6 Trend Teknologi Transformatif untuk Perniagaan Kecil pada tahun 2018

Trend Teknologi 2018Adakah anda kehilangan penjualan dan pelanggan dengan mengabaikan teknologi baru?


Dalam artikel ini, daripada membincangkan tren dari jauh, kami ingin melihat bagaimana peralihan dunia teknologi dapat memberi kesan positif kepada perniagaan anda sekarang.

Perniagaan kecil muncul’selalu menjadi pengguna awal yang paling bersungguh-sungguh.

Inovasi seperti bitcoin, chatbots dan robotik dilihat sebagai domain syarikat besar. Sekiranya mereka mengejar, orang lain akan mula memperhatikan. Perlahan-lahan, perisian dan alat baru memasuki arus perdana.

Tetapi adakah ini kaedah terbaik?

Melaksanakan salah satu inovasi yang dijelaskan dalam catatan ini akan memberi kesan yang nyata dan kadang-kadang langsung terhadap penjualan dan pendapatan.

Jadi biarkan’s gali masuk.

1. Messenger Chatbots

Mahu pizza?

Di sana’tidak perlu mengambil telefon atau mengisi borang pesanan dalam talian.

Cukup buka aplikasi Facebook Messenger dan pergi dari sana. Anda’baru sahaja memesan dalam masa yang singkat dan menyelamatkan Domino’s kos wakil jualan.

Lebih banyak pengguna menggunakan chatbots messenger untuk membuat pembelian, sama ada melalui Facebook, WhatsApp, Slack atau salah satu dari pelbagai aplikasi sembang lain. Kerana orang menghabiskan banyak masa untuk menggunakan telefon mereka, menawarkan pilihan pembelian berdasarkan aplikasi dapat mengurangkan geseran dengan ketara.

Dan kurang geseran bermaksud lebih banyak penjualan.

Seperti yang dicadangkan oleh Jiaqi Pan, CEO Helloumi, “Pada tahun 2018, saya meramalkan kita akan terus melihat pertumbuhan yang kuat dalam antara muka perbualan di mana beberapa pemain akan muncul sebagai pemenang awal pasaran.”

Cara memulakan: Sejumlah alat dalam talian yang murah mempermudah proses membuat chatbots. Perkhidmatan seperti ManyChat, ChatFuel dan Chatty People membolehkan perniagaan kecil membina chatbot yang didorong oleh AI tanpa pengalaman pengekodan.

2. Analisis Lanjutan & Wawasan-As-A-perkhidmatan

Setiap hari, dunia menghasilkan 2.5 quintillion bait data. Itu’cukup untuk mengisi 125 juta iPhone.

Kami’kembali lemas di lautan megabait. Di sana’data penjualan, data analisis dalam talian, data tingkah laku pelanggan, data iklan, data keterlibatan.

Senarai itu berterusan.

Di sana’begitu banyak’hampir mustahil untuk menarik pandangan yang bermakna.

Perniagaan kecil boleh’menyusun dan memahami semua maklumat yang mereka ada, apalagi memikirkan penggunaan data dari pihak ketiga.

Platform analisis SaaS (perisian-sebagai-perkhidmatan) baru mempermudah proses menguruskan data dalaman. Mereka menghasilkan wawasan yang dapat ditindaklanjuti yang dapat diakses dan dilaksanakan oleh pemilik perniagaan kecil dan sederhana di luar kotak.

Pada masa yang sama, “Wawasan-sebagai-perkhidmatan” alat memberi perniagaan kekuatan untuk memanfaatkan bukan sahaja data mereka sendiri tetapi juga data yang berasal dari pelbagai sumber. Hasilnya dapat menjadi penambahbaikan yang besar dalam pemahaman di berbagai bidang utama.

Nic Smith, VP Pemasaran Produk untuk Cloud Analytics di SAP, mengatakan, “Dengan menyambung ke rangkaian data canggih, pengguna akan mengakses sumber luaran yang relevan dan menggabungkan pandangan tersebut dengan data dalaman untuk menawarkan perkhidmatan digital baru kepada pelanggan mereka.”

Cara memulakan: Platform analisis pihak ketiga berintegrasi dengan hampir semua jenis perisian yang mengumpulkan data, dari perakaunan hingga penjualan. Alat seperti KissMetrics, misalnya, membolehkan perniagaan memperoleh pandangan yang dapat ditindaklanjuti dari aktiviti khalayak dalam talian mereka, sementara suite seperti Adobe Analytics mempermudah data dari pelbagai sumber.

3. Automasi Pemasaran dan Penjualan

Dengan menggunakan alat automasi, perniagaan kecil dan sederhana dengan pekerja kurang dari 500 orang (SMB untuk jangka pendek) dapat menghasilkan peningkatan segera.

Salah satu keluhan terbesar adalah bahawa sejumlah besar sumber daya dibazirkan untuk tugas kasar tetapi perlu.

Oleh kerana pembelajaran mesin dan AI memperluas fungsi perisian, automasi akan menjadi lebih hebat. Tetapi banyak pakar mengatakan bahawa 2018 akan menjadi tahun di mana syarikat-syarikat kecil benar-benar mula memperhatikan.

Pada tahap praktikal, perisian automasi dapat disatukan dengan sistem yang ada untuk mempercepat segala-galanya dari pengiklanan dan pengurusan utama hingga kemas kini stok dan pesanan semula.

Ann Hadley dari MarketingProfs mengatakan: “Ini adalah tahun “Bagaimana kita boleh menjadi lebih cemerlang dengan penggunaan automasi untuk meningkatkan kesetiaan pelanggan?””

Cara memulakan: Platform dalam talian seperti Marketo dan Salesforce dapat digunakan untuk mengotomatisasi pelbagai tugas pemasaran, penjualan dan pengurusan yang biasa.

Mereka’senang dibentuk dan disatukan dengan lancar dengan perisian yang ada.

4. Peranti IoT Baru dan Antaramuka Tanpa Sentuhan

The “internet-perkara” (banyaknya peranti yang disambungkan ke internet) kini dipanggil “internet-semuanya”.

Nampaknya potensi interkonektiviti tidak terbatas. Sekiranya anda memberitahu saya sepuluh tahun yang lalu bahawa dandang dan radiator saya akan disambungkan ke internet, saya’d sangka awak marah.

Terdapat dua sisi arah aliran ini.

Di satu pihak, mereka sering digunakan untuk meningkatkan kecekapan dalam organisasi anda sendiri dengan mempercepat tugas berat dan mengurangkan kos. Sebaliknya, mereka menawarkan cara baru untuk menjangkau orang.

Antaramuka di mana kami menggunakan maklumat, iklan dan hiburan menjadi lebih beragam, dari jam tangan pintar hingga diaktifkan suara “pembantu” seperti Alexa.

Anne Mercogliano, VP Pemasaran dan Operasi Perniagaan di IFTTT, mengatakan: “Lihatlah hari anda, dan kenal pasti satu kawasan di mana anda berada’menghabiskan lebih banyak masa daripada anda’suka, dan mulakan perjalanan IoT anda ke sana.”

Cara memulakan: Fikirkan bagaimana peranti pintar dapat menjimatkan kos dalam perniagaan anda sendiri. Sama ada’melalui penjimatan tenaga, meningkatkan komunikasi dengan aplikasi pengurusan projek atau bahkan menggunakan platform baru, seperti Alexa Skills, untuk pemasaran anda sendiri.

5. Mata Wang Digital dan Blockchain

Blockchains pada dasarnya adalah lejar elektronik. Sifat desentralisasi mereka bermaksud bahawa urus niaga dapat direkodkan dengan kebolehpercayaan hampir keseluruhan, dalam persekitaran yang aman, dengan minimum bayaran pihak ketiga.

Walaupun teknologi yang mendasari inovasi ini rumit, faedahnya jelas: keselamatan, kelajuan dan kawalan penuh.

Salah satu aplikasi blockchain yang paling terkenal adalah cryptocurrency, bentuk mata wang digital yang disimpan di rangkaian pembeli yang besar’ dan penjual’ komputer. Jika awak’telah menghidupkan berita baru-baru ini anda’Saya telah mendengar mengenai Bitcoin, cryptocurrency yang paling terkenal dan banyak digunakan. Perniagaan tidak banyak rugi dengan mempersiapkan apa yang dilihat oleh beberapa pakar sebagai langkah yang tidak dapat dielakkan ke arah cryptocurrency.

Menerima pembayaran crypto semudah menyiapkan dompet dan mengintegrasikannya dengan POS atau sistem pembayaran dalam talian anda. Pemahaman mengenai pelaksanaan kecil ini juga akan menjadi batu loncatan untuk meneroka kemungkinan blockchain yang lebih luas.

Sean Stein Smith, penolong profesor di Lehman College, mengatakan “Faktanya adalah terdapat banyak alternatif untuk Bitcoin berdasarkan teknologi asas yang sama – blockchain. Walaupun trend dan mata wang tertentu mungkin berubah dari masa ke masa, teknologi dan implikasi blockchain yang mendasari mengandungi beberapa implikasi yang akan mempengaruhi perniagaan dari semua ukuran.”

Cara memulakan: Menerima pembayaran mata wang digital melalui perkhidmatan seperti bitpay adalah salah satu kaedah termudah untuk anda mempersiapkan kenaikan populariti pembayaran berkaitan cryptocurrency secara berterusan.

6. Perisian Khusus-As-A-Service (SaaS) dan Cloud Computing

SaaS mungkin tidak sesuai dalam senarai teknologi untuk tahun 2018. Ini’sudah berpuluh tahun lamanya! Tetapi ia’perlu diingat bahawa bidang yang baru muncul ini masih di peringkat awal.

Dan potensi sepenuhnya belum dapat direalisasikan.

Secara keseluruhan, syarikat SaaS lambat untuk mendekati pasaran perniagaan kecil dan sederhana.

Dan SMB, dengan ketergantungan berterusan mereka pada sistem warisan, muncul’sama ada menolong perkara.

Tetapi keadaan mula berubah. Pelbagai alat yang ditawarkan sangat mengejutkan. Dan banyak pakar menunjukkan bahawa SaaS akhirnya mulai dengan sepenuh hati mensasarkan sektor SMB.

Dan alasannya jelas. Dengan SaaS, perniagaan kecil mendapat akses kepada teknologi canggih, dan semua kemas kini dan penambahbaikan yang sesuai, tanpa perlu menguruskan backend.

Cory Capoccia, presiden Womply, mengatakan: “Walaupun di pasaran’Dengan latar belakang kotak-kotak dengan teknologi, banyak sekatan jalan bersejarah akan berjalan dengan kadar yang luar biasa, membuka jalan untuk zaman kegemilangan SaaS untuk perniagaan kecil.”

Cara memulakan: Pengkomputeran awan, penjualan digital, sistem POS, perakaunan, pemprosesan pembayaran – semuanya adalah peluang untuk bergerak dalam talian dan menyingkirkan masalah perisian. Pengkomputeran awan, seperti Google Drive atau Microsoft OneDrive, boleh menjadi tempat terbaik untuk memulakan.

Bagaimana Anda Boleh Membawa Semuanya

Aliran teknologi baru boleh menjadi luar biasa.

Sebagai perniagaan, ia’sukar untuk mengetahui inovasi mana yang harus diberi perhatian dan mana yang harus diabaikan.

Tetapi di sana’merupakan perkara utama yang perlu diingat.

Walaupun mungkin ada sedikit geseran ketika menyesuaikan diri dengan teknologi baru untuk pertama kalinya, hasil jangka panjang dapat menjadi signifikan. Apa’lagi, anda dapat mengukur sumbangannya secara langsung dan cepat’membuat ke garis bawah anda.

Ia’Tidak pernah semudah ini melaksanakan inovasi ini. Kami hidup dalam dunia integrasi perisian dan alat DIY yang mempermudah proses yang memerlukan pengetahuan pakar hanya beberapa tahun yang lalu.

Perniagaan bimbang akan perubahan. Ia’s normal. Tetapi apabila inovasi dapat dilaksanakan dan diuji dengan lancar, di sana’memang tidak perlu.

Sekarang, masa untuk membina chatbot pertama anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map