Cara Membuat Laman Web Berbilang Bahasa di WordPress

Buat Laman Web WordPress Multibahasa dalam 11 Langkah

cara membuat laman web berbilang bahasa di wordpress


Helo! Atau haruskah kita mengatakan bonjour, hallo, hola, hej, atau ciao? Lagipun, mengapa anda harus mengehadkan laman web anda hanya dengan satu bahasa?

Membuat laman web berbilang bahasa adalah kunci untuk mengembangkan dan menjangkau khalayak baru – di AS sahaja, sekurang-kurangnya satu daripada lima orang bertutur dalam bahasa selain bahasa Inggeris di rumah. Apabila anda memasukkannya, persoalan sebenarnya adalah, mengapa tidak’anda mahu membuat laman web berbilang bahasa?

Dengan itu, jawapannya cukup jelas – membuat laman web berbilang bahasa memang sukar. Atau boleh, terutamanya jika anda’menggunakan semula WordPress.

Ini biasanya merupakan pekerjaan untuk pembangun, yang mungkin melebihi anggaran anda. Nasib baik, ada plugin di luar sana yang dapat mewujudkan impian pelbagai bahasa anda.

Panduan ini akan memandu anda untuk membina laman web WordPress berbilang bahasa anda sendiri, menggunakan plugin WPML (WordPress Multilingual). Perkara ini jauh lebih mudah daripada melakukannya secara manual, tetapi hanya perlu diperhatikan – kami mengesyorkan hanya mengikuti langkah-langkah ini sekiranya anda’adalah pengguna WordPress yang cukup yakin.

Mengapa Kami Mengesyorkan Plugin WPML?

Kami menggunakan pemalam WPML sendiri untuk menterjemahkan halaman di sini di Pakar Pembina Laman Web, jadi kami dapat mengesyorkannya dari pengalaman peribadi. Ia’s juga plugin terjemahan yang paling maju dan lengkap!

Di sini’seperti apa yang dikatakan oleh Pembangun WordPress Stack Lengkap kami, Fernando Paredes mengenai WPML:

“WPML adalah standard industri untuk laman web berbilang bahasa WordPress – kebanyakan plugin dan tema yang mempunyai semua jenis integrasi pemalam pelbagai bahasa direka khas untuk WPML. Ia menawarkan integrasi dengan beberapa plugin WordPress utama, termasuk WooCommerce.

Kelebihan menggunakan pemalam adalah bahawa ia menjadikan penyediaan lebih mudah dan memusatkan segala sesuatu di satu tempat, menjadikannya lebih mudah untuk dikendalikan.”

Maklumat lanjut

 • Baru bermula? Lihat panduan kami di Cara Membuat Laman Web WordPress.
 • Perlukan beberapa petua tambahan? Kami 15 Petua WordPress untuk Pemula boleh dibaca.
 • Aduhai! WordPress bukan untuk anda? Tidak perlu risau – lihatlah kami Carta Perbandingan Pembangun Laman Web untuk permulaan yang lebih mudah.

1

Dapatkan Domain

Jika awak’anda sudah membina laman WordPress anda dan hanya perlu menjadikan laman web anda sedia ada berbilang bahasa, lompat terus ke langkah # 4 – Semak: Adakah Laman Web Anda WPML Sedia?

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mendapatkan nama domain sendiri. Ini bertindak sebagai laman web anda’alamat unik, dan itulah yang akan digunakan orang untuk mencari anda – sebagai contoh, domain kami adalah websitebuilderexpert.com.

Anda boleh membeli domain anda dari pendaftar seperti GoDaddy, atau memilih penyedia hosting yang menyertakannya secara percuma. Kedua-duanya adalah pilihan yang baik dan boleh dipercayai, begitu juga’hanya untuk memutuskan apa’terbaik untuk anda. Pelan hosting biasanya memberi anda domain percuma selama satu tahun, selepas itu anda’Saya perlu membayar setiap tahun.

domain godaddy persediaan laman web berbilang bahasaAnda boleh membeli domain baru dengan mudah dari pendaftar seperti GoDaddy, di mana harga jualan bermaksud anda boleh membayar hanya $ 0,99 setahun!

Kos tahunan domain boleh berbeza antara $ 0.99 dan $ 60, bergantung pada sama ada anda menginginkannya berakhir dengan sesuatu yang biasa (seperti .com) atau pilihan yang lebih mahal (seperti .io).

Pastikan domain anda pendek, pantas, unik, dan berkesan. Ini adalah bagaimana orang akan mengenal pasti laman web anda, jadi anda mahu laman web anda menggambarkannya’isi kandungan!

Kerana anda’Saya akan menggunakan plugin WPML untuk membuat laman web berbilang bahasa anda’perlu membuat banyak nama domain yang berbeza untuk laman web yang berasingan. Tinggalkan kesulitan itu, dan teruskan ke langkah seterusnya – carian untuk penyedia hosting yang sempurna.

Sebelum beralih ke langkah seterusnya, pastikan anda’ve:

 • Tentukan idea untuk nama domain anda yang sempurna
 • Memutuskan antara mendaftar dengan penyedia hosting anda atau pendaftar
 • Memeriksa bahawa domain anda tersedia
 • Melindungi domain anda dengan mendaftarkannya dengan pendaftar rasmi

2

Daftar ke Penyedia Hosting

Hosting penting untuk menjalankan laman web yang berjaya. Tanpa itu, anda boleh’menerbitkan laman web anda di internet. Di atas faktor penting itu, memilih penyedia atau rancangan hosting yang salah boleh menyebabkan laman web anda mengambil masa lama untuk dimuat, atau bahkan mengalami kerosakan.

Nasib baik, kami mempunyai banyak sumber untuk membantu anda memilih penyedia hosting terbaik untuk laman web anda, dari ulasan hingga carta perbandingan, yang boleh anda terokai pada masa lapang. Tetapi untuk menjimatkan masa anda di sini’cadangan utama kami: Bluehost.

bluehost hosting laman web pelbagai bahasaBluehost adalah penyedia hosting terbaik untuk laman web WordPress, dan disyorkan secara rasmi oleh WordPress itu sendiri.

Bluehost adalah penyedia hosting terbaik untuk laman web WordPress, dan dilengkapi dengan cadangan rasmi dari WordPress itu sendiri. Ini berjaya dalam penyelidikan kami, mengungguli pesaingnya untuk hosting WordPress yang dikongsi dan dikendalikan.

Anda boleh memulakan hosting WordPress yang dikongsi dengan Bluehost dengan hanya $ 2.95 sebulan (biasanya $ 7,99 sebulan setelah tempoh promosi anda berakhir.) Ini dilengkapi dengan pemasangan WordPress automatik dan kemas kini automatik, serta sijil SSL percuma dan pendaftaran domain percuma selama satu tahun.

Harga yang berpatutan, sokongan WordPress pakar, dan banyak ciri yang disesuaikan – termasuk kemas kini automatik dan pemasangan satu klik – semuanya bergabung untuk menjadikan Bluehost pilihan pintar bagi mana-mana pengguna WordPress.

Cukup pilih rancangan harga anda, sambungkan domain anda (anda boleh menggunakan yang ada atau mendaftarkan yang baru secara percuma), dan mendaftar untuk memulakan hosting anda.

Sebelum beralih ke langkah seterusnya, pastikan anda’ve:

 • Meneliti penyedia hosting yang berbeza untuk mencari yang terbaik untuk laman web anda
 • Memutuskan jenis hosting yang anda perlukan
 • Memilih rancangan hosting
 • Mendaftar untuk hosting dan menghubungkan domain anda

Maklumat lanjut

 • Baca kami Kajian Bluehost untuk mengetahui mengapa ia berlaku’merupakan pilihan terbaik untuk laman WordPress anda.
 • Tidak dijual di Bluehost? Cari padanan terbaik anda dalam ulasan kami mengenai Host WordPress Terbaik.
 • Bandingkan penyedia hosting terbaik di kami Carta Perbandingan Perkhidmatan Hosting Web.

3

Sediakan Laman Web WordPress Anda

Sekarang keseronokan bermula! Sama ada awak’membina semula blog, laman perniagaan, portfolio, atau gabungan ketiga-tiganya, sekarang’adalah masa untuk menjadikan idea anda menjadi kenyataan. Kami’Saya akan menggariskan langkah-langkah penting di bawah dengan cepat untuk membantu anda memulakannya.

Pasang WordPress

Awak boleh’membina laman WordPress tanpa WordPress. Sekiranya anda memilih hos WordPress berkualiti tinggi, seperti Bluehost, anda seharusnya dapat menggunakan pemasangan satu klik atau automatik. Ini adalah cara terpantas, termudah, dan keseluruhan terbaik untuk memasang WordPress.

Dengan pemasangan satu klik, tuan rumah anda melakukan semua kerja untuk anda, jadi anda hanya perlu klik, duduk, berehat, dan kemudian nikmati pembinaan laman WordPress baru anda tanpa tekanan. Kedengarannya bagus, betul?

Pilihan lain adalah memasang WordPress secara manual. Ini adalah pilihan yang kurang menenangkan, dan boleh menyebabkan sakit kepala, kepala terhantuk, dan meminta bantuan. Kami hanya mengesyorkan pilihan ini sekiranya anda’yakin secara teknikal, walaupun terdapat banyak panduan mesra pemula dalam talian untuk membantu memandu anda melalui proses ini (kami’dihubungkan dengan yang sangat berguna di bawah!)

Sama ada anda mengambil jalan panjang atau pendek, pada akhirnya, anda harus memasang WordPress sepenuhnya dan siap untuk digunakan.

Maklumat lanjut

 • Lihat panduan berguna kami di Cara Memasang WordPress Dengan Bluehost.
 • Adakah anda memasang WordPress secara manual? Di sini’panduan rasmi WordPress mengenai Cara Memasang WordPress – Semoga berjaya!

Pilih Tema Itu’s Terjemahan Sedia

Memilih tema untuk laman WordPress anda adalah salah satu bahagian proses pembinaan yang paling menyeronokkan. Di sinilah anda dapat menentukan bagaimana laman web anda akan kelihatan. Tetapi tema anda tidak’t tentukan laman web anda’estetika – ia juga mempengaruhi laman web anda’keupayaan.

Mencari Tema Sedia Terjemahan di WordPress

Plugin WPML serasi dengan kebanyakan tema, tetapi ia’masih idea yang baik untuk mencari tema yang’terjemahan siap. Bagaimana anda melakukan ini? Pertama, pergi ke Direktori Tema WordPress dan pergi ke Penapis Ciri.

Di bawah ‘ciri-ciri’ menuju, tatal ke bawah ke bawah senarai, dan pilih kotak di sebelahnya ‘Sedia Terjemahan’. Anda juga boleh memilih penapis lain yang ingin dicari, dan kemudian klik ‘Sapukan Penapis’.

penapis tema siap terjemahan wordpressIa’mudah untuk mencari tema siap terjemahan di WordPress, dengan menggunakan tetapan Penapis Ciri.

Ini secara automatik akan menarik semua tema yang disenaraikan sebagai terjemahan siap sedia, yang kemudian anda boleh lihat untuk mencari tema yang anda gemari!

Anda boleh menemui tema percuma dan premium yang siap diterjemahkan, begitu juga’bergantung kepada anda mana yang lebih baik untuk projek peribadi anda.

Petua Teratas! Semasa memilih tema komersial, berhati-hatilah – semakin banyak ciri yang anda mahukan dalam tema anda, semakin besar peluang anda’Akan berakhir dengan laman web yang memuat perlahan.

Memeriksa Adakah Tema Anda Sudah Sedia Terjemahan

Sekarang, beberapa tema akan mengatakannya’terjemahan semula siap apabila sebenarnya’tidak. Kita tahu, nakal kan? Seperti yang kami katakan, WPML akan berfungsi dengan kebanyakan tema, tetapi jika anda ingin memeriksa apakah tema anda sudah siap terjemahan, di sini’bagaimana:

 1. Klik pada tema yang ingin anda periksa. Tatal ke bawah dan cari pautan yang tertera ‘Repositori Subversion’. (Don’Jangan risau jika anda tidak tahu apa maksudnya, kami menang’anda akan menguji anda!) Anda’Sekarang saya akan melihat senarai pautan – klik pada bahagian bawah, kerana ini akan menjadi versi tema terbaru.
 2. Seterusnya, anda’Saya akan melihat senarai pautan lain – klik pada yang tertera “gaya.css” dan jangan ragu untuk mengabaikan semua perkara lain di halaman tersebut. Pautan ini akan membuka tema’kod s (anda mungkin perlu memuat turunnya.) Sekiranya anda’tidak pernah melihat halaman kod sebelumnya, anda mungkin merasa seperti anda’baru sahaja memasuki Matrix!
 3. Tetapi tidak perlu risau – yang perlu anda buat sekarang adalah mencari “domain teks” untuk melihat apakah tema anda sebenarnya sudah siap terjemahan. Ia’biasanya dekat atas dan senang dicari, tetapi jika anda boleh’t melihatnya hanya tekan Ctrl dan F untuk mencari halaman.Jika ada perkataan “domain teks” berada dalam tema’kod s maka anda’kembali baik – ia’s terjemahan sudah siap! Teruskan dan pasang tema anda supaya anda dapat mula menyatukan laman web anda.

Selamat mengetahui… Jika awak’kembali tergesa-gesa, atau hanya tidak’Walaupun suka membuat pengekodan, maka menggunakan pembina laman web adalah pilihan yang lebih baik. Ia’jauh lebih mudah untuk membina laman web berbilang bahasa dengan pembangun seperti Wix. Sekiranya ini terdengar di lorong anda, anda’kembali di tempat yang betul! Anda boleh membaca mengenai pembangun laman web terbaik di laman web kami, atau membandingkan jenama teratas untuk mendapatkan jenama yang anda suka.

Tambahkan Kandungan Anda

Ini adalah bahagian yang sangat menyeronokkan. Ia’tiba masanya untuk menambahkan kandungan ke laman web anda dan mula mengisinya. Buat masa ini, lakukan ini dalam bahasa utama atau lalai anda. Anda’semula pakar dalam projek anda sendiri, jadi kami’Saya akan membiarkan anda melakukannya!

Sekarang juga merupakan masa yang tepat untuk menambahkan plugin yang mungkin anda perlukan – kami selalu mengesyorkan memasang plugin Yoast SEO secepat mungkin, tetapi anda mungkin juga memerlukan borang hubungan atau ulasan pelanggan untuk laman web anda. Untuk ini, anda’Saya memerlukan plugin, yang boleh anda temukan di Direktori Plugin WordPress.

Sebelum beralih ke langkah seterusnya, pastikan anda’ve:

 • WordPress yang dipasang
 • Memilih tema – lebih baik tema itu’terjemahan siap
 • Menambah kandungan anda
 • Memasang plugin yang anda perlukan untuk laman web anda

4

Semak: Adakah Laman Web Anda WPML Sedia?

Sebelum mencuba memasang plugin WPML, anda perlu membuat kerja rumah terlebih dahulu – agar WPML dapat berjalan, laman web anda perlu memenuhi syarat tertentu. Pastikan anda mempunyai yang berikut, jika tidak, WPML menang’berfungsi semasa anda memasangnya:

 • WordPress 3.9 atau lebih baru
 • PHP 5.6 ke atas
 • Had memori sekurang-kurangnya 12MB (walaupun 256MB disyorkan)
 • MySQL 5.6 atau lebih tinggi
 • Fungsi eval () PHP mesti diaktifkan
 • Anda mesti dapat membuat jadual dalam pangkalan data anda

Ini adalah fungsi penting yang anda perlukan untuk menggunakan pemalam WPML. Terdapat beberapa syarat lain jika anda memilih alat tambah tertentu, yang kami’telah diserlahkan di bawah.

Sekiranya anda ingin menggunakan WPML String Translation (yang sangat kami sarankan), anda’Saya memerlukan sambungan Multibyte String. Begitu juga, kerana menggunakan fail XLIFF dalam Pengurusan Terjemahan WPML, anda’Saya memerlukan peluasan SimpleXML.

Anda dapat melihat mengapa kami hanya mengesyorkan proses ini untuk pengguna yang mahir teknologi!

Kami tahu ini tidak’sama seronoknya dengan merancang skema warna anda, tetapi sangat penting. Kamu telah menang’dapat bergerak ke langkah seterusnya jika laman web anda tidak’mematuhi syarat-syarat ini.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai fungsi yang diperlukan oleh laman web anda WPML’s Keperluan Minimum halaman.

Sebelum beralih ke langkah seterusnya, pastikan anda’ve:

 • Diperiksa sama ada laman web anda memenuhi WPML’keperluan
 • Membuat kemas kini ke laman web anda sehingga’s sedia menjalankan WPML

Maklumat lanjut

 • Tidak cukup merasakan cabaran terjemahan WordPress? Itu’baiklah! Anda dapat meningkatkan keyakinan anda dengan pembangun laman web – temukan padanan sempurna anda di laman web kami Carta Perbandingan Pembangun Laman Web.

5

Beli dan Muat turun Plugin WPML

Sekarang anda’sediakan laman WordPress anda, itu’masa untuk mendapat pelbagai bahasa!

Pertama, pergi ke WPML.org, kemudian klik ‘Beli dan Muat turun’ butang.

pemalam pelbagai bahasa wpml untuk wordpressWPML bermaksud WordPress Multilingual, dan memberi anda alat untuk menterjemahkan laman web anda.

Ini akan membawa anda ke halaman harga, di mana anda berada’Saya perlu memilih rancangan anda. WPML mempunyai tiga rancangan harga: Blog Multibahasa, CMS Multibahasa, dan Agensi Multibahasa.

Biarkan’s perhatikan setiap rancangan dengan cepat, untuk membantu anda memilih yang terbaik untuk laman web anda.

 • Blog Pelbagai Bahasa – Bayaran pendahuluan: $ 29. Kos pembaharuan setiap tahun: $ 21. Ciri-ciri asas seperti menu terjemahan, catatan, halaman, dan kategori. Terbaik untuk blogger dan laman web yang sangat mudah.
 • CMS pelbagai bahasa – Bayaran pendahuluan: $ 79. Kos pembaharuan tahunan: $ 59. Pelbagai ciri, termasuk sokongan e-dagang pelbagai bahasa dan pengurusan terjemahan pelbagai pengguna. Disyorkan untuk kebanyakan laman web WordPress.
 • Agensi Pelbagai Bahasa – Bayaran pendahuluan: $ 159. Kos pembaharuan setiap tahun: $ 119. Pelbagai ciri canggih, yang bermaksud anda boleh mendaftarkan laman web tanpa had. Terbaik untuk agensi yang perlu membina sebilangan besar laman web pelbagai bahasa.

rancangan harga pemalam wpmlWPML mempunyai tiga rancangan harga, masing-masing dengan set ciri tersendiri. Klik gambar untuk melawat WPML’halaman harga dan lihat pelbagai ciri yang ditawarkan.

Kami mengesyorkan memilih rancangan CMS Berbilang Bahasa, kerana ia mempunyai segalanya’Saya perlu menterjemahkan laman WordPress anda. Pelan paling murah tidak’untuk membiarkan anda menerjemahkan widget, misalnya, yang boleh menyebabkan kekecewaan.

Perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah awak tidak’perlu diperbaharui setiap tahun. Sekiranya anda tidak’untuk membayar kos pembaharuan, pemalam WPML anda menang’putus, hilang, atau berhenti bekerja. Anda baru sahaja menang’dapat mendapatkan sokongan, atau mengakses muat turun.

WPML tidak’mempunyai versi percuma – anda perlu memilih pelan berbayar supaya anda dapat memulakan terjemahan laman web anda. Walau bagaimanapun, setiap rancangan dilengkapi dengan jaminan wang dikembalikan 30 hari.

Sekali anda’telah membayar plugin WPML anda, klik Muat turun. Ini menyimpan pemalam sebagai fail, yang kemudian anda boleh muat naik ke akaun WordPress anda.

Sebelum beralih ke langkah seterusnya, pastikan anda’ve:

 • Melayari laman web WPML.org
 • Melihat rancangan harganya dan memilih yang terbaik untuk anda
 • Mendaftar dan membayar plugin WPML
 • Memuat turun pemalam WPML

6

Sandarkan Laman Web WordPress Anda

Sebelum melakukan perkara lain, pastikan anda membuat sandaran laman web WordPress anda. Ini adalah langkah penting – jika ada yang salah, anda’Saya akan bersyukur kerana anda menyimpan versi terbaru laman web anda!

Jika awak’tidak pasti bagaimana untuk membuat sandaran laman web anda, don’jangan risau – itu’sangat mudah dengan plugin seperti UpdraftPlus. Anda boleh membuat sandaran penuh dari laman web anda dan memuat turunnya ke komputer anda, atau bahkan menyimpannya di Dropbox atau Google Drive anda.

Sekali anda’anda telah menyimpan sandaran anda, anda’telah mendapat lampu hijau untuk meneruskan dan memasang pemalam WPML yang baru anda muat turun.

Sebelum beralih ke langkah seterusnya, pastikan anda’ve:

 • Menyandarkan laman web anda

7

Pasang Pemalam WPML

Anda’kini bersedia untuk memasang pemalam WPML. Untuk melakukan ini, pergi ke bahagian Pemalam di papan pemuka WordPress anda dan klik Tambah Baru. Senarai pemalam akan muncul dari direktori WordPress, tetapi abaikan sahaja – sebagai gantinya, klik Muat naik Pemalam di bahagian atas halaman.

pasang wordpress baruIa’mudah untuk memasang pemalam WPML – pastikan anda’sudah memuat turun fail supaya anda boleh memuat naiknya dengan mudah di WordPress.

Seterusnya, klik Pilih Fail, dan pilih fail WPML yang anda muat turun lebih awal. Cukup klik Pasang Sekarang, dan biarkan WordPress menggunakan keajaibannya semasa memuat naik pemalam anda untuk anda.

Don’jangan lupa klik Aktifkan – anda akan melihat pilihan WPML baru muncul di menu sebelah kiri anda.

Sebelum meneruskan, tinggal di kawasan Pemalam di papan pemuka anda, dan pilih tiga lagi pemalam dari senarai WPML di hadapan anda. Yang teratas sudah semestinya mengatakan ‘Dipasang’, tetapi anda juga perlu mencentang kotak untuk pemalam berikut:

 • Terjemahan Rentetan
 • Pengurusan Terjemahan
 • Terjemahan Media

pemasangan pemalam wpmlPilih tiga plugin tambahan: String Translation, Translation Management, dan Media Translations.

Tatal ke bawah dan tandakan ‘Aktifkan selepas memuat turun’ pilihan, sebelum mengklik ‘Muat turun’ butang tepat di sebelahnya.

Sekali anda’anda telah melakukannya, anda’bersedia untuk mula bermain dengan pemalam baru anda! Ikuti laman anda’kini aktif, dan kami’Saya akan menunjukkan kepada anda cara mengatur semuanya di bahagian seterusnya.

Sebelum beralih ke langkah seterusnya, pastikan anda’ve:

 • Memasang pemalam WPML di papan pemuka WordPress anda
 • Diaktifkan pemalam
 • Terjemahan String, Pengurusan Terjemahan, dan Terjemahan Media yang Dipasang

8

Sediakan Pemalam WPML Anda

Sebelum anda mula membuat catatan dalam pelbagai bahasa, ada beberapa perkara yang perlu dilakukan terlebih dahulu. Anda perlu mengkonfigurasi pemalam’tetapan, supaya berfungsi seperti yang anda mahukan.

Mula-mula, klik butang biru di bahagian atas skrin yang berbunyi ‘Konfigurasikan WPML’. Ini akan membawa anda ke wizard persediaan, yang kami’Saya akan memandu anda sekarang.

Tetapkan Bahasa Lalai Anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menetapkan bahasa lalai anda. Ini harus menjadi bahasa yang digunakan oleh kandungan anda sekarang.

wpml persediaan tahap satu bahasa utamaPilih bahasa utama atau lalai anda terlebih dahulu.

Sekali anda’telah memilih bahasa kandungan semasa anda, klik Seterusnya.

Pilih Bahasa Anda

Sekarang anda boleh memilih bahasa yang ingin anda tambahkan ke laman web anda!

Terdapat banyak pilihan, jadi perhatikan dengan teliti untuk memastikan anda’anda mempunyai semua pilihan yang anda mahukan.

tahap persediaan wpml dua memilih bahasaTerdapat banyak bahasa untuk dipilih – cukup tandakan bahasa yang anda mahukan dan klik ‘Seterusnya.’

Cukup tandakan kotak di sebelah bahasa yang ingin anda tambahkan ke laman web anda. Sekiranya anda tidak’centang Bahasa Itali, sebagai contoh, anda’Saya akan berusaha untuk menerjemahkan sebarang kandungan ke dalam bahasa itu!

Petua Teratas! Don’panik jika anda ingin memulakannya kecil – anda sentiasa boleh kembali dan menukar pilihan ini kemudian.

Tambah Pengalih Bahasa

Setelah memilih bahasa baru anda, anda perlu menambahkan pengalih bahasa. Apa’adakah penukar bahasa? Ini adalah bagaimana pelawat anda bergerak antara bahasa yang anda gunakan’ada di laman web anda – anda’d mengenalinya sebagai deretan bendera, atau senarai juntai bawah, di mana anda boleh memilih bahasa anda.

Plugin WPML akan meminta anda menambahkan pengalih bahasa.

wpml persediaan tahap tiga pengubah bahasaIni adalah skrin anda’Saya akan menambah penukar bahasa ke laman web anda.

Selepas ini, anda’Saya perlu memilih sama ada anda mahu menu drop-down atau senarai bahasa. Anda boleh menguruskan tetapan ini di bahagian Gaya Pengalih Bahasa.

Ini juga merupakan tahap di mana anda boleh memilih penampilan menu anda – sebagai contoh, adakah anda mahu bendera muncul?

Anda bahkan boleh memaparkan nama bahasa dalam bahasa yang digunakan untuk melihat halaman. Oleh itu, jika halaman tersebut dilihat dalam bahasa Jerman, dan pengguna ingin beralih ke bahasa Inggeris, nama bahasa akan muncul sebagai “Bahasa Inggeris.”

Tetapan ini sepenuhnya bergantung pada anda – pilih pilihan anda sendiri, kemudian teruskan ke langkah seterusnya.

pilihan penukar bahasa persediaan wpml disimpanIni adalah bagaimana tetapan penukar bahasa anda akan kelihatan begitu anda’telah menyimpan tetapan anda. Pratonton akan bergantung pada tetapan anda’telah dipilih.

Daftar

Akhir sekali, untuk menyelesaikan penyediaan plugin WPML anda, anda’Saya perlu mendaftarkannya. Anda’Saya memerlukan kunci laman web dari akaun WPML anda – cukup salin dan tampal ke dalam kotak menunggu anda di papan pemuka WordPress anda.

Akan ada pilihan untuk melakukan ini lebih awal, jadi jika anda’sudah memasukkan kod anda, don’jangan risau – anda hanya boleh klik ‘Selesai.’

wpml persediaan pendaftaran peringkat terakhir

Mendaftar bermaksud anda’Saya akan menerima kemas kini automatik untuk WPML di laman web WordPress anda.

Itu’betul! Anda’bersedia untuk mula menterjemahkan laman web anda’isi kandungan.

Sebelum beralih ke langkah seterusnya, pastikan anda’ve:

 • Konfigurasikan pemalam WPML sepenuhnya’tetapan
 • Pilih bahasa utama atau semasa anda
 • Memilih bahasa yang ingin anda tambahkan ke laman web anda
 • Menambah pengalih bahasa
 • Tetapkan gaya yang anda mahukan untuk penukar bahasa
 • Mendaftarkan laman WordPress anda dengan akaun WPML anda

9

Terjemahkan Kandungan Anda

Kesalahan yang biasa berlaku ialah memikirkan plugin WPML akan menterjemahkan laman web anda secara automatik’kandungan untuk anda. Kami suka plugin ini, tetapi ia’tidak pandai – awak’Saya perlu menerjemahkan kandungan anda sendiri.

Ia’senang menambahkan bahasa baru ke laman web anda. Pergi ke halaman Catatan anda, dan anda akan melihat bendera untuk setiap anda ‘tambahan’ bahasa. Biarkan’katakan laman web anda’Bahasa asalnya adalah Bahasa Inggeris, dan anda’ve menambah Frech dan Jerman.

tulisan pelbagai bahasa wordpressAnda’Saya akan melihat pilihan bahasa di atas setiap catatan anda – cukup klik butang tambah biru untuk mula menerjemahkan.

Anda’Saya akan melihat bendera Perancis dan Jerman di tajuk di atas catatan anda. Di bawahnya, di sebelah setiap catatan, akan ada warna biru ‘tambah’ ikon. Untuk menambahkan terjemahan, cukup klik pada butang tambah. Ini akan membuka halaman dengan kandungan bahasa Inggeris anda di satu sisi, dibahagikan kepada beberapa bahagian. Terdapat kotak yang sesuai di sebelah kanan untuk memasukkan isi terjemahan anda.

penyunting terjemahan klasik wpmlIni akan kelihatan seperti halaman terjemahan anda dengan WPML’penyunting terjemahan klasik.

Untuk setiap bahagian, anda perlu mencentang kotak Terjemahan Lengkap setelah anda’telah mengisi terjemahannya. Ini bermakna anda menang’t kehilangan kandungan asal anda secara tidak sengaja.

Tunggu – adakah itu bermaksud saya hanya perlu menaip semua kandungan saya secara manual dalam bahasa baru? Tidak begitu. Don’jangan risau sekiranya anda’tidak fasih menggunakan lima bahasa yang berbeza – terdapat banyak cara untuk menambahkan kandungan pelbagai bahasa ke laman web anda.

Buat sendiri

Adakah anda dwibahasa? Trilingual genap? Don’Saya perlu menggunakan aplikasi telefon pintar untuk memesan minuman semasa anda’kembali bercuti? Anda mungkin boleh terus maju dan mula menerjemahkan, hanya dengan menggunakan kekuatan otak anda – mengagumkan!

Terjemahan Google

Sekiranya anda boleh’Untuk menterjemahkan banyak ayat di bahagian atas kepala anda, anda boleh menggunakan Terjemahan Google sebagai gantinya, dan hanya menyalin dan menampal terjemahan ke halaman anda.

Walau bagaimanapun, seperti kita’pasti guru Perancis sekolah menengah anda memberitahu anda banyak kali, Terjemahan Google tidak’selalu bodoh. Sentiasa pastikan untuk memeriksa semula kandungan terjemahan anda sebelum menerbitkan.

Terjemahan Automatik

Kecuali anda’telah membayar untuk rancangan Blog Multibahasa asas, anda boleh menggunakan WPML’terjemahan mesin automatik.

Ini seperti Terjemahan Google, kecuali menerjemahkan kandungan anda untuk anda, tanpa anda harus meninggalkan WordPress.

wpml penyunting terjemahan lanjutanWPML’s Advanced Translation Editor menerjemahkan kandungan anda untuk anda, tetapi anda masih perlu menyetujui setiap bahagian.

Ia’cara yang lebih pantas untuk menerjemahkan laman web anda daripada melakukannya secara manual, terutamanya jika anda’tidak begitu berbakat di jabatan bahasa. Apabila anda membuka halaman untuk terjemahan, WPML menunjukkan bahasa lalai anda di sebelah kiri, dan terjemahan kandungan itu di sebelah kanan.

Anda’Masih perlu melalui halaman dan tandakan kotak centang hijau, untuk menandakan setiap bahagian sebagai diterjemahkan. Sekali anda’pastikan semua kandungan telah diterjemahkan dengan betul, cukup klik Selesai.

Untuk menggunakan ciri ini, anda’Saya perlu mengaktifkannya dalam tetapan WPML anda terlebih dahulu.

Terjemahan Sumber

Walaupun alat terjemahan seperti Terjemahan Google berguna, alat ini’tidak terlalu dipercayai semasa menerjemahkan badan teks yang besar. Kesalahan dan terjemahan salah akan merayap – tetapi bagaimana anda tahu jika anda boleh’t bercakap bahasa sendiri?

Untuk terjemahan kalis peluru, kaedah yang paling dipercayai ialah menghantar kandungan anda kepada penterjemah!

Ia’senang mencari penterjemah bebas di laman web seperti Fiverr dan People Per Hour. Dengan cara ini, anda dapat melihat penilaian dan harga, dan membandingkan perkhidmatan terjemahan yang berbeza sehingga anda mendapatkannya’senang digunakan.

fiverr perkhidmatan bebasLaman web seperti Fiverr sangat sesuai untuk mencari freelancer untuk menterjemahkan kandungan anda untuk anda.

WPML juga mempunyai perkhidmatan Pengurusan Terjemahan, yang merupakan tambahan yang membolehkan anda bekerjasama dengan pasukan penterjemah. Anda memilih halaman yang anda mahu terjemahkan, pilih bahasa mana yang anda mahukan, tetapkan tarikh akhir, kemudian hantar untuk diterjemahkan!

Anda harus tahu bahawa perkhidmatan ini tidak’termasuk dalam kos pemalam anda. Ia’Tambahan, yang bermaksud anda perlu membayar lebih banyak untuk terjemahan ini. Sebilangan besar kos terjemahan dikira setiap perkataan, jadi jumlah kata anda secara langsung akan mempengaruhi harga yang anda bayar untuk terjemahan anda.

Nasib baik, WPML mempunyai alat untuk membantu anda dalam hal ini!

Apabila anda pergi ke halaman Pengurusan Terjemahan anda, WPML secara automatik mengemas kini jumlah perkataan anda. Ini bermaksud anda dapat memperoleh idea yang tepat tentang kos terjemahan anda.

Bawa Penterjemah

Sekiranya anda tidak’Saya ingin menghantar kandungan anda untuk terjemahan, ada satu lagi pilihan. Dengan WPML’dengan pengurusan terjemahan, anda boleh mengubah pengguna WordPress biasa menjadi ‘Penterjemah’. Pengguna ini hanya dapat mengakses pekerjaan terjemahan yang diberikan kepada mereka oleh ‘Pengurus Terjemahan’.

Anda’Saya perlu mencari penterjemah anda sendiri, tetapi ini adalah cara mudah untuk mengurus laman web anda. Ia’sangat berguna sekiranya anda’telah membina laman web ini, tetapi bekerjasama dengan rakan kongsi, pelanggan, atau freelancer untuk menjalankan dan mengurus laman web itu begitu sahaja’s secara langsung.

Sebelum beralih ke langkah seterusnya, pastikan anda’ve:

 • Diterjemahkan kandungan utama laman web anda
 • Periksa semula kualiti terjemahan anda
 • Memeriksa pemformatan halaman anda

10

Terjemahkan Kategori dan Teg

Kandungan utama anda semua diterjemahkan, kelihatan cantik, dan hanya menunggu untuk dibaca. Tetapi sesuatu yang biasa menarik perhatian anda. Apa’adakah ini? Adakah anda sudah fasih berbahasa Jerman? Tidak, tunggu – label di laman web anda kekal dalam bahasa Inggeris!

Anda masih perlu menerjemahkan taksonomi anda, seperti kategori dan teg. Contohnya, jika anda mempunyai blog itu’Terpisah kepada beberapa kategori seperti Fotografi, Filem, Seni, dan Berita, label ini akan kekal dalam bahasa Inggeris kecuali anda menerjemahkannya.

Untuk melakukan ini, pergi ke tab WPML di papan pemuka WordPress anda, dan pergi ke ‘Terjemahan Taksonomi’ dalam menu. Pilih taksonomi mana yang anda mahu terjemahkan – kategori, misalnya.

halaman terjemahan taksonomiIni adalah halaman anda’Saya akan melihat terjemahan kategori anda. Cukup klik butang tambah biru untuk menambahkan terjemahan anda.

Ini akan memunculkan semua kategori dari laman web anda. Yang perlu anda lakukan ialah klik butang tambah biru di bawah bahasa yang berkaitan untuk menerjemahkan setiap satu.

contoh terjemahan kategori wpmlUntuk menterjemahkan kategori, ketik terjemahan di sebelah kanan dan klik ‘Jimat’ Sebelum beralih ke langkah seterusnya, pastikan anda’ve:

 • Menterjemahkan semua kategori, tag, dan taksonomi lain

11

Terjemahkan Menu, Tema dan Pemalam

Don’lupakan semua kandungan tambahan di laman web anda yang juga perlu diterjemahkan. Bagaimana pengguna anda dapat mencari jalan di laman web anda jika menu anda menggunakan bahasa lain?

Pergi ke bahagian Rupa dan Menu di papan pemuka WordPress anda. Anda harus melihat menu anda dipaparkan di sebelah kanan, dengan pautan ke bahasa tambahan anda.

menu tetapan menu wordpressIni adalah halaman tetapan Menu. Untuk menterjemahkan, klik pada pautan bahasa kecil di sebelah kanan skrin.

Klik bahasa yang anda mahu menerjemahkan menu anda, dan ini akan membuat menu baru hanya untuk bahasa itu.

Petua Teratas! Pastikan anda memasukkan pilihan menu yang sama dalam bahasa baru dengan yang terdapat dalam bahasa utama. Contohnya, Halaman Utama, Hubungi Kami, dan Blog semuanya memerlukan bahasa Perancis yang setara.

Selagi anda sudah menerjemahkan catatan dan halaman anda, anda boleh menambahkannya ke menu navigasi baru anda dari sebelah kiri skrin.

Menterjemahkan Tema, Pemalam dan Widget

Walaupun beberapa bahagian teks – seperti kategori dan menu – mudah untuk anda edit sendiri, kandungan lain sebenarnya dimasukkan ke dalam laman web anda. Nasib baik, masih ada cara untuk menterjemahkan laman web anda sepenuhnya. Adakah anda masih ingat bahawa String Translation yang anda pasangkan lebih awal? Baiklah, sekarang kita’akan menggunakannya dengan baik!

Pergi ke bahagian WPML pada papan pemuka WordPress anda, kemudian menuju ke ‘Penyetempatan Tema dan Plugin’ halaman.

Anda’Saya akan melihat bahawa satu pilihan sudah dipilih secara lalai. Ini biasanya akan menjadi “Don’t gunakan String Translation untuk menterjemahkan tema dan pemalam” tetapan. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk memastikan tema anda dapat diterjemahkan 100%, anda boleh mencentang kotak di bawahnya, yang berbunyi: “Muatkan tema secara automatik’fail .mo menggunakan ‘load_theme_textdomain.”

Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan agar anda memilih pilihan teratas: “Terjemahkan tema dan pemalam menggunakan WPML’Terjemahan String.” Ini membolehkan anda menerjemahkan tema, plugin, teks pentadbir, dan bahkan kandungan widget anda!

tetapan terjemahan rentetan wpmlTandakan kotak yang membolehkan String Translation – it’terserah kepada anda jika anda mahukan fail sandaran atau tidak.

Cukup tandakan kotak, klik Simpan, dan anda’Saya dapat menyelesaikan terjemahan laman web anda yang kini berbilang bahasa.

Sebelum beralih ke langkah seterusnya, pastikan anda’ve:

 • Menterjemahkan menu anda
 • Diaktifkan Terjemahan String dalam tetapan anda
 • Kandungan yang diterjemahkan seperti widget, plugin, dan tema anda’teks s

Cara Membuat Laman Web Multibahasa di WordPress: Ringkasan

Anda’bersedia untuk pergi!

Kami’telah menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membina laman web WordPress anda sendiri dari awal, menggunakan pemalam WPML. Dari memilih domain, sehinggalah cara berbeza untuk menterjemahkan kandungan anda, kami’telah merangkumi semua yang anda perlukan.

Biarkan’ada ikhtisar langkah-langkah anda’dibawa ke sini:

 1. Dapatkan Domain
 2. Daftar ke Penyedia Hosting
 3. Sediakan Laman Web WordPress Anda
 4. Semak: Adakah Laman Web Anda WPML Sedia?
 5. Beli dan Muat turun Plugin WPML
 6. Sandarkan Laman Web WordPress Anda
 7. Pasang Pemalam WPML
 8. Sediakan Pemalam WPML Anda
 9. Terjemahkan Kandungan Anda
 10. Terjemahkan Kategori dan Teg
 11. Terjemahkan Menu, Tema dan Pemalam

Beberapa langkah akan memerlukan lebih banyak masa dan usaha daripada yang lain. Kami tidak’Saya harap anda dapat melakukan semua ini dalam satu sesi! Mulakan hari ini, tetapi jangan’rush – panduan ini ada di sini untuk anda kunjungi semasa anda membina laman web berbilang bahasa anda.

Walaupun WPML menjadikan menterjemahkan laman WordPress anda semudah mungkin, ini masih merupakan proses teknikal yang cukup teliti dan kadang-kadang. Kami pasti anda boleh melakukannya dengan panduan berguna kami, tetapi jika anda’saya fikir ini mungkin tidak sesuai untuk anda, don’bimbang.

Terdapat alternatif untuk menggunakan WordPress dan WPML untuk membuat laman web berbilang bahasa anda.

Pembina laman web adalah pilihan yang lebih mesra pemula yang juga membolehkan anda menerjemahkan kandungan anda, tanpa perlu repot. Kami’tidak mengatakan mereka’sesuai untuk semua orang, tetapi jika pembangun laman web sepertinya sesuai untuk anda, kami dapat menunjukkan anda ke arah yang betul. Mulakan dengan pautan kami’disertakan di bawah!

Bagi anda yang bersedia dan bersungguh-sungguh untuk memulakan langkah-langkah dalam panduan kami, kami juga dapat memberi anda bantuan. Pengehosan yang baik sangat penting untuk laman web anda’kejayaan, jadi kami sangat mengesyorkan mendaftar ke Bluehost’adalah penyedia hosting WordPress terbaik.

Dengan kata-kata hikmat perpisahan itu, kita’Kami akan membiarkan anda mula membina laman web pelbagai bahasa anda sendiri – kembali dan beritahu kami bagaimana anda meneruskan komen!

Maklumat lanjut

 • Cari pembina laman web yang sesuai untuk anda di kami Carta Perbandingan Pembangun Laman Web.
 • Kami’telah menguji lebih 50 pembina laman web setakat ini. Baca ulasan kami mengenai 10 Pembangun Laman Web Terbaik untuk mencari padanan sempurna anda.

Soalan Lazim

Adakah WPML secara automatik menerjemahkan laman web saya untuk saya?

Malangnya, WPML boleh’menterjemahkan laman web anda untuk anda. Sebaliknya, ia memberi anda alat untuk menterjemahkan kandungan anda sendiri. Anda boleh mengaktifkan WPML’ciri terjemahan mesin automatik, yang menerjemahkan setiap halaman untuk anda – tetapi anda masih perlu menyetujui setiap bahagian halaman itu sendiri!

Mengapa saya harus menggunakan WPML dan bukannya pemalam yang berbeza?

Plugin Multibahasa WordPress (WPML) adalah plugin multibahasa yang paling mendalam dan maju, sebab itulah kami sangat mengesyorkannya. Ia menawarkan rangkaian ciri yang mengagumkan yang berlaku untuk laman web kecil dan besar, dan mempunyai lebih dari 40 bahasa untuk anda pilih. Kami’kami telah menggunakannya sendiri, dan telah merasakan faedahnya sendiri!

Adakah saya perlu mengetahui cara membuat kod untuk menterjemahkan laman WordPress saya?

Tidak sama sekali! Anda tidak’memerlukan pengetahuan pengekodan untuk membuat laman web WordPress berbilang bahasa – WPML boleh digunakan oleh sesiapa sahaja, bukan hanya teknisi. Walau bagaimanapun, terdapat banyak langkah, dan beberapa tahap memerlukan sedikit keyakinan teknikal – jadi pastikan anda’mempunyai banyak masa sebelum mendekati projek ini!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me