SmugMug Review 2020 – 10 frågor du behöver ställa


Bäst för

Portföljwebbplatser


Helhetsbetyg

4 av 5 stjärnor

Vad är för- och nackdelarna med SmugMug?

Fördelar

 • Vackert utformade, mobilsvariga portföljmallar
 • Snabbt och enkelt att komma igång – få din webbplats live på under en timme
 • Brett utbud av e-handelsalternativ för att sälja dina foton

Nackdelar

 • Färre mallar än konkurrerande webbplatsbyggare
 • Anpassningsverktyg är’t intuitivt
 • Ingen gratis SmugMug-plan

Översikt över SmugMug

“Fråga alla fotografer hemligheten till deras framgång och de’Jag säger ‘ett bra öga’. Visst är fotografering en konst. Men du vann’t kommer väldigt långt i det här spelet utan rätt kit – och det inkluderar en onlineportfölj.”

Webbdesigners don’Men det kommer inte billigt. Den där’s en anledning till att så många snappers (förmodligen bröt efter att ha spenderat alla sina pengar på kameratillbehör) förlitar sig på sociala webbplatser som Flickr, Tumblr och till och med Instagram för att visa sina varor. den’är en enkel lösning, men det’är inte exakt pro.

Den där’s där SmugMug kommer in. Denna kodfria webbplatsbyggare låter dig skapa en webbportfölj lika professionell som en skräddarsydd webbplats, för en bråkdel av priset. Och med SmugMug, du’har kontroll.

Men är SmugMug det rätta verktyget för dig och för din fotografering – oavsett om dina bilder är för skojs skull eller för vinst eller lite av båda?

Vem är SmugMug Bäst för?

“SmugMug kan ha ett dumt namn, men det’Det är allvarligt att få dina foton att se fantastiska ut.”

Till skillnad från marknadsledande webbplatsbyggare Wix och Weebly, erbjuder SmugMug endast portföljmallar. Deras layout varierar, men de använder alla optimala inställningar för att säkerställa att dina bilder laddas snabbt och visas vackert.

Det gör SmugMug till ett utmärkt val av webbplatsbyggare för alla som vill visa och till och med sälja sitt visuella verk online – inklusive artister och designers såväl som fotografer.

Du gör inte’Jag måste dock vara en säljare för att använda SmugMug. Många av mina fotografvänner använder onlineportföljer som butiksfönster istället för butiker, och använder sina webbplatser för att skaffa sig affärer och dela kundgallerier. SmugMug skulle passa dem mycket bra.

Faktum är att du inte’Du måste till och med tänka på dig själv som en fotograf. den’så snabbt och enkelt att komma igång kan du publicera ett SmugMug-galleri med smarttelefonfoton på några minuter om du vill.

Men där’s ingen gratis SmugMug-plan efter den kostnadsfria två veckors rättegången, så där’Det är inte mycket meningsfullt att använda denna webbplatsbyggare om du inte’är åtminstone ganska allvarliga med ditt fotografi.

Klicka här för att se hela listan över SmugMug-planer och priser, och här för att hoppa till vår diskussion om dem.

Hur populär är SmugMug?

SmugMug är ett privat företag (till skillnad från sin rivaliserande webbplatsbyggare, Wix), så det gör det inte’t offentliggöra sina användarnummer. “Vi don’Det blir mycket tydligt med detta,” SmugMug CEO Don MacAskill sa. “Men vi’du är ganska på förhand som vi har ‘Miljoner passionerade kunder, miljarder glada foton’.”

Vi’d satsar på hela vår fotosamling som SmugMug kan’t röra vid Wix’s användarnummer, men det’s för det’s en specialisttjänst. Jämfört med andra portföljbyggare går det bra med SmugMug.

Här’s hur SmugMug’s dagliga statistik jämför med andra foton värdwebbplatser, enligt datainsamlingswebbplatsen HypeStat:

 1. Flickr: 997 500 unika besökare dagligen, 4 miljoner sidvisningar dagligen
 2. 500px: 183k besökare, 896,7k visningar
 3. SmugMug: 99,5k besökare, 591k visningar
 4. Zenfolio: 55,5k besökare, 275,5k visningar
 5. IM Creator: 30,1k besökare, 88,1k visningar

Vi’Vi har inkluderat Flickr som referenspunkt, men SmugMug vs Flickr är inte’t verkligen en rättvis jämförelse. SmugMug är en portföljbyggare, medan Flickr är ett foto-flöde för communityt. Don’t välja mellan dem – använd båda. Vi’Jag ska visa dig hur på ett ögonblick.

smugmug recension hypestatSmugMug har funnits i flera år, men dess popularitet är fortfarande på uppåt

Hur lätt är SmugMug att använda?

“Att skapa ett SmugMug-konto är en bris, och att bygga ditt första galleri är nästan lika snabbt och enkelt – men ‘innehåll block’ kan snart förvandlas till vägspärrar.”

SmugMugs hastighet och enkelhet’s installationsprocess fyllde mig med självförtroende strax utanför fladdermusan.

Du gör inte’t måste välja en mall, ladda upp foton eller överlämna betalningsinformation när du skapar ditt SmugMug-konto. den’s snabbare än att vänta på en high street-kaffe.

den’s också snabbare än att komma igång med Wix eller Squarespace. Skillnaden är marginell, men jag tyckte att SmugMug ställde färre frågor under installationen.

Du’uppmanas att välja en SmugMug-URL (texten som går före ‘.smugmug.com’ på din webbadress) och säga om du planerar att sälja foton, men du kan hoppa över båda besluten för nu om du vill.

smugmug review-kontoden’är snabbare att skapa ett SmugMug-konto än att få en kopp kaffe

När du’har skapat ditt konto, det’s sedan nästan lika snabbt att skapa ditt första galleri. Om du’Vi har ett par bilder du behöver för att komma online just nu – oavsett om det är’s en pro bröllop skjuta eller telefon snaps från i går kväll’s party – då låter SmugMug dig göra det i en… knäppa.

Först måste du få bilderna till ditt nya SmugMug-konto. Vi’är så imponerad av SmugMugs utbud och effektivitet’s importalternativ som vi’Vi har ägnat ett helt avsnitt till dem (håll dig uppdaterad, det’kommer nästa).

När dina foton har laddats upp, behöver du bara publicera. Du gör inte’t måste hänga med att välja en mall om du’har bråttom.

Till skillnad från den marknadsledande webbplatsbyggaren Wix har SmugMug en standardmall som du kan använda för att skapa ett galleri nästan direkt.

Nu är standardmallen inte’t perfekt. Dess kombination av profil / omslagsfoto ser ut som Facebook, och du kanske inte uppskattar det om du vill skapa ett professionellt galleri. Men vissa av dina besökare kan tycka om det är bekant.

smugmug mallgalleriPublicera ett galleri på några minuter med standardmallen SmugMug

Mitt huvudproblem med standardmallen är att du måste fylla profilen och täcka fotolådor med foton som är rätt form, och det kan ta en del prov och fel.

SmugMug använder du ett system av ‘innehåll block’ att du kan’t ändra storlek genom att dra deras kanter. Du kan’inte flytta foton inuti blocken heller – varför jag inte kunde’t flytta min katt’s näsa bort från mitt namn i skärmdumpen ovan.

Om du’om du är van vid att dra och zooma friheten för fotoredigeringsprogramvara kan du hitta SmugMug’s fasta block irriterande.

jag’Jag har mer om block i avsnittet om anpassning, där jag’Jag kommer att avslöja hur du böjer dem till din vilja (slags). De’är inte helt oflexibel, men de’är inte heller intuitivt.

Om du slår lyckligt när du väljer foton som passar standardmallen och det ser bra ut första gången kan du få ditt första galleri publicerat på några minuter.

Kan du importera från Flickr och Dropbox till dina SmugMug-foton?

“Du’Vi har antagligen redan tagit bilder online. Du kanske har spenderat många år på dina bästa bilder på Flickr och delat dem i Dropbox – så det’Det är fantastiskt att SmugMug låter dig kopiera dina bilder direkt från dessa konton.”

Om du redan lagrar och visar dina foton på webben (och vi’är glad att satsa på att du gör), sedan SmugMug’s importalternativ online kan spara mycket tid och besvär.

Detta är det första av flera sätt du kan lägga till foton till ditt SmugMug-konto. Genom att låta dig importera direkt från onlinetjänster för webbhotell kringgår det behovet att sortera igenom foton på din dator först – eller till och med lagra foton på din dator alls.

Stödda fotovärdtjänster inkluderar för närvarande Flickr, Dropbox och Amazon Drive.

Verktyget fungerar vackert. Med ett klick länkar du ditt SmugMug-konto till ditt befintliga fotohotell-konto. Klicka sedan för att välja de foton du vill importera och vänta en minut eller två medan de’åter kopieras till SmugMug. den’är säkert, effektivt och enkelt.

smugmug flickr ladda upp fotonImportera foton snabbt och säkert från ditt Flickr-konto till SmugMug

När dina foton har lagts till i ditt konto kan du använda SmugMug’s inbyggda filhanterare för att organisera dem i gallerier och mappar och till och med tillämpa grundläggande grödor och redigeringar.

Flickr-import är mitt favorit sätt att lägga till foton till SmugMug, förmodligen för att jag’Vi har redan fått så många fotoalbum på webben. Om du inte har det’t, du kanske föredrar en av SmugMug’s andra metoder för att lägga till bilder.

Till exempel kan du importera foton från din telefon eller surfplatta med hjälp av de officiella SmugMug-apparna för Android och iPhone och iPad.

Förutom att du kan ladda upp foton medan du’re out and about, SmugMug’Med sina mobilappar kan du skapa och dela gallerier när du är på språng – och de’är helt gratis.

Alternativt kan du bara ladda upp dina foton till SmugMug från din dator. Jag säger “bara” som om det’är en eftertanke, men den här metoden är enkel och snabb. Ett foto laddat upp på cirka 1 MB / sekund på min mediokra Wi-Fi-anslutning.

import av självmuggareDra ett antal bildfiler från din dator för att skapa ditt första SmugMug-galleri

Men för att ladda upp foton från din dator måste dina foton vara på din dator till att börja med.

Dessa dagar, du’du har antagligen mer bilder på din telefon eller online än på skrivbordet. Genom att erbjuda så många innovativa importalternativ visar SmugMug det’s hålla jämna steg med hur du lagrar dina snaps.

Lägg till foton som en proffs med SmugMug Lightroom Plug-in

Älskar du fotografering tillräckligt för att använda Adobe’s premiumprogramvara, Lightroom? Kolla sedan in SmugMug Lightroom Plug-in.

Den gratis plug-in är en liten programvara som du “plugga in” din installerade programvara för att lägga till funktioner – ungefär som en webbläsarextension. När den har lagts till i Lightroom kan du skapa och hantera dina SmugMug-gallerier i Lightroom själv, även när du är’är offline.

Lite kan det vara, men plug-in är tillräckligt kraftfull för att du ska kunna bygga och publicera en bröllopswebbplats innan dina kunder till och med lämnat arenan. För proffs, det’är ett måste – och det gör SmugMug till ett måste också.

smugmug recension lightroom pluginPerfekt dina gallerier offline med SmugMug Lightroom Plug-in

Hur bra är SmugMugs mallar?

“SmugMug’s mallgalleri är litet men perfekt format. Det har helt enkelt inget behov av att täcka massor av mallkategorier och branschtyper.”

SmugMug erbjuder för närvarande 26 portföljmallar (‘mönster’) – ett olyckligt antal jämfört med de 510-plus-mallarna som erbjuds av marknadsledande webbplatsbyggare Wix. (Här’är vår Wix-mallgranskning.)

Och om du uppgraderar till SmugMug’s billigaste $ 5,99 / månad plan efter den kostnadsfria två veckors rättegången, ditt val av layouter sjunker till sex. För hela 26 måste du betala $ 8,99 per månad eller mer.

Fruktansvärt, va? Vi tycker faktiskt att SmugMug är klokt att begränsa sina mallnummer.

Istället för att rensa bort mall efter mall, fokuserar det på att välja mallar som är bra på deras jobb – vilket är att få dina foton att se så bra ut som möjligt.

Vad’s mer, färre mallar är lättare att bläddra än i ett stort bibliotek. Du behöver inte gå igenom sida efter sida med förhandsgranskningar för att hitta din favorit.

smugmuggranskningsmallarVarje SmugMug-mall är utformad så att dina foton ser fantastiska ut

Som du’Jag hoppas att varje SmugMug-mall är utformad för att visa upp dina foton på sitt bästa. De känns alla moderna, smarta och minimalistiska.

Men olika mallar passar olika typer av fotograf.

Vissa mallar, till exempel Sierra, visar varje fotografisk helskärm. Den där’är perfekt om du har en liten portfölj av fantastiska bilder med hög upplösning som du vill sälja som tryck. Andra mallar, till exempel Vida, erbjuder ett mer informellt, foto-blogg sätt att visa upp ditt arbete.

De flesta SmugMug-mallar slår emellertid ett lyckligt medium mellan dessa två ytterligheter.

Octavia (nedan) är en särskilt effektiv galleridesign. Den visar flera av dina foton samtidigt och låter dina besökare snabbt bläddra igenom många fler. den’är perfekt för bröllop och evenemangsklienter.

smugmug recension mallar oktavienVisa dina bästa bilder med den vackra, användarvänliga Octavia-mallen

Hur anpassningsbara är SmugMug’s mallar?

“Föreställ dig’bygger ett hus igen. Din webbplats är huset och SmugMug’s innehåll block är tegelstenar. Du kan sätta tegelstenarna där du vill, med anledning – men du kan’t omforma dem.”

Som vi’har redan sett, SmugMug’s mallar ser bra ut men de’är ganska oflexibelt. Du kan flytta blocken runt, men du kan’t dra sina kanter eller flytta dina foton inuti dem.

Du’d förlåtas för att ha antagit det enda sättet att finjustera din webbplats’s layout är att välja en annan mall. den’det är det snabbaste sättet, säkert. Men om du verkligen vill skapa din egen unika SmugMug-webbplats kan du göra det.

För att göra detta, helt enkelt ta bort block du inte’t vill, ersätt dem sedan med block som visar dina foton till sin fulla potential.

När du först inser att du kan göra det, känns mallen plötsligt mycket mindre styv.

där’är till och med en HTML- och CSS-redigerare om du vill använda kod, men du’Jag måste vara med $ 8,99-planen eller högre för att använda den. Vi’Jag har mer om SmugMug’s prisplaner här.

Hur mäter SmugMug upp kampen om fotomallarna? Kolla in vår helt nya recension av The Best Portfolio Website Malls.

Kommer din SmugMug-webbplats att se bra ut på mobilskärmar?

“SmugMug optimerar automatiskt din webbplats för vilken skärm som helst’har tittat på, så du inte’t måste skapa en speciell mobilvänlig version.”

SmugMug garanterar automatiskt att din webbplats ser bra ut och fungerar bra på telefon- och surfplatteskärmar, liksom datorskärmar. Denna mobilvänlighet sätter den i linje med andra webbplatsbyggare som designfokuserad Squarespace, superlätt Weebly och allroundare Wix.

Men alla dessa webbplatsbyggare har en mobil förhandsvisningsläge och SmugMug gör det inte’t. Med Wix kan du även redigera en separat mobilversion.

Allt SmugMug kommer att säga är “Vi gör vårt allra bästa” (längst ner på sidan) för att se till att din webbplats ser bra ut, oavsett storlek och typ av skärm’s tittat på.

Är det ett problem? Inte alls, enligt min mening.

För att ta reda på hur din webbplats ser ut och uppför sig på mobil, helt enkelt räcka till din telefon och tryck sedan på den unika URL som SmugMug gav dig under installationen.

smugmug recension fotografering mobilSmugMug ser till att din webbplats ser bra ut på mobil – oavsett vilket sätt du håller din telefon

Som standard vann du’t vara inloggad, så du’Jag får se exakt vad dina besökare kommer att se.

Du kan sedan interagera med den med din pekskärm, utforska genom att bläddra och svepa och se hur det ser ut i liggande och porträttläge. Jag tror det’är mycket mer pålitlig än en ‘mobil förhandsvisning’ på din datorskärm.

Jag var mycket glad över min SmugMug-webbplats’s mobilvänliga version – och det gjorde jag inte’Jag måste göra något extra arbete för att skapa det.

Vilken SmugMug-prisplan ska du välja?

“SmugMug levererar enormt värde för pengarna med sin kraftplan på $ 8,99, som låter dig anpassa din portfölj så mycket du vill – och sälja utskrifter av dina foton.”

Vårt största grepp om SmugMug’s prissättning finns där’s ingen fri plan. Både Wix och Weebly låter dig skapa och publicera så många portföljsidor som du vill gratis, så länge du vill – men med SmugMug, du’Vi har bara fått en test på två veckor innan du måste uppgradera.

Men när du uppgraderar, får du en massa knall för pengarna.

prissättning på självsmugglarKlicka på bilden för att besöka SmugMugs sida med prisplaner

Här’vad du får med varje SmugMug-plan, $ 5,99 / månad och uppåt:

 • Ladda upp obegränsat antal foton och videor – och låt dem alla säkerhetskopieras med Amazon Web Services
 • Sälj fotoutskrifter, fotoböcker och fotogåvor, uppfyllda av SmugMug’s utskriftspartners
 • Spåra dina besökare och försäljning med inbyggda analysverktyg
 • Få obegränsad bandbredd – så att du kan locka så många besökare du vill
 • SEO (sökmotoroptimering) verktyg som hjälper till att driva din webbplats upp Google’s rankningar
 • 24/7 e-postsupport

Så 5,99 $ grundläggande plan är en ganska söt affär – men bara om du inte gör det’tänk på att ha en SmugMug-märkt URL. Till skillnad från Wix gör SmugMug inte’till och med låter du länka ditt eget domännamn till den billigaste planen.

Om du vill ge din portföljsida ett riktigt professionellt utseende med din egen URL, ignorera den billigaste planen och gå till nästa.

SmugMug Power-planen med 8,99 dollar låter dig sälja tryck och fotogåvor, skapa privata klientgallerier, få det fulla valet av mallar, anpassa dem med HTML och CSS – och använda ditt eget domännamn. Allt för priset på en hamburgare i månaden.

För de flesta av oss erbjuder Power-planen det bästa värdet för pengarna. Men om du’Vi har en stor portfölj och kommersiella ambitioner, du kanske vill flytta upp uppgraderingsstegen.

För att sälja digitala nedladdningar och inramade utskrifter, du’Jag behöver SmugMug Portfolio-plan ($ 23.99). Den dyraste planen, SmugMug Pro (41,99 $ per månad), låter dig också erbjuda presentförpackning.

Priserna vi’Vi har angivna månadsavgifter – du kan spara lite pengar genom att skriva in ett längre kontrakt. Basplanen kostar till exempel $ 5,99 varje månad, men kostar $ 48 per år, vilket innebär att du sparar 33% när du väljer årsplanen.

plan för planering för självmuggelfaktorMycket bra valuta för pengarna från SmugMug Power-plam

Hur bra är SmugMugs hjälp och support?

“SmugMug’s supportteam svarar på dina e-postmeddelanden dygnet runt, och artiklarna är bra. Men för att vara världsklass måste SmugMug-stödet vara mer interaktivt – ett livechattverktyg skulle vara ett välkommet tillskott.”

Mina första intryck av SmugMug’s Support Center var utmärkt.

där’s sökbar databas med artiklar i kategorier som Content Management, Selling Print och ‘Sekretess och säkerhet’. Artiklarna är tydliga, vänliga och informativa.

där’är också en lysande samling av videohandledning (den bästa du’Jag hittar också på SmugMug’s YouTube-kanal) och en SmugMug Business School full av tips om e-handel och pro-inspiration.

smugmug recension youtubeSe och lära: anpassa din mall med hjälp av SmugMug’s YouTube-kanal

SmugMug kan till och med hjälpa dig att förbättra din fotografering. För snapping råd, kolla in SmugMug’s Digital Grin forum och partnerwebbplats, The Photographer Academy.

Och om du behöver en-till-en-hjälp kan du skicka ett e-postmeddelande till “verklig människa” 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, 364 dagar om året. (Även SmugMug-alver behöver julen av.)

Jag träffade dock ett par kvarter.

Först ville jag hitta en enkel, lättförståelig guide till e-handelsalternativ på varje prenumerationsnivå. Jag ville veta vem som hanterar ditt tryck och exakt hur mycket provision du betalar. Informationen finns där, men den’s förvirrande och ibland inkonsekvent.

Sedan kom jag ihåg när jag brukade bygga klientgallerier. “När”, som i: vilken tid. den’d alltid vara mitt på natten, efter en tuff dag med fotografering och fotoredigering. Jag visste att mina klienter skulle krånga mig efter webbadressen vid frukost.

Vad händer om jag hade tekniska problem klockan 5? Vad händer om mina bilder vägrade att visas korrekt? jag’d vill hämta telefonen till SmugMug-supportteamet, eller avfyra ett snabbmeddelanden som Squarespace livechatt.

Jag skulle inte’t vill skriva ett e-postmeddelande, vänta sedan på ett svar på det, sedan skriva ett nytt e-postmeddelande för att klargöra vad jag menade, och sedan vänta på ett svar på det.

Kanske det’Det är orättvist av mig att ifrågasätta SmugMugs effektivitet’s e-postsupport. jag’Jag har hört bra saker om det från andra användare, och jag har tillflyktsort’Jag har ännu inte testat det själv (jag kommer – se det här utrymmet). Men i denna dag och ålder, e-post är för klumpig att känna sig som en hjälpsam konversation.

SmugMug’s kunskapsbas är vackert presenterade och i allmänhet mycket hjälpsam. Men jag’Jag älskar att se ett mer interaktivt supportverktyg för en-mot-en, i linje med Squarespace livechatt. Ibland kan du’t vänta på ett e-postsvar – du vill prata med en SmugMug-expert just nu.

Sammanfattning av SmugMug Review: Om du använder den för att bygga din onlinebutik?

“SmugMug är ett utmärkt val av portföljwebbplatsbyggare, oavsett om du’börjar med digital fotografering eller redo att starta en skalbar online-verksamhet.”

SmugMug kan’matchar inte Wix för mångsidighet eller bred överklagande, men det gör det inte’t försöka. den’är bara intresserad av en sak (ja, två saker): att få dina foton att se otroliga ut och hjälpa dig att sälja dem.

Dess sammanlagda utbud av portföljmallar är liten men perfekt utformad och dess e-handelsalternativ är utmärkta. Du kan sälja dina foton som utskrifter eller digitala nedladdningar och till och med låta dem gåva inpackade – beroende på vilken prisplan du väljer.

Sedan finns det smarta idéer som anpassade högerklickmeddelanden, digitala vattenmärken och Adobe Lightroom plug-in. De verkar alla föreslå att SmugMug är en tjänst skapad av och för fotografer.

Men inte alla dess funktioner är så snapper-vänliga. Vi betygsätter Wix som den bästa webbplatsbyggaren för att skapa en fotograferingsportfölj, eftersom dess mallredigerare är mycket mer mångsidig och intuitiv än SmugMug’s.

Vad’Dessutom låter Wix dig skapa och publicera så många portföljer du vill gratis, medan SmugMug inte gör det’t har en fri plan alls.

Vi’d älskar också att se livechatt eller telefonstöd. SmugMug’s e-poststöd och kunskapsbas är bra, men ibland behöver du omedelbar en-till-en-hjälp – särskilt om du’Vi har fått kunder som väntar på ett galleri.

När SmugMug är bra, det’är väldigt mycket bra. Du’Jag behöver tålamod och (lite) kontanter för att få det bästa ut av det, men du’Vi kommer att belönas med en webbplats som får dina foton att lysa. Detta är en av webben’är de bästa verktygen för att förvandla din hobby till ditt försörjning.

Gå över till SmugMug’s hemsida och bläddra ner till avsnittet Berättelser för det senaste urvalet av verkliga webbplatser som gjorts av nöjda SmugMug-kunder.

Vi’Jag lämnar dig med våra favoriter, alla skapade med SmugMug-mallar…

 • Gilmore Gang – Coola, moderna familjeporträtt av Austin, TX-fotografen Brent Gilmore (nedan)
 • ShooTokyo – Japans stadsgator, sett genom fotografens Dave Powells lins
 • VonWong – Fotografering av specialeffekter från Toronto-baserade Benjamin Von Wong, som säger: “SmugMug har blivit ett viktigt verktyg, som Lightroom eller Photoshop, i mitt arbetsflöde”

smugmug recension webbplats fotograferingBli inspirerad av SmugMug-webbplatser som Gilmore Gang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me