Cara Memasarkan Produk dan Berjaya Menjual Dalam Talian

Sesiapa yang masih terbiasa dengan perniagaan di era digital telah tertanya-tanya bagaimana memasarkan produk secara dalam talian. Berita baiknya adalah, anda’anda sudah selesai membuat kerja, dan mempunyai produk yang anda tahu akan dijual. Pada ketika ini, ia’hanya masalah untuk menghadirkannya di hadapan khalayak yang tepat – dan kami’telah menyusun senarai teknik yang paling berkesan untuk melakukan perkara itu.


13 Kaedah Teratas untuk Memasarkan Produk secara dalam talian

 1. Pemasaran Rujukan
 2. Menunjukkan kewibawaan
 3. Pengoptimuman Enjin Carian (SEO)
 4. Membina komuniti
 5. Menggunakan pos pelanggan
 6. Pemasaran e-mel
 7. Memperibadikan pengalaman pelanggan
 8. Pemasaran Enjin Carian (SEM)
 9. Blogging
 10. Menggunakan platform lain
 11. Mengetahui persaingan anda
 12. Salinan kuat
 13. Visual yang kuat

Don’Jangan takut dengan beberapa perkara yang berteknologi tinggi. Semua strategi ini mesra pemula, dan kami’masing-masing memberikan skor Kemudahan Penyediaan daripada 5, jadi anda juga’Saya akan tahu apa sebenarnya anda’masuk semula ke!

1

Pemasaran Rujukan

Kemudahan penyediaan: 3/5

Pemasaran rujukan adalah jenis iklan dari mulut ke mulut yang anda dapat apabila orang memberitahu rakan mereka tentang perniagaan anda. Ini adalah kaedah pemasaran yang paling berkesan kerana orang mendapat cadangan dari sumber yang mereka percayai – anda’d mungkin mengambil kawan’kata atas hasil carian Google. Sebenarnya, petunjuk rujukan menukar 30% lebih baik daripada petunjuk yang dihasilkan dari saluran pemasaran lain.

Pemasaran rujukan lebih hebat lagi di zaman internet, kerana satu perkongsian di Facebook atau repost di Instagram dapat menjangkau begitu banyak orang sekaligus. Walaupun pemasaran rujukan terbaik – iaitu, bahagian pelanggan yang tidak disokong – sebahagiannya berada di luar kawalan anda, anda boleh mendorong orang untuk mengeposkan produk anda dengan memberikan tawaran atau potongan istimewa sebagai balasan.

Bina Kedai Dalam Talian – 9 langkah mudah untuk berjaya

Cara Jual Dalam Talian – Panduan mendalam kami

2

Menunjukkan kewibawaan

Kemudahan persediaan: 5/5

Apabila orang meneliti sesuatu produk, mereka ingin mengetahui sama ada produk tersebut atau tidak’membeli semula dari sumber yang boleh dipercayai. Membuat laman web profesional adalah peluang terbaik untuk menjadikan perniagaan anda (dan dengan persatuan, produk anda) berkualiti tinggi.

Nasib baik, terdapat pelbagai pilihan pembinaan laman web yang memudahkan untuk mengumpulkan laman web yang indah – dan anda menang’memerlukan pengetahuan teknikal atau pengkodan untuk melakukannya. Platform seperti Shopify dan BigCommerce membolehkan anda menyiapkan laman web e-dagang tempat anda boleh menjual produk anda, dalam masa yang singkat. Kami bercakap dengan Francis Holmer, pengasas RippedKit, tentang mengapa dia memilih Shopify untuk membantu mempromosikan perniagaannya:

“Ini adalah platform yang terpelihara dengan baik yang menyediakan semua yang saya perlukan untuk pengurusan laman web, kemas kini, harga, pemenuhan pesanan, komunikasi pelanggan dll.”

laman web rippedkit shopify

Di sana’Tidak kekurangan platform hebat untuk membantu anda mencapai tahap yang sama!

3

SEO

Kemudahan penyediaan: 3/5

Sekali anda’siapkan kedai dalam talian anda yang menakjubkan, langkah seterusnya adalah memastikan bakal pelanggan dapat melihatnya. SEO, atau Search Engine Optimization, adalah proses untuk menjadikan laman web anda berada di peringkat lebih tinggi di enjin carian popular seperti Google. Anda boleh mengoptimumkan laman web anda dengan lebih banyak cara, seperti memilih URL halaman pendek dan relevan, dan memastikan anda memberi judul halaman anda dengan kata kunci carian yang relevan.

Kata kunci penting, kerana jika anda mahu halaman produk anda mendapat kedudukan tertinggi dalam hasil carian, anda perlu mengetahui apa yang sebenarnya dicari oleh bakal pembeli untuk. Pertama, anda boleh menyusun senarai kata kunci yang relevan dengan produk anda yang anda fikirkan bermanfaat untuk difokuskan. Kemudian, anda boleh menggunakan alat percuma seperti Google Trends (atau alat berbayar dengan kemampuan yang lebih mendalam) untuk mengetahui berapa banyak jumlah carian yang diperoleh frasa tersebut setiap bulan, dan memilih kata kunci teratas anda dengan sewajarnya.

Sekiranya anda fikir SEO terdengar agak menakutkan, anda’tidak bersendirian. Sebenarnya, sebilangan besar blog telah dibuat hanya untuk membantu orang baru dalam permainan SEO. Sebilangan blog ini lebih baik daripada yang lain, dan kami mempunyai beberapa kegemaran:

 • Blog Ahrefs merangkumi semua asas SEO, dari penyelidikan kata kunci hingga membina pautan, dengan cara yang sesuai untuk pemula. Ia’penuh dengan petua yang boleh dicerna dan panduan cara, supaya anda dapat membaca dengan pantas dan kemudian bekerja!
 • Moz Blog anda mungkin menganggap SEO sebagai topik yang cukup kering untuk mendasarkan keseluruhan blog, tetapi Moz berjaya menulis karya-karya yang menghiburkan kerana mereka maklumat.
 • Blog SemRush menulis kandungan yang mudah difahami yang akan membantu anda merasa selesa dengan semua istilah SEO terkini.

3 Pembangun Laman Web Terbaik untuk SEO – Pilihan terbaik untuk mengoptimumkan laman web anda dengan mudah

Petua SEO Ringkas – Ketahui mengenai pautan balik, dan lihat apa yang dapat mereka lakukan untuk laman web anda

Cara Menulis Huraian Meta – Ketahui cara mengarahkan lalu lintas ke laman web anda dengan berkesan

4

Membina Komuniti

Kemudahan persediaan: 5/5

Strategi ini berjaya dengan alasan yang sama seperti pemasaran rujukan: orang suka mendengar antara satu sama lain. Ia’satu perkara untuk awak untuk mengetahui tentang produk anda sendiri, tetapi ia’perkara lain (lebih menguntungkan) untuk pelanggan melakukannya untuk awak. Dan menurut satu kajian, pelanggan membelanjakan 19% lebih banyak setelah bergabung dengan syarikat’komuniti dalam talian.

Terdapat dua cara berkesan untuk membina komuniti pelanggan digital anda. Anda boleh menubuhkan forum (atau hanya bahagian komen) pada jenama anda’laman web, dan anda juga boleh menubuhkan forum di salah satu jenama anda’laman media sosial, seperti Facebook. Dengan membenarkan orang yang membeli produk anda untuk berkumpul dan membincangkannya, anda’mewujudkan semula rumah digital untuk ulasan pelanggan. Rasa komuniti ini akan mendorong pembeli lama untuk kembali, dan pembeli baru akan merasa yakin dengan pembelian mereka setelah membaca ulasan positif.

5

Menggunakan Pos Pelanggan

Kemudahan persediaan: 5/5

Setelah orang bersuara untuk membincangkan produk anda dalam talian, anda boleh membiarkan publisiti yang dihasilkan bercakap untuk anda. Menyiarkan semula petikan dan gambar dari pelanggan, AKA User Generated Content (UGC) di halaman media sosial anda sendiri adalah cara yang baik untuk menunjukkan bahawa orang sebenar menikmati produk anda. Bukti sosial yang dihasilkan membuat perbezaan yang nyata – 92% orang akan mempercayai cadangan dari rakan sebaya, dan 70% orang akan mempercayai cadangan dari seseorang yang mereka tidak’malah saya tahu.

Ketahui lebih lanjut

Belajar Cara Menggunakan Ulasan Dalam Talian untuk Memasarkan ke Generasi yang Berbeza dalam infografik berguna kami!

6

Pemasaran E-mel

Kemudahan penyediaan: 4/5

Pemasaran e-mel adalah kaedah ampuh untuk mempromosikan produk anda kepada banyak pelanggan yang berminat sekaligus. Terutama kerana sekurang-kurangnya 99% pengguna memeriksa e-mel mereka setiap hari. Anda boleh menggunakan platform seperti MailChimp untuk membolehkan pelanggan melanggan e-mel pemasaran automatik dari anda dan perniagaan anda. Pendaftaran ini berlaku melalui borang yang boleh anda gabungkan di laman web anda.

contoh pemasaran e-mel mailchimpMailchimp membolehkan anda memperibadikan pemasaran e-mel anda dan memastikan pelanggan terus terlibat.

Anda juga boleh menggunakan pemasaran e-mel untuk membantu pemulihan troli yang ditinggalkan. Anda boleh menghantar e-mel kepada orang yang memasukkan barang ke dalam troli mereka secara automatik, tetapi meninggalkan laman web ini sebelum menyelesaikan pembelian. Kajian menunjukkan ini berjaya – 50% pengguna yang membuka e-mel pengabaian troli terus menyelesaikan pembelian.

Pemasaran e-mel juga merupakan alat yang sangat baik untuk memberitahu pelanggan anda bahawa mereka’dinilai semula. Oleh kerana anda dapat menyesuaikan kandungan e-mel anda berdasarkan sejarah pembelian dan pilihan, pelanggan anda akan menghargai anda’menunjukkan kepada mereka produk yang sesuai dengan mereka. Yang membawa kita ke…

7

Memperibadikan Pengalaman Pelanggan

Kemudahan Penyediaan: 5/5

Di atas semua pilihan lain yang ada, pelanggan membeli telah memilih anda produk – dan anda harus menunjukkan kepada mereka bahawa anda menghargainya! Selain pemasaran e-mel yang disesuaikan, terdapat banyak cara kecil untuk menunjukkan kepada setiap pembeli bahawa anda menghargai mereka secara unik. Anda boleh membenarkan pelanggan membuat profil di laman web anda, atau bahkan menawarkan potongan khusus berdasarkan sejarah pembelian. Setiap keperibadian penting – 88% pemasar mengatakannya’telah melihat peningkatan yang dapat diukur dalam perniagaan mereka setelah melaksanakan taktik tersebut.

8

Pemasaran Enjin Carian (SEM)

Kemudahan penyediaan: 4/5

SEM pada dasarnya adalah alternatif berbayar untuk SEO, di mana anda’d bayar untuk meletakkan iklan di bahagian atas hasil carian untuk kata kunci tertentu. SEM adalah satu-satunya pilihan dalam senarai ini’percuma, tetapi ia boleh menjadi pelaburan yang layak: SEM menduduki tempat kedua setelah SEO dari segi keberkesanan, dan memerlukan lebih sedikit pengetahuan teknikal untuk dilaksanakan. Ia’juga merupakan cara cepat untuk memberi jenama dan produk anda kehadiran web, yang sangat berharga kerana perbelanjaan iklan digital melebihi TV untuk pertama kalinya pada tahun 2017, dan kami’hanya semakin taksub teknologi.

contoh pemasaran enjin carianSEM bermaksud membayar untuk menjadi yang teratas "Iklan" hasil di halaman hasil mesin pencari. 9

Blogging

Kemudahan penyediaan: 4/5

Blogging mendapat 4/5 untuk kemudahan penggunaan, kerana kebanyakan pembangun laman web dan platform e-dagang memudahkan untuk mengatur fungsi blog di laman web anda. Tetapi kita boleh’memberi blog 5/5, kerana walaupun ada yang dapat membuat blog, tidak semua orang dapat membuat berkesan blog.

Kandungan yang berguna dan ditulis dengan baik inilah yang menjadikan blog yang benar-benar dapat mendorong penjualan. Apabila anda menulis catatan yang hebat, orang lain akan berkongsi dan memautkannya, yang meningkatkan laman web anda’kesahan di mata enjin carian. Blog yang hebat akan meningkatkan usaha SEO dan SEM anda dengan meningkatkan kedudukan semua halaman anda, bukan hanya catatan blog anda. Ini bermaksud halaman produk anda akan lebih kelihatan dalam hasil carian apabila pelanggan sudah bersedia untuk membeli dari anda.

Cara Memulakan Blog – Kami’telah menulis pemula yang lengkap’panduan

Platform Blogging Terbaik – Kedudukan sepuluh teratas

10

Menggunakan Platform Lain

Kemudahan penyediaan: 4/5

Sama seperti anda harus memperibadikan pengalaman pelanggan di laman web anda, anda juga harus mengenali pelanggan anda dengan cukup baik untuk mengetahui laman media sosial mana yang sering mereka kunjungi. Di sana’tidak ada gunanya menjalankan kempen iklan di Facebook jika demografi sasaran anda adalah remaja yang taksub Instagram. Ini adalah contoh bekerja lebih bijak, tidak lebih sukar – setelah anda menyediakan bahan promosi anda, mari’hanya masalah mengetahui tempat meletakkannya. Petua cepat: anda boleh’salah dengan memulakan dengan YouTube, kerana 1.9 bilion pengguna yang masuk melayari laman web ini setiap bulan!

11

Mengetahui Persaingan Anda

Kemudahan penyediaan: 3/5

Ia’selalu menjadi idea yang baik untuk mengetahui apa yang dilakukan oleh pesaing anda dengan betul. Tetapi ia’juga idea yang bagus untuk mengetahui apa yang mereka’kurang, jadi begitu anda produk boleh menjadi penyelesaian yang memenuhi ruang itu. Anda dapat mengetahui asas pelanggan yang harus difokuskan dengan mengenal pasti keperluan yang tidak ditangani oleh pesaing anda. Ini lebih senang diucapkan daripada dilakukan, tetapi ia’merupakan pelaburan masa yang pantas yang dapat membantu jenama anda menjadi pihak berkuasa di ruang baru.

12

Salinan Kuat

Kemudahan penyediaan: 3/5

Sekali anda’telah membuat semua penyelidikan anda – dan kemudian beberapa penyelidikan lagi – anda’Saya akan bersedia memberitahu penonton anda mengapa mereka memerlukan produk hebat anda dalam kehidupan mereka. Mempunyai asas penyelidikan dengan serta-merta akan menjadikan tulisan anda lebih sesuai, tetapi anda harus mengambilnya lebih jauh dengan benar-benar melabur salinan anda.

Kami’telah memberikan ini 3/5, kerana setiap jenama berbeza. Anda mungkin merasa selesa menulis deskripsi produk sendiri, atau anda mungkin mahu membawa penyalin untuk menukar a “donat sedap” menjadi a “sensasi sarapan mesti ada.”

Menulis untuk Web – 19 petua menulis untuk khalayak digital

Cara Menulis Ajakan Bertindak – meningkatkan penukaran dengan petua pakar ini

13

Visual yang kuat

Kemudahan penyediaan: 4/5

Dengan catatan serupa, anda boleh’meremehkan nilai gambar yang hebat. Hal ini terutama berlaku pada gambar produk di laman web e-dagang, kerana orang ingin melihat dengan tepat apa yang mereka’membuat pesanan semula sebelum mereka melakukan. Sekiranya anda mempunyai produk yang hebat, maka ini hanya menunjukkannya – dan sekali lagi, anda boleh mengambil gambar ini sendiri atau membawa jurugambar yang berpengalaman. Produk video juga merupakan kaedah promosi yang semakin berkesan. Sebenarnya, penonton berada di mana sahaja dari 64-85% lebih cenderung membeli setelah menonton video produk (anda’Saya mungkin ingin membawa videografer berpengalaman untuk ini, kerana mereka’kesannya sangat tinggi!).

Kaedah Mana Yang Perlu Anda Gunakan?

Semua kaedah di atas berguna untuk perniagaan apa pun, tetapi beberapa kaedah akan lebih sesuai untuk produk anda daripada yang lain. Jika awak’bertanya-tanya bagaimana untuk memasarkan produk baru, maka pendekatan konkrit seperti SEM mempunyai dorongan yang tepat. Jika awak’cuba mempromosikan produk dengan pangkalan pelanggan yang mapan, maka anda mungkin mencuba pemasaran rujukan untuk menjangkau khalayak yang lebih luas. Jika awak’cuba menarik minat pelanggan yang ada, maka pemasaran e-mel adalah cara terbaik untuk menarik minat khalayak anda kembali.

Tiga faktor teratas yang perlu dipertimbangkan ketika memilih cara mempromosikan produk adalah:

 • Pelanggan sasaran
 • Jenis produk
 • Saiz perniagaan anda

Jika awak’kembali pada tempat untuk memulakan, kaedah seperti menulis blog dan menunjukkan kewibawaan adalah cara mudah untuk meningkatkan produk apa pun’reputasi!

Pemikiran Akhir

Terdapat cara yang tidak berkesudahan untuk memasarkan produk secara dalam talian, tetapi kami’telah memilih 13 strategi yang paling mudah dan berkesan. Yang mana yang anda pilih akan bergantung pada tiga faktor di atas. Untuk merakam:

Cara Memasarkan Produk

Kemudahan Penyediaan Strategi / 5 Ringkasan Pemasaran Rujukan Menunjukkan Kuasa Pengoptimuman Enjin Carian (SEO) Membina Komuniti Menggunakan Pos Pelanggan Pemasaran E-mel Memperibadikan Pengalaman Pelanggan Pemasaran Enjin Carian (SEM) Blogging Menggunakan Platform Lain Mengetahui Persaingan Anda Salinan Kuat Visual yang kuat
3 Menggunakan mulut ke mulut untuk meningkatkan kesedaran mengenai produk anda.
5 Membangunkan diri anda sebagai pembekal produk yang berkualiti.
3 Melengkapkan halaman produk anda untuk mendapat kedudukan dalam hasil carian Google.
5 Menyediakan ruang digital untuk pelanggan anda berinteraksi.
5 Membiarkan ulasan pelanggan anda sesuai untuk anda.
4 Kerap berkomunikasi dengan pelanggan melalui e-mel (sering automatik).
5 Menunjukkan bahawa anda menghargai keperluan belanja unik setiap pelanggan.
4 Membayar iklan teratas dalam hasil carian.
4 Menjana kandungan bertulis yang unik.
4 Mengetahui platform media sosial mana yang kerap pelanggan anda gunakan, dan menggunakannya.
3 Mengetahui kelemahan pesaing anda, sehingga anda dapat menjadi yang terbaik di bidang tersebut.
3 Menulis keterangan produk yang menarik.
4 Membuat gambar dan video produk yang menakjubkan.

Sama ada awak’siap sedia untuk SEM atau hanya ingin menyebarkan berita melalui pos pelanggan, ia selalu membantu untuk mempunyai keyakinan. Anda sudah mempunyai produk yang kuat – sekarang’masa untuk membual. Sekiranya anda mempunyai petua atau nasihat SEO sendiri, jangan’jangan ragu untuk berkongsi dengan kami dalam komen!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map