Cara Memulakan Blog pada tahun 2020

Cara Memulakan Blog: Panduan Pemula Lengkap


Ia’s tahun baru, dan anda’masih mendapat idea hebat yang sama. Sekarang’masa untuk berkongsi, dan mengubah lamunan itu – “bagaimana jika saya memulakan blog?” – menjadi kenyataan.

Sama ada anda mahu memulakan blog anda sebagai hobi, atau anda’d ingin menumbuhkannya menjadi sesuatu yang lebih besar, anda boleh memulakannya dengan segera. Dan anda tidak pernah tahu – apa yang bermula sebagai hobi boleh berkembang menjadi platform trafik tinggi.

Lagipun, itu’s apa yang berlaku kepada kami – Pakar Pembina Laman Web bermula sebagai blog hobi untuk mengkaji pembangun laman web pada tahun 2010, dan telah berkembang seperti orang gila sejak itu. Kami menerima lebih daripada 4.5 juta pelawat tahun lalu!

Adakah anda tertanya-tanya bagaimana cara menubuhkan blog? Tidak perlu lagi – panduan kami akan membawa anda melalui lapan langkah terpenting:

Bagaimana membina blog

 1. Pilih platform blog anda
 2. Dapatkan nama domain
 3. Pilih templat blog
 4. Tambahkan halaman utama
 5. Rancang dan tulis catatan anda
 6. Promosikan blog anda
 7. Optimumkan untuk enjin carian
 8. Mengewangkan blog anda

Kami’Saya akan menerangkan setiap langkah ini secara mendalam di bawah. Jadi, selamat tinggal dan bersiaplah untuk akhirnya memulakan blog itu!

1

Pilih platform blog anda

WordPress

Pertama, anda perlu memilih platform untuk membuat blog anda. Di sana’tidak ada kekurangan pilihan di luar sana, dengan WordPress, Weebly, dan Squarespace hanya beberapa contoh. Kami mengesyorkan WordPress – itu’apa yang kami gunakan untuk memberi kuasa kepada Pakar Pembangun Laman Web, dan kami’bukan satu-satunya yang meluluskan. Memang, 34% dari keseluruhan internet juga dikuasakan oleh WordPress.

WordPress sangat bagus untuk menulis blog kerana itu’s Sistem Pengurusan Kandungan (CMS), yang bermaksud fokus utamanya adalah mengurus kandungan. Dengan platform seperti ini, blog yang aktif akan dapat menghasilkan banyak kandungan. Platform blog lain, seperti Wix dan Squarespace, adalah pembangun laman web, yang bermaksud fokus utama mereka adalah membina komponen visual laman web anda, dan bukannya menguruskan kandungannya.

WordPress adakah menuntut lebih banyak pengetahuan teknikal daripada platform blog popular lain. Sekiranya anda menggunakan WordPress, anda’Saya mesti kod sekurang-kurangnya sedikit. Tetapi jangan’panik – kerana nampaknya semua orang menggunakan WordPress, kemungkinan masalah yang anda hadapi telah diselesaikan berkali-kali di Q&Forum seperti Quora sekarang.

Web hosting

WordPress adalah platform blog yang dihoskan sendiri, yang bermaksud anda’Saya perlu memilih penyedia hosting web untuk menghidupkan blog WordPress anda. Langkah tambahan ini sepadan dengan usaha – penyedia hosting web akan memberikan semua fail yang menjadikan blog anda sebagai rumah mereka sendiri di internet. Setiap laman web di internet perlu dihosting, dan menggunakan penyedia hosting memastikan bahawa laman web anda akan dapat berkembang sambil mengekalkan kecepatan yang baik.

Kelajuan laman web adalah penting, memandangkan walaupun a satu saat kelewatan mengurangkan kepuasan pelanggan sebanyak 16%. Penyedia hosting mendedikasikan lebih banyak ruang di internet khusus untuk menyimpan anda laman web, dan dapat menampung lebih banyak fail dan lebih banyak kandungan.

Penyedia Hosting Berkongsi Terbaik

Berapa Kos Mengehos Laman Web?

Penyedia Hosting Blog Terbaik

Don’jangan risau, anda masih tidak’Saya perlu menjadi guru teknologi untuk mencari hos web! Blogger Katie Taylor, dari wanita’Laman kesihatan dan kesejahteraan The Latte Lounge, menjelaskan kepada kami mengapa dia memilih Bluehost sebagai penyedia perkhidmatannya:

“Ia’proses yang agak mudah. Sebagai permulaan baru dan pemula, saya tidak’saya betul-betul tahu apa yang saya buat. Saya merasakan lebih baik orang lain menganjurkan laman web untuk saya yang adakah tahu apa yang mereka lakukan, seperti menyandarkannya, dll.”

contoh blog gaya hidupLatte Lounge adalah platform untuk wanita berusia lebih dari 40 tahun untuk berkongsi maklumat, sokongan, dan penunjuk arah di semua bidang usia pertengahan.

Sebilangan besar penyedia hosting menawarkan hosting bersama, yang merupakan kaedah termurah dan termudah untuk menginang sendiri. Kami mengesyorkan memulakan pengembaraan blog anda dengan rancangan hosting bersama, yang kebanyakannya menawarkan lebar jalur yang tidak dimeterai. Ada juga yang menawarkan pemasangan WordPress satu klik atau automatik.

Anda boleh mendapatkan Ulasan Bluehost kami di sini untuk melihat apakah ini sesuai untuk blog anda, atau lihat ranking 11 Penyedia Hosting Web Teratas kami untuk pilihan lain. Petua Teratas: Sebilangan besar penyedia hosting web menawarkan harga promosi tahun pertama yang menipu, jadi awasi mereka semasa anda memilih pembekal anda. Biasanya, kos hosting bersama tahun pertama adalah antara $ 2 dan $ 5 / bulan. Harga pembaharuan selepas itu akan meningkat kepada sekitar $ 5-15 / bulan.

Pembina laman web

Platform blog lain yang popular – seperti Wix, Squarespace, dan Weebly – tergolong dalam kategori pembangun laman web (berbanding CMS). Mereka tidak’t menawarkan skalabiliti yang sama dengan WordPress, tetapi mereka’lebih senang digunakan, dan masih akan mencipta blog yang berfungsi sepenuhnya.

Pembina laman web yang berbeza mempunyai kekuatan yang berbeza, jadi pilihan anda bergantung pada keutamaan anda. Sekiranya anda mahukan blog itu’Mudah dilihat, Squarespace mempunyai templat yang paling menarik – ia mendapat 5/5 dalam kajian reka bentuk yang diuji pengguna kami. Weebly terbaik untuk membina blog dengan cepat, dan mempunyai banyak ciri khusus blog untuk memudahkan penyediaan. Sementara itu, Wix adalah yang terbaik untuk mengintegrasikan blog anda dengan laman web yang hebat, dengan segala galanya dari galeri gambar hingga video YouTube tersemat yang akan melengkapkan blog anda.

Pembangun laman web umumnya memerlukan kos antara $ 5-15 / bulan untuk rancangan asas hingga pertengahan, yang biasanya meliputi permintaan blog baru. Harga ini termasuk semua – ia merangkumi kedua-dua pembangun laman web dan pengacaraan. Sebilangan besar pembangun laman web juga menawarkan rancangan percuma, yang bagus untuk mencuba platform baru dan merasa selesa dengan antara muka. Namun, jika anda ingin menskalakan blog anda atau menjangkau khalayak, anda’Saya akhirnya perlu menaik taraf ke salah satu rancangan berbayar untuk mendapatkan fungsi sepenuhnya.

 • Rangkuman 10 Platform Blogging Terbaik kami
 • Tinjauan Squarespace
 • Kajian Weebly
 • Kajian Wix

2

Dapatkan nama domain

Perkara seterusnya yang perlu dipertimbangkan adalah blog anda’nama domain s. Nama domain anda akan seperti blog anda’alamat di internet-land, dan ia harus memberitahu pembaca apa yang diharapkan dari kandungan anda.

Jadi bagaimana anda memilih nama domain? Fikirkan mana-mana kata atau frasa topikal yang berkaitan dengan blog anda. Contohnya, jika anda’memulakan blog memasak, maka tastyrecipes.com atau healthymeals.net akan berfungsi dengan baik. Masalahnya, banyak domain yang paling mudah sudah diambil – jadi bagaimana?

Mana-mana pendaftar domain, seperti Domain.com atau GoDaddy, akan mempunyai fungsi bar carian sehingga anda dapat mengetahui apakah nama yang anda inginkan ada. Sekiranya pilihan pertama anda tidak’tersedia, ambil sebagai peluang untuk kreatif. Semakin banyak nama domain anda (tetapi masih relevan), semakin berkesan untuk pembaca.

Anda juga mempunyai pilihan untuk menggunakan nama sebenar anda, atau beberapa variasinya, sebagai nama domain anda. Ini adalah idea yang baik jika anda ingin menulis blog mengenai topik yang lebih luas, seperti gaya hidup atau perjalanan.

Sekiranya anda memutuskan untuk membuat blog dengan pembina laman web, maka anda’Biasanya saya akan mendapat nama domain khusus sebagai sebahagian daripada rancangan berbayar. Ia’mudah dicari dan pilih nama domain melalui pembangun laman web, sehingga anda menang’Saya harus meninggalkan platform untuk mendapatkannya. Sekiranya anda sudah mempunyai domain khusus, itu’Juga mudah untuk menghubungkannya ke pembina laman web anda.

Petua Teratas: Sekiranya nama domain yang anda inginkan diambil, cuba peluasan domain yang lain. Sebagai contoh, jika healthfood.com diambil, healthfood.net mungkin masih ada!

Sebaik sahaja anda memilih nama domain, anda’Saya perlu membeli domain anda melalui pendaftar. Pendaftaran nama domain biasanya berharga $ 10 hingga $ 15 / tahun untuk domain peringkat teratas (TLD) seperti .com, .net, dan .org. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai memilih dan membeli nama domain, anda dapat membaca penjelasan lengkap mengenai Pendaftaran Domain.

3

Pilih templat blog

Langkah seterusnya untuk mengetahui cara memulakan blog adalah memilih templat. Ini akan bertindak sebagai batu loncatan reka bentuk untuk blog anda. Sama ada anda memutuskan untuk blog dengan WordPress atau pembina laman web, anda’Saya dapat memilih dari pelbagai templat.

Banyak WordPress’ templat percuma (atau “tema”) pasang dengan akaun anda untuk kemudahan.

halaman tema blog wordpressWordPress menawarkan galeri tema percuma yang luas.

Kami mengesyorkan menggunakan tema percuma semasa anda memulakan blog kerana anda’Saya akan menikmati semua ciri yang sama. Apabila anda semakin selesa di blogosphere, anda’Saya akhirnya akan mengembangkan blog anda’gaya unik – dan itulah masa terbaik untuk melabur dalam tema berbayar.

Terdapat banyak laman web yang dikhaskan untuk menjual tema berbayar, dan beberapa minit mencari di Google akan membantu anda mencari pilihan yang anda sukai. Kami fikir ThemeForest dan MOJO Marketplace adalah tempat yang baik untuk bermula. Tema berbayar biasanya berharga antara $ 20-60, dan mewakili pelaburan sekali sahaja.

Jika awak’kembali berpegang pada tema pembangun laman web percuma, anda’Saya dapat melihat templat yang dibuat khusus untuk blog, seperti di Squarespace’halaman templat s:

templat blog squarespaceSquarespace menawarkan templat reka bentuk terbaik di pasaran.

Templat blog anda harus memberi tumpuan kepada kandungan anda, tetapi juga harus menggambarkan gaya peribadi anda. Awak boleh ‘demo’ beberapa templat untuk mencari yang paling sesuai dengan anda, dan anda’Kemudian dapat menyesuaikan skema warna, fon, dan latar belakang (jika anda mahu).

Selamat mengetahui: Dengan pembangun laman web, menyesuaikan templat anda biasanya semudah menyeret dan menjatuhkan kandungan di sekitar halaman – dengan kata lain, tidak lebih sukar daripada menyusun persembahan PowerPoint. Dengan WordPress, penyesuaian tidak diperlukan’cukup mudah – anda’Saya akan memerlukan sekurang-kurangnya pengetahuan asas HTML untuk membuat banyak perubahan mudah.

Sekiranya pengekodan isn’Untuk keahlian anda, kami mengesyorkan mencari tema yang sangat anda gemari, dan jangan’nak terlalu banyak berubah. Banyak laman web WordPress dibina menggunakan tema percuma, itulah sebabnya mengapa orang sering mendapat tema premium dari laman web pihak ketiga – dengan begitu, di sana’lebih banyak peluang berakhir dengan sesuatu yang kelihatan unik.

Tidak pandai merancang? Kami’telah menulis panduan untuk Memilih Skema Warna Laman Web yang akan membuat anda menuju kejayaan jenama. Anda juga boleh melihat kompilasi 15 Templat Pembangun Laman Web Terbaik untuk mendapatkan inspirasi. 4

Tambahkan halaman utama

Setelah templat anda siapkan, ada dua halaman yang perlu anda buat untuk menyesuaikan blog anda: halaman About, dan halaman Contact.

Mengenai halaman

Halaman Tentang sangat penting, kerana ia membolehkan pembaca mengetahui siapa anda dan apa misi anda. Halaman Tentang yang berjaya akan memberitahu pembaca mengapa anda mementingkan topik pilihan anda. Ketika datang ke The Latte Lounge’s About page, Katie mengatakan:

“Saya baru menulis dari hati. Saya menulis tentang mengapa saya memulakannya, dan mengapa saya sangat bersemangat menyokong wanita dengan cara ini, untuk memberi mereka penyelesaian dan titik perbincangan.”

Rasa seperti guru hanya meminta anda berkongsi fakta yang menyeronokkan dengan kelas? Don’tekanan – kita’telah menulis panduan untuk Menulis Halaman Tentang Yang Sempurna untuk laman web anda.

Halaman kenalan

Sekarang pembaca terpikat dengan keperibadian anda yang mempesona, mereka’Saya pasti ingin berhubung. Anda’Saya memerlukan halaman Kenalan untuk membuat pertunangan itu semudah mungkin. Anda tidak’Saya perlu risau untuk meletakkan banyak kandungan di sini – sebenarnya, semakin sedikit kandungannya, semakin baik. Selagi pembaca dapat melihat dengan jelas nama anda, alamat e-mel anda, dan pautan ke profil media sosial anda, anda’Saya akan selamat pergi. Dan pastikan anda memasukkan kotak penyerahan, supaya pembaca dapat menghantar e-mel kepada anda dengan mudah tanpa meninggalkan halaman.

halaman hubungan blog yang popularHalaman Kenalan dari Shot From The Street ini sangat sesuai – ringkas, bersih, dan mudah digunakan! 5

Rancang dan tulis catatan anda

Jadi apa yang perlu saya blog?

Anda mungkin sudah mempunyai idea tentang apa yang anda’Saya suka blog mengenai, sama ada hobi atau subjek profesional. Don’jangan risau topik anda terlalu istimewa – itu’s a luas web, dan di sana’penonton untuk segalanya. Caranya adalah dengan hanya mengikuti beberapa topik untuk blog anda – jika tidak, sebaliknya’Saya akan berantakan dan tidak teratur, dan pembaca yang mencari di internet menang’mempunyai idea yang jelas tentang apa yang diharapkan dari halaman anda. Darren Hockley dari blog DeltaNet International menerangkan:

“Sebaik-baiknya hanya menulis mengenai apa sahaja yang menjadi perhatian di blog kita, ia’Tidak akan masuk akal perniagaan yang baik untuk terlalu banyak topik. Sebagai contoh, kami mewujudkan kepatuhan dan kesihatan dan keselamatan eLearning untuk perniagaan, jadi – untuk menunjukkan kepemimpinan dan kewibawaan pemikiran dalam industri – masuk akal bahawa kami meneroka topik-topik ini di blog kami sendiri, yang kami kemas kini setiap minggu. Menurut saya, tangkapan itu dilakukan dengan cara yang memperlihatkan keperibadian dan nilai anda sebagai jenama (walaupun jika kita’bercakap mengenai peribadi dan bukan jenama korporat).”

contoh blog korporatDeltaNet International menawarkan pelbagai kursus latihan kesihatan dan keselamatan dan pematuhan untuk perniagaan. Syarikat’kandungan blog bermula dari kesihatan mental hingga keselamatan siber dan perlindungan data.

Jadi anda’anda mendapat idea bernas, dan anda’kembali bersemangat mengenainya. Langkah seterusnya adalah mengasahnya menjadi sesuatu nilai unik yang boleh anda bincangkan untuk lama.

Menambah nilai unik bermaksud menyumbang sesuatu pada topik pilihan anda yang tidak disumbangkan oleh orang lain di internet. Kedengarannya seperti matlamat yang tinggi, tetapi anda’anda sudah memilih topik yang anda pilih’kembali berminat – sekarang’s hanya soal bercakap dari hati. Adakah anda mempunyai petua yang hanya boleh datang dari pengalaman peribadi? Bagaimana dengan anekdot lucu yang hanya dapat anda ceritakan? Sekarang’masa untuk menambah warna!

Kami 19 Petua Teratas Menulis untuk Web

Memastikan blog anda’umur panjang bermula di peringkat perancangan. Pastikan anda tidak’pilih topik yang’terlalu peka dengan masa, supaya catatan anda tetap relevan. Juga, elakkan terlalu spesifik dengan blog anda’topik atau tema – idealnya, anda’Saya akan merancang kandungan untuk tahun-tahun akan datang, dan anda tidak’Saya mahu membatasi diri dengan memilih topik dengan satu sudut pendekatan. Sekarang, anda mungkin tertanya-tanya…

Bagaimana saya memastikan kandungan saya segar?

Perkara pertama yang perlu diingat adalah bahawa jika anda mempunyai minat terhadap topik anda, topik itu akan muncul dalam kandungan anda – jadi jangan’tekanan! Anda mahu’Saya tertanya-tanya bagaimana memulakan blog jika anda tidak melakukannya’Saya mempunyai minat untuk menulis, adakah anda?

The seterusnya perkara yang perlu diingat ialah kandungan anda harus memenuhi permintaan yang sudah ada sebelumnya. Dengan kata lain, adakah anda menjawab soalan yang sudah diajukan orang? Adakah anda menambah perbualan yang sudah dilakukan orang? Jawapannya semestinya iya – dan ada alat untuk membantu anda mengetahui ini.

Penyelidikan kata kunci adalah kaedah terbaik untuk mengetahui apa yang difikirkan oleh khalayak anda.

Penyelidikan kata kunci adalah proses mengenal pasti istilah popular yang ditaip orang ke dalam enjin carian. Pengetahuan ini memberi anda idea yang lebih baik mengenai kandungan apa yang dicari orang, dan apa yang mempersoalkan anda’Saya mahu blog anda dijawab.

Kami menemubual Eksekutif SEO (Search Engine Optimization) Lorenzo Corazzin, yang menjelaskan:

“Penyelidikan kata kunci penting, bukan hanya untuk mendorong lalu lintas, tetapi kerana ia membolehkan anda menghubungkan catatan blog ke kategori tertentu di laman web anda. Anda kemudian boleh mengembangkannya menggunakan kata kunci yang berkaitan yang terdapat semasa penyelidikan.”

Dengan kata lain, anda boleh mengembangkan keseluruhan bahagian topik di blog anda berdasarkan kata kunci apa yang dicari orang di sekitar topik itu. Sekiranya anda melihatnya “resipi sihat” mendapat kira-kira 90k carian sebulan, dan itu “resipi sihat yang mudah” mendapat ~ 18k, maka anda boleh menggunakan maklumat tersebut untuk membina pelbagai bahagian blog hidup sihat anda. Dalam topik resipi sihat yang luas, ada’banyak permintaan untuk resipi sihat yang mudah dibuat – dan subkategori ini mungkin menjadi keistimewaan anda.

Sekarang, anda mungkin tertanya-tanya dari mana kami mendapat nombor tersebut, dan bagaimana anda boleh mendapatkannya sendiri. Angka di atas merujuk kepada jumlah carian, atau jumlah carian untuk kata kunci dalam jangka masa tertentu (biasanya setiap bulan). Kata kunci dengan jumlah carian yang tinggi menunjukkan kandungan yang dicari orang. Mereka juga menunjukkan persaingan – banyak laman web yang relevan akan bersaing untuk beberapa tempat teratas di SERP (Halaman Hasil Mesin Pencari) untuk kata kunci dengan volume tinggi.

Oleh itu, bagaimana anda mengetahui kata kunci mana yang mempunyai jumlah carian yang tinggi? Alat penyelidikan kata kunci seperti SEMrush dan BuzzSumo akan memberi anda angka-angka ini dalam satu klik butang. Anda’Saya harus membayar untuk versi lengkap, alat yang paling berguna ini – SEMrush, misalnya, memecah bank dengan anggaran blog yang baru muncul pada $ 99.95-399.95 – tetapi BuzzSumo menawarkan versi percuma, dan juga percubaan percuma dari bayarannya versi.

Kami’Saya akan membincangkan lebih lanjut mengenai bagaimana anda boleh menyediakan laman web anda untuk kejayaan SEO di kemudian hari.

Merancang dan menjadualkan catatan

Sekarang anda’dilengkapi dengan pandangan tentang apa yang ingin dibaca oleh khalayak anda, sepertinya ada’jumlah yang luar biasa untuk ditulis. Itu’baik – ini bermaksud anda’telah memilih topik berlapis. Ini juga bermaksud anda memerlukan kalendar kandungan.

Kalendar kandungan membolehkan anda mengatur dan merancang catatan blog anda dengan teliti. Ia’tidak cukup hanya untuk membuat catatan secara konsisten – anda juga perlu membuat catatan dengan relevan. Penyelidikan kata kunci anda harus memberitahu kalendar kandungan anda, sehingga hasil akhirnya adalah jadual catatan topikal dan tepat pada masanya.

Sudah tentu, anda boleh’Untuk meramalkan item berita atau trend yang akan menjadi bulan atau minggu yang popular dari sekarang. Itu’mengapa kalendar kandungan anda akan menjadi panduan untuk membantu menyusun blog anda, dan bukannya senarai perkara yang sukar dilakukan.

Anda boleh membuat kalendar kandungan secara percuma di Helaian Google, atau platform seperti itu. Berikut adalah beberapa lajur yang berpotensi untuk disertakan:

 • Tajuk artikel
 • Penerangan ringkas
 • Kata kunci SEO yang berkaitan
 • Tarikh akhir draf
 • Tarikh penerbitan hantaran

Memvisualisasikan maklumat mudah seperti ini akan membolehkan anda melihat siaran mana yang relevan pada masa itu, dan topik mana yang harus diterbitkan sebelum / selepas topik lain.

6

Promosikan blog anda

Jadi, anda mempunyai siaran, dan sekarang’masa untuk mempromosikan mereka. Idea-idea bernas anda layak mendapat khalayak!

Sejak kami’kembali di zaman kepuasan segera, kita’Saya mulakan dengan cara terpantas untuk mendapatkan lebih banyak penonton untuk blog anda. Media sosial adalah alat yang kuat, terutamanya jika anda sudah mempunyai pengikut kecil. Sekiranya anda tidak’t, anda boleh mula menyiarkan kandungan dengan hashtag yang relevan, dan mula mengikuti akaun dengan kandungan yang serupa dengan blog anda. Anda’Akan disatukan dalam komuniti dalam masa yang singkat! Kemudian anda boleh berkongsi catatan blog anda di media sosial, dan menyaksikan pertunangan bertambah.

Anda juga boleh menulis jawatan tetamu untuk mendapat pendedahan di seluruh komuniti blog anda. Pengeposan tetamu bermaksud menyusun dan menulis artikel untuk orang lain’laman web atau blog (biasanya satu dengan fokus dan kandungan yang serupa dengan blog anda sendiri). Dengan cara ini, bukan sahaja anda akan mendapat khalayak pembaca yang berminat dan lebih luas’Saya juga akan mendapat pautan kembali ke blog anda, yang akan meningkatkan laman web anda’trafik dan kuasa di Google’mata.

contoh pengeposan tetamuKami peminat penyiaran tetamu di sini di Pakar Pembangun Laman Web. Inilah bio penulis dari artikel reka bentuk web yang baru-baru ini disumbangkan oleh Lucy ke blog Shopify.

Anda boleh mencari peluang untuk membuat catatan dengan mencari di Google blog yang serupa dengan blog anda. Sempitkan ini ke blog yang pada masa ini menerima catatan tetamu dengan mencari kata kunci yang berkaitan + “jawatan tetamu,” suka “jawatan tetamu memasak yang sihat.” Anda’Saya perlu menghantar banyak peluang untuk mendapatkan peluang kejayaan terbaik, tetapi kegigihan anda akan membuahkan hasil!

Will Hatton, pengasas blog pelancongan popular The Broke Backpacker, memberitahu kami bagaimana dia mengetahui pentingnya catatan dan pautan tetamu secara langsung:

“Khususnya, aspek pembinaan pautan SEO sangat membantu. Dengan menjangkau blog perjalanan lain, dan mencuri sebahagian lalu lintas mereka dengan muncul sebagai hyperlink, saya mendapat banyak pembaca yang relevan. Selain itu, ini membantu saya mencari kata-kata yang relevan yang dicari orang mengenai perjalanan.”

contoh blog pelanconganThe Broke Backpacker adalah blog pelancongan yang’s telah dipaparkan di Forbes, Business Insider, dan BuzzFeed. Pengasas Will Hatton menulis mengenai pengalamannya menjelajah dunia dengan harga murah. 7

Optimumkan untuk enjin carian

Akan’pengalaman dengan pautan dan kata kunci membawa kami ke langkah ketujuh kami: Pengoptimuman Enjin Carian. SEO adalah bagaimana anda menjadikan laman blog anda mendapat kedudukan yang lebih baik dalam SERP – jadi ketika orang mencari kata kunci yang telah kita bicarakan sebelumnya, laman web anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk muncul terlebih dahulu. SEO merangkumi semua perkara dari tag yang anda pilih untuk artikel anda, hingga keterangan meta yang anda ringkaskan.

contoh serpai berlabel

Tajuk, URL, dan coretan catatan anda adalah semua elemen SEO yang seharusnya pendek dan pantas. Coretan kadang-kadang diambil dari keterangan meta yang anda tulis sebelum menerbitkan catatan, sementara waktu lain diambil dari kandungan dalam siaran. Untuk memastikan kesesuaian, anda ingin memperhatikan bagaimana anda menyusun kandungan anda.

“Tajuk dan H1 [tajuk utama] sangat penting,” kata Lorenzo, “kerana mereka menunjukkan kepada enjin carian apa kandungannya.”

Sekali anda’anda mempunyai tajuk, tajuk, dan tajuk utama yang kuat, anda boleh mengoptimumkan kandungannya sendiri. Darren memperoleh pengalamannya dengan DeltaNet International:

“Blog yang berkualiti adalah kunci untuk SEO yang kuat kerana mereka’secara amnya kaya akan kandungan dan penuh dengan maklumat berkualiti yang disukai oleh enjin carian. Ini bermaksud bahawa mereka’sangat bagus untuk pengoptimuman kata kunci yang wajar – iaitu tidak dipaksa – dan lebih baik lagi untuk jenama yang ingin menyasarkan kata kunci ekor panjang.

Kata kunci ekor panjang umumnya lebih spesifik dengan apa yang anda buat atau jual (fikirkan ‘cara menetapkan kata laluan selamat’ bukannya sekadar ‘kata laluan’dan seterusnya membantu mendorong orang ke blog anda yang benar-benar mahu membacanya – semua orang’s gembira!”

Terdapat juga cara untuk mengoptimumkan gambar dalam catatan blog anda, sehingga ia membantu laman web anda mendapat kedudukan yang lebih tinggi dalam SERP.

Awak boleh memampatkan gambar anda untuk memastikannya tidak’melambatkan laman web anda’s loading speed (pemampatan mengurangkan ukuran fail tanpa mengurangkan kualiti). Terdapat banyak alat percuma yang membolehkan anda memampatkan gambar dengan mudah dengan satu klik butang – kami menggunakan ImageResizer.com untuk memampatkan kami!

Anda juga harus menambah teg alt kepada gambar, yang merupakan teks deskriptif yang menunjukkan di tempat gambar jika boleh’t dipaparkan. Ini boleh berlaku jika, misalnya, salah satu pembaca anda mematikan gambar di penyemak imbas web mereka. Apabila anda memasukkan tag alt gambar yang relevan dan berguna (dengan kata kunci halaman disertakan), enjin carian menyedari bahawa itu sebagai maklumat yang berguna, dan akhirnya membantu halaman mendapat kedudukan lebih tinggi.

Petua SEO WordPress kami

Lima Penyedia Hosting Terbaik untuk SEO

8

Mengewangkan blog anda

Langkah terakhir ini adalah pilihan, dan berjaya’berlaku semalaman. Tetapi jika anda memulakan blog anda sebagai projek semangat, setelah beberapa waktu, anda mungkin melihat peluang untuk menjana wang darinya. Anda boleh melakukannya melalui iklan dan perkongsian afiliasi, yang akan dibayar oleh pemasar untuk meletakkannya di blog dengan trafik yang tinggi. Pemasaran gabungan bermaksud memperoleh komisen dengan mempromosikan syarikat’produk di blog anda. Anda boleh melakukannya dengan menulis siaran mengenai produk tertentu, dan menghubungkan ke tempat terbaik untuk membelinya.

Will menjelaskan mengapa dia memutuskan untuk mengewangkan The Broke Backpacker:

“Saya mahu dapat bergerak terus-menerus, daripada harus bekerja di tempat yang statik. Saya tahu banyak orang yang akhirnya terpaksa menetap selama setahun atau lebih dalam perjalanan mereka. Bagi saya, ini menghilangkan unsur penerokaan dan kegembiraan yang mendorong saya untuk melakukan perjalanan di tempat pertama. Mampu menjana wang dari blog perjalanan saya bermaksud saya dapat melakukan perjalanan tanpa berpuas hati untuk mencari pekerjaan di mana-mana tempat.”

Ia’benar bahawa sebilangan blogger dapat menggantikan keseluruhan pendapatan mereka dengan keuntungan dari blog mereka. Itu’adalah matlamat yang baik untuk ditetapkan, tetapi prosesnya secara beransur-ansur – anda mungkin bermula dengan membuat beberapa dolar tambahan sebulan. Sekiranya ini adalah sesuatu yang anda’memikirkan semula, lihat panduan kami untuk menjana wang dari laman web untuk mengetahui keseluruhan proses dengan petua dan strategi.

Cara memulakan blog: Pemikiran terakhir

Tahniah – anda’bersedia untuk memulakan blog!

Sebaik sahaja anda mendapatkan persediaan awal, anda’Saya dapat menghabiskan lebih banyak masa untuk bahagian yang menyeronokkan – dengan kata lain, berkongsi idea dan idea anda dengan dunia. Untuk merakam, ini adalah lapan langkah yang anda lakukan’Saya akan sampai ke sana:

 1. Pilih platform blog anda
 2. Dapatkan nama domain
 3. Pilih templat blog
 4. Tambahkan halaman utama
 5. Rancang dan tulis catatan anda
 6. Promosikan blog anda
 7. Optimumkan untuk enjin carian
 8. Mengewangkan blog anda

Mulakan sekarang, dan anda’Saya akan berada dalam perjalanan ke kemasyhuran dan kekayaan digital (atau paling tidak menyeronokkan!) Beri tahu kami idea blog anda yang terang dalam komen – kami boleh’tunggu untuk membaca barang anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me