Роботите ще ви откраднат работата (но само ако сте мъж)

роботи, крадещи работни места по целия свят


Научната фантастика отдавна ни предупреждава за възхода на роботите.

Вземете Оруел’s 1984 г., например, с ‘телевизионен екран’ че Уинстън вярва, че гледа, когато всъщност е така’s екрана, че’гледам го. Или Кубрик’s Космическа одисея, която предвижда Сири и Алекса-подобен изкуствен интелект.

Но тези измислици са на ръба да станат реалност? Ще видим ли скоро свят, управляван от роботи?

Повече от 70% от американците са загрижени за това много явление, според скорошно проучване на изследователския център Pew. Почти три четвърти се страхуват роботите не само да поемат работата си, но и живота им като цяло.

Разпространението и влиянието на изкуствения интелект нараства експоненциално по целия свят. То’s станем движещата сила за много от действията, които ежедневно извършваме и приемаме напълно за даденост.

Докато разглеждаме Netflix, услугата за стрийминг използва изкуствено интелигентен алгоритъм, за да ни дава персонализирани предложения въз основа на предишната ни дейност. По подобен начин, пригодените предложения за търсене се появяват в Google благодарение на AI.

И днес, тъй като електронната търговия се превръща във все по-популярен начин на пазаруване, все повече и повече функции за обслужване на клиенти онлайн се извършват от автоматизирани, изкуствено интелигентни чатботи.

Но ботовете са нещо, от което се страхуват или прегръщат? През 2017 г. Facebook беше принуден да изключи чифт ботове, след като измислиха свой език, който беше непонятен за изследователите.

Докато Facebook приветства експеримента като голям успех и стъпка напред в създаването на чатботи, които могат да разсъждават и да обръщат внимание, нали?’t леко се тревожи техният дискурс стана невъзможно за нас да разберем? Това сигнализира ли за потенциално въстание на робота?

Не според Андрю Нг, главен учен в изследователския център Baidu, и преподавателят от Станфорд, който твърди, че AI придобива лоша репутация.

Той оприличава притесненията за убийствени ИИ роботи с притесненията от пренаселението на Марс – така че за сега може да сме добре.

От друга страна, това, което той вярва, е това театрално демонизиращият ИИ е фронт за истинската заплаха: изместване на работните места от роботи.

Но кой е най-рисков да им открадне работата от робот? Искахме да разберем кой пазар на труда в света е най-застрашен от доминиране на роботи. И искахме да знаем дали правилото за роботи ще бъде равно на пола.

С Тръмп в Белия дом стъпките към равенство между половете са в застой. Въпреки протестите и интензивния обществен контрол, разликата в заплащането на жените и мъжете в САЩ не е по-близо до стесняване и на жените по целия свят все още се плаща по-малко от техните колеги от мъжете.

На столетницата от (някои) жени, които получават гласуване във Великобритания, трябва да се запитаме, сурагетите смятат ли, че ситуацията ще бъде по-добра до сега?

Въпросът, който задаваме от експерта за създаване на уебсайтове, е: дали възходът на роботите ще бъде дискриминационен или не? Кой е по-застрашен от загуба на работа, мъже или жени?

Извличахме обществено достъпни данни, за да опитаме да отговорим на тези въпроси. Тук’s това, което открихме.

Основни констатации

Япония

Като цяло и за мъжете, и за жените Япония е начело на масата, тъй като населението е най-застрашено от загуба на работа на робот.

Тук виждаме парадокса на автоматизацията. Япония може би е начело на иновативните технологии и изобретения, но това ги оставя най-податливи на робот поглъщане.

Япония’s пазарът на труда зависи до голяма степен от техниците, които улесняват развитието на изкуствено интелигентните ботове, настроени да революционизират света на труда, като малко повече от 1/5 от тяхната работна сила е заета в тази област.

За съжаление за тях, самото им създаване може да бъде тяхното отменяне.

Победа за жени

Докато автоматизацията представлява заплаха за някои, жените най-накрая ще видят някаква утеха за годините си на недостатъчно представителство и недоплащане в работната сила.

В 80% от 33-те страни от ОИСР в проучването мъжете са изложени на по-голям риск да загубят работата си на робот, отколкото жените.

Най-големите победители са жените в Израел, които са най-малко податливото работещо население в света на поглъщане на роботи. Това се дължи на 30,4% от израелските жени, които са заети в научни и интелектуални роли, които имат малка вероятност от автоматизация.

Дискриминация на робота

Докато е мъже’s работни места, които като цяло са най-несигурните, в повечето страни разликата между мъжете и жените е незначителна.

Латвия обаче е страната, в която роботите ще дискриминират най-много, когато дойдат за работа. Мъжете в Латвия са с 8,4% по-склонни да си откраднат работа от робот, отколкото жените им.

От друга страна, Финландия ще бъде приветствана като рай, равен на пола, когато роботите управляват скалата, следвана от Чехия, като САЩ са на респектираща трета част.

Що се отнася до равенството между половете при поглъщането на роботи, Швеция и Норвегия са северните грозни доведени сестри във Финландия’s Пепеляшка, класиране 3 и 4-то място за дискриминационно поглъщане.

Съперничеството на Великобритания и САЩ

Тези двама магнати от Западния свят често са в ожесточена конкуренция помежду си, но кой ще излезе отгоре, когато роботите се издигнат?

Обединеното Кралство’s работната сила е статистически по-изложена на риск да загубят работата си на робот, отколкото тази в САЩ. А в САЩ вероятността за автоматизация също е по-балансирана между половете, отколкото във Великобритания.

Американските жени са по-безопасни от своите колеги от мъжете, докато жените във Обединеното кралство всъщност са изложени на по-голям риск от роботизация от мъжете, факт, който пречи на световната тенденция.

Като цяло, то’е солидна печалба за САЩ на този.

Европа

Европа’Най-сигурните и застрашени страни е битката за Давид срещу Голиат. Източният гигант Турция е европейската държава, която е най-изложена на риск от автоматизация, докато западното джудже Люксембург заема първото място за най-малко податливи на превземане на роботи.

Битката между Изтока и Запада продължава от гледна точка на равен по пол свят свят. Има много повече различия между мъжете’и жени’риск от автоматизация в Източна Европа, отколкото има в Западна.

Топ 10 на OECD, най-застрашени от автоматизация

цялостен

RankCountryProbability of Automation# 1Japan

# 2Mexico

# 3Chile

# 4Turkey

# 5Република на Корея

# 6Slovakia

# 7Hungary

# 8Italy

# 9 Чехия

# 10Spain

64.26
57.32
56.85
56.68
54.95
54.67
53.25
52.28
52.05
51.24

70% от тези 10 най-застрашени страни имат икономика с най-голяма тежест към сферата на услугите.

Това има сравнително голяма вероятност от автоматизация – мислите сервитьори за роботи и кабинния екипаж или получавате персонализирани препоръки за пазаруване в магазина чрез изкуствено интелигентни устройства – което означава, че заетите в този сектор вероятно ще останат без работа.

хора

RankCountryProbability of Automation# 1Japan

# 2Mexico

# 3Chile

# 4Turkey

# 5Република на Корея

# 6Slovakia

# 7Hungary

# 8Latvia

# 9Poland

# 10Italy

65.26
58.61
57.60
57.00
56.69
56.40
54.40
53.17
52.53
52.50

То’Не изглежда страхотно за източноевропейските мъже, когато роботите идват да управляват.

Тези икономики обикновено разчитат на занаятчии и занаятчии, като строители, електротехници и занаяти, които изискват квалифициран ръчен труд. За съжаление за тях, роботите намират работа за бракониерството.

Жени

RankCountryProbability of Automation# 1Japan

# 2Chile

# 3Turkey

# 4Mexico

# 5Slovakia

# 6Република на Корея

# 7 Чехия

# 8Hungary

# 9Italy

# 10Germany

63.06
55.73
55.58
55.28
52.70
52.69
51.85
51,762
51,757
51.22

Интересното е, че жените в Германия са проникнали в топ 10. Водещата индустрия за жени в Германия са техници и асоциирани професионалисти. Това включва професии като научни и медицински техници и асистенти или юридически и бизнес сътрудници.

Жените в Германия се изкачиха до средата на професионалната стълбица, ако успеят да счупят този стъклен таван и да постигнат ръководни позиции, рискът от автоматизация ще намалее драстично.

Топ 10 на ОИСР с най-малък риск от автоматизация

цялостен

RankCountryProbability of Automation# 1Luxembourg

# 2Israel

# 3САЩ

# 4Norway

# 5Iceland

# 6Sweden

# 7Switzerland

# 8UK

# 9Netherlands

# 10Australia

39.49
39.75
41.24
42.37
42.73
43.45
43.45
43.63
44.66
45.73

Всички държави в топ 10 с най-малък риск от автоматизация имат икономики, базирани най-вече на научни и интелектуални професионалисти.

Тази категория работни места е категорията ISCO (Международна стандартна класификация на професиите), най-малко изложена на риск от автоматизация, като вероятността им е само 0,1%.

хора

RankCountryProbability of Automation# 1Luxembourg

# 2Israel

# 3САЩ

# 4Switzerland

# 5Uk

# 6Netherlands

# 7Norway

# 8Iceland

# 9Sweden

# 10Finland

38.97
40.65
41.54
42.19
43.63
44.16
44.96
45.13
45.96
46.83

Мъжете в САЩ попадат на впечатляващо трето място с най-малко риск от автоматизация, въпреки че водещата им индустрия е занаятчийска и търгува с работници, което има относително голяма вероятност от автоматизация.

Тяхната благодат за спестяване се разчита много малко на служителите в подкрепа на чиновниците, които са много по-склонни да бъдат узурпирани от изкуствения интелект – мислят, че са рецепционисти на роботи или вече съществуващите чатботи за обслужване на клиенти.

Жени

RankCountryProbability of Automation# 1Israel

# 2Norway

# 3Iceland

# 4Luxembourg

# 5Sweden

# 6САЩ

# 7Estonia

# 8UK

# 9Australia

# 10Denmark

38.78
39.51
40.03
40.08
40.70
40.90
44.13
44.22
44.38
44.56

В 80% от тези страни най-разпространената индустрия за жени са научни и интелектуални професионалисти. Интересно е, че единствените две страни, в които това се различава, са САЩ и Великобритания, където жените до голяма степен работят в сектора на услугите.

Въпреки че жените в професионални роли са близко второ място за двете страни, ние можем’Не мога да помогна, но се чудя дали би могло да се направи повече от тези западни гиганти, за да се насърчат жените да участват повече в икономиката на знанието и следователно още повече да намалят риска от автоматизация..

методология

Комбинирахме Карл Фрей & Майкъл Осборн’s Оксфордска изследователска книга: ‘Бъдещето на заетостта: колко податливи са работата към компютъризацията’ с публично достъпни данни от Международната организация на труда (МОТ) за намиране на вероятността от автоматизация за всеки пол и работен сектор в 33 страни от ОИСР.

Документът, използвайки нова методология, описва подробно вероятността от автоматизация за над 700 работни места, като взема предвид девет ключови умения, необходими за изпълнението му: договаряне, социална възприемчивост, оригиналност, убеждаване, сръчност на пръстите, ръчна сръчност, изобразително изкуство, подпомагане грижа за другите и необходимостта да се работи в тесно работно пространство.

МОТ има база данни за% от хората (общо мъже и жени) във всяка страна, които работят в определени категории работни места въз основа на Международната стандартна класификация на професиите (ISCO).

Категоризирахме 700 работни места във Фрей & Озбърн’проучване на всяка от ISCO класификациите и от това успяхме да изчислим средната вероятност за автоматизация за всяка категория:

JobProbability of AutomationМениджъри

специалисти

Техници и асоциирани професионалисти

Служители, работещи с подкрепата

Сервизни и търговски работници

Квалифицирано земеделие, горско стопанство и рибарство

Занаятчийски и свързани с тях занаятчии

Оператори и оценители на машини и машини

Елементарни професии

0.16
0.1
0.52
0.74
0.56
0.68
0.54
0.83
0.71

След това умножихме тази средна стойност на процента на хората, работещи във всяка категория във всяка страна, и я сумираме, за да открием всяка държава’s общ риск от автоматизация. Повторихме това изчисление за мъже и жени, за да открием специфичния за пола риск от компютъризация.

Решихме да включим в изследването само страни от ОИСР, тъй като това са страните, които разполагат с финансовите средства, за да осъществят икономически преход в работна сила, доминирана от роботи.

Източници

Фрей и Осборн, Бъдещето на заетостта: колко податливи са работата към компютъризацията

Международна стандартна класификация на професиите (ISCO)

Международна организация на труда (МОТ)

Пълен набор от данни

заключение

Намери това изследване за полезно?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me