WordPress versus Drupal

Een contentmanagementsysteem (CMS) is een dashboard waarmee u uw website kunt bijwerken en gemakkelijk kunt onderhouden door inhoud, site-ontwerpelementen, speciale pagina’s en blogposts toe te voegen.


Een van de meest gevestigde keuzes voor een CMS is WordPress, een enorm populair blogplatform – zo populair zelfs dat tientallen miljoenen websites over de hele wereld er door worden aangedreven. Een andere naam die je tegenkomt is Drupal, een langdurig open source-project dat misschien niet zo populair is als WordPress, maar dat een hogere mate van flexibiliteit biedt voor het maken van websites. Veel mensen, vooral webontwikkelaars, waarderen Drupal’s meer barebones-benadering in vergelijking met WordPress.

Beslissen welk CMS u moet gebruiken, kan een verwarrende taak zijn als u dat doet’zijn niet bekend met de kenmerken van elk systeem. In dit artikel hebben we’Ik ga diep in op de voor- en nadelen van zowel WordPress als Drupal, zodat je zeker kunt zijn van je website’s fundament.

Voors en tegens van WordPress en Drupal

Voor- en nadelen van WordPress

Voor-en nadelen
Gratis te gebruiken Vrij regelmatige updates waar u bovenop moet blijven
Meest populaire CMS Uitnodigend doelwit voor kwaadwillende hackers
Breed scala aan thema’s en plug-ins

Voors en tegens van Drupal

Voor-en nadelen
Gratis te gebruiken Afgestemd op technische gebruikers
Makkelijk te begrijpen CMS Modules en thema’s toevoegen is niet eenvoudig
Een verscheidenheid aan visuele thema’s Drupal-updates zijn lastig
Basiskennis van codering vereist om berichten te uploaden

WordPress en Drupal: een overzicht

Terwijl je een webontwikkelaar zou kunnen betalen om een ​​statische website te maken die daar gewoon zit zonder echte updates, dat wel’is niet erg praktisch in deze tijd. De meeste bedrijven willen inhoud toevoegen via hun blogs en hun startpagina in een oogwenk kunnen bijwerken om een ​​verkoop of ander evenement te promoten.

Dat’waar een CMS zoals WordPress of Drupal binnenkomt. Een CMS biedt de basishulpmiddelen om inhoud te creëren en het algemene uiterlijk van een website te veranderen.

Zowel WordPress als Drupal zijn open source-projecten die u gratis kunt downloaden en installeren op uw server naar keuze. Veel webhosts hebben ook installaties met één klik voor beide systemen, waardoor u sneller aan de slag kunt dan met het zelf installeren en configureren van alle verschillende onderliggende componenten.

Van de twee systemen’Het lijdt geen twijfel dat WordPress verreweg de meest dominante is – in feite wordt meer dan 32 procent van alle websites online aangedreven door WordPress, volgens WordPress.com. Het’wordt gebruikt voor alles, van persoonlijke blogs tot e-commercesites, nieuwssites zoals BBC America en TechCrunch, en tv-netwerken zoals AMC.

Drupal is ondertussen niet in de buurt van WordPress’ niveau van populariteit. Volgens het bedrijf draaiden vanaf september 2019 iets meer dan 1 miljoen websites met Drupal’is niet zo populair, het’is net zo goed in staat om krachtige websites te draaien – het’s gebruikt op de officiële website voor bijvoorbeeld de Emmy Awards, evenals NASA.gov en Entertainment Weekly.

Makkelijk te gebruiken

Een van de belangrijkste zaken waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een CMS, is of een bepaald systeem al dan niet eenvoudig te gebruiken is. Maar als het gaat om WordPress en Drupal, hangt de balk voor wat gemakkelijk (en niet zo gemakkelijk) te gebruiken is af van het stadium van ontwikkeling dat je hebt’zijn bezorgd over.

WordPress

WordPress-editor

Om aan de slag te gaan met WordPress, moet je eerst een webhost vinden. U kunt vaak gratis beginnen op WordPress.com – u echter’Ik merk dat uw mogelijkheden om uw site te bewerken en aan te passen beperkt zijn.

De meeste webhosts bieden WordPress-installaties met één klik die voor al het harde werk zorgen, zodat u binnen enkele minuten aan de slag kunt. Deze hosts zullen u ook begeleiden bij het toevoegen van een domein (vaak gratis inbegrepen). Als de installatie klaar is, ben jij’Ik heb een website met het standaard WordPress-thema geïnstalleerd.

Het thema wijzigen is net zo eenvoudig als het aanwijzen en klikken op het gewenste ontwerp via de ingebouwde themagalerij. U kunt ook relatief eenvoudig thema’s van websites van derden toevoegen.

Het nadeel is dat zonder deze thema’s aan te passen, je site er uiteindelijk uitziet als elke beginnende blog. Het aanpassen van uw thema vereist op zijn minst enige kennis van CSS, maar om een ​​echt professionele en originele uitstraling aan uw website te geven, moet u’Ik heb een ontwerper nodig die bekend is met het bouwen van WordPress-thema’s.

Zodra de site is gebouwd en het thema is geïnstalleerd, is het beheren van de site uiterst eenvoudig. Alles begint vanaf het CMS-dashboard, dat duidelijk is gelabeld, waardoor het gemakkelijk is om door de linkernavigatiekolom te navigeren. Ondertussen is het toevoegen van officiële plug-ins een simpele aanwijzing.

Drupal

Drupal-editor

Aan de slag gaan met Drupal is niet zo eenvoudig, ook al is het mogelijk om Drupal via de meeste webhosts te installeren. Wanneer u voor het eerst een Drupal-site opzet, zijn er problemen waarmee u mogelijk te maken krijgt die u zou vermijden bij een WordPress-installatie met één klik. Mogelijk moet u bijvoorbeeld configureren en inloggen op een MySQL- of MariaDB-database. Als dit allemaal klinkt als een stel mumbo jumbo voor jou, dan zijn wij’d raad zeker aan om de WordPress-optie te nemen!

Mogelijk moet u ook uw server configureren om uploads af te handelen via het bestandsoverdrachtprotocol (FTP), een belangrijke methode voor het toevoegen van plug-ins (genaamd ‘modules’ in Drupal-speak) en nieuwe thema’s op uw site. Als u zich niet op uw gemak voelt bij het rondhangen op de opdrachtregel om onvermijdelijke database- en FTP-configuratieproblemen op te lossen, moet het instellen van Drupal aan een ontwikkelaar worden overgelaten.

Zodra de site actief is, Drupal’s CMS is relatief eenvoudig te gebruiken, maar niet zo eenvoudig als WordPress. Om bijvoorbeeld een nieuwe blogpost toe te voegen’d klik op Inhoud > Content toevoegen > Artikel. Dat’is niet erg moeilijk, maar het is iets minder voor de hand liggend dan de WordPress-aanpak.

Drupal gebruikt nog steeds een meer traditionele bewerkingsbox, met bovenaan een eenvoudig menu voor het schrijven van tekst. Dit is een veel eenvoudigere aanpak dan de nieuwe WordPress-blokken, hoewel het het moeilijker maakt om dingen te veranderen. Het grootste nadeel van Drupal is dat jij’ll moet de basis HTML-code kennen om basisopmaak te doen, zoals het toevoegen van titels / ondertitels (H1s, H2s, H3s etc.), en om afbeeldingen, tabellen of lijsten toe te voegen. Dit maakt het proces behoorlijk tijdrovend.

De beheeropties onder het Drupal-bewerkingsvak zijn heel eenvoudig en ongecompliceerd te gebruiken. Het vak biedt tags, opties voor het linken van menu’s, instellingen voor opmerkingen en promotie-opties direct onder het tekstbewerkingsgebied. Drupal’s revisies zijn ook gemakkelijker te vinden en te gebruiken dan dezelfde optie op de huidige versie van WordPress.

Een laatste pluspunt voor Drupal is dat je kunt beginnen met het rechtstreeks op de website bewerken van elementen terwijl je bent ingelogd. Als je dat niet doet’hoe het voettekstbericht eruit ziet, je kunt er bijvoorbeeld overheen bewegen, op het potloodpictogram klikken, de menuoptie kiezen en Drupal brengt je rechtstreeks naar waar je heen moet binnen het CMS.

WordPress vs Drupal – Gebruiksgemak: oordeel

Hoewel Drupal leuk is, gaat het voordeel voor gebruiksgemak over het algemeen naar WordPress – en dat ook’s niet eens dichtbij. WordPress is eenvoudiger in te stellen en de meeste webhosts weten precies wat ze moeten doen om u probleemloos op weg te helpen. Drupal heeft een aantal leuke elementen in zijn CMS, maar over het algemeen is WordPress de gemakkelijkste tool om te gebruiken.

Themaontwerp en aanpassing

Het uiterlijk van uw site is een belangrijk onderdeel van elke nieuwe online onderneming. Zowel WordPress als Drupal gebruiken thema’s om uw site te ontwerpen, maar elk heeft een nogal andere benadering.

WordPress

Daar’Het lijdt geen twijfel dat WordPress veel meer thema’s heeft dan Drupal, met ongeveer 30.000 beschikbare thema’s. Klikken op Verschijning > Thema’s > Nieuw toevoegen brengt je naar een volledige galerij met duizenden thema’s om uit te kiezen, met betaalde en gratis opties. Zodra u een thema heeft gevonden dat u bevalt, kunt u dit toevoegen door erop te klikken Installeren, en dan Activeren om het levend te maken. Dat’is het vrijwel.

Het gebruik van een generiek WordPress-thema is dat echter vaak niet’t de beste aanpak. Het kan worden geleverd met filler-inhoud, zoals links naar een voorbeeldpagina of een banner die zegt “voeg hier de naam in.”

Alles veranderen is eenvoudig genoeg door naar te gaan Verschijning > Aanpassen. In deze sectie kunt u vooraf bepaalde functies in het thema bewerken, zoals het toevoegen van koptekstafbeeldingen en het wijzigen van de site’s kleurenthema’s en het toevoegen van menu’s.

Die opties zijn echter erg eenvoudig. Om dieper op de site in te gaan’s thema’s, jij’Ik moet CSS, HTML en wat PHP begrijpen – een programmeertaal die WordPress-sites aanstuurt.

WordPress thema-editor

Als je wat webontwikkeling hebt, dan kun je deze bestanden misschien zelf bewerken vanuit het WordPress CMS – maar echt, bedrijven moeten een ontwikkelaar inhuren om een ​​thema te bewerken, of zelfs een geheel nieuw thema maken.

Drupal

Het wijzigen van thema’s in Drupal zou net zo eenvoudig moeten zijn als WordPress, maar het is’s niet. Eerst moet je ervoor zorgen dat je server’s FTP-instellingen zijn correct gerangschikt, omdat u een nieuw thema rechtstreeks naar uw server moet uploaden.

Drupal thema's

We hadden het moeilijk om een ​​nieuw thema naar onze testserver te uploaden, waarbij Drupal werd uitgevoerd via een installatie met één klik op een cloudhostingprovider. De eenvoudigste oplossing voor ons was om het externe programma FileZilla te gebruiken, dat als een charme werkte; uploaden via FileZilla vereist echter technische kennis van het navigeren op de server’s bestandsstructuur en hoe u een bestand kunt uitpakken vanaf de opdrachtregel. Het is geen methode die we’d adviseren voor beginners, maar het kan zijn dat je geen keus hebt als de ingebouwde Drupal-uploadmethode niet werkt.

Zodra je het thema hebt geïnstalleerd, is het wisselen van thema in Drupal net zo eenvoudig als WordPress en vereist het een paar klikken. Jij weer’Ik moet de standaardversie van het thema bewerken met Drupal’s ingebouwde tools om generieke pagina’s en koppen te verwijderen, maar dit kan gewoon door naar te gaan Verschijning en het selecteren van de Instellingen optie onder uw huidige thema.

Er zijn momenteel ongeveer 2800 Drupal-thema’s – veel minder dan WordPress vanwege de kleinere gebruikers- en ontwikkelaarsbasis. Toch heb je gewonnen’het ontbreekt aan opties. Net als WordPress zijn er zowel gratis als betaalde Drupal-thema’s beschikbaar.

WordPress vs Drupal – Thema’s: oordeel

WordPress wint opnieuw. Daar’Het valt niet te ontkennen dat het aantal thema’s, het aanpassingsniveau en het aantal ontwikkelaars dat bekend is met WordPress veel groter is dan Drupal. Het’Het is gemakkelijk genoeg om een ​​ontwikkelaar te vinden om een ​​Drupal-thema voor u te ontwerpen, maar als het gaat om gebruiksgemak – en de algemene kans om het exacte thema te krijgen dat u wilt – is WordPress de beste keuze.

Plug-ins

Een van de belangrijkste kenmerken van zowel Drupal als WordPress is de mogelijkheid om plug-ins toe te voegen, of wat Drupal noemt ‘modules’. Plug-ins voegen functies toe zoals meer SEO-controle, moderatie van opmerkingen, bezoekersstatistieken en andere functies achter de schermen. Welk platform u ook gebruikt, u zult onvermijdelijk enkele plug-ins moeten toevoegen om uw website te laten draaien.

WordPress

Het ecosysteem van de WordPress-plug-in is enorm en de meeste zijn beschikbaar met slechts een paar klikken van het WordPress CMS. Er zijn betaalde en gratis opties, net als bij de thema’s, met meer dan 50.000 plug-ins beschikbaar. Betaalde opties kunnen variëren van slechts een paar dollar tot $ 100 of meer, met eenmalige betalingen of jaarlijkse abonnementen.

Smart Slider 3 is bijvoorbeeld een plug-in waarmee u eenvoudig diavoorstellingen aan uw website kunt toevoegen. De ontwikkelaars hebben een eenmalige vergoeding van $ 35. Ondertussen brengt Automattic, het bedrijf dat WordPress.com runt, jaarlijks $ 39 in rekening voor zijn back-up- en beveiligingsplug-in.

Drupal

Om aan de slag te gaan met WordPress, moet je eerst een webhost vinden. U kunt vaak gratis beginnen op WordPress.com – u echter’Ik merk dat uw mogelijkheden om uw site te bewerken en aan te passen beperkt zijn.

De meeste webhosts bieden WordPress-installaties met één klik die voor al het harde werk zorgen, zodat u binnen enkele minuten aan de slag kunt. Deze hosts zullen u ook begeleiden bij het toevoegen van een domein (vaak gratis inbegrepen). Als de installatie klaar is, ben jij’Ik heb een website met het standaard WordPress-thema geïnstalleerd.

Het thema wijzigen is net zo eenvoudig als het aanwijzen en klikken op het gewenste ontwerp via de ingebouwde themagalerij. U kunt ook relatief eenvoudig thema’s van websites van derden toevoegen.

Het nadeel is dat zonder deze thema’s aan te passen, je site er uiteindelijk uitziet als elke beginnende blog. Het aanpassen van uw thema vereist op zijn minst enige kennis van CSS, maar om een ​​echt professionele en originele uitstraling aan uw website te geven, moet u’Ik heb een ontwerper nodig die bekend is met het bouwen van WordPress-thema’s.

Zodra de site is gebouwd en het thema is geïnstalleerd, is het beheren van de site uiterst eenvoudig. Alles begint vanaf het CMS-dashboard, dat duidelijk is gelabeld, waardoor het gemakkelijk is om door de linkernavigatiekolom te navigeren. Ondertussen is het toevoegen van officiële plug-ins een simpele aanwijzing.

WordPress vs Drupal – Plug-ins: oordeel

WordPress wint opnieuw. Er zijn gewoon veel meer opties beschikbaar en ze zijn gemakkelijker te gebruiken en te installeren.

Prijzen

Zowel Drupal als WordPress zijn technisch gratis te gebruiken, maar de onvermijdelijke bijbehorende kosten zijn dat niet’Het komt niet alleen met de software – er zijn ook kosten verbonden aan ontwikkeling en hosting.

WordPress

WordPress-hosting kost slechts een paar dollar per maand, of komt in de vorm van premium hostingplannen die honderden dollars kunnen kosten. Het hangt er echt van af wat voor soort hosting je nodig hebt. Bekijk ons ​​artikel over de beste WordPress-hosts voor meer informatie.

De kosten voor het ontwikkelen van WordPress-sites kunnen ook sterk variëren. Als je een betaald thema wilt gebruiken’s al is ontworpen, en vervolgens maatwerk doorgeeft aan uw eigen personeel, kunt u gemiddeld $ 50 tot $ 100 betalen voor een betaald thema. Het inhuren van een ontwerper om een ​​origineel websitethema te maken, kan sterk variëren in prijs, afhankelijk van de individuele ontwikkelaar die u vindt.

Drupal

Drupal kan, net als WordPress, slechts een paar dollar per maand kosten, of kosten voor premium Drupal-hosting. Maar zelfs dan kun je nog steeds behoorlijk goede deals krijgen. SiteGround biedt bijvoorbeeld een premium Drupal-hostingplan voor $ 3,95 per maand, terwijl veel reguliere webhosts – zoals Bluehost – Drupal-installaties met één klik aanbieden voor $ 2,95 per maand of minder. Alle hier genoemde prijzen zijn inleidend, wat gebruikelijk is voor webhosting.

Net als bij WordPress kunnen de kosten voor een ontwerp- of ontwikkelingsteam om je website met Drupal te maken enorm variëren. Er zijn ook premium Drupal-thema’s die $ 50 tot $ 100 of zelfs meer kunnen kosten.

WordPress vs Drupal – Prijzen: oordeel

Deze is eigenlijk een stropdas. Webhosting kost vaak hetzelfde, ongeacht uw platform. De kosten zijn echt afhankelijk van hoeveel siteverkeer u heeft’krijgen, en het soort hostingplan dat je nodig hebt om het af te handelen. Hoeveel u besluit te betalen voor webontwikkeling en site-ontwerp kan ook ongeveer hetzelfde zijn, afhankelijk van wat voor soort site u nodig heeft.

SEO-controle

SEO (Search Engine Optimization) is een essentiële overweging voor elke website. Solide SEO helpt zoekmachines om te indexeren (in wezen ‘lezen’, categoriseer vervolgens) uw inhoud gemakkelijker en helpt u daardoor hoger in de zoekresultaten te komen. Het’is niet het meest glamoureuze onderwerp, maar als u wilt dat verkeer via zoekopdrachten op het web komt, is SEO de sleutel.

WordPress

SEO op WordPress is zeer goed ontwikkeld en gestandaardiseerd, met bedrijven zoals Yoast en SEMrush helpen je om de meeste zichtbaarheid voor je website te krijgen. Met Yoast kunt u bijvoorbeeld uw berichten bewerken’ metatags, focus op zoekwoorden en krijg zelfs een geautomatiseerde analyse van hoe u een bepaald blogbericht kunt verbeteren’s SEO.

Drupal

Drupal heeft ook een eigen winkel met SEO-tools. Er was een Yoast-module voor Drupal, maar deze is momenteel niet beschikbaar. Er zijn echter nog andere opties, zoals modules om XML-sitemaps te maken die het voor zoekmachines gemakkelijker maken om uw volledige site te indexeren. De Drupal SEO-checklist is ook een populaire optie, maar vereist enige basiskennis van SEO en de mogelijkheid om uw site te beheren’s SEO zelf.

WordPress vs Drupal – SEO-controle: oordeel

Nogmaals, WordPress is de algehele betere optie. Het’is gemakkelijker te gebruiken en wordt breder ondersteund. Dat gezegd hebbende, als je SEO al goed kent, dan zijn er genoeg tools op Drupal om de klus te klaren

Lopend onderhoud

SEO (Search Engine Optimization) is een essentiële overweging voor elke website. Solide SEO helpt zoekmachines om te indexeren (in wezen ‘lezen’, categoriseer vervolgens) uw inhoud gemakkelijker en helpt u daardoor hoger in de zoekresultaten te komen. Het’is niet het meest glamoureuze onderwerp, maar als u wilt dat verkeer via zoekopdrachten op het web komt, is SEO de sleutel.

WordPress

SEO op WordPress is zeer goed ontwikkeld en gestandaardiseerd, met bedrijven zoals Yoast en SEMrush helpen je om de meeste zichtbaarheid voor je website te krijgen. Met Yoast kunt u bijvoorbeeld uw berichten bewerken’ metatags, focus op zoekwoorden en krijg zelfs een geautomatiseerde analyse van hoe u een bepaald blogbericht kunt verbeteren’s SEO.

Drupal

Drupal heeft ook een eigen winkel met SEO-tools. Er was een Yoast-module voor Drupal, maar deze is momenteel niet beschikbaar. Er zijn echter nog andere opties, zoals modules om XML-sitemaps te maken die het voor zoekmachines gemakkelijker maken om uw volledige site te indexeren. De Drupal SEO-checklist is ook een populaire optie, maar vereist enige basiskennis van SEO en de mogelijkheid om uw site te beheren’s SEO zelf.

WordPress vs Drupal – Lopend onderhoud: oordeel

Deze’is geen wedstrijd. WordPress is veel sneller en gemakkelijker te gebruiken en vereist vaak slechts een enkele klik. Drupal vereist daarentegen handmatige update, wat niet wordt aanbevolen voor beginnende gebruikers.

Hulp en ondersteuning

Als het naar het zuiden gaat, moet je weten wat je moet doen en hoe je het moet doen. Het hebben van een goed ondersteunend netwerk is van cruciaal belang, dus laat maar’s zoek uit welk CMS het meest ondersteunend is.

WordPress

WordPress heeft een enorm ondersteuningsforum op WordPress.org. Vaker wel dan niet, kunnen uw problemen worden behandeld op basis van advies dat u daar vindt. Wij’d raden aan Google te gebruiken om hulp te vinden met betrekking tot uw problemen, die u vaker wel dan niet naar de WordPress-forums zullen leiden. Dat gezegd hebbende, er zijn veel forums en blogs van derden die ook hulp kunnen bieden.

Drupal

Net als WordPress heeft Drupal een bloeiend helpforum op Drupal.org, waar je hulp kunt vinden voor je verschillende problemen. Mogelijk vindt u ook hulp op forums en blogs van derden, net als bij WordPress.

WordPress vs Drupal – Lopend onderhoud: oordeel

Wij’Ik noem deze opnieuw een gelijkspel. Hoewel WordPress een grotere community heeft, is Drupal-ondersteuning dat niet’t moeilijk online te vinden. Don ook’vergeet uw webhost niet – afhankelijk van uw plan heeft u mogelijk recht op telefonische of chatondersteuning om eventuele problemen met uw website op te lossen.

Goed om te weten: Met zowel WordPress als Drupal, jij’vertrouwen op de gemeenschappen die deze platforms gebruiken om uw vragen te beantwoorden en specialistisch advies te geven. Voor een toegewijd ondersteuningsteam en eenvoudige installatie, raden we aan de optie van een websitebouwer te verkennen – velen hebben zelfs een gratis abonnement, zodat u’extra niet betalen voor deze hulp.

WordPress vs Drupal: welke raden we aan?

Op basis van de inhoud van dit artikel zou het geen verrassing moeten zijn dat we WordPress in het algemeen aanbevelen. Het’Het is gemakkelijker te gebruiken en dankzij zijn populariteit zijn er meer opties voor thema’s, plug-ins, SEO en ontwikkeling. Drupal is zeker een capabel systeem, maar het vereist meer interactie met de server en de opdrachtregel dan jij’Ik vind het met WordPress.

Drupal heeft echter zijn sterke punten – het heeft een meer eenvoudige tekstbewerkingsinterface dan de huidige versie van WordPress en stelt je in staat om elementen direct op de website te bewerken.

Je zou WordPress moeten gebruiken als…

 • U geeft prioriteit aan gebruiksgemak
 • U heeft een premium SEO-service nodig
 • U wilt zo min mogelijk communiceren met uw onderliggende server
 • U wilt de meest uiteenlopende thema’s
 • U wilt een gespecialiseerde hostingservice gericht op WordPress

Je moet Drupal gebruiken als…

 • Je bent comfortabel in het omgaan met en updaten van servers
 • Jij niet’Let op het oplossen van problemen
 • Jij niet’Ik hou niet van het algemene uiterlijk van de meeste WordPress-sites
 • U geeft de voorkeur aan de Drupal CMS-interface

Drupal is prima, maar we denken dat de meeste gebruikers meer vertrouwd zullen zijn met WordPress. Als je aan de slag wilt met WordPress, bekijk dan onze aanbevelingen voor de beste WordPress-webhosts.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map