Berapa Banyak Harus Dibebankan oleh Laman Web? Panduan Penentuan Harga Yang Pasti Untuk Anda

Contents

Bolehkah anda meneka laman web mana yang lebih mahal?

Laman web ALaman web BBerapa kos laman webLaman web C


(Klik pada setiap gambar untuk melihat laman web sebenar)

Benar, daya tarikan visual atau daya tarikan reka bentuk kadang-kadang dapat memberikannya, tetapi ia memang menarik’tidak selalu berlaku.

Bagaimana jika saya memberitahu Anda Laman Web A adalah reka bentuk yang dibuat khas yang berpotensi berharga antara $ 5.000 hingga $ 10.000, sementara Laman web B adalah percuma templat dari Wix.com, dan Laman Web C adalah a percuma templat dari Ruang Squarespace.

Itu’s gila-cakap!!

(Nota: By the way, saya tidak’mengetahui berapa kos Laman Web A. Tetapi tidak jarang laman web yang dibina khas jatuh dalam julat kos tersebut.)

Di sini’s perkara – Ini’Sungguh sukar untuk menilai berapa kos laman web hanya dengan melihat reka bentuknya.

Pertimbangkan ini – Tidak dapat dipertikaikan bahawa Lamborghini Spyder adalah satu kereta panas. Walaupun begitu, apa yang paling digemari oleh peminat Lambo mengenai kereta ini bukanlah bagaimana ia kelihatan, tetapi bagaimana kedengarannya – ia adalah deru enjin v10 yang mengambil Spyder dari 0 hingga 60mph hanya dalam masa 3.4 saat.

Sama seperti Lambo $ 250,000, apa yang merangkumi kos laman web bukan hanya bagaimana laman web kelihatan di permukaan, tetapi juga, apa yang ada “di bawah tudung” yang menjadikan laman web berfungsi.

Jadi, jangan’t menilai laman web dengan sampulnya – reka bentuknya hanya satu keping pai yang jauh lebih besar.

Setelah membantu ratusan perniagaan membuat laman web mereka, saya’sudah selesai dan telah banyak melihat.

Setelah bereksperimen dengan perisian dan alat pembinaan laman web yang berbeza, saya’telah mengembangkan pendapat yang kuat mengenai…

 • Apa’bernilai wang anda dan apa’s tidak berbaloi.
 • Apa yang harus difokuskan dan apa yang hendak dilemparkan ke luar tingkap.
 • Apa yang penting dan apa yang tidak’t.

Bila-bila masa anda mencuba sesuatu yang baru, seseorang yang berada di sudut anda yang mempunyai pengalaman dalam subjek ini dapat membantu.

Inilah sebabnya mengapa pereka atau pembangun melampaui reka bentuk permukaan laman web.

Pengalaman, kemahiran teknikal, dan pengetahuan produk yang luas dapat membantu anda…

 • Elakkan masalah teknikal dan kewangan yang tersembunyi; dan
 • Pilih penyelesaian yang tepat untuk tahap anggaran, tahap teknikal, dan berapa banyak masa yang anda bersedia untuk komited.

Sekiranya anda mencari carta harga untuk semua yang berkaitan dengan pembinaan laman web, terdapat banyak sumber yang tersebar di seluruh internet (saya mempunyai beberapa kerangka harga di bawah ini, yang kami’Saya akan sampai kemudian).

Tetapi, bagi anda yang ingin menyelam, saya telah mengemukakan gambaran ringkas mengenai berapa banyak yang anda harapkan untuk bayar untuk laman web di bawah ini.

Apa yang ingin saya berikan dalam perbincangan ini adalah nasihat dan cadangan yang akan saya berikan kepada pelanggan yang membayar – semacam perundingan percuma mengenai kos sebenar laman web anda.

Kami menjalankan penyelidikan sendiri untuk menentukan pembangun laman web mana yang terbaik untuk tujuan yang berbeza. Ikuti kuiz kami untuk mendapatkan cadangan bahawa’disesuaikan dengan keperluan anda.

Bahagian terbaik ialah awak tidak’memerlukan kemahiran teknikal atau reka bentuk untuk menggunakan pembangun laman web DIY. Semua barang yang sukar dijaga’senang masuk dalam talian.

Berapa Banyak Kos Laman Web?

Kos untuk merancang laman web dengan pembangun drag-and-drop adalah antara $ 5-15 / bulan. Harga ini berubah mengikut keperluan anda. Sebagai contoh, menambahkan fungsi e-dagang ke laman web anda akan berharga antara $ 15-30 / bulan. Pelbagai rancangan harga pembangun laman web adalah $ 0-500 / bulan.

Untuk meluaskan laman web asas, anda’Saya perlu membuat anggaran untuk kos domain dan hosting tambahan. Domain biasanya berharga $ 10-20 / tahun, selepas harga diskaun tahun pertama. Rancangan hosting berkisar antara $ 2.75-300 / bulan, walaupun kebanyakan laman web akan berada di hujung spektrum yang lebih rendah.

Sebaliknya, kos untuk membina laman web menggunakan pereka web tersuai adalah sekitar $ 6,750, dan pereka yang paling mahal boleh berharga $ 20,000 atau lebih.

Faktor Mempekerjakan Pereka Web Menggunakan Pembina Laman Web (mis. Wix)PersediaanReka bentuk & BangunanPenciptaan KandunganLatihan untuk menggunakannyaPenyelenggaraanJumlah
$ 160$ 0
$ 5,000$ 0
$ 500$ 0
$ 600$ 0
$ 500$ 60
$ 6,760$ 60

Berikut adalah gambaran ringkas beberapa pembina laman web terbaik yang dapat membantu anda membina laman web anda tanpa perlu belajar bagaimana membuat kod atau memecahkan akaun bank anda. Kami’telah menguji lebih daripada 50 daripadanya, dan ini adalah dua terbaik kami:

Pembina Anda Mempunyai Percuma * Pelan Berbayar Rancangan logo-wix-100x100 Bermula dari $ 13 / Bulan Baca Harga Ulasan Bebas Iklan Domain Peribadi Lebar Jalur Tidak terhad Bermula dari $ 13 / Bulan Baca Harga Ulasan logo-squarespace-100x100 Bermula dari $ 12 / Bulan Baca Ulasan Harga Bebas Iklan Domain Peribadi Lebar Jalur Tidak terhad Bermula dari $ 12 / Bulan Baca Ulasan Harga

* Squarespace adalah satu-satunya pembangun yang tidak’mempunyai rancangan percuma, jadi untuk mendapatkan ciri-ciri tersebut anda perlu membayar yuran bulanan yang sederhana. Namun, ia menawarkan percubaan percuma 14 hari sehingga anda boleh mencuba sebelum membeli.

Sekiranya anda tidak pasti maksud setiap ciri tersebut, saya telah menerangkannya untuk anda:

 • Bebas Iklan – sama ada pembangunnya’iklan dipaparkan di laman web anda atau tidak
 • Domain Peribadi – sama ada anda mendapat alamat laman web peribadi anda sendiri atau tidak
 • Lebar Jalur Tanpa Had – jumlah lalu lintas dan data yang dapat dikendalikan oleh laman web anda

Pilih pembina laman web dan menjana wang dalam talian hari ini

Apakah jenis laman web yang ingin anda bina?

membina laman web membina kedai dalam talian KEDAI ONLINE LAMAN WEB

Anda mengemukakan semua soalan yang salah!

Berapa kos untuk laman web adalah soalan yang sangat umum – ia tidak mempunyai spesifik.

Ia’sama seperti jika saya bertanya kepada anda berapa kos kereta?

Aduh… baik, bolehkah anda lebih spesifik?

Apa jenis kereta yang anda mahukan? – Adakah perlu cekap gas? – Untuk apa anda menggunakannya? – Berapakah anggaran anda?

Anda dapat melihat dengan cepat “berapa kos kereta?” sebenarnya adalah soalan yang cukup rumit.

Sama seperti penganggaran untuk kereta, kos laman web berbeza dengan orang yang berbeza kerana setiap orang menghargai konsep “kos” dengan cara yang berbeza.

Contohnya, jika anda seorang ibu yang tinggal di rumah dengan 4 orang anak di bawah 10 tahun. Anda mungkin menghargai masa berbanding wang. Anda lebih suka membayar sedikit lebih banyak untuk menyelesaikan sesuatu dengan tepat dan tepat waktu.

Bagi orang lain yang tidak mempunyai anak, mereka mungkin menganggap anda’membayar lebih banyak untuk perkhidmatan tertentu. Tetapi bagi anda, ia’berbaloi dengan kosnya.

Ringkasnya, kos pembinaan laman web anda meningkat kepada 4 sumber:

 1. Masa
 2. Pengetahuan teknikal (atau minat anda untuk belajar membuat kod)
 3. Kemahiran reka bentuk (atau kesediaan anda untuk belajar reka bentuk)
 4. Wang

4-sumber-anda-perlu-untuk-membina-a-laman web

Sebilangan besar orang kekurangan 1 atau sedikit daripada 4 sumber ini.

Luangkan beberapa saat untuk memikirkan yang anda miliki (atau tidak’ada).

Anda tidak’Saya perlu mempunyai keempat-empat untuk memulakan laman web kerana anda dapat mengimbangi satu dengan yang lain dengan mudah.

Contohnya, jika anda tidak’Anda mempunyai kemahiran pengekodan tetapi mempunyai masa, anda selalu dapat belajar membuat kod dari pelbagai tutorial pengekodan dalam talian percuma atau berbayar.

Semasa menganggarkan kos laman web anda, soalan pertama yang perlu anda ajukan ialah “yang mana antara 4 sumber yang anda kekurangan?”

Apa sumber yang anda kekurangan?

Saya ditanya mengenai berapa harga laman web yang BANYAK – saya rasa ia disertakan dengan perihal pekerjaan sebagai pereka laman web dalam perniagaan saya sebelumnya.

Satu perkara yang saya’Kami perhatikan berulang-ulang kali adalah betapa banyak orang fokus sepenuhnya pada tanda dolar – yang tidak mempunyai gambaran yang lebih besar.

Dari 4 sumber – wang sebenarnya adalah yang paling fleksibel.

Di sini’mengapa:

 • Anda sama ada mempunyai masa atau anda tidak’t
 • Anda sama ada tahu / berminat pengekodan atau anda tidak’t
 • Anda sama ada tahu / berminat reka bentuk atau anda tidak’t

kekurangan sumber-anda-perlu-membina-a-laman web

Perkara ini tidak selalu berlaku dalam soal wang.

Setiap orang mempunyai tahap wang tertentu. Ia’tentang bagaimana anda menentukan tempat yang terbaik untuk membelanjakannya.

Mengapa seseorang memilih untuk membayar $ 4,50 untuk Starbucks latte yang mewah apabila alternatifnya ialah membelanjakan $ 0.10 untuk membuat kopi sederhana di rumah?

Mungkinkah ada kaitan dengan gaya hidup? Atau mungkin sesuatu yang menyakitkan seperti bangun lebih awal untuk membuat kopi? Adakah kemudahan membelinya di luar sehingga anda tidak’saya mesti menghadapinya di rumah?

Biarkan’Sejujurnya, kita semua mempunyai sejumlah wang. Kita semua tahu seseorang yang tidak’Saya mempunyai banyak penjimatan tetapi akhirnya membeli TV skrin rata baru apabila mereka benar-benar sepatutnya’t.

Soalan yang betul ialah – “adalah ini bernilai wang saya.”

Kebenarannya adalah jika anda merasakan sesuatu bernilai bagi anda, anda akan dengan senang hati membayarnya, bukan? – Inilah maksud kepenggunaan.

Jadi, biarkan’s simpanan wang (sebagai sumber) buat masa ini, seolah-olah anda mendapat nilai sebenar dalam membina laman web (jika ada’sangat berbaloi untuk anda), anda’Saya akan berusaha membuat sesuatu berjalan lancar.

Buat masa ini, biarkan’fokus pada anggaran kos laman web anda sekiranya anda mempunyai had:

 • Masa
 • Pengetahuan teknikal (atau minat mempelajarinya)
 • Kemahiran reka bentuk (atau minat mempelajarinya)

Berdasarkan sumber apa yang anda tidak ada’ada, kos laman web anda akan berbeza.

Biarkan’terus maju ke hadapan…

Kos laman web jika anda mempunyai Sumber yang terhad.

Untuk membina, mengurus, dan mengendalikan laman web anda, terdapat 5 fasa utama yang perlu anda hadapi:

 1. Penyediaan laman web (ini bahkan sebelum anda membuat reka bentuk atau membuat kandungan)
 2. Ketahui cara menggunakan pembina laman web
 3. Merancang susun atur
 4. Penciptaan kandungan
 5. Penyelesaian masalah dan penyelenggaraan berterusan

Untuk setiap fasa, anda harus menentukan sama ada anda mempunyai masa, kemahiran teknikal atau reka bentuk untuk mencapainya dengan jayanya.

Sekiranya anda kehilangan salah satu daripadanya, anda mungkin perlu mengupah profesional untuk membantu anda menyelesaikan pekerjaan, atau bergantung pada teknologi moden untuk menyelesaikan masalah anda:

Pilihan 1:

kos-laman web-oleh-profesional-laman web-pereka

Bayar profesional untuk melakukannya untuk anda; atau

Pilihan # 2:

kos-laman web-drag-drop-laman web-pembina-ibu jari

Cari perisian pembinaan laman web untuk mengatasi semua cabaran teknikal dan reka bentuk untuk anda, jadi anda tidak’t perlu menghabiskan banyak masa untuk mereka.

Mendapatkan sebut harga

Sekiranya anda pernah mendengar perisian membina laman web seperti WordPress atau Wix.com, anda mungkin berfikir, “Baik, kedua-duanya adalah teknologi – jadi bagaimana mereka berbeza?”

Saya’Saya akan jelaskan perbezaannya dengan contoh di bawah ini:

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan sup buatan sendiri yang berkualiti tinggi:

 1. Kaedah A – buat sup dari awal sendiri. Anda pergi ke kedai, membeli bahan-bahannya, memotong semuanya dan membuat sup. Tiada apa-apa yang dipakejkan dan anda mesti melakukan semuanya sendiri – dari awal hingga akhir.
 2. Kaedah B – Anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti BlueApron untuk mempercepat prosesnya. Mereka menghantar bahan-bahan yang disediakan supaya anda tidak’t perlu meninggalkan rumah anda atau menyiapkan apa sahaja. Ikuti sahaja resipi dan masukkan bahan ke dalam periuk. Jadi prosesnya dipermudahkan dengan penyediaan ramuan & perkhidmatan penghantaran – tetapi masih diperlukan beberapa pemasangan.
 3. Kaedah C – Ada cara yang lebih mudah. Perkhidmatan penghantaran makanan yang dimasak seperti CookFood.net mengendalikan semua masakan untuk anda. Mereka menghantar produk siap terus ke pintu anda. Jadi keseluruhan proses automatik sepenuhnya. Semuanya selesai untuk anda. Cukup pilih yang anda mahukan dari menu dalam talian mereka dan atur waktu penghantaran. Sekiranya anda boleh mengisi borang, anda boleh mendapatkan sup buatan sendiri tanpa memerlukan kemahiran memasak – cukup hebat, betul?

sup buatan sendiri

Sama seperti pelbagai cara untuk mendapatkan sup buatan sendiri,
teknologi pembinaan laman web yang berbeza memberi anda tahap perkhidmatan pembinaan laman web yang berbeza:

Kaedah A – Membangunkan Laman Web Anda Dari Atasnya

Anda boleh menyewa pereka laman web atau pembangun untuk membuat laman web anda dari awal tanpa menggunakan perisian pembinaan laman web.

Sejak diperkenalkannya WordPress, kebanyakan laman web TIDAK dibina dari awal lagi. Hanya syarikat perusahaan dengan keperluan yang sangat spesifik akan memilih untuk membina laman web dengan cara ini, tetapi ini juga berlaku semakin kurang.

Kaedah B – Gunakan Perisian Pembinaan Laman Web seperti WordPress (Diperlukan Perhimpunan)

WordPress adalah seperti perkhidmatan penyampaian ramuan memasak. Mereka memberikan semua yang anda perlukan untuk membuat laman web, tetapi pemasangan diperlukan.

Benar anda boleh melakukan ini sendiri sekiranya anda mempunyai masa untuk belajar atau sudah mempunyai kepakaran untuk melakukannya sendiri. Ia pasti dapat dilakukan kerana banyak orang telah melakukannya sebelumnya.

Sekiranya anda tidak’mempunyai masa atau kepakaran, anda selalu boleh menyewa seorang profesional untuk mengumpulkan laman web WordPress untuk anda supaya anda dapat menjimatkan masa dan sakit kepala.

Kaedah C – Seret & Jatuhkan Pembangun Laman Web (Automatik – Tidak Perlu Kemahiran)

Akhirnya, kami mempunyai perkhidmatan membina laman web sepenuhnya seperti Wix dan Squarespace.

Sama seperti perkhidmatan penghantaran makanan yang dimasak yang membolehkan anda memiliki sup buatan sendiri walaupun anda tidak melakukannya’apa-apa kemahiran memasak, tarikan ini & jatuh, diuruskan sepenuhnya pembangun laman web menangani semua masalah teknikal dan reka bentuk untuk anda, jadi anda tidak’perlu.

Mereka’senang digunakan dan memerlukan pengetahuan teknikal yang minimum hingga tidak sama sekali.

Perhatikan bahawa seret ini diuruskan sepenuhnya & jatuhkan pembangun laman web don’t memberi anda pasukan pereka dan pembangun untuk membina laman web untuk anda. Anda masih perlu membina laman web sendiri dengan menggunakan seretan mudah mereka & alat drop. Tetapi ia menjadikannya sangat mudah untuk anda dan anda tidak’malah perlu teknikal sama sekali.

Manfaat utamanya ialah seretan itu & drop pembangun laman web mengautomasikan aspek teknikal mengurus dan mengendalikan laman web – jadi anda tidak’perlu.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa batasan di sini. Ia’tidak seperti anda boleh mempunyai sup yang anda bayangkan kerana pilihan anda terhad kepada apa’tersedia di menu mereka. Walaupun begitu, pilihan supnya masih sangat luas dan 90% masa anda akan menemui sup yang anda mahukan.

Dengan cara yang sama, seret & pembangun laman web drop juga mempunyai had untuk ciri dan reka bentuk mereka. Setiap pembina laman web mempunyai senarai alat dan reka bentuk laman web yang telah dibuat sebelumnya.

Walaupun anda terhad pada apa yang mereka ada, pilihannya cukup luas dan 90% masa anda akan menemui apa yang anda perlukan.

Ini adalah pengorbanan kecil untuk dibuat sehingga anda dapat membina laman web sendiri tanpa perlu melakukan banyak pekerjaan teknikal (atau mengupah seseorang untuk membantu anda).

Untuk meletakkan segalanya dalam perspektif, kos laman web berubah bergantung pada jenis perisian pembinaan laman web yang anda gunakan (Kaedah A, B atau C). Setiap jenis pembangun memerlukan tahap kemahiran atau bantuan yang berbeza dari profesional.

Sekarang saya’telah menjelaskan dua cara utama untuk membuat laman web, mari’letakkan beberapa tanda dolar sebenar di hadapan mereka!

Pilihan # 1: Kos membina laman web jika anda mengupah profesional untuk membantu anda:

kos-laman web-oleh-profesional-laman web-pereka

Apabila saya merujuk kepada pengambilan profesional untuk membuat laman web untuk anda, selalunya saya akan merujuk kepada penggunaan WordPress.

Sebabnya adalah kerana WordPress adalah pembangun laman web yang paling popular untuk pembangun dan pereka, dan kini menggunakan sekitar 26% dari semua laman web.

WordPress’Kelebihan utama adalah fleksibiliti yang luar biasa. Anda boleh membuat hampir semua jenis laman web dengan jenis ciri yang anda perlukan, selagi anda mempunyai kepakaran pengkodan dan reka bentuk untuk melakukannya.

Sekiranya tidak, anda selalu boleh menyewa profesional untuk melakukannya untuk anda (sudah tentu kos akan dimainkan di sini).

Kini, menurut pendapat saya, WordPress bukanlah sesuatu yang akan saya cadangkan sekiranya anda tidak mempunyai kemahiran teknologi atau jika anda’tidak pernah memiliki laman web sebelum ini.

Kenapa? Kerana WordPress mempunyai keluk pembelajaran dan kos penyediaan yang jauh lebih tinggi daripada drag, yang diuruskan sepenuhnya & jatuhkan pembangun laman web seperti Wix dan Squarespace.

Saya hanya mengesyorkan menggunakan WordPress (atau pembangun laman web yang dihoskan sendiri) jika:

 • Ini bukan laman web pertama anda – anda mempunyai pengalaman mengurus laman web.
 • Sekiranya anda mempunyai reka bentuk atau keperluan perisian yang sangat khusus, hanya WordPress yang dapat menyediakannya.
 • Sekiranya anda mempunyai masa dan wang untuk dihabiskan untuk belajar, membina dan mengurus laman web WordPress.

Jika tidak, saya tidak mengesyorkan menggunakan WordPress jika anda mempunyai masa, wang atau kesabaran yang terhad untuk belajar bagaimana membuat kod dan mempelajari selok-belok teknikal penggunaan WordPress dengan berkesan.

# 1 Kos penyediaan laman web WordPress:

Menyiapkan laman web melibatkan mencari penyedia hosting, belajar bagaimana menggunakan FTP, menghubungkan perisian membina laman web anda dengan penyedia hosting anda, dan akhirnya menghubungkan nama domain anda ke laman web anda.

Semua ini akan terdengar asing bagi anda sekiranya anda’tidak pernah memiliki laman web sebelumnya, jadi izinkan saya menerangkan maksud sebenarnya:

Pengehosan Laman Web (Kos $ 5 – $ 350 / bulan):

Host adalah tempat kandungan laman web anda “nyawa” dalam talian.

Bayangkan tuan rumah adalah seperti almari mantel anda dan laman web anda adalah mantel anda. Bila-bila masa anda ingin mendapatkan kot anda, anda perlu pergi ke almari anda dan mengambilnya.

Ini berfungsi sama seperti laman web anda. Apabila seseorang memasukkan alamat laman web anda ke dalam penyemak imbas web, penyemak imbas akan pergi ke hos anda (almari anda) dan mendapatkan laman web anda (mantel anda) untuk memaparkannya kepada pengunjung.

Secara amnya, terdapat beberapa jenis hosting yang menangani jumlah pengunjung yang berbeza ke laman web anda:

 • Hosting bersama;
 • Pengehosan VPS; dan
 • Hosting khusus.

Bagi kebanyakan orang, anda tidak akan memerlukan hosting khusus kerana lebih sesuai untuk laman web peringkat perusahaan besar atau besar.

Satu-satunya perkara yang perlu anda ketahui adalah bahawa semakin banyak pengunjung datang ke laman web anda, semakin tinggi kos hosting anda:

 • Hosting bersama berharga $ 5 – $ 30
 • Hosting VPS berharga $ 50 – $ 250
 • Hosting khusus bermula dalam ribuan

Menggunakan FTP (Kos $ 0 – $ 50):

FTP adalah cara untuk anda menguruskan fail laman web anda (yang disimpan di host).

Fail laman web ini merangkumi reka bentuk, gambar, ciri, kandungan laman web anda – hampir semua yang anda lihat di hadapan anda, dan juga cara kerja dalaman laman web (“di bawah tudung” boleh dikatakan).

Sebilangan besar penyedia hosting laman web akan memberi anda arahan teknikal mengenai cara menggunakan FTP untuk menyambung ke hos anda sehingga anda dapat menguruskan semua fail tersebut.

Sekiranya anda pemula, mungkin memerlukan masa 1-3 jam untuk menyiapkannya.

Anda sentiasa boleh mencari tutorial video di YouTube atau membayar tutorial di Lynda.com (sekitar $ 50).

Sekiranya anda memerlukan sokongan pegangan tangan / langsung, anda boleh menyewa pembangun atau pereka untuk menunjukkan kepada anda tali ($ 30- $ 80 / jam untuk pereka atau $ 80- $ 180 / jam untuk pemaju).

Sudah tentu, anda mungkin tidak tahu apa yang harus dilakukan dengan fail walaupun anda sudah selesai prosesnya.

Memasang WordPress dalam Host dan Menghubungkan Nama Domain anda (Kos $ 0 – $ 50):

Sebilangan besar penyedia hosting telah memasang WordPress. Sekiranya anda ingin melangkau pemasangan WordPress, pastikan penyedia hosting yang anda pilih sudah mempunyai WordPress.

Penyedia hosting anda akan mempunyai arahan untuk menunjukkan kepada anda cara menghubungkan nama domain anda ke laman web anda.

Sekiranya anda tidak’Untuk mengetahui terlalu banyak mengenai nama domain, kami mempunyai panduan pemula untuk nama domain yang boleh anda rujuk. Anda boleh membeli nama domain untuk laman web anda dari pendaftar nama domain seperti Domain.com.

Jika awak’tidak pernah menghubungkan nama domain ke laman web sebelumnya, anda mungkin memerlukan beberapa minit hingga satu jam untuk mengetahui sesuatu.

Sekali lagi, anda selalu boleh menyewa pereka atau pembangun untuk melakukan ini untuk anda setiap jam ($ 30- $ 80 / jam untuk pereka dan $ 80- $ 180 / jam untuk pemaju).

Kos penyediaan laman web boleh serendah $ 5 (perkhidmatan hosting murah) jika anda’bersedia melakukannya sendiri.

Sekiranya anda memerlukan pertolongan dari pereka atau pembangun untuk menjimatkan berjam-jam memikirkan sesuatu (jika anda’tidak berpengalaman), harapkan membelanjakan sekitar $ 30 – $ 50 (seperti yang berlaku’mengambil profesional berpengalaman yang lama untuk menyelesaikannya).

Ini adalah kos persediaan asas sebelum anda membina laman web anda.

(Terdapat jadual ringkasan kos di bawah.)

# 2 Kos belajar menggunakan WordPress (Kos $ 0 – $ 50):

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, diperlukan beberapa jam untuk mempelajari asas-asas WordPress.

Sekiranya anda ingin menjadi sangat berkesan, memerlukan beberapa minggu hingga sebulan untuk mendapatkan latihan yang mencukupi.

Terdapat banyak tutorial percuma dalam talian (tetapi kualitinya berkisar antara baik hingga buruk).

Atau, anda boleh menggunakan tutorial berbayar berkualiti tinggi dari Lynda.com dengan harga sekitar $ 50 / bulan untuk membantu anda mempercepat prosesnya.

Dalam sebulan, anda seharusnya dapat mempelajari asas-asas bagaimana mengendalikan WordPress (nota: ini tidak termasuk cara menggunakan kod untuk menyesuaikan laman web anda).

(Terdapat jadual ringkasan kos di bawah.)

# 3 Kos merancang laman web WordPress (Kos $ 50 – $$$$):

Di sinilah harga laman web tidak mempunyai had atas.

Anda benar-benar dapat membelanjakan seberapa banyak yang anda ada atau sesedikit yang anda mahukan ketika menyusun reka bentuk laman web.

Reka bentuk templat yang telah dibuat (berharga $ 35 – $ 200):

Ini adalah reka bentuk siap pakai yang boleh anda beli di rak. Terdapat banyak pilihan untuk anda pilih.

Satu-satunya batasan dengan templat yang dibuat sebelumnya ialah penyesuaian reka bentuk agak terhad melainkan anda tahu bagaimana mengubah kod.

Sekiranya tidak, apa yang anda lihat pada templat’laman web demo adalah apa yang anda dapat.

Templat berbayar asas berharga sekitar $ 35 hingga $ 50 dan templat berbayar premium berkisar antara $ 80 hingga $ 200.

LAMAN WEB BANGUNAN PELANGGAN MENGGUNAKAN templat pra-dibuat (berharga $ 300 – $ 1,000):

Pilihan ini adalah “di antara” laman web DIY dan reka bentuk laman web yang dibina sepenuhnya.

Anda boleh menyewa pereka untuk membantu menyesuaikan templat yang telah dibuat menjadi sesuatu yang unik hanya untuk anda.

Ini adalah pilihan yang baik jika anda tidak bersedia untuk laman web yang sepenuhnya disesuaikan, dan templat yang telah dibuat tidak sesuai dengan yang anda mahukan.

Anda boleh membayar mengikut jam atau projek untuk penyesuaian reka bentuk.

Jangkakan membayar antara $ 300 hingga $ 1,000 untuk penyesuaian templat.

Kosnya berbeza-beza bergantung pada berapa banyak pekerjaan yang anda ingin lakukan – seperti menambahkan gambar tajuk, memindahkan lokasi logo, membuat bar navigasi tetap, mengubah reka bentuk susun atur keseluruhan, dll..

REKABENTUK LAMAN WEB KASTAM (berharga $ 5,000 – $ 10,000 +):

Sekiranya anda benar-benar menginginkan sesuatu yang benar-benar unik, anda boleh memilih reka bentuk laman web khusus di mana anda boleh membuat reka bentuk yang anda bayangkan.

Reka bentuk WordPress khusus dapat dengan harga serendah $ 5,000 jika anda mengupah pemaju dari negara / wilayah baru muncul seperti India atau Eropah Timur.

Mana-mana pemaju yang berkemampuan dari wilayah maju (seperti Amerika Utara, Eropah Barat, dll.) Akan bermula pada $ 10,000 dan boleh mencapai lebih dari $ 30,000.

(Terdapat jadual ringkasan kos di bawah.)

# 4 Kos membuat kandungan untuk laman web WordPress anda (Kos $ 500 – $ 5,000):

Selepas anda’selesai dengan membuat reka bentuk keseluruhan untuk laman web anda, anda perlu mengisi dengan kandungan.

Reka bentuknya berfungsi (di bahagian yang betul-betul di atas), pada dasarnya memberikan laman web anda kerangka keseluruhan.

Kerangka kerja mungkin termasuk di mana bar menu berada dan bagaimana cara kerjanya, di mana logo berada, bagaimana tayangan slaid berfungsi di bahagian atas halaman utama anda, bagaimana penampilan dan fungsi bar sisi anda, bagaimana maklumat anda akan disajikan di seluruh laman web anda, dll.

Oleh itu, reka bentuk pada dasarnya menghasilkan garis besar atau kerangka halaman web anda.

Setelah kerangka dibuat, anda sekarang harus mengisi dengan kandungan anda sendiri.

Sebagai contoh, anda perlu memuat naik reka bentuk latar untuk halaman anda, memuat naik gambar tajuk, membuat grafik khusus untuk kawasan kandungan anda, memasukkan teks untuk menerangkan item, memasukkan logo anda untuk memberi jenama perniagaan anda, dll..

Ini semua adalah bahagian dari proses pembuatan kandungan – supaya pengunjung anda dapat memahami perniagaan anda, melihat produk apa yang anda ada, membaca catatan blog anda, seterusnya dan sebagainya.

Sekiranya anda berbelanja secara melampau di laman web yang direka khas, pereka anda mungkin merangkumi penciptaan dan populasi kandungan untuk anda.

Tetapi, bagaimana jika saya tidak’mempunyai puluhan ribu untuk dibelanjakan di laman web khusus, tetapi jangan’Saya mempunyai masa untuk membuat kandungan untuk laman web saya?

Salah satu pilihan adalah membeli templat pra-harga pada harga $ 35 – $ 200. Kemudian sewa pereka untuk membuat kandungan laman web anda untuk anda.

Ini adalah pilihan yang baik untuk menjimatkan wang dan masa, tetapi masih ada pereka yang membantu anda membuat kandungan, grafik, dan penjenamaan laman web anda.

Perlu diingat bahawa reka bentuk laman web anda masih akan dibatasi oleh reka bentuk templat laman web yang anda pilih (kerana ia bukan reka bentuk yang benar-benar tersuai).

Pereka boleh mengenakan ciptaan kandungan mengikut jam atau mengikut projek:

 • $ 50 – $ 80 sejam
 • $ 250 – $ 500 caj minimum untuk setiap projek. Ini mungkin merangkumi minimum 3 halaman, dan halaman tambahan sedikit lebih murah.
 • Reka bentuk logo atau jenama adalah kira-kira $ 100 – $ 1500 bergantung pada tahap reka bentuk jenama yang anda perlukan.

Anda mungkin juga ingin menganggarkan kos penyelenggaraan berterusan. Itu’biasanya sekitar $ 100 – $ 500 setahun jika anda tidak’t membuat perubahan besar pada reka bentuk laman web anda.

(Terdapat jadual ringkasan kos di bawah.)

# 5 Kos penyelesaian masalah & menyelenggara laman web WordPress anda (Kos $ 500 – $ 1,000):

Kemahiran teknikal untuk mengendalikan laman web melangkaui penyediaan laman web awal (dibincangkan di atas).

Biarkan’Sungguh realistik, teknologi apa pun akan hancur pada satu ketika. Ia’bukan persoalan mengenai “sekiranya”, tetapi “bila”.

Juga, ia’adalah masalah “siapa yang akan memperbaikinya untuk anda.”

Semua pembangun laman web mempunyai kemas kini perisian, kemas kini keserasian penyemak imbas, kemas kini platform, patch keselamatan dan banyak lagi.

Semua kemas kini teknikal tersebut memerlukan pemilik laman web untuk melaksanakan dan mengurus.

Apabila anda menggunakan pembangun laman web yang dihoskan sendiri seperti WordPress, anda harus menangani semua masalah teknikal sendiri.

Sekiranya kemas kini berlaku dan plugin yang anda gunakan menjadi tidak sesuai dengan plugin lain yang anda gunakan, atau bertentangan dengan pembangun laman web, maka anda’Saya perlu meminta pencipta pemalam untuk memperbaiki sesuatu, atau anda perlu memanggil pembangun yang dipercayai untuk menyelamatkan anda.

 • Pembangun yang baik berharga antara $ 80 hingga $ 180 sejam. Yang baik sentiasa berada di hujung julat yang lebih tinggi. Dari pengalaman kita sendiri, sangat bernilai jika anda dapat mencari pembangun yang boleh anda harapkan. Bergantung pada kerumitan laman web anda (jumlah pemalam yang anda gunakan, jumlah pengekodan khusus yang anda miliki), kos penyelenggaraan tahunan anda akan berbeza-beza.
 • Sangat sukar untuk menentukan kos yang diharapkan kerana setiap laman web mempunyai keperluan yang berbeza. Apa yang dapat kami nasihatkan ialah berapa banyak yang kami belanjakan untuk sokongan teknikal dengan laman web yang cukup sederhana yang mempunyai sedikit pengkodan dan pemalam tersuai. Kami membelanjakan sekitar $ 500 hingga $ 800 setahun. Perlu diingat bahawa saya’Saya seorang pereka laman web yang mahir dan saya’Saya cukup mahir dengan HTML / CSS / jQuery dan dengan pengetahuan mengenai kod PHP. Ini adalah salah satu sebab utama mengapa kos sokongan teknikal kami tidak begitu tinggi kerana kami dapat melakukan sebahagian besar perkara sendiri.

Kos Membina Laman Web Menggunakan Profesional

Bahagian paling mahal untuk membina laman web dengan bantuan profesional adalah reka bentuk templat tersuai, yang boleh melebihi $ 10,000. Tetapi jangan’jangan risau: anda tidak’Saya harus menggunakan templat khusus, dan dapat membayar hanya $ 35 untuk templat yang telah dibuat sebelumnya. Jalan tengah akan menyewa seorang pereka untuk mengedit templat yang telah dibuat sebelumnya, yang harganya rata-rata sekitar $ 600. Kos untuk membina laman web dengan profesional adalah mahal, tetapi akan berbeza bergantung pada keperluan anda.

Kos Penyediaan Laman WebKos Hosting: $ 5 – $ 250 / bulan

Mempekerjakan Pro untuk Persediaan: $ 50 – $ 200 (yuran 1 kali)

Masa: 1 hingga 6 jam

Kos Pembelajaran Perisian Pembangun Laman WebTutorial Berbayar: $ 50 / bulan

Masa untuk Belajar Asas: Beberapa jam

Masa untuk Belajar WordPress: Minggu

Kos Reka Bentuk Laman WebTemplat Asas: $ 35 – $ 50

Templat Premium: $ 80 – $ 200

Perubahan Templat: $ 300 – $ 1,000

Reka Bentuk Tersuai: $ 5,000 – $ 10,000+

Kos Pembinaan Laman WebPercuma jika anda melakukannya sendiri (tetapi akan memakan masa)

Kos Setiap Jam Pereka: $ 50 – $ 80 / jam

Purata Kos Populasi Kandungan: $ 500 – $ 5,000 *

Julatnya luas kerana bergantung pada berapa banyak kandungan yang anda miliki dan berapa banyak halaman.

Kos Penyelenggaraan Laman WebKos Pembangun: $ 100 – $ 180 sejam

Anggaran Kos Tahunan: $ 500 – $ 1,000

Pilihan # 2: Kos membina laman web jika menggunakan terurus sepenuhnya, seret & jatuhkan pembina laman web
yang mengurus semua teknikal laman web anda & cabaran reka bentuk

kos-membina-laman web-drag-drop-laman web-pembina

Pembangun laman web yang dihoskan sepenuhnya adalah perkara terbaik seterusnya untuk mengambil pembangun untuk membuat laman web untuk anda.

Mereka seret & jatuhkan pembangun laman web yang menjadikan pembinaan laman web semudah yang mungkin. Tidak diperlukan penyediaan atau pengekodan sama sekali.

Anda boleh mengurangkan kos membina laman web dengan mudah kerana anda memerlukan lebih sedikit masa, tidak’memerlukan kepakaran teknikal atau reka bentuk, dan kos penggunaan perisiannya agak rendah.

Saya akan mengesyorkan menggunakan Wix atau Squarespace (aka drag servis sepenuhnya & jatuhkan pembangun laman web) jika:

 • Ini adalah laman web pertama anda.
 • Anda tidak’Tidak memerlukan reka bentuk khusus atau perisian / alat tertentu di laman web anda.
 • Anda mempunyai masa yang terhad untuk dibelanjakan di laman web anda sehingga anda tidak’Saya ingin belajar bagaimana membuat kod.
 • Anda mempunyai wang yang terhad untuk melabur di laman web anda jadi anda lebih suka tidak mengupah pereka atau pembangun yang mahir untuk membantu anda.
 • Anda mahukan lebih banyak kawalan ke atas laman web anda – jadi anda tidak’Saya harus terus membayar pereka atau pemaju untuk membuat perubahan. Anda lebih suka menguruskan laman web anda sendiri.

Wix dan Squarespace adalah beberapa tarikan yang paling popular dan boleh dipercayai & jatuhkan pembangun laman web di pasaran sekarang.

Sudah tentu, terdapat lebih banyak pembina laman web di luar sana – I’sudah mencuba kebanyakan mereka. Tetapi 3 ini adalah yang terbaik untuk saya’pernah digunakan. Itu’mengapa saya’telah merujuk mereka sepanjang catatan ini.

# 1 Kos penyediaan laman web menggunakan seretan & drop builder (Kos $ 0):

Tidak ada masa atau kos kewangan yang terlibat dalam menyiapkan laman web dengan drag, Wix, Squarespace, atau lain-lain & jatuhkan pembina laman web.

Anda tidak’Saya perlu risau tentang hosting, penyediaan FTP, pemasangan perisian pembangun laman web atau menghubungkan nama domain anda.

Semua kerja penyediaan itu automatik sepenuhnya oleh pembangun laman web.

Ini akan menjimatkan masa anda (dan banyak kekecewaan jika anda seorang pemula) dalam membuat laman web anda (ingat anda masih belum membina laman web anda).

Anda hanya perlu mendaftar untuk akaun dengan alamat e-mel anda dan anda boleh mula membina laman web anda dengan segera.

Wix mempunyai rancangan percuma, jadi semua keperluan hosting anda dan penggunaan pembangun laman web adalah percuma. Tidak ada had masa untuk menggunakan pelan percumanya. Ciri-ciri pada rancangan ini lebih terhad, tetapi ini bermakna anda boleh menguji pembangunnya sebelum anda membuat sebarang rancangan berbayar.

Squarespace memberi anda tempoh percubaan percuma selama 14 hari.

(Terdapat jadual ringkasan kos di bawah.)

# 2 Kos penyediaan laman web menggunakan seretan & drop builder (Kos $ 0):

Wix dan Squarespace sangat mudah digunakan. Ia’sangat intuitif, jadi hanya memerlukan beberapa minit untuk mendapatkan idea yang baik tentang cara menggunakan drag and drop builder.

Sekiranya anda boleh menggunakan tetikus untuk menyeret sesuatu di skrin komputer, anda boleh menggunakan seret & jatuhkan pembina laman web.

Jadi anda tidak’Tidak perlu membayar sebarang pelajaran, dan anda juga tidak perlu meluangkan masa untuk mencari tutorial dalam talian.

Sudah tentu, jika anda ingin menguasai selok-belok bagaimana menggunakan pembangun web, akan memerlukan sedikit masa untuk meningkatkan tahap pengalaman itu.

(Terdapat jadual ringkasan kos di bawah.)

# 3 Kos merancang laman web yang dibina dengan seretan & drop builder (Kos $ 0):

Semua pembangun laman web yang dihoskan sepenuhnya memberi anda pelbagai templat reka bentuk secara percuma.

Sekarang, ini mungkin menjadi pro atau kontra bergantung kepada bagaimana memilih anda dengan reka bentuk laman web anda. Sebilangan besar templat percuma ini sama seperti templat WordPress berbayar.

Berikut adalah ringkasan setiap pembina laman web’pilihan reka bentuk templat:

 1. Wix.com: Perpustakaan templat laman web terbesar dengan lebih daripada 510 templat yang direka secara profesional, dan pilihan untuk menambahkan kod tersuai anda sendiri.
 2. Ruang Kuasa: Sebilangan reka bentuk laman web terbaik yang dapat menyaingi beberapa laman web yang direka khas.

(Terdapat jadual ringkasan kos di bawah.)

# 4 Kos membina kandungan dalam seretan anda & jatuhkan laman web (Kos $ 500 – $ 2,000):

Seret & pembangun laman web drop direka untuk DIYers. Oleh itu, pengambilan pereka untuk membina laman web untuk anda adalah perkara biasa.

Tetapi tentu saja, jika anda mahu, anda masih boleh menyewa pereka.

Sekiranya anda tidak’Untuk membuat sendiri kandungannya, anda boleh membelanjakan beberapa ratus hingga seribu dolar rendah untuk pereka membuat semua grafik, jenama dan kandungan halaman untuk anda.

Oleh kerana kos keseluruhan penggunaan pembina laman web yang diuruskan sepenuhnya sangat rendah, anda mempunyai anggaran tambahan untuk membayar sedikit kemewahan ini jika anda mahu.

Mengambil pereka untuk penarikan & drop pembina laman web sedikit lebih murah daripada WordPress.

Ini bukan kerana pereka ini kurang berkualiti. Ini kerana drag & jatuhkan pembangun laman web menghilangkan halangan teknikal yang sebelumnya diperlukan untuk menjadi pereka laman web.

Tiba-tiba, mana-mana pereka grafik yang cemerlang (yang tidak’t tahu bagaimana kod) boleh menjadi pereka laman web kerana berlakunya seretan & jatuhkan pembina.

Mereka tidak perlu lagi mengetahui cara membuat kod dan masih boleh membuat laman web yang indah.

Ini memberi anda kumpulan pereka berbakat yang jauh lebih besar untuk dipilih, dengan kos yang sedikit lebih rendah.

(Terdapat jadual ringkasan kos di bawah.)

# 5 Kos menyelesaikan masalah dan mengekalkan daya tarikan anda & jatuhkan laman web (Kos $ 0):

Pembina laman web yang dihoskan sepenuhnya menangani semua masalah teknikal untuk anda. Mereka mempunyai pasukan sokongan sepenuh masa dan berdedikasi yang menguruskan semua itu untuk anda di latar belakang, jadi anda menang’bahkan tidak melihat sebarang masalah sama sekali.

Dengan laman web yang dihoskan sendiri seperti WordPress, bukan hanya masalah kos membayar seseorang untuk memperbaiki laman web anda. Sakit kepala yang paling besar adalah di mana mencari pembangun yang boleh dipercayai untuk menyelesaikan masalah untuk anda tepat pada masanya.

Ini adalah salah satu sebab utama mengapa saya sering mengesyorkan pembangun laman web yang dikendalikan sepenuhnya untuk orang yang tidak mempunyai pengetahuan teknikal, atau bagi mereka yang baru membina laman web.

Ini menghilangkan banyak kekeliruan, komplikasi, dan kekecewaan sehingga anda dapat fokus membangun laman web anda dan membiarkannya berlarutan & jatuhkan pembina laman web’pasukan teknologi menangani semua masalah teknologi.

Kos Membina Laman Web Menggunakan Drag & Jatuhkan Pembina Laman Web

Secara teknikalnya, anda boleh menyiapkan pembangun laman web drag-and-drop sepenuhnya secara percuma. Tetapi itu bermaksud berurusan dengan iklan yang menjengkelkan dan nama domain yang tidak kemas, jadi kami juga’Saya akan menjadi nyata. Kos membina laman web yang kelihatan profesional adalah antara $ 5-30 / bulan. Harga itu akan meningkat bergantung kepada seberapa banyak reka bentuk (minimum) berfungsi dan pembuatan kandungan anda’bersedia melakukan sendiri.

Kos Penyediaan Laman WebPersediaan Automatik: $ 0
Kos Pembelajaran Perisian Pembangun Laman WebMasa: beberapa minit – 1 jam
Kos Reka Bentuk Laman WebTemplat Percuma: $ 0
Kos Pembinaan Laman WebPercuma jika anda melakukannya sendiri (tetapi akan memakan masa)

Kos Setiap Jam Pereka: $ 30 – $ 60 / jam

Purata Kos Populasi Kandungan: $ 500 – $ 2,000

Kos Penyelenggaraan Laman WebWix: $ 13.00 | $ 17.00 | $ 22.00 | $ 23.00 | $ 27.00 | $ 39.00 | $ 49.00

Ruang Kuasa: $ 12.00 | $ 18.00 | $ 26.00 | $ 40.00

* Bayaran bulanan, berdasarkan rancangan tahunan *

Semua rancangan dilengkapi dengan sokongan 24/7 yang berdedikasi.

Kesimpulan – Langkah Tindakan

Kos membina laman web bertambah dengan cepat jika anda kehilangan beberapa sumber utama:

 1. Masa
 2. Pengetahuan teknikal (atau minat anda untuk belajar membuat kod)
 3. Kemahiran reka bentuk (atau kesediaan anda untuk belajar reka bentuk)
 4. Wang

4-sumber-anda-perlu-untuk-membina-a-laman web

Tetapi kos laman web tidak’selalu berkaitan dengan wang. Ini boleh menjadi kos masa anda daripada keluarga atau perniagaan anda; malah boleh menjadi kos untuk menjaga kewarasan anda ketika datang ke teknologi.

Oleh itu, bagaimana anggaran anda untuk laman web anda harus dipertimbangkan:

 • Berapa banyak masa anda bersedia memberikan komitmen terhadap projek tersebut;
 • Berapa banyak wang anda bersedia untuk melabur dalam pengambilan pekerja profesional; dan
 • Yang terlepas kos peluang kerana dapat menggunakan masa anda untuk urusan perniagaan atau peribadi bernilai tinggi.

Untuk meringkaskan perkara yang harus anda ambil dari perbincangan ini, berikut adalah cadangan saya:

Gunakan WordPress (pembina laman web yang dihoskan sendiri) jika:

 • Ini bukan laman web pertama anda – anda mempunyai pengalaman mengurus laman web.
 • Sekiranya anda mempunyai reka bentuk atau keperluan perisian yang sangat khusus, hanya WordPress yang dapat menyediakannya.
 • Sekiranya anda mempunyai masa dan wang untuk dihabiskan untuk belajar, membina dan mengurus laman web WordPress.

Gunakan Wix atau Squarespace (aka pembangun laman web yang dihoskan sepenuhnya) jika:

 • Ini adalah laman web pertama anda.
 • Anda tidak’Tidak memerlukan reka bentuk khusus atau perisian / alat tertentu di laman web anda.
 • Anda mempunyai masa yang terhad untuk dibelanjakan di laman web anda sehingga anda tidak’Saya ingin belajar bagaimana membuat kod.
 • Anda mempunyai wang yang terhad untuk melabur di laman web anda jadi anda lebih suka tidak mengupah pereka atau pembangun yang mahir untuk membantu anda.
 • Anda mahukan lebih banyak kawalan ke atas laman web anda – jadi anda tidak’Saya harus terus membayar pereka atau pemaju untuk membuat perubahan. Anda lebih suka menguruskan laman web anda sendiri.

Mengetahui berapa banyak kos untuk laman web anda’Anda mesti sangat rumit – anda hanya perlu mengemukakan soalan yang betul.

Setelah anda memahami dengan lebih baik sumber apa yang anda miliki (masa, wang, kemahiran, minat belajar kemahiran baru), maka anda akan mempunyai idea yang lebih baik untuk menuju ke arah mana (WordPress atau drag) & jatuhkan pembina laman web).

Sekiranya anda memerlukan sedikit panduan untuk mencari pembangun laman web yang sesuai untuk anda, berikut adalah beberapa sumber lagi untuk anda:

Panduan ini Bermanfaat?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map