Hur man startar en WordPress-blogg

Contents

Skapa en blogg på WordPress i 10 enkla steg

hur man startar en WordPress-blogg med bildWordPress kan vara den perfekta plattformen för bloggning, men att komma igång kan vara skrämmande – vilket är precis därför vi’är här. Lämna dina bekymmer bakom oss när vi visar hur du kommer igång din WordPress-blogg.


Varför är WordPress så perfekt för bloggar i alla former, storlekar och ämnen? den’s an öppen källkodsplattform, vilket betyder att du har full kontroll över din webbplats – anpassning, kod, inställningar och mer finns i dina händer.

Inte bara det, WordPress var det ursprungligen designad för bloggning, och det har inte’t tappade det fokuset även som det’har vuxit till en av de mest kraftfulla plattformarna på webben. där’det är ingen som förnekar populariteten WordPress’ kraft och flexibilitet har genererat – faktiskt, WordPress driver nu över 30% av webbplatserna på internet!

Stor kraft kan komma med stor huvudvärk och frustrerad skrik, men vi’här för att se till att det inte gör det’t hända – du’kommer att älska att skapa din WordPress-blogg, för att du’Vi har våra experter på din sida!

Om du’Det är dock kort tid att bygga en blogg på WordPress kanske inte är det bästa alternativet för dig. Du kan få en webbplats live på bara ett par timmar med hjälp av en webbplatsbyggare, så om det låter mer på din gata, kolla in vår recension av de bästa bloggplattformarna.

Den här guiden leder dig igenom varje steg du behöver ta enkelt skapa din helt egen blogg på WordPress.

Låta’s komma igång, ska vi?

1

Köp ett domännamn för din blogg

Om du redan har en domän så gratulerar du – du kan hoppa direkt till steg nummer två: Registrera dig till en WordPress Hosting Provider. Glad läsning!

Det allra första du behöver göra är att ta dig ett domännamn. Domäner är viktiga, eftersom det här är vad folk använder för att söka efter din blogg – till exempel är vårt domännamn websitebuilderexpert.com.

Du behöver ett domännamn eftersom det fungerar som din webbplats’s unika identitet – inga två webbplatser kan ha samma domän. Tänk på det som din blogg’s fingeravtryck eller telefonnummer, vilket gör det enkelt att hitta och känna igen och hjälpa det att sticker ut från alla andra bloggar online.

Detta är ett roligt första steg, men det’är också ett stort beslut – om din blogg är din baby, är det ganska viktigt att välja namn! Om du’du vill förvandla blogg till ett online-företag, då du’Jag måste tänka på ett professionellt namn som lockar läsarna.

Nedan följer några regler du kan följa för att se till att din domän är inställd för framgång:

Bästa tips för att välja ditt domän

 • Håll det enkelt – du vill att ditt domännamn ska vara lätt att hitta. Don’t överkomplicera det för att bli det “annorlunda.”
 • Gör det kort och smidigt – ditt domännamn måste vara minnesvärd!
 • Don’t använd siffror och bindestreck om du kan hjälpa det – undvik allt som kan missförstås eller förvirras. När människor rekommenderar din webbplats, kommer de verkligen att stava den ut till sina vänner? Don’t riskar att missa läsarna eftersom de missade ett bindestreck.
 • Reflektera din blogg – du’Vi märker att vår domän är densamma som vår webbplats’namnet, precis som de flesta webbplatser där ute. Detta hjälper till att cementera din webbplats’identitet, gör det lättare att hitta och undviker generellt förvirring!
 • Vara unik – Om den domän du vill ha redan tagits, don’t bara stick ett nummer två i slutet och lämna det där. Utarbeta några varianter för att undvika besvikelse.
 • Handla snabbt! – När en domän har gått, är det’är borta – så när du en gång’har beslutat om ditt domännamn, måste du säkra det innan någon annan tar hand om det. På så sätt, det’är redo och väntar när det är dags att publicera din blogg.

Så du’Vi har fått en uppfattning om ditt perfekta domännamn, men vart går du för att säkra det? Du kan’t bara promenera till din lokala butik och hämta en – i stället måste du köpa din domän från en registrator.

Du har två huvudval:

 1. Hitta en värdleverantör som antingen säljer domäner eller inkluderar en gratis domän i sina värdplaner. (Vi’Jag kommer att gå in på att välja en webbhotell mer detaljerat i nästa steg.)
 2. Köp din domän från en registrator som GoDaddy och peka sedan din domän till din WordPress-blogg.

Om din värdleverantör kastar in en gratis domän med din värdplan är detta det bästa alternativet. Den fria domänen varar vanligtvis i ett år, varefter du’Jag måste förnya den för att behålla den som din.

Om din leverantör inte gör det’t erbjuder denna förmån, rekommenderar vi att du använder en registrator som GoDaddy. Detta beror på att du’det är mer troligt att du får mycket än om du köper via en webbhotell.

godaddy domänerGoDaddy är världen’s största domänregistrator och gör det enkelt att komma igång med ditt eget domännamn

Don’t oroa dig för att peka din domän till din webbplats – det’Det är ganska enkelt och det finns steg-för-steg-guider online för att hjälpa dig, till exempel den här Forward My Domain-artikeln från GoDaddy.

Du kan förvänta dig att betala någonstans mellan $ 0,99 och $ 60 per år för en domän. Priset kommer att variera beroende på hur du vill att din url ska slutas – till exempel .online, .net eller .io. Som sagt, standardpriset faller vanligtvis mellan $ 10 och $ 20 per år för en .com-domän.

Innan du går vidare till nästa steg, se till att du gör det’ve:

 • Kom med idéer till din blogg’s domännamn – försök att tänka på några varianter
 • Kontrollerade din ideala domän’s tillgänglighet, för att se till att ingen annan har samma
 • Betalade för och registrerade din domän hos en officiell registrator, t.ex. din webbhotell eller GoDaddy.

Vidare information

 • Läs vår Vad är ett domännamn? Nybörjare’s Guide för mer information om domäner.

2

Registrera dig hos en WordPress-värdleverantör

Hostingleverantörer ger i princip din webbplats ett utrymme på internet där den kan gå live. Utan att vara värd kommer ingen att se din vackra blogg, så det’Det är viktigt att registrera sig hos en leverantör innan du försöker publicera någonting.

Det finns massor av leverantörer där ute, och många olika typer av värdplaner också. Du måste hitta den som’är rätt för dig – Fel webbhotell kan se din webbplats snabba lidande och till och med få din blogg att krascha!

den’det är en bra idé att välja WordPress-specifik värd, eftersom dessa planer är speciellt utformade för att stödja WordPress-webbplatser och har funktioner som underlättar ditt liv. Det finns två huvudtyper av WordPress-värd: delade och hanterade.

Shared vs Managed WordPress Hosting

Delad värd är den mest grundläggande typen av värd. Det betyder att du delar en server med andra webbplatser, så att dina resurser (som lagring) är spridda mellan er alla. Använd detta om du’hålla saker och ting små eller inte’t planerar att tjäna pengar på din blogg.

Ett bra sätt att tänka på delad värd är att föreställa sig det som att bo i ett delat hus – ni har vart och ett eget sovrum, men ni delar resurser mellan er. Om en person lämnar sina lampor hela tiden och kör ner elmätaren, så där’Det finns ingen kvar för resten av dig.

Hanterad WordPress-värd är mer avancerad – du får bättre funktioner, till exempel expert WordPress-support och automatiska uppdateringar. Denna typ av hosting kan stödja mycket större WordPress-webbplatser än delad hosting, och är en populärt val för företag – liksom stora bloggar!

Hanterad WordPress-värd är bättre än delad värd, och perfekt om du’vi har lite mer generös budget eller du’planerar ett stort projekt. Det har bättre funktioner och gör det mycket enklare att köra din webbplats.

Vad du ska leta efter i din värdleverantör

WordPress har tre krav för värd. Oavsett vilken leverantör du väljer, se till att de har:

 • PHP version 7.2 eller högre
 • MySQL version 5.6 eller senare, ELLER MariaDB version 10.0 eller senare
 • HTTPS-stöd

Topptips! Se upp för leverantörer som erbjuder WordPress-installation med ett klick – detta kommer att göra ditt liv mycket enklare när du kommer till nästa steg i vår guide!

Är du inte säker på var du ska börja? Don’t oroa dig – vi’Vi har redan undersökt de bästa WordPress-värdleverantörerna runt omkring och har några bästa värdar att rekommendera:

 • Bluehost: Utan tvekan den bästa WordPress-värdleverantören på marknaden, Bluehost är det bästa stället att börja. Genom att erbjuda ett klick-installationer på både delad och hanterad WordPress-värd, tillsammans med gratis säkerhetskopior, automatiska mjukvaruuppdateringar och bonusen för en gratis domän, har Bluehost verkligen hela paketet.
 • A2 Hosting: Denna leverantör erbjuder både delad och hanterad WordPress-värd, även om vi kan rekommendera dess hanterade WordPress-planer som särskilt bra. Med både program- och plugin-uppdateringar, såväl som gratis säkerhetskopiering, håller den även i takt med Bluehost – även om det inte gör det’t tillhandahålla en gratis domän.
 • Hostgator: Om du’är precis efter delad WordPress-värd, men inte’se appellationen från Bluehost, då kan vi rekommendera HostGator’s WordPress planer istället. Du’Jag får en gratis domän, obegränsad lagring och uppdateringar av både programvara och plugins (vilket är ovanligt med delade värdplaner.) Kasta in en otroligt imponerande drifttid på 99,99%, och det’är ett fast val!

Vidare information

 • Hitta din perfekta leverantör – läs vår recension av de bästa leverantörerna av WordPress-värdar för en detaljerad titt på både delade och hanterade WordPress-värdar.
 • Behöver din blogg den bästa servicen? Läs vår recension av de bästa hanterade WordPress-värdleverantörerna för en fullständig lista.

Samtidigt som alla dessa leverantörer gjorde imponerande resultat i vår forskning, vinnaren var otvivelaktigt Bluehost. Inte bara rankade den nummer ett för både delad och hanterad WordPress-värd, utan den’WordPress rekommenderades också som den bästa leverantören av WordPress själv.

Du kan se varför Bluehost är den leverantör vi rekommenderar för WordPress-användare. Om du vill registrera dig, vi’Vi har beskrivit några praktiska steg nedan för att hjälpa dig komma igång.

Topptips! Om värd låter för utmanande just nu’Det är okej – du kan starta din blogg först på en webbplatsbyggare. Webbplatsbyggare är värd för din webbplats för dig, så allt du behöver göra är att registrera dig och börja publicera. Detta är ett enkelt sätt att bygga ditt förtroende innan du flyttar till WordPress.

Välj en plan

Det första du behöver göra är att välja rätt plan för dig. För Bluehost’s delade WordPress-värd, priserna börjar bara $ 2,75 per månad för din första termin. Planen förnyas sedan med den vanliga kursen på $ 7,99 per månad.

Du har tre planer att välja mellan totalt, från $ 2,75 till $ 5,45 per månad.

bluehost delade wordpress prisplanerBluehost har tre delade WordPress-värdplaner och erbjuder rabatt för första gången kunder.

Det främsta skälet för att registrera dig till Bluehost’s rekommenderade plan är att det ger dig gratis säkerhetskopior. Annat, Grundplanen bör tjäna dig bra – så länge din webbplats också är väldigt grundläggande.

Om du’d hellre ha hanterad WordPress-värd, din billigaste plan kommer att bli $ 19,95 per månad (detta kommer att förnyas till $ 29,99 per månad när din första termin är över). Återigen har du tre planer att välja mellan, den här tiden sträcker sig från $ 19,95 till $ 49,95 per månad.

bluehost hanterade wordpress planerBluehost’s hanterade WordPress-värd börjar på $ 19,95 per månad och kommer med avancerade funktioner som premiumtema och dagliga säkerhetskopior.

Vi rekommenderar dessa planer för när du’försöker växa din blogg, och för att göra det mer professionell. Men det’Det är mycket osannolikt att du’Jag behöver den dyraste planen – eller till och med Grow-planen – så don’t känner mig pressad för att registrera sig för de dyrare alternativen.

Om du’tycker du allvarligt om din blogg börja med $ 19,95 per månad Build-plan, snarare än att välja delad hosting. Det beror på att du får mer sofistikerade funktioner, som skydd mot skadlig programvara, dagliga säkerhetskopior och till och med ett marknadsföringscenter.

Anslut ditt domän

När du’har registrerat dig kan du ansluta din domän. Bluehost tillhandahåller en gratis domän för ditt första år på alla dess planer, så om du inte gör det’Har ännu inte ett domännamn, detta är ett enkelt (och gratis) sätt att registrera ett.

När du väljer din plan, du’Jag kommer direkt till en sida där du antingen kan söka efter ditt nya domännamn eller ange ett existerande. Följ bara anvisningarna – det tar mindre än en minut!

bluehost inställningsdomänregistreringBluehost gör det enkelt att komma igång, oavsett om du’skapar en ny domän eller ansluter en befintlig domän.

Skapa ett konto

När du’du har valt en domän, du’Jag kommer till kontosidan. Där anger du dina uppgifter, väljer dina planinställningar och väljer alla extrafunktioner du vill ha. Det är också här du anger din betalningsinformation, så det’det är bra att ha ditt kreditkort redo!

Bluehost-kontoinställningDetta är sidan du’Jag får se när du registrerar dig för en Bluehost-plan.

Gå igenom denna sida noga för att se till att du gör det’är nöjd med alla detaljer – var särskilt uppmärksam på kontraktets längd (standardinställningen är 36 månader) och eventuella extra paket.

Bluehost-paketet för anmälningarDu kan välja paketutrustning om du vill ha ytterligare funktioner inkluderade i din plan, till exempel SEO-verktyg.

Värdleverantörer kryssar ibland för extraboxarna automatiskt – om så är fallet, du kan bara avmarkera vad du än gör’behöver inte.

Innan du går vidare till nästa steg, se till att du gör det’ve:

 • Bestämde vilken typ av värd du behöver
 • Undersökte den bästa värdleverantören för din blogg
 • Valt en värdplan som’är rätt för din webbplats
 • Registrerade dig, anslut din domän och skapade ett konto med din leverantör

Vidare information

 • Läs vår djupgående Bluehost Review för att ta reda på varför det’är den bästa WordPress-värdleverantören.
 • Vill du hålla din blogg inom budget? Läs vår Bluehost Prissättningsgranskning för en fullständig titt på dess planer och priser.
 • Jämför de bästa värdleverantörerna i vår Jämförelsediagram för webbhotelltjänster.

3

Installera WordPress

Nu när du’alla är konfigurerade med din webbhotell, du’du förmodligen tittar omkring, gnuggar ihop händerna, redo att börja bygga din blogg. För det, du’Jag behöver byggstenar – dags att installera WordPress så att du kan komma till de roliga sakerna!

Det finns två sätt att installera WordPress: manuell installation och installation med ett klick. Vilken du använder beror på din webbhotell – om du inte gör det’Välj en WordPress-specifik plan, då vann du’t har möjlighet att installera med ett klick.

den’Jag kommer inte att överraska det Vi rekommenderar starkt installation med ett klick – den’är enklare, snabbare och mycket nybörjare än att göra det manuellt. Bluehost, A2 Hosting och SiteGround är bara tre leverantörer som erbjuder automatiserad eller enkel WordPress-installation.

Bluehost installerar till exempel automatiskt den senaste versionen av WordPress en gång’har skapat ditt konto, vilket betyder att du inte har gjort det’t måste lyfta ett finger. Läs vår guide om hur du installerar WordPress med Bluehost för mer information om denna superenkla process.

bluehost automatisk installera wordpress bloggBluehost installerar automatiskt WordPress för dig, vilket gör det till en riktigt snabb och nybörjarvänlig webbhotell. Topptips! För manuella installationer är en bra referenskälla hur man installerar WordPress-guiden som finns på den officiella WordPress-webbplatsen. den’Det är också värt att se om din webbhotell har liknande artiklar i sitt hjälpcenter.

Om du’har redan registrerat sig hos en webbhotell som inte gör det’erbjuder inte WordPress-installation, don’t panik – du kan installera det manuellt, men det’Jag tar bara mer tid och ansträngning. Lyckligtvis finns det gott om nybörjarvänliga guider där ute för att leda dig genom varje steg.

Innan du går vidare till nästa steg, se till att du gör det’ve:

 • Jag fick reda på om din webbhotell erbjuder installation med ett klick
 • Beslutade om antingen en manuell eller ett klick på WordPress-installation
 • Installerat WordPress

4

Välj ett tema för din blogg

Du’har installerat WordPress, vilket betyder Du kan nu börja bygga din blogg. Det första du ska göra är att välja ett tema. Och vi’pratar inte om ‘bokrecensioner’ eller ‘bageri’ – vi menar en mall som bestämmer utseendet på din blogg.

Var hittar du ditt tema

Var kan du hitta dessa teman? Nåväl, det finns tusentals i WordPress Theme Directory – du kan söka efter nyckelord eller filtrera resultat efter popularitet, senaste eller till och med efter funktioner, layout eller ämne.

Du kan ‘demo’ de flesta teman för att se hur designen skulle se ut på en live-sida, medan vissa till och med låter dig redigera exempelinnehållet för att ge dig en känsla av hur temat fungerar.

Wordpress blogg temakatalogDu kan hitta tusentals teman på den officiella WordPress-webbplatsen och söka igenom dem med filteralternativen.

Du kan också hitta WordPress-teman på tredje parts webbplatser som ThemeForest och Themify, vilket betyder dig’Vi har en överväldigande mängd val. Oavsett om du håller dig med WordPress eller utforskar andra webbplatser, du’Jag hittar en blandning av gratis och premiumtema.

Att välja ett kvalitetstema: Gratis vs Premium

WordPress-teman kan byggas av vem som helst, från WordPress-utvecklare till din granne granne. Det betyder att du får massor av variation, men det betyder också att du också kan förvänta dig någon variation i kvalitetsnivån.

Topptips! Se till att du väljer ett kvalitetstema. Läs recensioner, titta på när temat senast uppdaterades, förhandsgranska temat innan du installerar det och hålla dig till officiella butiker som de som vi nämnde ovan.

Betyder det att jag borde hålla mig borta från gratis teman? Tja, inga fria teman kan vara mer begränsade och mindre unika än premiumtema, men det gör det inte’t menar att du inte borde’t använda dem.

Det finns gott om gratis teman av god kvalitet där ute – om du känner dig’Jag ska pröva olika stilar och göra om mycket, eller bara vill ha en ganska enkel blogg, då är ett gratis tema ett förnuftigt val. De tenderar också att vara ganska nybörjarvänliga, vilket är en stor bonus för nya bloggare!

Nackdelen med gratis teman är att de’är inte så bra på lång sikt. De don’kan inte komma med vem du kan kontakta för hjälp om du stöter på problem och brist på funktioner kommer att hålla din webbplats tillbaka om du växer till en mer kraftfull blogg.

För de flesta av er som läser denna guide kommer ett gratis tema att passa din nya blogg – du’Jag får tillräckligt med grundläggande funktioner för att stödja en enkel webbplats. Men om du’efter riktigt unika sidor eller funktionspakade sidor, eller kombinerar din blogg med en företagswebbplats, bör du titta på premiumteman istället.

Premiumtema varierar i pris, men faller vanligtvis mellan 20 och 80 dollar.

Det viktigaste att veta när du’att välja ditt tema är det den’är inte i sten. För en sak kan du anpassa den för att göra designen mer din egen – och om du vill rebrandera längre ner i raden, du kan alltid byta teman.

Topptips! Se alltid till att du säkerhetskopierar din webbplats innan du byter tema.

Installera ditt tema

När du’har valt ditt tema, du måste installera det. Detta borde vara ganska enkelt.

Installera ett tema från WordPress temakatalog

Gå bara till Utseende i din WordPress-instrumentbräda och gå till avsnittet Teman. Klicka på knappen Lägg till ny och du’Jag kan bläddra i WordPress Theme Directory och installera den du vill. Kom ihåg att klicka på Aktivera för att avsluta processen!

Wordpress blogg tema installationFör att installera ett nytt tema, helt enkelt gå till ditt Utseende-avsnitt och klicka på Lägg till nytt för att välja ett nytt tema från WordPress-katalogen.

Installera ett tema från en tredjepartsleverantör

Om du’Har valt ett premiumtema från en tredjepartssajt kommer processen att vara lite annorlunda, men ändå enkel.

Ladda ner först ditt tema (det’Jag sparar som filnedladdning.) Gå sedan till dina WordPress-inställningar och gå till avsnittet Teman i instrumentpanelen. Klicka på knappen Lägg till ny. Därifrån kan du helt enkelt ladda upp temafilen som du tidigare laddat ner och klicka på Aktivera för att slutföra installationen.

Innan du går vidare till nästa steg, se till att du gör det’ve:

 • Bläddrade i olika WordPress-teman
 • Beslutade om du behöver ett gratis tema eller ett premiumtema
 • Kontrollerad för att se om ditt tema är aktuellt och god kvalitet
 • Installerade ditt tema

Vidare information

 • Läs vår guide om Hur man utformar en webbplats för att hjälpa dig komma igång.
 • Kolla in dessa Fantastiska layouter för hemsida för lite inspiration.

5

Lägg till din blogg’s innehåll

Detta är det avsnitt du’har väntat på!

den’det är dags att skriva – kanske har du redan en klar vision om vad din blogg kommer att fokusera på, eller kanske du’leker fortfarande med olika idéer. Hursomhelst, nu’det är din tid att lysa, och vi’Vi har några grundläggande tips om du behöver en hand att komma igång.

Planera framåt

den’det är en bra idé att skapa en innehållsplan. Tänk på dina mål – både på lång och kort sikt – och vad du vill att dina läsare ska komma ut från din blogg. Hur kommer du att göra detta?

Medan du borde inte’Jag blir för trång i detaljerna genom att tänka på dessa saker som hjälper din blogg att lyckas. Försök bestämma hur ofta du’Jag publicerar innehåll och håller dig sedan vid det. Det kan vara värt att skriva några artiklar innan du publicerar någonting, som du’Jag kommer att ha ett trevligt innehåll med innehåll att lägga ut om du träffar en torr stava i ditt författande.

Skilja sig från mängden

Vad gör dig och din blogg unik? Är det din livsstil, din syn på ämnen eller vissa färdigheter du har? Som ni vet, det finns massor av bloggar redan online, men inte’låt detta skrämma dig – låt det istället inspirera dig!

Ta en titt på bloggar du beundrar och ta reda på vad de gör’har gjort för att göra sig själva annorlunda – hur kan du göra det med din blogg?

Få visuellt

Även om vi’är säker på att ditt blogginnehåll kommer att vara vältalande och engagerande, don’lita bara på din underbara prosa. Dela dina blogginlägg med rubriker, videor, bilder och allt annat du tror kommer att ge extra värde till stycket.

Don’t Överkomplicera saker

Skriv i korta meningar, korta stycken och ganska enkelt språk. Naturligtvis bör du låta din stil lysa igenom, men den här taktiken öppnar upp ditt författare för en bredare online-publik!

Låt orden flyta

Om du’vi har något att säga… sedan säga det! Om du skriver längre innehåll med god kvalitet kommer du att få lyckligare läsare och hjälpa dig att hitta på Google’s sökresultat. Marknadsför dina inlägg också för att utöka din publik (vi’Jag täcker detta mer i detalj senare.)

Topptips! Don’t vara blyg – kontakter med andra bloggare kan vara ovärderliga i bloggvärlden. Hitta andra bloggar med liknande intressen och nå ut. Du kan prata om deras blogg i dina inlägg, dela deras innehåll och lämna kommentarer eller gilla på deras webbplats.

Nu när vi’Vi har gett dig några sätt att göra ditt innehåll verkligen fantastiskt, låt’s titta på några praktiska tips för att få dig att spränga blogginlägg som en proffs.

Gå först till din WordPress-instrumentbräda, till avsnittet Inlägg. Klicka sedan på knappen Lägg till ny i det övre vänstra hörnet. Detta öppnar upp ett nytt bloggutkast. Ange en ny titel i den övre rutan och klicka sedan på Spara utkast-knappen till höger.

skapa WordPress-blogginläggSå ser ditt blogginlägg ut när du redigerar det. Du kan lägga till rubriker, bilder eller andra element – kom ihåg att alltid klicka på knappen Spara utkast en gång’Vi har gjort förändringar!

Nedan är det avsnittet där du kan lägga till ditt huvudsakliga blogginnehåll. Du borde inte’t tycker det är för svårt – lägg bara till avsnitt i den ordning du vill att de ska visas på din sida. Textrutor är superenkliga, och det är också att lägga till bilder.

Topptips! Inlägg och sidor är olika trots att de låter ganska lika! Vi’Jag pratar lite mer om sidor i nästa avsnitt.

Du kan antingen skriva ditt inlägg direkt i WordPress, eller skriva det någon annanstans och kopiera det till textblock en gång’är redo. Se till att du förhandsgranskar ditt inlägg när du går, så att allt är där det ska vara.

När du’är redo att dela ditt inlägg och tryck på knappen Publicera!

Innan du går vidare till nästa steg, se till att du gör det’ve:

 • Tänkte på vad som gör din blogg unik
 • Skapade en plan att följa för att hålla din blogg på rätt spår
 • Började skriva innehåll för din blogg

6

Anpassa din blogg’s Inställningar

Även om vi hatar att dra dig ifrån att skriva allt det fantastiska innehållet finns det några jobb kvar att göra innan din blogg är helt klar. Den nästa man vänder dig till är att anpassa din blogg’s inställningar.

Anpassningen går långt utöver att justera ditt tema’s design. Du’har också kontroll över dina inställningar, från din blogg’s hemsida till sina kommentarer. Ganska viktiga grejer, eller hur? Låta’s kommer till det.

Lägga till en navigationsmeny

Människor som besöker din blogg för första gången är som turister på semester – de vill ha det bra, och för att göra det behöver de några skyltar och kartor för att hjälpa dem hitta vägen. De behöver en navigationsmeny för att utforska din blogg!

Gå till instrumentpanelen, gå till avsnittet Utseende och klicka sedan på alternativet Menyer från listan som visas. Detta tar dig till sidan där du kan hantera dina menyinställningar. Ge först din meny ett namn – dina besökare vann’t se detta, det’s bara för din egen referens – och klicka på Skapa meny.

Nu kan du redigera dina menyinställningar, som berättar WordPress var du vill att din navigationsmeny ska visas. De flesta navigationsmenyer visas i sidhuvudet – för att ställa in detta, välj ett primärt alternativ. Om du kan’t se detta, prova alternativ som Main eller Top.

lägga till navigationsmenyn wordpress bloggHär kan du se hur du skapar din navigationsmeny kommer att se ut i din instrumentpanel.

Efter det behöver du bara lägga till några sidor till din meny!

Detta är ganska enkelt – använd sidofältet till vänster för att markera rutorna på sidorna du vill lägga till, klicka bara på Lägg till i menyn. Du kan lägga till länkar till sidor, inlägg, anpassade länkar och kategorier.

Du kan anpassa namnen på sidorna i menyn och dra dem till en annan ordning.

Lägga till en hemsida

WordPress visar en lista över dina senaste blogginlägg på din webbplats’s hemsida. Du gör inte’t behöver göra något för att skapa den här sidan, som WordPress skapar och uppdaterar automatiskt det åt dig.

Men om du vill ha en statisk hemsida – en som inte gör det’t fortsätter att ändras varje gång du lägger till ett nytt inlägg – då du’Jag måste lägga till det själv. Detta är bäst om du’kombinerar en blogg med en affärssida och behöver en fast hemsida som förklarar vad din webbplats handlar om.

För att skapa den här statiska hemsidan, gå bara till avsnittet Sidor i instrumentpanelen och klicka på Lägg till ny. Ge din sida en titel och lite innehåll och tryck sedan på knappen Publicera.

lägg till ny sida till wordpress bloggAtt lägga till en ny sida är superlätt. Klicka bara på Lägg till nytt, skapa ditt innehåll och klicka sedan på knappen Publicera. Topptips! För att inkludera en sida som fortfarande visar dina blogginlägg och din statiska hemsida, lägg bara till en ny sida. Titel det något som ‘blogg’, och don’o oroa dig för att fylla det med innehåll – bara namnge det och tryck på Publicera.

Gå nu till dina läsinställningar i instrumentpanelen. Där det står ‘Din hemsida visas’, du måste klicka ‘En statisk sida’ – Det finns två alternativ under där du kan ställa in dina sidor. Du måste välja din nya statiska sida som du just skapade och ställa in den som hemsidan.

wordpress blogginställning statisk hemsidaDetta är sidan Läsinställningar där du måste välja den statiska hemsidan du vill ha för din blogg!

Om du också skapade en ny bloggsida för att visa dina senaste blogginlägg, gå till alternativet under, märkt ‘Inlägg sida’, och välj den här nya bloggsidan.

Detta kommer att ersätta din gamla hemsida med en ny statisk version, samt skapa en ny sida att visa nya blogginlägg på. Kom ihåg att klicka på Spara och du’allt är gjort!

Lägga till / inaktivera kommentarer

När du’När du publicerar mördareinnehåll vill du att folk ska dela sina tankar och svar på ditt skrivande. Ett av de bästa sätten att uppmuntra till detta är att ha kommentarer på din webbplats!

Du hanterar dina kommentarinställningar från din WordPress-instrumentpanel – gå till dina inställningar och gå sedan till Diskussionssida för att se hur dina kommentarer för närvarande är inställda.

Wordpress blogg kommentarer inställningarPå diskussionssidan kan du hantera din webbplats’s kommentarinställningar.

Du’Jag hittar en rad kryssrutor med olika alternativ som låter dig hantera dina standardartikelinställningar såväl som andra kommentarinställningar. Det är här du bestämmer om folk måste ange sitt namn och e-post när de lämnar en kommentar, eller om du vill ha e-postmeddelanden när någon kommenterar.

Du kan ställa in om kommentarer behöver godkännas innan de visas på din blogg, eller om folk kan publicera sina tankar direkt på dina artiklar. den’Det är vanligtvis en bra idé att filtrera kommentarer, eftersom det hjälper till att förhindra skräp från att röra upp din webbplats.

Du kan också stoppa att kommentera nya artiklar i avsnittet Diskussion, men om du vill ta bort kommentarer på befintliga sidor,’Jag måste gå till kommentaravsnittet på din instrumentpanel.

kommentarsida wordpress bloggKommentarsidan är lätt att hitta i din WordPress-instrumentpanel. Detta exempel gör det inte’Jag har inga kommentarer än, men du kan se var de är’d visas!

Det är här människorna’s kommentarer kommer att visas – oavsett om de’åter väntar på godkännande eller har publicerats – och där du kan ta bort eller svara på personer’s meddelanden. Ganska cool!

Om du vill ta bort, godkänna eller godkänna ett stort antal kommentarer åt gången klickar du på alternativet Massa åtgärder längst upp till vänster på sidan. Det här är mycket praktiskt om du’har en sanering – för många kommentarer kan bromsa dina sidor, så hålla ett öga på dina populära inlägg!

Allmänna Inställningar

Dina allmänna inställningar är där du har grundläggande information om din blogg. Detta täcker saker som din webbplatsadress, vilken tidszon du är’igen och hur du vill att tid och datum ska visas.

den’Det är värt att bekanta dig med detta avsnitt och se till att allt fylls ut precis som du vill.

Innan du går vidare till nästa steg, se till att du gör det’ve:

 • Lade till en navigationsmeny för att hjälpa användare att hitta sin väg runt din blogg
 • Lade till en statisk hemsida (om du behöver en)
 • Hanterade dina kommentarinställningar
 • Bekanta dig med dina allmänna inställningar och såg till’alla är exakta

7

Installera bloggningsprogram

Nu du’har slutfört behärska alla dina inställningar kan du återgå till några roliga delar av bloggningen. Nästa, det’det är dags att få några plugins för att verkligen göra din blogg pop!

Vad är plugins?

Plugins är som appar – du installerar plugins för att lägga till eventuella extra funktioner som din blogg kanske saknar. Till exempel kan du installera ett plugin för att lägga till ett kontaktformulär på en sida eller välja ett plugin som’Jag hjälper dig att hantera din SEO.

wordpress blogg pluginsDu kan söka efter plugins i WordPress Plugin Directory.

Hur mycket kostar plugins?

Medan vissa plugins är gratis, kommer vissa till ett pris, som kan variera var som helst mellan $ 5 och $ 100. Vissa plugins har engångsavgifter, medan andra fungerar prenumerationsbaserat. Detta betyder det’är ganska svårt att fastställa ett specifikt pris, eftersom det beror på vad du väljer.

Rekommenderade plugins

Det finns hundratals (om inte tusentals) bloggplugins där ute, men här är bara några av de populära som du kanske vill undersöka:

 • Yoast SEO: Detta är den bästa plugin för att hjälpa din blogg att rangordna i sökmotorer, eftersom den ganska mycket hanterar din SEO för dig och gör det superlätt för dig att hantera. Du kan börja gratis eller anmäla dig till premium för $ 89.
 • Ryggraket: En annan plugin som’som används på alla typer av webbplatser, hanterar Jetpack säkerhet, prestanda och webbplatshantering. Det byggdes av Automattic, så du vet det’Jag kommer att vara bra kvalitet. Du kan använda den gratis eller välja en betald plan från $ 3,50 per månad.
 • Everest Forms: Detta ger dig ett enkelt sätt att skapa alla typer av formulär för din blogg – det mest tilltalande är kontaktformer, så att dina läsare kan komma i kontakt med dig! Ännu bättre, det’är helt gratis att använda.

Topptips! Även om det finns tusentals plugins där ute att välja mellan, don’t installera för många på din webbplats, eftersom det kan bromsa dina laddningshastigheter. Detta vann’t ger dig några fördelar med dina läsare eller med Google. där’ingen regel om hur många du ska installera, men högst 20 verkar förnuftigt.

Hur du installerar plugins

Så hur installerar du dessa plugins? Det enklaste sättet är att gå rakt mot din WordPress-instrumentpanelen och sedan gå till avsnittet Plugins. Klicka på Lägg till nytt – skriv sedan bara in det plugin du vill installera.

plugininstallation från wordpressNär du klickar på Lägg till nytt, du’Jag kommer att se den här sidan, där du kan söka efter det plugin du vill installera.

När du hittat plugin du’igen, klicka på Installera nu och vänta på att WordPress laddar ner plugin. Efter det behöver du bara klicka på länken Aktivera plugin och njuta av ditt nya plugin!

Innan du går vidare till nästa steg, se till att du gör det’ve:

 • Undersökte vilka plugins som är bäst för din blogg
 • Kontrollerade om de’är gratis eller premium
 • Installerade dina valda plugins

8

Ställ in Google Analytics

den’Det är mycket bra att skryta med dina vänner om hur bra din blogg klarar sig, men skulle inte’Det är bra att ha några faktiska bevis för att säkerhetskopiera din blogg’s awesomeness?

Google Analytics är det bästa sättet att spåra framgången för din blogg. Det ger dig rapporter om hur människor interagerar med din webbplats, med information om hur många som besöker varje sida, hur länge de spenderar på din webbplats och mycket mer.

Denna information är ovärderlig för att mäta vad du’du gör bra, och vad du kan göra bättre – om du vill att din blogg ska lyckas på lång sikt är det ett måste att ha Google Analytics.

Så, hur gör du för att sätta upp det? För att få Google Analytics-rapporter direkt till din WordPress-instrumentpanel, du’Jag måste installera det. Det bästa och mest problemfria sättet att göra detta är att använda plugin MonsterInsights, som leder dig genom processen. (Och don’o oroa dig: både Google Analytics och MonsterInsights kommer med gratisversioner.)

Skapa först ett Google Analytics-konto – du’Jag får ett spårnings-ID, som du behöver notera. Följ sedan stegen som MonsterInsights uppmanar (det’Jag kommer att involvera att du anger det spårnings-ID) och du’Jag har Google Analytics inom kort.

Innan du går vidare till nästa steg, se till att du gör det’ve:

 • Skapade ett Google Analytics-konto
 • Noterade din spårnings-ID-kod
 • Installerat Google Analytics i din blogg (att använda ett plugin som MonsterInsights är det enklaste sättet!)

9

Pågående uppdateringar

Även om uppdatering av ditt innehåll regelbundet är en av huvudfaktorerna för att driva en framgångsrik blogg, finns det några andra, mer bakom kulisserna du behöver för att hålla dig uppe även.

uppdateringar

Det viktigaste du behöver hålla koll på är WordPress-uppdateringar. Det här är oerhört viktigt – inte försumma dina uppdateringar!

WordPress släpper regelbundna uppdateringar till sin plattform för att hålla den igång smidigt, fri från buggar och prestera högst upp i sitt tekniska spel. Om du inte gör det’t uppdatera din webbplats för att hålla jämna steg med dessa uppdateringar, din blogg blir föråldrad och sårbar för säkerhetsbrott och irriterande problem.

Det finns olika typer av uppdateringar – mjukvaruuppdateringar är de viktigaste du behöver för att stanna ovanpå medan du’Jag måste också göra det uppdatera dina plugins och tema då och då. Du’Vi blir varnade i din WordPress-instrumentpanel när dessa uppdateringar krävs.

värd

Ett annat viktigt område att komma ihåg är din blogg’s värd. Om du inte gör det’t har automatisk förnyelse aktiverad, se till att du förnyar din plan i tid, eller så riskerar du att din webbplats går ner.

Håll koll på din blogg’framsteg – är detta fortfarande rätt värdplan för dig? Behöver du en mer avancerad plan med bättre funktioner? Att ställa dessa frågor bör se till att din blogg inte gör det’t blir för stor för sina stövlar och vann’t börja krascha eftersom det’s på en begränsande värdplan.

Säkerhetskopior

den’är också en bra idé att göra regelbundna säkerhetskopior av din blogg. Din värdleverantör kan inkludera gratis säkerhetskopior i din plan, men vi’d rekommenderar alltid att göra extra säkerhetskopior för dig själv, för fall.

Säkerhetskopiera alltid din webbplats innan du byter teman eller uppdaterar till den senaste versionen av WordPress – säkra före det osäkra!

Det enkla alternativet

Om du inte gör det’Om du inte håller på med detta pågående underhåll kommer din blogg att snubla och falla innan den har en chans att lyckas. den’är ledsen, men sant!

Tack och lov är webbplatsbyggare ett enklare alternativ eftersom de tar hand om din webbhotell, säkerhet och uppdateringar åt dig. Vi’säger inte det’är rätt för alla, men det är ett alternativ om du vill ha en enklare bloggliv.

Innan du går vidare till nästa steg, se till att du gör det’ve:

 • Sökte efter eventuella uppdateringar du kan behöva installera
 • Noterade din värdplan’s förnyelsedatum eller aktiverat automatisk förnyelse
 • Säkerhetskopierade din blogg

Vidare information

 • Vill du ha något lättare? Läs vår recension av Enklaste webbplatsbyggare för ett snabbare sätt att börja blogga.
 • Jämför de bästa webbplatsbyggarna i vår Jämförelsediagram för webbplatsbyggare.

10

Väx din blogg

Att publicera ditt första inlägg är en fantastisk känsla. Du träffar Publicera i en rusning av nerver och upphetsning, och du tycker att detta är den bästa känslan någonsin. Snart nog, du’Vi har fått felet – och du vill veta, hur kan jag ta detta till nästa nivå?

den’det är dags att driva upp din blogg och gå till de virtuella stjärnorna.

SEO

Här är vi tillbaka till den ibland irriterande sökmotoroptimeringen. Sanningen är att utan blogg gör din blogg inte’Det finns en chans att bli hittad av någon annan än din bästa vän och din mormor. Visst, de kan vara dina största fans, men du gör inte’Jag vill att de ska vara dina enda fans.

Den där’där SEO kommer in. Installera plugin-programmet Yoast SEO direkt – Över 5 miljoner människor har redan laddat ner den, så du måste hålla jämna steg med den tävlingen!

yoast seo wordpress blogg pluginYoast SEO-pluginet är viktigt för att få ut mesta möjliga av din blogg’s SEO potential.

Identifiera nyckelord du vill ranka för och länka sedan till andra sidor i din blogg, plus andra webbplatser med relevant, kvalitetsinnehåll. där’är för mycket att täcka här, men det finns några fantastiska checklistor och SEO-guider där ute – vi’Länka till några nedan för att komma igång!

Vidare information

 • Kolla in den här beskrivningen av Backlinko-artikeln Google’s 200 Rankingfaktorer för en fullständig SEO-introduktion.
 • Har du hört rykten om WordPress’ SEO-färdigheter? Läs vår Webbplatsbyggare SEO vs WordPress SEO jämförelse för att sortera myter från sanningar.

E-postlistor

Att skapa en adresslista för att interagera med dina läsare är ett bra sätt att göra fortsätta engagemang, och föra läsarna tillbaka till din blogg om och om igen. E-post kan låta föråldrad, men det’är fortfarande ett massivt effektivt sätt att hålla dina läsare intresserade och uppdaterade med din webbplats.

Det bästa sättet att göra detta är att installera ett plugin som Thrive Leads, som kommer med anpassningsbara former, analyser, animationer och massor av andra funktioner.

Uppmuntra människor att registrera sig på din e-postlista – det finns många olika sätt du kan få människor att registrera sig, inklusive uppmaningar, popup-fönster och kontaktformulär. Var försiktig så att du inte bombarderar dina läsare, men annars kan de bli irriterade och lämna!

Du kan använda din e-postmarknadsföring för att varna läsarna om nytt innehåll, marknadsföra specialerbjudanden, evenemang eller nyheter och till och med släppa speciellt innehåll som’är exklusivt för dina e-postmottagare.

Sociala media

Sociala medier är en kraftfull plattform för att odla din blogg – förutsatt att du använder den rätt!

Don’t försöka dela dina inlägg på så många sociala plattformar som du kan – Välj istället några utvalda som du tycker passar din blogg. Tänk på din målgrupp och vilken social plattform de har’är det mest troligt att jag använder det mest.

Som alltid, du kan installera ett plugin som hjälper dig med din sociala mediedelning – du kan till och med ställa in automatiserad delning för nya inlägg, vilket ger dig mer tid att skriva.

Bädda in länkar till dina sociala mediekonton på din blogg, eftersom det gör det enkelt för dina läsare att följa dig och interagera med din blogg genom att dela den på sina egna sociala sidor. Du kan till och med bädda in ett levande socialt flöde på din blogg, så att människor inte gör det’t måste faktiskt lämna din webbplats för att se vad du gör’har varit upp till!

Topptips! Se till att behålla alla konton du länkar till professionella och relevanta – det’är värt att skapa ett separat konto för din blogg, snarare än att använda ett personligt konto.

Nätverk

Kommer du ihåg när vi nämnde kontakten med andra bloggare? Förlåt oss för att vi upprepade oss själva, men vi’kommer att gå igenom den punkten!

Nå ut till andra bloggare i din nisch, och använd dessa anslutningar för att hjälpa varandra. Du kan prata om dessa bloggar i dina egna inlägg, som deras artiklar, eller till och med dela dina favoritinlägg på dina sociala medier. Förhoppningsvis de’Jag kommer att återge förmånen!

Det här är ett bra sätt att hitta nya läsare och lära känna dig i rätt bloggcirklar.

Innan du går vidare till nästa steg, se till att du gör det’ve:

 • Installerade ett SEO-plugin
 • Skapade en e-postlista
 • Delade din blogg på sociala medier
 • Började skapa anslutningar med andra bloggare

Hur man startar en WordPress-blogg: Sammanfattning

Den där’s it – dig’är redo att gå!

Vi vet det’s mycket information att ta in, så låt’s har en snabb sammanfattning av stegen du’har tagit för att komma hit:

 1. Köp ett domännamn för din blogg
 2. Registrera dig hos en WordPress-värdleverantör
 3. Installera WordPress
 4. Välj ett tema för din blogg
 5. Lägg till din blogg’s innehåll
 6. Anpassa din blogg’s inställningar
 7. Installera bloggplugins
 8. Ställ in Google Analytics
 9. Pågående uppdateringar
 10. Väx din blogg

Du’Jag tar upp dina egna topptips, tricks och färdigheter när du går, men den här guiden kommer att fungera som springbrädan för din bloggresa. Vi’Vi har bevisat att det inte går att starta en blogg på WordPress’Det måste vara hårt arbete – säkert, där’är mycket att tänka på, men om du’gå igenom utmaningen, vi känner dig’Jag kommer att njuta av varje steg.

Om utmaningen att starta en blogg räcker utan tanken på att vara värd, installera plugins och köra uppdateringar, don’t oroa dig. WordPress är bra, men det’är inte för alla. Varför inte prova en webbplatsbyggare istället? Då behöver du bara registrera dig och börja skriva.

Alla borde ha chansen att starta sin egen blogg, och vi’är här för att göra det enkelt för dig att få dina idéer online. Vi vann’låtsas dig’Jag publicerar din blogg på en enda eftermiddag, men förhoppningsvis du’Jag älskar varje minut du lägger in din WordPress-blogg live.

Kom tillbaka och berätta för oss hur du går!

Har du skapat en blogg på WordPress? Låt oss veta dina tankar, tips och knep i kommentarerna nedan!

Vanliga frågor

Hur kan nybörjare tjäna pengar på att blogga?

Tjäna pengar på din webbplats är inte’t bara för etablerade bloggare – varför borde det inte’t nybörjare komma med på actionen också? Ett av de bästa sätten för nybörjare att tjäna pengar via sin blogg är med affiliate-marknadsföring, där ett annat företag betalar dig för att marknadsföra sina tjänster. Andra sätt inkluderar att sälja produkter, springa kurser och visa annonser på din webbplats.

Läs mer om hur man tjänar pengar på en webbplats i vår djupgående guide.

Jag gör inte’t som min värdleverantör. Kan jag byta?

ja! den’är inte alltid superenkelt, men du kan byta värdleverantörer om du’är inte nöjd med din nuvarande tjänst. Många leverantörer erbjuder till och med en gratis migrationstjänst för att göra byten så enkel som möjligt. Oavsett om du väljer den här metoden, eller manuell överföring, ska du alltid säkerhetskopiera din webbplats först.

Tänker du byta? Kolla in vår jämförelsediagram för webbhotelltjänster för att hitta den bästa leverantören för dig.

Jag vill börja blogga snabbt – kan du rekommendera en webbplatsbyggare istället?

Ja självklart! Om du’är inte riktigt redo att starta din blogg med WordPress, det finns många alternativ att välja mellan. Börja med att utforska WordPress.com, som är utformat enbart för bloggning, kolla sedan in Weebly och Wix. De’alla är mycket lättare att använda än WordPress.org, komma med gratisplaner och ha fantastiska bloggverktyg inbyggda.

Läs vår recension av de bästa bloggplattformarna för att se hur dessa byggare jämför med WordPress.org.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me