Membina Laman Web

cara membina laman web


Contents

Cara Membina Laman Web: Panduan Langkah demi Langkah untuk Penyediaan Mudah

Kami’Saya akan melihat bagaimana membuat laman web dengan pembangun laman web dan WordPress, tanpa ada langkah lagi. Jadi geser ke atas – di sana’banyak yang perlu diliputi!

Melayari dalam talian lebih mudah dari sebelumnya. Kini terdapat lebih dari 200 juta laman web aktif, dan banyak daripadanya dibuat oleh orang biasa seperti anda dan saya.

Hari ini sesiapa sahaja boleh membuat laman web, tanpa mengira tahap kemahiran teknikal. Kami tahu ini boleh menjadi tugas yang menakutkan, tetapi ada alat yang tersedia hari ini yang memudahkan prosesnya. Artikel ini akan memandu anda membuat laman web selangkah demi selangkah.

Terdapat dua cara untuk membuat laman web: dengan pembangun laman web atau dengan WordPress. Di sana’tiada persoalan mengenainya: pembangun laman web suka Wix, Ruang Squarespace dan Weebly adalah kaedah terbaik untuk pemula teknologi untuk dalam talian.

Kami menjalankan penyelidikan sendiri untuk menentukan pembangun laman web mana yang terbaik untuk tujuan yang berbeza. Ikuti kuiz kami untuk mendapatkan cadangan bahawa’disesuaikan dengan keperluan anda.

Membina laman web wordpress v pembina laman webLompat ke bangunan dengan WordPress menggunakan BluehostJump untuk membina dengan pembangun laman web

Kami’Saya akan melalui proses pembinaan laman web untuk kedua-dua pendekatan di sini. Anda’Saya akan terkejut dengan betapa mudahnya, terutamanya ketika menggunakan pembangun laman web. Ia’mungkin untuk membina laman web hanya dalam satu jam sekiranya anda mengikuti laman web kami tujuh langkah mudah.

Bunyi baik? Biarkan’mulakan…

Pilihan 1: Gunakan Pembina Laman Web

Langkah membina laman web dengan pembina laman web

Cara Membina Laman Web Menggunakan Pembina Laman Web

 1. Pilih pembina laman web yang sesuai untuk anda.
 2. Daftar untuk rancangan yang sesuai dengan keperluan dan anggaran anda.
 3. Pilih nama domain yang unik dan relevan.
 4. Pilih templat reka bentuk yang anda gemari.
 5. Sesuaikan reka bentuk templat anda.
 6. Muat naik dan format kandungan anda sendiri.
 7. Pilih dan muat turun aplikasi.
 8. Pratonton dan uji laman web anda.
 9. Terbitkan laman web anda di internet.

Langkah 1: Pilih Pembina Laman Web yang Tepat Untuk Anda

Pembina laman web sekarang sangat popular – dan dengan alasan yang baik – tetapi anda perlu memilih yang sesuai dengan keperluan anda. Kami’telah menunjukkan kepada anda lima teratas kami, dan apa yang mereka ada’terbaik untuk, tetapi jika anda’tidak lama lagi, anda boleh mengambil kuiz cepat kami untuk cadangan peribadi.

Sebilangan besar orang menggunakan pembangun laman web untuk membuat laman web. Wix sahaja mempunyai lebih dari 100 juta pelanggan, sementara Shopify baru-baru ini melepasi 1.2 juta.

Kenapa ini? Pembangun laman web bermaksud sesiapa sahaja boleh membuat laman web, tanpa mengira kemahiran teknikal. Pada hari-hari awal internet, membuat laman web memerlukan pemahaman yang baik mengenai HTML (Hypertext Markup Language). Kemudian CSS (Cascading Style Sheets) datang untuk membuat sesuatu menjadi lebih membingungkan.

Pembina laman web menjaga jargon teknikal dan membiarkan anda memberi tumpuan kepada reka bentuk dan kandungan. Ada yang melakukannya melalui templat, yang lain melalui antara muka seret dan lepas, yang menjadikan pembinaan laman web tidak lebih sukar daripada menyusun persembahan PowerPoint.

carta perbandingan pembangun kedai dalam talianMencari menjana wang dalam talian?

Pembina laman web membolehkan anda membina kedai dalam talian dengan mudah. Untuk cita-cita e-dagang yang lebih besar, kami mengesyorkan platform khusus e-dagang seperti Shopify atau BigCommerce yang mempunyai alat terbaik untuk membantu perniagaan anda berkembang. Jika awak’hanya ingin menjual beberapa produk, anda boleh memilih a ‘generik’ laman web seperti Wix yang mempunyai fungsi e-dagang. Lihat carta perbandingan pembangun kedai dalam talian kami untuk mencari padanan sempurna anda.

Ini bermakna memilih pembina laman web yang betul sangat penting. Pembina yang berbeza melayani keperluan yang berbeza. Melangkah ke hadapan dengan yang betul adalah mustahak untuk membuat laman web anda’Saya akan gembira.

Pembina laman web mana yang harus anda pilih?

Apakah kaedah terbaik untuk membina laman web? Pembangun laman web mana yang harus saya gunakan? Apa’adakah kaedah termudah untuk membina laman web? Ini adalah soalan-soalan yang selalu kami tanyakan setiap hari. Terdapat banyak soalan dan banyak pembina. Kami mendapatnya’sukar.

Itu’mengapa kita’telah menjalankan kajian mendalam. Pengalaman peribadi dengan pembangun laman web semuanya baik dan baik (dan kami mempunyai banyak), tetapi kami menguji pembangun dengan orang seperti anda. Jadi semasa anda’dengan membuat laman web anda sendiri, anda boleh yakin dengan kami’telah membuat anda dilindungi.

Pasukan kami menjalankan ujian dan wawancara pengguna, dan menjejaki beratus-ratus ciri di puluhan produk untuk memberi anda burung’pandangan pasaran. Kami mahu anda mencari pembangun yang sesuai dengan keperluan anda. Dengan ini, di sini’s downdown pada pembangun teratas untuk membuat laman web sekitar hari ini.

Wix dan Weebly adalah dua pembangun paling popular di pasaran, dengan ciri drag-and-drop intuitif mereka menjadikan reka bentuk web terasa seperti kanak-kanak’s bermain. Squarespace adalah impian untuk kreatif, sementara Site123 sangat sesuai untuk laman web kecil dan mempunyai sokongan sembang langsung yang cemerlang.

Petua teratas! Oleh kerana kebanyakan pembangun menawarkan percubaan percuma atau rancangan percuma, ia’senang diambil satu – atau beberapa – untuk berputar sebelum anda membuat rancangan berbayar.

Tertanya-tanya apa sebenarnya maksud semua ini? Jangan bimbang, kami mempunyai perincian kecil di bawah – cukup klik pada ‘+’ untuk mengetahui lebih lanjut mengenai setiap kriteria. Untuk mengetahui penyelidikan kami dengan lebih terperinci, lihat halaman metodologi kami.

Untuk menjadi jelas, pembina yang disenaraikan di atas muncul’satu-satunya yang perlu dipertimbangkan. Bukan dengan tembakan panjang. Mereka menunjukkan prestasi terbaik secara keseluruhan dalam penyelidikan kami, tetapi, sekali lagi, ini sesuai dengan keperluan anda. WordPress.com, sebagai contoh, sangat bagus untuk blogging, sementara Shopify menerajui e-dagang.

Jelaskan apa keutamaan anda, lihat carta perbandingan dan ulasan kami, dan dapatkan dua atau tiga pembina yang kelihatannya sesuai. Sebaik sahaja anda mempunyai senarai pendek itu, anda’bersedia untuk memulakan ujian.

Uji pembangun laman web anda

Kami dapat mengarahkan anda ke arah yang betul, tetapi hanya anda yang dapat mengetahui pembangun mana yang sesuai. Hampir setiap pembangun laman web menawarkan percubaan percuma, jadi manfaatkan. Mendaftar adalah mudah.

Ketahui lebih lanjut:

Pelajari Cara Membangun Kedai Dalam Talian – 9 langkah mudah untuk membuat kedai dalam talian anda sendiri.

Baca Ulasan Shopify kami untuk mengetahui kelebihan dan kekurangan platform e-dagang yang popular ini.

Ketahui lebih lanjut mengenai Wix Ecommerce untuk mengetahui apakah ini boleh menjadi penyelesaian penjualan yang tepat untuk anda.

Ketahui lebih lanjut mengenai Rancangan Penetapan Harga BigCommerce dan ketahui jika ada’ruang dalam anggaran anda untuk pembina teratas ini.

Langkah 2: Daftar untuk Pelan yang Sesuai dengan Keperluan dan Anggaran Anda

Sekali anda’telah memilih pembina laman web anda, itu’masa untuk mencari rancangan harga anda. Jika awak’setelah laman web sederhana (katakan untuk portfolio atau perniagaan perkhidmatan kecil), rancangan yang lebih murah mungkin akan berfungsi dengan baik. Sekiranya anda memerlukan sesuatu yang lebih kompleks, lihat ciri-ciri yang ditawarkan dengan rancangan yang lebih mahal. Sekiranya ragu-ragu, mulakan murah dan tingkatkan kemudian.

Sekali anda’telah menetap di pembangun laman web, anda perlu mendaftar untuk rancangan. Pembangun laman web cenderung menawarkan pelbagai rancangan. Laman web yang berbeza mempunyai keperluan yang berbeza, dan rancangan memastikan anda hadir’t membayar untuk perkara yang anda tidak lakukan’perlu.

Selamat mengetahui: Pelan pembangun laman web berbeza harganya, tetapi biasanya harganya antara $ 8 dan $ 40 per bulan, yang merupakan harga termasuk semua. Jika awak’kembali pada anggaran, baik tetap dengan rancangan percuma (walaupun mereka mempunyai kekurangan mereka, yang kita’Akan segera) atau lihat senarai rancangan termurah kami.

Ini adalah kelebihan besar pembangun laman web berbanding pembangun laman web. Pembangun web berharga antara $ 300 hingga $ 1,000 untuk penyesuaian templat sahaja, dan laman web yang disesuaikan sepenuhnya yang dibina dari awal selalunya berjumlah ribuan. Membuat laman web anda sendiri menggunakan pembangun, sementara itu, membolehkan anda menghidupkan dan menjalankan laman web yang berfungsi sepenuhnya dengan harga kurang dari harga kopi.

Pelan mana yang anda pilih bergantung pada keperluan anda. Adakah anda membuat laman web untuk portfolio untuk mempamerkan karya seni anda? Wix’Pelan kombo, berharga $ 13 sebulan, mungkin akan berjaya. Ingin membuat laman web untuk perniagaan anda yang akan mendapat ribuan pelawat dan mempunyai banyak akaun kakitangan? Maka Pelan VIP, berharga $ 25 sebulan, mungkin lebih sesuai.

Yakinlah di sana’rancangan di luar sana untuk semua orang. Sekiranya ragu-ragu, mulailah kecil dan naikkan skala.

Bolehkah anda membuat laman web secara percuma?

Anda boleh membuat laman web secara percuma, tetapi ada tangkapan. Akaun percuma di pembangun laman web menyimpan banyak ciri penting. Awak boleh’t menggunakan domain khusus, dan laman web percuma anda akan mempunyai iklan untuk pembangun laman web tersebut. Jika awak’kembali mencari untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pembinaan laman web maka pilihan percuma patut dilihat. Walau bagaimanapun, jika anda mahukan laman web profesional yang kaya dengan ciri, anda’perlu membayar sekurang-kurangnya beberapa dolar sebulan.

Lihat apa yang anda dapat hanya dengan mendaftar ke rancangan premium pembangun laman web paling asas:

Pembina Anda Mempunyai Percuma * Pelan Berbayar Rancangan logo-wix-100x100 Pilih Ulasan Harga Baca Ulasan Rancangan Anda Bebas Iklan Domain Peribadi Lebar Jalur Tidak terhad Pilih Ulasan Harga Baca Ulasan Rancangan Anda logo-squarespace-100x100 Pilih Ulasan Harga Baca Ulasan Rancangan Anda Bebas Iklan Domain Peribadi Lebar Jalur Tidak terhad Pilih Ulasan Harga Baca Ulasan Rancangan Anda logo-weebly-100x100 Pilih Ulasan Harga Baca Ulasan Rancangan Anda Bebas Iklan Domain Peribadi Lebar Jalur Tidak terhad Pilih Ulasan Harga Baca Ulasan Rancangan Anda site123 logo pembina laman web percuma teratas Pilih Ulasan Baca Rancangan Anda Bebas Iklan Domain Peribadi Lebar Jalur Tidak terhad Pilih Ulasan Baca Rancangan Anda

* Squarespace adalah satu-satunya pembangun yang tidak’mempunyai rancangan percuma, jadi untuk mendapatkan ciri-ciri tersebut anda perlu membayar yuran bulanan yang sederhana. Namun, ia menawarkan percubaan percuma selama 14 hari sehingga anda boleh mencuba sebelum membeli.

Kod Tawaran SquarespaceGunakan Kod Tawaran "WBE" di Checkout untuk Diskaun 10%

Dapatkan Diskaun 10% dari Segala Pelan Squarespace

Sekiranya anda memutuskan untuk menaik taraf ke pelan berbayar selepas 14 hari, kami mempunyai kod tawaran eksklusif untuk pembaca kami jimat 10% pada kos mana-mana rancangan Squarespace! Untuk menebus diskaun ini, masukkan: Kod Tawaran: “WBE” di daftar keluar.

Langkah 3: Pilih Nama Domain yang Unik dan Berkaitan

Nama domain adalah laman web anda’alamat unik – sebagai contoh, alamat kami adalah websitebuilderexpert.com. Anda’Saya perlu memilih satu untuk laman web anda, yang dapat dilakukan dengan mudah melalui pembangun laman web anda (anda’Saya akan diminta semasa anda mendaftar). Sekiranya anda sudah mempunyai nama domain, anda boleh memindahkannya ke platform apa sahaja yang anda mahu gunakan (anda’Saya akan melihat pilihan untuk ini).

Nama domain adalah sebilangan kecil URL (alamat laman web dalam penyemak imbas anda’s search bar) yang mengenal pasti laman web – dalam hal ini laman web anda. Sebagai contoh, milik kita adalah websitebuilderexpert.com. Anda boleh mendaftarkannya secara berasingan di laman web seperti GoDaddy dan Domain.com, tetapi pembangun laman web menawarkan untuk melakukannya apabila anda mendaftar dengannya. Sebilangan besar menyediakannya secara percuma (sekurang-kurangnya pada awalnya), sementara segelintir mengenakan beberapa dolar tambahan.

Nama domain adalah salah satu cara utama laman web menghadirkan diri ke internet, jadi jadikan ia penting. Berikut adalah beberapa peraturan semasa memilih nama domain.

 • Jadikannya relevan. Ini terdengar jelas, tetapi ia’patut disebut. Pastikan domain sesuai dengan apa yang dilihat oleh pelawat ketika mereka melayari laman web anda. Sekiranya syarikat anda adalah Vintage Pantaloons ™, jangan’t mendaftarkan domain flipflopsfromthefuture.net
 • Tetap pendek, atau paling tidak dapat dilupakan. Sekiranya anda mahu orang mengingati laman web anda, jangan’pilih domain yang’panjangnya puluhan watak. Ia akan kelihatan konyol dan tidak ada yang akan mengingatnya
 • Elakkan nombor. Ia’Secara amnya terbaik untuk mengelakkan nombor dalam nama domain. Ia (secara amnya) kelihatan tidak profesional dan menambahkan elemen lain untuk diingat oleh orang lain.
 • Periksa jenama tidak’t sudah ada. Terdapat berjuta-juta laman web di luar sana. Ini bermaksud terdapat berjuta-juta domain yang sudah diambil. Periksa sama ada milik anda akan menonjol sebelum melakukannya

Sekali anda’yakin dengan domain, cukup daftarkannya sebagai sebahagian daripada proses pendaftaran dengan pembina laman web pilihan anda. Sebilangan pelan yang lebih rendah memerlukan bayaran pembaharuan tahunan sekitar $ 12, walaupun dengan premium merancangnya’biasanya disertakan.

Sekali anda’anda mendapat nama domain unik anda, apa yang berlaku jika anda mahu berpindah?

Ini adalah soalan yang sangat biasa kita dapat. Don’bimbang. Apabila anda membeli nama domain – dari pembangun laman web atau melalui pendaftar yang berasingan – anda memiliki nama domain dan boleh membawanya ke mana sahaja anda mahu.

Langkah 4: Pilih Templat Reka Bentuk yang Anda Suka

Baiklah, sekarang kita’kembali pada masa yang menyeronokkan untuk mengatur reka bentuk laman web anda dengan memilih a ‘templat’ atau ‘tema’ untuk bekerja dari. Pembina laman web anda akan membimbing anda ke tahap ini selepas anda’telah mendaftar. Templat dikategorikan mengikut industri atau jenis laman web. Luangkan sedikit masa sebelum berpuas hati dengan kegemaran anda.

OK, jadi anda’kami mengikuti langkah kami untuk menulis surat: anda’telah memilih pembangun laman web, mendaftar untuk rancangan, dan mendaftarkan domain. Anda’bersedia untuk mula membuat laman web. Daripada membiarkan anda melakukan ini sendiri, pembangun laman web menyokong anda melalui proses dengan templat.

Templat menyediakan kerangka kerja untuk laman web anda – kanvas untuk anda melukis kandungan laman web anda. Mereka’bagaimana anda boleh memiliki laman web yang kelihatan baik tanpa perlu menyewa pereka.

galeri templat wix

Apa sahaja yang membina laman web anda’anda telah memilih, anda’Akan ada banyak pilihan templat reka bentuk untuk dipilih. Secara umumnya, semakin baik rancangan anda, semakin banyak templat anda’Saya akan mempunyai akses ke. Pembangun teratas menyediakan beratus-ratus templat dalam puluhan kategori. Apa sahaja fokus laman web anda, akan ada templat untuknya.

Ini hanya sebilangan kecil kategori yang boleh anda jangkakan ketika memulakan laman web anda sendiri:

 • Fotografi
 • Restoran
 • Kedai dalam talian
 • Portofolio
 • Blog

Fikirkan templat sebagai ‘pakaian’ untuk laman web anda. Sekiranya anda tidak’seperti satu set pakaian, ganti dengan pakaian yang lain untuk memberi laman web anda rasa yang sama sekali berbeza. Dan sekali lagi, jangan’t tergesa-gesa ke dalamnya. Pilih templat yang berbeza, semak imbasnya, lihat apakah sesuai. Inti templat adalah pilihan, jadi selami dan cari yang sesuai untuk apa yang anda ingin capai.

Langkah 5: Sesuaikan Reka Bentuk Templat Anda

Masa untuk menyesuaikan templat anda dengan kandungan dan gambar anda sendiri. Sekali lagi, ini adalah sesuatu yang kebanyakan pembina akan membimbing anda melaluinya’sangat senang untuk mendapat perhatian. Tidak lama kemudian, laman web anda akan mula kelihatan seperti laman web anda.

Seperti yang kita katakan pada langkah terakhir, templat menyediakan kerangka kerja. Memandangkan berapa banyak orang menggunakan pembangun untuk membuat laman web pada masa kini, ada kemungkinan terdapat beberapa laman web di luar sana dengan rangka kerja yang sama dengan anda. Sekurang-kurangnya anda perlu mengisi templat yang dipilih dengan kandungan khusus untuk anda. Dan untuk benar-benar menonjol, anda’Saya perlu melakukan beberapa penyesuaian.

Membina laman web adalah seperti memasak makan malam. Sama seperti memasak, mengetahui cara membina laman web dari awal jauh lebih mudah dengan alat dan arahan yang betul. Templat memberi anda resipi – anda boleh memilih untuk mengikutinya atau anda boleh mencampurkan bahan dan gaya untuk memberi hidangan anda rasa anda sendiri.

Apa yang perlu dilakukan dalam menyesuaikan laman web? Jadi! itu’sebahagian besarnya terpulang kepada anda. Pembangun laman web hari ini sangat fleksibel. Penyesuaian boleh merangkumi:

 • Menambah halaman baru ke navigasi anda
 • Mengubah saiz, warna, dan fon butang
 • Menambah elemen baru seperti borang hubungan dan menu
 • Mengedit gambar di galeri halaman utama anda
 • Memilih palet warna yang berbeza
 • Menghubungkan / menyematkan saluran media sosial

Pembina laman web terbaik memandu anda melalui semua perkara ini, jadi jangan’terintimidasi. Mereka faham tujuan mereka menjadikan reka bentuk web menjadi mudah. Seperti yang sering berlaku pada pembangun laman web, jangan’jangan takut bermain. Anda’Saya akan terkejut dengan berapa banyak yang boleh anda lakukan.

Lihat betapa mudahnya menyesuaikan halaman di Wix:

Sekiranya penyesuaian templat itu tidak’kelihatan seperti cukup untuk anda (walaupun jika anda’membina laman web pertama anda, mereka akan), anda mungkin ingin memikirkan untuk membina laman web anda di platform sumber terbuka seperti WordPress.org – ini adalah ‘Pilihan 2’ bahawa kita’Saya akan membuat liputan sedikit masa kemudian .. Anda akan mendapat lebih banyak kelonggaran, tetapi jika anda melakukannya’bukan pengekod, belajar WordPress memerlukan banyak masa – terutama jika dibandingkan dengan pembangun drag-and-drop.

Anda hampir selalu dapat bermain-main dengan templat sebagai sebahagian daripada percubaan percuma, jadi anda dapat mengetahui betapa mudahnya penyesuaian tanpa menghabiskan satu sen.

Langkah 6: Muat naik dan Format Kandungan Anda Sendiri

Kini laman web anda mula terbentuk’masa untuk mengisinya dengan gambar dan kandungan bertulis anda sendiri. Anda boleh menggantikan mana-mana ‘pemegang tempat’ kandungan sudah ada di templat anda, juga ‘mengheret’ kotak teks dan gambar di setiap halaman (jika anda menggunakan pembangun drag-and-drop).

Sekali anda’telah bermain-main dengan warna dan susun atur laman web anda, itu’tiba masanya untuk mula menambahkan kandungan anda – itu bermaksud gambar, video dan teks.

Sekiranya anda memerlukan beberapa petua menulis, anda’datang ke tempat yang betul; kami’sudah menulis panduan lengkap untuk menulis di web, penuh dengan penyelidikan, pendapat pakar, dan pembelajaran kita sendiri.

Pasti periksa itu, tetapi buat masa ini, di sini’gambaran keseluruhan 19 petua utama kami:

penulisan pakar pembina laman web untuk infografik web

Ketahui lebih lanjut

Pastikan semua salinan di laman web anda adalah yang terbaik – lihat panduan kami untuk mendapatkan lebih banyak petua!

 • Cara Menulis Ajakan Bertindak: pelajari cara membuat pengunjung mengklik butang ajakan bertindak
 • Cara Menulis Halaman Tentang Kami: 9 dos dan don’ts untuk membuat halaman yang berjaya mengenai kami
 • Cara Menulis Penerangan Produk: pastikan anda melihat ini sekiranya anda’membina semula kedai dalam talian

Sekarang, pada gambar. Ketika memilih gambar yang tepat untuk laman web anda, kualiti adalah kunci. Imej kabur tidak dapat dilupakan.

Beberapa pembangun laman web mempunyai sekumpulan gambar percuma yang tersedia untuk anda gunakan. Sekiranya tidak, terdapat banyak laman web gambar percuma yang tersedia dalam talian, seperti Unsplash dan Pixabay (dua kegemaran kami).

tambah kandungan dengan wixSetelah anda menyediakan beberapa gambar berkualiti tinggi, mudah untuk mengganti gambar placeholder di laman web atau menyeretnya ke tempat yang sama sekali berbeza Petua teratas! Pastikan anda ‘memampatkan’ sebarang gambar sebelum anda memuat naiknya ke laman web anda dengan menjalankannya melalui laman web percuma seperti Kraken.io atau TinyPNG. Ini akan mengurangkan ukuran fail untuk menghentikan gambar memperlambat laman web anda, tetapi ia berjaya’mempengaruhi kualiti.

Langkah 7: Pilih dan Muat turun Aplikasi

Lihat pembina anda’s app store untuk menambahkan fungsi yang hilang ke laman web anda, seperti bentuk dan integrasi media sosial. Di sana’adalah aplikasi untuk apa sahaja, dan memuat turunnya sangat mudah.

Apa sahaja yang anda perlukan untuk membuat laman web anda, anda boleh menjamin di sana’adalah aplikasi untuk itu. Memasang aplikasi ini sangat mudah – pergi ke App Market (atau setara) untuk pembangun anda. Di sana, seperti App Store, anda dapat melihat berapa banyak kos aplikasi (walaupun banyak percuma), apa yang dilakukannya, dan penilaian penggunanya.

Wix, misalnya, mempunyai lebih dari 300 aplikasi di App Marketnya.

Pasaran aplikasi Wix

Wix mempunyai lebih daripada 300 aplikasi di App Marketnya. Cari yang anda mahukan, kemudian arahkan kursor ke aplikasi yang anda inginkan’telah dipilih dan klik ‘Tambah+’

tambah aplikasi dengan wix

Langkah 8: Pratonton dan Uji Laman Web Anda

Don’Jangan lupa untuk melihat pratonton laman web anda sebelum meletakkannya secara langsung, baik di telefon bimbit dan juga desktop!

Dengan templat anda dipilih dan disesuaikan, anda’mungkin gatal untuk menerbitkan dan menghidupkan laman web anda. Perlahan di sana. Mengetahui cara membuat laman web adalah satu perkara. Penerbitan laman web anda secara membuta tuli adalah perkara lain.

Sentiasa melihat perubahan ke laman web anda sebelum menerbitkannya. Anda harus memastikan perkara berjalan seperti yang anda mahukan. Beberapa soalan utama yang perlu ditanyakan adalah:

 • Adakah semua ejaan dan tatabahasa betul?
 • Adakah semua butang pada menu berfungsi?
 • Adakah laman web anda memenuhi tujuan?
 • Adakah pemformatan anda konsisten?
 • Adakah ia berfungsi di skrin desktop dan telefon bimbit?
 • Adakah laman web memuat dengan cepat?

Anda’Saya telah berjaya dengan baik untuk mencapai tahap ini. Berhati-hatilah. Sangat memalukan untuk membina laman web anda sendiri, hanya untuk menerbitkan laman web yang belum selesai.

Bagaimana anda melihat laman web anda?

Pembina laman web menjadikan pratonton laman web anda sangat mudah. Biasanya anda hanya perlu menekan butang pratonton dalam mod penyunting untuk melihat rupa laman web anda secara langsung. Sebilangan besar menawarkan togol supaya anda dapat melihat cara kerjanya pada saiz skrin yang berbeza.

Petua teratas! Don’jangan lupa tentang mudah alih! Lebih daripada separuh carian Google dilakukan di telefon bimbit, dan jumlah ini hanya meningkat. Menjadikan pengalaman mudah alih anda lancar adalah suatu keharusan bagi mana-mana laman web yang berjaya.

Mod pratonton yang mudah digunakan menjimatkan banyak masa semasa anda menang’t perlu terus menyimpan perubahan dan beralih antara mod editor dan pratonton. Anda boleh membuat perubahan dan kemudian tekan pratonton untuk melihat penampilannya secara langsung.

Petua teratas! Don’hanya menguji laman web anda sendiri. Anda akan buta beberapa kesalahannya. Selain itu, anda tahu bagaimana laman web anda seharusnya berfungsi, jadi walaupun anda mudah menavigasi’tidak mengatakan orang asing akan. Dapatkan perspektif segar. Minta ahli keluarga dan rakan untuk menguji laman web anda dan memberi maklum balas. Jika mereka’sama seperti keluarga dan rakan kita yang mereka menangi’Jangan takut untuk memberikan kritikan.

Langkah 9: Terbitkan Laman Web Anda Di Internet!

Sekali anda’siap semula, tekan butang Publish! Tetapi jangan’jangan risau – itu’mudah membuat perubahan pada laman web anda selepas anda’telah menerbitkannya. Perlu diingat bahawa beberapa pembina menang’t membiarkan anda menukar templat setelah laman web anda disiarkan.

Semua ini selesai, anda mesti bersedia untuk pergi. Sebelum anda memukulnya ‘Menerbitkan’ butang dan hantar laman web anda ke dalam dunia yang sejuk dan tidak memaafkan ini, biarkan’s recap langkah-langkah yang sepatutnya anda lalui untuk sampai ke tahap ini:

 1. Pilih pembina laman web yang sesuai untuk anda.
 2. Daftar untuk rancangan yang sesuai dengan keperluan dan anggaran anda.
 3. Pilih nama domain yang unik dan relevan.
 4. Pilih templat reka bentuk yang anda gemari.
 5. Sesuaikan reka bentuk templat anda.
 6. Muat naik dan format kandungan anda sendiri.
 7. Pilih dan muat turun aplikasi.
 8. Pratonton dan uji laman web anda.

Semua selesai? Hebat. Tekan ‘Menerbitkan’! Beritahu rakan anda, berteriaklah di jalan-jalan yang sesak, sewa beli – dapatkan berita. Laman web anda kini disiarkan untuk dilihat oleh seluruh dunia. Anda masih boleh menyesuaikan dan mengembangkannya, tetapi anda’telah terjun. Betapa mengasyikkan.

Jika awak’masih kurang yakin sama ada anda boleh melakukannya, terutamanya jika anda merasakan bahawa anda’bukan jenis kreatif, kami mempunyai panduan Apa yang Perlu Anda Bangunkan Laman web yang merangkumi semua item senarai semak di atas, serta Analisis Google, reka bentuk logo dan gambar secara terperinci.

Sesiapa sahaja boleh membuat laman web, dan (secara harfiah) tiada kos untuk mengetahui. Ambil beberapa pembangun untuk melihat dan melihat apa yang berlaku. Anda mungkin akan mencipta sesuatu yang indah.

Ketahui lebih lanjut

Adakah anda ingin membuat laman web yang lebih mesra alam? Kami’telah membuat anda dilindungi – lihat panduan berguna kami untuk 3 Cara Membuat Laman Web Anda Lebih Mesra Alam

Menggunakan Pembina Laman Web: Soalan Lazim

Pilihan 2: Gunakan WordPress

Membina laman web dengan pembina laman web

Cara Membina Laman Web Menggunakan WordPress:

 1. Tentukan sama ada WordPress sesuai untuk anda.
 2. Beli rancangan hosting yang betul (kami mengesyorkan Bluehost).
 3. Pilih dan daftarkan nama domain.
 4. Pasang laman WordPress anda dengan satu klik.
 5. Pilih tema untuk laman web anda’reka bentuk.
 6. Buat dan sesuaikan kandungan dan halaman anda.
 7. Pilih dan pasang pemalam yang berguna.
 8. Buat semakan akhir dan terbitkan.

Langkah 1: Tentukan sama ada WordPress Sesuai untuk Anda

WordPress adalah platform yang kuat (dan popular), tetapi kerja yang diperlukan itu bermakna’bukan untuk semua orang.

Hampir satu pertiga dari semua laman web dibina di WordPress. Ia’merupakan bahagian penting dalam internet. Tetapi ia juga memerlukan lebih banyak kerja dan penyelenggaraan persediaan daripada yang dilakukan oleh kebanyakan pembangun laman web. Langkah pertama membina laman web menggunakan WordPress adalah membuat stok dan mengetahui apa yang anda’mendaftar semula untuk.

WordPress bukan pakej all-in-one. Ia’s Sistem Pengurusan Kandungan (CMS). CMS membolehkan anda membuat dan mengatur kandungan digital. Elemen lain seperti hosting dan pendaftaran domain sebaiknya dilakukan secara berasingan. Ia’bergantung kepada anda untuk menyatukannya dalam perkhidmatan laman WordPress. Ini adalah’hampir rumit seperti yang anda fikirkan, tetapi ia’bukan kaedah termudah untuk membuat laman web. Kami mahu’t mengesyorkannya kepada orang yang tidak selesa dengan teknologi.

Langkah 2: Beli Pelan Hosting yang Betul (Kami Mengesyorkan Bluehost)

Jika awak’membina laman web melalui WordPress, anda’Saya perlu mendaftar ke rancangan hosting untuk menempah maya ‘sebidang tanah’ untuk laman web anda. Sebilangan besar laman web baru akan bermula dengan baik pada rancangan hosting bersama, kemudian tingkatkan kemudian jika diperlukan. Pelan hosting berharga antara $ 4 dan $ 500 + sebulan.

Logistik utama pertama untuk membina laman web WordPress adalah hosting web. Kami mempunyai panduan lengkap mengenai apa itu web hosting, tetapi secara ringkasnya’adalah kediaman untuk laman web anda. Fail yang membentuk laman web anda memerlukan lokasi maya untuk tinggal.

1. Pilih pembekal

Kami’akan melalui panduan langkah demi langkah ini menggunakan syarikat hosting web Bluehost sebagai contoh kerana ia’merupakan salah satu perkhidmatan yang disyorkan secara jelas oleh WordPress, dan mendapat markah tertinggi dalam penyelidikan kami untuk hosting WordPress. Ia berfungsi sangat baik untuk hosting WordPress bersama, yang sangat sesuai untuk pemula:

Ketahui lebih lanjut:

8 Host WordPress Terbaik – Bluehost menjadi yang teratas dalam penyelidikan kami untuk hosting WordPress yang dikendalikan dan dikongsi. Lihat bagaimana perbandingannya dengan penyedia lain dalam senarai kami.

Ulasan Bluehost – Penyelidikan mendalam mengenai kebaikan dan keburukan host yang disyorkan oleh WordPress ini.

Ulasan Harga Bluehost – Adakah Bluehost mahal, dan adakah nilai baik untuk wang? Adakah terdapat kos tersembunyi?

2. Pilih rancangan

Sebelum anda memulakan perniagaan membina laman web WordPress, anda memerlukan tempat untuk hidup. Ini memerlukan rancangan hosting. Mendaftar untuk rancangan hosting adalah mudah. Mendaftar untuk rancangan hosting yang betul adalah keadaan yang menjadi lebih sukar.

Terdapat pelbagai jenis dan tahap hosting yang dirancang untuk segala-galanya dari blog kecil hingga kedai dalam talian dengan berjuta-juta pelawat setiap bulan. Untuk idea mengenai pelbagai rancangan yang ada, lihatlah Bluehost:

hosting bluehost

Beberapa jenis hosting yang utama adalah seperti berikut.

 • Dikongsi. Tempat anda berkongsi pelayan dengan beberapa laman web lain. Ini membantu mengurangkan kos, tetapi membatasi jumlah lalu lintas yang dapat dikendalikan oleh laman web anda. Pelan ini sesuai untuk laman web kecil dan permulaan dengan trafik sederhana. Harga: $ 4 – $ 35 + sebulan.
 • Pelayan Peribadi Maya (VPS). Ini meniru kawalan pelayan khusus, tetapi masih berkongsi ruang dengan laman web lain. Separuh yang baik jika anda’telah mengatasi rancangan bersama tetapi jangan’Saya ingin komited dengan kos hosting khusus. Harga: $ 15 – $ 155 + sebulan.
 • Berbakti. Pelayan untuk diri anda sendiri. Rancangan ini dapat mengambil lebih banyak lalu lintas dan menawarkan kawalan pentadbir sepenuhnya. Sebaliknya, seperti yang anda lihat, harganya juga lebih mahal. Hosting khusus adalah untuk peringkat laman web teratas. Harga: $ 70 – $ 500 + sebulan.
 • WordPress. Ini dapat dalam format hosting WordPress yang dikongsi atau dikendalikan, dan dilengkapi dengan fitur tambahan untuk membantu mereka yang menggunakan WordPress untuk laman web mereka, seperti pemasangan WordPress satu klik dan kemas kini perisian automatik. Harga: $ 4 – $ 50 + sebulan

Jika awak’baru memulakan laman web itu’sangat tidak mungkin anda’Saya perlu melihat hosting yang dikongsi bersama. Sekiranya, lebih jauh, rancangan bersama membuktikan tidak mencukupi, anda hanya boleh menaik taraf. Untuk laman WordPress pertama anda, rancangan bersama asas akan melihat anda dengan betul.

Ketahui lebih lanjut

Ingin memulakan dengan hosting bersama? Pastikan anda memilih salah satu Penyedia Hosting Berkongsi Terbaik – ulasan kami akan membantu!

Jika awak’tidak pasti jenis hosting yang sesuai untuk anda, mulakan dengan kami Hosting Bersama vs Hosting VPS perbandingan untuk mencari pilihan terbaik.

Langkah 3: Pilih dan Daftarkan Nama Domain

Setiap laman web memerlukan nama domain. Ini pada dasarnya adalah laman web anda’alamat unik. Anda boleh mendapatkan nama domain secara langsung melalui beberapa penyedia hosting (seperti Bluehost), atau sebaliknya’Saya perlu mendapatkannya dari pendaftar domain seperti GoDaddy atau NameCheap. Ini biasanya berharga sekitar $ 12 setiap tahun.

Nama domain adalah alamat maya laman web anda. Kami adalah websitebuilderexpert.com. Itu’di mana anda menemui kami. The New York Times’ adalah nytimes.com. Itu’di mana anda menjumpainya. Dan sebagainya. Laman web anda memerlukannya juga, dan semasa menyiapkan laman WordPress,’sesuatu yang mungkin anda harus jaga diri anda. Bluehost membolehkan anda memilih domain secara percuma sebagai sebahagian daripada proses pendaftaran.

Pendaftaran domain Bluehost

Jika awak’d lebih suka mendapatkannya secara berasingan, pergi ke laman pendaftaran domain seperti GoDaddy atau Namecheap, cari nama yang anda suka dan ada, dan beli. Ia’sesederhana itu. Sekali anda’telah memperoleh domain yang akan diberikan akaun oleh pendaftar. Ia’Melalui ini anda boleh melampirkan domain ke laman web. Lebih lanjut mengenai ini kemudian.

Berapakah kos nama domain?

Di sana’bukan bayaran yang ditetapkan untuk nama domain. Nilai mereka cenderung ditentukan oleh pasaran. Facebook membeli fb.com pada tahun 2010 dengan harga $ 8.5 juta, sementara pembelian lasvegas.com pada tahun 2005 berjumlah $ 90 juta.

Tetapi jangan’panik – anda mungkin menang’Saya perlu membayar berjuta-juta untuk domain anda. Domain biasa dan tidak terkenal berharga sekitar $ 12 setahun. Jauh lebih terkawal.

Memilih nama domain yang baik

Di sana’Tidak ada formula rahsia untuk memilih nama domain yang hebat, tetapi ada beberapa peraturan yang patut dipatuhi ketika memulakan laman web.

 • Perkaitan adalah kunci. Pastikan domain anda sesuai dengan laman web anda. Sekiranya perniagaan anda dipanggil ‘Kertas Hijau’, tidak’t mendaftar pinkclouds.com.
 • Pendek dan manis. Anda mahu orang mengingat URL anda, jadi semakin pendek semakin baik!
 • Don’t menggunakan nombor. Ia’agak canggung untuk mempunyai nombor dalam nama domain, seperti orang tidak’nak tahu sama ada hendak menaip ‘3’ atau ‘tiga’, sebagai contoh.
 • Jadi unik! Pastikan domain tidak’t sudah diambil. Kedengarannya jelas, tetapi menjimatkan masa dalam jangka masa panjang.

Sebaik sahaja anda mendaftarkan domain, itu’semua milik anda. Anda hanya akan kehilangannya jika anda memilih untuk tidak memperbaharui, dan pada ketika itu ia akan dipasarkan semula.

Langkah 4: Pasang Laman WordPress Anda Dengan Satu Klik

Dengan kebanyakan penyedia hosting, WordPress dapat dipasang dengan satu klik sahaja.

Setelah anda mendaftar ke rancangan hosting dengan Bluehost, akaun akan dibuat untuk anda secara automatik, walaupun untuk menyiapkan WordPress memerlukan sesuatu dari anda: satu klik.

WordPress’populariti besar bermaksud’demi kepentingan penyedia hosting untuk memudahkan penyediaan. Oleh itu, kebanyakan menawarkan pemasangan WordPress satu klik. Dalam kes Bluehost, itu bermaksud pergi ‘Laman web saya’ di papan pemuka. Seperti yang anda lihat di bawah, itu’sangat senang dicari.

Papan pemuka Bluehost

Sekiranya anda membeli nama domain sebagai sebahagian daripada pendaftaran, laman WordPress akan ada (persediaan tanpa klik!). Untuk membuat yang baru, anda cukup klik ‘Buat Laman web’. Sebilangan besar penyedia hosting web menawarkan pengalaman yang serupa

Untuk panduan lengkap, lihat panduan kami mengenai cara memasang WordPress dengan Bluehost.

Langkah 5: Pilih Tema Untuk Laman Web Anda’s Reka bentuk

Keseronokan bermula – itu’tiba masanya untuk memilih tema WordPress anda! Ini akan menyediakan batu asas reka bentuk asas, dari mana anda boleh membina laman web peribadi anda sendiri. Terdapat banyak tema percuma yang tersedia melalui direktori tema WordPress, sementara anda mungkin perlu membayar sejumlah kecil untuk tema premium.

Walaupun pembangun laman web mempunyai templat, WordPress mempunyai tema. Tema anda mempengaruhi penampilan laman web anda. Terdapat tema percuma dan tema berbayar, dan anda boleh mengubah laman web anda’tema sesering yang anda mahukan.

Kelebihan dengan tema percuma adalah harganya, namun, ingatlah bahawa tema percuma yang bagus mungkin sudah digunakan di banyak laman web. Tema berbayar lebih banyak ‘eksklusif’ dalam erti kata itu. Sebilangan hanya memerlukan pembayaran sekali, sementara yang lain menawarkan langganan sebagai pertukaran untuk sokongan, kemas kini dan penyelenggaraan.

Sebaik sahaja anda memilih laman WordPress anda, anda akan berada di papan pemuka WordPress. Ini akan menjadi bilik kawalan dalam talian anda mulai sekarang, dan ia’di sini anda boleh menguruskan tema. Beberapa tema lalai menanti anda semasa anda tiba, dan menambahkan tema baru hanya memerlukan beberapa minit.

membina laman web - tambah tema wordpress baru

Untuk menambah tema baru, pergi ke ‘Penampilan’ dan kemudian ‘Tema’. Klik pilihan untuk ‘Tambah baru’ ke kanan, dan anda’Akan dibawa ke Direktori Tema WordPress untuk melihat tema baru.

Membina laman web - direktori tema wordpress

Terdapat ribuan templat untuk dipilih di WordPress’ Direktori Tema sendiri. Cari jenis tema yang anda’d berminat. Sekiranya anda’menetapkan semula carian surat khabar ‘surat khabar’, jika anda memerlukan laman web untuk carian kafe anda ‘kafe’. Di sana’Akan ada puluhan, jika tidak beratus-ratus, pesaing. Mengklik tema membawa anda ke halamannya sendiri di mana anda dapat melihat ulasan pengguna dan melihat pratonton tema tersebut.

Penyesuaian di WordPress memerlukan lebih banyak kemahiran teknikal daripada yang dilakukan dengan pembangun laman web. Anda’Saya perlu menyelami kod untuk membuat perubahan yang anda mahukan. Jika awak’lebih selesa dengan HTML, CSS, dan Javascript (atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai mereka), ini sepatutnya’menjadi halangan. Hanya berhati-hati. WordPress menawarkan lebih banyak kawalan daripada pembangun laman web, tetapi hanya kepada mereka yang dilengkapi untuk menggunakannya.

Langkah 6: Buat dan Sesuaikan Kandungan dan Halaman Anda

Jadikan laman web anda sendiri dengan menyesuaikan teks dan gambar.

Menambah kandungan ke WordPress jauh lebih tersusun daripada yang anda fikirkan. Kandungan di laman WordPress pada dasarnya terbahagi kepada dua jenis: halaman dan catatan. Rupa-rupanya akan bergantung pada tema yang anda gunakan.

Halaman adalah halaman satu-satu statik yang menjadi tulang belakang laman web anda. Halaman utama dan halaman kenalan anda adalah halaman, misalnya. Catatan lebih tepat pada masanya. Sekiranya laman web anda mempunyai blog, setiap entri dalam blog itu akan menjadi catatan.

Membuat halaman dan catatan adalah mudah. Kedua-duanya memerlukan beberapa klik di papan pemuka WordPress. Untuk halaman yang anda lawati ‘Halaman’ dan ‘Tambah baru’. Untuk siaran yang anda lawati ‘Catatan’ dan ‘Tambah baru’. Kedua-duanya ‘Tambah baru’ pilihan akan membawa anda ke editor, di mana anda dapat menambahkan kandungan, pratonton, dan menerbitkan.

Untuk menambah halaman ke menu utama anda, cukup pergi ke ‘Penampilan’ dan ‘Menu’. Dari sana anda boleh memilih halaman mana yang muncul di menu mana. Untuk kebanyakan laman web dan kebanyakan tema anda’Saya hanya memerlukan satu menu navigasi, jadi menyatukannya mudah.

Langkah 7: Pilih dan Pasang Plugin Berguna

Dengan sejumlah besar plugin yang ditawarkan (percuma dan berbayar), anda boleh menjadikan laman web anda berfungsi dengan mudah seperti yang anda perlukan. Direktori plugin WordPress menjadikannya sangat mudah untuk mencari apa yang anda perlukan. Plugin mudah dipasang (dan dinyahpasang), jadi anda boleh melakukan percubaan.

Plugin adalah sekumpulan perisian yang dapat ditambahkan ke WordPress untuk meningkatkan fungsi laman web anda. Ciri-ciri lalai menawarkan cukup untuk membuat laman web yang sangat baik, tetapi pemalam sering diperlukan untuk membawanya ke tahap seterusnya.

WordPress mempunyai puluhan ribu plugin untuk semua perkara, dari pengoptimuman enjin carian (SEO) hingga pemampatan gambar. Semak imbas direktori pemalam WordPress dan anda’Tidak lama lagi, saya dapat mengetahui betapa bersemangat dan kreatifnya komuniti itu. Setiap pemalam mempunyai halaman sendiri dengan penerangan, tangkapan skrin, ulasan pengguna dan banyak lagi.

Untuk memasang pemalamnya’lebih mudah untuk dilayari dalam papan pemuka WordPress anda. Untuk melakukan ini, pergi ke ‘Pemalam’ dan ‘Tambah baru’. Di sana anda boleh menyusun pemalam yang diketengahkan, popular, dan disyorkan, serta mencari sendiri. Untuk memasang tekan sahaja ‘Install sekarang’.

Berikut adalah beberapa pemalam teratas jika anda’tidak pasti di mana hendak bermula:

 • Jetpack. Dibuat oleh Automattic, pasukan di belakang WordPress, ini pada dasarnya berpuluh-puluh plugin dalam satu plugin. Statistik laman web yang mendalam, pengeposan media sosial automatik, dan pemuatan yang malas (cara untuk memuatkan halaman dengan lebih cepat) hanyalah sebilangan kecil ciri yang ada
 • Papan Pemuka Analitis Google. Yang ini’tidak berpengalaman. Google Analytics adalah alat percuma yang hebat untuk mengesan lalu lintas ke laman web anda. Pemalam ini membolehkan anda melihat semua perkara di papan pemuka WordPress anda
 • Butang Kongsi Media Sosial. Anda mahu kandungan anda dikongsi bukan? Plugin ini membolehkan anda menambahkan butang perkongsian sosial yang dapat disesuaikan sepenuhnya pada siaran anda sehingga mereka dapat memperoleh pendedahan sebanyak mungkin

Anda menguruskan pemalam anda di ‘Pemalam yang dipasang’ bahagian dari ‘Pemalam’ tab. Di sana anda boleh mengedit tetapan pemalam dan menghidupkan atau mematikan pemalam yang dipasang.

Menambah pemalam semasa membina laman web WordPress

Seperti biasa, jangan’Jangan takut untuk menguji sesuatu. Anda mempunyai lebih banyak keuntungan daripada pemalam daripada kehilangan. Senario terburuk anda hanya mematikan pemalam yang tidak mahu lagi anda gunakan.

Ketahui lebih lanjut

Satu pemalam yang berguna ialah pemalam Multibahasa WordPress – ketahui mengapa kami mengesyorkannya dalam panduan kami Cara Memulakan Laman Web Berbilang Bahasa di WordPress

Langkah 8: Buat Pemeriksaan Akhir dan Terbitkan!

Laman web, temui dunia. Dunia, temui laman web. Ia’masa untuk membuat ciptaan anda longgar! Berikan laman web anda sekali lagi, dan ingat anda boleh membuat perubahan pada bila-bila masa.

Baiklah, kita’kembali hampir di sana. Sebelum menerbitkan laman WordPress anda, biarkan’s recap langkah-langkah yang seharusnya anda lalui untuk mencapai tahap ini.

 1. Tentukan sama ada WordPress sesuai untuk anda.
 2. Beli rancangan hosting yang betul (kami mengesyorkan Bluehost).
 3. Pilih dan daftarkan nama domain.
 4. Pasang laman WordPress anda dengan satu klik.
 5. Pilih tema untuk laman web anda’reka bentuk.
 6. Buat dan sesuaikan kandungan dan halaman anda.
 7. Pilih dan pasang pemalam yang berguna.

Semua selesai? Anda’bersedia untuk pergi. Don’saya rasa kerja sudah selesai. Laman web yang baik tidak pernah selesai. Anda’Saya akan lihat. Internet sentiasa berkembang, dan laman web anda juga akan berkembang. Kehidupan laman WordPress adalah lingkaran tahap enam dan tujuh yang stabil, dengan sedikit penyesuaian tema dilancarkan untuk langkah yang baik.

Membuat dan mengekalkan laman web WordPress adalah pengalaman yang sangat memuaskan. Anda akan belajar mengenai reka bentuk, kandungan, enjin carian, pengekodan dan banyak lagi, dan kerangka berstruktur yang diberikan oleh WordPress kepada anda akan sentiasa memastikan semuanya dapat dikendalikan.

Jika awak’saya masih tidak pasti sama ada WordPress sesuai untuk anda, lihat semakan WordPress penuh kami, atau jika anda’bersedia untuk memulakan, tekan butang di bawah!

Ketahui lebih lanjut

Sekiranya anda mahukan panduan yang lebih terperinci mengenai cara mengumpulkan laman web anda, baca panduan kami di Cara Membuat Laman Web WordPress

Menggunakan WordPress: Soalan Lazim

Sekiranya Anda Menggunakan Pembangun Laman Web atau WordPress?

Pembina laman web membolehkan sesiapa sahaja dalam talian. Mereka’senang digunakan, don’memerlukan pengetahuan pengekodan, dan dilengkapi dengan banyak templat untuk menjadikan laman web anda menonjol.

WordPress lebih rumit. Ia’adalah platform sumber terbuka supaya anda’Saya perlu membuat kod sendiri, dan mengatur web hosting. WordPress memberi anda kebebasan sepenuhnya dari segi kreativiti, tetapi menuntut lebih banyak kemahiran teknikal daripada pembangun laman web.

Kelebihan Pembina Laman Web Kekurangan Pembina Laman Web
 • Mudah untuk digunakan
 • Tidak memerlukan pengekodan
 • Sokongan pelanggan yang baik
 • Terhad untuk templat
 • Boleh mahal
 • Tidak banyak kebebasan kreatif seperti platform Open Source

Kekurangan WordPress ProWordPress
 • Penyesuaian tanpa had
 • 54,000+ pemalam untuk dipilih
 • Perisian yang popular dan boleh dipercayai
 • Bukan untuk pemula berteknologi
 • Harga sukar dikira kerana membeli hosting, keselamatan dan plugin.
 • Tiada sokongan pelanggan yang berdedikasi

Pada akhirnya, persoalan pilihan yang anda ambil untuk membina laman web anda merangkumi keutamaan peribadi, dan tahap kemahiran. Seperti banyak perkara dalam hidup, bahagian terpenting untuk memulakan laman web baru adalah: untuk memulakannya! Jadi jangan’jangan risau sekiranya anda’belum lagi 100% pasti pada salah satu pilihan – anda’tidak rugi dengan mengambil kedua-duanya untuk berputar.

Adakah anda telah membina laman web anda sendiri? Ada helah atau petua untuk dikongsi? Beritahu kami dalam komen!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me