Поставяне на всичките ви яйца в една кошница за социални медии

Яйца в една кошница за социални медииИзображение: Франческо Моурти


В днешно време социалните медии са нещо повече от факт; тя стана централна за това как работи светът. Повече от 3 милиарда души използват социалните медии всеки месец. Не беше така’t отдавна ти трябваше да започнеш световна война, за да привлечеш вниманието на толкова много хора. Сега всичко, от което се нуждаете, е интернет връзка.

аз’бяхме надеждно информирани ние’отново социални животни, така че’е единственото естествено за нас да се гмурнем първо в това ново комуникационно пространство. Сега Facebook има над два милиарда активни потребители, Instagram има един милиард, Twitter 330 милиона. Когато те’те не се използват за организиране на обороти, те’често се използват като пространство, в което предприятията и марките могат да достигнат до своята аудитория.

Фирмите са правилни да се гмуркат в този свят, но трябва да внимават да се съсредоточат твърде много върху един канал. Социалните медии са непостоянен свят. Царете днес са забравени утре, и там’е само толкова много, че можем да контролираме. Борбата за експозиция онлайн се води най-добре на множество фронтове, с помощта на холистична стратегия за социални медии.

На милостта на обстоятелството

Уловката на социалните медии е тя’е историческа възможност за общуване, но можете да загубите гласа си по всяко време. От YouTube до Pinterest всички ние в крайна сметка сме гости на някой друг’s платформа. Всичко, което е необходимо, е актуализация на алгоритъм, за да съсипе сайта ви’s изпълнение.

Спомняте ли си FarmVille? Играта, поддържана от Zynga, беше на върха на света през 2010 г. с над 80 милиона активни потребители месечно… във Фейсбук. Докато Facebook измести приоритетите си и ограничи Zynga’Достъпа до вътрешната си работа, FarmVille се спусна и Zynga’Цените на акциите с него. аз мога’да кажа, че аз лично загубих много сън заради смъртта на FarmVille, но 520 служители на Zynga, уволнени през 2013 г., вероятно го направиха.

Или помислете за миналата година’s YouTube ‘Adpocalypse’, където преработените насоки за реклами оставят каналите да се разхождат от спад на приходите от над 50%. Изпадъкът продължава година по-късно, като много топ канали преместват своята общностна база към сайтове като Patreon, за да останат на плаване.

Или помислете за Facebook’Неотдавнашното отдалечаване от новините към приятели и семейство силно удари издателите, като някои отчитат 50% спад в трафика. Facebook даде седмица’известие за тази промяна. Няма много време за въртене на стратегията.

Това са примери от най-високо ниво, но уроците са приложими докрай надолу. Това, че сте толкова зависими от социалните медии, поставя хората на ръба, като всяка промяна на алгоритъма подтиква нов кръг на ръката. Уебсайтовете за социални медии и споделяне на съдържание са невероятни, но свръхзависимостта може да ви постави в свят на проблеми.

Заведи ме вкъщи

Каналите в социалните медии често работят най-добре в орбита около уебсайт, възможност за пренасочване на интереса към вашия газон. Изпратете потребителите обратно на вашия сайт. Разликата между следване на акаунт и следване на сайт е огромна.

Сайтовете са единственото парче земя в интернет, което наистина принадлежи на нас. Навсякъде другаде сме в крайна сметка по преценка на другите. Каналите в социалните медии ви ограничават в техните правила, докато сайтът може да бъде всичко, което искате да бъде. След това тежестта е върху вас, за да направите сайт, който си заслужава да се грижите, което е съвсем друга игра с топка, но поне там’пренастройване на правилата.

Диверсификацията е ключова

Работата в множество канали за социални медии не прави’не трябва да бъде скучно. Това може да бъде възможност. Защо да се ограничавате до един език, когато можете да говорите пет? Всяка мрежа има своите тънкости, собствени култури, за които да допринесе.

Различните канали са възможности за споделяне на различни аспекти на дадена марка. Различните мрежи се поддават на различни видове съдържание. Когато започнете да разграждате какви различни услуги се специализират, изглежда глупаво да не разнообразявате вашето онлайн присъствие:

  • Visual (Instagram, Pinterest)
  • Редакция (LinkedIn, Medium, Flipboard)
  • Информативна (Facebook)
  • Новини (Twitter)

Ти не’не трябва да правите абсолютно същото във всеки акаунт в социалните медии. Играйте на техните сили. Instagram е визуална среда, затова го използвайте, за да споделяте визуалните елементи на това, което правите. Платформи като LinkedIn и Medium реагират на интелигентно копие, затова ги използвайте, за да споделяте публикациите си в блога. Потребителите на Instagram вероятно няма да се интересуват от вашите есета, нито четците на Flipboard няма да се интересуват от това как изглежда офисът ви в топло осветление. Настройте езиците на платформите.

Това не’не се прилага за всички разбира се. Хората могат и трябва да правят каквото си искат, бизнеса и марките биха се справили добре, за да наблюдават стъпките си. Залагането на всичко при успеха на един търговски обект може да пожъне своите ползи, но рискът е много по-висок. Съобщавайте това, което правите в различни сфери на различни аудитории и дългосрочният успех става много по-реалистичен

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me