Cara Menjual Foto Secara Dalam Talian

cara menjual gambar gambar pilihan dalam talianCara Menjual Foto Dalam Talian dan Menjana Wang: Petikan Terperinci

Di sana’Tidak ada tempat yang lebih baik untuk menjual fotografi daripada internet – di mana lagi anda boleh mempunyai lebih daripada 4.3 bilion pengguna sebagai penonton yang berpotensi?


Tetapi jika anda ingin memaksimumkan peluang anda menjana wang menjual gambar dalam talian, anda’Saya mesti mengurangkan kebisingan untuk menjangkau sebanyak mungkin orang. Ini mungkin menakutkan, tetapi ia dapat dilakukan dengan mudah dengan bantuan platform yang kuat.

Terdapat tiga jenis platform utama yang boleh dipilih ketika menjual foto secara dalam talian:

 • Pembina laman web
 • Laman web fotografi saham
 • Pasar dalam talian

Mereka’kembali semua pilihan yang mudah digunakan, dan masing-masing mempunyai kekuatan yang berbeza. Dalam panduan ini, kami’Saya akan menerangkan kebaikan dan keburukan setiap pilihan supaya anda dapat membuat keputusan terbaik. Kami’Saya juga akan membincangkan bagaimana mengintegrasikan fungsi e-dagang dan berjaya melibatkan khalayak, supaya fotografi anda berkembang maju tanpa mengira platform yang anda pilih.

Jadi duduk dan baca terus, dan foto anda akan berada dalam talian di kilat.

Menggunakan Pembina Laman Web

Pembina laman web adalah alat yang paling popular untuk masuk dalam talian – dan mungkin juga merupakan kaedah terbaik untuk menjual foto dalam talian. Mereka’lebih murah daripada menyewa pereka web, dan masih mudah dilayari.

Pembangun laman web adalah platform drag-and-drop yang membolehkan anda merancang laman web dengan cepat, tanpa pengekodan sama sekali. Biasanya, anda semua’Yang perlu saya lakukan adalah memilih skema warna dan templat, dan kemudian seret elemen kandungan yang berbeza (seperti gambar atau kotak teks) ke tempat anda’d suka mereka muncul.

Berikut adalah contoh Wix’s drag-and-drop editor. Garis besar biru menunjukkan sempadan setiap elemen kandungan, sementara menu di sebelah kanan membolehkan anda mengubah ukuran, mendua, dan menghapus elemen kandungan yang anda fikirkan sesuai:

ciri drag and drop wix

Pembina laman web adalah yang terbaik bagi mereka yang ingin mempunyai kawalan sebanyak mungkin terhadap proses penjualan foto.

4 Pembangun Laman Web Teratas untuk Menjual Foto Dalam Talian

 1. Ruang Squarespace
 2. Wix
 3. SmugMug
 4. Weebly

1. Squarespace

Terbaik untuk: portfolio yang cantik

Squarespace menawarkan 60 templat berbeza – tidak sebanyak Wix atau Weebly, tetapi jauh lebih banyak daripada SmugMug. Walaupun Squarespace adalah pembangun laman web umum dan tidak sepenuhnya dikhaskan untuk portfolio fotografi, templatnya masih tetap templat yang direka terbaik di pasaran. Borang tawaran templat Squarespace dan fungsi – masing-masing menakjubkan, dan dilengkapi dengan semua ciri yang anda miliki’Saya perlu menonjolkan dan menjual karya anda, seperti penskalaan foto anda secara automatik agar kelihatan terbaik di mana-mana peranti.

halaman templat fotografi

Ruang Squarespace’rancangan harga juga menawarkan nilai wang yang baik. Pada $ 12 / bulan, rancangannya yang paling murah merangkumi lebar jalur dan storan yang tidak terhad, jadi semua gambar anda yang baru akan mempunyai ruang untuk bersinar!

Cara menjana wang dengan Squarespace

Kerana reputasinya yang dipimpin reka bentuk, Squarespace’Kemahiran e-dagang sering diabaikan secara tidak adil. Ini mungkin bukan pembangun kedai dalam talian yang murni, tetapi ia mempunyai beberapa alat hebat untuk menawarkan anda dan gambar anda.

Untuk menjual di Squarespace, anda perlu memilih Pelan Harga Perniagaan ($ 18 / bulan), kemudian mengintegrasikan Squarespace Commerce. Ini membolehkan anda memuat naik gambar tanpa had, menjual produk digital dan mencetak, menghasilkan kupon, dan menerima pelbagai jenis pembayaran.

Cuba Squarespace atau cari lebih banyak maklumat dalam Ulasan Squarespace kami

2. Wix

Terbaik untuk: kawalan kreatif dan kemudahan penggunaan

tangkapan skrin templat wix

Manfaat terbesar pembangun laman web adalah kawalan, dan Wix menawarkannya dalam sekop. Templat drag-and-dropnya mudah disesuaikan, dan ada lebih dari 500 untuk dipilih. Anda juga boleh memilih untuk bersikap mudah seperti yang anda mahukan semasa proses reka bentuk. Di satu pihak, Wix ADI (Artificial Design Intelligence) boleh membuat laman web asal untuk anda berdasarkan jawapan anda kepada beberapa soalan; sebaliknya, anda boleh menggunakan pilihan Wix Code untuk mengedit HTML secara peribadi di belakang templat anda. Wix’s drag-and-drop editor adalah jenis media yang senang antara pilihan ini!

Bagaimana menjana wang dengan Wix

Wix’rancangan harga berbeza-beza. Sebagai permulaan, anda boleh membuat portfolio dengan rancangan percuma. Tetapi untuk menjual gambar anda, anda’Saya perlu mendaftar Wix’Pelan Harga E-dagang pada $ 17 sebulan. Sekali anda’mendaftar semula ke rancangan E-commerce, kedai anda akan siap dan beroperasi.

Terdapat juga beberapa pilihan tambahan dari Wix App Market yang dapat anda gabungkan dengan mudah dengan laman web anda untuk menjadikannya lebih menarik. Aplikasi percuma terbaik termasuk:

 • Galeri Wix Pro – menyediakan “galeri paling profesional yang kelihatan di web”
 • Album Foto Wix – penting untuk jurugambar acara
 • Instagram Pro – memautkan gambar media sosial anda

Cuba Wix atau cari lebih banyak maklumat dalam Ulasan Wix kami Beberapa petua teratas untuk memulakan anda:

 • Cara Membuat Laman Web Fotografi
 • Templat Laman Web Fotografi Percuma
 • Bagaimana Membina Laman Web Perniagaan

3. SmugMug

Terbaik untuk: mengewangkan portfolio anda dengan mudah

laman web smugmug

Tidak seperti pembangun laman web lain dalam senarai ini, SmugMug berdedikasi hanya ke portfolio dalam talian, yang bermaksud anda boleh yakin bahawa setiap templat akan memuatkan gambar dengan cepat dan bergaya. Ada timbul’banyak templat yang dapat dipilih – 26 secara keseluruhan, hanya enam daripadanya yang tersedia dengan pelan termurah – tetapi kami’d sebut ini sebagai kes kualiti berbanding kuantiti. Setiap templat moden dan minimalis, dibina untuk memberi penekanan pada kerja anda.

SmugMug tidak’t menawarkan rancangan percuma, jadi selepas tempoh percubaan percuma selama dua minggu, anda’Saya mesti memilih pelan berbayar jika anda mahu meneruskan. SmugMug’pelan termurah adalah Pelan asas pada $ 48 setiap tahun, dibayar sekali gus. Anda juga boleh memilih pelan Asas di $ 5.99 sebulan, yang berjumlah lebih banyak setiap tahun tetapi melibatkan komitmen masa yang lebih sedikit.

Sekiranya anda memutuskan bahawa rancangan berbayar adalah untuk anda, anda akan mendapat banyak nilai untuk wang. Setiap rancangan SmugMug membolehkan anda memuat naik sejumlah foto dan video tanpa had, dan anda dapat menjual cetakan foto, buku, dan hadiah melalui SmugMug’rakan percetakan. Satu kelemahan utama SmugMug adalah bahawa ia memerlukan komisen sebanyak 15% pada penjualan anda, yang jauh lebih tinggi daripada kebanyakan pembangun laman web lain.

Cara menjana wang dengan SmugMug

Dua platform lain yang kami’Sampul – laman foto stok dan pasar dalam talian – cukup jelas untuk menjana wang anda. Pembangun laman web, sebaliknya, sedikit kurang intuitif. Setiap pembangun membolehkan anda menjual dengan mudah, tetapi ada juga banyak tambahan yang boleh anda gunakan untuk keuntungan anda.

SmugMug mempunyai fungsi e-dagang yang terpasang di dalamnya, sehingga anda dapat menangkap, memuat naik, dan menjual dalam satu gerakan yang lancar. Anda boleh mengenakan bayaran kepada pelanggan setiap muat turun, sementara laman web mengurus penagihan, penghantaran dan pemprosesan.

Di samping itu, anda boleh membuat senarai harga tersuai dan menjual cetakan dengan mudah tanpa integrasi lain. Secara keseluruhannya, ia’terbaik untuk mereka yang sudah mempunyai portfolio dan ingin menjana wang dengan cepat.

Cuba SmugMug atau cari lebih banyak maklumat dalam Ulasan SmugMug kami

4. Weebly

Terbaik untuk: menyediakan laman web dengan pantas

tangkapan skrin templat weebly

Weebly akan menjimatkan banyak masa jika anda’mencari laman web anda dan berjalan dengan cepat. Frasa “seret dan lepas” tidak pernah begitu harfiah, dan anda’Saya akan mempunyai rumah profesional untuk menyiapkan foto anda dalam masa yang singkat. Pembina laman web ini juga menawarkan rancangan percuma yang baik, yang bagus untuk menguji platform. Anda juga boleh menjual dengan pelan percuma, walaupun Weebly akan mengambil komisen. Untuk lebih banyak kebebasan dengan kedai dalam talian anda, anda boleh menaik taraf ke Pro Plan, iaitu $ 12 / bulan apabila anda membayar satu tahun lebih awal, atau anda boleh memilih daripada lebih banyak Weebly’pilihan harga.

Petua Teratas: Weebly mengoptimumkan gambar secara automatik semasa memuat naik, yang bermaksud piksel dapat hilang dan kualiti foto dapat terganggu. Perhatikan hal ini ketika memuat naik foto ke laman web anda!

Cara menjana wang dengan Weebly

Weebly adalah pilihan yang sangat kuat untuk menjual cetakan fizikal foto anda.

Weebly’s Aplikasi aplikasi Photo Store a “Beli sekarang” butang, yang disepadukan dengan CanvasPop’perkhidmatan percetakan. Ini mengurus semua percetakan, penghantaran dan perkhidmatan pelanggan, jadi anda tidak melakukannya’Tidak perlu risau tentang aspek teknikal.

Namun, untuk benar-benar menjana wang pada produk bercetak anda, anda harus mendaftar dengan akaun pembangun CanvasPop dan tampal kunci akses ke tetapan aplikasi. Nota kaki yang menjengkelkan, tetapi tidak’perlu lama.

Cuba Weebly, atau cari lebih banyak maklumat dalam Weebly Review kami Sekiranya anda’kami mencari nasihat komersial yang lebih mendalam, kami’Kami juga menulis panduan untuk mengewangkan laman web anda

Menggunakan Laman Web Fotografi Stok

Laman web fotografi saham adalah platform yang menjual gambar untuk digunakan untuk tujuan reka bentuk. Sebaik sahaja anda memuat naik gambar anda ke laman fotografi saham, laman web ini akan menjualnya untuk awak. Ini sesuai untuk sesiapa sahaja yang memulakannya’Tidak banyak penonton, kerana laman web saham popular sudah mendapat ribuan pengunjung sehari. Tetapi kekurangannya cukup besar: sebagai permulaan, kebanyakan laman web fotografi saham akan memakan masa hingga 70% dari setiap penjualan yang anda buat, meninggalkan anda dengan potongan yang agak kecil.

3 Tapak Fotografi Teratas untuk Menjual Foto Dalam Talian

 1. Shutterstock
 2. Alamy
 3. iStock

1. Shutterstock

halaman arahan shutterstock

Shutterstock adalah sumber fotografi saham yang sangat popular, dan kini mempunyai perpustakaan sekitar 200 juta gambar. Shutterstock akan membayar anda antara 20-30% setiap penjualan yang anda buat di platform, bergantung pada penjualan anda “Pendapatan Seumur Hidup.” Pendapatan Sepanjang Hayat adalah berapa banyak anda’memperoleh keseluruhan sebagai penyumbang Shutterstock, dibahagikan kepada empat peringkat: $ 0-500, $ 500-3,000, $ 3,000-10,000, dan $ 10,000+.

2. Alamy

contoh foto alamy

Alamy adalah laman web gambar saham yang bagus untuk pemula kerana anda boleh mendapatkan gambar anda untuk dijual dalam masa kurang dari 24 jam. Proses pendaftaran hanya memerlukan beberapa minit, dan sekali Alamy’s Quality Control team telah memeriksa gambar anda, anda’Saya akan bersedia untuk pergi!

Alamy unik kerana tidak’meletakkan sekatan ke atas kandungan – hanya memeriksa kualiti teknikal. Ini bermaksud anda boleh memuat naik foto anda ke perpustakaan yang besar dan pelbagai, dan yakinlah bahawa terdapat kemungkinan besar pelanggan berpotensi ingin menggunakan karya anda.

3. iStock

laman web istock

iStock dimiliki oleh Getty Images gergasi foto saham, yang bermaksud karya anda akan dapat diakses oleh pelanggan di seluruh dunia. Sudah tentu, bukan hanya sesiapa sahaja yang boleh memuat naik karya ke platform dengan reputasi hebat.

Untuk menjadi penyumbang iStock, anda mesti memuat naik 3-6 sampel karya anda untuk disemak. Sekali anda’diterima semula, komisen anda’Akan memperoleh antara 25-45%, yang merupakan pemotongan yang lumayan berbanding dengan kebanyakan perkhidmatan.

Menggunakan Pasar Dalam Talian

Pasaran dalam talian adalah laman web e-dagang di mana produk berada dijual oleh pelbagai pihak ketiga, dan transaksi adalah telah di proses oleh pembekal pasaran. Contoh yang paling utama dari pasaran dalam talian adalah Amazon – anda (pihak ketiga) dapat menjual buku terpakai kepada orang asing, dan Amazon (penyedia pasaran) akan menangani proses pembayaran.

Di pasaran dalam talian, anda’semula yang melakukan penjualan. Ini memberi anda lebih banyak kawalan daripada laman web foto stok, walaupun masih dapat dilakukan’t membandingkan dengan kebebasan yang anda perolehi dengan pembangun laman web.

Seperti laman foto saham, pasaran dalam talian lebih mudah disediakan daripada pembangun laman web, kerana yang terakhir melibatkan – anda dapat meneka – sebenarnya bangunan laman web terlebih dahulu. Walaupun anda kurang bercakap dalam susun atur pasaran dalam talian, ini adalah cara yang pasti untuk membuat penjualan pantas. Dan kerana pasar dalam talian menjual banyak produk yang bervariasi (berbanding hanya foto), mereka menarik penonton yang lebih besar daripada kebanyakan laman web foto stok.

3 Pasaran Teratas untuk Menjual Foto Dalam Talian

 1. Etsy
 2. Tersentak4U
 3. 500 piksel

1. Etsy

laman utama etsy

Etsy adalah pasaran yang besar untuk produk asli dan buatan tangan. Lebih dari 2 juta orang menjual pelbagai jenis barang di platform, dari lip balm hingga kad ulang tahun buatan tangan. Etsy mengenakan yuran penyenaraian 20 sen untuk menjual karya anda, ditambah 3.5% dari harga jualan, yang mana harganya hebat.

Berita baik bagi jurugambar adalah bahawa produk yang anda jual di Etsy don’t mesti ketara. Anda boleh menjual muat turun digital fotografi semudah kraf buatan tangan. Tetapi kerana laman web ini mempunyai jumlah penonton yang besar (hampir 40 juta pembeli), sukar untuk menjadikan karya anda menonjol dari orang ramai. Walau bagaimanapun, Etsy telah menghantar Buku Panduan Penjual yang penuh dengan petua untuk menjadikan prosesnya semudah mungkin.

Lihat bagaimana perbandingan Etsy dengan Shopify dan WordPress menjual muat turun digital.

2. Tersentap4U

laman utama snapped4u

Snapped4U adalah pasar yang didedikasikan sepenuhnya untuk menjual fotografi acara. Ia’adalah cara yang baik untuk pemula untuk mendapatkan pengikut, kerana sekali anda’telah mengambil gambar di sebuah acara, para peserta dapat melihat galeri anda di Snapped4U dan membeli foto yang mereka sukai.

Harganya $ 10 untuk menyiapkan akaun, tetapi Snapped4U biasanya hanya menyimpan 10-12% dari setiap penjualan yang anda buat – tidak semurah Etsy, tetapi masih jauh lebih rendah daripada kebanyakan platform lain.

3. 500 piksel

Laman utama 500px

500px adalah sejenis laman foto / pasar saham hibrid yang membolehkan anda mengikuti jurugambar lain dan menerima maklum balas mengenai kerja anda. Lebih baik lagi, muat naik baru berpeluang mendapat perhatian kerana 500 piksel’Sistem penarafan sensitif masa, yang memberikan setiap foto penarafan 1-100 berdasarkan algoritma yang memfaktorkan suka dan komen pada foto. Bahkan ada halaman yang dikhaskan untuk mempamerkan hari itu’gambar paling popular, jadi karya yang lebih baru dimenangi’tersesat di khalayak ramai.

500px sangat bagus untuk membina komuniti di sekitar pekerjaan anda, tetapi ia mempunyai kelemahan besar. Laman web ini mengambil minimum 40% dari setiap penjualan yang anda buat, yang jauh lebih banyak daripada Etsy dan Snapped4U. Jika awak’cuba menjana wang secepat mungkin, ini mungkin bukan pilihan untuk anda.

Cara Berjaya

Sebaik sahaja anda mempunyai foto dan platform anda, anda’Saya perlu memastikan anda’menjangkau dan menarik khalayak ramai. Lagipun, apa gunanya menjual gambar jika ada’tidak ada yang ingin membelinya ?! Kami’telah mengumpulkan petua terbaik untuk memikat penonton anda:

1. Pengoptimuman Enjin Carian

Jika awak’semula menggunakan pembina laman web, maka perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk memaksimumkan khalayak anda ialah sedikit Search Engine Optimization (SEO).

Sebilangan besar pembangun laman web membolehkan anda menambah teg alt ke setiap gambar. Ini adalah kapsyen ringkas, seperti “bolasepak” atau “kek coklat,” yang membolehkan Google mengindeks (mencari) gambar yang ditandai dan memberi perhatian kepada laman web anda. Anda juga dapat mencari kata kunci menggunakan alat yang disebut Google Ads, yang memungkinkan anda melihat apa yang orang cari dalam talian.

2. Media Sosial

Ketika membuat nama untuk diri sendiri, media sosial adalah rakan anda. Terima kasih kepada rangkaian alat perkongsian siap pakai ini dengan khalayak terbina dalam, anda boleh menge-tweet laman web anda, membagikannya di Facebook, atau menulis blog di LinkedIn – tetapi yang paling penting, untuk jurugambar, anda boleh menghubungkannya ke Instagram.

Direka khas untuk perkongsian foto, Instagram sangat sesuai. Ia’s juga percuma, jadi anda’d bijaksana untuk bergabung dengan 1 bilion pengguna bulanannya.

Menghubungkan kerja anda ke platform seperti Instagram dan Tumblr akan meningkatkan keterlihatan anda. Anda’Saya mempunyai akses kepada khalayak yang jauh lebih luas, sementara alat seperti Hashtagify akan membina kehadiran dalam talian anda dengan membiarkan anda mengikuti trend semasa.

Dapatkan maklumat lanjut mengenai Cara Menjana Wang di Instagram

3. Penjenamaan

Salah satu cara pasti untuk menarik perhatian sebagai jurugambar adalah dengan membina jenama yang kuat di sekitar pekerjaan anda. Dengan cara ini, bakal pembeli akan mendapat idea yang baik tentang siapa anda dan jenis gambar yang anda gemari.

Langkah pertama untuk membina jenama yang hebat adalah cari niche anda. Jadi bagaimana ia berfungsi? Ringkasnya, anda perlu mencari tema inti untuk gambar anda. Perkara ini mungkin mudah dicapai oleh anda, kerana minat atau minat peribadi anda, atau mungkin memerlukan banyak kajian.

Contohnya, jika anda menghabiskan hujung minggu anda melalui hutan, anda harus memikirkan fotografi hidupan liar.

Sebaliknya, anda mungkin menyukai hubungan dan interaksi manusia, begitu juga anda’cenderung menikmati potret. Anda boleh memilih banyak jalan dari sini: adakah anda ingin mengambil gambar perkahwinan atau mengambil gambar syarikat? Ia’terpulang kepada anda.

Sekali anda’anda telah memutuskan bidang kepakaran anda, cara yang bagus untuk menunjukkannya kepada penonton anda adalah dengan memulakan blog. Ini memberi anda ruang yang dapat disesuaikan di mana calon pembeli dapat mengenali anda di web, dan anda dapat memamerkan kualiti kerja anda sesuka anda!

Jika awak’dengan menggunakan pembangun laman web untuk menjual foto anda, anda boleh menambahkan di laman blog dengan hanya beberapa klik. Walaupun anda’menjual semula di foto saham atau laman pasar, itu’bernilai meluangkan masa untuk menubuhkan blog yang boleh anda pautkan.

Siap menyelam? Lihat panduan kami ke memulakan blog, membuat logo, dan membina jenama dalam talian.

Cara Menjual Foto Dalam Talian: Ringkasan

Antara pembangun laman web, laman foto stok, dan pasar dalam talian, di sana’Tidak kekurangan pilihan bagi sesiapa yang ingin menjual foto dalam talian dan menjana wang.

Jika awak’masih terpaku pada kaedah mana yang akan digunakan, di sini’pecahan cepat kami:

 • Pembina laman web terbaik untuk: jurugambar yang ingin mencipta jenama yang kuat, dan mempunyai banyak kawalan terhadap prosesnya
 • Laman web gambar stok terbaik untuk: jurugambar yang ingin meningkatkan penonton mereka
 • Pasaran dalam talian adalah yang terbaik untuk: jurugambar yang bersedia meningkatkan usaha pengewangan mereka

Anda juga boleh menggunakan lebih daripada satu platform di atas untuk membantu mewujudkan kehadiran web anda. Contohnya, anda boleh menggunakan laman foto stok untuk menjual gambar anda, dan pembangun laman web untuk memamerkan jenama anda.

Ia’penting untuk mempunyai laman web di mana pelanggan dapat mengenali anda dan pekerjaan anda. Ini adalah’sekeras kedengarannya – laman web seperti SmugMug dan Squarespace menyediakan sudut web yang dapat disesuaikan sepenuhnya untuk anda kenalkan. Katakan keju!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map