Squarespace vs WordPress | 5 Perbezaan Untuk Anda Ketahui


Berikut adalah 5 item yang harus anda pertimbangkan semasa menilai Squarespace vs WordPress:

Ruang Squarespace

WordPress

Lawati Squarespace Lawati WordPress Pilihan Teratas Atas
Pilihan Squarespace Pilihan Top Squarespace


Ruang Squarespace

Kedudukan keseluruhan

8.6 daripada 10

WordPress

Kedudukan keseluruhan

7.4 daripada 10

Ringkasan

Ruang Kuasa:

Squarespace adalah pembina laman web yang direka untuk membantu kreatif membuat idea mereka dalam talian. Dari rangkaian reka bentuk templat berkualiti tinggi hingga koleksi ciri hebatnya, Squarespace menawarkan pakej lengkap untuk membuat laman web yang anggun, profesional, dan bergaya dengan cepat dan mudah. Pendekatan drag and drop ke pembinaan laman web menjadikannya jauh lebih mudah diakses daripada WordPress, dan percubaan percuma membolehkan anda mencuba untuk melihat apakah ia sesuai untuk anda.

WordPress:

WordPress adalah alat membina laman web yang sangat popular. Ini adalah platform sumber terbuka yang bermaksud anda mempunyai kebebasan sepenuhnya untuk mengedit kod laman web anda, yang membolehkan anda membuat laman web yang sepenuhnya milik anda sendiri. Banyak plugin WordPress yang terdapat di pasaran juga membolehkan anda menambahkan fungsi tambahan ke laman web anda. Anda memerlukan tahap keyakinan teknikal tertentu untuk memanfaatkan sepenuhnya WordPress, menjadikannya tidak sesuai untuk pemula.

Baca lebih lanjut

Kelenturan

Ruang Kuasa:

Squarespace bukan pembangun laman web sumber terbuka, jadi hanya pembangun dalaman mereka yang bertanggungjawab membuat alat mereka.

Ini bermaksud bahawa semua alat pembinaan laman web mereka dibina oleh pasukan yang sama untuk memastikan bahawa tidak ada alat yang bertentangan antara satu sama lain dan berkualiti tinggi.

Semua alat yang disediakan oleh Squarespace dikendalikan, dipantau dan diuji dalam lingkungan operasi mereka sendiri, jadi anda tidak perlu bimbang fungsi tertentu tidak berfungsi, konflik dengan laman web anda, atau bahkan merosakkan / merosakkan laman web anda.

Tetapi ini bermaksud bahawa anda tidak akan dapat menggabungkan alat bukan Squarespace dengan mudah (walaupun tidak mustahil jika anda benar-benar mahu, hingga tahap tertentu).

Sekiranya ada masalah yang timbul, Squarespace mempunyai pasukan sokongan 24/7 yang berdedikasi untuk membetulkannya untuk anda (lebih jelasnya di bawah).

WordPress:

WordPress adalah platform sumber terbuka sehingga anda dapat menyesuaikan laman web anda sesuka hati anda – dengan syarat anda adalah pengekod yang berkebolehan (atau jika anda bekerja dengan pengekod yang kuat).

Terdapat ribuan plugin percuma yang boleh anda gunakan untuk menambahkan lebih banyak fungsi ke laman WordPress anda. Tetapi tidak semua plugin dibina dengan baik dan boleh mendedahkan anda kepada bahaya keselamatan, atau boleh bertentangan dengan / merosakkan laman web anda.

Pembangun pemalam percuma mungkin atau mungkin tidak menolong anda apabila timbul masalah. Membeli plugin premium akan memberi anda hak untuk menyokong, tetapi itu tidak menjamin bahawa mereka akan menyelesaikan semua masalah untuk anda kerana konflik mungkin disebabkan oleh pemalam lain (yang berada di luar kawalan pemaju plugin premium).

Terdapat plugin WordPress yang sangat baik di luar sana, tetapi berhati-hatilah dan uji dengan teliti dengan laman web anda sebelum menggunakannya, atau mereka mungkin mempunyai implikasi negatif terhadap prestasi laman web anda.

Baca lebih lanjut

Kemudahan penggunaan

Ruang Kuasa:

Squarespace adalah pembangun laman web yang lebih mudah digunakan, berbanding dengan WordPress. Ia adalah satu tarikan & jatuhkan pembangun laman web, jadi anda boleh meletakkan kandungan hampir di mana sahaja anda mahu, tanpa menyentuh sebaris kod.

Squarespace sangat sesuai untuk orang yang tidak pandai berteknologi, tidak mempunyai minat dalam belajar kod, atau hanya tidak mempunyai sumber daya (masa & wang) untuk menangani kod atau membina laman web yang sangat disesuaikan.

Ia juga memberi anda pustaka panduan pengguna yang lengkap (video & format teks), jadi menjadi pandai membina laman web dengan Squarespace tidak terlalu mencabar.

Tetapi jangan tertipu bahawa hanya pemula yang menggunakan Squarespace, kerana platform ini digunakan oleh semua peringkat pemilik laman web (termasuk pengguna yang sangat maju, atau organisasi besar).

WordPress:

Keluk pembelajaran menggunakan WordPress jauh lebih curam daripada belajar menggunakan Squarespace.

WordPress bukan penarik & jatuhkan pembangun laman web, jadi jika anda ingin memformat semula susun atur halaman anda (seperti memasukkan tayangan slaid di sudut kanan atas, atau memindahkan sekeping kandungan ke tempat yang tepat), anda perlu mengubah kod templat anda untuk melakukannya ( atau mengupah pembangun yang berkebolehan untuk membantu anda melakukannya).

Walaupun WordPress adalah platform yang sangat kuat, untuk dapat menggunakannya dengan berkesan, tidak dapat dielakkan bahawa anda perlu mengubah beberapa kod untuk mencapai apa yang anda mahukan.

Sekiranya anda mahir dengan kod, atau bekerja dengan pengekod yang baik, WordPress pasti dapat menyampaikan laman web yang jauh lebih disesuaikan daripada Squarespace.

Baca lebih lanjut

Sokongan Pengguna

Ruang Kuasa:

Squarespace memberi anda pasukan sokongan 24/7 yang berdedikasi untuk menjawab soalan anda sekiranya ada.

Mereka memberikan sokongan e-mel 24/7 (di mana mereka bertindak balas dalam 1 jam), panduan pengguna (video & teks), sembang langsung (Isnin – Jumaat, antara 3 pagi – 8 malam EST), dan juga sokongan forum.

Seperti yang disebutkan di atas, kerana semua alat dibuat oleh Squarespace sendiri, mereka akan dapat mengambil alih masalah dan menyelesaikannya (bukannya mengalihkan tanggungjawab ini kepada pemaju lain).

Oleh kerana mereka mempunyai pasukan sokongan khusus untuk anda, semua soalan dari anda dijawab, dan tidak kira berapa kali soalan yang sama diajukan oleh orang lain sebelumnya (tidak seperti forum WordPress).

WordPress:

WordPress mempunyai forum besar-besaran yang merangkumi berjuta-juta catatan di mana orang mengemukakan soalan untuk mencari jawapan.

Banyak soalan dijawab, dan banyak soalan juga tidak dijawab. Juga, hanya kerana soalan dijawab, tidak bermaksud ia diselesaikan dengan berkesan, atau sama sekali. Menjawab soalan juga mungkin memakan masa beberapa hari.

Cabarannya disebabkan oleh banyaknya pertanyaan yang diajukan, dan banyak soalan telah dibincangkan sebelumnya. Oleh itu, jika anda mengemukakan soalan, ia mungkin akan diabaikan seperti yang telah diajukan pada masa lalu. Oleh itu, anda mungkin perlu meneliti banyak sekali posting forum untuk mencari jawapan bagi soalan anda.

Seperti yang disebutkan di atas, tidak ada yang benar-benar "berhutang" anda jawapan kecuali anda membayarnya. Dan memandangkan WordPress.org dan banyak pluginnya percuma untuk digunakan, membuat seseorang bertindak balas boleh menjadi sukar (melainkan jika anda menyewa pembangun WordPress yang baik untuk membantu anda).

Baca lebih lanjut

Penyelenggaraan berterusan

Ruang Kuasa:

Seperti yang disebutkan di atas, Squarespace adalah "ditutup" sistem sehingga mereka menguruskan semua prestasi dan kemas kini keselamatan untuk anda.

Anda tidak perlu mengklik butang kemas kini, atau bimbang tentang kemungkinan konflik. Semua kemas kini diuji oleh pasukan Squarespace dan disebarkan ke laman web anda secara automatik.

Setelah menguruskan semua ini, luangkan masa anda untuk menumpukan perhatian kepada perkara lain yang lebih penting bagi anda.

WordPress:

WordPress terus mengemas kini platformnya untuk memperbaiki pepijat dan meningkatkan keselamatan. Apabila terdapat kemas kini, papan pemuka WordPress anda akan memberi tahu anda, dan anda hanya perlu mengklik butang kemas kini untuk mengemas kini versi WordPress anda.

Itulah bahagian yang mudah. Bahagian yang mencabar ialah apabila kemas kini WordPress, tema dan pemalam anda juga perlu dikemas kini.

Walaupun banyak pencipta tema dan pemalam juga akan mengemas kini untuk memastikan mereka menggunakan kemas kini terkini WordPress, banyak yang tidak (terutama untuk tema percuma & pemalam). Jadi ini berpotensi mendedahkan laman web anda kepada masalah pengguna, prestasi atau keselamatan.

Oleh itu, kerja penyelenggaraan yang berterusan, terutamanya jika anda tidak mempunyai orang / pasukan yang berdedikasi untuk mengurus laman web anda, boleh menjadi beban tambahan kepada anda.

Baca lebih lanjut

Harga & Komitmen Kewangan yang sedang berlangsung

Ruang Kuasa:

Squarespace menawarkan 4 pakej harga (Peribadi $ 12 / bulan, Perniagaan $ 18 / bulan, Kedai Asas $ 26 / bulan, Kedai Lanjutan $ 40 / bulan). Semakin tinggi rancangannya, semakin banyak alat yang anda dapat.

Rancangan bulanan merangkumi penarikan & jatuhkan antara muka bangunan laman web (tidak memerlukan pengekodan), templat pereka untuk anda pilih, perkhidmatan hosting, dan pasukan sokongan khusus.

Ini adalah perkhidmatan sehenti di mana anda membayar yuran bulanan untuk mendapatkan pakej servis penuh, tanpa perlu mengumpulkan potongan seperti yang anda perlukan dengan WordPress.

Sekiranya anda mendaftar untuk rancangan tahunan, Squarespace memberi anda domain percuma untuk tahun pertama (nilai $ 10 – $ 15).

Kos penggunaan Squarespace yang berterusan adalah antara $ 144 (Pelan Peribadi) hingga $ 480 setahun (Pelan Kedai Lanjutan). Walau bagaimanapun, kami mempunyai kod diskaun Squarespace eksklusif yang akan menjimatkan 10% daripada harga sebarang rancangan, menjadikan kos tahunan jauh lebih murah.

Kecuali anda memerlukan susunan kedai e-dagang canggih, kemungkinan besar anda hanya perlu menggunakan rancangan Peribadi atau Perniagaan. Jadi harga setahun biasanya berkisar antara $ 144 hingga $ 216.

Saya akan mengatakan bahawa hanya sokongan khusus 24/7 (dengan masa respons e-mel selama 1 jam & sembang langsung), serta menguruskan semua teknologi untuk meluangkan masa anda, sudah semestinya bernilai dengan rancangan bulanan (mendapatkan bantuan baik di internet sekarang ini sukar dan jarang berlaku).

WordPress:

Dengan WordPress.org, anda harus mencari sendiri perkhidmatan hosting yang harganya sekitar $ 7 sebulan (sangat umum di sini, kerana rentangnya sangat berbeza bergantung pada kualiti penyedia perkhidmatan hosting. Berikut adalah harga istimewa dari Bluehost).

Sekiranya anda membeli tema premium, ini boleh dikenakan biaya dari mana saja dari $ 30 – $ 80 setiap tema (bergantung pada seberapa reputasi pembangun tema).

Walaupun banyak plugin percuma, sebahagian daripadanya dibayar juga (mulai dari $ 15 – $ 50 per plugin), bergantung pada apa yang anda perlukan dan jika anda mahukan sokongan (seperti yang disebutkan di atas).

Anda juga perlu membeli nama domain anda sendiri ($ 10 – $ 15 setahun).

Pelaburan awal boleh berkisar antara $ 139 hingga lebih dari $ 200, bergantung kepada berapa banyak plugin premium yang anda ambil.

Sekiranya anda mengupah pembangun untuk membantu anda membina laman web anda, membuat pengubahsuaian atau untuk menyelesaikan masalah, kos anda akan meningkat secara berterusan, dan boleh menjadi cabaran untuk membuat anggaran untuk.

Jangan lupa bahawa keluk pembelajaran menggunakan WordPress dengan berkesan juga cukup tinggi. Oleh itu, anda juga harus mengambil kira kos masa anda sendiri (ini adalah "kos tersembunyi").

Baca lebih lanjut

Kesimpulannya

Ruang Kuasa: Lebih mudah digunakan (tidak perlu mengetahui kod), kurang penyelenggaraan dan kos yang lebih rendah serta komitmen berterusan dalam jangka masa panjang. Kos sangat dapat diramalkan dan anda mendapat sokongan 24/7 khusus.

WordPress: Lebih fleksibiliti dan sangat disesuaikan (jika anda mahir dengan kod). Tetapi penyelenggaraan yang lebih tinggi, keluk pengajian tinggi dan kemungkinan besar komitmen kewangan yang lebih tinggi dalam jangka masa panjang. Kos kurang dapat diramalkan, bergantung pada sama ada anda perlu menyewa pengkod untuk membantu anda (tiada sokongan khusus), kekerapan pengambilan pekerja, dan kualiti / kaliber pengekod.

Baca lebih lanjut

Gambaran keseluruhan

8.6 daripada 10

Lawati Squarespace
Lihat ulasan Squarespace kami

7.4 daripada 10

Lawati WordPress
Lihat ulasan WordPress kami Peringkat Keseluruhan Apakah ini?

Penilaian keseluruhan kami berdasarkan pada skor rata-rata semua penilaian yang digabungkan.

Mengapa perkara ini berlaku?

Skor kami memberi anda gambaran ringkas mengenai perkhidmatan yang menawarkan ciri, nilai terbaik, dan banyak lagi.

Perbandingan squarespace 4.3 / 5 wordpress 3.7 / 5 Tutup

Memandangkan pembangun laman web lain?

Lihatlah kami Carta Perbandingan Pembangun Laman Web, atau mengambil Kuiz Percuma untuk melihat pembangun laman web mana yang sesuai dengan keperluan anda.

Anda mungkin juga berguna untuk melihat apa yang kita fikirkan Pembangun Laman Web Teratas dan alasan kami mengapa.

Berfikir menjual secara dalam talian tetapi tidak pasti pembina mana yang harus dipilih? Baca artikel kami di Platform E-dagang Terbaik untuk menolong anda membuat keputusan.

Lihat juga kami Carta Perbandingan Pembangun Laman Web untuk perbezaan yang lebih terperinci

Tidak pasti pembina laman web mana yang paling sesuai untuk anda? Cuba kami Kuiz Pencocokan Pembina Laman Web

Panduan ini Bermanfaat?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map