Cara Membuat Resume Dalam Talian: Langkah Mudah Membuat Resume Dalam Talian Anda

Rata-rata perekrut akan menghabiskan masa tidak lebih dari 10 saat untuk melihat resume anda. Ini bermaksud resume anda perlu menarik perhatian mereka dan menjual pengalaman anda dalam masa yang diperlukan untuk menonton video di TikTok. Perkara yang bercita-cita tinggi, tidak diragukan lagi – tetapi ia boleh dilakukan!


Pada zaman digital ini, membina resume dalam talian tidak pernah semudah ini. Anda mempunyai duagambar yang dipaparkan bagaimana membuat resume dalam talian pilihan: anda boleh menggunakan pembangun resume khusus seperti Zety untuk membuat resume yang kemas dan boleh dimuat turun, atau anda boleh menggunakan pembangun laman web seperti Wix atau Squarespace untuk membuat laman web resume. Menggunakan pembina laman web lebih sesuai jika anda’kembali dalam industri kreatif dan ingin menunjukkan kemahiran anda dengan cara yang lebih visual dan menonjol.

Di bawah ini, anda’Saya akan mencari panduan komprehensif mengenai cara menggunakan setiap pilihan untuk membuat resume dalam talian anda, bersama dengan kebaikan, keburukan, dos dan kebaikan’untuk menggunakan pembangun resume khusus dan pembangun laman web.

Ia’mudah untuk menunda-nunda ketika menulis resume anda, tetapi berhenti sekarang! Biarkan’membantu anda mendapatkan pekerjaan impian anda.

1

Pilihan 1: Gunakan Pembina Resume Khusus

Pembina resume dalam talian adalah, hanya itu. Mereka menyediakan templat dokumen resume yang boleh anda sesuaikan dan muat turun untuk berkongsi dengan perekrut secara dalam talian. Platform ini membolehkan anda membuat resume ringkas dan pantas yang sesuai untuk semua peranan industri bukan kreatif.

Cara Membuat Resume Menggunakan Pencipta Resume Khusus:

 1. Pilih pembina resume anda
 2. Pilih templat resume anda
 3. Berikan maklumat hubungan
 4. Masukkan pengalaman kerja anda
 5. Pratonton dan sesuaikan resume anda
 6. Daftar untuk mendapatkan rancangan harga untuk memuat turun resume anda
 7. Aktifkan resume anda

Langkah 1: Pilih Pembina Resume Anda

Anda’dimanjakan dengan pilihan ketika menyambung semula pembangun, jadi begitu’penting bahawa anda memilih yang betul. Berikut adalah pilihan utama kami:

 • Zety (dari $ 5.99 / bulan)
 • ResumeGenius (percuma)
 • ResumeBuild (dari $ 7.99 / bulan)
 • Resume Novo (percuma)

Semua pembangun resume khusus ini sangat mudah digunakan, membuka kemungkinan kerjaya anda melalui templat resume yang indah.

Walaupun ResumeGenius percuma untuk digunakan, platform lain mungkin memerlukan anda mendaftar ke rancangan untuk memuat turun resume anda – tetapi’tidak lebih daripada hanya beberapa dolar.

Beberapa pembina resume memberikan cadangan di lokasi semasa anda’membuat semula resume anda, sementara yang lain akan membolehkan anda memilih dari poin-poin pengalaman kerja pra-tulisan untuk memberikan resume anda yang profesional dan ringkas.

Secara keseluruhan, anda boleh’benar-benar salah dengan mana-mana pembina resume yang disyorkan.

Langkah 2: Pilih Templat Resume Anda

Asas untuk resume yang kukuh, templat yang anda pilih boleh menjadi perbezaan antara resume anda dan dengan pesaing yang sama berpengalaman. Templat asas atau tidak sedap dipandang dapat mengubah resume pembunuh anda menjadi resu-meh. Don’t cepat pilihan anda!

Biarkan’contohnya Zety. Ia mempunyai 20+ templat resume profesional yang licin dan semuanya disertakan dengan surat lamaran. Sekali lagi, anda boleh’benar-benar salah dengan mana-mana templat – mereka’semua moden dan elegan, menampilkan pelbagai jenis grafik dan aksen warna.

Memutuskan reka bentuk boleh menjadi salah satu fasa belajar bagaimana membuat resume dalam talian, tetapi jangan’Jangan lupa betapa pentingnya memilih yang paling sesuai dengan keperibadian anda.

bagaimana membuat resume dalam talian dengan pembina resume yang berdedikasi

Pilih templat dengan ciri yang dapat menunjukkan pengalaman anda dengan tepat dan berkesan. Sebagai contoh, beberapa grafik resume mungkin lebih baik menggambarkan kefasihan anda dalam pelbagai bahasa, sementara yang lain mungkin mewakili 15+ tahun anda di I.T. dengan lebih tepat.

Petua teratas: Pilih templat yang dapat dengan mudah memaparkan seluruh pengalaman kerja anda pada satu halaman. Itu’s tempat manis yang anda mesti cari, dan perekrut akan menyukainya.

Langkah 3: Berikan Maklumat Perhubungan

Alamat e-mel yang tidak profesional yang muncul di bahagian atas resume anda adalah tiket kelas pertama ke tong sampah resume. Ada alamat e-mel yang memalukan dari remaja anda? Sekarang’masa untuk menyegarkan badan. Perniagaan tidak’t mahu mengupah gaya ="berat huruf: 400;">Jadi, sekali anda’anda telah memilih templat resume anda, anda’Saya perlu menambah nama penuh, nombor telefon bimbit, alamat e-mel, dan alamat rumah anda. Menambah alamat jalan anda tidak’bermaksud perekrut akan datang mengetuk – itu’supaya mereka dapat melihat di mana anda’berasaskan semula, kerana pemohon’lokasi dan perjalanan yang berpotensi memainkan peranan besar dalam proses pengambilan pekerja.

Petua teratas: Pastikan alamat e-mel anda asli dan profesional dan periksa tiga kali anda memasukkannya dengan betul, kerana kebanyakan perekrut pada mulanya akan menghubungi anda melalui e-mel.

Langkah 4: Tambahkan Pengalaman Kerja Anda

Bermula dengan pekerjaan terbaru atau terkini, anda’Saya perlu menambahkan pengalaman kerja anda. Bahagian ini adalah bahagian terpenting dalam resume sebenar – jika terperangkap dalam jangka masa, perekrut akan mengimbas tajuk pengalaman kerja anda dengan cepat dan membuat penilaian cepat mengenai sama ada anda’layak, jadi jadikan bahagian ini dikira!

Pembangun resume yang berdedikasi menjadikannya mudah untuk membuat resume dalam talian, menyediakan bidang yang jelas yang hanya perlu anda lengkapkan dengan pengalaman anda. Pastikan anda menyoroti bidang pengalaman anda yang paling relevan dengan pekerjaan yang anda lakukan’memohon semula – itu’Apa yang dicari oleh perniagaan ini.

bagaimana membuat resume dalam talian dengan penuh semangatZety menggunakan medan data untuk memastikan resume anda tidak pernah terasa berantakan Petua teratas: Don’jangan lupa untuk menambah pencapaian yang berkaitan dengan pekerjaan, besar atau kecil, yang mempamerkan kemahiran yang anda gunakan – ia dapat membantu menyandarkan mata anda!

Langkah 5: Pratonton dan Sesuaikan Resume Anda

Anda’kini anda mempunyai semua sejarah kerja, bakat, dan kemahiran anda di satu halaman yang indah. Tahniah!

Sebelum memuat turun resume, anda harus melihat karya besar anda dan memeriksa empat kali ganda untuk kesilapan, atau mencuba pelbagai format. Adakah anda secara tidak sengaja menulis bahawa anda menyukai epal, dan bukannya anda bekerja di sana? Ia’satu kesilapan yang mudah dibuat.

Sekali anda’gembira dengan resume anda, anda kemudian boleh memikirkan memuat turun resume anda dan membagikannya dengan dunia yang lebih luas. Tetapi di sana’satu langkah lagi!

Petua teratas: Mintalah rakan atau ahli keluarga untuk menyemak pratonton resume anda untuk mendapatkan pendapat yang berasingan tentang bagaimana rupanya – itu’senang pergi ‘sambung buta’ jika awak’berjam-jam menatap benda itu!

Langkah 6: Daftar ke Rancangan untuk memuat turun Resume Anda

Sudah tentu, langkah ini hanya diperlukan untuk pembina resume berbayar seperti Zety. Terdapat beberapa pembina resume percuma, seperti Resume Genius dan NovoResume, yang bebas digunakan dari awal hingga akhir, tetapi mereka tidak’t memberi anda akses ke seberapa banyak templat atau alat bantu seperti pilihan berbayar.

Untuk memuat turun resume anda di Zety, anda’Saya perlu memilih salah satu daripada tiga rancangan harga yang memerlukan kos $ 5.99, $ 17.99, dan $ 34.99 sebulan. Semakin tinggi rancangan harga, semakin banyak resume anda’Saya dapat menggunakan setiap bulan, dan pelbagai resume dan surat lamaran yang lebih meluas untuk anda’Saya akan mempunyai akses ke.

Petua teratas: Anda’Saya dapati bahawa kebanyakan rancangan harga asas mencukupi untuk cita-cita bangunan resume anda.

Langkah 7: Aktifkan

Sekarang untuk bahagian yang paling menarik: mengaktifkan resume anda! Ini serupa dengan menerbitkan laman web langsung, tetapi sebaliknya anda’membuat semula dokumen yang boleh dikongsi yang boleh anda lampirkan ke e-mel dan aplikasi pekerjaan dengan mudah. Biarkan’s dengan cepat menyusun semula langkah-langkah untuk membuat resume dengan menggunakan resume builder.

Cara Membuat Resume Menggunakan Pencipta Resume Khusus:

 1. Pilih pembina resume anda
 2. Pilih templat resume anda
 3. Berikan maklumat hubungan
 4. Masukkan pengalaman kerja anda
 5. Pratonton dan sesuaikan resume anda
 6. Daftar untuk mendapatkan rancangan harga untuk memuat turun resume anda
 7. Aktifkan resume anda

Ia’adalah proses yang cepat dan mudah untuk membuat resume yang cemerlang, membantu anda menonjol di antara kerumunan pemohon. Semua itu’yang tinggal sekarang adalah untuk mengucapkan semoga berjaya!

Itu’kecuali jika anda ingin belajar bagaimana membuat resume yang menakjubkan, sesuai untuk industri kreatif, menggunakan pembina laman web seperti Wix, Weebly, atau Squarespace. Dalam kes itu, kita’ada hadiah untuk anda di bawah!

2

Pilihan 2: Gunakan Pembangun Laman Web

Langkah 1: Pilih Pembina Laman Web

Langkah pertama adalah yang paling penting. Anda mahu memilih pembina laman web yang sesuai untuk anda. Dan tanpa basa-basi lagi, di sini’senarai kami yang terbaik:

 • Ruang Squarespace
 • Wix
 • Weebly
 • GoDaddy
 • Tergamam

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini dalam tinjauan pembina resume terbaik kami.

Salah satu ciri terbaik pembangun laman web adalah betapa senangnya penggunaannya. Yang anda perlukan hanyalah sambungan internet dan idea! Anda boleh membuat laman web resume dalam talian yang bergaya dan profesional dengan cepat dan mudah, tanpa mengetahui sebilangan kod.

Sebilangan besar pembangun laman web menggunakan reka bentuk pengeditan drag and drop. Anda hanya menyeret elemen seperti kotak teks dan gambar ke tempat yang anda mahukan di halaman anda. Beberapa, seperti Wix dan GoDaddy, menggunakan Artificial Design Intelligence (ADI) untuk membuat resume yang diperibadikan untuk anda.

Untuk resume dalam talian anda, anda mahukan reka bentuk berkualiti tinggi dan ciri berguna seperti borang hubungan, gambar, dan testimoni. Perkara lain yang perlu diperhatikan adalah berapa banyak kos untuk membuang iklan dan menggunakan domain khusus. Sebelum anda memilih pembangun laman web resume anda, fikirkan berapa banyak kebebasan kreatif yang anda mahukan, dan betapa mudahnya anda memerlukan pembangun laman web.

Seperti yang anda bayangkan, ada’ada banyak pilihan di luar sana! Kami menggunakan penyelidikan kami sendiri untuk mencari lima laman web pembuat resume terbaik yang disenaraikan di atas untuk membantu anda memilih pilihan terbaik untuk resume dalam talian anda. Anda boleh membaca mengenai lima laman web pembina resume terbaik dalam tinjauan penuh kami, tetapi berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas mengenai tiga pembangun teratas yang kami cadangkan untuk membuat resume dalam talian anda:

Semua ini mempunyai templat profesional yang berkualiti tinggi dan pelbagai ciri. Tidak ada yang memerlukan pengetahuan pakar (seperti cara membuat kod!), Dan hadir dengan pelbagai rancangan harga yang sesuai dengan anggaran anda.

Wix adalah pembangun laman web resume terbaik kami dan sangat bagus untuk pemula, sementara masih menawarkan banyak kawalan kreatif. Squarespace adalah pilihan utama untuk kreatif kerana reka bentuknya yang berkualiti tinggi dan ciri-ciri tambahan, tetapi agak sukar untuk dikendalikan. Weebly adalah pembangun terbaik untuk portfolio dan resume perniagaan kerana pelbagai templat fleksibel dan khusus industri yang lebih kecil.

Ketahui lebih lanjut:

 • Baca ulasan Laman Web Pembina Resume 5 Terbaik kami untuk melihat sepenuhnya apa yang ditawarkan oleh pembangun laman web ini dan yang paling sesuai untuk anda!
 • Baca Ulasan Wix kami untuk mengetahui sebabnya’Pembangun laman web serba terbaik kami.
 • Baca Ulasan Weebly kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ciri, harga, dan kemudahan penggunaannya.
 • Baca Ulasan Squarespace kami untuk mengetahui mengapa ia berlaku’impian untuk kreatif.
 • Lihat senarai keseluruhan Pembangun Laman Web Terbaik kami

Langkah 2: Daftar untuk Pelan yang Tepat

Anda’telah membuat pilihan anda. Anda mempunyai pembina laman web resume yang sempurna di hadapan anda. Tetapi sekarang anda perlu memutuskan rancangan terbaik untuk mendaftar.

Mungkin anda hanya mahu memulakan dengan membuat laman web anda dan mencuba idea tanpa mengeluarkan wang pun. Sekiranya demikian, mulakan dengan rancangan percuma. Pembangun laman web seperti Wix dan Weebly menawarkan rancangan percuma, yang boleh anda buat, edit dan terbitkan resume dalam talian anda.

Tetapi ingat: jika anda’kembali pada rancangan percuma akan ada iklan di resume anda. Sama ada’sebagai banner iklan Wix atau pop-up yang memberitahu pengunjung anda untuk menggunakan Weebly, iklan tidak kelihatan profesional dan boleh membuat bakal majikan.

Jadi, apakah pilihan anda yang lain? Lihatlah rancangan premium berbayar yang ditawarkan. Ini membuang iklan dari laman web resume anda dan membolehkan anda menyambung ke domain khusus.

Ini sangat penting jika anda ingin dipandang serius oleh perekrut. Domain tersuai bermaksud anda boleh memiliki URL peribadi anda sendiri seperti www.your-name.com dan bukannya sesuatu yang panjang dan kekok seperti www.your-name.wixsite.com/your-resume-website yang menampilkan pembangunnya’s penjenamaan.

Anda biasanya boleh membuang iklan dan menyambungkan domain khusus dengan rancangan berbayar termurah. Plus, kebanyakan pembangun menawarkan domain percuma jika anda mendaftar ke rancangan tahunan, yang merupakan bonus hebat. Ruang Squarespace’pelan termurah bermula hanya $ 12 sebulan (ditagih setiap tahun), yang menawarkan semua ciri yang anda perlukan untuk resume dalam talian anda, seperti domain khusus percuma dan halaman, galeri, dan penyimpanan tanpa had. Wix’s Pelan kombo $ 10 sebulan adalah pilihan paling murah untuk membuang iklan, sementara Weebly’pelan permulaan $ 8 sebulan menawarkan harga yang lebih rendah.

Pembina Anda Mempunyai Pelan Berbayar Pelan Percuma logo-squarespace-100x100 Bermula dari $ 12 / Bulan Baca Ulasan Harga Bebas Iklan Domain Peribadi Lebar Jalur Tidak terhad Templat Respons Mudah Alih Stor aplikasi Bermula dari $ 12 / Bulan Baca Ulasan Harga logo-wix-100x100 Bermula dari $ 5 / Bulan Baca Harga Ulasan Bebas Iklan Domain Peribadi Lebar Jalur Tidak terhad Templat Respons Mudah Alih Stor aplikasi Bermula dari $ 5 / Bulan Baca Harga Ulasan logo-weebly-100x100 Bermula dari $ 8 / Bulan Baca Ulasan Harga Bebas Iklan Domain Peribadi Lebar Jalur Tidak terhad Templat Respons Mudah Alih Stor aplikasi Bermula dari $ 8 / Bulan Baca Ulasan Harga

Ini menunjukkan betapa mudahnya menjadikan resume anda profesional dan tetap mengikut anggaran. Kami sangat mengesyorkan anda mendaftar untuk rancangan premium sebelum membuat laman web resume dalam talian anda.

 • Ketahui lebih lanjut:
  • Baca Ulasan Harga Squarespace kami untuk maklumat mengenai nilai wang dan banyak lagi.
  • Baca Ulasan Harga Wix kami untuk perincian lengkap pembina ini’rancangan harga.
  • Baca Ulasan Harga Weebly kami untuk mengetahui rancangan mana yang sesuai untuk anda.

Langkah 3: Pilih Nama Domain

Jadi sekarang anda’telah dinaik taraf menjadi pelan premium. Anda boleh mempunyai nama domain tersuai anda sendiri – tetapi bagaimana anda memilihnya?

Kami mengesyorkan agar tetap pendek, ringkas, dan tepat. Anda boleh memiliki domain hanya sebagai nama anda – seperti www.johnsmith.com – atau bahkan menambah profesion anda, misalnya www.johnsmith-photography.com. Ini menunjukkan kepada majikan apa sebenarnya yang mereka lakukan’mencari semula: awak!

Dengan membuat laman web resume dalam talian, anda’mencipta jenama peribadi, dan anda tidak’Saya mahu mesej bahawa anda adalah orang yang akan disewa hilang. Dengan menjadikannya pendek dan relevan, anda membantu memastikannya tetap profesional. Sama pentingnya, ini memudahkan pengingat untuk mengingati!

Sekiranya domain anda panjangnya setengah batu, kemungkinan orang tidak akan pernah mengingatnya. Plus, domain pendek, manis, dan peribadi anda akan kelihatan lebih licin pada kad perniagaan dan platform sosial seperti LinkedIn juga.

Langkah 4: Pilih Templat Resume

Sekarang untuk bahagian yang sangat menyeronokkan! Lihat semua templat pembangun laman web resume yang anda tawarkan dan temukan templat yang sesuai dengan anda. Anda mahukan gaya yang mencerminkan keperibadian dan profesion anda.

Cari reka bentuk yang secara semula jadi menunjukkan kemahiran anda dan menggariskan pengalaman anda dengan cara yang mudah dan jelas. Majikan yang berpotensi perlu mencari maklumat mengenai resume dalam talian anda dengan mudah! Jadi jangan’t tergesa-gesa ke dalamnya. Cubalah templat yang berbeza dan main-main dengannya sebelum anda membuat pilihan.

Bilangan templat resume yang ditawarkan berbeza dari pembangun ke pembangun. Wix mempunyai lebih daripada 40 templat di dalam “Portfolio & CV” kategori, 16 daripadanya adalah templat resume khusus. Squarespace mempunyai sebilangan besar reka bentuk berkualiti tinggi yang dapat disesuaikan, dengan 15 menyambung semula templat tertentu di dalam ‘Perkhidmatan Profesional’ kategori. Anda boleh melihat-lihat kategori atau menapis mengikut kata kunci tertentu untuk mencari jenis templat yang anda mahukan.

Walaupun anda boleh menyesuaikan templat mengikut keinginan anda’s mungkin yang terbaik untuk mencari laman web resume, CV, atau portfolio untuk memberi anda permulaan yang terbaik.

templat pembangun laman web resume wixWix’templat s memberi anda susun atur yang telah dibentuk untuk diikuti, sama ada anda’model atau saintis, menjadikannya mudah untuk membuat resume dalam talian profesional dengan cepat.

Sekiranya anda berubah fikiran mengenai reka bentuk templat anda setelah resume dalam talian anda disiarkan, jangan’bimbang! Beberapa pembina resume seperti Squarespace, Weebly, dan Strikingly, membiarkan anda menukar templat anda walaupun selepas anda’tekan tekan terbitkan. Satu-satunya kelemahan Wix adalah anda boleh’t bertukar antara templat, jadi pilihlah dengan bijak.

 • Ketahui lebih lanjut:
  • Baca Ulasan Harga Squarespace kami untuk maklumat mengenai nilai wang dan banyak lagi.
  • Baca Ulasan Harga Wix kami untuk perincian lengkap pembina ini’rancangan harga.
  • Baca Ulasan Harga Weebly kami untuk mengetahui rancangan mana yang sesuai untuk anda.

Langkah 5: Sesuaikan Templat Anda

Masa untuk terjebak. Ubah susun atur, tambahkan halaman baru, masukkan gambar dan video anda sendiri, satukan profil LinkedIn anda – apa sahaja yang terbaik menunjukkan kemahiran dan pengalaman anda.

Penyesuaian ini sangat mudah terima kasih kepada pembangun seret dan lepas. Anda boleh mengubah susun atur dan reka bentuk hanya dengan mengklik dan menyeret gambar, kotak teks dan latar belakang sehingga mereka’betul-betul di mana anda mahukan mereka.

laman web resume wixResume buatan Wix ini mengambil masa kurang dari satu jam untuk dibina, dan menggunakan gambar dan pautan di laman utama. Ia’mudah disesuaikan dan menggunakan halaman yang berbeza di laman web anda.

Anda juga boleh menambah banyak ciri menarik seperti kotak testimoni dan borang hubungan untuk menjadikan resume anda lebih baik! Sorotan lain ialah menambahkan aplikasi ke resume dalam talian anda untuk memperluas ciri-cirinya. Contoh hebat dari ini adalah aplikasi kad Perniagaan LinkedIn di Wix, yang membolehkan bakal majikan melihat butiran perniagaan LinkedIn anda dan juga untuk berkongsi dalam satu klik.

Ini adalah peluang anda untuk menarik perhatian majikan dengan membuat resume profesional yang memaparkan sejarah dan kecekapan pekerjaan anda dengan cara yang jelas dan menarik. Sekiranya anda hanya ingin memasukkan maklumat anda tanpa perlu bimbang tentang reka bentuknya, mengapa tidak mencuba pembangun ADI (Artificial Design Intelligence) seperti Wix atau GoDaddy?

Anda memberikan beberapa maklumat mudah mengenai diri anda, jenis laman web yang anda’mencipta semula, dan gaya reka bentuk yang paling anda sukai, dan ia mewujudkan resume dalam talian untuk anda! Anda sentiasa boleh mengubah reka bentuk dan menyesuaikannya selepas itu, tetapi mengikutinya’cara yang lebih pantas untuk menyiapkan resume anda daripada bermula dari awal.

Ingat, jumlah tera pertama. Jika awak’menggunakan semula gambar, pastikan gambar tersebut’berkualiti tinggi dan sesuai untuk permohonan pekerjaan. Sekiranya anda benci dengan idea untuk menyemburkan wajah anda di laman web anda, gunakan gambar yang mempamerkan karya anda (mis. Jika anda’semula jurugambar) atau yang menggambarkan industri tempat anda bekerja.

Lihat laman contoh di bawah untuk mendapatkan inspirasi.

wix resume laman utama contoh annie atkins

Halaman utama adalah perkara pertama yang akan dilihat oleh pelawat anda’penting untuk menarik mereka masuk. Mungkin memberi gambaran keseluruhan mengenai diri anda dengan gambaran atau pernyataan misi atau ringkasan, apa sahaja yang anda rasa dapat menangkap siapa anda, apa yang anda lakukan, dan apa yang anda’telah ditawarkan.

Salah satu bahagian terbaik dalam membuat resume dalam talian adalah anda’tidak terhad kepada menjejalkan semua maklumat anda ke satu halaman. Gunakan laman utama anda untuk memaut ke halaman lain di laman web resume anda. Daripada hanya menerangkan dan menyenaraikan hobi, usaha, dan kemahiran anda, anda boleh meletakkannya di sana agar dapat dilihat oleh majikan.

Mempunyai halaman yang berbeza untuk sejarah pekerjaan anda, projek peribadi atau sukarelawan, mempunyai halaman yang menunjukkan kemahiran anda atau halaman galeri dengan portfolio pekerjaan anda. Pautkan ke laman web perniagaan kecil atau laman fotografi anda – apa sahaja yang menunjukkan kelebihan anda sebagai profesional dan memikat keperibadian anda.

Selalunya ia’adalah idea yang baik untuk memaut ke resume versi PDF yang boleh dicetak atau disimpan oleh bakal majikan anda. Anda mungkin juga ingin memautkan ke laman web yang ada yang anda ada, sama ada portfolio atau blog. Ini adalah titik kuat untuk mempunyai resume dalam talian; anda boleh meletakkan semua kerja anda di satu tempat!

 • Baca lebih lanjut:
  • Dapatkan maklumat mengenai Pembangun Laman Web Portfolio Terbaik
  • Perlukan bantuan dengan reka bentuk? Pelajari Cara Memilih Skema Warna yang Baik untuk Laman Web Anda dalam panduan kami!
  • Tetap profesional: baca tentang Cara Memilih Reka Bentuk Font Sempurna untuk Laman Web anda
  • Menambah gambar? Ketahui Tempat Mencari Imej Profesional dalam artikel bermanfaat kami
  • Ingin melihat resume? Baca mengapa menulis resume boleh menjadi perniagaan dalam talian anda yang seterusnya

Langkah 6: Pratonton dan Uji Resume Dalam Talian Anda

Sebaik sahaja anda mempunyai resume dalam talian yang disesuaikan dan lengkap, tahanlah keinginan untuk segera menerbitkan.

Ia’selalu menjadi idea yang baik untuk melihatnya terlebih dahulu, jadi anda dapat melihat dengan tepat bagaimana ia akan kelihatan sekali’s secara langsung dalam talian. Dengan cara ini anda dapat melihat dan menyelesaikan sebarang masalah, sama ada’kotak teks winky atau gambar pixelated.

Sekali anda’gembira, buat sendiri perekrutan! Dapatkan rakan, keluarga, atau rakan sekerja untuk mencuba resume dalam talian anda. Ini adalah kaedah terbaik untuk melihatnya’sebenarnya mesra pengguna. Anda mahu mendapatkan pautan yang tidak’t berfungsi, halaman yang menghadapi masalah untuk membuka, atau navigasi yang tidak jelas.

Lebih baik ibu anda mengadu bahawa mereka boleh’untuk mencari maklumat hubungan anda, daripada seorang bos yang berpotensi dengan kecewa mengklik laman web anda dan tidak pernah menghubungi anda.

Faktor lain yang sangat penting untuk diperiksa adalah memastikan laman web resume anda berfungsi di kedua-dua desktop dan peranti mudah alih. Templat pembangun laman web biasanya dioptimumkan untuk mudah alih, namun begitu’selalu bernilai pemeriksaan dua dan tiga kali untuk berjaga-jaga!

Mencari kaedah untuk meningkatkan resume anda? Kami’telah menyusun panduan kaya sumber untuk beberapa kemahiran digital yang boleh anda pelajari di rumah.

Langkah 7: Terbitkan Resume Dalam Talian Anda

Ia kelihatan cantik dan profesional, berfungsi, dan lulus ujian pengguna dengan warna terbang. Ia’masa untuk menerbitkan resume dalam talian anda.

Pastikan anda’telah mengikuti arahan SEO (Search Engine Optimization) yang dibuat oleh pembangun laman web anda untuk meningkatkan resume anda’peluang dijumpai oleh perekrut dalam talian.

Kemudian semua itu’sebelah kiri adalah dengan menekan butang penerbitan itu dan nikmati perasaan mempunyai laman web resume anda sendiri dan berjalan!

Pusingan

Menggunakan pembina laman web untuk membuat resume anda cepat dan mudah dilakukan dan benar-benar dapat membantu pengalaman anda untuk bersinar di antara resume yang membosankan dan membosankan di luar sana. Ia’salah satu cara paling kreatif untuk membuat resume dalam talianBiarkan’anda mempunyai penjelasan ringkas mengenai langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk membuat resume dalam talian anda.

Cara Membuat Resume Secara Online Menggunakan Pembangun Laman Web:

 1. Pilih pembina laman web: membandingkan pembina yang berbeza menggunakan pelan percuma
 2. Daftar untuk rancangan yang betul: alih keluar iklan dan sambungkan domain tersuai anda sendiri
 3. Pilih nama domain anda: tetap pendek, jelas, dan diperibadikan
 4. Pilih templat resume: cari gaya dan tema yang sesuai untuk anda
 5. Sesuaikan templat anda: edit templat anda untuk mempamerkan kemahiran dan pengalaman anda
 6. Pratonton dan uji resume dalam talian anda: pastikan di sana’tidak ada gangguan
 7. Terbitkan resume dalam talian anda: masuk dalam talian dan didapati oleh majikan

Sebaliknya, anda boleh memilih pembangun resume khusus seperti Zety yang membolehkan anda membuat resume ringkas namun profesional dalam beberapa jam, sesuai untuk kebanyakan pekerjaan di pejabat. Apa sahaja jalan yang anda ambil, anda’Saya akan mempunyai resume yang boleh dibanggakan dan senang dikongsi dalam talian.

Jadi! itu’semua dari kami, kawan-kawan. Kami akan ucapkan semoga berjaya dengan pencarian pekerjaan, tetapi dengan resume yang menakjubkan dalam perjalanan, anda tidak tahu’memerlukan apa-apa!

Cara Membuat Resume Dalam Talian: Soalan Lazim

Bolehkah anda menukar templat anda selepas anda’telah menerbitkan resume anda di pembangun laman web?

Sambung semula pembangun laman web seperti Squarespace, Weebly, dan Strikingly membolehkan anda menukar templat anda pada bila-bila masa. Tetapi pembangun laman web resume lain seperti Wix aren’agak mudah. Sekiranya anda menukar templat anda, anda kehilangan semua kandungan anda dan harus memulakannya semula dari awal, yang boleh memakan masa dan mengecewakan.

Bolehkah anda mengedit resume anda selepas anda’telah menerbitkannya pada pembangun resume dan pembangun laman web?

Sama ada awak’pernah menggunakan pembina laman web atau pembuat resume, anda boleh mengedit maklumat resume anda dengan mudah pada bila-bila masa. Memastikan resume dalam talian anda terkini sangat penting. Yang mesti anda lakukan adalah kembali ke editor anda dan buat seberapa banyak perubahan yang anda mahukan, kemudian tekan “Kemas kini” atau “Menerbitkan” di pembina laman web anda, atau ‘muat turun’ pada pembina resume pilihan anda.

Bolehkah anda membuat resume dalam talian secara percuma?

Ya. Tetapi semasa anda boleh membuat resume dalam talian secara percuma dengan pembangun laman web seperti Wix, Weebly, dan Strikingly, ia’bernilai dinaik taraf. Kenapa? Kerana pada rancangan percuma, anda mempunyai iklan di resume anda, dan boleh’t menggunakan domain tersuai. Ini menghasilkan imej yang tidak profesional yang dapat mematikan perekrut. Anda juga boleh menggunakan pencipta resume khusus seperti ResumeGenius.

Apa’s perbezaan antara pembina resume seperti Zety dan pembangun laman web resume seperti Wix?

Pembangun resume dalam talian, seperti Zety dan Resume.com, adalah alat bantu yang menyediakan templat untuk anda membuat resume A4 tradisional dan memuat turunnya. Platform ini sangat mudah digunakan dan sesuai untuk membuat resume untuk peranan berdasarkan pejabat.

Menggunakan pembangun laman web untuk membuat resume dalam talian sedikit berbeza. Anda membuat laman web, dengan domain anda sendiri, yang boleh didapati di Google. Anda mempunyai banyak kebebasan kreatif dan dapat memasukkan resume tradisional anda di laman web anda. Selain itu, anda dapat mempamerkan kemahiran anda daripada menggambarkannya, misalnya menjalankan portfolio, blog, atau laman web perniagaan anda bersama dengan resume dalam talian anda.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk membuat resume dalam talian?

Sebenarnya, ia bergantung. Jika awak’menggunakan Wix ADI (Artificial Design Intelligence) untuk membuat laman web anda, jawapannya adalah beberapa minit. Jika awak’menggunakan Squarespace untuk membuat resume yang sangat disesuaikan dan diperibadikan, ia akan memakan masa lebih lama. Itu sangat bergantung pada berapa masa anda’bersedia melabur dalam membuat resume dalam talian anda. Biasanya memerlukan beberapa jam – pembangun laman web membuat laman web cepat dan mudah, tetapi anda tidak’saya mahu tergesa-gesa!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map