Adakah saya Memerlukan Lesen Perniagaan untuk Jual Dalam Talian?

Anda bertanya, kami menjawab

Menubuhkan perniagaan dalam talian baru adalah masa yang menggembirakan, tetapi pemikiran untuk mendapatkan lesen yang tepat dapat dengan cepat melemahkan semangat keusahawanan anda.


Tetapi menguburkan kepala di pasir adalah perkara terburuk yang boleh anda lakukan. Nasib baik, jika anda’telah sampai di halaman ini, anda tahu – dan anda’kembali bersikap proaktif untuk tetap berada di sisi kanan undang-undang.

Dalam catatan ini kami’Saya akan bercakap mengenai jenis lesen perniagaan utama anda’mungkin diperlukan sebagai perniagaan dalam talian yang berpusat di AS, di mana anda boleh mendapatkannya, berapa lama mereka bertahan dan berapa banyak’kemungkinan besar kos.

Walaupun ibu bapa kita’ harapan dan impian, kita’bukan peguam! Oleh itu, artikel ini tidak bertujuan untuk menjadi nasihat undang-undang yang pasti. Sila rujuk sumber pemerintah yang kami hubungkan, atau dapatkan nasihat undang-undang profesional jika anda tidak pasti.

Jenis lesen perniagaan dan izin

Terdapat banyak lesen perniagaan di luar sana, tetapi kami’Saya akan memberi tumpuan kepada ketiga-tiga perkara ini:

 1. Yang dikeluarkan oleh negara (atau ‘umum’) lesen perniagaan
 2. Lesen dan permit persekutuan
 3. Menjalankan Perniagaan Sebagai Nama (DBA)

Itu’s kerana, bersama dengan a lesen cukai jualan, ini adalah tiga jenis lesen anda’kemungkinan besar akan dihadapi ketika meneliti apa yang anda perlukan untuk perniagaan dalam talian anda.

Lesen mana yang anda perlukan?

Jika awak’menjana wang dari perniagaan – dalam talian atau luar talian – anda pasti memerlukan sekurang-kurangnya satu jenis lesen. Berapa banyak, dan jenisnya, bergantung pada industri, saiz perniagaan dan lokasi perniagaan anda (antara lain, kami’maaf untuk mengatakan, banyak pemboleh ubah lain).

Dikeluarkan oleh negara ‘umum’ lesen perniagaan

Seperti banyak perkara di AS, peraturan mengenai pelesenan perniagaan berubah dari negeri ke negeri (atau dalam kes ini, bahkan dari daerah ke daerah). Itu sangat sukar untuk memberikan komen umum mengenai sama ada anda memerlukan lesen perniagaan atau tidak.

Malah Pentadbiran Perniagaan Kecil AS hanya dapat memberikan pernyataan yang agak tipis ini:

‘Anda’Saya harus meneliti peraturan negara, daerah, dan kota anda sendiri. Keperluan industri sering berbeza mengikut negeri. Lawati negeri anda’laman web untuk mengetahui izin dan lesen yang anda perlukan.’

Untuk mengetahui peraturan untuk bandar anda (dan ingat, ini harus dilakukan di mana sahaja perniagaan anda berada – walaupun itu hanya bermaksud dari mana anda menguruskannya) kemudian periksa peraturan di negeri anda dengan mengklik pautan yang berkaitan di bawah:

Walaupun anda tidak’memerlukan lesen perniagaan standard untuk membuka perniagaan anda (yang, di kebanyakan negeri, anda lakukan), kemungkinan anda akan mendapat pendapatan atau jumlah pekerja tertentu. Dalam kebanyakan kes, kita’d katakan itu’sedikit pentadbir itu’patut dilakukan sejak awal, terutamanya kerana perniagaan berlesen juga boleh menuntut potongan cukai.

Ia’penting juga untuk diingat bahawa jika bandar anda menghendaki anda mempunyai lesen perniagaan, ini juga akan berlaku sekiranya perniagaan anda beroperasi di luar rumah anda. Namun, dengan syarat anda tidak hadir’Dengan mengambil banyak penghantaran atau menyimpan inventori, bekerja dari rumah semestinya menjadikan proses mendapatkan lesen menjadi lebih mudah.

Selamat mengetahui: Permit menduduki rumah juga merupakan perkara di kebanyakan negeri. Walaupun ini hanya untuk perunding dan freelancer, ia’patut diperiksa sama ada anda’Saya memerlukannya dengan menuju ke negeri anda’laman web s. Maklumat biasanya di bawah bahagian yang disebut ‘pengezonan’ atau ‘perniagaan kecil kecilan’.

Lesen perniagaan persekutuan

Walaupun kebanyakan pertanyaan mengenai lesen perniagaan dijawab berdasarkan negara-negara, jika industri anda diatur secara persekutuan, anda’Saya juga perlu memohon lesen persekutuan dari badan pemerintah yang berkenaan.

Anda boleh memeriksa sama ada ini berlaku untuk industri anda di laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil AS (SBA), serta mencari agensi penerbit yang tepat untuk dilamar.

Menjalankan Perniagaan Sebagai Nama (DBA)

Sebilangan besar perniagaan akan diminta oleh negara mereka untuk mendapatkan lesen Doing Business As (DBA), kecuali anda’berniaga semula dengan nama anda sendiri, tanpa sebarang pindaan.

Dengan itu kita bermaksud nama dagangan ‘John Doe’ akan baik-baik saja tanpa DBA (jika ada’nama anda), tetapi ‘John Doe’Reka Bentuk Web’, atau apa sahaja yang tidak termasuk nama anda, memerlukannya.

DBA adalah perkara yang berguna dan senang diperoleh. Walaupun anda’hanya menjalankan keramaian sisi yang sangat kecil, kami mengesyorkan anda mendapatkannya. Ini menghentikan nama perniagaan anda daripada digunakan oleh orang lain di negeri anda, membantu melindungi anda dari penipuan, dan bermaksud anda boleh membuka akaun bank perniagaan.

Sekiranya anda ingin melindungi nama anda di seluruh negara, anda’Sebagai gantinya, saya perlu mencari tanda dagangan. Ini melibatkan sedikit lebih banyak kertas kerja, tetapi untuk perniagaan e-dagang, ia patut dilakukan; anda mungkin satu-satunya orang yang menjual dengan nama ‘Lily’s Lilin’ di Texas, tetapi itu menang’t menolong anda jika ada’s lain ‘Lily’s Lilin’ di California bahawa’bersaing untuk mendapat tempat teratas yang sama di Google!

Sekiranya anda mempunyai cap dagang, anda hanya memerlukan DBA jika anda ingin menggunakan nama dagang yang berbeza dengan yang anda capai. Sekali lagi, ini memerlukan’sangat berbeza, jadi fikirkan dengan teliti sama ada ia’sesuatu yang anda’Saya perlu; Ford adalah nama dagang Ford Motor Co., sebagai contoh, oleh itu syarikat memerlukan DBA untuk diperdagangkan ‘Ford’.

Bagaimana saya mendapatkan lesen perniagaan?

Bila dan di mana hendak memohon lesen perniagaan

Seperti kita’telah disebutkan di atas, kami mengesyorkan anda memohon lesen perniagaan dari awal, walaupun negeri anda tidak’Anda memerlukannya di ambang pendapatan semasa anda.

Bagaimana anda mendapat lesen perniagaan am atau DBA – kejutan mengejutkan – sampai ke negeri anda. Bagi kebanyakan bandar, ia’adalah kes pergi ke balai kota anda untuk mengisi beberapa kertas kerja. Di beberapa negeri, anda boleh memuat turunnya, mengisinya, kemudian membuangnya sendiri. Walaupun perniagaan anda hanya dalam talian, anda’Saya pasti mesti melakukan sesuatu secara peribadi, sama ada itu’hanya membuang borang, atau mengambil cap jari anda juga.

Sekiranya industri anda diatur secara persekutuan (misalnya jika anda menjual alkohol), anda’Saya juga perlu membuat permohonan lesen kepada agensi penerbit yang berkenaan. SBA telah menggariskan badan penerbit anda yang berguna’Saya perlu menghubungi dalam setiap kes.

Maklumat apa yang saya perlukan?

Semasa memohon lesen perniagaan, ada beberapa perkara yang harus anda pesan terlebih dahulu:

 • Urusan kamu’ struktur undang-undang – cth. pemilik tunggal atau syarikat liabiliti terhad
 • Urusan kamu’ aktiviti. Persiapkan ini secara terperinci, dan bersiaplah untuk menjawab soalan
 • Lesen cukai jualan, yang anda dapat dari agensi negeri anda

Sekiranya anda memerlukan lesen atau izin persekutuan, dapatkannya terlebih dahulu sebelum memohon apa sahaja di peringkat negeri.

Berapa kos lesen perniagaan?

Kos lesen perniagaan yang dikeluarkan oleh kerajaan

Lesen perniagaan yang dikeluarkan oleh kerajaan biasanya berharga antara $ 50 dan $ 400. Beberapa mempunyai bayaran pemprosesan tambahan sekitar $ 25.

Lesen perniagaan diperbaharui setiap tahun, dan biasanya berakhir pada akhir tahun fiskal (30 September). Walaupun mendapat lesen perniagaan agak menyakitkan, memperbaharui semestinya agak mudah; anda biasanya boleh melakukan ini melalui telefon, secara peribadi atau melalui pos.

Kos DBA

Kos DBA berbeza dari negeri ke negeri, dan bahkan dari daerah ke daerah. Harganya antara $ 10 dan $ 50, walaupun kebanyakannya berada dalam kurungan $ 20- $ 25.

Ingatlah untuk memperbaharui DBA anda; kebanyakan tamat selepas tiga hingga lima tahun.

Apa yang berlaku jika anda menjual dalam talian tanpa lesen perniagaan?

Sekiranya anda beroperasi tanpa lesen perniagaan ketika anda seharusnya memilikinya, perniagaan anda akan beroperasi secara haram. Ini datang dengan beberapa akibat yang cukup serius, keparahannya bergantung pada undang-undang negeri dan ukuran dan sifat perniagaan anda.

Hukuman kerana tidak memiliki lesen perniagaan boleh merangkumi:

 • Terpaksa berhenti menjual secara dalam talian. Ini mungkin hanya sehingga lesen dapat diperoleh, atau mungkin ada tempoh percubaan wajib untuk menunggu.
 • Menerima denda. Bergantung pada saiz perniagaan, ini mungkin hanya dari pihak berkuasa tempatan, dari negeri anda, atau di peringkat persekutuan.
 • Tuntutan undang-undang yang berpotensi. Pelanggan yang terkilan mungkin mempunyai kes untuk menuntut anda atas penipuan jika anda tidak melakukannya’mempunyai perlesenan yang betul.

Pada asasnya, ia’tidak wajar mengambil risiko!

Kesimpulannya

Kami’d biasanya suka memberi anda kesimpulan yang jelas pada ketika ini, tetapi hakikatnya adalah bahawa perlesenan perniagaan adalah topik yang kompleks; awak’ll hampir pasti memerlukan lesen cukai jualan, mungkin memerlukan lesen perniagaan, mungkin memerlukan DBA atau tanda dagangan, dan mungkin perlukan lesen persekutuan juga.

Jika awak’Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar anda menghubungi seseorang di jabatan negeri anda – mereka’biasanya sangat membantu, dan itu’adalah cara yang pasti untuk memastikan anda’tidak kehilangan apa-apa. Anda juga boleh, dan harus, mendapatkan nasihat undang-undang jika anda’tidak pasti, terutamanya jika anda’akan mula mengambil pekerja.

Jika awak’telah melalui proses memohon mana-mana lesen di atas, sila kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah untuk membantu pengguna lain dalam perjalanan mereka!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map