Skrin Sentuh 2.0 – Masa Depan Laman Web Mudah Alih adalah dalam Reka Bentuk Responsif

Adakah anda bersedia untuk evolusi seterusnya di skrin sentuh?


Elon Musk adalah.

Anda mungkin pernah mendengar kejayaan pelancaran Falcon Heavy, serta kargo khasnya: Model Tesla baru 3. Apa kaitannya dengan reka bentuk responsif, anda mungkin berfikir?

Nah, salah satu ciri utama Model 3 adalah konsol skrin sentuh canggihnya. Dan teknologi skrin sentuh sangat penting di dunia kita sekarang terutamanya berkaitan dengan reka bentuk laman web.

Pertimbangkan sahaja letupan peranti mudah alih dan skrin sentuh sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Menurut Statista, trafik data mudah alih global pada masa ini merangkumi hampir 50% daripada semua paparan laman web di seluruh dunia dan itu dijangka meningkat tujuh kali ganda dalam 5 tahun akan datang.

Oleh itu, dari mana ini meninggalkan anda dan perniagaan anda? Sejauh mana anda fikir dapat bersaing dalam dunia mudah alih?

Untuk mengetahui sejauh mana anda boleh bersaing, biarkan’lihat keadaan laman web mudah alih.

Menurut Clutch Small Business Survey, 71% dari perniagaan kecil yang disurvei mempunyai laman web dan dari perniagaan tersebut 79% mengatakan laman web mereka mesra mobile.

Ini bermaksud bahawa perniagaan tersebut melabur dalam reka bentuk responsif: reka bentuk yang diprogramkan untuk menyesuaikan diri dan menanggapi pelbagai peranti dan saiz skrin, termasuk peranti mudah alih dan peranti lain dengan skrin sentuh.

Kebenaran mengenai reka bentuk mudah alih dan responsif

Jadi, apa’adakah masalah besar? Mungkin laman web anda baik seperti sekarang. Mungkin anda mendapat paparan, perkongsian, suka, pembelian dan lain-lain yang mencukupi. Mungkin anda mempunyai laman web mudah alih yang cukup kerap digunakan oleh orang.

Masalahnya ialah perkara itu timbul’seperti dulu.

Masa berubah, orang berubah, dan begitu juga laman web anda, kecuali jika anda ingin ketinggalan.

Di sini’kebenaran tentang reka bentuk mudah alih dan responsif:Masa depan responsif mudah alih

Ini adalah beberapa kebenaran mengenai reka bentuk responsif dan laman web mudah alih yang akan membawa anda ke hasil daripada yang anda fikirkan mungkin.

Sedia untuk mengetahui bagaimana anda boleh memasuki reka bentuk yang responsif?

Cara menggunakan reka bentuk responsif

Untuk memastikan bahawa bintang sejajar dan laman web anda siap untuk bergerak dan skrin sentuh pada peranti mudah alih, anda memerlukan pereka yang baik yang hidup, makan, dan bernafas dengan reka bentuk yang responsif.

Di mana sahaja pengguna melihat kandungan anda, mereka akan mendapat kualiti yang diharapkan dari anda.

Fikirkan salah satu tuhan internet: Facebook.

Semasa anda pergi ke Facebook di komputer desktop, telefon bimbit, tablet, jam pintar, atau TV pintar, mereka telah menggunakan reka bentuk responsif untuk memastikan pengalaman pengguna sempurna di semua peranti.

Hanya peringatan.

Ini tidak mudah. Reka bentuk responsif memerlukan lebih banyak perancangan dan pemikiran daripada hanya memasukkan beberapa elemen laman web pada templat komputer desktop, terutama ketika menggunakan skrin sentuh secara berkesan.

Terdapat banyak elemen yang perlu dipertimbangkan ketika laman web anda membuat lompatan ke skrin sentuh.

Jari, bukan tikus

Perkara pertama yang pertama, jari anda bukan tetikus.

Oleh itu, semasa merancang layar sentuh, anda harus mempertimbangkan bagaimana jari bergerak melintasi layar berbanding bagaimana tetikus bergerak melintasi layar.

Gerakan jari, ketuk, dan mempunyai lebih daripada satu input (bermaksud dua atau tiga jari). Tetikus adalah langkah yang lebih asas dan klik penyediaan.

Laman Web Builder.com Tawaran Setengah Harga-minMempraktikkannya: Laman web Pembangun Laman Web menggunakan banyak ciri reka bentuk responsif untuk memastikan laman web ini khusus untuk peranti mudah alih, menjadikannya lebih mesra pengguna dan menarik. Reka bentuk responsif mengambil kira dengan menggunakan sapu ke atas dan ke bawah untuk menavigasi, cubitan untuk mengezum, ketukan untuk memilih, dan sapu ke kiri atau kanan untuk mengakses menu atau halaman lain menjadikan laman web mudah alih dan mudah dinavigasi menggunakan jari pada skrin kecil.

Kursor Tetikus Respons Mudah Alih-minKetepatan

Semasa menggunakan tetikus di laman web desktop, kursornya cukup tepat.

Kebanyakan orang mempunyai jari yang jauh lebih besar daripada kursor, yang bermaksud bahawa reka bentuk pada skrin sentuh perlu disesuaikan agar sesuai dengan ukuran seseorang’jari s.

Mempraktikkannya: Semasa memikirkan reka bentuk untuk skrin sentuh mudah alih, fikirkan bagaimana penampilan versi Pembangun Laman Web mudah alih. Butang untuk membuka menu besar dan tidak terletak terlalu dekat dengan butang lain. Pautan teks semuanya cukup besar, dengan ruang yang cukup antara setiap satu untuk mengelakkan klik yang salah, bahkan dari jari yang paling besar.

Pembangun Laman Web.com Mulakan Laman Web Anda-minPergerakan

Versi desktop laman web memerlukan tetikus atau bar tatal digunakan untuk bergerak ke atas dan ke bawah halaman. Sekiranya anda mahu halaman naik, anda menggerakkan tetikus ke bawah. Pada layar sentuh, gerak isyarat harus digunakan untuk bergerak di sekitar halaman. Dengan menggunakan tetapan ini, untuk memindahkan halaman ke atas, anda menggesek ke atas. Ini adalah perbezaan yang sedikit, tetapi penting ketika berkaitan dengan reka bentuk laman web.

Mempraktikkannya: Pergerakan di laman web mudah alih perlu dilakukan dengan beberapa leret ke atas atau ke bawah dan semuanya mesti berada di sana. Maklumat harus diformat supaya pengguna tidak perlu menggesek ke kiri atau kanan. Segala-galanya harus diformat agar sesuai dengan dimensi skrin. Elemen lain yang membuat laman web mudah alih yang mesra pengguna adalah meletakkan semua pautan dan elemen utama yang dapat diklik di sebelah kiri, kerana kebanyakan orang menatal menggunakan sebelah kanan skrin.

Pembangun laman web.com Pilih Templat-minSilau

Semasa merancang untuk skrin sentuh, anda harus memastikan bahawa laman web anda akan kelihatan baik dalam semua keadaan cahaya.

Masalahnya dengan peranti mudah alih ialah mereka boleh pergi ke mana-mana dari siang hari yang terang hingga kegelapan malam dan di mana sahaja.

Mempraktikkannya: Pasukan yang merancang laman web Pembangun Laman Web juga mempertimbangkan cara laman web bergerak dilihat dalam semua tetapan. Menggunakan latar belakang berwarna putih atau terang, tanpa terlalu banyak warna hitam, membantu pengguna melihat kandungannya dalam pelbagai keadaan cahaya.

Papan KekunciPapan Kekunci laman web Builder.com-min

Papan kekunci dalam aspek penting dalam berinteraksi dengan laman web.

Semasa menggunakan peranti layar sentuh, penempatan papan kekunci adalah penting untuk dipertimbangkan berkaitan dengan penempatan elemen lain di halaman.

Mempraktikkannya: Apabila papan kekunci muncul pengguna harus dapat berinteraksi dengan laman web dengan mudah, tanpa kehilangan terlalu banyak pandangan. Di laman web ini, input teks pendek dan masih dapat dilihat dengan jelas walaupun papan kekunci menggunakan sebahagian besar layar. Pereka juga mempertimbangkan bahawa sebilangan pengguna sukar untuk menaip terlalu banyak pada satu masa pada papan kekunci skrin sentuh mudah alih.

Petua dan helah skrin sentuh

Untuk mempermudah pekerjaan anda, lihat ringkasan elemen reka bentuk ini untuk laman web mudah alih yang mesra skrin sentuh.

Elemen reka bentuk laman web mudah alih mesra skrin sentuhSekarang datang bahagian yang menyeronokkan.

Anda telah menggunakan reka bentuk web responsif untuk meningkatkan fungsi dan pengalaman pengguna laman web anda di peranti mudah alih dan skrin sentuh.

Tetapi adakah anda akan bersedia untuk skrin sentuh 2.0. Nampaknya ada lebih banyak perancangan ke depan.

Masa depan skrin sentuh

Oleh itu, anda menghidupkan dan menjalankan laman web anda, anda menggunakan reka bentuk responsif, dan semua ciri terbaik pada skrin sentuh.

Anda sudah bersedia, bukan? Tidak begitu pantas. Sama seperti setiap teknologi, skrin sentuh juga berkembang dengan pesat. Sekiranya anda ingin memastikan laman web anda sentiasa terkini, anda juga harus melihat aspek teknikal peranti dan teknologi baru serta kandungan di laman web anda.

Skrin berbilang sentuhan

Skrin sentuh bermula sebagai peranti satu sentuhan sahaja.

Seiring berjalannya waktu, teknologi ini berkembang untuk merangkumi respons sentuhan dua dan tiga jari. Pengguna akan menyesuaikan diri dengan fungsi ini dan mengharapkannya di semua laman web yang mereka lawati. Sekiranya anda ingin terus mendahului persaingan, mulailah mempertimbangkan bagaimana anda dapat memasukkan respons berbilang sentuhan dalam reka bentuk laman web anda.

Skrin sentuh yang diunjurkan

Perkara lain yang perlu dicari di masa depan adalah skrin sentuh yang diproyeksikan.

AR / VR dan skrin sentuh bersatu untuk membuat skrin sentuh interaktif yang dapat diproyeksikan pada permukaan rata. Dengan menggunakan ciri-ciri ini, reka bentuk laman web anda mungkin perlu disesuaikan agar lebih interaktif. Bayangkan bagaimana pengguna dapat memproyeksikan laman web anda di permukaan rata dan berinteraksi dengan kandungan anda. Dengan AR, mereka dapat meletakkan objek yang berlainan di layar sentuh yang diproyeksikan yang kemudian akan muncul di laman web dengan cara tertentu.

Kemungkinan tidak terbatas dengan teknologi seperti ini.

Skrin sentuh sensitif tekanan

Telefon dan peranti kami yang ada sekarang tidak pandai mengesan berapa banyak tekanan yang kami gunakan untuk mengetuk.

Sama ada kita mengetuk layar dengan ringan ketika berbaring di tempat tidur pada pukul 3 pagi atau dengan marah mengetuk layar kerana kecewa, layar bertindak balas dengan cara yang sama.

Suatu hari nanti mungkin akan berubah. Mungkin ketukan dengan tekanan dapat menutup tetingkap atau klik, sementara ketukan yang lebih ringan dapat membuka menu pop-up. Apa sahaja yang mungkin.

Skrin sentuh pengiktirafan optik

Sebilangan besar, jika tidak semuanya, peranti mudah alih, kamera dan skrin sentuh adalah dua ciri yang berbeza.

Tetapi tidak lama lagi, skrin mungkin juga menjadi kamera. Dengan menggunakan cahaya inframerah, layar akan dapat melihat apa yang menyentuh permukaan. Agar laman web dapat memanfaatkan fungsi ini di masa depan, pereka harus membuat laman web yang dapat memanfaatkan ini baru “penglihatan”.

Adakah anda bersedia untuk reka bentuk yang responsif?

Anda tidak’anda perlu menjadi Elon Musk untuk memanfaatkan sepenuhnya skrin sentuh dan anda tidak perlu’perlu membuat Model 4. Laman web yang direka dengan indah dengan pengalaman pengguna yang sangat baik adalah semua yang anda perlukan. Dengan sedikit perancangan dan melihat masa depan, anda dapat memastikan anda sentiasa mendahului persaingan dengan reka bentuk yang responsif.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map