Разговорна търговия: какво е това и как можете да започнете да го използвате?

Какво е разговорна търговия?

Като термин, разговорната търговия е използвана за първи път от Крис Месина в статия, написана за Medium. Крис работеше като водещ опит на разработчици за Uber по онова време и оттогава премина към създаването на Моли, технологичен старт, базиран на информация. Въпреки това, той винаги ще бъде най-известен като ‘човекът, измислил хаштага’.


В своята статия на „Медия“ Месина обърна внимание на нарастващото ниво на активност в сферата на съобщенията, като идентифицира точно тенденцията, която е повлияла на начина, по който пазаруваме днес:

‘От Пътя’s шарнирно, за да се подчертае Talk, което позволява на потребителите да изпращат съобщения до местния бизнес във Facebook’s 22 млрд. долара закупуване на WhatsApp за Fetch’асистенти за пазаруване на текстови съобщения или Fancy Hand’s асистенти по заявка, до последните иновации в превода в реално време в Google Translate, до Итън’Армията на текстови етани, до Rise, Lark и Better в здравното пространство… там’s много се случва в пространството за комуникации и съобщения.’

– Месина за средно, 2015г

Разговорната търговия е моментът, в който използването на услуги за съобщения съвпада с (или в идеалния случай подобрява) процеса на продажби. Това може да означава взаимодействие с клиентски съветник по време на чат на живо или оставяне на chatbot да ви отведе до правилния цвят на боята (повече за това по-късно).

Четири години след публикуването на тази вирусна статия, разговорната търговия е едновременно установена практика и утвърден термин. Но тук ли трябва да остане? И ако ти’отново малък бизнес, без работна сила и бюджет на Uber, все пак си заслужава? Придържайте се към нас, докато изследваме всичко това и още.

„Защо“ зад тенденцията

Фобията на хилядолетните телефонни обаждания може да е истинска, но това не е така’искам да кажа, че го правим’не обичам разговор – това’е само формат, който’е променен.

Ето някои статистически данни за състоянието на чата днес:

 1. 20% от търсенията с мобилни устройства в Google се извършват чрез помощник за гласово търсене, като Siri
 2. 17% от хората притежават интелигентен говорител, а 34% планират да си купят такъв. Тази статистика всъщност е от 2018 г., така е’е честно да приемем, че този брой е много по-висок сега
 3. Средният потребител на WhatsApp изпраща 1200 съобщения на месец

Комбинирайте това с добре документираното нарастване на електронната търговия и вие’имахте силно предложение.

диаграма за сравнение на строител на онлайн магазиниТърсите да създадете онлайн магазин? Разгледайте сравнението на нашия производител на онлайн магазини, за да намерите вашата перфектна платформа.

Разговорна търговия: Примери от реалния свят

Чат на живо

ние’всички сме запознати с кутиите за чат на живо. Те’обикновено са екипирани от член на персонала (или няколко) и са начин клиентите директно да съобщят персонала за помощ. Те’отново по-мигновена и като цяло по-привлекателна опция от попълването на контактна форма, пускане на имейл или – не забравяй Боже – вдигане на телефона.

Чатът на живо се превърна в доста често срещана функция в бизнес уебсайтовете и е лесен за изпълнение без много технически ноу-хау. Ето някои основни предимства:

 1. Повторете усещането за помощник в магазина онлайн, предлагайки лично докосване за тези, които го искат
 2. Ако търсенето е налице, един член на персонала може да комуникира с множество клиенти наведнъж
 3. Печелете ценни ‘На земята’ поглед върху общите болкови точки на потребителите чрез разговори един на един

Смятаме, че Etsy върши наистина страхотна работа по забиването на чат на живо. Имате възможност да изпратите съобщение на продавача поотделно, като всеки продавач идва с посочване на времето, което той’Обикновено ще отговоря във.

etsy - пример за разговорна търговия

Chatbots

Визуално чатботите изглеждат доста подобно на кутиите за чат на живо – всъщност те често могат да изглеждат идентични. Това каза, че има някои съществени разлики между двете, както по отношение на структурата, така и на намерението.

Чатботите използват AI (изкуствен интелект), за да отговарят на потребителски запитвания. Те са роботи, които ‘уча’ как да отговарям на въпроси въз основа на исторически модели.

Но когато разглеждаме електронната търговия днес, тя’е ясно, че чатботите предлагат нещо над и извън симулация на чат на живо; те’предлагате напълно алтернативен начин за навигиране в уебсайт.

Позволявам’s погледнете по-отблизо уебсайта на Dulux за пример за това. Всички можем да се съгласим, че има няколко решения за покупка, по-плашещи от избора на цвят на боята от хилядите комбинации от цветове и финиши в офертата – и то’s проблем, с който Dulux несъмнено е твърде запознат.

dulux - пример за разговорна търговия

След кацане на уебсайта на Dulux, вие’предложиха три различни начина да се движите из сайта, за да намерите вашия перфектен цвят.

 1. Първо, там’s традиционна горна навигационна лента, с подбор от опции, включително ‘Намерете цвят’ и ‘Изберете продукт’. Това е за най-уверените купувачи, които вече имат ясна представа какво искат или са щастливи да прекарват времето си в сърфиране.
 2. Второ, там’s интерактивен тест това ще ви доведе до вашия перфектен вариант, базиран на начина, по който отговаряте на въпросите. Първата стъпка е избора или на двата ‘Имам предвид някои цветове’ или ‘Бих искал няколко идеи’. Това е идеално за потребители, които имат само груба представа от какво имат нужда или които бързат.
 3. Трето, там’е чат, който разхожда потребителите чрез подобен процес на теста, но в разговорен формат. Това е идеалното решение за най-предпазливите купувачи, които може да се мъчат да знаят откъде да започнат, когато правят своя избор.

И точно така, Dulux се е погрижил всеки човек в безспорно широката си демографска позиция да намери своя перфектен цвят.

На следващо място, нека’погледнете уебсайта на UX дизайнера Адриан Зумбруммен, който използва силата на AI по съвсем различен начин.

Адриан Зумбрунен - ​​пример за разговорна търговия

всичко ‘над сгъвката’ – т.е. всичко в горната част на уеб страницата, което се вижда без превъртане – се представя като разговор, като потребителят предлага набор от отговори, за да се ориентира по пътя ‘разговор’ с ‘Zumbrummen’.

Това е наистина страхотни неща и моментално прави този сайт много запомнящ се. Тези, които не се интересуват от ангажиране с функцията за чат, могат просто да превъртат покрай нея, за да видят дизайнера’работа и био по нормалния начин.

Използване на разговорна търговия на вашия сайт

Как да добавите чат на живо към вашия уебсайт

Какъвто и тип на уебсайта да имате, трябва да намерите прилагането на чат на живо за доста просто.

Olark, Sendinblue и LiveChat са популярни платформи. Ако ти’Използвайки създател на уебсайт, повечето от най-добрите играчи трябва да носят приложение за чат на живо, било от една от тези марки (Wix има Live Chat от LiveChat, както и Weebly) или вградени в къщата.

Ако ти’създадохте вашия сайт с помощта на CMS система, тогава трябва да има и подходящ плъгин. Ето тези, които са достъпни за WordPress (там’s над 150 от тях).

Може би си мислите: струва ли си да добавите чат на живо към моя уебсайт, ако аз’Ще мога да отговарям на запитвания на живо само за час или около ден?

То’е наистина страхотен въпрос и един, който зададохме на скорошно разговорно търговско събитие MeetUp в Лондон.

Просто решение на този проблем е да се предложи просто съобщение по реда на ‘ние’в момента не сте онлайн, но ни оставете съобщение и ние’Ще се свържа с вас веднага щом можем.’

Не забравяйте, че може да знаете, че вие’отново онлайн само за час – но вашият клиент ще проверява сайта само веднъж или два пъти на ден, така че те’едва ли ще забележите.

И на всичкото отгоре, оставянето на съобщение по този начин все още е за предпочитане пред старите формуляри за контакт. Така че дори и вие’отново стартиране на един човек, отговорът на нашия въпрос беше, че е така’s все още вариант, който си струва да се обмисли.

Открийте повече:

Топ 10 на най-добрите уебсайтове – нашият окончателен списък, базиран на над 500 часа задълбочени проучвания

Wix Review – всичко, което трябва да знаете за света’s най-популярният уебсайт строител

Weebly Ecommerce Review – собственост на процесор за плащания, Square, ние разгледаме под капака на този лесен за използване строител на онлайн магазини

Как да добавите Chatbot към вашия уебсайт

Докато чатът на живо се чувства като безмозъчен, въпросът дали да се прилагат чатботите е малко по-сложен.

Когато работят добре, те могат да ви спестят време и да подобрят потребителското изживяване. Плюс това, за разлика от вашия екип, те могат щастливо да работят денонощно – безплатно.

Но когато работят лошо, чатботите могат просто да бъдат по-трудни от тях’си струва, разочароващи потребители, които вече се нуждаят от помощ.

Нашият съвет? Започнете с малки. Предложете основна навигационна помощ и се опитайте да комбинирате това с възможността да говорите с член на персонала, ако те заседнат (или поне да могат да оставят съобщение).

По отношение на това как да приложите практически това към вашия сайт, отново, повечето топ производители на уебсайтове ще имат съответно приложение. Там’s също много плъгини, достъпни за сайтове, създадени с помощта на CMS.За нещо наистина сложно и ‘интелигентен’, Въпреки това може да се наложи да получите допълнителна помощ от UX дизайнер или разработчик.

Как да оптимизирате за гласово търсене

Ако искате да влезете в чат действието, но може би не’не искате да инсталирате чат на живо или функционалност на чатбот, тогава оптимизирането за гласово търсене е проста стъпка в правилната посока.

ние’всъщност написах цяла статия за това за Rank Magic, така че определено отидете да проверите дали е така’не си нещо, което ти’отново сте запознати.

Тук’s резюме на нашите най-добри съвети от публикацията:

 1. Използвайте структурирани данни – добавете маркиране на схемата, за да помогнете на Google да разпознае формата на данните, които вие’добавен е, така че той може да определи къде е отговорът на въпроса и така гласовият асистент може ‘Прочети’ то на глас по логичен начин.
 2. Останете разговорен – опитайте се да пишете като вас’d говорете, така че вашето съдържание да отразява начина, по който хората задават въпроси на гласовите си асистенти.
 3. Дайте приоритет на мобилната отзивчивост – така или иначе това е добра SEO практика, но с толкова много гласови търсения, които се извършват на мобилни устройства, тези двама вървят ръка за ръка.
 4. Погледнете ключовите думи с дълга опашка – хората са мързеливи, когато въвеждат, но като цяло ще ви предлагат повече информация, когато използват гласово търсене (помислете ‘където’най-близкият ми пощенски офис’ а не просто ‘пощенски офис в близост’). Концентрирайки се върху поддържането на разговорно съдържание, трябва по естествен начин да се оптимизирате за тези ключови думи’е просто нещо, което трябва да се знае.

Опаковане

Търговията с разговори, подобно на много дигитални тенденции, някога беше отхвърлена като прищявка. Вместо това’s се превърна в доказана и утвърдена техника за стимулиране на повече продажби.

И като ние’Видяхте, че дори малките фирми могат да се включат в действието – не забравяйте да започнете с малки и се уверете, че всичко, което внедрите, действително работи.

Опитвали ли сте да използвате чат на живо или чатове за вашия сайт за електронна търговия? Имате ли съвети, препоръки или готини резултати за споделяне? Уведомете ни в коментарите!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map