Jenis Perniagaan E-dagang

Kami melihat jenis perniagaan e-dagang mengikut model pendapatan, model perniagaan, dan jenis laman web

Teknologi moden menjadikannya lebih mudah daripada sebelumnya untuk membeli-belah dalam talian. Sama ada awak’re-hustler sampingan atau penjual serius, ada’s platform untuk membantu anda mencapai matlamat anda.


Tetapi apa sebenarnya tujuan anda? Apa jenis perniagaan e-dagang yang anda mahu miliki?

Pada Pakar Pembangun Laman Web, ia’Misi kami bukan hanya untuk membantu orang dalam talian, tetapi untuk menolong mereka menjayakannya setelah mereka’kembali ke sana. Dan perniagaan e-dagang yang berjaya dimulakan dengan rancangan yang berjaya, dan sebahagian besar dari itu adalah mengetahui pilihan anda.

Ketika melihat jenis perniagaan e-dagang, pertama-tama kita harus memutuskan bagaimana mengkategorikannya. Jangan sesekali laman web melakukan perkara dengan separuh, kita’telah melakukan tiga cara yang berbeza ini:

 • Mengikut model perniagaan
 • Mengikut model pendapatan, dan
 • Mengikut jenis laman web e-dagang

Biarkan’lihatlah:

Model Perniagaan E-dagang

Ketika kita melihat perniagaan e-dagang, mereka biasanya berbentuk satu hingga dua dari empat model perniagaan yang berbeza ini, bergantung pada siapa yang melakukan pembelian dan siapa yang melakukan penjualan. Seperti semua perkara baik dalam perniagaan, mereka merangkumi tiga akronim watak:

1. Perniagaan ke Perniagaan (B2B)

E-dagang B2B adalah perniagaan yang menjual kepada perniagaan lain. Ini boleh menjadi produk fizikal, seperti bahan binaan mentah, atau perkhidmatan, seperti peguam syarikat. Ini juga dapat berbentuk produk atau perkhidmatan digital.

2. Perniagaan ke Pengguna (B2C)

Oleh kerana kami adalah pengguna, inilah model yang digunakan oleh kebanyakan jenama kegemaran kami. Dari fesyen hingga perabot, keahlian gimnasium hingga langganan wain (lebih banyak untuk yang kemudian), kebanyakan barangan yang kami beli untuk kedua-duanya ‘keperluan’ dan ‘mahu’ berasal dari jenama B2C.

3. Pengguna ke Pelanggan (C2C)

Dengan penjualan pengguna-ke-pengguna, ada’tidak ada perniagaan yang terlibat sama sekali, dan itu’biasanya persediaan yang cukup kasual. Fikirkan penjualan garaj, atau platform seperti eBay.

4. Pelanggan-ke-Perniagaan (C2B)

Di sinilah pengguna menjual perkhidmatan mereka kepada perniagaan. Freelancer adalah contoh sempurna untuk ini.

Model Pendapatan Perniagaan E-dagang

Jadi sekarang kita’telah melihat model perniagaan e-dagang yang berbeza, itu’masa untuk melihat pelbagai cara mereka sebenarnya dapat menjana wang. Berikut adalah model pendapatan e-dagang utama:

1. Pengangkatan kapal terbang

Dengan dropshipping, perniagaan atau individu ‘menjual’ produk di laman web mereka yang mereka tidak’sebenarnya membuat atau memiliki. Mereka dibungkus dan diedarkan oleh syarikat pihak ketiga, dan pemilik laman web dropshipping tidak pernah bersentuhan dengan satu produk – mereka hanya mengambil potongan kecil daripada orang atau perniagaan yang benar-benar membuat dan menyebarkannya.

Dropshipping boleh menguntungkan dan sangat berjaya. Ambil Wayfair, sebagai contoh. Wayfair adalah kedai perabot e-dagang yang popular, dan laman web dropshipping.

Jenis perniagaan e-dagang - dropshipping

Yang mengatakan, dropshipping adalah ruang yang sangat kompetitif sekarang, jadi jangan’t masuk ke dalamnya memikirkannya’Akan menjadi kaedah cepat dan mudah untuk menjana kekayaan anda.

Ketahui lebih lanjut:

Cara Memulakan Syarikat Dropshipping – Panduan lengkap kami untuk menjayakan dropshipping, dan mengelakkan semua kesalahan biasa. Mengandungi nasihat dari profesional dropshipping.

2. Langganan

Langganan dulu hanya disediakan untuk majalah dan surat khabar, tetapi ketika anda menyangka mereka akan keluar, mereka kembali dengan penuh semangat dalam bentuk kotak langganan. Begitu besar, sebenarnya, pasaran kotak langganan meningkat lebih dari 100% setiap tahun dari 2013 hingga 2018.

Kotak langganan semuanya berfungsi sedikit berbeza, tetapi pada dasarnya melibatkan mendaftar untuk menerima jenis produk yang anda suka setiap bulan.

FirstLeaf adalah perkhidmatan langganan untuk pencinta wain. Setiap bulan, FirstLeaf’pakar wain menjelajah dunia untuk menyampaikan sebotol wain yang luar biasa dan memenangi anugerah kepada pelanggan mereka dari kawasan yang mungkin tidak pernah mereka dengar.

Jenis perniagaan e-dagang - langganan

Terdapat langganan kelab buku, langganan kopi, langganan kecantikan… anda namakannya, anda boleh melanggannya. Langganan adalah kaedah terbaik untuk mengekalkan pelanggan, dan dapat meramalkan berapa banyak stok anda’Saya perlukan pada waktu tertentu.

Ketahui lebih lanjut:

Cara Memulakan Syarikat Kotak Langganan – Panduan langkah demi langkah yang penuh dengan nasihat daripada usahawan yang telah membina syarikat kotak langganan yang berjaya dari awal.

3. Pelabelan dan pembuatan swasta

Mana-mana perniagaan atau individu yang melakukan pelabelan dan pembuatan persendirian adalah perniagaan yang pada dasarnya hanya menjalankan semua peringkat pramuka secara dalaman. Itu’untuk mengatakan mereka’membuat semula, mengemas dan kemudian menjual barang terus kepada pelanggan akhir.

Kedengarannya seperti istilah yang agak hebat dan teknikal, tetapi banyak perniagaan kecil – atau keramaian kecil – sesuai dengan acuan ini. Contohnya ialah kedai roti yang menjual kek buatan sendiri untuk dipesan.

4. Pelabelan putih

Syarikat yang beroperasi dengan label semula model pendapatan perniagaan pelabelan putih (atau ‘label’) produk yang dibeli dari pengeluar, dan menjualnya sebagai produk mereka sendiri.

Kedengarannya samar, bukan? Sebenarnya ia’jauh lebih biasa – dan sah – daripada kedengarannya. Sebenarnya, ia’sesuatu yang banyak digunakan nama besar.

Dollar Shave Club, misalnya, seperti anak poster perniagaan pelabelan putih. Dengan mengambil pisau cukur yang berpatutan dan berpatutan, dan hanya mengambil sedikit margin untuk mengemas kembali dan menyebarkannya, Dollar Shave Club telah menjadi kejayaan besar di kalangan wanita yang bosan membayar lebih banyak untuk pisau cukur plastik merah jambu.

jenis perniagaan e-dagang - pelabelan putih

Ia’juga merupakan perkhidmatan kotak langganan, merangkumi dua model hasil yang hebat – kerja bagus, Dollar Shave Club!

Ketahui lebih lanjut:

Cara Jual Makeup Dalam Talian – Pelabelan putih adalah model yang popular di industri kosmetik. Jika awak’sedang berfikir tentang menjual solek dalam talian, baca panduan kami untuk mengetahui apakah ini cara yang betul.

5. Pemborong

Pemborong bertindak seperti orang tengah antara pengeluar dan peruncit. Mereka mengaut keuntungan kecil kerana menjual barang tersebut kepada peruncit. Tidak semua runcit beroperasi berdasarkan asas ini, tetapi juga’s mungkin lebih daripada anda’d fikir. Pemborong menyediakan cara untuk peruncit bersikap sangat reaktif mengenai berapa banyak stok yang mereka perlukan atau inginkan bergantung pada apa’s terbang dari rak, menyebabkan pengeluar mengendalikan logistik (terutamanya jika pengeluar berpusat di luar negara).

Ini seterusnya bermaksud pemborong harus mengambil risiko untuk memesan banyak stok terlebih dahulu, berdasarkan apa yang diramalkan yang ingin dibeli oleh peruncitnya. Sekiranya ia berjalan dengan baik, ia boleh menjadi halus dan menguntungkan, tetapi ia’pastinya tindakan pengimbangan yang sukar!

6. Sewa dan pinjaman

Dengan perniagaan yang beroperasi berdasarkan model pendapatan sewa dan pinjaman, pelanggan hanya membayar untuk penggunaan produk atau perkhidmatan mereka, dan bukannya membelinya secara langsung. Contoh B2C yang jelas adalah mana-mana tempat penyewaan kereta, tetapi terdapat juga beberapa pilihan C2C yang lebih kreatif.

Airbnb tidak memerlukan pengenalan, tetapi ada’juga Fat Llama, platform untuk pengguna menyewakan alat mereka, seperti lensa kamera, drone dan mesin basuh kuasa, kepada pengguna lain. Dengan penyewa teratas memperoleh beberapa ribu dolar sebulan, di sana’jelas merupakan pasaran yang besar untuknya.

Jenis perniagaan e-dagang - sewa dan pinjaman

7. Freemium

Model pembayaran freemium adalah model yang biasanya anda lihat hanya digunakan oleh produk digital. Dengan model perniagaan freemium, anda boleh mendaftar ke versi produk percuma, yang mengurangkan fungsi.

Walaupun harapannya adalah anda’Akan mendaftar untuk mendapatkan rancangan premium pada suatu ketika untuk mengakses ciri tambahan, anda boleh menggunakan versi percuma selama yang anda mahukan. Di sana’tidak ada kos berubah nyata yang berkaitan dengan produk digital ini (atau paling tidak, hanya yang sangat kecil), dan pelanggan yang membayar memastikan syarikat masih memperoleh keuntungan.

Spotify adalah contoh klasik perniagaan yang beroperasi pada model pendapatan freemium. Pengguna di rancangan Shopify percuma akan sesekali terganggu oleh iklan mereka. Bukan masalah untuk pengguna kasual, tetapi mana-mana pencinta muzik yang serius akan menaik taraf dengan cepat untuk kemudahan mendengar tanpa gangguan.

Jenis perniagaan e-dagang - freemium

Jenis Laman Web E-dagang

Baiklah, jadi sekarang kita’telah melihat pelbagai jenis model perniagaan dan pendapatan e-dagang, dan sekarang’masa untuk melihat faktor terakhir semasa bermain; jenis laman web mereka’menjual semula melalui.

1. Laman web jenama individu (satu penjual)

Laman web khusus vendor adalah laman web khusus yang hanya menjual barang atau perkhidmatan satu individu, atau satu perniagaan. Sebilangan besar laman web e-dagang tergolong dalam kategori ini.

Adidas, jenama pakaian sukan, mempunyai laman web khusus yang menjual hanya produk Adidas:

Jenis perniagaan e-dagang - penjual tunggal

Membina kedai dalam talian mungkin kelihatan seperti sesuatu yang disediakan hanya untuk jenama besar seperti Adidas, tetapi pembangun laman web e-dagang telah menjadikan teknologi ini tersedia untuk semua orang – bahkan penjual kecil dengan anggaran yang ketat, dan tanpa pengalaman teknikal. Oleh itu, sementara anda mungkin lebih suka mencuba di pasar dalam talian terlebih dahulu (yang kami’Kita akan sampai sebentar), kita pasti mengesyorkan penjual baru membina kedai dalam talian mereka sendiri dengan salah satu alat ini juga.

Ketahui lebih lanjut:

Carta Perbandingan Pembangun Laman Web E-dagang – Sekilas melihat pembangun laman web e-dagang terbaik untuk usaha anda.

Cara Membina Kedai Dalam Talian – Kami’kembali ke sini untuk memandu anda melalui proses mendirikan kedai dalam talian, dari memilih

2. Peruncit dalam talian (sebilangan penjual yang terpilih)

Peruncit dalam talian mengumpulkan produk dari vendor berasingan di bawah satu bumbung dalam talian. Peruncit dalam talian mempunyai kawalan terhadap vendor mana yang disatukannya dengan cara ini. Selalunya, peruncit dalam talian juga akan mengambil gambar dan penerangan produk untuk memastikan semuanya kelihatan baik dan digabungkan.

Macy’s adalah contoh sempurna dari ini. Di sini’pilihan produk Adidas yang mereka bawa dalam talian:

Jenis perniagaan e-dagang - peruncit dalam talian

Macy’s mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap produk mana yang dimiliki oleh vendor mana, dan bagaimana ia memaparkannya. Itu juga menyimpan stok, dan mengirimkannya kepada pelanggan ketika pembelian dilakukan.

Amazon mungkin merupakan peruncit dalam talian yang paling terkenal, walaupun begitu’wajar untuk mengatakan bahawa ia mempunyai suasana yang sangat berbeza dengan Macy’s. Daripada pilihan penjual yang diselaraskan, Amazon memilih kuantiti dan kemudahan – dan hei, itu’jelas berfungsi untuk mereka!

Amazon, bagaimanapun, tidak boleh dikelirukan dengan Amazon Marketplace, yang berfungsi sedikit berbeza, dan membawa kami dengan baik ke laman web e-dagang jenis ketiga kami: marketplace!

3. Pasar (pelbagai penjual)

Akhirnya, terdapat pasar, seperti Etsy dan eBay. Pasar ini mengenakan sekatan pada apa yang boleh dijual, dan akan masuk jika ada’s adalah pertikaian antara vendor dan pelanggan, tetapi sebaliknya vendor hampir mendapat pemerintahan percuma.

Jenis Perniagaan E-dagang: Pusingan

Seperti yang anda lihat dari catatan ini, terdapat banyak cara yang berbeza untuk mengkategorikan perniagaan e-dagang. Apa’Lebih-lebih lagi, perniagaan e-dagang sering menjadi dua atau lebih model yang berbeza.

Di sini’ringkasan ringkas mengenai jenis perniagaan e-dagang di luar sana mengikut setiap kategori yang berbeza:

Berikut adalah model perniagaan e-dagang yang berbeza:

 1. Perniagaan ke Perniagaan (B2B)
 2. Perniagaan-ke-Pengguna (B2C)
 3. Pengguna ke Pelanggan (C2C)
 4. Pelanggan ke Perniagaan (C2B)

Berikut adalah model pendapatan e-dagang yang berbeza:

 1. Penghantaran secara drops ­
 2. Langganan
 3. Pelabelan dan pembuatan peribadi
 4. Pelabelan putih
 5. Pemborong
 6. Sewa dan pinjaman
 7. Freemium

Berikut adalah pelbagai jenis laman web e-dagang:

 1. Laman web jenama individu (satu penjual)
 2. Peruncit dalam talian (pilih bilangan penjual)
 3. Pasar (banyak penjual)

Dunia e-dagang adalah dunia yang menarik dan berkembang pesat. Kami’Pastikan halaman ini sentiasa dikemas kini dengan tren baru yang kami dapati, tetapi sementara itu, beritahu kami jika anda berfikir di sana’s apa sahaja kita’terlepas – masukkan komen di bawah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map