Ecwid vs Shopify: Adakah Kedai Anda Memerlukan Plugin atau Platform?

ecwid vs shopify gambar yang diketengahkanArtikel ini akan mengkaji perbezaan antara Ecwid dan Shopify, dan memberitahu anda mana yang terbaik untuk perniagaan anda.


Jadi anda’membina semula kedai dalam talian? Mungkin anda sudah mempunyai laman web dan ingin mula menjual secara dalam talian, atau ingin bermula dari awal. Sama ada, kita’kembali ke sini untuk membantu!

Ecwid adalah pemalam e-dagang yang membolehkan anda menambahkan fungsi e-dagang ke laman web. Ia’merupakan platform yang popular dan berjaya – sejak penubuhannya pada tahun 2009, ia telah berjaya lebih 1 juta peniaga dalam talian.

Shopify adalah platform e-dagang yang membolehkan anda membuat kedai dalam talian anda sendiri. Ia’sangat popular dengan penjual dalam talian dan pelanggan mereka – sejak tahun 2006, di sana’telah menjadi sejumlah besar $ 82 bilion dijual melalui Shopify!

Ini adalah alat e-dagang yang sangat berbeza. Secara keseluruhan, Shopify adalah pembangun e-dagang serba terbaik di pasaran, tetapi Ecwid sangat sesuai untuk mereka yang hanya ingin menambahkan sedikit kelebihan e-dagang ke laman web yang ada.

Pada akhirnya, pilihan anda akan sangat bergantung pada keperluan dan pilihan anda sendiri. Jika awak’sukar untuk memilih, bersiap untuk diberi pencerahan!

Kami’telah meneliti, menguji, dan mencuba Shopify dan Ecwid, dan melancarkan perbandingan ini untuk menjadikan hidup anda lebih mudah. Artikel ini akan menguraikan Ecwid dan Shopify di semua bidang penting, dari kemudahan penggunaan hingga harga.

1

Ecwid vs Shopify: Kelebihan dan Kekurangan

Kelebihan Ecwid:

 • Tidak perlu bermula dari awal – ia’cepat dan mudah menjadikan laman web anda yang sedia ada menjadi kedai dalam talian
 • Jualan berbilang saluran – alat yang luas untuk menjual dan mengurus penjualan di pelbagai kedai
 • Mesra pemula – anda tidak’memerlukan kemahiran pengekodan untuk menggunakan Ecwid, dan ia berjaya’mengambil masa anda

Kekurangan Ecwid:

 • Reka bentuk terhad – pilihan reka bentuk yang sangat ketat, menyukarkan penyesuaian
 • Alat berskala kecil – Ecwid sangat bagus untuk perniagaan kecil, tetapi boleh’menyokong banyak pertumbuhan
 • Pelan percuma asas – alat yang sangat asas dan terhad pada rancangan percuma; sebagai contoh, tiada akses ke pasaran aplikasi

Kelebihan Shopify:

 • Integrasi berbilang saluran yang sangat baik – membolehkan anda menjual di pelbagai saluran, termasuk Facebook, Instagram, dan Pinterest
 • Sistem inventori yang hebat – Shopify’alat pengurusan inventori akan membantu anda menjalankan kedai dalam talian anda dengan mudah
 • Kualiti tinggi – pembangun e-dagang teratas untuk ciri penjualan dan kepuasan pelanggan

Kekurangan Shopify:

 • Bayaran transaksi – Shopify memberlakukan yuran transaksi kecuali anda menggunakan Pembayaran Shopify, pintu masuk pembayaran dalamannya sendiri
 • Reka bentuk yang tidak fleksibel – jika anda memutuskan untuk menukar tema setelah kedai anda dihidupkan, anda’Saya perlu melakukan pemformatan semula
 • Tempoh percubaan terhad – percubaan percuma hanya berlangsung selama 14 hari

2

Apa’Perbezaan Antara Ecwid dan Shopify?

Ecwid dan Shopify adalah dua pemain utama di dunia e-dagang. Walau bagaimanapun, mereka’sangat berbeza dengan cara mereka bekerja, dan bagaimana mereka’semula dimaksudkan untuk digunakan.

Ecwid adalah pemalam e-dagang, bermaksud anda menambahkannya ke laman web yang ada untuk membuka keajaiban fungsi e-dagang. Ini sangat sesuai untuk perniagaan kecil yang mengalami pertumbuhan, yang ingin menambah kedai dalam talian untuk melibatkan pelanggan dan mengembangkan operasi mereka.

laman web ecwidEcwid membolehkan anda menambahkan fungsi e-dagang ke laman web yang ada dengan cepat dan mudah, atau bahkan membuat kedai satu halaman dari awal

Shopify adalah platform e-dagang khusus, yang membolehkan anda membuat kedai dalam talian dan menjadi penguasa kerajaan e-dagang anda sendiri. Shopify dilengkapi dengan alat untuk membantu anda mengembangkan perniagaan, menjadikannya sesuai untuk kedai besar dan kecil.

laman web shopifyShopify memberi anda semua alat yang anda perlukan untuk berjaya membina, menjalankan, dan mengembangkan kedai dalam talian sendiri

Anda tidak’t memerlukan kemahiran pengekodan atau teknologi untuk menggunakan Shopify – ia mempunyai semua yang anda perlukan untuk membuat gedung anda sehalus mungkin.

Anda boleh membuat laman web satu halaman dengan Ecwid mana pun’rancangan, tetapi ia’tidak ada yang dibandingkan dengan apa yang anda boleh bina dengan Shopify.

Ecwid’s ‘Laman Permulaan’ adalah pembangun laman web yang sangat asas yang boleh anda gunakan untuk membuat halaman arahan untuk kedai anda. Ini adalah ciri tambahan yang berguna, tetapi Ecwid tidak dirancang untuk membina laman web.

Sebaliknya, Ecwid adalah yang terbaik bagi mereka di perniagaan peribadi dan kecil tahap, yang ingin menambah e-dagang dan mula menjual melalui laman web yang ada.

Shopify adalah yang terbaik untuk sesiapa sahaja yang ingin menyiapkan a kedai baru dalam talian, dan mengembangkan perniagaan mereka menggunakan alat e-dagang berkuasa yang ada.

3

Kemudahan penggunaan

Sekali anda’anda mempunyai idea hebat untuk kedai dalam talian anda, anda tidak tahu’Saya mahu membuang masa. Sudah tentu, anda boleh’Untuk kesempurnaan, tetapi anda dapat mempercepatnya dengan platform penjualan yang mudah digunakan!

Ecwid sangat mudah digunakan, dan sangat mesra pemula – yang harus anda lakukan adalah mengintegrasikannya dengan laman web anda. Anda tidak’Tidak perlu risau tentang pengekodan, hosting, kemas kini, atau bahkan memasang apa sahaja.

kemudahan penggunaan ecwidSalah satu Ecwid’titik penjualan utama adalah betapa mudahnya memulakan penjualan. Ini benar terutamanya jika anda’menggunakan semula pembangun laman web seperti Wix, yang mempunyai plugin Ecwid

Menambah Ecwid ke laman web anda adalah mudah – anda hanya perlu menambahkan widget ke laman web anda’s backend. Ia’lebih mudah digabungkan jika anda mempunyai laman web dengan pembangun seperti Wix – anda hanya boleh memuat turun plugin Ecwid dengan beberapa klik!

Laman web yang mempunyai plugin Ecwid khas merangkumi:

 • Wix
 • Weebly
 • Ruang Squarespace
 • Tergamam
 • LAMAN123
 • GoDaddy
 • WordPress

Ini bermakna anda boleh pergi ke kedai aplikasi, memilih Ecwid, dan voila – laman web anda dilahirkan semula dengan alat e-dagang. Anda juga boleh menambahkan Ecwid dengan mudah ke Etsy, eBay, dan Facebook.

Sekiranya laman web anda tidak’t di Ecwid’senarai integrasi – sebagai contoh, jika laman web anda dibuat khas – maka anda perlu menggunakan kod untuk menambah kedai Ecwid anda. Ini hanya untuk mengikuti Ecwid’arahan, kemudian menyalin dan menampal kod yang betul di seberang.

Shopify mungkin terdengar lebih menakutkan kerana anda’mencipta sendiri keseluruhan kedai dalam talian, tetapi sebenarnya, ia menjadikannya lebih mengagumkan betapa mudahnya!

Sudah tentu ada lebih banyak perkara yang perlu dilakukan dengan Shopify, tetapi anda’membimbing setiap langkah, dan Shopify’sistem s diperkemas dan senang digunakan. Sama seperti Ecwid, anda tidak’Saya perlu memikirkan hosting, pengekodan, atau pengurusan kemas kini dengan Shopify – semua yang dijaga untuk anda.

kemudahan penggunaan shopifyShopify ada untuk membantu anda membina dan mengembangkan kedai dalam talian anda sendiri, dan ia’s mendapat langkah mudah dan alat bantu untuk membuktikannya!

Cukup pilih tema yang anda sukai, sesuaikannya, tambahkan produk anda, dan lacak penjualan anda melalui analitik terbina dalam.

Menyesuaikan adalah mudah dan menambah produk adalah mudah. Sekali anda’telah menubuhkan kedai dalam talian anda, Shopify menjadikan hidup anda lebih mudah dengan mengautomasikan tugas penting dan memakan masa.

Alat ini mempunyai alat untuk mengesan inventori anda dan memberi anda sebut harga penghantaran masa nyata dari kurir pilihan anda, dan menyediakan banyak aplikasi untuk membantu anda. Shopify menjadikan penskalaan kedai anda sebagai langkah semula jadi, bukannya pertempuran yang sukar.

4

Fleksibiliti Reka Bentuk

Mereka mengatakan pelbagai adalah rempah kehidupan, dan itu’tidak berbeza untuk reka bentuk laman web. Tidak ada yang mahu mengunjungi lima kedai dalam talian yang semuanya kelihatan sama – bagaimana pelanggan mengingati anda sangat bergantung pada reka bentuk anda.

Tema

Kerana ia’plugin, Ecwid tidak’t berfungsi dengan cara yang sama sebagai pembina.

Daripada memilih tema, kemudian membina kedai anda, Ecwid hadir dengan reka bentuk set kedai yang berintegrasi dengan laman web yang ada. Contohnya, warna kedai anda akan secara automatik mencerminkan laman web asal anda’warna s!

Sebaliknya, perjalanan Shopify anda bermula dengan memilih tema yang anda gemari. Terdapat lebih daripada 60 tema untuk dipilih, bermula dari percuma hingga $ 180. Tema ini merangkumi pelbagai industri, seperti perabot, elektronik, dan makanan dan minuman.

tema industri shopifyShopify menawarkan pelbagai industri untuk anda lawati sehingga anda dapat menemui tema yang disesuaikan dengan sempurna untuk kedai dalam talian anda.

Anda mendapat ciri yang berbeza bergantung pada industri yang anda pilih, dan anda boleh menukar tema pada bila-bila masa (walaupun anda perlu melakukan pemformatan semula agar laman web anda tetap kelihatan terbaik)!

Dengan Shopify, tema anda menjadi yang pertama dan menjadi asas kedai dalam talian anda. Dengan Ecwid, reka bentuk anda dipimpin oleh laman web anda’tema yang ada, dan apa-apa perubahan reka bentuk selanjutnya muncul selepas itu.

Penyesuaian

Ecwid direka bentuk untuk kelihatan hebat sebaik sahaja melayari laman web anda – sebagai contoh, ia dioptimumkan agar sesuai dengan skrin desktop dan mudah alih secara automatik. Tetapi bagaimana dengan membuat perubahan anda sendiri?

Anda boleh mengedit reka bentuk asas gerai Ecwid anda, tetapi jangan’t mengharapkan keajaiban kreatif. Pengubahsuaiannya terbatas, termasuk mengubah ukuran gambar produk, mengubah tata letak produk dan keterangannya, dan mengedit navigasi dan palet warna.

Semua penyesuaian ini berasal dari pilihan yang telah ditentukan. Sebagai contoh, anda boleh memilih dari kecil, sederhana, atau besar untuk gambar produk anda, tetapi anda boleh’ubah saiznya mengikut pilihan anda sendiri.

penyesuaian reka bentuk ecwidEcwid menjadikannya mudah untuk menyesuaikan elemen asas etalase anda – anda boleh memilih pilihan dan melihatnya dipratonton di sebelah kanan

Ini bagus untuk penyesuaian sederhana – anda boleh melihat perubahan semasa anda pergi, dan bermain-main untuk melihat bagaimana pilihan yang berbeza akan kelihatan. Tetapi untuk perubahan mendalam atau lanjutan, anda’Saya perlu bekerja lebih keras.

Untuk pemperibadian sebenar, anda’Saya perlu menggunakan CSS (cascading style sheet) untuk mengedit tema dan warna anda. Anda boleh menggunakan CSS untuk membuat tema tersuai anda sendiri, tetapi ini hanya terbaik untuk mereka yang selesa menggunakan kod.

Sekiranya pengekodan adalah perkara terakhir yang ingin anda lakukan, anda boleh menggunakan aplikasi sebagai gantinya. Aplikasi Store Designer dan Decorator keduanya memberikan pilihan kepada pelanggan Ecwid yang membayar untuk mengedit kedai mereka’reka bentuk.

Apabila anda membuat perubahan reka bentuk di papan pemuka Ecwid anda, ia akan dibuat’digunakan semula dan disegerakkan secara automatik di semua platform anda. Sebagai contoh, perubahan yang anda buat pada halaman pendaratan Ecwid anda juga akan berlaku di kedai anda di laman web Wix anda.

Sementara itu, Shopify memberi anda banyak kawalan terhadap reka bentuk etalase anda. Anda bukan sahaja dapat menukar tema dengan mudah pada bila-bila masa yang anda suka, anda juga dapat menyesuaikan bagaimana penampilan kedai anda di skrin mudah alih.

Anda boleh mengedit setiap bahagian tema anda, dari warna hingga tata letak gambar. Pilih gambar stok percuma untuk digunakan di etalase anda untuk penampilan profesional. Shopify bahkan mempunyai penyunting gambar, sehingga Anda dapat memotong, mengubah ukuran dan menambahkan penapis pada gambar anda begitu sahaja’telah memuat naiknya.

shopify penyesuaianShopify membolehkan anda menyesuaikan etalase anda dengan hati anda’kandungan dan menonjol dari orang ramai!

Bagi anda yang mempunyai kemahiran pengekodan, anda dapat menggunakannya dengan baik untuk mengakses semua HTML dan CSS anda. Ini memberi anda kawalan muktamad di kedai anda’penyesuaian.

Salah satu perkara terbaik mengenai Shopify adalah anda dapat melihat perubahan yang anda lakukan’kembali ke kedai anda dalam masa nyata, jadi anda dapat melihat dengan segera apa kesan suntingan anda terhadap reka bentuk anda. Ini adalah ciri hebat, kerana ini menjimatkan banyak masa anda berulang-alik antara papan pemuka dan bahagian kedai anda.

Shopify adalah untuk membina jenama anda, jadi masuk akal bahawa ia memberi anda semua alat untuk membuat kedai anda’Reka bentuk seperti yang anda mahukan.

5

Membina Masa

Apabila anda membuat kedai dalam talian anda dengan Ecwid, anda tidak’sebenarnya perlu membina apa sahaja – anda’anda sudah mempunyai laman web anda, jadi anda hanya perlu mendirikan kedai anda di panel kawalan Ecwid anda. Di sinilah anda menambahkan produk dan menguruskan pesanan.

Jika awak’membina semula a “Laman Permulaan” dengan Ecwid, ini sepatutnya’lama-lama’hanya sebuah kedai satu halaman yang ringkas.

Shopify akan memakan masa lebih lama untuk dibina, seperti anda’mencipta semula kedai dalam talian anda dari awal. Anda’Saya perlu memilih tema, menyesuaikannya, dan mengatur mekanik kedai anda (seperti menambahkan produk dan pilihan penghantaran).

6

Alat dan Ciri E-dagang

Bahagian yang menyeronokkan dalam menjalankan kedai dalam talian adalah bahagian penjualan! Tetapi ini juga boleh menjadi pekerjaan besar, terutamanya jika anda tidak melakukannya’mempunyai sekumpulan orang untuk membantu. Itu’di mana platform e-dagang anda dapat meningkatkan dan memberi anda bantuan.

ciri-ciri

Ecwid dilengkapi dengan alat pengurusan kedai untuk membantu anda menjalankan perniagaan. Anda mendapat sejumlah ciri e-dagang yang anda perlukan untuk menjual secara dalam talian, termasuk:

 • Penjejakan inventori
 • Pilihan dan varian produk
 • Promosi dan penciptaan diskaun
 • Menjual produk fizikal dan digital
 • Pilihan penghantaran
 • Penjimat troli terbengkalai
 • Integrasi pelbagai saluran
 • Lebar jalur tidak terhad

Sebilangan besar ini adalah ciri asas, tetapi penting yang diperlukan untuk berjaya dan lancar menjalankan kedai dalam talian. Pengurusan inventori adalah suatu keharusan, dan melainkan jika anda’anda mempunyai kemahiran menyimpan rekod dengan teliti dan banyak masa di tangan anda, ini adalah pekerjaan yang patut diberikan kepada mesin.

Penjualan pelbagai saluran sangat penting untuk menarik pelanggan – orang menang’selalu datang kepada anda, tetapi jika mereka dapat melihatnya di laman Facebook anda, anda’Saya akan berjaya dalam penjualan.

Ecwid memberi anda liputan yang jelas mengenai ciri-ciri penjualan utama – cukup untuk perniagaan kecil dan untuk menyokong pertumbuhan.

Shopify, sementara itu, mempunyai semua yang anda perlukan untuk memenuhi kedai anda’keperluan. Ia menawarkan pilihan ciri yang lebih luas dan lebih maju; ia masih merangkumi asas-asasnya, tentu saja, tetapi menggabungkannya dengan alat yang mendalam dan kuat.

Ciri-ciri ini merangkumi:

 • Lebar jalur tidak terhad
 • Menjual produk fizikal dan digital
 • Pengurusan inventori yang hebat
 • Jual produk tanpa had
 • Kadar penghantaran automatik
 • Pemulihan pembayaran terbengkalai
 • Pelbagai pilihan penghantaran
 • Pengendalian cukai automatik
 • Akaun pelanggan
 • Jualan berbilang saluran

Shopify’inventori menjejaki tahap stok anda, dan secara automatik berhenti menjual barang setelah mereka’habis dijual. Ini menyokong penjualan multichannel anda sepenuhnya, diselaraskan di semua platform anda, dan anda dapat mengesan penjualan tersebut dengan laporan terbina dalam.

Anda boleh menawarkan penghantaran percuma dan kemas kini masa nyata kepada pelanggan anda, dan dapatkan harga potongan dari pembawa pilihan anda. Walaupun terdapat banyak pesanan, anda boleh melancarkannya dengan mudah, menyediakan pesanan secara besar-besaran dan label percetakan sendiri untuk menjimatkan kos.

Shopify juga menawarkan ciri yang disebut Shopify Lite, rancangan berasingan yang berharga $ 9 sebulan. Shopify Lite terletak pada persaingan langsung dengan Ecwid, kerana ia membolehkan anda menjual secara dalam talian tanpa membina kedai dalam talian sendiri.

Sebagai gantinya, anda boleh menjual produk anda melalui media sosial, atau memasukkan Butang Beli ke laman web yang ada. Sekiranya anda mempunyai pembaca kad, anda juga boleh menggunakan rancangan Lite untuk menjual produk secara langsung dengan aplikasi Shopify Point of Sale.

Sepertinya Shopify mempunyai setiap asas yang dilindungi! Platform ini memberi anda alat yang anda perlukan untuk bukan sahaja berjaya menjalankan perniagaan anda, tetapi juga menguruskannya dengan lancar dan lancar.

Pasar Aplikasi

Ecwid mempunyai Pasar Aplikasi di mana anda dapat mencari alat tambahan untuk ditambahkan ke kedai anda, meluaskan laman web anda’fungsi dan membantu perniagaan anda berkembang. Ecwid’apl yang disyorkan merangkumi LiveChat, Label Produk, dan Peraturan Potongan Lanjutan.

Anda boleh mencari di Pasaran Aplikasi Ecwid mengikut kategori atau harga, atau dengan mencari yang anda mahukan secara langsung menggunakan bar carian.

Shopify benar-benar bersinar ketika datang ke aplikasi.

pasar aplikasi shopifyShopify mempunyai pasar aplikasi yang luas yang memungkinkan anda menambahkan fungsi tambahan ke kedai anda

Ini memiliki sejumlah aplikasi yang mengagumkan di Shopify App Store, dari pengurusan inventori hingga sokongan pelanggan. Walaupun Shopify mempunyai alat hebat yang sudah ada di dalamnya, anda pasti ingin menambahkan aplikasi untuk benar-benar memberi dorongan kepada kedai anda.

Gunakan bar carian untuk mencari apa yang anda’mencari semula, melayari mengikut kategori atau koleksi, atau bahkan melihat pilihan kakitangan atau aplikasi yang sedang tren. Sebahagiannya dibuat sendiri oleh Shopify sendiri, sementara yang lain dikembangkan oleh pihak ketiga.

Dengan begitu banyak pilihan, anda’terikat untuk mencari integrasi aplikasi yang sempurna untuk perniagaan anda di Shopify App Store!

Kos dan Perbezaan

Pasti, semua ciri hebat ini tidak’t datang secara percuma?

Kebenarannya adalah, dengan Ecwid, ada di antara mereka – tetapi kebanyakan mereka tidak’t. Kami’Saya akan masuk ke Ecwid’harga rancangan lebih mendalam kemudian, tetapi di sini’versi cepat dan kotor: Ecwid mempunyai empat rancangan harga, mulai dari percuma hingga $ 99 sebulan.

Dengan rancangan percuma, anda mendapat ciri paling asas – kedai dalam talian (tetapi tidak ada kedai Facebook atau Instagram), keranjang belanja responsif mudah alih, had 10 produk untuk dijual, lebar jalur tanpa had dan pilihan untuk menjual melalui beberapa laman web.

Awak boleh’memasang aplikasi dari Market Market di Ecwid’rancangan percuma.

Untuk ciri yang lebih maju – seperti kupon diskaun, pengurusan inventori, barang digital, kedai Facebook dan Instagram, dan pengiraan cukai automatik – anda’Saya mesti sekurang-kurangnya menggunakan rancangan Venture $ 15 sebulan.

Anda mendapat idea – semakin banyak anda membayar, semakin banyak ciri canggih yang anda dapat. Untuk penjimat troli terbengkalai yang sangat penting, misalnya, anda memerlukan rancangan Perniagaan $ 35 sebulan, dan untuk menjual produk dalam jumlah yang tidak terhad, anda harus menaik taraf ke pelan Tanpa had $ 99 sebulan.

Shopify mempunyai tiga rancangan harga, mulai dari $ 29 hingga $ 299 sebulan. Secara langsung, anda dapat menjual sejumlah produk tanpa had dengan hanya $ 29 sebulan, serta mengakses penjualan pelbagai saluran, kod diskaun, pengurusan inventori, dan pemulihan troli yang ditinggalkan.

Ringkasnya, Shopify menawarkan lebih banyak ciri penting pada rancangannya yang paling murah daripada Ecwid. Shopify tidak’mempunyai rancangan percuma, tetapi ia memberikan semua yang anda perlukan untuk menjalankan kedai yang berjaya dengan segera.

7

Pilihan dan Bayaran Bayaran

Sekarang kita’kita mencelupkan kaki kita ke perairan harga yang berpusing, biarkan’terjun terlebih dahulu ke dalam pilihan pembayaran dan bayaran. Berapa banyak pilihan pembayaran yang perlu anda pilih? Adakah Ecwid atau Shopify akan mengenakan yuran transaksi kepada anda? Biarkan’s cari!

Pilihan Pembayaran

Mendapat bayaran adalah bahagian penjualan yang menyeronokkan, tetapi anda perlu memilih dan menyiapkan gerbang pembayaran anda terlebih dahulu.

Ecwid menyokong lebih daripada 50 pintu masuk pembayaran secara keseluruhan, tetapi yang utama adalah:

 • Petak
 • PayPal
 • Jalur
 • Kami bayar

Gerbang seperti ini membolehkan anda menerima pembayaran dalam talian – pastikan anda memilih yang disokong di negara atau wilayah anda. Anda juga boleh menerima pembayaran di luar talian, seperti pembayaran tunai atau penghantaran wang.

Shopify menyokong lebih daripada 100 pintu masuk pembayaran, jadi mesti ada sesuatu untuk semua orang! Gerbang utama dalam senarai yang luas ini adalah:

 • PayPal
 • Jalur
 • Amazon
 • Bayaran Apple
 • Google Pay

Shopify juga menyokong pembayaran manual seperti pembayaran tunai, dan pembayaran alternatif seperti cryptocurrency (contohnya BitPay).

Shopify juga memiliki gerbang pembayaran inhouse sendiri, yang disebut Shopify Payments. Ini bermakna anda tidak’perlu berurusan dengan penyedia pihak ketiga – sebaliknya, ia’sudah sepenuhnya digabungkan dengan kedai dalam talian anda.

Bayaran

Ecwid menang’t mengenakan apa-apa yuran transaksi semasa anda membuat penjualan. Namun, pastikan anda memeriksa terma dan syarat penyedia pembayaran yang anda pilih, kerana mereka boleh mengenakan yuran kepada anda.

Bayaran ini disebut sebagai kos pemprosesan, dan dikenakan oleh pintu masuk pembayaran untuk menangani transaksi anda. Sebagai contoh, WePay boleh mengenakan bayaran sehingga 2.9% + $ 0.30 dari jumlah transaksi. Semakin tinggi rancangan Ecwid anda, semakin rendah yuran pemprosesan.

Pembekal pembayaran yang berbeza mengenakan yuran yang berbeza, jadi selalu pastikan anda memeriksa.

Shopify mengenakan yuran transaksi pada penyedia pembayaran pihak ketiga, di atas sebarang kos pemprosesan yang dikenakan oleh pembekal tersebut. Bayaran transaksi tidak’t berlaku untuk pembayaran manual, seperti pembayaran tunai, atau pesanan POS (Point of Sale).

Walau bagaimanapun, Shopify tidak’t mengenakan yuran transaksi jika anda menggunakan pintu masuk pembayaran dalamannya, Shopify Payments.

Pembayaran Shopify juga menawarkan yuran pemprosesan yang lebih rendah melalui perkongsian dengan penyedia seperti PayPal. Oleh itu, jika anda mahukan pilihan dengan kadar rendah, tanpa bayaran, ini adalah sesuatu yang patut dipertimbangkan.

8

Bantuan dan sokongan

Kembali pada hari itu, anda harus memberi isyarat untuk meminta bantuan dalam kod morse, atau menunggu utusan menyampaikan permintaan anda – dan berharap dia berada di kuda yang pantas. Nasib baik, kedua-dua pilihan ini tidak termasuk dalam Ecwid atau Shopify’pilihan bantuan dan sokongan.

Anda’Saya akan mendapatkan bantuan dengan lebih pantas dengan Ecwid’sokongan. Ia memiliki berbagai sistem, termasuk:

 • Sembang langsung (rancangan premium sahaja)
 • Sokongan telefon (rancangan premium sahaja)
 • Sokongan e-mel
 • Pusat Bantuan
 • Panduan Video
 • Forum komuniti
 • Sokongan keutamaan (pelan tertinggi sahaja)

Jika awak’menggunakan rancangan percuma, sumber sokongan utama anda ialah e-mel, atau Pusat Bantuan Ecwid. Ini mempunyai panduan, video, dan artikel yang berguna “Ecwid 101”, yang memandu anda melalui semua asas Ecwid.

bantuan dan sokongan ecwid 101Ecwid mempunyai sumber bantuan berguna yang dipanggil "Ecwid 101" yang merupakan panduan pemula untuk menggunakan pemalam e-niaga ini

Untuk sokongan tahap seterusnya, anda’Saya perlu menaik taraf ke rancangan premium. Ini membuka sokongan sembang langsung dan telefon, dan jika anda’Dengan rancangan tertinggi, anda juga mendapat sokongan keutamaan untuk penyelesaian yang lebih pantas.

Shopify juga menyediakan pelbagai pilihan sokongan untuk memberi anda pengalaman pantas dan bebas tekanan. Ini termasuk:

 • Sokongan telefon 24/7
 • Sokongan media sosial
 • Sokongan sembang langsung 24/7
 • Pusat Bantuan
 • Forum komuniti
 • Sokongan e-mel
 • Tutorial video
 • Sokongan pakar lanjutan (pelan tertinggi sahaja)

Dengan banyak pilihan sokongan ini’jelas Shopify ingin menolong anda berjaya. Apabila anda meminta bantuan dalam penyunting laman web anda, Shopify membawa anda terus ke halaman yang relevan di pusat bantuan. Ini adalah ciri hebat, menjimatkan masa dan tekanan mencari artikel yang tepat.

Gabungkan dengan sokongan telefon dan sembang langsung 24/7, dan semestinya ada sesuatu untuk semua orang di sini. Semasa anda mendaftar ke Shopify Plus, Shopify’Dengan rancangan tersuai, anda bahkan mendapat ejen sokongan khusus untuk membantu anda.

9

Harga

Ia’gajah di dalam bilik, dan sering menjadi faktor penentu ketika memilih, baik, kebanyakan perkara. Bila kamu’mencari tempahan percutian, anda tidak’pilih saja pantai yang paling berpasir dan paling indah dengan laut yang berkilauan – kecuali poket anda lebih dalam dari Lautan Hindi, anda periksa harga terlebih dahulu.

Pembina laman web mungkin tidak begitu eksotik dengan menempah percutian mewah, tetapi kosnya boleh meningkat.

Ecwid mempunyai empat rancangan harga untuk dipilih.

Yang pertama adalah rancangan percuma, yang merupakan kemenangan besar bagi banyak orang. Terdapat tiga rancangan berbayar bermula dengan rancangan Venture $ 15 per bulan, sehingga rancangan perniagaan hingga $ 35 sebulan, dan memuncak dengan pelan Tanpa had $ 99 sebulan.

Anda dapat melihat ciri utama untuk setiap rancangan dalam jadual di bawah:

PlanFreeVentureBusinessUnlimitedBulananHarga bulanan dibayar setiap tahunCiri-ciri utamaTerbaik Untuk
$ 0$ 15$ 35$ 99
$ 0$ 12.50$ 29.17$ 82.50

Kedai atas talian

Had produk 10

Lebar jalur tidak terhad

Laman web permulaan percuma

Jual di beberapa laman web

Semuanya dari rancangan Percuma

100 had produk

Pengurusan inventori

Jual barang digital

Jualan berbilang saluran

Akses ke App Market

Kupon diskaun

Semuanya dari rancangan Venture

Had produk 2,500

Penjimat troli terbengkalai

Pemulihan troli terbengkalai automatik

Dimensi produk

Akaun kakitangan (maksimum 2)

Segala-galanya dari rancangan Perniagaan

Produk tanpa had

Tempat jualan

Integrasi POS persegi

Aplikasi membeli-belah berjenama

Melancarkan kedai dalam talian andaMenguruskan kedai dalam talian anda dan mendorong pertumbuhanMemperluas kedai dalam talian andaMeningkatkan perniagaan e-dagang anda dan mempelbagaikan penjualan

Ecwid’rancangan percuma mempunyai ciri paling asas, dengan had 10 produk dan tidak mempunyai akses ke Ecwid App Market. Ia’baik untuk melancarkan kedai dalam talian anda, tetapi anda’Saya akan segera meningkatkan untuk membuka kunci beberapa ciri canggih tersebut.

Pelan Usaha memberikan anda alat yang sebenar’Saya perlu menjalankan perniagaan anda dengan mudah. Pengurusan inventori, penjualan pelbagai saluran, dan akses ke App Market adalah semua ciri penting dalam rancangan ini. Jika awak’mengambil serius menjual, ini adalah rancangan minimum untuk anda’Saya perlu menjalankan dan mengembangkan kedai dalam talian anda.

Rancangan Perniagaan memberi anda ciri yang lebih maju, seperti pemulihan troli terbengkalai automatik, dimensi produk, dan akaun kakitangan. Had produk 2.500 adalah peningkatan yang baik dari rancangan Venture’maksimum 100 s. Pelan ini adalah untuk sesiapa sahaja yang bertujuan untuk pengembangan yang serius.

Pelan tanpa had adalah yang tertinggi, dan menawarkan ciri yang paling khusus. Ia’merupakan pilihan terbaik untuk perniagaan yang ingin berkembang menjadi jualan dalam talian, mudah alih dan runcit. Alat seperti Titik Jualan (POS), serta penghapusan had produk, akan membantu anda mempelbagaikan dan memperkecilkan kedai dalam talian anda.

Shopify mempunyai tiga rancangan harga, ditambah tahap harga khas yang disebut Shopify Plus. Tiga rancangan utama bermula pada $ 29 sebulan, meningkat kepada $ 79 sebulan untuk rancangan tengah, dan mencapai $ 299 pada rancangan tertinggi.

Semua rancangan Shopify disertakan dengan percubaan percuma 14 hari, jadi anda boleh mencuba sebelum anda membeli.

Anda boleh membandingkan rancangan ini dan ciri utama mereka dalam jadual di bawah:

PlanBasic ShopifyShopifyAdven Advanced ShopifyBulananHarga bulanan dibayar setiap tahunCiri-ciri utamaTerbaik Untuk
$ 29$ 79$ 299
$ 26.10$ 71.10$ 269.10

Kedai atas talian

Produk tanpa had

Lebar jalur tidak terhad

Integrasi pelbagai saluran

Pemulihan troli terbengkalai

Kod diskaun

Akaun kakitangan (maksimum 2)

Cetak label penghantaran

Aplikasi Shopify POS

Akses ke Pusat Aplikasi Shopify

Semuanya dari rancangan Shopify

Akaun kakitangan (maksimum 5)

Kad Hadiah

Laporan profesional

Segala-galanya dari rancangan Advanced Shopify

Akaun kakitangan (maksimum 15)

Pembangun laporan lanjutan

Kadar penghantaran yang dikira pihak ketiga

Melancarkan kedai dalam talian yang lengkapMenambah kedai dalam talian andaMeningkatkan perniagaan yang mapan

Shopify’harga mungkin bermula lebih tinggi daripada Ecwid’s, tetapi ia terus masuk dengan semua ciri yang anda perlukan untuk menjalankan kedai dalam talian anda dengan lancar dan berjaya. Yang paling rendah Pelan Shopify asas memberikan anda ciri yang hanya disertakan di Ecwid’rancangan termahal, seperti dua akaun kakitangan dan produk tanpa had.

The Pelan Shopify sangat sesuai untuk perniagaan yang serius mengenai pertumbuhan, memberikan anda laporan profesional dan peningkatan potongan harga penghantaran dan kad kredit.

Ciri-ciri dari Pelan Shopify Lanjutan menggambarkan harganya – anda mendapat kadar penghantaran yang dikira pihak ketiga, serta pembangun laporan lanjutan. Rancangan ini dirancang untuk perniagaan yang mapan yang ingin mendorong pertumbuhan dan mengekalkan skalabilitas untuk rancangan jangka panjang mereka.

Shopify juga mempunyai rancangan tambahan, Shopify Lite, yang berharga $ 9 sebulan dan membolehkan anda menambahkan fungsi e-dagang ke laman web yang ada.

rancangan shopify liteShopify Lite berharga $ 9 sebulan dan membolehkan anda menjual secara dalam talian tanpa membina kedai dalam talian.

Bunyi biasa? Itu’Betul, Shopify Lite terletak pada persaingan langsung dengan Ecwid, membiarkan anda menambahkan a ‘Butang Beli’ ke laman web anda, menjual di media sosial, atau bahkan menjual sendiri menggunakan Shopify’s Point of Sale aplikasi. Apa’Lebih-lebih lagi, anda menyimpan ciri-ciri ini semasa anda menaik taraf ke pelan Basic Shopify.

Anda dapat melihat dengan jelas dari harga dan ciri yang ditawarkan oleh Shopify dan Ecwid bahawa keduanya mensasarkan ukuran perniagaan yang berbeza.

Ecwid sangat sesuai untuk kedai kecil, atau yang baru bermula. Terdapat ruang untuk berkembang, tetapi tidak banyak – penjual yang bercita-cita tinggi akan dengan cepat memukul siling kaca dengan Ecwid’rancangan.

Anda’Saya perlu meningkatkan lebih kerap dengan Ecwid, jadi pastikan anda’bukan hanya tertarik dengan rancangan percuma – lihat juga harganya yang lebih tinggi, seperti anda’Saya akan membayarnya pada masa akan datang. Shopify memberi tumpuan kepada pertumbuhan jangka panjang, yang bermaksud anda menang’Saya perlu menaik taraf hampir sekerap.

Shopify sesuai untuk perniagaan dari pelbagai saiz, tetapi pastinya lebih memberi tumpuan kepada pertumbuhan jangka panjang. Pelan harganya lebih mahal, tetapi anda mendapat nilai wang anda lebih baik dalam jangka masa panjang.

Ecwid vs Shopify: Kesimpulannya

Perbandingan ini menjadikan Ecwid dan Shopify saling bertentangan di semua bidang penting. Sepanjang perjalanan, kami’telah mempertimbangkan ciri, harga, bantuan dan sokongan mereka, reka bentuk dan banyak lagi. Jika awak’terpesona oleh persaingan yang sengit, di sini’jadual rangkuman untuk menjadikan pertempuran ini menjadi fokus:

Kategori & PemenangEcwidShopifyKemudahan penggunaan

Pemenang: Ecwid

Fleksibiliti Reka Bentuk

Pemenang: Shopify

Membina Masa

Pemenang: Ecwid

Alat dan Ciri E-dagang

Pemenang: Shopify

Pilihan dan Bayaran Bayaran

Pemenang: Cabutan

Bantuan dan sokongan

Pemenang: Shopify

Harga

Pemenang: Cabutan

Ecwid adalah pemalam, jadi yang perlu anda lakukan ialah menambahkannya ke laman web yang ada! Ia’merupakan kaedah menjual dalam talian yang cepat dan mudah.Shopify senang digunakan, tetapi ia’platform yang lebih hebat daripada Ecwid, yang bermaksud di sana’lebih banyak yang perlu dilakukan. Ia’tidak begitu cepat dan senang disediakan.
Ecwid secara automatik akan menyesuaikan kedai anda agar sesuai dengan laman web anda’reka bentuk. Anda mempunyai pilihan penyesuaian terhad; untuk perubahan yang lebih mendalam, anda’Saya perlu membuat kod atau memasang aplikasi.Shopify mempunyai lebih dari 60 tema untuk dipilih, dan anda boleh menyesuaikannya sesuka hati. Pengekodan mungkin, tetapi tidak mustahak.
Ecwid sangat cepat disediakan, terutamanya jika anda’menggunakan semula pembangun yang disokong seperti Wix. Cukup pasang plugin Ecwid, atau salin kod jika anda mempunyai laman web tersuai.Shopify membantu anda membina kedai dalam talian dari awal, jadi penyediaannya lebih lama daripada Ecwid.
Di sana’terdapat pelbagai alat e-dagang yang ditawarkan – kebanyakan ciri asas, dengan beberapa alat canggih juga tersedia. Anda harus menaik taraf ke rancangan yang lebih tinggi untuk membuka ciri yang lebih baik.Shopify mempunyai rangkaian alat e-dagang yang mendalam, yang direka untuk membantu perniagaan anda berjaya dalam jangka panjang. Semua ciri penting disertakan, ditambah alat yang disesuaikan dan intuitif yang direka untuk menjadikan pengurusan kedai anda lancar.
Tiada yuran transaksi; hanya bayaran pemprosesan pihak ketiga yang dikenakan untuk transaksi. Terdapat sekitar 50 pilihan pembayaran.Bayaran transaksi dikenakan, melainkan menggunakan gerbang pembayaran dalaman Shopify Payments. Bayaran pemprosesan juga dikenakan. Lebih dari 100 pilihan pembayaran untuk dipilih.
Pelan percuma menawarkan sokongan e-mel dan Pusat bantuan Ecwid, yang mengandungi panduan, video, dan forum komuniti.

Pelan premium menawarkan sembang langsung dan sokongan telefon; rancangan tertinggi memberikan sokongan keutamaan.

Semua rancangan menerima sokongan telefon dan sembang langsung 24/7, akses ke Pusat Bantuan dan forum komuniti, tutorial video, dan sokongan media sosial. Ahli pelan Plus mendapat sokongan pakar dari ejen.
Empat rancangan: pelan percuma, pelan Venture $ 15 / bulan, Pelan perniagaan $ 35 / bulan, pelan Tanpa had $ 99 / bulan. Tingkatkan untuk meningkatkan had produk, dapatkan akses ke pasaran aplikasi, dan buka kunci ciri yang lebih maju. Jimat wang untuk rancangan kontrak tahunan dan lebih lama.Tiga rancangan: Pelan Shopify Asas $ 29 / bulan, pelan Shopify $ 79 / bulan, pelan Shopify Lanjutan $ 299 / bulan. Percubaan percuma 14 hari. Semua ciri penting dan standard termasuk dalam pelan termurah; tingkatkan untuk alat yang lebih maju. Jimat wang untuk rancangan kontrak tahunan dan lebih lama.

Ecwid adalah yang terbaik bagi mereka yang sudah mempunyai laman web dan ingin menambahkan bakat e-dagang ke dalamnya. Pelan percuma dan sistem yang mudah digunakan bermaksud anda dapat melancarkan kedai dalam talian anda dengan cepat dan mudah. Terbaik untuk penjual skala kecil, Ecwid mempunyai alat asas untuk mendorong penjualan dalam talian anda.

Shopify adalah platform e-dagang khusus yang direka untuk membantu anda menubuhkan kedai dalam talian anda sendiri. Ia mempunyai ciri-ciri hebat untuk menyokong pertumbuhan dan memacu perniagaan anda, dan memiliki segalanya untuk menjaga anda dalam jangka panjang.

Ini adalah platform yang sangat berbeza, tetapi secara keseluruhan, kita harus memberikan Shopify gelaran kemenangan. Ia mempunyai alat penjualan yang lebih hebat untuk menjadikan perniagaan anda berjalan lancar, dan menyiapkan kedai anda untuk kejayaan jangka panjang. Ecwid bagus untuk memulakan, tetapi untuk pertumbuhan dan keuntungan sebenar, Shopify menawarkan pakej lengkap.

Ecwid vs Shopify: Soalan Lazim

Mana yang terbaik untuk perniagaan kecil, Ecwid atau Shopify?

Kami mengesyorkan Shopify. Semasa Ecwid’harga yang lebih murah mungkin menarik dalam jangka pendek, Shopify akan memberi anda perkhidmatan khusus yang fokus untuk mengembangkan jenama dan perniagaan anda. Anda selalu boleh memulakan dengan Ecwid (atau bahkan Shopify’s Lite plan), dan kemudian pindah ke Shopify’rancangan $ 29 sebulan untuk ciri yang lebih baik.

Sekiranya anda tidak’Tidak perlu menjual secara dalam talian, lihat ulasan kami mengenai Pembangun Laman Web Perniagaan Kecil Terbaik untuk mencari penyelesaian terbaik untuk perniagaan anda.

Jenama saya adalah perkara yang paling penting untuk perniagaan saya – platform mana yang harus saya pilih?

Shopify memberi anda kawalan yang lebih kreatif terhadap kedai dalam talian anda daripada Ecwid, jadi jika reka bentuk sangat penting bagi anda, maka itu’adalah pilihan terbaik anda. Anda boleh melihat tema yang berbeza, memperibadikannya, dan bahkan menukar jika anda mahukan penjenamaan semula di kemudian hari.

Sekiranya estetika sangat penting, sila lihat ulasan E-commerce Squarespace kami dan lihat apa yang ditawarkan oleh pembangun e-dagang berorientasikan reka bentuk ini.

Adakah terdapat peraturan mengenai jenis produk yang boleh saya jual?

Tidak! Ecwid dan Shopify membolehkan anda menjual apa sahaja yang anda suka – setiap perniagaan adalah unik, dan kedua platform memberi anda ruang untuk mengejar saluran apa pun yang anda’kembali berminat! Walaupun platform seperti Etsy mempunyai peraturan mengenai apa yang dapat anda jual, Ecwid dan Shopify menyerahkan perniagaan anda kepada anda. Sama ada’kaus kaki atau ebook rajutan tangan, anda’bebas menjual tanpa sekatan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map