Što je naziv domene? Pogledajte naš ABC vodič za nazive domena za početnike

što je naziv domeneŠto je naziv domene? Čini se da je to tako osnovna stvar, ali to’nije uvijek lako, pogotovo ako ti’ponovo početnik.


Kad smo prije nekoliko godina odlučili izgraditi našu prvu web stranicu, nismo imali pojma što je naziv domene i koje probleme trebamo uzeti u obzir kako bismo mogli ispravno postaviti stvari.

Zanimalo nas je privatnost, kako povezati / isključiti naziv domene s web stranice, ako je .com ili .net bolji, troškovi itd..

Imate i vi nekih zabrinutosti?

Svakako, sve zvuči vrlo osnovno za ljude koji imaju iskustva sa izradom web stranica. Ali za početnika, sve se može osjećati pomalo nelagodno.

Puno je resursa koji vam u tehničkom pogledu govore o tome što je naziv domene.

Ali to’je problem, to’malo tehničko i možda nije uvijek na običnom engleskom jeziku što normalni ljudi mogu lako razumjeti.

Vas’vjerojatno nisu previše zainteresirani za tehničke detalje kako zapravo radi naziv domene.

Vas’vjerojatno vas više zanima kako praktično upravljati nazivom domene i koje bi potencijalne probleme trebali biti svjesni.

Ovaj kratki vodič napisan je da pređe kroz osnov onoga što trebate znati o imenima domena – na običnom engleskom jeziku.

pustiti’idemo!

Top 10 pitanja o imenima domena

Kliknite na pitanja do odgovora:

1. Što je naziv domene?

2. Jesu li imena domena i web stranice odvojene stvari?

3. Besplatno vs plaćeni nazivi domena.

4. Gdje mogu kupiti ime domene?

5. Koliko košta registracija imena domene?

6. Mogu li kupiti ime domene izravno od stručnjaka za izradu web stranica?

7. Mogu li prenijeti svoje ime domene ako promijenim graditelje web stranica?

8. Trebam li kupiti ime domene putem registrara ili graditelja web mjesta?

9. Jesu li uvijek poželjna imena domena s .com?

10. Trebam li svoje osobne podatke zaštititi privatnom registracijom?

11. Ostali korisni resursi

1. Što je naziv domene?

Pojednostavljeno, naziv domene je adresa koju upišete u adresnu traku preglednika web mjesta da biste došli do web stranice.

Na primjer, naziv domene za Google je https://www.google.com

Naziv domene za ovu web stranicu je https://www.websitebuilderexpert.com

Naziv domene jedinstven je za vaše web mjesto (baš kao otisak prsta) i ne može se dijeliti između različitih web mjesta.

2. Jesu li imena domena i web stranice odvojene stvari?

Zamislite ime domene kao svoj telefonski broj i web stranicu na vašem telefonu. Iako su povezani, to su zasebne stavke.

Možete bilo kada promijeniti svoj telefon (web stranicu) i zadržati svoj postojeći telefonski broj (naziv domene) i jednostavno ga povezati s novim telefonom (nova web stranica).

Ili možete premjestiti svoj telefonski broj (ime domene) kod drugog davatelja telefonskih usluga (registar domena) i dalje ga održavati povezanim s vašim postojećim telefonom (vašom web stranicom).

Zbunjeni još? pustiti’napravimo jednostavnu ilustraciju:

 • Mogu kupiti novo ime domene (neka’Recimo www.brandnewdomain.com) i povežite ga s ovom web stranicom koju trenutno nalazite. Sav se sadržaj na ovoj web stranici uopće neće promijeniti. No web stranica će imati novo ime domene www.brandnewdomainname.com, umjesto www.websitebuilderexpert.com
 • Mogu izgraditi potpuno novu web stranicu drugdje i odspojiti www.websitebuilderexpert.com s te web stranice i ponovno je povezati s novom web stranicom.’sagradio negdje drugdje. Kada upišete web adresu, preusmjerit ćete se na novu web stranicu.

Ključno je što vaše ime domene nije trajno zaglavljeno s bilo kojom određenom web stranicom. Možete ga isključiti i ponovno povezati s bilo kojom drugom web lokacijom koju želite. Ali imajte na umu da se naziv domene može istovremeno povezati samo s jednom web stranicom.

3. Besplatno vs plaćena imena domena

Postoje besplatna imena domena koje možete dobiti od različitih graditelja web stranica koje koristite, kao što su WordPress.com, Wix, Squarespace, Weebly, itd..

Da budemo precizniji, ti graditelji web stranica daju vam “pod-domena”. Ako bismo ponovo koristili naziv naše web stranice, primjerice, poddomena će izgledati ovako:

 • websitebuilderexpert.wordpress.com
 • websitebuilderexpert.wix.com
 • websitebuilderexpert.weebly.com

Besplatno ime poddomene nije uvijek dobro – pogotovo ako želite izgraditi dugoročno poslovanje s vlastitim jedinstvenim brendiranjem.

Zbog ova dva važna razloga želite izbjeći upotrebu besplatnih poddomena:

 1. Ne znaš’ne posjedujete poddenu. Iako je besplatna za upotrebu – nećete’posjedujem ga. Graditelj web stranice posjeduje naziv poddomene. Ako se ikad odlučite prebaciti na drugog davatelja usluga, domena nije prenosiva.
 2. Poddomena je proširenje za davatelja usluga’s vlastitom domenom. Na kraju imena domene imat će naziv davatelja usluga. Na primjer, ako smo koristili Weebly, naša će web adresa biti websitebuilderexpert.weebly.com, a ne websitebuilderexpert.com.

Zbog toga vam uvijek preporučam potrošiti nekoliko dolara kako biste dobili odgovarajuću domenu koju u potpunosti posjedujete. Također će pomoći vašem brandingu.

4. Gdje mogu kupiti ime domene?

Postoji puno različitih registra registra domena. Nekoliko poznatih uključuju GoDaddy, Domain.com i NameCheap.

Imajte na umu da prilikom kupovine / registracije imena domene ustvari plaćate godišnju naknadu registratoru domena tako da naziv domene ostane registriran pod vašim imenom.

Kada vam istekne razdoblje registracije i ako ne’Ako se obnovite, izgubit ćete ime domene jer će biti dostupan ostalim korisnicima da se registriraju na otvorenom tržištu.

Srećom, registratori imena domena poslat će vam e-poštu kako bi vas podsjetili da će uskoro isteći vaše razdoblje registracije ili će vam pružiti mogućnost automatske obnove, tako da ne’ne moram se sjetiti.

PRO SAVJET: To’Uvijek je korisno postaviti podsjetnik kalendara prije datuma isteka, kako biste se podsjetili da biste dvostruko provjerili želite li obnoviti naziv domene ili je opcija automatskog obnavljanja pravilno postavljena.

Ne bi’ne želim da netko drugi registrira vaše ime domene, posebno nakon što je web stranica postavljena i radi već godinama! Zamislite ako jedan od vaših poslovnih konkurenata na kraju uzme vaše ime domene! Stoga postavite podsjetnik odmah svaki put kada obnavljate naziv vaše domene.

5. Koliko košta registracija imena domene?

Općenito govoreći, ime domene koštat će vas od oko 10 do 15 dolara godišnje.

Ali ako je naziv domene vrlo tražen, tada može koštati stotine, pa sve do tisuće dolara za koju ste prvobitno kupili. Naknada za obnovu mora nakon toga biti uobičajena (10 USD – 15 USD godišnje).

Razlog zašto je početno kupiti kupnju je taj što netko možda već posjeduje naziv domene i drži ga za preprodaju. Ili registrator domene zna da je naziv domene visoko tražen, pa povećavaju cijenu.

Što’je popularno ime domene? Zamislite nešto poput www.fitness.com ili www.insurance.com

Većinu vremena, ako kao naziv domene koristite svoje jedinstveno ime tvrtke, nećete se morati previše brinuti oko plaćanja skupe cijene.

6. Mogu li kupiti ime domene izravno od graditelja web mjesta?

Da, možete.

Neki graditelji web stranica, kao što su Wix, Squarespace ili Weebly, daju vam besplatno korisničko ime domene na godinu dana – ako se prijavite na njihove godišnje planove.

(Napomena: To nisu poddomene kao što smo gore raspravljali. To su prilagođena imena domena poput www.websitebuilderexpert.com)

Nakon prve godine, morat ćete obnoviti naziv domene po njihovoj navedenoj cijeni.

Uz Wix, godišnja naknada za obnovu iznosi oko 14,95 USD godišnje (24,85 USD ako uključite registraciju privatnosti).

Uz Squarespace, naknada za obnovu iznosi 20 USD (uključuje registraciju privatnosti).

Dakle, kod ovih graditelja web stranica cijene su više usklađene s registratorima naziva domena (kao što su GoDaddy ili Namecheap).

Uz Weebly, godišnja naknada za obnovu iznosi 19,95 USD (ili 29,95 USD da uključuje registraciju privatnosti) – samo nešto skuplje od onoga što nude Wix, Squarespace ili drugi registri registriranih domena.

Prednosti dobivanja prilagođenog imena domene povlačenjem & drop web builder uključuje:

 • Dobijate godinu dana besplatno (pod pretpostavkom da ste pretplaćeni na njihove godišnje planove)
 • Olakšavaju vam povezivanje imena domene s vašom web stranicom, kao i oni’pojednostavili su postupak povezivanja unutar svoje platforme

7. Mogu li prenijeti svoje ime domene ako promijenim graditelje web stranica?

Da, možete – tako da vaše ime domene nije zaključano na jednom određenom mjestu.

Možete ga ponijeti sa sobom kao svoje ime domene (sve dok nastavite plaćati godišnju naknadu).

Registar domena / graditelj web lokacije (graditelj na koje želite prenijeti ime domene) pružit će vam upute kako to učiniti.

Na primjer, ako želite prenijeti ime svoje domene iz NameCheap-a u GoDaddy, tada će GoDaddy imati udžbenike koji će vam pokazati kako to učiniti.

Ako želite prenijeti naziv domene s GoDaddy na Wix, Wix će imati udžbenike o tome kako to postići.

Zašto želite prenijeti svoje ime domene?

Jedan od popularnih razloga je taj da ako odlučite prebaciti graditelje web stranica, tada biste trebali prenijeti svoje ime domene iz sastavljača web mjesta koje napuštate. To pretpostavlja da ste naziv domene kupili od proizvođača web mjesta, a ne od registrara domene.

Ali ako se vaše ime domene kupi putem registra registra domena, možete samo prekinuti vezu s prethodnim graditeljem web lokacije i ponovno povezati svoje ime domene s novim graditeljem web mjesta. Ime svoje domene možete zadržati u svom trenutnom registraru.

8. Trebam li kupiti ime domene putem registrara ili graditelja web mjesta?

U ovom su pristupu prednosti i nedostaci.

Kupite ime domene putem alata za izradu web stranica:

 • Korist – Ako se pretplatite na godišnji plan s graditeljem web mjesta (kao što su Wix, Squarespace ili Weebly), dat će vam besplatno ime domene na godinu dana. Tako uštedite 1 godinu’vrijedi naknada za naziv domene (oko 10 – 15 dolara)
 • Korist – To je’s vama je lakše povezati naziv domene s vašom web stranicom (budući da je graditelj web mjesta pojednostavio postupak povezivanja na samo nekoliko klikova). S registratorima imena domena morate napraviti nekoliko izmjena u konfiguraciji (to’malo više posla).
 • mana – Nakon prve besplatne godine, morat ćete obnoviti naziv svoje domene na oko 15 – 20 USD godišnje za Wix i Squarespace, te 19,95 USD za Weebly. To ne uključuje registraciju privatnosti za vaše ime domene. Kod registara imena domena godišnja naknada za obnovu obično iznosi oko 10 do 15 dolara. Dakle, ovdje je trgovina besplatna i godinu dana nešto skuplja.
 • mana – Ako biste se prebacivali na programere web mjesta, morat ćete prenijeti svoje ime domene iz starog graditelja web mjesta. To se mora učiniti jer više nećete koristiti stari graditelj web stranica. Samo malo administrativno, ako ste ikad trebali mijenjati graditelje.

Kupite ime domene putem registra registra domena:

 • Korist – Ako prebacite programere web mjesta, možete zadržati ime domene s registrom domena i povezati ga s novim graditeljem web mjesta. To se obično može obaviti u roku od jednog dana. Stoga ne treba prolaziti kroz postupak izvoza / uvoza, što može biti tehnički i obično traje nekoliko dana.
 • Korist – Godišnje naknade obično su jeftinije za nekoliko dolara godišnje.
 • mana – Budući da se registrator domena nalazi izvan web programera, povezivanje imena domene malo je tehničko i administrativno.

SAVJET PRO: Ako imate nekoliko različitih web stranica, možda biste trebali razmotriti registraciju svih imena domena pomoću registra registra domena, poput GoDaddy ili NameCheap. To’samo je lakše upravljati svima pod jednim krovom, posebno ako koristite različite graditelje web stranica.

Također, imat ćete mogućnost brzog prekidanja veze i ponovnog povezivanja imena domene bez gnjavaže s prijenosom iz jednog graditelja web mjesta u drugi. To’s više administrativnih problema, a obrada može potrajati nekoliko dana.

9. Jesu li uvijek poželjna imena domena s .com?

Općenito govoreći, smatramo da ljudi imaju tendenciju da vole više popularnih domena najviše razine (“TLD”), kao što su .com, .org, .net. Ili čak TLD-ovi koji su specifični za zemlju (kao što su .ca za Kanadu ili .com.au za Australiju), što je dobro za tvrtke koje ciljaju lokalne kupce..

Mi’čuo sam da neki ljudi imaju tendenciju da ne vjeruju nekim TLD-ovima takav .biz, jer izgledaju pomalo prevarantski. Ali na kraju dana, to’s web stranice koja je to’s nepošteno, a ne u strukturi naziva domena. Dakle, tu je definitivno neka vrsta subjektivne pristranosti koja favorizira tipične TLD (poput .com).

Jedna studija slučaja koju je trebalo uzeti u obzir jest da je Google osnovao novu matičnu tvrtku i za matično poduzeće koristio naziv domene ABC.xyz. Ne radi’ne možete završiti s .com, što sugerira da Google ne’stvarno nemam pristranosti prema ne .com imenima domena.

Pa nemoj’Ne pretjerujte u ovom postupku odabira. Pokušajte uskladiti naziv domene s nazivom vaše tvrtke, jer to pomaže u brandiranju.

SAVJET PRO: Ako je vaše poslovanje više osnovano, razmislite o registraciji vašeg imena domene u svim TLD-ovima (ili u onoliko koliko ih možete pronaći).

Na primjer, ako je naziv vaše tvrtke ABCDE.com, pokušajte se registrirati za ostale TLD (poput ABCDE.net, ABCDE.org itd.). Ideja je da ne’ne želim da netko drugi registrira ta imena domena, kako bi se zaštitila vaša robna marka na mreži.

Što ako natjecatelj registrira ABCDE.org? To će najvjerojatnije dovesti do nekakve zabune u vezi s markom. Tako to’nije loša ideja poduzeti mjere predostrožnosti prije vremena.

Da to’malo financijske obveze na godišnjoj razini, ali to’vrijedi ulaganja, pogotovo kada se vaše poslovanje malo uspostavi.

10. Trebam li svoje osobne podatke zaštititi privatnom registracijom?

Jeste li znali da bilo tko može potražiti vlasništvo i kontaktne podatke vlasnika imena domene pomoću WHOIS-a?

Dakle, ako se osjećate jako, ne mislite’ne želite da se vaši podaci o kontaktima javno otkrivaju, većina registara imena domena nudi vam mogućnost privatne registracije vašeg imena domene, tako da će vaši podaci za kontakt biti zaštićeni od očiju javnosti.

Naknada za registraciju privatnosti varira. Ali općenito govoreći, to’s oko 10 – 15 dolara godišnje.

Ostali korisni resursi

Ako želite još nekoliko korisnih resursa, kako biste se malo više udovoljili nazivima domena i njihovom načinu rada, evo nekoliko preporučenih web lokacija:

 • Dnevnik tražilice
 • Moz

Neke od naših drugih korisnih rasprava koje se odnose na izradu web stranica:

Imam pitanja ili komentare?

Našao je ovaj vodič korisnim?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me