Vrste poslovanja e-trgovine

Gledamo vrste e-trgovine prema modelu prihoda, poslovnom modelu i vrsti web mjesta

Moderna tehnologija omogućila je lakše nego ikad postavljanje mrežne trgovine. Bilo da ti’tamo si lopov stranac ili ozbiljni prodavač’s platforma koja će vam pomoći da postignete svoj cilj.


Ali kakav bi točno trebao biti vaš cilj? Kakvu vrstu e-trgovine želite imati?

Stručnjak za izgradnju web mjesta, to’naša je misija ne samo da pomognemo ljudima da se dobiju na mreži, već da im pomognemo da i oni to jednom postignu’tamo je. I svaki uspješan posao e-trgovine započinje s uspješnim planom, a veliki dio toga je i znanje o mogućnostima.

Kad je riječ o vrstama poslovanja e-trgovine, prvo moramo odlučiti kako ih kategorizirati. Nikad ne bismo radili na pola’učinili ste ovo na tri različita načina:

 • Po poslovnom modelu
 • Prema modelu prihoda i
 • Prema vrsti web lokacije za e-trgovinu

pustiti’pogledajte:

Modeli poslovanja e-trgovine

Kada pogledamo poslovanje s e-trgovinom, oni obično imaju oblik jedan do dva od ova četiri različita poslovna modela, ovisno o tome tko kupuje, a tko prodaje. Kao i sve dobre stvari u poslu, oni se lijepo raspadaju na tri kratice:

1. Posao za posao (B2B)

B2B e-trgovina je posao koji se prodaje drugom poslu. To može biti fizički proizvod, poput sirovih građevinskih materijala ili usluga, poput korporativnog pravnika. Također bi mogao imati oblik digitalnog proizvoda ili usluge.

2. Poslovanje potrošačima (B2C)

Kako smo potrošači, to je model koji koristi većina naših omiljenih brendova. Od mode do namještaja, učlanjenja u teretane do pretplate na vino (više o onima kasnije), većinu stvari kupujemo za oboje ‘potrebe’ i ‘želje’ dolazi od B2C marke.

3. Potrošač-potrošač (C2C)

Uz prodaju kupcima prema kupcima, tu’uopće nije uključen posao, i to’je obično prilično ležerno postavljanje. Zamislite prodaju garaže ili platformu poput eBaya.

4. Potrošački posao (C2B)

Ovdje potrošač prodaje svoje usluge tvrtki. Freelanceri su savršen primjer za to.

Modeli prihoda od e-trgovine

Pa sad i mi’Pogledali smo različite poslovne modele e-trgovine,’vrijeme je da sagledamo različite načine na koji mogu zapravo zaraditi. Ovo su ključni modeli prihoda od e-trgovine:

1. Dropshipping

Uz dropshipping, posao ili pojedinca ‘proda’ proizvodi na njihovoj web stranici koje doniraju’zapravo ne izrađujem ili posjedujem. Pakira ih i distribuira treća tvrtka, a vlasnici web mjesta Dropshipping nikad ne stupaju u kontakt s jednim proizvodom – samo se odvajaju od osobe ili tvrtke koja ga zapravo proizvodi i distribuira..

Dropshipping može biti unosan i vrlo uspješan. Uzmimo za primjer Wayfair. Wayfair je popularna trgovina namještajem za e-trgovinu i mjesto za drobljenje.

Vrste poslovanja e-trgovine - dropshipping

Rečeno je da je dropshipping sada super konkurentan prostor, tako da ne’ne ulazite u to misleći’Bit ću brz i jednostavan način da napravite svoje bogatstvo.

Saznaj više:

Kako započeti Dropshipping Company – naš cjeloviti vodič za postizanje uspjeha dropshippinga i izbjegavanje svih uobičajenih pogrešaka. Sadrži savjete stručnjaka iz dropshippinga.

2. Pretplata

Pretplate su uglavnom bile rezervirane za časopise i novine, ali baš kad ste pomislili da su na putu, vratili su se s pravim praskom u obliku pretplatničkih kutija. U stvari toliko velika da je tržište pretplatničkih kutija svake godine raslo više od 100% od 2013. do 2018. godine.

Svi okviri pretplate djeluju malo drugačije, ali u osnovi uključuju prijavu za primanje drugačije vrste proizvoda koja vam se sviđa svaki mjesec.

FirstLeaf je pretplata za ljubitelje vina. Svaki mjesec, FirstLeaf’s vinski stručnjaci obilaze svijet isporučujući nesvakidašnjim i nagrađivanim bocama vina svojim pretplatnicima iz regija za koje nikad nisu čuli.

Vrste poslovanja e-trgovine - pretplata

Postoje pretplate za knjige, pretplatu za kavu, beauty pretplate… vi ga ime, možete pretplatiti na njega. Pretplate su sjajan način zadržavanja kupaca i moći predvidjeti koliko ćete imati’Trebat će vam u bilo kojem trenutku.

Saznaj više:

Kako započeti s tvrtkom pretplatnička kutija – Korak po korak vodič pun savjeta poduzetnika koji su od temelja izgradili uspješnu tvrtku s pretplatničkim kućicama.

3. Privatno označavanje i proizvodnja

Svaka tvrtka ili pojedinac koji se bavi privatnim označavanjem i proizvodnjom je zapravo samo onaj koji provodi sve faze predprodajne prodaje. Da’s. reći’izrada, pakiranje i zatim prodaja robe izravno krajnjem kupcu.

Zvuči prilično velik i tehnički pojam, ali puno malih poduzeća – ili malih bočnih gužvi – odgovara ovom kalupu. Primjer bi bila pekara koja prodaje domaće kolače po narudžbi.

4. Bijelo označavanje

Tvrtke koje posluju na bijelom modelu rebrand modela poslovnog prihoda (ili ‘označiti’) proizvode kupljene od proizvođača i prodaju ih kao vlastite proizvode.

Zvuči nekako škakljivo, zar ne? Pa zapravo to’je puno češće – i zakonito – nego što zvuči. U stvari, to’je nešto što mnoga velika imena koriste.

Na primjer, klub za brijanje Dollar nalik je djetetu plakata tvrtke koje se bavi proizvodnjom etiketa. Uzimajući pristojnu, pristupačnu britvicu i uzimajući samo malu maržu za prepakiranje i distribuciju, Dollar Shave Club postao je ogroman uspjeh među ženama umornim od preplaćivanja za ružičaste plastične britvice..

vrste elektroničke trgovine - bijelo označavanje

To’s uslugom kutija za pretplatu, uredno raspoređujući dva izvrsna modela prihoda – lijep rad, Dollar Shave Club!

Saznaj više:

Kako prodavati šminku putem interneta – Bijelo etiketiranje popularan je model u kozmetičkoj industriji. Ako ti’Razmišljate o prodaji šminke putem interneta, pročitajte naš vodič da biste vidjeli je li to pravi put.

5. cjelovitost

Veletrgovac se ponaša kao srednji čovjek između proizvođača i prodavača. Daju malu zaradu prodajom robe maloprodaji. Ne rade svi maloprodaji na toj osnovi, ali to’vjerojatno više od tebe’mislim. Trgovci na veliko pružaju način da prodavač bude stvarno reaktivan o tome koliko zaliha treba ili želi ovisno o tome’letjeti s polica, ostavljajući proizvođaču da upravlja logistikom (pogotovo ako je proizvođač sa sjedištem u inozemstvu).

To zauzvrat znači da će veletrgovac morati preuzeti rizik naručivanja puno zaliha unaprijed, na temelju onoga što predviđa da će njegovi trgovci htjeti kupiti. Ako ide dobro, može biti glatko i unosno, ali to’zasigurno tvrd čin uravnoteženja!

6. Najam i zajam

Uz posao koji radi na modelu prihoda od najamnina i kredita, kupac plaća samo korištenje svog proizvoda ili usluge, a ne da ga kupi izravno. Očigledan primjer B2C-a je bilo koje mjesto za najam automobila, ali postoje i neke kreativnije C2C opcije.

Airbnb ne treba uvod, ali tu’je također Fat Llama, platforma za potrošače da iznajmljuju svoje uređaje, poput leća fotoaparata, dronova i perilica snage, drugim potrošačima. S vrhunskim iznajmljivačima koji zarađuju nekoliko tisuća dolara mjesečno’očito je veliko tržište za to.

Vrste poslovanja e-trgovine - najam i zajam

7. Freemium

Besplatni model plaćanja je onaj koji obično vidite samo da koriste digitalne proizvode. Pomoću besplatnog poslovnog modela možete se prijaviti na besplatnu verziju proizvoda koja ima smanjenu funkcionalnost.

Dok se nada da ste vi’Prijaviti ćete se za premium plan u nekom trenutku kako biste pristupili dodatnim značajkama, na besplatnoj verziji možete legitimno ostati onoliko dugo koliko želite. Tamo’nema stvarnih varijabilnih troškova povezanih s ovim digitalnim proizvodima (ili barem vrlo malim), a kupci koji plaćaju osiguravaju da tvrtka i dalje donosi profit.

Spotify je klasičan primjer poslovanja koje radi na freemium modelu prihoda. Korisnici besplatnog Shopify plana glazbu povremeno prekidaju oglasima. Nije slučajni korisnik, ali svaki ozbiljni zaljubljenik u glazbu brzo će nadograditi radi praktičnosti neprekidnog slušanja.

Vrste poslovanja e-trgovine - freemium

Vrste web lokacija e-trgovine

Ok sada pa mi’Pregledali smo različite vrste poslovanja s e-trgovinom i prihode, a sada to’vrijeme je za pregled posljednjeg faktora u igri; vrstu web stranice koju imaju’preprodajete putem.

1. Web mjesto za pojedinačnu marku (jedan prodavač)

Web lokacija specifična za prodavatelja posvećena je web mjestu koja prodaje samo robu ili usluge pojedinca ili jedne tvrtke. Većina web lokacija e-trgovine spada u ovu kategoriju.

Adidas, brend sportske odjeće, ima namjensku web stranicu koja prodaje samo Adidasove proizvode:

Vrste poslovanja e-trgovine - pojedinačni prodavač

Izgradnja internetske trgovine može se činiti kao nešto rezervirano samo za velike brandove poput Adidasa, ali graditelji web stranica za e-trgovinu omogućili su ovu tehnologiju svima – čak i malim prodavačima s uskim proračunom i bez ikakvog tehničkog iskustva. Pa iako ćete možda najprije htjeti gnjaviti na mrežnim tržnicama, prvo (što mi’Doći ćemo u sekundi), svakako preporučujemo novim prodavačima da izgrade i svoju internetsku trgovinu s jednim od ovih alata.

Saznaj više:

Usporedni grafikon graditelja e-trgovine – Pregled kratkih pogleda najboljih graditelja web stranica za e-trgovinu za vaš pothvat.

Kako izgraditi internetsku trgovinu – mi’Dođite ovdje da vas vodimo kroz postupak postavljanja mrežne trgovine, od izbora

2. Internetski trgovci (odabrani broj prodavača)

Internetski trgovci okupljaju proizvode zasebnih dobavljača pod jednim krovom na mreži. Internetski trgovac ima kontrolu nad dobavljačima na ovaj način. Internetski trgovac često preuzima vlasništvo nad fotografijama proizvoda i opisima kako bi sve izgledalo lijepo i sjedinjeno.

Macy’s je savršen primjer za to. Ovdje’s izborom Adidasovih proizvoda koje nose na mreži:

Vrste poslovanja e-trgovine - mrežni trgovci

Macy’s ima potpunu kontrolu nad tim proizvodima koje zalihe, od distributera i kako ih prikazuje. Također drži zalihu i isporučuje je kupcu kada je izvršena kupnja.

Amazon je vjerojatno najpoznatiji online trgovac, iako to’bilo bi pošteno reći da ima sasvim drugačiju vibru od Macyja’a. Umjesto odabranog izbora prodavača, Amazon se odlučuje za količinu i praktičnost – i hej, to’očito radi za njih!

Amazon, međutim, ne treba brkati s Amazon Marketplaceom, koji djeluje malo drugačije, i lijepo nas dovodi na našu treću vrstu web lokacije za e-trgovinu: marketplaces!

3. Marketplace (više prodavača)

Konačno, postoje tržišta, kao što su Etsy i eBay. Ove tržnice nameću određena ograničenja nad onim što se može prodati, a stupaju na njih ako postoje’spora između dobavljača i kupca, ali u protivnom dobavljači uglavnom vladaju besplatno.

Vrste poslovanja e-trgovine: Pregled

Kao što možete vidjeti iz ovog posta, postoji mnogo različitih načina za kategorizaciju e-trgovine. Što’S druge strane, tvrtke za e-trgovinu često se prelaze na dva ili više različitih modela.

Ovdje’s kratkim sažetkom vrsta poduzeća za e-trgovinu prema svakoj različitoj kategoriji:

Evo različitih poslovnih modela e-trgovine:

 1. Posao za posao (B2B)
 2. Posao za potrošača (B2C)
 3. Potrošač do potrošača (C2C)
 4. Potrošački posao (C2B)

Evo različitih modela prihoda od e-trgovine:

 1. Dropshipping ­
 2. Pretplata
 3. Privatno označavanje i proizvodnja
 4. Bijelo označavanje
 5. veleprodaji
 6. Najam i posudba
 7. freemium

Ovo su različite vrste web mjesta e-trgovine:

 1. Web lokacija pojedinačne marke (jedan prodavač)
 2. Internetski trgovci (odaberite broj prodavača)
 3. Marketplaces (više prodavača)

Svijet e-trgovine uzbudljiv je i brzo se razvija. Mi’Svakako ćemo ažurirati ovu stranicu o svim novim trendovima koje uočimo, ali u međuvremenu, javite ako mislite tamo’jesmo li što’Propustio sam – samo dodaj komentar ispod!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me