Коя държава от ЕС е най-уязвима за киберпрестъпността?

Защо трябва да се интересувате от киберсигурността?

Запазването на посетителите на вашия уебсайт е важно значение за всеки, който изгражда уебсайт. То’е още по-важно да имате предвид, когато използвате уебсайт за електронна търговия, защото потребителите ви доверяват на важните си финансови подробности. Ако вашият сайт може’t защита на тези данни след това потребителя’доверието ще бъде нарушено и това може да има сериозни нови ефекти за вашата репутация.


Киберсигурността се превръща във все по-важна тема и много от въпросите, които отправяме от читателите, ценят около функциите за безопасност, достъпни за техните уебсайтове.
eu най-големите жертви в киберпрестъпността

Това не’не е изненадващо, като се има предвид броят на кибер атаките, които са се появили само през първата половина на 2017 г. – ние’имах откупи за WannaCry, течове на CloudBleed и потенциално излагане на записи на избиратели от хакери.

Искахме да добием представа колко уязвими страни могат да бъдат киберпрестъпността и решихме да разгледаме Европейския съюз поради богатството на публично достъпни данни, броя на участващите страни и социално-икономическото разнообразие между тези 28 държави.

Какви фактори разгледахме в нашето проучване?

Това изследване разгледа редица фактори, които смятаме, че са важни за измерването на това колко уязвими страни са потенциални кибер престъпления. Тези фактори бяха:

1.Колко много жители вече са преживели киберпрестъпност

Разглеждайки данни от Европейския съюз, успяхме да оценим процента на всяка страна от ЕС’населението, което е станало жертва на киберпрестъпност.

2.Колко често жителите срещат зловреден софтуер и вируси всяка година

Най-малко подготвени са киберпрестъпностите на страните от ЕСУспяхме да разберем колко редовно европейските жители срещат злонамерен софтуер и вируси (които се използват за заразяване на компютри и извършване на киберпрестъпления), като разгледаме публично достъпни данни от Microsoft.

3. Всяка нация’s ангажимент за инициативи за киберсигурност

Ние оценихме ангажиментите на отделните държави за борба с киберпрестъпността, като използвахме данни от Глобалния индекс за киберсигурност, проучване, което измерва фактори като правни рамки, техническа способност, организационни мерки, изграждане на капацитет и сътрудничество с други страни.

4.Как изложени интернет връзки бяха във всяка страна

Вашата интернет връзка се състои от много малки точки за връзка, наречени ‘възли’. Всеки от тези възли е отговорен за прехвърлянето на различен тип информация, напр. възелът POP3, който може да разпознаете от вашия смартфон, е възел, който прехвърля информация за мобилни имейли. Във всяка страна много от тези възли са обществено разположени, което означава, че са изложени и потенциално уязвими за атака. Следователно колкото по-малко възли са изложени на една държава, толкова по-защитени са нейните интернет потребители. Събрахме данни за броя на изложените възли във всяка държава от ЕС, като изследвахме Националния индекс на експозиция, създаден от интернет компания за сигурност, Rapid7.

Сигурност на киберпрестъпността в ЕС

Какво ни казаха резултатите?

Резултатите показват, че Малта, разположена точно на юг от Италия в Средиземно море, беше страната, най-уязвима от потенциални атаки срещу киберпрестъпления, въпреки факта, че малтийците се нареждат в средата на пакета за действителни срещи с злонамерен софтуер и киберпрестъпления..

Това е така, защото нашето изследване искаше да разгледа уязвимостта и Малта’s изключително висок процент на откритите интернет връзки (73%), липса на законодателство за киберсигурност и лошо международно сътрудничество означава, че Малта’населението, въпреки че се среща с киберпрестъпността малко по-малко от европейските си съседи, всъщност е с много по-голям риск в дългосрочен план с малко защитни или превантивни мерки..

Гърция, Румъния и Словакия съставляваха останалите пет от най-уязвимите държави.

страните от ЕС най-малките жертви в киберпрестъпносттаВ противоположния край на скалата установихме, че Финландия е най-сигурната в киберзащита страна в ЕС с рейтинг на уязвимост от едва 29% – никак не лоша! Смятахме, че Финландия е най-сигурната, тъй като има най-ниската честота на среща с киберпрестъпления в Европа и е една от най-подготвените нации, с налични стабилни ангажименти за киберсигурност и висок процент неекспонирани интернет връзки.

Естония се изяви като близък претендент за Финландия с оценка на уязвимостта от 30%, отразяваща промените, направени в правителствените стратегии за сигурност, правните рамки и организациите в отговор на държавните кибератаки през 2007 г..

Германия, Холандия и Великобритания съставиха останалите пет от най-слабо уязвимите държави, което трябва да бъде облекчение за тези икономически централи.

Най-подготвени са киберпрестъпностите на страните от ЕСНа друго място – и донякъде изненадващо – установихме, че Иберийският полуостров Испания и Португалия са сред най-уязвимите страни от кибератаки и престъпления. В частност Испания има шокиращо висок дял интернет връзки, изложени на потенциални заплахи (76%), както и много среден ангажимент за законодателството и инициативите за киберсигурност..

Пълни резултати

Източници

Намери това изследване за полезно?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me