Cara Membuat Laman Web Fotografi

Panduan mudah diikuti untuk membuat laman web gambar yang sempurna

Jika awak’kembali jurugambar yang ingin berjaya pada hari ini’zaman digital, anda’memerlukan laman web. Bagi mereka yang mempunyai profesion kreatif, memiliki laman web bukan lagi kelebihan daya saing – sekarang, ini’lebih lagi kes tidak mempunyai seseorang yang menjadi kelemahan serius. Sama ada awak’mencari pelanggan baru, pekerjaan baru, atau hanya untuk meningkatkan profil anda, laman web portfolio adalah alat nombor satu yang anda miliki.


Tapi hei, anda sudah tahu itu, sebab itulah anda’kembali ke sini. Dan berita baiknya adalah, ia’Secara harfiah tidak pernah lebih mudah untuk membuat laman web fotografi yang boleh anda banggakan – dan anda tidak’memerlukan kemahiran teknikal untuk menggunakannya.

Cara membuat laman web fotografi dalam 8 langkah mudah:

 1. Tetapkan matlamat yang jelas untuk laman web anda.
 2. Pilih pembina laman web yang betul.
 3. Pilih rancangan.
 4. Cari templat yang anda gemari.
 5. Tambahkan foto dan kandungan anda.
 6. Pasang aplikasi.
 7. Dapatkan fotografi anda.
 8. Semak dan terbitkan.

Kami’Saya akan memandu anda melalui setiap langkah ini secara terperinci, dengan tangkapan skrin sepanjang masa untuk membantu anda.

Selamat mengetahui: Pembina laman web adalah alat yang mudah dan serba lengkap untuk membantu sesiapa sahaja dalam talian dengan mudah. Dalam artikel ini, kami’Saya akan fokus untuk membina laman web fotografi menggunakan pembina laman web.

WordPress adalah platform yang kuat, tetapi sedikit menuntut teknologi. Jika awak’lebih yakin pada teknologi dan untuk projek, lihat panduan kami untuk membina laman web dengan WordPress untuk membandingkan pilihan anda.

Bersedia untuk bermula? Hebat – biarkan’dapatkan galeri anda dalam talian!

Sebelum kita memulakan, lihat beberapa panduan lain:

Pembangun Laman Web Terbaik 2019 – 500 jam penyelidikan kemudian, dan kami mempunyai 10 teratas utama kami untuk 2019

Pembangun Laman Web Portofolio Terbaik – ketika membina laman web portfolio yang menarik, ini adalah platform terbaik untuk pekerjaan tersebut

11 Pembangun Laman Web Fotografi Terbaik 2019 – melihat secara mendalam mengenai pembangun laman web fotografi terbaik

Perbandingan Pembangun Laman Web Fotografi – untuk perbandingan antara semua platform terbaik untuk membina laman web fotografi

1

Tetapkan matlamat yang jelas untuk laman web fotografi anda

Sebelum menyelami laman web fotografi anda, itu’penting untuk mengambil langkah mundur dan pertimbangkan matlamat anda, dan tujuan utama laman web anda. Ini akan mempengaruhi platform mana yang anda pilih untuk membina laman web anda, dan bagaimana anda merancangnya. Sebagai contoh:

 • Adakah anda seorang jurugambar acara yang mencari perniagaan tempatan yang baru? Pilih pembangun laman web dengan kemampuan SEO (Search Engine Optimization) yang kuat untuk membantu anda ditemui dalam hasil carian Google.
 • Adakah anda ingin menjana wang dengan menjual gambar anda dalam talian? Pilih pembangun laman web dengan fungsi e-dagang yang baik. Sekiranya anda ingin menjual gambar sebagai muat turun, pastikan pembangun menyokong penjualan produk digital (tidak semua pembangun melakukannya).
 • Adakah anda sedang mencari pekerjaan baru dalam industri ini, dan menggunakan laman web ini sebagai portfolio anda? Pastikan kandungan bertulis anda – seperti halaman Tentang Kami – dapat menjadi pusat di sebelah gambar anda. Anda mungkin juga ingin menambahkan bahagian CV, dan blog berasaskan fotografi untuk menunjukkan kepakaran anda.
 • Adakah anda hanya memerlukan laman web sederhana untuk memulakan dan menaikkan profil anda? Pilih pembina yang bulat (kita’Akan memberitahu anda kegemaran kami di bahagian seterusnya), dan mulakan dengan rancangan termurah.

Sebelum anda melangkah ke peringkat seterusnya:

 • Kenal pasti matlamat yang jelas – atau beberapa tujuan – untuk laman web fotografi anda. Walaupun anda’baru bermula, ini adalah langkah yang sangat penting untuk membentuk penampilan laman web anda.

2

Pilih pembina laman web

Pembangun laman web adalah alat dalam talian yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja untuk masuk dalam talian. Anda memilih templat sebagai asas laman web anda, kemudian seret dan lepas elemen ke tempat yang anda mahukan. Anda boleh membuat halaman tambahan, serta mengedit halaman yang disertakan dengan templat pilihan anda. Pendek kata, jika anda’kembali selesa menggunakan PowerPoint, anda’Saya akan selesa menggunakan pembina laman web.

Untuk menggunakan pembina laman web, anda membayar harga langganan semua, biasanya antara $ 5 dan $ 25 / bulan. Sebilangan pembangun sebenarnya menawarkan rancangan yang benar-benar percuma, tetapi kami’Akan menutup sebab mengapa ia muncul’selalu idea terbaik di kemudian hari.

Ramai orang membuat kesalahan dengan menganggap pembangun laman web akan terlalu terhad untuk laman web mereka. Sementara itu’benar bahawa mereka’bukan jalan terbaik untuk setiap jenis laman web, untuk laman web fotografi, mereka sangat sesuai. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan dengan pembangun laman web:

 • Muat naik kandungan baru dengan cepat, tanpa perlu tahu bagaimana membuat kod
 • Sambungkan nama domain yang ada, atau pilih yang baru
 • Gabungkan anda media sosial
 • Tambahkan borang kenalan
 • Buat a kawasan log masuk untuk pelanggan
 • Tukar cara anda memaparkan gambar anda dengan mudah
 • Jual produk digital dan fizikal

Memilih pembina laman web yang betul adalah penting – anda memerlukan platform yang menang’menelan kos bumi, dan dapat menimbang dengan cita-cita anda. Semuanya berkait kembali dengan penetapan matlamat yang telah kita bahas di bahagian terakhir.

Kami’telah melakukan penyelidikan yang mendalam ke atas pembangun laman web terbaik di pasaran, menguji setiap platform’kemudahan penggunaan, fleksibiliti reka bentuk, nilai untuk wang, ciri, dan banyak lagi. Kami juga meminta orang-orang setiap hari untuk menguji setiap pembina dan memberi kami maklum balas mereka.

Dari 50+ pembangun laman web kami’Sudah diuji, ini adalah tiga terbaik kami’telah dikenal pasti sebagai yang terbaik untuk membina laman web fotografi:

 • Ruang Squarespace
 • Wix
 • SmugMug

Biarkan’perhatikan setiap perkara dengan lebih dekat:

1. Squarespace

Pembina laman web fotografi serba terbaik

Ia’tidak hairanlah bahawa Squarespace, pemimpin reka bentuk sejati, adalah pembangun laman web terbaik untuk laman fotografi yang kelihatan profesional. Ia menawarkan beberapa templat paling bergaya di sekitar, dengan pilihan pilihan khusus fotografi.

Templat Squarespace AvenueDalam contoh ini. kita sedang mengedit templat ‘Avenue’

Sebagai pembangun laman web, Squarespace adalah pelanggan yang cukup keren. Satu-satunya keluhan kami ialah antara muka penyuntingan sesuai dengan penampilan minimalis tanda dagangannya – dengan kata lain, ia’tidak selalu jelas bagaimana melakukan sesuatu.

Perlu sedikit membiasakan diri, tetapi setelah anda melakukannya, anda’Saya akan mencari Squarespace platform yang bergaya dengan ciri-ciri yang kuat untuk membuat kerja anda dilihat.

Di sana’tiada rancangan percuma, tetapi ada tempoh percubaan dua minggu percuma. Pelan premium bermula dari hanya $ 12 / bulan, dan juga membolehkan anda menghubungkan domain anda sendiri.

2. Wix

Paling senang menggunakan pembina laman web fotografi

Sekiranya kemudahan penggunaan adalah keutamaan utama anda, maka Wix benar-benar memberikannya. Sebenarnya, inilah pembangun laman web yang kemungkinan besar disarankan oleh pengguna kami setelah mengujinya.

Menambah gambar laman web WixEditor Wix benar-benar intuitif – anda’Akan mengambilnya dalam masa yang singkat, seperti yang dilakukan oleh pengguna kami

Wix’templat s mungkin tidak mempunyai sekejap yang sama ‘faktor wow’ sebagai Squarespace’s, tetapi mereka sebenarnya menawarkan lebih banyak ruang untuk penyesuaian – dan di sana’lebih banyak juga (lebih dari 500 sebenarnya). Jika awak’gembira dapat meluangkan masa untuk bereksperimen, anda boleh membuat sesuatu itu’benar-benar unik dan tidak dapat dinafikan.

Wix menawarkan pelan percuma, atau rancangan berbayar bermula dari $ 13 / bulan.

3. SmugMug

Terbaik untuk keselamatan foto

SmugMug adalah pembangun laman web yang direka khusus untuk jurugambar, yang bermaksud ia dilengkapi dengan banyak ciri yang relevan.

Penyunting SmugMugKetika membina laman web fotografi anda, SmugMug banyak membantu anda – tetapi hasil akhirnya’secantik dengan Squarespace atau Wix

Sekiranya anda mempunyai pelanggan yang berbeza log masuk ke laman web anda untuk melihat gambar mereka, maka keselamatan semestinya sangat penting – sesuatu yang SmugMug mempunyai ciri untuk ditampung. Beberapa rancangan juga merangkumi pilihan untuk menambahkan tanda air khas pada gambar anda, untuk melindunginya daripada disalin atau ditangkap gambar tanpa persetujuan anda (walaupun kami’secara automatik dengan latihan ini – sesuatu yang kita’telah diliputi dalam bahagian Soalan Lazim).

Seperti Squarespace, tidak ada rancangan percuma – tetapi dengan rancangan berbayar bermula hanya $ 4,78 / bulan, SmugMug menawarkan nilai wang yang besar. Anda bahkan boleh menjual gambar fizikal dengan rancangan murah ini – bonus besar. Di sana’juga merupakan percubaan percuma selama 14 hari yang ditawarkan.

Sebelum anda melangkah ke peringkat seterusnya:

 • Kaji setiap platform di atas terhadap matlamat laman web anda
 • Tentukan platform mana anda’d ingin mencuba, dan mendaftar – atau lebih baik lagi, mendaftar kepada pasangan dan mengujinya!

Maklumat lanjut:

Ulasan Wix – Ketahui mengapa ia menjadi yang teratas dalam ujian pengguna kami

Ulasan Squarespace – Jurugambar menyukainya, tetapi bagaimana prestasi dalam penyelidikan kami?

SmugMug Review – Apa kebaikan dan keburukan pembangun portfolio dalam talian khusus ini?

3

Pilih Rancangan

Apabila anda mendaftar ke pembina laman web, anda’Saya akan diminta untuk memberikan nama dan alamat e-mel anda, dan memilih rancangan mana yang akan dimulakan (walaupun pembangun laman web yang berbeza melakukan ini dengan urutan yang sedikit berbeza). Ini juga merupakan tahap di mana anda’Saya akan diminta untuk memilih nama domain, iaitu laman web anda’alamat unik – kami, misalnya, adalah websitebuilderexpert.com.

Banyak pembina (termasuk Wix) menawarkan pelan percuma. Ini bagus untuk menguji sama ada pembangun sesuai untuk anda, tetapi kami tidak’t mengesyorkan untuk tetap menggunakan rancangan percuma ini untuk masa yang lama; awak’Saya akan terjebak dengan pembina’iklan di laman web anda, dan namanya dalam nama domain anda. Wix’nama domain pelan percuma sangat tidak menarik, mengikut format nama pengguna.wixsite.com/siteaddress. Jadi milik kita adalah hannah57707.wixsite.com/hannahsphotography – bukan yang paling menarik!

Petua teratas: Sekiranya anda mengenali anda’d ingin menjual produk melalui laman web anda, awasi rancangan yang merangkumi fungsi e-dagang. Jika awak’kembali ragu-ragu, mulakan dengan rancangan yang lebih murah dan naik taraf di kemudian hari.

Walaupun anda’baru bermula, di sana’s elemen daripada ‘palsu sehingga anda berjaya’ – jika laman web anda kelihatan profesional, dan anda’kembali memikat kesan pertama, anda’Akan kelihatan lebih berpengalaman.

Yang sebaliknya juga benar. Memaksakan sekurang-kurangnya rancangan paling murah adalah, bagi kita, satu-satunya pilihan untuk mana-mana jurugambar.

Sebelum anda melangkah ke peringkat seterusnya:

 • Bandingkan ciri-ciri setiap rancangan yang ditawarkan oleh pembangun laman web pilihan anda
 • Tentukan rancangan yang paling sesuai dengan keperluan anda. Jika awak’tidak pasti, mulakan dengan rancangan yang lebih murah dan tingkatkan kemudian

4

Cari templat yang anda gemari

Sebagai jurugambar, anda mahu kreativiti anda bersinar dalam foto anda – dan laman web anda semestinya tidak berbeza. Anda mesti dapat membuatnya ‘milik anda’ – itu’mengapa memilih pembina laman web yang menawarkan banyak penyesuaian sangat penting.

Templat fotografi SquarespaceDi sini’s pilihan Squarespace’templat fotografi

Wix dan Squarespace keduanya menawarkan pelbagai templat indah untuk dipilih, yang semuanya dikategorikan dalam industri yang berbeza. Cukup klik pada ‘Fotografi / Portfolio’ kategori, dan kemudian pilih templat terbaik yang sesuai dengan cita-cita fotografi anda.

Templat fotografi WixWix kini mempunyai 40 templat yang dikategorikan sebagai ‘laman web fotografi’

Oleh kerana SmugMug berpusat di laman web fotografi, mana-mana 26 templatnya akan berfungsi dengan baik untuk laman web anda.

Templat fotografi SmugmugDi sini’gambaran bagaimana rupa laman SmugMug anda Selamat mengetahui: Squarespace dan SmugMug membolehkan anda menukar templat anda setelah menerbitkan, tetapi anda’tidak dapat melakukan ini dengan Wix. Sekiranya anda memilih Wix, pastikan anda’gembira dengan pilihan templat anda sebelum anda disiarkan secara langsung.

Sekali anda’anda telah memilih templat melalui pembangun anda, anda dapat memperibadikan teks, gambar latar, menu, dan bar navigasi. Penyesuaian berfungsi sedikit berbeza bergantung pada pembangun mana yang anda pilih:

Ruang Squarespace – anda tidak’Saya mempunyai kebebasan sebanyak mungkin untuk mengubah templat pilihan anda’penampilan, kecuali anda’selamat mencuba kod. Ini bukan perkara buruk, kerana memastikan anda berpegang pada amalan reka bentuk terbaik.

Wix – awak’kami mempunyai kebebasan sepenuhnya untuk menyeret dan melepaskan kandungan anda ke mana sahaja. Sesungguhnya, anda dapat dengan cepat berakhir dengan sesuatu yang tidak menyerupai templat asal anda (sebab itulah anda boleh’t beralih templat selepas menerbitkan).

SmugMug – dengan SmugMug, semuanya dibina menggunakan ‘blok kandungan’. Ia’tidak semudah berjalan seperti Wix, tetapi ia’s kurang tegar daripada Squarespace.

Sebelum anda melangkah ke peringkat seterusnya:

 • Demo beberapa templat fotografi / portfolio yang berbeza
 • Uji beberapa templat yang ditawarkan oleh pembangun laman web anda untuk melihat mana yang paling sesuai dengan kandungan anda
 • Percubaan dengan menyesuaikan beberapa templat, sebelum memutuskan pilihan terakhir anda. Ingat, jika anda menggunakan Wix, anda menang’dapat menukar templat setelah diterbitkan

5

Tambahkan foto dan kandungan anda

Sekarang awak’telah memilih templat, itu’masa untuk perkara penting – menambah gambar dan kandungan anda! Anda perlu merancang apa yang anda mahukan, dan di mana anda menginginkannya. Kami’Saya akan menerangkan cara menambahkan kandungan ke setiap bahagian laman web anda di bawah.

Laman utama

Rumah adalah tempat seni. Selain portfolio sebenar anda, halaman utama adalah halaman terpenting di laman web anda. Anda perlu menangkap imajinasi pengunjung dengan hanya satu halaman, jadi jadikannya penting!

Berikut adalah beberapa pertimbangan:

 1. Gambar grid atau wira – adakah anda ingin memaparkan banyak gambar dalam petak, atau membuat pernyataan dengan hanya satu?
 2. Warna dan fon – warna dan gaya apa yang sesuai dengan citra anda?
 3. Navigasi – ini pada dasarnya adalah laman web anda’menu s, dan bagaimana pengguna akan menemui pelbagai bahagian laman web anda. Fikirkan di mana di halaman yang anda mahukan ini berada. Di bahagian atas dan bawah sebelah kiri kedua-duanya adalah pilihan standard yang cukup, jadi melakukan sesuatu yang berbeza akan membuat pernyataan
 4. Integrasi media sosial – adakah anda mahu menambah butang, suapan Instagram, atau kedua-duanya?

Petua teratas: Jika awak’tidak mungkin sering mengemas kini kandungan inti laman web anda, menambahkan galeri Instagram boleh menjadi cara mudah untuk memaparkan beberapa kandungan baru di laman web anda, tanpa ada kerja tambahan. Semasa anda memuat naik gambar ke akaun Instagram anda, gambar tersebut akan menarik secara automatik di laman utama anda juga, menjadikannya kelihatan segar dan terkini.

Kemukakan gambar anda

Laman web anda harus menjadi pilihan hasil karya anda’paling dibanggakan – selalunya, itulah barang terbaru anda. Don’t menyerah pada godaan untuk memuat naik semua yang anda’pernah diusahakan – ini akan menjadikan laman web anda tidak kemas dan sukar dilayari.

Semasa membentangkan gambar anda, anda’mempunyai beberapa pilihan:

 1. Gunakan galeri

Memaparkan gambar dalam format galeri adalah pendekatan yang cukup standard. Dengan aplikasi seperti Galeri Wix Pro, anda dapat mengatur gambar anda sebagai grid atau tayangan slaid, dan pengunjung boleh ‘suka’ gambar terus di laman web anda.

 1. Bahagikan gambar mengikut tema, projek, atau tarikh

Kaedah persembahan yang sedikit lebih rendah adalah membahagikan gambar anda mengikut projek atau tema (mis ‘Potret’ atau ‘Pergerakan’), dan berikan setiap set halamannya sendiri. Halaman ini kemudian dihubungkan ke laman web anda’navigasi halaman utama.

Mengenai halaman

Calon pelanggan ingin mengetahui mata di sebalik lensa. The ‘Tentang saya’ bahagian membolehkan anda menambahkan keperibadian, dan membincangkan inspirasi dan pengalaman anda. Anda harus bercakap dengan orang pertama, dan kami’d sangat mengesyorkan menambahkan foto diri anda untuk memberi portfolio anda rasa lebih keperibadian.

Halaman kenalan

Pastikan anda membuat khusus ‘Hubungi’ halaman (disertakan dalam navigasi halaman utama anda) supaya bakal pelanggan dapat menghubungi anda. Anda boleh menambahkan butiran hubungan anda ke halaman ini, atau menambahkan borang kenalan untuk membolehkan orang menghantar pertanyaan mereka ke satu tempat, sepanjang waktu.

Kedai atas talian

Sekiranya anda ingin membuat beberapa sen dari gambar anda, maka anda memerlukan kedai dalam talian. Pada Wix, Squarespace, dan SmugMug, ini dapat dilakukan dengan meningkatkan ke rancangan harga yang membuka fungsi e-dagang.

Blog

Ini semestinya pilihan, tetapi sesuatu yang patut dipertimbangkan. Blog boleh menjadi pendamping kepada laman web fotografi – sama ada anda menggunakannya sebagai kaedah untuk berkongsi petua dan pandangan fotografi anda, atau menggunakannya untuk menceritakan kisah di sebalik projek terbaru anda.

Tetapi menulis isn’semua orang’secawan teh, dan itu’baiklah – jika ada’bukan sesuatu yang anda selesa lakukan, atau anda mengenali anda’Saya akan berusaha untuk terus mengemas kini, kemudian’terbaik ditinggalkan.

Sebelum anda melangkah ke peringkat seterusnya:

 • Tentukan format untuk halaman utama anda
 • Tetapkan warna dan fon yang sesuai dengan kandungan dan jenama peribadi anda
 • Buat halaman Tentang Kami dan halaman Kenalan
 • Tambahkan kedai dalam talian ke laman web anda (jika anda merancang untuk menjual gambar anda, sama ada sebagai muat turun atau sebagai cetakan)
 • Pertimbangkan untuk membuat blog, dan muat naik beberapa catatan permulaan jika ini adalah sesuatu yang anda’d suka mencuba

6

Pasang aplikasi

Aplikasi dapat membantu meningkatkan laman web anda dalam bidang seperti pemasaran, kewangan, media sosial, penghantaran, dan blog.

Untuk laman web fotografi anda, kami’d mengesyorkan mengintegrasikan aplikasi suapan media sosial seperti Facebook atau Twitter. Ini akan menghubungkan laman web anda dengan saluran sosial anda, yang dapat memaparkan foto anda kepada khalayak media sosial yang besar, langsung dari laman web anda, hanya dalam beberapa klik.

Aktif di Instagram? Anda boleh memautkan suapan Instagram ke laman web anda, memberikan pengunjung anda melihat sekilas media sosial anda.

Pemasaran e-mel adalah satu lagi ciri hebat yang dapat anda akses melalui aplikasi. Dengan mengadakan kempen pemasaran e-mel yang berkesan, anda dapat menjangkau klien yang ada dan yang berpotensi dengan mudah, dan berkongsi maklumat mengenai pembukaan galeri terbaru anda.

Ia’perlu diperhatikan bahawa anda’Saya perlu membayar untuk beberapa aplikasi, walaupun sebilangan besar adalah percuma.

Kedua-dua Wix dan SmugMug mempunyai pasar aplikasi, yang boleh anda lihat dan beli dari telefon pintar anda’s App store. Wix sahaja mempunyai lebih daripada 250 aplikasi yang ditawarkan:

fotografi pasaran aplikasi wix

Berikut adalah beberapa aplikasi Wix percuma kegemaran kami untuk laman fotografi:

 • Bentuk Wix – untuk pertanyaan hubungi
 • Kedai Seni Wix – untuk menjual seni digital dan cetakan
 • Suapan Instagram – untuk menambahkan suapan Instagram anda ke laman utama anda
 • Pemain Spotify – tambahkan runut bunyi percuma untuk setiap projek

Kami juga menyukai plugin SmugMug Adobe Lightroom, yang membolehkan anda memotong orang tengah, terus dari penyuntingan hingga penerbitan.

Selamat mengetahui: Squarespace berfungsi dengan cara yang sedikit berbeza. Ia tidak’mempunyai pasaran aplikasi untuk penyatuan luaran, lebih suka membina ciri tambahan di dalam rumah. Ini bermakna anda dapat menjamin ciri-ciri Squarespace berkualiti tinggi, tetapi jangan’t mempunyai pelbagai yang sama seperti yang anda lakukan, katakanlah, Wix. Sebelum anda melangkah ke peringkat seterusnya:

 • Cari dan terokai pembangun laman web anda’s app store atau pilihan ciri
 • Bereksperimen dengan menambahkan beberapa fungsi yang berbeza ke laman web anda, dan tentukan pilihan terakhir anda – anda sentiasa dapat menambahkan lebih banyak lagi di kemudian hari

7

Dapatkan fotografi anda

Anda’kini membina laman web anda. Hore! Tetapi itu’hanya separuh cerita; sekarang orang perlu mencarinya.

Terdapat sebilangan cara anda dapat melihat laman web anda – dan kami tidak melakukannya’hanya bermaksud memberitahu rakan sekerja, rakan dan keluarga anda!

SEO (Search Engine Optimization) berperanan besar dalam membuat laman web anda diperhatikan. SEO melibatkan tweaking atau ‘mengoptimumkan’ laman web anda untuk membantu Google ‘membaca’ itu, meningkatkan peluang anda untuk tampil tinggi di halaman hasil.

Tidak pernah bekerja dengan SEO sebelum ini? Tidak perlu risau – kita’Saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memberikan paparan yang lebih baik di laman web fotografi anda di Google dengan petua SEO teratas kami.

 • Tambahkan teks alt – Enjin carian hanya boleh ‘membaca’ kapsyen anda – mereka boleh’t melihat gambar! Ini bermaksud anda perlu menambahkan keterangan ringkas pada setiap foto anda, menggunakan kata kunci jika anda boleh.
 • Bersedia untuk bergerak – Pastikan laman web anda mesra telefon bimbit, sehingga diformat ulang agar kelihatan hebat di skrin telefon pintar (pembangun laman web yang kami sebutkan mempunyai ciri ini bawaan) Enjin carian mengutamakan laman web responsif mudah alih pada halaman hasilnya.
 • Gunakan kata kunci – Cari bahagian atas ‘kata kunci’ berkaitan dengan jenis fotografi anda menggunakan alat carian seperti Perancang Kata Kunci Google, kemudian masukkan kata-kata itu secara semula jadi ke dalam salinan anda, tanpa menggunakannya secara berlebihan. Contohnya, jika anda’sebagai jurugambar perkahwinan di Boston, gunakan Perancang Kata Kunci Google untuk memeriksa orang yang mencari istilah tersebut ‘jurugambar perkahwinan Boston’, kemudian masukkan frasa ini ke dalam salinan laman web anda.
 • Minimumkan saiz fail gambar – Gunakan alat seperti kraken.io untuk memampatkan gambar anda, tanpa menjejaskan kualiti. Ini akan mengurangkan masa muat laman web anda, membuat pelanggan dan mesin carian senang. Lihat ringkas sebelum dan selepas pemampatan di bawah – gambar di sebelah kanan adalah 18.7% ‘lebih kecil’ dari segi ukuran fail, dan hanya memerlukan beberapa saat.

Pemampatan pra gambarSebelum mampatan: 62.61 KB Gambar selepas pemampatanSelepas mampatan: 50.90 KB

Imej: @danielacuevas melalui Unsplash

Sebilangan besar pembangun juga datang dengan banyak nasihat SEO, jadi jangan’bimbang jika semua ini terdengar sedikit keterlaluan.

Dari tiga pembangun utama kami, Wix dan Squarespace menonjol sebagai sangat kuat di kawasan ini. Wix mempunyai sumber Wiz SEO Wiz untuk memberi anda petua dalam masa ini, serta membaca lebih lama:

laman web fotografi sumber wix seoDi sini’gambaran ringkas mengenai jenis bidang yang dapat membantu Wiz SEO Wiz anda

Ketika datang ke SEO, Squarespace tidak’mempunyai yang sama ‘memegang tangan’ pendekatan, tetapi ia mempunyai pelbagai ciri penting yang sangat mengagumkan untuk melihat laman web anda. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan dengan Squarespace:

 • Edit tajuk laman web dan deskripsi meta
 • Buat halaman 404 tersuai
 • Pinda URL yang dihasilkan secara automatik

Lihat senarai semak Squarespace SEO untuk set lengkap ciri yang ditawarkan.

Ketahui lebih lanjut:

Kajian SEO Wix

Pertempuran SEO Wix

Tinjauan Squarespace

Sebelum anda melangkah ke peringkat seterusnya:

 • Tambahkan teks alt ke gambar anda
 • Minimumkan ukuran fail gambar anda dengan menggunakan alat pemampatan gambar, seperti kraken.io
 • Periksa bagaimana setiap halaman kelihatan dari telefon bimbit anda, atau dengan mengurangkan ukuran tetingkap pada penyemak imbas anda
 • Cari kata kunci anda’d ingin menyasarkan menggunakan alat seperti Kata Kunci Google, dan memasukkannya dengan menarik ke dalam tajuk salinan dan halaman anda

8

Semak dan terbitkan laman web fotografi anda

Sebelum menerbitkan laman web anda, anda perlu memeriksa semuanya berfungsi. Jangan biarkan apa-apa – baca semula salinan anda, uji pautan anda, dan rombakan galeri anda jika anda merasa perlu.

Kemudian, anda harus meminta beberapa rakan dan keluarga untuk memeriksa laman web anda. Mempunyai pendapat kedua benar-benar dapat membantu meningkatkan pengalaman pengguna laman web anda, jadi pastikan anda mendapat maklum balas sebelum menerbitkannya!

Bila kamu’benar-benar berpuas hati dengan laman web anda, itu’masa untuk menekan butang itu untuk disiarkan secara dalam talian. Rasanya baik, betul?

Bagaimanapun, itu’bukan akhir cerita pembinaan laman web anda. Walaupun selepas anda’telah diterbitkan, anda perlu mengemas kini laman web anda secara berkala dengan foto terbaru anda agar sentiasa segar. Juga, semakin banyak anda memperbaharui teks dan kata kunci alt anda, semakin besar peluang laman web anda ditemui oleh lebih ramai pelanggan dan pelanggan dalam talian.

Untuk membungkusnya, pastikan anda mempunyai:

 • Mengkaji setiap halaman laman web anda dari pelbagai ukuran skrin yang berbeza
 • Meminta rakan dan keluarga untuk memeriksa semula setiap salinan dan menguji setiap halaman laman web anda untuk menyelesaikan sebarang kesalahan
 • Tekan terbitkan!
 • Dirancang dalam beberapa kemas kini di masa hadapan untuk memastikan kandungan anda segar

Cara membuat laman web fotografi: Ringkasan

Di sana anda memilikinya – panduan kami untuk membuat laman web fotografi. Seperti yang anda lihat, anda tidak’menjadi pereka web untuk mencapai sesuatu yang indah dan berfungsi; anda hanya perlu memutuskan tujuan utama laman web anda, dan memilih alat terbaik untuk pekerjaan tersebut. Pembangun laman web sekarang lebih maju daripada sebelumnya, jadi ada’tiada masa yang lebih baik untuk mula membina milik anda.

Teruja untuk memulakan? Kami yakin anda – di sini’lihat semula langkah-langkah tersebut dengan cepat:

8 Langkah Membuat Laman Web Fotografi:

 1. Tetapkan matlamat yang jelas untuk laman web anda.
 2. Pilih pembina laman web yang betul.
 3. Pilih rancangan.
 4. Cari templat yang anda gemari.
 5. Tambahkan foto dan kandungan anda.
 6. Pasang aplikasi.
 7. Dapatkan fotografi anda.
 8. Semak dan terbitkan.

Jika awak’kami telah membuat laman web fotografi, dan mempunyai tip atau muslihat anda sendiri, kami’d suka mendengar mereka! Beritahu kami dalam komen.

Dan sementara itu, selamat mencipta!

Soalan Lazim

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map