Bagaimana Anda Membangun Laman Web Berbilang Bahasa dengan 3 Alat

cara membina laman web berbilang bahasaBiarkan’Walaupun begitu, walaupun bahasa Inggeris adalah bahasa antarabangsa yang popular, terdapat lebih dari 6,900 bahasa lain di seluruh dunia.


Menurut Wikipedia, bahasa Cina adalah bahasa yang paling banyak dituturkan di dunia, diikuti oleh bahasa Sepanyol, kemudian bahasa Inggeris, Hindi, Arab, dan lain-lain. Walaupun bahasa Inggeris popular, terdapat banyak bahasa popular lain yang dituturkan dan ditulis setiap hari..

Jadi mengapa tidak’Pembangun laman web menawarkan cara yang mudah dan berfungsi untuk membolehkan anda membuat laman web berbilang bahasa?

Saya juga tidak mempunyai idea.

Baiklah, saya faham. Pembangun laman web menang’buat kerja terjemahan yang sukar untuk anda, yang cukup adil. Tetapi tidak’Sangat mengagumkan sekiranya mereka menggunakan mekanisme pertukaran bahasa yang membolehkan pengunjung anda beralih ke bahasa lain?

Walaupun penyelesaian mereka untuk masalah ini mungkin belum sempurna, Saya’Saya akan melihat apa yang boleh anda lakukan dengan beberapa pembangun laman web kegemaran kami (Wix, Squarespace dan Weebly) untuk membuat laman web berbilang bahasa.

1

Membina Laman Web Berbilang Bahasa: Apa yang Harus Dielakkan

Terjemahan Google – Bukan ITU Hebat

Banyak orang akan memberitahu anda untuk memasukkan widget terjemahan Google percuma ke laman web anda. Pengunjung anda hanya perlu mengklik butang widget dan semua kandungan anda akan diterjemahkan secara automatik ke bahasa pelawat anda yang lain’ pilihan.

Pasti’adalah cara membina laman web dwibahasa yang cukup pantas, tetapi anda benar-benar tunduk pada cara Google memilih untuk menerjemahkan teks anda.

laman web berbilang bahasa google translate pluginWidget Terjemahan Google membolehkan anda menukar bahasa dengan mudah, tetapi tidak semestinya memberikan hasil terbaik.

Ia’mungkin penyelesaian paling mudah untuk dilaksanakan, dan ya sebagai “pintar” seperti Google, alat terjemahannya tidak pernah sempurna dan tidak profesional jika anda mempunyai laman web perniagaan.

Ia’sangat membantu dengan cara pengunjung anda akan mendapat idea umum mengenai apa yang anda’cuba lagi mengatakan. Tetapi, jika anda ingin menarik perhatian pengunjung anda, memenangi perniagaan baru, dan profesional, maka Terjemahan Google mungkin bukan pilihan terbaik untuk anda.

Anda tidak boleh mengalahkan bahasa terjemahan “dengan tangan” boleh dikatakan.

Terlalu Banyak Halaman Pendua Pada Bar Menu Anda

Walaupun anda’bersedia menterjemahkan teks secara manual di laman web anda, bagaimana anda akan membuat laman web di mana bar menu tidak’t menunjukkan beberapa halaman perkara yang sama, tetapi dalam bahasa yang berbeza?

Perkara terakhir yang anda ingin lihat ialah bar menu dengan 3 halaman utama dalam 3 bahasa yang berbeza. 3 versi setiap halaman akan membebani bar menu anda, dan benar-benar mengurangkan pengalaman pengguna pengunjung anda.

Ini pasti sesuatu yang harus dielakkan, tetapi apa yang boleh anda lakukan? Teruskan membaca untuk mengetahui!

2

Jadi Apa Yang Boleh Anda Lakukan?

Kami’telah melihat sekeliling pembangun laman web kegemaran kami dan tidak dapat’mencari jalan keluar yang boleh dilakukan (yang membuat kita benar-benar sedih…)

Walau bagaimanapun, kami menemui beberapa tutorial untuk membantu anda membuat laman web pelbagai bahasa. Mereka’bukan penyelesaian terbaik di dunia (saya rasa anda hanya boleh melakukannya dengan laman web khusus – tetapi anda mungkin tidak mahu’berminat untuk artikel ini jika anda’semula jadi pengekod tegar), tetapi mereka berfungsi.

Kami’Saya akan menunjukkan kepada anda beberapa pendekatan menarik dan berguna untuk membina laman web dwibahasa, dengan 3 dari apa yang kami fikir adalah beberapa pembangun laman web terbaik di industri hari ini – Wix, Squarespace dan Weebly.

Jika awak’tidak biasa dengan pembangun laman web ini, lihat jadual perbandingan kami untuk melihat ciri mereka:

Kadang-kadang penyelesaian terbaik untuk masalah bahasa adalah laman web yang dibina khas. Jika awak’bukan penyihir pengekodan, mungkin ada baiknya menyewa profesional. Dengan syarat anda mempunyai anggaran, binaan khusus adalah salah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan laman web pelbagai bahasa yang sebenar. Kami dan rakan-rakan kami di Pasar Pakar telah memilih dengan teliti segelintir pemaju yang dapat menjimatkan masalah anda.

3

Laman Web Berbilang Bahasa dengan Wix

Wix salah satu pembina laman web terbaik terdapat di pasaran sekarang. Mereka menawarkan antara muka pengguna drag and drop yang murni, jadi anda boleh meletakkan kandungan di mana sahaja di laman web anda, dan anda tidak’t perlu tahu bagaimana membuat kod sama sekali.

Sekiranya anda mempunyai tempat perlindungan’belum melihat Wix, salah satu perkara menarik tentang Wix ialah mereka menawarkan templat yang sudah diisi dengan kandungan. Oleh itu, anda hanya perlu memilih templat dan mula mengedit kandungan yang diisi sebelumnya (teks, gambar, tayangan slaid, dll) untuk menjadikannya milik anda sendiri.

Wix mempunyai aplikasi berbilang bahasa percuma, Menu Bahasa, yang memberi anda kemampuan berbilang bahasa.

Aplikasi secara automatik mengarahkan pengunjung anda ke bahasa berdasarkan penyemak imbas mereka’bahasa s. Contohnya, jika laman web anda menawarkan kandungan dalam bahasa Inggeris, Perancis, dan Sepanyol, pelawat anda akan diarahkan ke halaman Sepanyol anda secara automatik jika aplikasi mengesan penyemak imbasnya berpusat di Sepanyol.

bagaimana membina laman web berbilang bahasa di wixAplikasi Menu Bahasa Wix akan membantu anda membuat laman web yang sesuai untuk pelawat dari seluruh dunia.

Pada masa lalu, Wix mempunyai dua templat yang sudah mempunyai fungsi berbilang bahasa.

Sekarang, terima kasih kepada Aplikasi Menu Bahasa, yang perlu anda lakukan ialah menambahkan aplikasi ke templat mana pun dan anda mendapat akses ke kemampuan ini – infrastruktur pertukaran antara bahasa sudah dilakukan untuk anda oleh Wix.

laman web berbilang bahasa dengan menu bahasa wixAplikasi Menu Bahasa Wix memerlukan satu klik untuk dipasang dan laman web anda secara ajaib mempunyai kemampuan untuk beralih antara bahasa.

Lihat templat Wix kegemaran kami yang akan berfungsi dengan baik dengan Aplikasi Menu Bahasa:

  • Ke dalam hutan
  • Demi Watson

Menu Bahasa Wix memberi anda pilihan lebih dari 30 bahasa yang boleh anda arahkan kepada pengunjung antarabangsa anda.

Aplikasi ini juga mempunyai panduan langkah demi langkah yang mudah untuk membuat laman web berbilang bahasa, yang memudahkan anda untuk bangun dan berjalan dengan cepat.

4

Laman Web Berbilang Bahasa dengan Squarespace

Ruang Squarespace adalah salah satu pembangun laman web drag and drop yang lebih baik yang terdapat di pasaran sekarang. Templat reka bentuk mereka semua responsif mudah alih dan kelihatan cantik.

Ruang Squarespace’Pusat Bantuan s hebat dan mereka mempunyai tutorial hebat yang menunjukkan cara membina laman web dengan pelbagai bahasa.

Tutorial mengesyorkan templat Adirondack, Nueva (atau templat mana pun dalam keluarga Brine) dan Pasifik (atau mana-mana templat dalam keluarga Pasifik) sebagai yang terbaik untuk membuat laman web berbilang bahasa.

laman web berbilang bahasa - squarespaceTutorial berbahasa Squarespace sangat membantu dalam menunjukkan kepada anda langkah-langkah bagaimana membuat laman web berbilang bahasa anda.

Sekiranya anda melawat tutorial dan klik pada gambar laman web di sana, anda’Saya juga akan melihat beberapa laman web berbahasa langsung dalam aksi.

5

Laman Web Berbilang Bahasa dengan Weebly

Weebly adalah salah satu pembangun laman web yang paling mudah digunakan.

Tetapi semudah penggunaannya, mereka juga tidak’t menawarkan sebarang kemampuan berbahasa asli untuk anda gunakan (boo….)

Namun, mereka menawarkan aplikasi berbilang bahasa di Pusat Aplikasi mereka, yang memudahkan pengunjung laman web anda menukar bahasa laman web anda tanpa menyentuh kod apa pun.

Cukup pasang aplikasi dengan 1 klik dan anda tidak perlu’Saya perlu bimbang tentang perkara yang lebih rumit daripada itu. Lihat tutorial ini dari Weebly.

Laman web berbilang bahasa - aplikasi weeblyAplikasi ini dengan mudah membolehkan pengunjung anda melayari laman web anda dalam bahasa ibunda mereka.

Kelemahannya adalah bahawa ia’tidak percuma (mereka menawarkan tempoh percubaan percuma selama 2 minggu, jadi anda boleh mencubanya sebelum anda membuat komitmen).

Kami menggali dan menemui tutorial percuma mengenai bagaimana anda boleh menukar laman web Weebly standard ke laman web berbilang bahasa.

Laman web berbilang bahasa - weeblyPengguna anda akan dapat bertukar antara bahasa dengan mudah apabila anda menggunakan aplikasi bahasa Weebly.

Sekarang ia memerlukan anda mengubah kod templat untuk membuat semuanya berfungsi, tetapi pengarang tutorial ini telah dengan murah hati meletakkan semua arahan langkah demi langkah, dan juga memasukkan semua kod untuk anda muat turun dan masukkan ke dalam Weebly anda laman web.

Produk akhir cukup bagus seperti yang anda lihat di laman demo di sini.

6

Cara Membina Laman Web Berbilang Bahasa: Kesimpulan

Ada timbul’ada penyelesaian hebat untuk masalah ini, tetapi memang ada mungkin untuk membina laman web berbilang bahasa dengan pembina laman web dalam panduan ini.

Kami berharap ada beberapa tarikan yang lebih besar & drop pembangun laman web akan membina beberapa fungsi asli untuk membantu orang membuat laman web yang lebih baik dengan pelbagai bahasa.

Bagi negara selain daripada yang menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa utama, ini adalah ciri yang sangat penting untuk dimiliki terutama untuk laman web yang berkaitan dengan perniagaan.

Penyelesaian dengan Weebly adalah sedikit intensif kod yang mungkin sedikit maju untuk beberapa pengguna, tetapi ia’salah satu yang lebih menarik dari kita’sudah dilihat.

Buat masa ini, 3 “peretas” di atas adalah penyelesaian sementara sehingga pembangun laman web membuat alat asli untuk membuat pembuatan laman web pelbagai bahasa lebih mudah.

Biarkan’harap mereka akan menggunakan ciri ini lebih cepat daripada yang lain!

Tetapi sementara ini, ini adalah penyelesaian yang mencukupi untuk masalah ini, jadi mengapa tidak mencuba pembangun laman web untuk membuat laman web berbilang bahasa anda:

  • Cuba Wix secara Percuma
  • Cuba Squarespace secara percuma
  • Cuba Weebly secara Percuma

Panduan ini Bermanfaat?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me