Bagaimana Shopify Berfungsi? Belajar Menggunakan Shopify dalam 9 Langkah

bagaimana shopify berfungsiShopify adalah platform e-dagang, yang bermaksud’direka untuk membantu anda membina kedai dalam talian anda. Ini mempunyai templat untuk Anda pilih, alat penjualan untuk Anda gunakan, dan bahkan kedai aplikasi yang besar untuk sisa keperluan penjualan anda. Ringkasnya, ini menjadikan perniagaan anda lebih mudah.


Sebenarnya, Shopify adalah salah satu platform e-dagang terbaik di sekitar. Ini memiliki rangkaian alat penjualan yang paling luas di pasar, dan itu’sangat senang digunakan.

Ia’bukan hanya kita yang berpendapat demikian – lebih daripada 640,000 pemilik kedai Shopify akan bersetuju.

Ingin menyertai orang ramai? Baiklah, awak’kembali bernasib baik. Kami’akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan Shopify hanya dalam 9 langkah mudah.

Orang suka Shopify kerana dua perkara: ciri penjualan dan kemudahan penggunaannya. Pada dasarnya, ia’Membangun gedung kedai dalam talian yang kuat dan makmur menjadi sangat mutlak, yang bermaksud mana-mana pemilik perniagaan boleh masuk dalam talian dengan mudah.

Bukan hanya itu, menggunakan platform seperti Shopify akan menjimatkan anda daripada menghabiskan banyak wang untuk pereka web, dan biasanya hanya memerlukan beberapa jam untuk membuat kedai.

Kami’telah menguraikan perjalanan Shopify menjadi 9 langkah. Meliputi segala-galanya dari pendaftaran hingga penerbitan, kami’Saya akan menunjukkan cara menyelaraskan laman web anda, menawarkan beberapa petua berguna sepanjang perjalanan.

Jadi, setelah membaca artikel ini, awak’Saya tidak hanya belajar menggunakan Shopify, tetapi juga bagaimana memanfaatkan kedai anda dengan sebaik-baiknya.

Teruja untuk memulakan? Begitu juga kita. Biarkan’pergi…

1

Mendaftar

Untuk memulakan, pergi ke Shopify.com. Halaman utama mempunyai dua warna biru ‘Mulakan’ butang, jadi klik pada satu, dan anda boleh memulakan percubaan percuma selama 14 hari.

shopify mulakanShopify menjelaskan bagaimana untuk mula membina kedai anda

Shopify kemudian meminta anda beberapa butiran: e-mel anda, kata laluan yang dipilih, dan yang paling penting, nama kedai anda. Nama kedai anda mestilah unik, jadi kreatif!

Sekarang awak’bersedia untuk ‘Buat kedai anda’.

medan butiran kedai shopifyShopify hanya memerlukan beberapa butiran ringkas sebelum anda memulakan 2

Tambah produk

Setelah mengisi maklumat anda, anda’kemudian dibawa ke halaman admin Shopify. Di sana’s menu navigasi yang jelas di sebelah kiri, angka penjualan di sebelah kanan, dan menyediakan tiga pintasan alat pembinaan yang berguna di tengah. Awak boleh’rindu mereka.

Jalan pintas merangkumi tiga langkah yang sangat penting: ‘Tambah produk’, ‘Sesuaikan tema’, dan ‘Tambahkan domain’.

Kami’akan bermula dengan tulang belakang mana-mana kedai – produk. Cukup klik butang biru untuk mula menjual barang fizikal, digital, atau perkhidmatan, dari seni hingga solek.

shopify page admin tambah produkHalaman admin Shopify mempunyai tiga jalan pintas untuk menjadikan reka bentuk kedai anda lebih mudah

Menambah produk dengan Shopify sangat mudah. Anda hanya perlu menamakannya, menggambarkannya, dan memuat naik gambar. Terdapat juga beberapa bidang yang kurang menarik untuk diisi, seperti kod bar, berat, dan varian ukuran. Tatal ke bawah untuk ini.

menambah produk shopifyMenambah produk di Shopify mudah, dengan banyak isyarat visual dan bahasa mudah 3

Sesuaikan tema

Shopify tahu membina laman web semestinya perjalanan – dan menyeronokkan! Selepas anda’telah menyelesaikan tugas, ia bergerak bersama anda dan membuat anda termotivasi. Ia’seperti mempunyai pelatih peribadi untuk kedai dalam talian anda.

Dalam gambar di bawah, perhatikan bagaimana ‘Tambah produk’ telah ditandakan, dan ‘Sesuaikan tema’ tab kini diserlahkan.

shopify menyesuaikan jalan pintas temaShopify membincangkan anda melalui proses pembinaan kedai, jadi anda juga’tidak pernah keliru

Semasa menyesuaikan kedai anda’Reka bentuk, anda mempunyai tiga pilihan. Anda boleh terus menggunakan Shopify’tema tandatangan, ‘Debut’; pilih salah satu daripada 10 tema percuma; atau pilih salah satu daripada 50+ templat berbayar, berharga $ 140 hingga $ 180.

Untuk panduan ini, kami’Akan bertahan dengan Debut dan tunjukkan cara menyesuaikannya. Klik butang di kanan atas, dan bersiap sedia untuk membiarkan jus kreatif itu mengalir – kami’akan membawa anda melalui setiap langkah untuk merancang templat anda.

Edit teks

Untuk semua keperluan jenis huruf anda, gunakan menu sebelah kiri. Dari sini, klik pada setiap tab halaman untuk mengemas kini teks tajuk dan hamparan, dan untuk menukar ukuran fon. Anda juga boleh membuang dalam ‘Label butang’ dan pautkan ke URL, atau halaman lain di laman web anda.

menu navigasi shopify editorMenu editor tema Shopify disusun dengan jelas, menjimatkan masa dan usaha

Ulangi langkah ini untuk setiap halaman, dan laman web anda sekarang akan menyatakan apa yang anda mahukan. Ingin menambahkan teks ke lebih banyak halaman? Tidak ada masalah – tekan saja ‘Tambah bahagian’ dan pilih kategori bahagian.

Shopify membolehkan anda menambahkan setiap jenis halaman, dari blog dan galeri ke peta dan testimoni. Ia’komprehensif di semua jabatan.

shopify gambar latar belakang percumaShopify menyediakan banyak gambar latar belakang percuma untuk membantu menyesuaikan kedai anda

Untuk menukar warna jenis huruf, klik ‘Tetapan tema’ pada menu sebelah kiri. Anda juga boleh menukar label, medan borang, dan warna pautan. Alat penyesuaian dan petunjuk visual yang sederhana benar-benar membolehkan anda memperibadikan teks tanpa keributan.

Tambahkan gambar

Untuk gambar, Shopify mempunyai butang yang mudah dikenali di mana sahaja anda pergi. Bergantung pada tema anda, setiap tab halaman pada menu navigasi akan berwarna biru ‘Pilih gambar’ butang. Ia’sangat senang – lihat gambar di bawah.

butang gambar pilih shopifyMenambah gambar di Shopify dapat dilakukan hanya dengan beberapa klik

Untuk mengemas kini latar belakang halaman utama, tekan butang biru itu untuk memuat naik sendiri. Sebagai alternatif, anda boleh ‘Terokai gambar percuma’. Dari sana anda akan mempunyai banyak gambar templat percuma untuk dipilih, merangkumi banyak industri yang berbeza.

4

Tambahkan domain

Seperti yang dinyatakan oleh Shopify, kami juga ‘bergerak dengan baik’. Kami’telah melalui cara menambah produk dan menyesuaikan tema – sekarang, kita’Saya akan menerangkan cara menamakan laman web anda.

Pada ketika ini, anda mungkin bertanya: ‘Apa’intinya dalam menukar URL?’ Anda mungkin pernah mendengar orang berkata ‘laman web adalah tetingkap perniagaan anda’ – Baiklah, kami yakin domain adalah tetingkap ke laman web anda.

Domain anda adalah perkara pertama yang akan dilihat oleh pelanggan anda kerana’bagaimana mereka menemui anda. Jadi ia’penting untuk mencari URL yang sesuai untuk kedai dalam talian anda, yang akan mencerminkan dan memperkukuhkan jenama anda.

tambah domain shopifyShopify membolehkan anda memindahkan domain lama, atau membeli yang baru dari hanya $ 14 per tahun

Seperti yang anda lihat dari gambar di atas, laman web anda dilengkapi dengan subdomain Shopify, ‘.myshopify.com’. Pasti, ia’percuma sehingga dapat mengurangkan kos, tetapi tidak’kelihatan terlalu profesional.

Untuk mempesonakan kedai dalam talian anda, anda boleh membeli domain baru atau menghubungkan yang sudah ada. Sekiranya anda ingin membeli domain baru, Shopify mempunyai bar carian, dan juga mencadangkan peluasan lain seperti ‘.bersih’ atau ‘.kedai’. Kos mungkin berbeza-beza, tetapi biasanya bermula dari $ 14 setiap tahun.

5

Dayakan pembayaran

Sekarang anda mempunyai kedai dalam talian yang lengkap dan hebat’masa untuk mula menjana wang. Dengan senang hati, Shopify adalah satu-satunya pembangun laman web yang menyediakan gerbang pembayaran sendiri: dinamakan dengan tepat ‘Pembayaran Shopify’.

Dengan Pembayaran Shopify, tidak ada biaya transaksi. Walau bagaimanapun, jika anda’d ingin menggunakan gerbang lain – seperti PayPal, Amazon Pay, atau 100+ pilihan lain – anda akan dikenakan bayaran setiap transaksi.

Untuk ke halaman pembayaran, klik ‘Tetapan’ di kaki menu navigasi, dan kemudian ‘Pembekal pembayaran’ ikon. Anda kemudian akan melihat gambar di bawah (tatal ke bawah untuk kaedah pembayaran lain).

pembekal pembayaran shopifyShopify adalah satu-satunya platform e-dagang yang menyediakan kaedah pembayarannya sendiri, serta 100+ pilihan lain 6

Tambahkan penghantaran

Shopify menjadikannya sangat mudah untuk menyesuaikan dan melancarkan proses penghantaran. Seperti langkah sebelumnya, untuk ke sana, klik ‘Tetapan’, dan tekan ikon penghantaran.

kaedah penghantaran shopifyShopify mempermudah menyesuaikan kaedah penghantaran anda, meningkatkan pelanggan’pengalaman

Halaman ini mempunyai semua yang anda perlukan untuk penghantaran berbentuk kapal. Anda boleh menambah zon penghantaran, membeli label penghantaran, dan memutuskan berapa banyak yang anda mahu kenakan untuk pelanggan anda.

Anda boleh mengintegrasikan aplikasi seperti Kerja Kapal, AfterShip, dan Stesen Kapal untuk menjadikan proses penghantaran lebih lancar, tapi kami’menyimpan semula dunia aplikasi yang menyeronokkan untuk langkah seterusnya.

7

Mengintegrasikan aplikasi

Shopify bukan sahaja platform yang hebat untuk dimulakan, tetapi juga membolehkan anda menambahkan beberapa aplikasi yang luar biasa. Dengan melakukan ini, anda boleh menjadikan laman web anda berjalan dengan lebih lancar, menjadi lebih kelihatan, kelihatan lebih bagus… anda mendapat idea. Ringkasnya, mereka membantu mengurus dan meningkatkan skala perniagaan anda.

Pilih ‘Aplikasi’ pada menu navigasi, dan manfaatkan sepenuhnya fungsi carian yang cemerlang. Terdapat 2,400+ aplikasi yang tersedia untuk dipilih, merangkumi semua kawasan e-dagang di mana anda’d perlu seperti penghantaran, perakaunan, media sosial, dan lain-lain’s ada.

Don’rasanya seolah-olah anda’menipu, walaupun – lebih daripada 80% kedai Shopify menggunakan aplikasi.

kedai aplikasi shopifyShopify membolehkan anda mengakses lebih dari 2.400 aplikasi, membantu mengurus dan mengembangkan perniagaan anda

Walau bagaimanapun, ia’perlu diperhatikan bahawa menambah Shopify’aplikasi sendiri memerlukan beberapa coretan pengekodan. Semua integrasi pihak ketiga yang lain dapat ditambahkan dengan mudah dengan mengklik ‘Tambah aplikasi’.

8

Pilih rancangan harga

Sebelum menerbitkan kedai Shopify anda, ia’perlu diperhatikan bahawa anda’Saya perlu membayar untuk terus menggunakan platform selepas 14 hari. Anda juga perlu meningkatkan untuk menghidupkan laman web anda, yang akan kami bahas pada langkah seterusnya.

Anda boleh meningkatkan pada bila-bila masa semasa percubaan anda dengan menekan yang tidak dapat dilalui ‘Pilih rancangan’ butang di bahagian bawah setiap halaman.

Pelan harga Shopify adalah seperti berikut:

 • Shopify Asas ($ 29 sebulan)
 • Shopify ($ 79 sebulan)
 • Shopify Lanjutan ($ 299 sebulan)

rancangan harga shopifyShopify mempunyai tiga rancangan harga, menawarkan nilai terbaik untuk wang 9

Terbitkan kedai Shopify anda

Bila kamu’gembira dengan kedai Shopify anda, anda perlu berkongsi dengan dunia. Semasa percubaan percuma anda, laman web anda dilindungi kata laluan, sehingga orang dapat’t melihatnya.

Untuk menghidupkan laman web anda, anda’Pertama saya perlu menaik taraf ke pelan berbayar. Kemudian, dari halaman admin Shopify, pergi ke ‘Kedai atas talian’, pergi ke ‘Keutamaan’, kemudian nyahtandai ‘Dayakan kata laluan’ Di antara ‘Perlindungan kata laluan’ kawasan.

Kini semua orang dapat menikmati karya agung Shopify anda.

penghapusan kata laluan shopifyMenerbitkan kedai Shopify anda dapat dilakukan dengan mudah dengan menaik taraf ke rancangan premium dan membuang perlindungan kata laluan

Petua berguna? Sebelum anda menerbitkan, kami mengesyorkan menjalankan beberapa pesanan ujian untuk memastikan semuanya’s berjalan dengan lancar.

Untuk melakukan ini, pergi ke ‘Pembekal pembayaran’ dalam ‘Tetapan’, kemudian ‘Edit’ di sebelah Shopify Payments. Periksa ‘Gunakan mod ujian’ butang dan klik ‘Jimat’.

Kesimpulan: Bagaimana Shopify berfungsi?

Shopify benar-benar memfokuskan perjalanan pengguna ketika membuat kedai dalam talian. Dengan kata lain, ia’menjadikan keseluruhan pengalaman seperti berjalan-jalan di taman. Dan, seperti yang anda lihat, kedai Shopify yang indah dapat menjadi milik anda hanya dalam 9 langkah mudah.

Biarkan’dengan cepat menyusun semula langkah-langkah untuk menggunakan Shopify:

 1. Mendaftar
 2. Tambah produk
 3. Sesuaikan tema anda
 4. Tambahkan domain
 5. Dayakan pintu masuk pembayaran
 6. Tambahkan kaedah penghantaran
 7. Mengintegrasikan aplikasi
 8. Pilih rancangan harga
 9. Menerbitkan

Mengapa begitu mudah? Seperti semua jenama yang berjaya, Shopify memikirkan pelanggan. Ia telah mengambil langkah tambahan untuk memastikan anda mengetahui dengan tepat di mana dan kapan harus diklik. Lihat saja jalan pintas yang berguna semasa anda mula membina kedai anda (diliputi dalam langkah 2, 3, dan 4).

Shopify bukan sahaja mudah digunakan, tetapi memberi anda platform yang sangat kuat untuk menjual produk. Ciri penjualannya sangat baik, anda mempunyai akses ke lebih daripada 2,000 aplikasi untuk menjadikan kedai dalam talian anda lebih lancar, dan itu’nilai yang baik untuk wang juga.

Dengan gabungan kesederhanaan dan kekuatan ini, anda boleh’betul-betul salah dengan Shopify.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me