webbplatsbyggare har en bank med gratis bilder som du kan använda. Om inte, finns det många gratis bildsajter tillgängliga online, till exempel Unsplash och Pixabay (två av våra favoriter).

lägg till innehåll med wixNär du har gjort några högkvalitativa bilder redo är det enkelt att byta ut platshållarbilderna på webbplatsen eller dra dem någonstans helt annorlunda Topptips! Se till att du ‘komprimera’ alla bilder innan du laddar upp dem till din webbplats genom att köra dem via en gratis webbplats som Kraken.io eller TinyPNG. Detta kommer att minska filstorleken för att stoppa bilden bromsa din webbplats, men den vann’t påverkar kvaliteten synligt.

Steg 7: Välj och ladda ner appar

Kolla in din byggmästare’s app store för att lägga till eventuell saknad funktionalitet på din webbplats, till exempel formulär och sociala medierintegrationer. där’s en app för nästan vad som helst, och att ladda ner dem är verkligen enkelt.

Vad du än behöver din webbplats att göra kan du garantera det’är en app för det. Att installera dessa appar är superenkelt – gå bara till App Market (eller motsvarande) för din byggare. Där, precis som i App Store, kan du se hur mycket en app kommer att kosta (även om många är gratis), vad den gör och dess användarbetyg.

Wix har till exempel över 300 appar på sin App Market.

Wix-appmarknad

Wix har över 300 appar på sin App Market. Sök efter vad du vill ha och håll sedan musen över appen du’har valt och klicka ‘Lägg till+’

lägg till appar med wix

Steg 8: Förhandsgranska och testa din webbplats

Don’glöm inte att förhandsgranska din webbplats innan du lägger den live, både på mobil och på skrivbordet!

Med din mall vald och anpassad, du’du klarar förmodligen att publicera och få din webbplats live. Sakta ner där. Att veta hur man skapar en webbplats är en sak. Att publicera din webbplats blindt är en annan.

Förhandsgranska alltid ändringar på din webbplats innan du publicerar dem. Du måste vara säker på att saker fungerar som du vill att de ska. Några av de viktigaste frågorna att ställa är:

 • Är all stavning och grammatik korrekt?
 • Fungerar alla knappar på menyn?
 • Uppfyller din webbplats ett syfte?
 • Är din formatering konsekvent?
 • Fungerar det på stationära och mobiltelefonskärmar?
 • Laddar webbplatsen snabbt?

Du’Jag har gjort det så bra att komma så långt. Var vaksam. Det skulle vara en enorm skam att bygga din egen webbplats, bara för att publicera en oavslutad webbplats.

Hur förhandsgranskar du din webbplats?

Webbplatsbyggare gör det mycket enkelt att förhandsgranska din webbplats. Vanligtvis måste du bara trycka på förhandsgranskningsknappen i redigeringsläget för att se hur din webbplats skulle se ut live. De flesta erbjuder en växling så att du kan se hur det fungerar i olika skärmstorlekar.

Topptips! Don’glöm inte mobilen! Mer än hälften av Googles sökningar utförs på mobil, och detta nummer är bara uppe. Att göra din mobilupplevelse sömlös är ett måste för alla framgångsrika webbplatser.

Ett förhandsgranskningsläge som är lätt att använda sparar dig mycket tid när du vann’t behöver spara ändringar och växla fram och tillbaka mellan redigerare och förhandsvisningsläge. Du kan göra en ändring och sedan bara trycka på förhandsvisning för att se hur det ser ut live.

Topptips! Don’testa bara din webbplats själv. Du kommer att vara blind för några av dess fel. Dessutom vet du hur din webbplats ska fungera, så även om du kanske tycker att det är enkelt att navigera’s att inte säga en främling kommer. Få ett nytt perspektiv. Be familjemedlemmar och vänner att testa din webbplats och ge feedback. Om de’är något som vår familj och vänner de vann’vara rädd för att erbjuda kritik.

Steg 9: Publicera din webbplats på Internet!

När du’igen, tryck på Publicera-knappen! Men don’t oroa dig – det’är lätt att göra ändringar på din webbplats efter dig’har publicerat det. Kom bara ihåg att vissa byggare vann’t låter dig byta mallar efter att din webbplats är live.

Allt detta gjort, du bör vara redo att gå. Innan du slår det ‘Publicera’ knappen och skicka din webbplats till den kalla, oförlåtande världen, låt’s sammanfatta stegen du borde ha gått igenom för att komma till denna punkt:

 1. Välj rätt webbplatsbyggare för dig.
 2. Registrera dig för en plan som passar dina behov och din budget.
 3. Välj ett unikt och relevant domännamn.
 4. Välj en designmall du älskar.
 5. Anpassa din malldesign.
 6. Ladda upp och formatera ditt eget innehåll.
 7. Välj och ladda ner appar.
 8. Förhandsgranska och testa din webbplats.

Helt klar? Utmärkt. Tryck ‘Publicera’! Berätta för dina vänner, ropa om det på trånga gator, anställa en blimp – få ordet. Din webbplats är nu levande för världen att se. Du kan fortfarande anpassa och utveckla det naturligtvis, men du’har tagit steget. Hur väldigt spännande.

Om du’du är fortfarande lite osäker på om du kan göra det, särskilt om du känner att du gör det’avseende inte den kreativa typen, vi har en omfattande vad du behöver för att bygga en webbplatsguide som täcker alla checklistor ovan, plus Google Analytics, logotypdesign och bilder, i detalj.

Vem som helst kan skapa en webbplats och (bokstavligen) kostar ingenting att ta reda på. Ta ett par byggare för en snurr och se vad som händer. Du kan bara sluta skapa något underbart.

Få reda på mer

Letar du efter att skapa en mer miljövänlig webbplats? Vi’har du täckt – kolla in vår praktiska guide för 3 sätt att göra din webbplats mer miljövänlig

Använda en webbplatsbyggare: vanliga frågor

Alternativ 2: Använd WordPress

Bygga en webbplats med en webbplatsbyggare

Hur man bygger en webbplats med WordPress:

 1. Bestäm om WordPress är rätt för dig.
 2. Köp rätt värdplan (vi rekommenderar Bluehost).
 3. Välj och registrera ett domännamn.
 4. Installera din WordPress-webbplats med ett klick.
 5. Välj ett tema för din webbplats’s design.
 6. Skapa och anpassa ditt innehåll och sidor.
 7. Välj och installera användbara plugins.
 8. Gör slutkontroller och publicera.

Steg 1: Bestäm om WordPress är rätt för dig

WordPress är en kraftfull (och populär) plattform, men det arbete det kräver betyder det’är inte för alla.

Nästan en tredjedel av alla webbplatser är byggda på WordPress. den’är en subtil, väsentlig del av internet. Men det kräver också mer installationsarbete och underhåll än de flesta webbplatsbyggare gör. Det första steget med att bygga en webbplats med WordPress är att ta reda på och veta vad du’registrerar dig för.

WordPress är inte ett allt-i-ett-paket. den’är ett Content Management System (CMS). Med ett CMS kan du skapa och organisera digitalt innehåll. Andra element som hosting och domänregistrering görs bäst separat. den’är upp till dig att samla dessa i tjänst på en WordPress-webbplats. Det här är inte’t nästan lika komplicerat som du kanske tror, ​​men det’är inte det enklaste sättet att skapa en webbplats. Vi skulle inte’t rekommenderar det till människor som är obekväma med teknologi.

Steg 2: Köp rätt värdplan (vi rekommenderar Bluehost)

Om du’bygger en webbplats igenom WordPress, du’Jag måste registrera dig för en värdplan för att reservera en virtuell ‘tomt’ för din webbplats. De flesta nya webbplatser kommer att vara bra att börja med en delad värdplan och sedan uppgradera senare efter behov. Värdplaner kan kosta mellan $ 4 och $ 500 + per månad.

Den första stora logistiken för att inrätta en WordPress-webbplats är webbhotell. Vi har en fullständig guide om vad webbhotell är, men i korthet’är ett hem för din webbplats. Filerna som utgör din webbplats behöver en virtuell plats för att bo på.

1. Välj en leverantör

Vi’kommer att gå igenom denna steg-för-steg-guide med webbhotellföretaget Bluehost som ett exempel eftersom det’är en av de tjänster som WordPress uttryckligen rekommenderar, och det fick högst betyg i vår forskning för WordPress-värd. Det fungerar särskilt bra för delad WordPress-värd, vilket är perfekt för nybörjare:

Få reda på mer:

8 Bästa WordPress-värdar – Bluehost kom ut i vår forskning för både hanterade och delade WordPress-värd. Se hur det jämförs med de andra leverantörerna på vår lista.

Bluehost Review – Ett djupt dyk i för- och nackdelarna med denna WordPress-rekommenderade värd.

Bluehost Pricing Review – Är Bluehost dyrt och är det bra valuta för pengarna? Finns det några dolda kostnader?

2. Välj en plan

Innan du kan komma igång med att bygga din WordPress-webbplats behöver du en plats för att leva. Detta kräver en värdplan. Det är enkelt att registrera sig för en värdplan. Att registrera sig för rätt värdplan är där saker blir lite svårare.

Det finns olika typer och nivåer av webbhotell designade för allt från små bloggar till onlinebutiker med miljoner besökare per månad. För en idé om utbudet av tillgängliga planer, titta bara på Bluehost:

bluehost hosting

Några av de viktigaste typerna av hosting är följande.

 • Delad. Där du delar en server med flera andra webbplatser. Detta hjälper till att hålla kostnaderna nere, men begränsar hur mycket trafik din webbplats kan hantera. Dessa planer är bäst för små och startwebbplatser med blygsam trafik. Pris: $ 4 – $ 35 + per månad.
 • Virtuell privat server (VPS). Dessa härmar kontrollen av en dedikerad server, men delar fortfarande utrymme med andra webbplatser. En bra halvmått om du’har vuxit fram en delad plan men inte’t vill engagera sig i kostnaden för dedikerad hosting. Pris: $ 15 – $ 155 + per månad.
 • Tillägnad. En server för dig själv. Dessa planer kan ta mycket mer trafik och erbjuder full administrationskontroll. Som du kan se kostar de också mycket mer på flipsiden. Dedikerad värd är för den översta nivån av webbplatser. Pris: $ 70 – $ 500 + per månad.
 • WordPress. Detta kan vara i form av delad eller hanterad WordPress-värd, och kommer med extra funktioner som hjälper dem som använder WordPress för sin webbplats, som ett klick på WordPress-installation och automatiska programuppdateringar. Pris: $ 4 – $ 50 + per månad

Om du’startar bara en webbplats det’är mycket osannolikt du’Jag måste titta förbi delad hosting. Om en delad plan längre ner visar sig vara otillräcklig kan du helt enkelt uppgradera. För din första WordPress-webbplats kommer en grundläggande delad plan att se dig rätt.

Få reda på mer

Vill du komma igång med delad hosting? Se till att du väljer en av Bästa delade värdleverantörer – vår recension hjälper!

Om du’är du inte säker på vilken typ av värd som passar dig, börja med vår Shared Hosting vs VPS Hosting jämförelse för att hitta det bästa alternativet.

Steg 3: Välj och registrera ett domännamn

Varje webbplats behöver ett domännamn. Detta är i princip din webbplats’s unika adress. Du kan få ett domännamn direkt genom vissa värdleverantörer (som Bluehost) eller på annat sätt du’Jag måste hämta det från en domänregistrator som GoDaddy eller NameCheap. Detta kostar vanligtvis cirka $ 12 per år.

Ett domännamn är den virtuella adressen på din webbplats. Vårt är websitebuilderexpert.com. Den där’där du hittar oss. The New York Times’ är nytimes.com. Den där’var du hittar dem. Och så vidare. Din webbplats behöver också en, och när du skapar en WordPress-webbplats den’s något du kanske måste ta hand om dig själv. Bluehost låter dig välja en domän gratis som en del av registreringsprocessen.

Bluehost-domänregistrering

Om du’d snarare få en separat, helt enkelt gå till en domänregistreringssida som GoDaddy eller Namecheap, hitta ett namn du gillar och är tillgängligt och köpa det. den’det är så enkelt. När du’har förvärvat domänen som registraren ger dig ett konto. den’genom detta kan du koppla en domän till en webbplats. Mer om detta senare.

Hur mycket kostar ett domännamn?

där’är inte en fast avgift för domännamn. Deras värde tenderar att fastställas av marknaden. Facebook köpte fb.com 2010 för 8,5 miljoner dollar, medan 2005 års köp av lasvegas.com uppgick till svala 90 miljoner dollar.

Men don’t panik – du har förmodligen vunnit’t måste betala miljoner för din domän. Vanliga, icke-kända domäner kostar i regionen $ 12 per år. Mycket mer hanterbar.

Att välja ett bra domännamn

där’s ingen hemlig formel för att välja ett bra domännamn, men det finns några tumregler som är värda att hålla sig till när du startar en webbplats.

 • Relevans är nyckeln. Se till att din domän matchar din webbplats. Om ditt företag heter ‘Grönt papper’, don’t registrera pinkclouds.com.
 • Kort och söt. Du vill att folk ska komma ihåg din URL, så desto kortare desto bättre!
 • Don’t använda siffror. den’Det är lite besvärligt att ha siffror i ett domännamn, eftersom människor inte gör det’t vet om jag ska skriva ‘3’ eller ‘tre’, till exempel.
 • Vara unik! Se till att domänen inte är’t redan tagit. Låter uppenbart, men sparar tid på lång sikt.

När du registrerat en domän, det’är allt ditt. Du förlorar det bara om du väljer att inte förnya, då kommer det att släppas ut på marknaden igen.

Steg 4: Installera din WordPress-webbplats med ett klick

Med de flesta värdleverantörer kan WordPress installeras med bara ett enda klick.

När du registrerar dig för en värdplan med Bluehost kommer ett konto att skapas automatiskt för dig, men för att skapa ett WordPress krävs något av dig: ett klick.

WordPress’s enorma popularitet betyder det’s i värdleverantörernas intresse för att göra installationen enkel. Därför erbjuder de flesta WordPress-installationen med ett klick. När det gäller Bluehost betyder det att gå till ‘Mina webbplatser’ på instrumentpanelen. Som du kan se nedan, det’Det är väldigt lätt att hitta.

Bluehost instrumentbräda

Om du köpte ett domännamn som en del av registreringen kommer en WordPress-webbplats redan att finnas (en inställning utan klick!). För att skapa en ny klickar du helt enkelt på ‘Skapa webbplats’. De flesta webbhotellleverantörer erbjuder en liknande upplevelse

För en fullständig genomgång, kolla in vår guide om hur du installerar WordPress med Bluehost.

Steg 5: Välj ett tema för din webbplats’s Design

Rolan börjar – det’det är dags att välja ditt WordPress-tema! Detta ger den grundläggande designbrädan, från vilken du kan bygga din egen personliga webbplats. Det finns gott om gratis teman tillgängliga genom WordPress temakatalog, medan du kanske måste betala ett litet belopp för ett premiumtema.

Medan webbplatsbyggare har mallar, har WordPress teman. Ditt tema påverkar hur din webbplats ser ut. Det finns gratis teman och betalda teman, och du kan ändra din webbplats’s tema så ofta du vill.

Uppsidan med gratis teman är kostnaden, naturligtvis, men tänk på att ett trevligt gratis tema förmodligen används på många webbplatser redan. Betalda teman är mer ‘exklusiv’ i det avseendet. Vissa kräver endast en engångsbetalning, medan andra erbjuder ett abonnemang i utbyte mot support, uppdateringar och underhåll.

När du väljer din WordPress-webbplats hittar du dig själv i WordPress-instrumentpanelen. Detta kommer att vara ditt onlinekontrollrum från och med nu, och det’här är att du kan hantera teman. En handfull standardteman väntar på dig när du anländer, och att lägga till nya tar bara några minuter.

bygga webbplatser - lägg till nytt WordPress-tema

För att lägga till ett nytt tema, gå till ‘Utseende’ och då ‘teman’. Klicka på alternativet till ‘Lägg till ny’ till höger, och du’Jag kommer till WordPress Theme Directory för att bläddra igenom ett nytt tema.

Bygga webbplatser - WordPress temakatalog

Det finns tusentals mallar att välja mellan i WordPress’ egen temakatalog. Sök efter de typer av teman du’d vara intresserad av. Om du’återupprättar en tidningssökning ‘tidning’, om du behöver en webbplats för din kafésökning ‘Kafé’. där’Jag kommer att vara dussintals, om inte hundratals utmanare. Om du klickar på ett tema kommer du till sin egen sida där du kan se användarrecensioner och förhandsgranska temat i aktion.

Anpassning på WordPress kräver mycket mer teknisk skicklighet än vad det gör med webbplatsbyggare. Du’Jag måste dyka in i koden för att göra de ändringar du vill ha. Om du’Jag är bekväm med HTML, CSS och Javascript (eller vill lära sig mer om dem), detta borde inte’t vara ett hinder. Var bara försiktig. WordPress erbjuder mer kontroll än webbplatsbyggare, men bara för dem som är utrustade för att använda det.

Steg 6: Skapa och anpassa ditt innehåll och sidor

Gör en webbplats till din egen genom att anpassa text och bilder.

Att lägga till innehåll till WordPress är mycket mer strukturerat än du kanske tror. Innehåll på WordPress-webbplatser delas i huvudsak upp i två typer: sidor och inlägg. Hur de ser ut beror på det tema du använder.

Sidor är statiska engångssidor som utgör ryggraden på din webbplats. Din hemsida och kontaktsida är till exempel sidor. Inlägg är mer snabba. Om din webbplats har en blogg, skulle varje post i den bloggen vara ett inlägg.

Det är enkelt att skapa sidor och inlägg. Båda kräver ett par klick i WordPress-instrumentpanelen. För sidor du går till ‘sidor’ och ‘Lägg till ny’. För inlägg du går till ‘inlägg’ och ‘Lägg till ny’. Både ‘Lägg till ny’ alternativen tar dig till redaktören, där du kan lägga till innehåll, förhandsgranska och publicera.

För att lägga till sidor till din huvudmeny går du helt enkelt till ‘Utseende’ och ‘menyer’. Därifrån kan du välja vilka sidor som ska visas i vilka menyer. För de flesta webbplatser och de flesta teman du’Jag behöver bara en navigationsmeny, så det är enkelt att sätta ihop en.

Steg 7: Välj och installera användbara plugins

Med en stor bank av plugins som erbjuds (både gratis och betald) kan du enkelt få din webbplats att fungera som du behöver. WordPress-plugin-katalogen gör det superenkelt att hitta det du behöver. Plugins är enkla att installera (och avinstallera), så du kan göra några experiment.

Plugins är programvara som kan läggas till WordPress för att förbättra din webbplats. Standardfunktioner erbjuder tillräckligt för att skapa en perfekt bra webbplats, men plugins är ofta nödvändiga för att ta den till nästa nivå.

WordPress har tiotusentals plugins för allt från sökmotoroptimering (SEO) till bildkomprimering. Bläddra i WordPress-plugin-katalogen och du’Jag får snart en känsla av hur levande och kreativt ett samhälle det är. Varje plugin har sin egen sida med beskrivningar, skärmdumpar, användarrecensioner och mer.

För att installera plugins’är lättare att bläddra i din WordPress-instrumentpanel. För att göra detta gå till ‘plugins’ och ‘Lägg till ny’. Där kan du sortera genom utvalda, populära och rekommenderade plugins samt söka efter dem själv. Tryck på för att installera ‘Installera nu’.

Här är några av de bästa pluginsna om du’är osäker på var du ska börja:

 • Ryggraket. Tillverkad av Automattic, teamet bakom WordPress, detta är i huvudsak dussintals plugins i en plugin. Fördjupad webbplatsstatistik, automatiserad publicering av sociala medier och lat laddning (ett sätt att ladda sidor snabbare) är bara en handfull tillgängliga funktioner
 • Google Analytics översikt. Den här’s en no-brainer. Google Analytics är ett fantastiskt, gratis verktyg för att spåra trafik till din webbplats. Detta plugin låter dig se allt i din WordPress-instrumentpanel
 • Delningsknappar för sociala medier. Du vill att ditt innehåll ska delas, eller hur? Detta plugin låter dig lägga till helt anpassningsbara sociala delningsknappar till dina inlägg så att de kan få så mycket exponering som möjligt

Du hanterar dina plugins i ‘Installerade plugins’ avsnitt av ‘plugins’ flik. Där kan du redigera insticksinställningar och slå på eller stänga av installerade plugins.

Lägga till plugins när du bygger WordPress-webbplats

Som alltid, don’t vara rädd för att testa saker. Du har mycket mer att vinna på plugins än att förlora. I värsta fall avaktiverar du helt enkelt ett plugin som du inte längre vill använda.

Få reda på mer

Ett användbart plugin är WordPress Flerspråkigt plugin – ta reda på varför vi rekommenderar det i vår guide Hur man startar en flerspråkig webbplats på WordPress

Steg 8: Gör slutkontroller och publicera!

Webbplats, träffa världen. Världen, träffa webbplatsen. den’det är dags att lossa din skapelse! Ge din webbplats en sista gång, och kom ihåg att du kan göra ändringar när som helst.

Okej, vi’är nästan där. Innan du publicerar din WordPress-webbplats låt’s sammanfatta stegen du borde ha gått igenom för att nå denna punkt.

 1. Bestäm om WordPress är rätt för dig.
 2. Köp rätt värdplan (vi rekommenderar Bluehost).
 3. Välj och registrera ett domännamn.
 4. Installera din WordPress-webbplats med ett klick.
 5. Välj ett tema för din webbplats’s design.
 6. Skapa och anpassa ditt innehåll och sidor.
 7. Välj och installera användbara plugins.

Helt klar? Du’är redo att gå. Don’Men jag tror att arbetet är över. En bra webbplats är aldrig färdig. Du’Jag får se. Internet utvecklas ständigt, och din webbplats kommer också. Livet på en WordPress-webbplats är en stadig cirkel av etapper sex och sju, med lite temaanpassning som kastas in för bra mått.

Att skapa och underhålla en WordPress-webbplats är en djupt givande upplevelse. Du kommer att lära dig om design, innehåll, sökmotorer, kodning och mer, och det strukturerade ramverket som WordPress ger dig kommer alltid att hålla saker hanterbara.

Om du’är du fortfarande inte säker på om WordPress är rätt för dig, kolla in vår fullständiga WordPress-granskning eller om du’är redo att komma igång, tryck på knappen nedan!

Få reda på mer

Om du vill ha en ännu mer detaljerad guide om hur du sätter ihop din webbplats, läs vår guide på Hur man skapar en WordPress-webbplats

Använda WordPress: vanliga frågor

Ska du använda en webbplatsbyggare eller WordPress?

Webbplatsbyggare låter vem som helst komma online. De’är lätt att använda, don’t kräver någon kodningskunskap och har massor av mallar för att din webbplats ska stå ut.

WordPress är mer komplicerat. den’är en öppen källkodsplattform så du’Jag måste koda allt själv och organisera webbhotell. WordPress ger dig total frihet när det gäller kreativitet, men kräver mer teknisk skicklighet än webbplatsbyggare.

Webbplatsbyggare ProsWebsite Builder Cons
 • Lätt att använda
 • Ingen kodning krävs
 • Bra kundsupport
 • Begränsad till mallar
 • Kan vara dyrt
 • Inte så mycket kreativ frihet som Open Source-plattformar

WordPress ProsWordPress Cons
 • Obegränsad anpassning
 • 54 000+ plugins att välja mellan
 • Populär, pålitlig programvara
 • Inte för tekniska nybörjare
 • Priser svåra att beräkna på grund av inköp av hosting, säkerhet och plugins.
 • Ingen dedicerad kundsupport

I slutet av dagen kommer frågan om vilket alternativ du tar för att bygga din webbplats ner till personlig preferens och kompetensnivå. Som med många saker i livet är den viktigaste delen av att starta en ny webbplats: att starta den! Så don’t oroa dig om du’är inte 100% säker på något alternativ ännu – du’Vi har ingenting att förlora genom att ta båda för en snurr.

Har du byggt din egen webbplats? Har du några trick eller tips att dela? Låt oss veta i kommentarerna!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map