3 Cara Membuat Laman Web Anda Lebih Mesra Alam

Di sini di Ahli Pembangun Laman Web, kami gemar membuat laman web. Dari menguji pembangun laman web hingga bereksperimen dengan templat e-niaga kegemaran kami, internet adalah tempat yang menggembirakan kami. Tetapi internet mempunyai sisi gelap yang mungkin mengejutkan anda – kami’bercakap mengenai kesan persekitarannya.


Anehnya, ini adalah masalah yang tidak’t disiarkan secara meluas, tetapi kami rasa patut disuarakan – dengan lantang.

Untuk permulaan, internet dianggap menyumbang kepada 2% dunia’pelepasan gas rumah hijau.

Lebih membimbangkan adalah kesan laman web yang kami gunakan setiap hari. Contohnya, video muzik untuk lagu tersebut “Despacito” membakar tenaga sebanyak 40,000 rumah AS digunakan dalam setahun. Tetapi kami meragukan bahawa ada yang pernah ragu-ragu “bermain” butang kerana YouTube’jejak karbon, kerana, baik – siapa tahu, betul?

Felo pembangun laman web, masa kita telah tiba untuk meningkatkan dan menjadikan web sebagai tempat yang lebih hijau!

Kami’Kami akan memandu anda melalui tiga cara untuk menjadikan laman web anda lebih mesra alam, serta beberapa petua yang sangat mudah untuk mengurangkan jejak karbon dalam talian anda dalam kehidupan seharian – semuanya supaya anda dapat terus menikmati membina dan menggunakan web tanpa rasa bersalah.

1

Cari Web Hosting Hijau

Salah satu penyebab terbesar di sebalik internet’jejak karbon adalah hosting web. Web hosting berfungsi dengan menghoskan laman web’fail dan maklumat di pusat data – semua laman web memerlukan hosting untuk muncul dalam talian.

Pusat data pada dasarnya adalah bangunan yang menempatkan komputer yang menyimpan semua laman web tersebut’ data, dan disana ada 8 juta pusat data di seluruh dunia.

Masalahnya ialah pusat data menggunakan banyak tenaga elektrik, dan menghasilkan banyak haba, yang bermaksud bahawa mereka bergantung pada sistem penyejukan penghisap tenaga untuk mengelakkan pelayan terlalu panas. Semua ini menambah penjanaan pusat data yang jumlah pelepasan karbon yang sama sebagai industri penerbangan global!

Namun, ada berita baik dalam bentuk web hosting hijau. Di sinilah syarikat hosting berkomitmen untuk mengurangkan – dan bahkan meniadakan – jejak karbon mereka.

Mereka melakukan ini dengan menggunakan tenaga yang boleh diperbaharui untuk memberi tenaga kepada pusat data mereka, atau menyumbang kepada program tenaga yang boleh diperbaharui untuk memerangi jejak karbon mereka.

Host web hijau terbaik adalah Green Geeks, yang mengimbangi jejak karbonnya sebanyak 300%. Ia melaburkan tiga kali jumlah tenaga yang ditariknya dari grid menjadi tenaga boleh diperbaharui melalui Yayasan Alam Sekitar Bonneville – cukup mengagumkan!

hosting mesra alam greengeeksGreenGeeks adalah salah satu penyedia hosting paling hijau, menjadikannya sempurna untuk membina laman web yang lebih mesra alam.

Host web hijau terbaik menggabungkan kaedah hosting mesra alam dengan ciri-ciri hosting yang hebat dan hebat. Memilih hosting web hijau tidak’ini bermaksud anda harus menjunam laman web anda kembali ke zaman digital yang gelap dan gelap pada pertengahan tahun 90an.

Sebagai contoh, Green Geeks masih dapat menyediakan masa operasi 99.9%, menawarkan pelbagai pakej hosting, dan melayani pelanggan dari lebih dari 150 negara yang berbeza – semuanya sambil mengekalkan pendekatan mesra alamnya.

Hosting menjadi asas bagi setiap laman web – anda boleh’membina laman web mesra alam kecuali anda memulakan dengan penyedia hosting hijau!

Ketahui lebih lanjut

Tetapi apakah tuan rumah mesra alam yang terbaik? Ketahui dalam ulasan kami mengenai 6 Penyedia Web Hosting Hijau Terbaik dan lakukan langkah pertama anda ke laman web yang lebih hijau!

2

Mempercepat Laman Web Anda

Ini adalah peraturan keemasan membina laman web sama ada anda’re eko-pejuang atau penyokong perubahan iklim – laman web perlu cepat untuk berjaya. Ia’satu fakta. Ia juga menjadi lebih baik untuk persekitaran.

Apabila halaman memerlukan masa yang lama untuk dimuat, halaman tersebut’bukan sahaja membosankan bagi pengunjung anda – itu’juga menyedut tenaga dari pelayan dan menggunakan elektrik. Jadi, semakin cepat laman web anda dimuat, semakin kurang kesan persekitarannya.

Terdapat beberapa kaedah yang sangat mudah untuk memperbaiki laman web anda’kelajuan pemuatan – ini hanya beberapa untuk memulakannya…

 • Ketahui seberapa cepat laman web anda dimuat, menggunakan alat seperti Pingdom atau GTmetrix
 • Kurangkan ukuran gambar anda menggunakan alat pemampat seperti Kraken
 • Nilai penyedia hosting anda untuk melihat apakah itu’menyebabkan laman web anda terseret (atau malah terhempas)
 • Gunakan CDN (Rangkaian Penghantaran Kandungan) seperti CloudFlare untuk mengarahkan permintaan kepada pelawat’pelayan terdekat
 • Betulkan pautan dan pengalihan yang rosak – cuba Katak Menjerit untuk membantu mengesan mereka
 • Gunakan pemuatan malas, di mana kandungan di bahagian atas dimuat lebih cepat daripada halaman lain

Jika awak’anda sudah melakukan perkara-perkara ini, dan anda merasakan teknologi, anda juga boleh kurangkan kod anda. Minifikasi adalah proses yang meminimumkan fail kod dan skrip di laman web anda, dan merupakan cara utama untuk meningkatkan kelajuan laman web.

Walaupun pengurangan bunyi itu rumit, namun’sebenarnya cukup sederhana dengan alat seperti Pembungkus dan Pemampat YUIC, kerana kedua-duanya dapat menangani JavaScript dan CSS. Yang perlu anda buat hanyalah menyalin kod anda ke dalam alat, kemudian tampalkan hasil yang dikurangkan kembali ke laman web anda!

Ketahui lebih lanjut

Adakah anda mempunyai rancangan hosting yang betul? Sebilangan besar orang memilih hosting bersama, tetapi jika anda melampaui rancangan anda, ia boleh menyebabkan halaman lambat dimuat dan bahkan mogok laman!

Lihat kami Hosting Bersama vs Hosting VPS perbandingan untuk melihat mana yang sesuai untuk anda.

3

Tingkatkan SEO Anda

Bahagian ini adalah mengenai menjadikan laman web anda mudah dicari dan memuaskan pengguna dengan cepat. Kenapa? Ini mengurangkan jumlah carian dan laman web yang dimuat orang sekaligus, yang seterusnya mengurangkan jumlah tenaga yang digunakan setiap kali mereka mendarat di halaman baru.

Tahukah anda bahawa satu carian Google dapat menjana hingga tujuh gram CO2? Itu’kira-kira separuh jumlah yang dihasilkan dengan merebus cerek, yang tidak’bunyi sangat teruk. Sehingga anda membayangkan sebenarnya merebus cerek untuk setiap dua carian Google yang anda buat dalam sehari, dan kemudian tiba-tiba anda’semula dalam air panas yang banyak!

Sudah tentu, anda boleh’mengurangkan Google’s jejak karbon dengan satu tangan, tetapi anda boleh mencuba memberikan apa yang mereka mahukan’mencari, supaya mereka tidak’Saya mesti terus mencari dan memuat halaman baru berulang kali. Juga, ia’lebih baik untuk penukaran anda!

Untuk mengurangkan bilangan orang yang melantun dari laman web anda dan kembali ke Google:

 • Utamakan maklumat utama sehingga ia’mudah didapati dalam sekerap mungkin klik
 • Jadikan laman web anda mudah alih, kerana 60% carian Google dilakukan di telefon bimbit
 • Susun halaman anda dengan tajuk dan hindarkan dinding teks yang besar, kerana ini dapat menakutkan pengunjung yang tidak sabar

Meningkatkan kelajuan laman web juga merupakan faktor besar dalam menjaga orang di laman web anda, jadi dengan menggabungkan taktik ini dengan yang telah kita bicarakan sebelumnya, anda’Saya akan mempunyai kombinasi yang menang – dan mesra alam -.

4

Pusingan Bonus!

Kami’telah menggariskan tiga cara utama untuk membina dan menjalankan laman web yang lebih hijau. Tetapi bagaimana dengan anda’hanya melayari laman web untuk keseronokan atau bekerja?

Berikut adalah beberapa petua untuk tetap lebih hijau dalam kehidupan seharian anda di web:

 • Gunakan mesin carian alternatif seperti Ecosia, yang menggunakan keuntungannya untuk menanam pokok dan menggunakan tenaga boleh diperbaharui 100%.
 • Mungkin tidak’untuk menghantar yang sopan tetapi pada dasarnya tidak berguna “Terima kasih” e-mel – fikirkan sebelum anda menghantar, atau pergi bercakap dengan orang itu secara berhadapan! Satu e-mel mengeluarkan 10g CO2 – itu bermaksud satu e-mel mempunyai jejak karbon yang sama dengan beg plastik standard!
 • Turunkan tahap kecerahan monitor anda, atau gunakan mod gelap, untuk mengurangkan jumlah kuasa yang diperlukan untuk menerangi skrin anda.
 • Muat turun rancangan Netflix dan bukannya menayangkannya – selain menjimatkan sedikit tenaga, ini juga bermaksud anda’Anda akan dilayan walaupun anda tidak mempunyai isyarat!
 • Pergi terus ke laman web dan bukannya Googling terlebih dahulu. Sering kali, kami menggunakan Google seperti teksi dalam talian untuk dengan cepat membawa kami tepat ke tempat yang kami inginkan. Daripada menaip “Twitter” – atau bahkan “Pakar Pembina Laman Web” – simpan laman web anda yang paling kerap dikunjungi ke bar alat anda, atau masukkan URL secara langsung untuk menjimatkan tenaga!

petua internet mesra alam ecosiaEcosia adalah mesin pencari yang menggunakan keuntungannya untuk menanam pokok, yang bermaksud anda membantu persekitaran hanya dengan mencari di web!

Tindakan mudah lain termasuk mengurangkan masa skrin, mematikan peranti anda setelah anda’selesai menggunakannya, dan bertahan dengan peningkatan telefon baru yang menggoda itu sedikit lebih lama. Ini semua adalah kaedah berkesan untuk mengurangkan jejak karbon digital anda tanpa merombak kehidupan normal anda secara radikal.

Biarkan Hijau Bermula!

Kami’telah menggariskan langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk membina lebih banyak laman web mesra alam, dari mencari penyedia hosting hijau terkemuka hingga faedah SEO yang tidak diketahui.

Bahagian yang paling baik adalah bahawa kebanyakan taktik ini adalah perkara terbaik untuk laman web anda, seperti meningkatkan kelajuan pemuatan dan mengurangkan kadar pantulan. Ternyata, apa’baik untuk pelawat anda baik untuk laman web anda, dan juga baik untuk planet ini!

Kami juga melalui beberapa cara mudah bagi anda untuk mengurangkan jejak karbon dalam talian anda dalam kehidupan seharian – sehingga walaupun anda’rehat dari pembinaan laman web, anda’masih lagi berusaha untuk bola biru besar yang kami panggil pulang.

Sama ada awak’melancarkan semula laman web perniagaan atau mencari video kucing lucu, ingat langkah mudah ini – dan apa sahaja yang anda lakukan dalam talian, buatlah hijau!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me