15 Petua SEO WordPress Teratas

Dapatkan SEO WordPress Anda Dengan Senarai Petua Mudah Kami

Laman WordPress baru anda mempunyai tema tersuai yang mewah, catatan blog pertama sudah siap, dan itu’masa untuk tekan terbitkan.


Tetapi tidak begitu pantas! Pernahkah anda memikirkan pengoptimuman mesin pencari (SEO), yang dapat menjadikan laman web anda lebih menarik untuk mesin pencari seperti Google? Sekiranya tidak, baca terus, dan kita’Saya akan membimbing anda melalui beberapa petua asas untuk memulakan anda.

SEO adalah bahagian penting dari mana-mana laman web yang ingin meningkatkan jumlah pelawatnya. Apabila SEO anda tepat, ini memudahkan enjin carian membaca dan memahami apa’s di laman web anda. Ini kemudian dapat memperbaiki laman web anda’kedudukan di halaman hasil carian. Dengan SEO yang mantap, anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk berakhir di halaman pertama yang sangat penting hasil Google, di mana kebanyakan orang memulakan (dan mengakhiri) carian web mereka.

Proses ini adalah separuh seni, separuh sains. Di sana’Tidak ada satu formula ajaib untuk mencapai peringkat teratas dalam carian, tetapi ada banyak yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan peluang anda memukul Google’halaman pertama. Beberapa SEO melibatkan penyelenggaraan laman web asas, sementara strategi lain memerlukan perhatian pada setiap aspek laman web anda’halaman, tajuk, dan catatan. Kedengarannya rumit, tetapi SEO untuk WordPress benar-benar tidak’semua sukar – selagi anda’bersedia untuk melakukan sedikit usaha.

Selamat mengetahui: Kami’letakkan petua kami mengikut urutan yang menurut kami paling senang diikuti oleh pemilik laman web. Item pertama timbul’semestinya yang paling penting untuk SEO, tetapi ia adalah asas. Sebaik sahaja anda mendapat landasan yang betul, membangun di atasnya jauh lebih mudah. Dalam artikel ini, kami’Saya akan menganggap anda’menggunakan versi WordPress terkini yang stabil, yang pada tulisan ini adalah WordPress 5.2.2.

15 Petua SEO WordPress Mudah

 1. Pilih Host Web yang pantas
 2. Periksa Prestasi Laman Web Anda
 3. Lindungi Laman Web Anda Dengan SSL
 4. Lindungi Laman Web Anda Secara Umum
 5. Periksa Hierarki Laman web anda
 6. Periksa Tetapan Umum
 7. Mengoptimumkan Tajuk Halaman, Tagline, dan Permalinks
 8. Tulis Huraian Meta Padu
 9. Buat Peta Laman XML
 10. Catatan Menggunakan Tajuk dan Huraian Meta
 11. Optimumkan Catatan untuk Kata Kunci
 12. Hanya Satu H1 Setiap Pos
 13. Elakkan Pendua Ganda
 14. Fahami Kategori dan Teg
 15. Menghubungkan: Dalaman dan Luaran

1

Pilih Host Web Pantas

Secara semula jadi, anda ingin orang mengunjungi laman web anda, mempunyai pengalaman yang baik, dan dapat mengakses dan berkongsi kandungan anda dengan mudah. Begitu juga dengan Google. Dan ini akan memberi ganjaran kepada laman web yang mencentang semua kotak ini dengan kedudukan yang lebih tinggi.

Laman web anda’kepantasan, atau masa muat, adalah faktor penting dalam memastikan anda memberikan pengalaman pengguna yang hebat, begitu juga’penting anda memilih penyedia hosting dengan kelajuan tinggi. Lagipun, pengguna internet tidak’Saya suka menunggu hanya 400 milisaat untuk memuatkan laman web.

Apa itu Web Hosting?

Web hosting adalah perkhidmatan yang membolehkan laman web anda diakses di internet. Tanpa hosting, laman web WordPress anda tidak dapat disiarkan secara langsung di Web. Laman web disimpan di komputer yang dikenali sebagai pelayan, yang dikendalikan oleh penyedia hosting web. Apabila seseorang ingin melihat laman web anda, penyedia hosting web anda akan menghubungkan laman web anda dengan pengguna’komputer melalui pelayan.

Anda’Saya juga memerlukan host dengan waktu operasi hampir 100%. Waktu luput adalah jumlah masa penyedia hosting tetap aktif, dan oleh itu, jumlah masa laman web anda tetap beroperasi dan beroperasi. Sekiranya laman web anda kerap turun dan boleh’Untuk diakses, Google akan menghukumnya.

Kami mengesyorkan menggunakan penyedia hosting seperti HostGator atau InMotion, kerana mereka menawarkan gabungan kelajuan tinggi dan waktu operasi yang hampir sempurna. Bluehost juga merupakan pilihan yang baik untuk WordPress. Kami’telah menilai ia sebagai hos web # 1 untuk laman web WordPress, dan itu’malah disyorkan oleh WordPress itu sendiri.

Maklumat lanjut

 • Untuk mengetahui host web mana yang kami sarankan untuk SEO dan mengapa, lihat ikhtisar Penyedia Hosting Terbaik untuk SEO kami.
 • Untuk maklumat mengenai penyedia hosting bertaraf tinggi untuk laman web WordPress, lihat panduan kami mengenai Host WordPress Terbaik.
 • Baca ulasan kami mengenai HostGator, InMotion dan Bluehost untuk perincian terperinci bagi setiap hos.
 • Lihat panduan kami tentang Cara Membuat Laman Web Mesra Mudah Alih untuk memberi pengalaman terbaik kepada pengguna telefon bimbit anda.

2

Periksa Prestasi Laman Web Anda

Host web hanya satu bahagian dari teka-teki yang jauh lebih besar untuk prestasi laman web. Tema anda, penggunaan plugin, dan bahkan ukuran gambar juga dapat mempengaruhi. Salah satu kaedah termudah untuk memeriksa prestasi laman web anda adalah dengan membuka konsol WordPress anda dan pergi ke Alat > Kesihatan Tapak.

Halaman ini menjaringkan laman web anda’prestasi dan keselamatan, dan mencadangkan penambahbaikan. Dalam beberapa kes, anda mungkin tidak setuju dengan apa yang dicadangkan oleh alat ini, tetapi abaikan sahaja jika anda memahami apa implikasi dari setiap cadangan tersebut.

Seterusnya, gunakan Google’s Pagespeed Insights untuk menguji laman web anda’s pelbagai halaman. Sebilangan besar halaman mesti mendapat skor yang hampir sama, jika anda’menjalankan blog tanpa kod khusus pada halaman tertentu. Setelah analisis selesai, tatal ke bawah ke Peluang bahagian, dan kemudian lihat apakah ada penambahbaikan yang boleh anda buat.

3

Lindungi Laman Web Anda Dengan SSL

Ada masanya anda’d hanya melihat sedikit ikon kunci SSL di penyemak imbas anda semasa melakukan perbankan atau membeli-belah dalam talian. Namun, pada masa ini, kebanyakan laman web mempunyai sijil SSL. Ini sebahagiannya disebabkan oleh kesedaran tentang keselamatan dalam talian yang lebih besar, tetapi ia’s juga kerana Google. Dunia’enjin carian paling popular kini menempatkan laman web yang menggunakan enkripsi SSL lebih tinggi daripada laman bukan SSL, dan bahkan boleh menghukum laman web yang tidak’ada.

Menggunakan SSL mungkin kelihatan konyol jika laman web anda menerbitkan resipi kek atau memberikan petua mengenai penyelenggaraan kereta, tetapi SSL menjadikan semua orang lebih selamat. Selain itu, hari ini anda tidak’malah terpaksa membayar SSL, sejak Let’s Encrypt authority memberikan sijil secara percuma. Sebilangan besar hos web mempunyai alat automatik untuk menambahkan SSL ke laman web anda, termasuk integrasi percuma dengan Let’s Encrypt.

petua wordpress seo mari kita mengenkripsiLet’s Encrypt adalah perkhidmatan yang disediakan oleh Internet Security Research Group (ISRG) yang memberikan sijil SSL percuma kepada laman web, untuk mewujudkan ruang web yang lebih selamat dan privasi. 4

Lindungi Laman Web Anda Secara Umum

Menambah SSL hanyalah satu bahagian dari fokus yang lebih mendalam mengenai keselamatan laman web. Sekiranya laman web anda diretas, ia boleh mempengaruhi kedudukan carian anda. Keselamatan laman web merangkumi perkara asas, seperti menggunakan kata laluan yang kuat untuk log masuk ke WordPress. Anda juga harus mengaktifkan plugin fail2ban untuk WordPress, yang biasanya disertakan dengan pemasangan WordPress baru. Plugin ini menghalang percubaan login brute force. Aktifkan juga Akismet, plugin lalai lain yang menghalang spam komen, yang juga boleh mempengaruhi peringkat carian secara negatif.

Di luar itu, anda harus mengemas kini WordPress dan pemalam anda, hapus tema WordPress yang anda’tidak menggunakan, dan kemas kini PHP secara berkala di pelayan anda. Beberapa kemas kini kritikal mungkin dikendalikan secara automatik oleh host web anda, bergantung pada rancangan hosting anda. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai keselamatan WordPress, lihat petua di WordPress.org.

5

Periksa Hierarki Laman web anda

Bagaimana laman web anda disusun juga dapat membuat perbezaan besar untuk SEO. Secara amnya, anda ingin mempunyai halaman utama dengan menu yang tersusun dengan jelas, sekumpulan kategori (kami’Akan sampai ke sana) untuk menavigasi laman web mengikut topik, dan kemudian catatan dan halaman statik anda. Ini adalah struktur laman web yang dicadangkan oleh Yoast, pemalam SEO yang popular untuk WordPress.

tips wordo seo yoastYoast mempunyai versi percuma dan premium, dan memberikan banyak bantuan SEO dari pengoptimuman kata kunci hingga peluang pautan dalaman (lebih lanjut mengenai ini kemudian). 6

Periksa Tetapan Umum

Terdapat beberapa tetapan asas WordPress yang perlu anda susun. Pergi ke Tetapan > Am dan pilih antara menggunakan www atau tidak, dalam dua tempat: Alamat WordPress dan Alamat Laman web. Perkara ini harus dijaga, tetapi anda boleh mengubahnya di sini jika anda perlu. Yang penting ialah memilih satu format dan tetap mengikutinya, kerana Google menganggap avocadotoast.com dan www.avocadotoast.com sebagai dua laman web yang berbeza.

Seterusnya, pergi ke Tetapan > Membaca dan pastikan kotak di bawah “Keterlihatan Enjin Carian” tidak diperiksa. Tetapan ini untuk orang yang tidak’Saya mahu enjin carian mengindeks laman web mereka, bukan anda.

7

Mengoptimumkan Tajuk Halaman, Tagline, dan Permalinks

Kembali kepada Tetapan > Am. Di sini, pastikan tajuk laman web anda bersifat deskriptif, jelaskan apa laman web anda’tumpuan adalah. Anda juga harus memberikan laman web deskriptif dengan kata kunci yang akan dikenali oleh Google. Mesin pencari akan mengambil kira tajuk dan slogan anda semasa memberi peringkat, kerana mereka membantu menerangkan tentang apa laman web anda.

Seterusnya, pergi ke Tetapan > Pautan Permalink dan pilih Nama pos butang radio. Ini membuat URL berdasarkan catatan blog dan tajuk halaman anda. Secara lalai, WordPress menggunakan struktur URL berangka, yang tidak’bantu SEO seperti URL deskriptif.

8

Tulis Huraian Meta Padu

Setiap kali hasil carian untuk laman web, anda biasanya melihat potongan teks di bawah tajuk laman web. Google boleh membuat coretan ini secara automatik, tetapi ia’lebih baik jika anda membuat sendiri. Untuk menguruskan ini, ia’terbaik untuk memasang pemalam WordPress SEO. Dua pilihan utama sekarang ialah Yoast dan All-in-One SEO Pack. Kedua-duanya popular, dan keduanya mempunyai versi percuma. Dalam artikel ini, kami’menggunakan semula Yoast untuk contoh kami.

petua wordpress seo deskripsi metaPenerangan meta Disney (sedikit di bawah tajuk biru) memberikan gambaran ringkas mengenai apa yang ada di laman web ini, dan maklumat apa yang boleh anda jangkakan.

Sebaik sahaja anda memasang pemalam Yoast (Pemalam > Tambah baru > Cari Yoast > Pasang), klik pada pilihan navigasi sebelah kiri yang baru SEO > Cari Penampilan > Jenis Kandungan. Tatal ke bawah sedikit, dan anda’Saya akan melihat kotak untuk memasukkan keterangan meta. Pastikan keterangan meta anda sesuai dengan laman web anda’fokus, dan itu sahaja’ditulis dengan suara aktif yang mendorong orang untuk mengklik pautan anda.

Berikut adalah beberapa contoh deskripsi meta yang menarik dari Google:

Twitter

Melihat apa yang’berlaku di dunia sekarang. Sertailah Twitter hari ini. Daftar masuk.

Netflix

Tonton filem Netflix & Rancangan TV dalam talian atau streaming terus ke TV pintar, konsol permainan, PC, Mac, mudah alih, tablet dan banyak lagi.

KFC

Klik di sini untuk Finger Lickin’ Menu yang bagus, cari restoran atau pesan untuk penghantaran berhampiran anda. Ayam, keseluruhan ayam dan tidak lain hanyalah ayam.

Semua perihal meta ini menyatakan dengan jelas mengenai laman web ini.

9

Buat Peta Laman XML

Peta Laman XML adalah peta untuk Google yang ditulis dalam Bahasa Markup eXtensible (XML). Ini adalah senarai teks dari semua laman web anda’halaman, catatan, tag, kategori, dan maklumat lain. Formatnya memudahkan Google mencari semua halaman penting di laman web anda.

Jika awak’sudah memasang Yoast, Peta Laman XML semestinya’telah dibuat secara automatik. Anda boleh menyemak ini dengan pergi ke SEO > Am dan memastikan butang untuk Peta laman XML ditetapkan ke Dihidupkan.

Sekiranya anda tidak’Saya mahu menggunakan Yoast, kemudian cuba Peta Laman Google XML pemalam klasik.

10

Gunakan Subjudul dan Huraian Meta dalam Catatan

Sekarang kita’telah meletakkan asas SEO untuk laman web kami, itu’masa untuk memikirkan kerja harian kita dengan jawatan. Bila kamu’mengatur semula siaran, anda ingin memastikan anda menggunakan tajuk kecil seperti H1, H2, H3, atau H4. Menggunakan ini memberikan struktur yang lebih baik untuk karya anda untuk pembaca manusia, dan menjadikan topik lebih mudah difahami oleh enjin carian yang merangkak laman web anda.

Dalam artikel ini, misalnya, kita’menggunakan H2 sebagai ukuran tajuk bagi setiap 15 petua kami, sementara pengenalan di bahagian atas mempunyai H1. Semua tajuk ini mempermudah menavigasi karya kami, dan membolehkan pembaca melompat ke bahagian yang mereka buat’sangat berminat. Ia juga memberi isyarat kepada Google tentang apa karya ini, dan jenis kandungan apa yang terdapat di dalamnya.

Anda’Saya juga mahukan tajuk yang menarik untuk setiap siaran yang’s berkaitan dengan subjek.

Akhirnya, tuliskan penerangan meta untuk setiap siaran juga. Untuk melakukan ini, klik pada simbol Yoast di antara muka penyuntingan pos, dan kemudian di bar sisi kanan klik Pratonton coretan. Kemudian, isi kotak bertajuk Penerangan meta.

Nasihat Berguna

 • Untuk maklumat yang lebih mendalam mengenai cara menyusun dan menulis laman web anda’kandungan (termasuk petua dari pakar sebenar), lihat panduan kami mengenai Menulis untuk Web.

11

Optimumkan Catatan untuk Kata Kunci

Kata kunci adalah nadi dan kunci SEO. Ini adalah kata-kata yang berkaitan secara langsung dengan kandungan laman web, halaman laman web, atau siaran anda. Jika awak’menulis semula mengenai bola sepak, misalnya, maka kata kunci anda mungkin “bola sepak,” “bola sepak,” dan “Piala Dunia.” Kata kunci digunakan dalam tajuk catatan blog anda dan halaman statik, dan biasanya muncul di badan catatan anda dengan kekerapan biasa. Ia’juga merupakan amalan yang baik untuk menggunakan kata kunci sebagai teks utama untuk pautan dalam catatan anda.

Menggunakan kata kunci pastinya lebih merupakan seni daripada sains, kerana ia boleh dilakukan secara berlebihan. Bila ada, halaman anda boleh dikenakan hukuman ‘pemadat kata kunci’, atau kelihatan tidak masuk akal. Don’jangan lupa – anda mahu mengoptimumkan untuk Google, tetapi akhirnya anda’menulis semula untuk manusia, bukan robot.

Anda juga harus berada di lorong anda. Don’pergi mencari kata kunci untuk istilah yang tidak ada hubungannya dengan fokus laman web anda. Jika awak’menjual semula insurans hayat, misalnya, don’t cuba populariti istilah carian untuk Ariana Grande atau Spider-Man melainkan jika ia masuk akal ke laman web anda’matlamat dan topik. Itu tidak’bermaksud anda boleh’untuk menjadi kreatif atau bersinggungan sekarang dan kemudian, tetapi cuba teruskan topik sebanyak yang anda boleh.

12

Hanya Termasuk Satu H1 Setiap Pos

Tajuk siaran atau halaman adalah satu-satunya tempat yang mesti mempunyai tajuk H1 – jenis tajuk utama yang boleh anda buat. Segala-galanya selepas itu harus menggunakan H2, H3, dan H4, seperti yang telah dibincangkan sebelumnya. Tajuk H1 adalah isyarat kepada Google mengenai fokus halaman atau siaran tertentu.

WordPress menjadikannya mudah, kerana hanya tajuk posting yang ditetapkan sebagai H1 secara lalai. Apa’Lebih-lebih lagi, dengan alat penyuntingan standard, anda tidak boleh membuat H1 dalam badan catatan. Namun, anda dapat mengedit catatan anda sebagai HTML, dan mulai memasukkan < h1 >< / h1 > tag di semua tempat. Itu adalah idea yang tidak baik. Don’t melakukannya.

13

Elakkan Pendua Ganda

Satu lagi tanda kebingungan ialah jika anda merangkumi masalah, atau kata kunci yang sama, pada beberapa siaran atau halaman. Di sana’salah anggapan umum bahawa menyasarkan topik yang sama pada beberapa halaman akan meningkatkan kedudukan anda dalam hasil carian untuk topik tersebut. Baiklah’t. Sebenarnya ia mempunyai kesan sebaliknya.

Dikenali sebagai kanibalisasi kata kunci, anda’pada hakikatnya bersaing dengan diri sendiri dalam topik tertentu, dan dengan berbuat demikian, mengurangkan kualiti dan kewibawaan laman web anda. Ini sering menyebabkan laman web anda diturunkan ke peringkat lebih jauh.

Strategi yang lebih baik adalah memilih satu jawatan, dan kemudian mengemas kini siaran tersebut seperti yang diperlukan. Contohnya, jika anda mempunyai pos yang dipanggil “Resepi Kek Terbaik Yang Pernah,” menganggap bahawa sebagai “malar hijau” post – bermaksud topik ini tidak pernah ketinggalan zaman. Kandungan malar hijau boleh dikemas kini dan ditulis semula. Pendekatan ini jauh lebih baik daripada membuat catatan baru yang mengulangi topik yang sama.

14

Dapatkan untuk Menggali dengan Kategori dan Teg

WordPress menyokong kategori dan teg, yang juga dapat membantu Google menguraikan dan memahami kandungan anda. Mengetahui perbezaannya sedikit membingungkan, walaupun – pada dasarnya, anda ingin menggunakan kategori untuk laman web anda’topik utama, dengan tag yang digunakan untuk lebih terperinci.

Blog yang mengulas buku, misalnya, mungkin menggunakan kategori seperti Sci-Fi, Literatur, Translations, dan Young Adult. Tag tersebut akan merangkumi judul buku, nama pengarang, rumah penerbitan, dan data lain yang khusus untuk siaran tersebut.

15

Tambah Pautan – Baik Dalaman dan Luaran

Terdapat dua jenis pautan di laman web: pautan luaran yang menuju ke laman web lain, dan pautan dalaman yang membawa kepada kandungan di laman web anda. Kedua-duanya boleh membantu SEO. Hari-hari ini, pakar SEO nampaknya lebih suka pautan dalaman, dan menyarankan untuk membatasi jumlah pautan luaran dengan menggunakan tag nofollow. Tanda nofollow memberitahu Google untuk tidak mengira pautan tertentu sebagai suara positif terhadap laman web pihak ketiga’reputasi.

Pastikan untuk memaut ke halaman dalaman dan luaran apabila masuk akal, dan pastikan teks yang anda gunakan untuk pautan itu agak deskriptif. Ikuti nasihat asas ini, dan anda semestinya baik-baik saja.

Petua SEO WordPress: Ringkasan

Di sana kami memilikinya: 15 petua SEO WordPress untuk membuat Google memerhatikan laman web anda dan (semoga) menjadikannya lebih tinggi. Dengan penggunaan kata kunci, pautan, kategori, tag, deskripsi meta, plugin seperti Yoast, dan penyelenggaraan laman web yang betul, dengan betul, anda harus menuju ke peringkat yang lebih baik di Google dan mesin carian lain.

Kami’hanya menggaris permukaan SEO dengan asas-asas ini. Seiring berjalannya waktu, anda dapat belajar tentang cara yang lebih bernuansa untuk meningkatkan SEO, serta meningkatkan kemampuan anda untuk menulis deskripsi meta, tagline, dan tajuk yang berkesan.

Untuk merakam, 15 petua SEO WordPress kami untuk memulakan anda adalah:

 1. Pilih Host Web yang pantas
 2. Periksa Prestasi Laman Web Anda
 3. Lindungi Laman Web Anda dengan SSL
 4. Lindungi Laman Web Anda Secara Umum
 5. Periksa Hierarki Laman web anda
 6. Periksa Tetapan Umum
 7. Mengoptimumkan Tajuk Halaman, Tagline, dan Permalinks
 8. Tulis Huraian Meta Padu
 9. Buat Peta Laman XML
 10. Catatan menggunakan Tajuk dan Huraian Meta
 11. Optimumkan Catatan untuk Kata Kunci
 12. Hanya Satu H1 Setiap Pos
 13. Elakkan Pendua Ganda
 14. Fahami Kategori dan Teg
 15. Menghubungkan: Dalaman dan Luaran

Ikuti petua di atas, dan anda’Anda akan menuju strategi SEO yang berkesan dalam masa yang singkat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me