Pembangun Laman Web SEO vs WordPress WordPress: Mana Yang Lebih Baik?

Pembangun laman web SEO vs WordPress WordPress


“Adakah SEO untuk pembangun laman web atau SEO untuk WordPress lebih baik?”

Ia’soalan yang bagus dan kami sering ditanya.

Anda mungkin mempunyai soalan yang serupa (tetapi biasa), seperti:

 • Pembina laman web mana yang terbaik untuk SEO?
 • Adakah pembangun laman web tertentu mempunyai kelebihan semula jadi ketika datang ke peringkat yang lebih tinggi di Google?
 • Semua orang dan kucing mereka memberitahu saya bahawa SEO WordPress adalah yang terbaik dan satu-satunya cara untuk mendapat keputusan tertinggi dalam hasil carian. Betul?
 • Orang kata tarik & jatuhkan pembangun laman web sangat hebat dalam kedudukan di Google. Mitos?

Mahukan pendapat saya yang cepat?

 • Don’tahu.
 • Mungkin.
 • Salah.
 • Benar-benar mitos.

Adakah anda terkejut dengan pendapat saya? Mungkin?

Sekiranya anda tahu apa itu SEO (“Pengoptimuman Enjin Carian”) adalah, maka anda tahu’salah satu nadi utama laman web anda.

Sekiranya anda mempunyai tempat perlindungan’Mendengar SEO, pada dasarnya, ia’adalah satu proses untuk membantu laman web anda mendapat kedudukan lebih tinggi dalam enjin carian seperti Google.

Setelah laman web anda mendapat lebih banyak penglihatan dalam hasil carian (kedudukan lebih tinggi), maka lebih banyak orang akan melayari laman web anda.

Masuk akal, betul?

Dalam catatan ini, saya ingin berkongsi pendapat saya sendiri mengenai SEO dan pembangun laman web dengan anda.

saya boleh’untuk memberitahu anda pembangun laman web khusus mana yang terbaik untuk SEO, tetapi saya boleh cuba menghilangkan beberapa mitos / maklumat salah mengenai topik ini – berdasarkan pengalaman saya sendiri.

Sebelum kita terjebak, periksa pembangun laman web dengan penilaian tertinggi:

Nota: Sekiranya anda bertanya kepada 100 orang mengenai SEO, anda’Saya mungkin akan mendapat 100 pendapat yang berbeza. Saya’Saya bukan pakar terkemuka dengan cara apa pun (walaupun saya akan menghubungkannya dengan beberapa dari mereka sepanjang perbincangan saya di bawah). Saya’Saya hanya berkongsi perkara yang berguna untuk kita pada masa lalu, dan mungkin ia atau mungkin tidak berfungsi untuk anda.

Sekarang saya’telah membuat penafian saya, semoga saya menang’t mendapatkan batu yang dilemparkan kepada saya oleh fanatik SEO tegar. Mungkin akan berlaku!

Pilih pembina laman web dan menjana wang dalam talian hari ini

Apakah jenis laman web yang ingin anda bina?

membina laman web membina kedai dalam talian KEDAI ONLINE LAMAN WEB

Menggunakan WordPress TIDAK Berarti Anda Akan Mendapat Kedudukan Carian Lebih Tinggi

“Terdapat banyak maklumat yang salah mengenai laman web WordPress yang selalu mendapat kedudukan lebih baik daripada laman web yang dibina dengan pembangun laman web. Ini hanya isn’kes berdasarkan pengalaman kami.”

Katakanlah whaaaat?

Saya tahu ada di antara anda yang mungkin akan keluar dari tempat duduk anda kerana anda fikir saya’saya benci pada WordPress.

Saya tidak’benci WordPress.

Saya sebenarnya senang menggunakannya kerana setelah bertahun-tahun membina laman web dengan kedua-dua seretan & jatuhkan pembangun laman web dan dengan WordPress, saya’Saya belajar menggunakannya dengan sangat cekap dan berani mengatakan, malah saya belajar menulis sedikit kod!

Sebenarnya, laman web ini dibina di WordPress – kerana ia adalah platform terbaik untuk menulis catatan blog.

Tetapi ketika saya mula membuat laman web, WordPress adalah binatang yang sukar dijinakkan.

Itu membingungkan, terlalu teknikal (untuk bodoh’ saya pula), dan jika saya ingin membuat perubahan reka bentuk atau memindahkan kandungan saya, saya perlu menulis kod atau mengupah seseorang yang boleh.

Saya’Saya akan mengakuinya – WordPress membuat saya merasa bodoh.

Saya bekerja sepenuh masa dan tidak bekerja’Saya ingin berurusan dengan mempelajari semua perkara teknikal yang disertakan dengan WordPress setelah saya pulang dari tempat kerja.

Itu’mengapa saya beralih ke pembangun laman web drag and drop – yang membuat saya merasa kurang bodoh!

Mereka memberi kuasa kepada saya untuk membina laman web dengan cepat, murah dan muncul seperti bintang rock pengekodan semasa perbualan keluarga (kelemahan utama: semua orang mula meminta saya membina laman web untuk mereka…)

Jadi mengapa semua orang di internet yang sepertinya tahu sesuatu tentang membina laman web mengatakan bahawa menggunakan WordPress akan membantu anda mendapat kedudukan yang lebih tinggi dalam enjin carian?

Hmmm, soalan yang sangat baik. Saya sebenarnya tidak mempunyai idea.

Mungkin mereka membacanya di suatu tempat, dan oleh itu mereka mengembalikannya kepada orang lain? Selepas beberapa putaran, ia berubah menjadi beberapa bentuk “kebenaran”, awak tahu maksud saya?

Kami’semuanya mengalami itu, dan itu’Sangat mudah untuk melakukannya di internet di mana orang kurang bertanggungjawab terhadap apa yang mereka katakan.

Saya juga pernah mempercayai hal itu sehingga beberapa laman web kami dibina secara drag & drop pembangun laman web (seperti Wix, Squarespace, Weebly) mula muncul di halaman pertama Google.

Laman web ini dari projek-projek kami yang sebelumnya lebih tinggi daripada beberapa laman web WordPress.

Tersentak! Tidak boleh!!

Itu’seperti yang saya fikirkan juga, betul?!

Di sini’perkara itu. “Semua orang” mengatakan WordPress adalah yang terbaik untuk SEO – tetapi bagaimana mereka dapat mengatakannya secara pasti?

The “Mustahil” Percubaan SEO yang Tidak Dilakukan oleh Tiada

“Saya ada’Tidak ada bukti pasti bahawa laman web WordPress sentiasa mendapat kedudukan yang lebih baik daripada laman web bukan WordPress. Mungkin kerana tidak ada penyelidikan seperti itu?”

Saya melayari internet, dengan harapan seseorang telah melakukan eksperimen untuk melihat apakah tesisnya benar – bahawa menggunakan WordPress dapat dengan mudah mengatasi laman web yang dibina dengan seretan & jatuhkan pembangun laman web.

Tetapi kemudian saya fikir, “Bagaimana seseorang merancang eksperimen ini?”

Saya’Saya bukan penyelidik saintifik dengan latihan, tetapi saya dapat menghargai kaedah terbaik untuk menguji sama ada satu faktor membuat perbezaan, adalah dengan memastikan semua faktor lain tetap / sama, dan satu-satunya perbezaan adalah pembangun laman web mana yang digunakan.

Ini adalah satu-satunya cara yang anda benar-benar dapat mengetahui jika menggunakan pembina laman web tertentu membuat perbezaan yang bermakna.

Adakah mungkin untuk menjalankan a “suci” eksperimen? Bolehkah setiap laman web sama persis dan menerima perlakuan yang sama?

 • Mungkinkah setiap laman web berkongsi nama domain yang sama? – Tidak
 • Mungkinkah setiap laman web mempunyai kandungan yang sama? – Ya
 • Mungkinkah setiap halaman diterbitkan pada waktu yang sama? – Mungkin
 • Mungkinkah setiap laman web mendapat tahap promosi yang sama? – Mungkin tidak
 • Mungkinkah setiap laman web menerima pautan balik yang sama dari laman web lain (apabila laman web lain menghubungkan kembali ke laman web anda)? – Tidak

Ia’hampir mustahil untuk membina laman web yang sama pada pembangun laman web yang berbeza, seperti yang anda boleh’t mengawal bagaimana reaksi orang lain terhadap setiap laman web.

Oleh itu, bagaimana seseorang boleh mengatakan pembangun laman web tertentu lebih baik untuk SEO?

Untuk menggambarkan perkara ini, pertimbangkan contoh ini.

Biarkan’mengatakan beberapa laman web telah dibuat untuk eksperimen ini dan laman web tersebut adalah mengenai latihan anjing.

Setiap laman web dibina berdasarkan pembangun laman web yang berbeza, mempunyai kandungan yang sama persis tentang latihan anjing, reka bentuk yang sama, menerima tahap promosi yang sama, dan bahkan memiliki nama domain yang sama (yang mustahil, tetapi biarkan’teruskan dengan andaian ini).

Pada suatu pagi yang indah, seorang pakar latihan anjing, yang merupakan selebriti atau tokoh berwibawa dalam talian (dia menerbitkan majalah latihan anjing digital dan mempunyai puluhan ribu pengikut dan peminat), menemui salah satu laman web eksperimen ini.

Dia melihat laman web eksperimen yang dibina dengan Wix, menyukainya, menulis artikel mengenainya dan berkongsi dengan ribuan pengikutnya.

Jadi laman web yang dibina dengan Wix mendapat banyak cinta dalam talian dari tokoh berwibawa ini.

Dia memaut ke laman web ini dari laman webnya sendiri (yang menduduki tempat sangat tinggi di Google, kerana Google mengiktiraf laman webnya sebagai laman web autoriti), dan begitu juga banyak peminatnya kerana peminatnya mempercayai pendapatnya dan apa yang dia katakan mengenai laman web anda.

Laman web anda juga mendapatnya “15 minit kemasyhuran” ketika banyak orang membagikannya dengan rangkaian sosial mereka.

Secara ajaib, Google juga mula memberikan kasih sayang kepada laman web anda dan laman web anda (dibina dengan Wix) mula mendapat kedudukan yang lebih tinggi, dan hasil carian yang lebih tinggi.

Adakah pakar doggy berpengaruh ini mempunyai peluang yang sama untuk terjumpa laman web percubaan anda yang lain daripada yang dibina dengan Wix?

Di bawah parameter eksperimen hipotesis kami – Ya.

Oleh itu, adakah ini bermaksud bahawa laman web Wix anda lebih baik untuk SEO daripada laman web yang lain?

– Tidak.

Membantu & Kandungan Berguna Adalah Faktor Utama Dalam Mendapatkan Kedudukan Mesin Pencari Yang Lebih Tinggi – Bukan Pembangun Laman Web Mana Yang Anda Gunakan

“Google dan pakar SEO terkemuka lain telah mengesahkan bahawa pautan balik dan kandungan adalah faktor terpenting dalam mencapai kedudukan mesin pencari yang lebih tinggi.”

Soalan untuk anda renungkan:

 • Adakah laman web anda mula mendapat populariti kerana dibina di Wix? – Don’fikir begitu.
 • Adakah kenaikan carian anda secara tiba-tiba akan menjadi lebih baik atau lebih buruk jika anda menggunakan pembina laman web yang berbeza (seperti WordPress, Squarespace dan Weebly)? – Saya tidak’fikir begitu.

Peningkatan kedudukan secara tiba-tiba untuk laman web eksperimen ini tidak ada kaitan dengan pembina laman web mana yang anda gunakan.

Itu ada kaitannya dengan mesin pencari yang melihat bahawa laman web ini bermanfaat – dibuktikan oleh orang yang berwibawa dan laman webnya yang berwibawa yang menghubungkan ke laman web ini, diikuti oleh banyak peminatnya yang mengunjungi laman web ini dan ada juga yang menghubungkan ke laman web juga.

Pembangun Laman Web SEO vs WordPress WordPress - pautan balikSumber: Search Engine Land – Pautan Balik & Kandungan – kedua-duanya sangat penting untuk SEO

The “isyarat sosial” (orang yang berkongsi dan membincangkan laman web anda di Facebook, Pinterest, Twitter, dll.) juga banyak membantu.

Semua ini adalah “isyarat” ke Google, menunjukkan bahawa laman web anda layak untuk muncul dalam hasil carian yang lebih tinggi.

Menerima sokongan dalam talian seperti ini, menurut saya, adalah salah satu teknik SEO yang paling berkesan (jika bukan yang paling berkesan) dan merupakan salah satu faktor peringkat paling penting yang dianggap oleh Google.

Di sini’cara lain untuk memikirkan perkara ini.

Adakah anda fikir Google akan mencadangkan (pada dasarnya menyokong) laman web anda kerana itu’dibina berdasarkan pembina laman web tertentu?

– Tidak. Ini menunjukkan laman web dalam hasil carian kerana yakin laman web akan bermanfaat bagi pencari.

Sekiranya Google berhenti memberikan hasil carian yang paling sesuai untuk kepentingan orang, pencari boleh mempertimbangkan untuk menggunakan mesin carian lain, dan itu’buruk untuk Google’perniagaan.

Bagaimana Google tahu sama ada laman web akan membantu?

Terutamanya berdasarkan “isyarat” seperti dari mana (kualiti) pautan balik berasal dan jumlah (kuantiti) pautan balik yang diterima oleh laman web anda dari laman web lain.

Pakar SEO terkemuka percaya bahawa Google menilai setiap laman web dengan lebih dari 200 isyarat yang berbeza (atau faktor peringkat). Setiap faktor peringkat ini mempunyai berat yang berbeza.

Jumlah dan kualiti pautan balik adalah dua faktor peringkat yang paling penting.

Oleh itu, jika anda memberi tumpuan kepada anda,’Saya mungkin melakukannya dengan baik – itu’s 80/20 SEO (bermaksud 80% daripada output anda (peringkat carian yang lebih tinggi) didorong oleh 20% input (memberi tumpuan untuk menerima pautan balik yang baik dari laman web lain yang berwibawa).

Dari 200+ faktor peringkat, pembangun laman web mana yang anda gunakan hanyalah salah satu daripadanya.

Diakui, saya tidak’untuk mengetahui dengan tepat berapa berat Google meletakkan faktor ini (hanya Google yang tahu) – tetapi saya membuat spekulasi bahawa ia’Bukankah faktor itu signifikan, berbanding faktor lain.

Tetapi Guru Kod Internet’s Katakan WordPress Mempunyai Pangkalan Kod yang Lebih Bersih / Lebih Baik Daripada Seret & Jatuhkan Pembangun Laman Web!

“Google tidak’Saya mempunyai masalah untuk memahami laman web yang dibina dengan tarikan utama & jatuhkan pembangun laman web. WordPress mungkin mempunyai asas kod yang lebih bersih tetapi kesannya pada SEO mungkin kecil.”

Pasti, asas kod beberapa pembangun laman web drag and drop ini tidak sama “bersih” sebagai kod sumber terbuka seperti WordPress.

Tetapi Google tidak’mempunyai masalah merangkak dan memahami laman web yang dibina dengan pembangun laman web.

Sebagai contoh, Wix sebenarnya disorot di Google’Garis Panduan Webmaster, betul-betul di sebelah WordPress, di bawah bahagian yang bertajuk “Bantu Google Memahami Halaman Anda”:

Pembangun Laman Web SEO vs WordPress WordPress - Garis Panduan GoogleSumber: Garis Panduan Webmaster Google

Ini menunjukkan bahawa Google mengenali Wix sebagai “sah” pembina laman web.

Terdapat banyak khabar angin internet bahawa Wix benar-benar buruk untuk SEO. Saya ada’belum ada bukti kukuh mengenai tuntutan tersebut.

Sebenarnya, John Mueller dari Google mengemukakan pertanyaan ini secara langsung ketika seseorang mengajukan pertanyaan di Forum Bantuan Pusat Webmaster Google, menanyakan apakah Google tidak menyukai Wix dan jika laman web yang dibina dengan Wix mendapat peringkat buruk dalam hasil carian.

Inilah Google’jawapan:

Pembangun Laman Web SEO vs WordPress WordPress - Forum GoogleSumber: Forum Bantuan Pusat Webmaster Google

Selanjutnya, Gary Illyes dari Google juga mengesahkan bahawa Google tidak memberikan layanan istimewa kepada laman web yang dibina oleh HTML statik atau AJAX (pada dasarnya, bahasa pengaturcaraan berbeza):

Pembangun Laman Web SEO vs WordPress WordPress - Wix HTML AjaxSumber: Post SEM

Laman web yang dibina dengan Wix dibina menggunakan teknologi HTML5 dan AJAX. Jadi berdasarkan Google’Penyataan di atas, teknologi yang digunakan Wix untuk membantu anda membina laman web anda dikenali dan difahami sepenuhnya oleh Google.

Berikut adalah Rand Fishkin’pemikiran mengenai Squarespace (Rand menjalankan Moz, yang merupakan otoriti terkemuka dalam topik SEO):

Pembangun laman web SEO vs WordPress SEO - Squarespace MozSumber: Moz.com

Komennya adalah dari tahun 2014, tetapi saya percaya Squarespace’Keupayaan SEO tetap mantap, sehingga hari ini.

Ya – Seret & Jatuhkan Pembangun Laman Web Mempunyai Kekurangan

“Dengan pembangun laman web drag and drop, anda boleh’t menyesuaikan atau sesuaikan setiap aspek laman web anda. Dengan WordPress, anda dapat mengawal lebih banyak aspek di laman web anda.”

Drag and drop pembangun laman web memang mempunyai kekurangan masing-masing ketika datang ke SEO.

Manfaat untuk membuat laman web tanpa menulis satu baris kod, atau menjadi guru teknikal, juga bermaksud anda menang’t mempunyai kawalan penuh terhadap setiap aspek proses pembuatan laman web anda.

Sebagai contoh, walaupun Weebly (salah satu pembangun laman web yang paling mudah digunakan) memberi anda akses untuk mengedit kod HTML dan CSS laman web anda, anda masih boleh’t mengawal atau menyesuaikan aspek lain, seperti kelajuan hosting.

Pembangun laman web faktor ranking Google SEO - SpeedSumber: Backlinko.com

Kelajuan memuatkan laman web adalah salah satu Google’faktor pemeringkatan.

Oleh itu, jika halaman web anda dimuat dengan pantas, itu’Faktor yang baik ketika datang ke SEO kerana ia meningkatkan pengunjung anda’ pengalaman (tidak ada yang suka menunggu halaman dimuat pada masa ini).

Dengan WordPress, anda dapat mengawal kelajuan laman web anda dengan menaik taraf ke hos yang lebih pantas (yang juga bermaksud anda membayar lebih banyak), atau menyesuaikan pelayan anda dengan bantuan pembangun yang berkebolehan.

Walaupun begitu, kebanyakan laman web yang dibina dengan WordPress menggunakan hosting bersama, yang serupa dengan kelajuan hosting yang anda peroleh dari drag and drop pembangun laman web.

Seperti yang telah disebutkan, anda pasti boleh mendaftar ke host yang dapat memuatkan laman web anda dengan lebih pantas, tetapi akan dikenakan biaya (boleh berkisar antara $ 30 sebulan hingga ratusan dolar sebulan, berbanding sekitar $ 5 sebulan untuk hosting bersama).

Kritikan lain yang dihadapi oleh pembangun laman web adalah anda boleh’t menyesuaikan alamat laman web anda (URL).

Ia’terkenal bahawa mempunyai kata kunci (tentang halaman anda) di URL anda, dan menjaga URL anda sesingkat mungkin, mempunyai faedah peringkat SEO.

Pembangun laman web faktor kedudukan Google SEO - Panjang URL

Pembangun laman web faktor ranking Google SEO - URL Kata KunciSumber: Backlinko.com

Bagi kebanyakan pembangun laman web, anda boleh’t mengawal atau menyesuaikan URL halaman anda.

Sekiranya anda melabel halaman anda sebagai “Kaedah Latihan Anjing Langka yang Hebat untuk Gembala Jerman”, maka URL halaman anda akan menjadi:

www.example.com/awesome-rare-dog-training-techniques-for-german-shepherds

Walaupun ini isn’Tidak menyenangkan, kebanyakan pengamal SEO akan mengesyorkan agar anda menukar URL menjadi sesuatu yang lebih pendek dan lebih fokus, seperti:

www.example.com/dog-training-german-shepherds

Sebabnya ialah kata-kata dalam URL akan membantu Google memberi tumpuan kepada apa’sangat relevan dengan halaman anda.

Dengan WordPress, anda boleh membuat pengubahsuaian ini dengan mudah.

Walaupun seret paling banyak & jatuhkan pembangun laman web menang’Untuk membolehkan anda melakukan itu, Wix dan Squarespace memberi anda keupayaan untuk menyunting / menyesuaikan URL (lihat ini dan ini).

Pembangun laman web memberikan sebahagian besar alat asas SEO

Pada hakikatnya, seret & drop pembangun laman web sudah memberi anda sebahagian besar alat asas SEO sehingga anda dapat mengoptimumkan laman web anda agar lebih mesra SEO:

Pembangun Laman Web Terbaik untuk SEO:

Ciri SEOWixRuang SquarespaceWeebly
Tajuk Halaman&# 10004;&# 10004;&# 10004;
Penerangan Meta&# 10004;&# 10004;&# 10004;
Teg Tajuk Tahap HalamanH1 hingga H6H1 & H2H2 sahaja
Peta Laman&# 10004;&# 10004;&# 10004;
Teg Alt Gambar&# 10004;&# 10004;&# 10004;
URL yang boleh disesuaikan&# 10004;&# 10004;&# 10004;
Mesra Mudah Alih&# 10004;&# 10004;&# 10004;
Keupayaan Menambah Media (Gambar / Video)&# 10004;&# 10004;&# 10004;
Menyambung ke Analitis Google&# 10004;&# 10004;&# 10004;
Bersambung ke Google Search Console&# 10004;&# 10004;&# 10004;

Perlu diingat bahawa ini disebut “SEO Di Halaman” – bermaksud sedikit potongan yang boleh anda konfigurasikan secara langsung di laman web anda untuk menjadikannya lebih mesra mesin pencari.

Walaupun ini penting, jangan’jangan lupa peraturan 80/20 yang kita bincangkan di atas.

Sebilangan besar faedah SEO anda akan datang “SEO Luar Halaman” (perkara yang boleh anda lakukan di luar laman web anda yang boleh menyebabkan kedudukan carian yang lebih tinggi) – secara khusus mendapatkan laman web pihak berkuasa untuk memaut ke laman web anda. Ini menunjukkan kepada Google bahawa laman web yang boleh dipercayai menyokong laman web anda.

Ia’tidak mudah, tetapi siapa yang mengatakan bahawa mendapatkan laman web anda di kedudukan tinggi dalam hasil carian adalah cepat dan mudah?

Ia memerlukan masa, usaha, ketekunan – sama seperti membina perniagaan!

Kesimpulan – SEO Berkesan Tidak’R Mengandalkan Pembangun Laman Web semata-mata. Ianya terpulang pada anda.

Panduan ini Bermanfaat?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me