Wix vs Weebly vs Squarespace vs Jimdo – 3 kebaikan & keburukan teratas pada tahun 2020

Wix vs Weebly vs Squarespace vs JimdoWix vs Weebly vs Squarespace vs Jimdo – Biarkan Pertempuran Bermula!


Sangat sukar untuk mengetahui pembangun laman web mana yang sesuai untuk anda. Kadang-kadang semuanya kelihatan sama, kadang-kadang mereka terpisah dunia.

Jadi bagaimana anda harus memilih?

Meluangkan masa untuk mencuba semua pembangun laman web boleh menguras dan mengecewakan. Artikel ini akan memberi anda jadual yang menunjukkan kebaikan dan keburukan setiap pembangun laman web untuk anda.

Ini benar-benar akan membantu menjimatkan masa dan tenaga otak anda untuk mengkaji kebaikan dan keburukan mereka terlebih dahulu, sehingga anda dapat mengecilkan yang tidak memenuhi keperluan anda.

Di sini’adalah gambaran ringkas penarafan kami terhadap pembangun laman web ini supaya anda dapat dengan cepat melihat bagaimana mereka saling bertarung:

Contents

Wix vs Weebly vs Squarespace vs Jimdo
Kelebihan & Garis Besar Perbandingan Kontra
 1. Faktor Populariti
 2. Kelebihan Teratas & Kekurangan (Wix vs Weebly vs Squarespace vs Jimdo)
 3. Cara Memilih Pembangun Laman Web Bergantung pada Apa yang Anda Perlu
 4. Cadangan Kami Kepada Anda

1. FAKTOR PENDUDUK

Sebanyak yang kita tidak’Untuk berfikir betapa popularnya pembangun laman web harus memberi kesan yang besar terhadap keputusan anda yang mana yang akan digunakan untuk membina laman web anda, kami berpendapat bahawa kami juga harus membuat liputan di sini.

Ia’s lebih sebagai “minat” faktor sebelum kita membincangkan kebaikan & keburukan setiap pembangun laman web di bawah.

Inilah cara trend Wix, Squarespace, Weebly dan Jimdo dalam carian Google:

Squarespace vs Wix vs Weebly vs Jimdo - Trend GoogleKlik pada gambar untuk melihat carta Trend Google terkini

Apa yang diberitahu ini kepada anda ialah Wix mendapat carian paling banyak dalam talian, kemudian Weebly, Squarespace, dan Jimdo.

Ia’tidak menghairankan bahawa Wix.com paling tinggi, kerana mereka telah menerbitkan lebih dari 92 juta laman web.

2. PROSES TERBAIK & CONS (Wix vs Weebly vs Squarespace vs Jimdo)

Kelebihan

Wix | Ruang Kuasa | Weebly | Jimdo

Keburukan

Wix | Ruang Kuasa | Weebly | Jimdo

PROS TENTANG WIX# 1# 2# 3
Koleksi templat reka bentuk kaliber profesional terbaik

Wix menawarkan lebih daripada 510 templat mencari profesional yang sangat terkini sehingga kini’trend reka bentuk (berbanding dengan tarikan lain & jatuhkan pembangun laman web).

Bahagian terbaik mengenai Wix’Templatnya ialah templatnya sudah terstruktur, diformat dan diisi dengan kandungan sehingga anda hanya perlu memilih yang anda gemari, ganti kandungan yang telah ditetapkan dengan yang anda miliki.

Jadi jika anda’tidak kreatif atau bagus dengan reka bentuk, Wix’templat akan berfungsi dengan baik untuk anda semasa anda menang’Saya perlu bersusah payah membuat susun atur halaman anda sendiri.

Seretan paling inovatif & jatuhkan pembina laman web

Wix secara konsisten memperkenalkan ciri dan reka bentuk baru dan inovatif yang juga mesra pengguna (anda dapat melihat ciri baru mereka setiap bulan di sini).

Sebagai contoh, anda boleh membina reka bentuk paralaks 1-halaman, memasukkan latar belakang video, membuat beberapa bahagian di halaman anda, semuanya tanpa menyentuh kod apa pun. Wix benar-benar mendahului pesaing mereka dalam hal ini.

Wix juga mempunyai sistem kecerdasan buatan yang dipanggil “Wix ADI“(bermaksud Artificial Design Intelligence) yang membantu anda membina versi pertama laman web anda secara automatik. Ia akan merancang laman web dan susun atur anda untuk anda, mengisi kandungan anda dan menjadikan laman web anda kelihatan profesional.

Ini dapat mengatasi banyak sakit kepala anda terutamanya jika anda’tidak hebat dalam reka bentuk atau anda hanya mahukan cara terpantas untuk menyediakan laman web yang kelihatan profesional. Ia’s a “Selesai-Untuk-Anda” perkhidmatan.

Sokongan dan pertolongan tersedia di mana sahaja

Wix mempunyai salah satu infrastruktur sokongan terkuat yang terdapat di antara semua pembangun laman web. Mereka mempunyai butang bantuan / sokongan di mana sahaja.

Anda boleh mengklik butang bantuan utama di bahagian atas halaman atau setiap elemen yang anda gunakan juga mempunyai butang bantuan tersendiri. Ia’senang butang bantuan ada di sana untuk anda klik tanpa melihat lebih jauh.

Sekiranya anda memerlukan sedikit lagi “memegang tangan”, Wix juga menawarkan telefon kepada anda & sokongan e-mel.

PROS MENGENAI SQUARESPACE# 1# 2# 3
Templat yang berkualiti dan berkualiti

Squarespace menyediakan templat pereka cantik yang responsif mudah alih yang tidak dapat dinafikan menarik perhatian. Templatnya bersih, minimalis dan memancarkan suasana yang canggih.

Kualiti penamat mereka tinggi – seolah-olah seorang pereka telah melabur selama berbulan-bulan untuk menggilapnya. Kami menyukai dan menghargai garis bersih mereka berbanding pembangun laman web lain’ templat yang mungkin sedikit bising.

Semua templat Squarespace bergerak pantas

Squarespace menawarkan templat responsif, yang bermaksud bahawa anda dapat mengubah ukuran penyemak imbas anda dan kandungannya (termasuk gambar, tayangan slaid) juga akan disesuaikan secara automatik untuk membantu memberi anda pengalaman menonton yang dioptimumkan. Ini sangat berguna sekiranya pengunjung anda cenderung menggunakan peranti mudah alih.

Pilihan gaya yang luas untuk menyesuaikan reka bentuk anda

Squarespace memberi anda pilihan gaya yang luas yang tidak disediakan oleh kebanyakan pembangun laman web lain. Anda pasti boleh melakukan gaya tersuai dengan pembangun laman web lain, tetapi anda perlu mengetahui cara mengedit kod.

Squarespace mempunyai editor gaya yang membantu anda melakukan semua gaya tersuai tanpa menyentuh kod, dari mengubah gambar latar belakang hingga menyesuaikan perincian gambar kecil.

PROS TENTANG WEB# 1# 2# 3
Sangat mesra pengguna, seret & jatuhkan pembina laman web

Weebly mungkin pembangun laman web yang paling mudah digunakan hari ini. Mereka tidak’membanjiri anda dengan jumlah loceng dan wisel yang berlebihan, dan memasukkan semua asas yang diperlukan untuk membina laman web yang berfungsi.

Weebly’antara muka pengguna sangat intuitif untuk digunakan, yang bagus untuk semua peringkat pengguna terutamanya jika anda takut ada kaitan dengan teknologi. Anda boleh membina laman web yang baik dalam beberapa jam.

Mereka’akhir-akhir ini juga kami memperkenalkan ciri dan alat yang lebih maju. Jangan takut, mereka’sentiasa menjaga kemampuan mereka agar mudah digunakan – walaupun untuk pemula.

Reka bentuk templat mengikut trend

Pada masa lalu, Weebly’reka bentuk tidak dikemas kini sama sekali. Walau bagaimanapun, mereka’baru-baru ini memperkenalkan templat yang lebih baik dan bergaya yang merupakan peningkatan yang sangat baik dan disambut baik.

Semua templatnya juga responsif mudah alih sehingga laman web anda akan kelihatan profesional pada peranti mudah alih. Menukar templat juga mudah dengan hanya 1 klik dan semua kandungan yang ada akan dipindahkan secara automatik ke templat baru.

Weebly juga memberi anda akses ke templat’ Kod HTML / CSS. Oleh itu, jika anda mengetahui sedikit kod (atau jika anda mengupah seseorang yang melakukannya), ini memberi anda fleksibiliti untuk menyesuaikan reka bentuk anda secara meluas.

Susun atur halaman yang telah dirancang sebelumnya

Apabila merancang laman anda, jika tidak’Untuk mengetahui di mana hendak bermula, Weebly mempunyai lebih daripada 40 susun atur halaman yang telah anda tetapkan untuk memulakan anda.

Mereka’telah menyusun susun atur halaman popular untuk halaman rumah, mengenai, perkhidmatan, hubungan, menu restoran dan portfolio. Anda boleh memilih salah satu daripadanya, dan mula menyesuaikan atau mengubah susun atur untuk menjadikannya milik anda sendiri. Lebih lanjut mengenai perkara ini di bawah.

PROS TENTANG JIMDO# 1# 2# 3
Pembina laman web yang benar-benar antarabangsa

Berbanding dengan pesaingnya, Jimdo mempunyai pasukan di seluruh dunia dan jadi jika bahasa Inggeris bukan bahasa pertama atau asli anda, Jimdo adalah pembangun laman web yang baik untuk dipertimbangkan untuk menggunakan.

Akses ke kod HTML dan CSS untuk menyesuaikan reka bentuk anda

Sekiranya anda tahu cara membuat kod atau jika anda bekerja dengan pengekod, ini memberi anda kebebasan reka bentuk kerana anda dapat mengedit kod ke templat anda. Sekiranya anda tidak’bermaksud untuk segera mengedit kod, ini memberi anda kelonggaran untuk melakukannya di masa depan.

Platform Percuma

Jimdo’s platform percuma (JimdoFree) menyediakan anda cukup alat untuk membina laman web yang sangat berfungsi. Sama sekali tidak ada tekanan untuk menaik taraf ke platform berbayar (JimdoPro dan JimdoBusiness) dan tidak ada batasan waktu untuk berapa lama anda boleh kekal sebagai pengguna percuma.

Kelebihan

Wix | Ruang Kuasa | Weebly | Jimdo

Keburukan

Wix | Ruang Kuasa | Weebly | Jimdo

KONSEP TENTANG WIX# 1# 2# 3
Sukar menukar templat

Walaupun Wix mempunyai banyak templat pereka pra-pilihan untuk anda pilih, begitu sahaja’anda memilih satu untuk digunakan, anda boleh’t beralih ke templat lain. Sekiranya anda melakukannya, anda perlu memasukkan semula kandungan anda semula. Ia’agak menjengkelkan, jadi pastikan anda meluangkan masa untuk memilih reka bentuk templat yang betul!

Iklan yang dapat dilihat pada pelan percuma

Menggunakan Wix’Pelan percuma disertakan dengan logo Wix iklan yang sangat besar dan menonjol di sebelah dan di bahagian bawah laman web setelah anda menerbitkan. Semua pembangun laman web percuma mempunyai kredit iklan mereka sendiri (difahami sejak mereka’menyediakan perkhidmatan secara percuma) tetapi Wix’s sangat menonjol. Anda perlu meningkatkan untuk membuang iklan.

Tidak dirancang untuk menangani keperluan e-dagang yang kompleks

Sekiranya anda ingin membina kedai dalam talian, Wix’alat e-dagang tidak cukup maju untuk membantu anda menguruskan kedai anda sepenuhnya. Tetapi untuk bersikap adil, mereka mempunyai alat e-dagang yang lebih baik daripada kebanyakan pembangun laman web standard, tetapi mereka tidak’t termasuk alat pengurusan asas seperti menghantar e-mel pengesahan automatik kepada pelanggan anda setelah mereka membayar, mengkonfigurasi cukai dan kos penghantaran, dan hanya pengurusan umum pesanan seperti menandakan pesanan sebagai dihantar atau dibayar.

[KEMASKINI: Wix sejak itu memperkenalkan alat e-dagang yang lebih maju (lihat ulasan penuh kami di sini). Ini termasuk membolehkan anda mengkonfigurasi penghantaran anda sendiri & mengendalikan kos berdasarkan destinasi penghantaran dan julat harga produk. Anda juga boleh menetapkan penghantaran & mengendalikan yuran berdasarkan keadaan yang anda hantar, yang membolehkan anda mempunyai kawalan yang lebih terperinci mengenai perkara ini. Anda juga boleh menetapkan kadar cukai berdasarkan destinasi penghantaran anda (anda boleh menetapkan kadar cukai yang berbeza untuk negara dan negeri yang berbeza). Setelah menghantar produk, anda juga boleh menandakan setiap pesanan sebagai “lengkap”, membolehkan anda mengesan pesanan mana yang masih terbuka dan perlu dipenuhi.]

KONSEP TENTANG SQUARESPACE# 1# 2# 3
Semasa melihat laman web anda di peranti mudah alih, bagaimana reka bentuk anda dalam mod penyuntingan mungkin sedikit berbeza daripada mod terbitannya

Sejak Squarespace’templat reka bentuk semua responsif mudah alih dan dioptimumkan secara automatik untuk peranti mudah alih, ini bermakna kandungan anda mungkin “pergeseran” kedudukannya sendiri agar sesuai dengan peranti mudah alih’skrin s.

Ini adalah gangguan kecil semasa anda menang’t mempunyai kawalan 100% ke atas bagaimana laman web anda dipaparkan pada peranti mudah alih kerana dimensi tontonan untuk peranti mudah alih berbeza. Ini adalah kelemahan kecil kerana anda tidak’mempunyai kawalan penuh terhadap bagaimana paparan mudah alih.

Pilihan gaya yang luas boleh menjadi luar biasa

Walaupun Squarespace’s Style Editor memberi anda kemampuan untuk menyesuaikan atau menggayakan hampir semua laman web tanpa memasukkan kod, ini mungkin sedikit membebankan beberapa orang. Mempunyai banyak fleksibiliti gaya boleh menjadi luar biasa dan kadang-kadang berusaha terlalu keras untuk menjadi kreatif menghilangkan kecantikan minimalis laman web.

Kuncinya di sini adalah tidak melakukan terlalu banyak dengan semua alat fleksibel ini. Anda masih boleh membina laman web yang sangat menarik dengan Squarespace tanpa merasa perlu mengedit setiap elemen reka bentuk di laman web anda.

Ruang Squarespace’platform e-dagang hanya disatukan dengan satu pemproses pembayaran (Stripe)

Walaupun Stripe popular dan boleh dipercayai, kami berharap Squarespace dapat berintegrasi dengan lebih banyak pemproses pembayaran (seperti PayPal) kerana Stripe belum tersedia untuk pedagang dari negara-negara kecil.

KEMASKINI: Squarespace kini terintegrasi sepenuhnya dengan PayPal, yang memungkinkan anda menawarkan dua pilihan pembayaran yang berbeza untuk digunakan oleh pembeli anda. Selanjutnya, Squarespace juga serasi dengan Apple Pay, yang memudahkan pembeli anda membeli di telefon bimbit Apple mereka.

Kami mempunyai ulasan komprehensif mengenai Squarespace’platform e-dagang di sini.

KONSEP TENTANG WEB# 1# 2# 3
Pilihan penyesuaian templat terhad

Weebly hanya membolehkan anda mengubah gaya fon dan skema warna keseluruhan untuk setiap templat. Oleh itu, jika anda ingin melakukan pengubahsuaian di luar itu, seperti mengubah warna bar menu, reka bentuk latar belakang konten, atau menyesuaikan lebar kandungan, dll., Anda harus mengubah kod templat untuk melakukannya.

Jadi ia’Pasti mungkin untuk membuat penyesuaian terperinci, hanya ada’cara bebas kod untuk melakukannya. Sekali lagi, pembangun laman web lain seperti Wix atau Squarespace menawarkan anda kaedah bebas kod untuk menyesuaikan reka bentuk anda.

Lebih perlahan dalam memperkenalkan ciri baru dan inovatif

Weebly cenderung hanya memperkenalkan alat / ciri baru sekali atau dua kali setahun yang lebih perlahan daripada apa yang diinginkan oleh kebanyakan pengguna (pengguna sedia ada selalu menginginkan lebih banyak ciri!)

Walau bagaimanapun, setiap kali mereka memperkenalkan fungsi baru, fungsi ini cukup mengagumkan dan pengguna diberi ganjaran dengan ciri-ciri baru ini. Ciri-ciri baru cenderung cukup maju, tetapi Weebly masih dapat menjadikannya sangat mesra pengguna – itulah yang terbaik dilakukan Weebly.

Ciri blog perlu diperbaiki

Keluhan lain di kalangan pengguna ialah Weebly’fungsi blogging agak primitif. Pada masa kini, laman web dengan blog mahukan kemampuan untuk menonjolkan catatan berkaitan, catatan paling popular atau catatan terkini. Weebly belum memasukkan alat ini ke dalam blog mereka.

Mereka memberi anda asas-asas, seperti butang perkongsian sosial, kemampuan untuk menyeret dan melepaskan kandungan ke dalam setiap siaran, atau bahkan kemampuan untuk menjadualkan kapan suatu catatan harus diterbitkan pada masa akan datang. Tetapi pada pandangan kami, mempamerkan catatan berkaitan, popular atau terkini adalah alat yang sangat asas yang harus dimiliki oleh setiap blog.

KONSEP TENTANG JIMDO# 1# 2# 3
Memerlukan templat yang lebih profesional

Berkaliber Jimdo’templat rata-rata apabila ditanda aras berbanding pesaingnya. Menggunakan versi percuma Jimdo memberi anda sejumlah templat untuk digunakan, jadi untuk mengakses lebih banyak templat, anda perlu melanggan pakej premium mereka.

[KEMASKINI – Jimdo baru-baru ini menambahkan lebih banyak pilihan templat pada koleksi mereka. Mereka juga menambah ciri canggih seperti (1) tayangan slaid latar penuh dengan alat untuk menyesuaikan kesan visual yang berbeza ke dalam gambar latar, dan (2) video latar penuh, yang membolehkan anda memasukkan video sebagai latar belakang ke laman web anda – cukup mengagumkan! Pada ketika ini, ini adalah yang pertama seumpamanya di antara pembangun laman web yang kami kaji. Kemas kini ini menunjukkan bahawa Jimdo benar-benar fokus untuk memperbaiki templat mereka. Kami’kembali menantikan ciri yang lebih menarik.]

Pilihan gaya terhad melainkan anda mengedit kod

Jika dibandingkan dengan drag yang lain & jatuhkan pembangun laman web, Jimdo’s tidak’t memberi anda banyak pilihan untuk mengedit gaya / reka bentuk laman web anda. Namun, anda mempunyai akses untuk mengedit kod pada templat reka bentuk anda, tetapi itu’hanya jika anda tahu bagaimana membuat kod atau jika anda bekerja dengan pengekod.

Bukan antara muka pengguna drag-and-drop yang sebenar

Walaupun walaupun Jimdo’alat pembinaan laman web tidak diseret dan lepas, jangan’t membiarkan ini menipu anda untuk berfikir bahawa Jimdo tidak’senang digunakan. Fungsinya dan keramahan pengguna tetap menyelesaikan tugasnya, walaupun terasa lebih interaktif dengan drag and drop.

3.PILIH PEMBINA LAMAN WEB BERGANDA DENGAN APA YANG ANDA PERLU

Seperti ringkasan kebaikan dan keburukan di atas, setiap pembangun laman web mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri.

Berikut adalah cadangan kami berdasarkan perkara yang mungkin anda cari:

1) Paling Mudah Digunakan – lihat Wix.com atau Weebly.

2) Bergaya & Reka Bentuk Profesional – lihat Squarespace (lihat kod tawaran) dan Wix.com.

3) Pembangun eCommerce – anda harus mempertimbangkan Wix, Weebly atau Squarespace (klik pautan untuk melihat ulasan kami mengenai alat e-niaga mereka).

4. CADANGAN KAMI KEPADA ANDA

Pada penghujung hari, kami mengesyorkan agar anda mendaftar untuk mendapatkan akaun percuma dengan sekurang-kurangnya 2 pembina laman web dan mengujinya sendiri. Ia’satu-satunya cara anda dapat merasakan yang terbaik untuk anda.

Membina laman web adalah pelaburan masa dan wang – lebih-lebih lagi pelaburan masa anda. Jadi ia’penting untuk menjalankan usaha wajar anda dan periksa untuk melihat pembangun laman web mana yang anda rasa paling selesa.

Don’t berhemat menghabiskan masa untuk mencubanya, kerana anda akan membayar banyak masa sekiranya anda perlu menukar pembangun laman web kemudian.

Baca Ulasan Pakar Kami

Ingin melihat ulasan mendalam mengenai pembangun laman web di atas? Tekan di sini:

 • Ulasan Wix
 • Tinjauan Squarespace
 • Ulasan Weebly
 • Ulasan Jimdo

Panduan ini Bermanfaat?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map