Cara Menyewa Pereka Laman Web, Pereka Grafik atau Pembangun untuk Membangun Laman Web Anda

cara mengupah coder pembangun pereka grafik pereka laman webMembina laman web tidak mudah – terutamanya jika anda bukan pereka grafik yang mahir, pereka laman web, atau pembangun laman web (pengekod).


Berita baiknya adalah, ia’sama ada bukan sains roket.

Pada masa kini, terdapat banyak seretan bebas kod & jatuhkan pembangun laman web yang tersedia untuk membantu anda melangkau “Saya tidak’nak tahu kod” rintangan.

Namun, anda mungkin memerlukan bantuan profesional dengan reka bentuk laman web dan grafik anda pada satu ketika.

Walaupun kami di Pakar Pembina Laman Web bertujuan untuk memberi kuasa kepada setiap orang untuk membina laman web sendiri, tetapi kami juga menyedari nilai pengambilan pereka mahir yang dapat menjimatkan banyak masa ketika laman web anda siap untuk fasa ini – ketika laman web anda mendapat tarikan dengan pelawat sehingga perniagaan anda mendapat keuntungan dari kehadiran web anda.

(Sidenote: Sekiranya anda baru memulakan perniagaan baru dan anda’Kami tidak pasti sama ada idea itu akan berjaya, kami sebenarnya tidak menggalakkan anda mengambil pereka. Kami meneliti sebab mengapa kami di sini.)

Pengalaman kami agak unik kerana kami’berada di kedua-dua belah pagar seperti:

 1. Pemilik laman web yang mengupah pereka; dan sebagai
 2. Pereka laman web yang disewa oleh pemilik laman web lain.

Oleh itu, kami mempunyai perspektif yang unik untuk menyediakan perkhidmatan reka bentuk kepada pelanggan, dan juga mengenai cara menyewa pereka laman web, pereka grafik, dan pembangun / pengekod laman web.

Sekiranya ini adalah sesuatu yang’Baru bagi anda, kami memahami kekecewaan dan cabaran anda sejak kami’pernah bergelut dengan permainan ini sebelum ini.

Dalam panduan ini, kami akan berkongsi pengalaman kami bagaimana mencari, menyewa dan mengurus pereka laman web, pereka grafik, dan pembangun dengan berkesan.

Ia’panduan yang kami mahukan dapat dijumpai ketika pertama kali bermula. Mudah-mudahan, ini akan membantu membimbing anda ke jalan yang betul, dan menjimatkan banyak kekecewaan di sepanjang jalan!

Contents

Soalan Lazim
Semasa Mempekerjakan Pereka atau Pembangun / Pengekod
 1. Bagaimana saya memilih pereka grafik, pereka laman web, atau pembangun?
 2. Berapa kos pereka laman web, pereka grafik atau pembangun?
 3. Bagaimana prosesnya ketika bekerja dengan freelancer – dari awal hingga akhir projek?
 4. Di mana anda boleh menemui pereka atau pembangun yang boleh dipercayai dan berpatutan?

Dalam panduan ini, kami akan:

 • Jawab semua soalan yang sering ditanya semasa mengambil pereka atau pembangun (seperti yang disenaraikan di atas); dan
 • Tunjukkan rancangan terperinci mengenai cara bekerja dengan berkesan dengan pereka atau pembangun.

Sebaik sahaja anda mengetahui apa yang penting untuk proses ini, anda boleh menghubungi salah satu pereka dan pemaju web pilihan kami. Kami telah memilih mereka selama bertahun-tahun bersama rakan-rakan kami di Pasar Pakar.

Jika awak’berjuang untuk membina laman web sendiri, atau tidak’mempunyai masa, pengambilan profesional adalah wajar untuk difikirkan.

Cara Memilih Pereka atau Pembangun yang’s Betul untuk Saya?

Jika awak’pernah mengupah orang sebelumnya, maka anda tahu bahawa resume tidak’Selalu mencerminkan seberapa baik seseorang sesuai dengan syarikat anda.

Pasti, resume boleh menyingkirkan orang yang tidak berkelayakan, tetapi bagaimana jika semua pemohon mempunyai kemahiran dan pengalaman yang serupa? Bagaimana anda memilih yang betul?

Ini amat mencabar sekiranya anda mengambil jawatan yang anda tidak ambil’mempunyai pengalaman sebelumnya dengan – seperti reka bentuk dan pembuatan laman web.

Mengupah orang yang salah adalah masalah sebenar dan ia’masalah yang selalu dihadapi oleh semua orang.

Oleh itu, ketahui bahawa tidak setiap pereka yang anda sewa akan berfungsi seperti bintang rock. Ia’hanya sebahagian daripada proses.

Setelah itu, ada langkah-langkah tertentu yang boleh anda ambil untuk meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan pereka yang kukuh yang dapat anda bekerjasama dengan baik.

Amalan terbaik untuk mengambil freelancer yang betul melibatkan 2 langkah mudah:

 1. Fahami apa yang anda perlukan & apa jenis freelancer yang boleh menyelesaikan tugasnya; dan
 2. Fahami bagaimana menilai sama ada pereka atau pemaju itu baik atau tidak.

1. Apa Jenis Freelancer (Pereka dan / atau Pembangun) Yang Anda Perlu?

Untuk menyelesaikan tugas dengan betul, anda memerlukan alat yang betul. Oleh itu, anda lebih memahami apa yang diperlukan oleh pekerjaan itu.

Untuk menyewa pereka atau pembangun yang tepat untuk laman web anda, pertama anda perlu memahami apa yang anda ingin capai dengan laman web anda.

Bagaimana lagi anda dapat mencari orang yang tepat jika tidak’malah tahu apa yang anda mahu selesaikan?

Semasa anda membina laman web, terdapat dua komponen utama:

 1. Reka bentuk laman web; dan
 2. Pengekodan laman web.

Ini adalah dua kemahiran yang berbeza. Anda boleh:

 • Cari pakar yang berbeza untuk menyelesaikan setiap pekerjaan (iaitu mengupah seseorang untuk merancang laman web anda, dan mengupah orang lain untuk memperbaikinya), atau
 • Anda boleh mengupah jeneral yang dapat melakukan kedua pekerjaan ini (iaitu seseorang yang dapat merancang dan membuat kod dengan baik).

Ketika merancang dan membina laman web, terdapat 3 jenis pakar yang dapat terlibat dalam proses ini:

 1. Pereka grafik
 2. Pereka laman web
 3. Pembangun / pengekod

Anda boleh mengetahui jenis pereka bebas yang anda perlukan dengan bertanya kepada diri anda dua soalan berikut:

Q # 1: Apakah Perbezaan Antara Pereka Grafik, Pereka Laman Web dan Pembangun? Bagaimana Mereka Boleh Membantu Saya?

Pereka Grafik # 1:

Deskripsi kerja:

 • Pereka grafik memberi tumpuan untuk membuat gambar.
 • Mereka tidak merancang laman web, tetapi ada yang mempunyai bakat untuknya.
 • Mereka tidak akan membuat kod laman web untuk anda.

Pereka grafik membuat gambar untuk laman web, iklan, ikon, logo, cetakan dan lain-lain.

Pada asasnya, untuk sebarang pekerjaan yang melibatkan gambar dan grafik – pereka grafik adalah apa yang anda perlukan.

Ini termasuk (tetapi tidak terbatas pada) membuat reka bentuk logo, gambar tajuk, gambar sepanduk, reka bentuk butang, dan reka bentuk ikon.

Walaupun pereka grafik terutamanya pakar dalam membuat gambar dan grafik, ada juga yang mempunyai bakat untuk merancang laman web.

Namun, kebanyakan pereka grafik tidak mempunyai kepakaran untuk mengubah reka bentuk menjadi laman web yang berfungsi kerana mereka tidak bagaimana membuat kod laman web menggunakan HTML dan CSS.

Setelah itu, saya telah melihat pereka grafik yang sangat berbakat membuat peralihan untuk merancang laman web yang menakjubkan (jadi anda mendapat grafik 2-dalam-1 dan pereka laman web).

Satu-satunya cabaran adalah anda perlu mencari pembangun untuk memasukkan reka bentuk ke laman web yang berfungsi.

# 2 Pereka Laman Web:

Deskripsi kerja:

 • Pereka laman web menerjemahkan apa yang anda fikirkan (atau visi anda) menjadi laman web yang nyata dan nyata.
 • Mereka merancang keseluruhan susun atur laman web untuk anda, dan akan membuat semua gambar dan grafik yang menjadi sebahagian daripada reka bentuk web.
 • Mereka mempunyai pengetahuan pengekodan yang baik untuk membuat kod laman web. Walau bagaimanapun, pengekodan mereka tidak sekuat pembangun (coder).
 • Semakin banyak yang menggunakan bebas kod pembangun laman web.

Pereka laman web adalah seseorang yang pakar dalam merancang dan membina laman web.

Pereka akan merancang rupa laman web, membuat semua gambar dan kandungan yang digunakan di laman web, dan akhirnya menterjemahkan reka bentuk visual ke laman web yang berfungsi.

Jadi pereka laman web boleh “buat semuanya”, boleh dikatakan.

Satu perkara penting yang ingin saya bangkitkan ialah perancang laman web yang baik’selalu bermaksud dia akan menjadi pengekod yang baik, dan sebaliknya. Selalu terdapat banyak kemahiran pengekodan di kalangan pereka laman web. Jadi jangan’Jangan berharap pereka laman web menjadi master coder kerana fokusnya terutama pada reka bentuk laman web.

Inilah sebabnya mengapa anda dapat menemui banyak pereka laman web yang pakar dalam menggunakan drag tanpa kod & jatuhkan pembangun laman web (seperti Wix, Squarespace & Weebly) atau pembangun kedai dalam talian yang dihoskan (seperti Shopify atau BigCommerce).

Pembangun laman web ini menghilangkan keperluan pereka laman web untuk menjadi pengkod superstar, dan memberi kuasa kepada pereka laman web yang sangat berbakat untuk fokus dalam membuat reka bentuk yang luar biasa.

# 3 Pembangun / Pengekod:

Deskripsi kerja:

 • Pembangun yang baik dapat membina hampir semua jenis laman web yang boleh anda fikirkan.
 • Sebilangan besar pemaju bukan perancang yang baik. Jadi jangan’bergantung pada pembangun untuk merancang laman web anda.
 • Pembangun yang berkebolehan dan pereka grafik yang baik dapat membentuk pasukan yang hebat. Tetapi pendekatan ini mempunyai kebaikan dan keburukannya sendiri.

Pembangun atau pengekod adalah jurutera yang dapat membuat hampir semua laman web yang anda bayangkan kerana mereka membuat pengekodan laman web dari “mendirikan”.

Mereka mempunyai lebih banyak pengekodan daripada perancang laman web, dan oleh itu mereka dapat membuat fungsi yang lebih rumit di laman web anda yang mungkin di luar kemampuan pereka laman web biasa.

Sebagai contoh, pembangun boleh menyahpepijat konflik pengekodan yang disebabkan oleh pemalam atau aplikasi pihak ketiga.

Secara amnya, pemaju yang berbakat selalunya bukan pereka yang sangat berbakat, dan sebaliknya. Oleh itu, pembangun adalah pakar yang anda gunakan untuk menyelesaikan masalah teknikal yang tidak dapat diselesaikan oleh pereka.

Anda boleh membuat sendiri “kumpulan impian” dengan memasangkan pereka grafik yang berbakat dan pembangun pakar untuk mengimbangkan kekuatan dan kelemahan mereka.

Seperti semua perkara dalam hidup, ada kebaikan dan keburukan pilihan ini:

Kelebihan: Anda boleh mencari pakar untuk setiap kemahiran tertentu (reka bentuk dan pengekodan). Anda mungkin lebih suka pakar, daripada generalis dan pendekatan ini memberi anda pilihan ini.

Keburukan: Ia dapat menggandakan kerja dan kos anda. Daripada mengambil seorang pereka laman web (generalis), sekarang anda perlu mencari, mengambil dan mengurus dua orang.

Sekarang anda mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai pelbagai pakar yang boleh terlibat dalam membantu anda membina laman web anda (pereka grafik vs pereka laman web vs pemaju), mana yang akhirnya anda gunakan terutamanya didorong oleh apa yang anda cuba capai.

Sekarang, biarkan’s luangkan masa beberapa minit dan ikuti perkara di bawah ini.

Q # 2: Pekerjaan Apa yang Perlu Anda Selesai? Apa Yang Anda Inginkan Oleh Pereka atau Pembangun?

 • Adakah anda ingin membuat logo baru atau sepanduk iklan?
  • Sewa pereka grafik.
 • Adakah anda ingin merombak reka bentuk laman web anda dan mengoptimumkan halaman anda’ susun atur kandungan?
  • Sewa pereka laman web, atau “kumpulan impian” pereka grafik atau laman web bekerjasama dengan pembangun.
 • Adakah anda mahu menambahkan slaid gambar khusus atau kotak teks dengan kesan melayang unik?
  • Sewa pembangun.

Adalah sangat penting untuk mempunyai kejelasan sepenuhnya mengenai apa yang anda mahukan dan dapat menerangkannya dengan terperinci kepada pereka atau pembangun anda (garis besar pekerjaan). Ini sangat kritikal!

Ia’tidak apa-apa untuk bertanya apakah pereka atau pembangun anda untuk pendapat atau cadangan mereka, tetapi anda mesti mempunyai idea konkrit untuk memulakan.

Lagipun, jika anda ingin membina rumah, anda boleh’hanya menghampiri pembina rumah dan katakan, “membina saya sebuah rumah.” Anda harus menyampaikan apa yang ada dalam fikiran anda, seperti beberapa contoh rumah yang anda suka, atau gaya rumah dan bahan yang anda sukai.

Malah pakar memerlukan titik permulaan untuk bekerja, dan itu’tugas anda untuk membimbing mereka ke arah apa yang anda ingin capai.

Kami’Akan saya tunjukkan cara membuat penerangan / garis besar pekerjaan yang baik di bawah.

Ringkasan Bahagian

Garis besar pekerjaan yang khusus dan dipikirkan dengan baik dapat membantu anda mengelakkan pengambilan pekerja yang salah.

 • Sekiranya seorang freelancer tahu apa yang anda mahukan bukanlah sesuatu yang dapat disampaikannya, maka dia menang’t memohon pekerjaan.
 • Sekiranya pekerja bebas mengetahui dengan tepat apa yang anda mahukan dan mempunyai kemahiran khusus untuk pekerjaan itu, maka ia berpotensi menjadi pertandingan yang bagus.

Sekiranya penerangan tugas anda tidak difikirkan dengan baik dan tidak termasuk beberapa butiran penting, pereka atau pembangun mungkin salah faham tentang apa yang anda perlukan dan berpotensi menimbulkan ketidaksesuaian harapan.

 • Apabila draf atau produk akhir tidak’sesuai dengan apa yang anda fikirkan, ini sangat mahal dari segi masa dan wang.
 • Anda perlu meluangkan masa tambahan untuk bekerja dengan freelancer untuk menyelaraskan jangkaan anda, sehingga menunda keseluruhan projek untuk anda.
 • Bergantung pada cara anda berunding, anda mungkin perlu membayar lebih kerana pekerja bebas perlu melakukan lebih banyak pekerjaan

Kami’kami melakukan kesalahan ini beberapa kali ketika kami mula-mula!

Oleh itu, bagaimana anda membuat penerangan / garis besar pekerjaan yang baik untuk memastikan anda mempunyai permulaan yang baik untuk projek anda?

Kami’Saya akan melihat beberapa amalan terbaik di bawah. Teruskan membaca…

Peraturan Jempol: Bersikap spesifik mungkin. Salah satu sebab yang paling umum mengapa orang mengambil pereka / pembangun yang salah adalah kerana mereka tidak memikirkan syarat pekerjaan mereka dan tidak cukup spesifik. Ini sering menimbulkan banyak ketidakpastian yang menyebabkan harapan tidak sepadan di kedua-dua belah pihak.

2. Cara Membuat Huraian Pekerjaan yang Baik untuk Mengelakkan Kekeliruan Yang Mahal & Kelewatan

Seperti yang disebutkan di atas, sangat mustahak anda membuat catatan pekerjaan terperinci untuk mengelakkan kemungkinan berlaku kelewatan dan kekecewaan.

Ya – ini akan memerlukan masa dan usaha anda,’seribu kali lebih baik daripada membayar sesuatu yang anda tidak lakukan’mahu. Permainan menjijikkan dan memberikan kesalahan tidak pernah menyenangkan.

Luangkan seberapa banyak masa yang anda perlukan semasa menyediakan garis besar pekerjaan yang difikirkan dengan baik. Bergantung pada tahap keperluan reka bentuk anda, penyediaannya boleh berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam.

Berikut adalah beberapa perkara yang selalu kami sertakan dalam catatan pekerjaan kami:

 1. Sertakan mock-up reka bentuk: Sekiranya anda mempunyai reka bentuk yang ideal, ini dapat membantu mempercepat proses perancangan dengan menunjukkan kepada pereka apa yang ingin anda capai. Anda boleh menggunakan alat berbayar seperti Balsamiq, atau membuat lakaran anda sendiri menggunakan penyunting gambar. Anda bahkan boleh membuat lakaran reka bentuk anda di atas kertas dan mengambil gambarnya! Ianya berfungsi!
 2. Sertakan contoh reka bentuk yang anda suka: Ini boleh menjadi gambar latar atau orang lain’laman web yang anda suka. Kuncinya di sini adalah untuk menunjukkan kepada pereka atau pemaju apa yang anda suka. Seorang freelancer yang mahir boleh mengambil ini, memahami reka bentuk anda “rasa”, dan memberi anda beberapa cadangan.
 3. Sertakan senarai “mesti ada” dalam reka bentuk: Contohnya, jika saya merancang semula halaman produk e-dagang, saya akan menyenaraikan elemen apa yang ingin saya sertakan di bahagian atas.
 4. Nyatakan jenis gaya reka bentuk yang anda suka atau tidak’suka: Contoh: minimalis, canggih atau suka bermain. Sekiranya anda dapat menemui contoh yang anda suka, pastikan untuk memasukkannya. Anda juga boleh memasukkan contoh perkara yang anda tidak lakukan’suka. Ini pasti dapat memberi panduan lebih lanjut kepada pereka atau pembangun anda.
 5. Nyatakan skema warna yang anda suka atau tidak’suka: Sekiranya anda memerlukan beberapa petua mengenai perkara ini, kami mempunyai panduan bagaimana memilih dan menyelaraskan warna di sini.
 6. Tetapkan jangka masa yang realistik apabila anda memerlukan projek disiapkan: Sekiranya anda mempunyai tarikh akhir yang ketat dan anda bekerja dengan pereka atau pemaju yang kurang berpengalaman, gandakan jangka masa anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai 2 minggu untuk menyelesaikan projek, nyatakan dalam catatan pekerjaan anda bahawa anda mempunyai 1 minggu.
 • Dalam kebanyakan projek reka bentuk, harapkan kelewatan kerana anda mungkin mempunyai perubahan fikiran dengan reka bentuknya atau mungkin ada lebih banyak kod pengekalan yang harus diperbaiki daripada yang dijangkakan. Sentiasa beri lebih banyak masa untuk menghilangkan tekanan dari kesusahan waktu. Ia’adalah rancangan luar jangka yang berkesan kerana ini memberi anda banyak masa untuk menyelesaikan projek dengan cara yang betul – jadi anda tidak melakukannya’Tidak perlu mengambil jalan keluar kerana anda kehabisan masa.
 • Sekiranya anda bekerja dengan pereka dan pembangun berpengalaman, anda mempunyai peluang lebih baik untuk menyelesaikan projek ini tepat pada waktunya. Pereka dan pembangun yang berpengalaman memerlukan kos yang lebih tinggi, tetapi mereka tahu bagaimana menjangkakan masalah sebelum ia berlaku. Mereka jauh lebih baik dalam mengukur kesukaran projek dan memberi anda garis masa yang lebih realistik.

Ringkasan Bahagian

Don’t membiarkan apa sahaja kepada peluang. Sekiranya anda mahu laman web anda keluar dengan tepat seperti anda’sudah terbayang, tepat pada waktunya dan mengikut anggaran, anda perlu melakukan kerja persiapan yang diperlukan dan menunjukkan dengan jelas kepada pereka atau pembangun anda apa yang anda mahukan.

Sekali anda’anda telah menemui pereka atau pembangun yang baik, membina hubungan kerja yang baik dengan orang ini dan memutuskan untuk mengusahakan lebih banyak projek dengannya, anda menang’t perlu menggariskan pekerjaan anda secara terperinci seperti posting pekerjaan pertama.

Ini kerana pereka atau pembangun anda harus mempunyai pemahaman yang baik tentang apa yang anda mahukan dan bagaimana anda berfungsi.

Kami mempunyai pereka dan pembangun yang telah bekerja dengan kami selama bertahun-tahun. Bagi kami, memulakan projek baru agak sukar. Kami hanya menghantar e-mel terperinci yang menggariskan projek baru dan meminta sebut harga dan anggaran tarikh siap – itu’s yang mudah sekali anda’telah melakukan usaha awal dan mempunyai hubungan kerja yang baik dengan freelancer anda.

3. Cara Menilai Sama ada Pereka atau Pembangun itu Baik

Lebih mudah menilai kemahiran teknikal untuk pereka atau pembangun, tetapi lebih sukar untuk menilai kemahiran insaniah seperti bakat reka bentuk dan kemahiran pengurusan projek.

Sekali lagi, walaupun seorang pekerja bebas memeriksa setiap kotak, masih ada kemungkinan dia bukan orang yang tepat untuk pekerjaan itu.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengikuti garis panduan umum ini untuk membantu anda mengehadkan risiko anda.

# 1) Apa Kemahiran Teknikal yang Perlu Saya Cari?

Ini adalah bahagian yang lebih mudah, kerana hanya senarai semak yang anda mahukan pereka atau pembangun anda.

Terdapat kemahiran teknikal asas yang mesti dimiliki oleh pereka atau pemaju. Sekiranya mereka tidak memiliki kemahiran ini atau mereka tidak mahir, ikuti calon-calon ini.

Kemahiran Pereka Grafik:

 • Adobe Photoshop (atau mana-mana penyunting gambar)
 • Adobe Illustrator

Kemahiran Pereka Laman Web:

 • Adobe Photoshop (atau mana-mana penyunting gambar) dan / atau Adobe Illustrator
 • CSS / CSS3
 • HTML / HTML5
 • jQuery (ini adalah bonus jika anda menggunakan drag & jatuhkan pembina laman web. Sekiranya anda tidak menggunakan seretan & jatuhkan pembangun laman web, maka jQuery adalah suatu keharusan)
 • PHP (jika anda menggunakan WordPress)

Kemahiran Pembangun / Pengekod:

 • CSS / CSS3
 • HTML / HTML5
 • jQuery
 • PHP (jika anda menggunakan WordPress)
 • JavaScript (bonus, tetapi tidak harus jika anda menggunakan drag & jatuhkan pembina laman web)

# 2) Cara Mengukur Pereka’ atau Pemaju’ Kemahiran insaniah?

Ia’selalu lebih sukar untuk menilai seseorang’kemahiran insaniah, jadi kami’telah membuat senarai semak kami sendiri untuk menyelesaikan tugas ini.

Berikut adalah beberapa kriteria kami’pernah digunakan dalam merekrut pereka dan pemaju.

 1. Seberapa pantas mereka bertindak balas:
  • Semasa anda bekerja dengan freelancer dalam talian, responsif dan maklum balas pantas adalah suatu keharusan. Sekiranya anda mempunyai masalah, anda ingin menghubungi freelancer anda dalam jangka masa yang munasabah.
  • Apabila kita melihat pereka atau pembangun yang kita suka, kita’Saya akan menghantar e-mel kepada mereka. Kami mungkin mempunyai 2 hingga 3 korespondensi sehingga kami dapat memahami dengan lebih cepat seberapa cepat mereka bertindak balas.
  • Semua orang boleh mengalami hari yang buruk, jadi kami memberi peluang kedua. Tetapi jangan’Jangan takut untuk meletakkan calon sekiranya anda merasa mereka sedikit responsif.
  • Ya, mereka mungkin sibuk dengan projek lain, tetapi jika anda’akan membayar seseorang, anda juga patut mendapat perhatian yang sewajarnya!
 2. Adakah pekerja bebas mempunyai pemahaman yang baik mengenai jawatan anda:
  • Anda akan terkejut dengan berapa banyak pereka atau pemaju “secara membuta tuli” melamar pekerjaan tanpa mempertimbangkan dengan teliti apa pekerjaan yang diminta. Sebilangan besar aplikasi mereka adalah templat dandang’t menangani apa yang anda perlukan.
  • Satu muslihat untuk menyingkirkan pemohon jenis ini adalah dengan mengemukakan soalan unik dalam keterangan pekerjaan anda. Ia tidak’mesti menjadi soalan yang sukar. Ia boleh menjadi “apakah laman web kegemaran anda?” dan lihat apakah mereka menjawab soalan khusus itu.
  • Inti persoalannya adalah untuk menguji sama ada pemohon benar-benar membaca keseluruhan jawatan anda dan adakah mereka memahaminya. Sekiranya pemohon tidak menjawab SEMUA soalan kami, maka kami tahu bahawa mereka tidak berorientasikan perincian, atau tidak’cukup mengambil berat tentang projek (memilih ceri apa yang harus dijawab dan apa yang tidak boleh).
 3. Minta contoh projek sebelumnya:
  • Anda ingin melihat apa yang telah dilakukan oleh setiap pemohon pada masa lalu. Semua calon mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing, jadi mereka cenderung berada di zon selesa ketika mereka menawar projek.
  • Lihat apakah jenis pekerjaan yang dilakukan pereka atau pemaju sesuai dengan keperluan pekerjaan anda. Ini juga akan memberi anda gambaran tentang kemampuan setiap pemohon.
 4. Minta pereka membincangkan gaya reka bentuk mereka sendiri:
  • Pereka mungkin perlu mengambil pekerjaan yang mungkin tidak disukainya atau bertentangan dengan gaya reka bentuk peribadi mereka. Oleh itu, sukar untuk menilai seorang pereka’gaya peribadi hanya dengan meninjau projek-projeknya yang lalu (titik 3 di atas).
  • Untuk mendapatkan pengertian pereka yang lebih baik’mengikut cita rasa, anda boleh meminta laman web atau gambar yang mewakili pereka’gaya peribadi. Anda juga boleh bertanya laman web apa yang mereka kunjungi untuk mendapatkan inspirasi.
  • Tanya apakah projek masa lalu kegemarannya dan mengapa.
  • Soalan-soalan ini adalah untuk membantu anda menilai sama ada seorang pereka’minat sendiri sesuai dengan apa yang anda cari. Ia’selalu lebih baik untuk mengupah seseorang yang gaya peribadinya sesuai dengan gaya anda. Ini meningkatkan perancang’kepuasan kerja, yang akhirnya dapat memberi manfaat kepada anda.
 5. Cari penilaian pelanggan yang tinggi:
  • Portal pekerjaan bebas seperti UpWork sangat bagus kerana mereka membenarkan pelanggan masa lalu menilai setiap freelancer. Ini adalah ukuran yang lebih baik bagi setiap pereka’s atau pemaju’kemahiran, berbanding dengan meminta rujukan. Kita semua tahu rujukan cenderung berat sebelah, kerana pemohon tidak akan pernah memberikan rujukan negatif!
  • Penilaian pelanggan lebih cenderung memberi anda maklum balas yang tidak berat sebelah terhadap freelancer (sama seperti ulasan Amazon).
  • Sekiranya anda mencari pereka atau pemaju di papan pekerjaan seperti Craigslist, sangat sukar untuk menilai kualiti pemohon. Dalam kes ini, anda harus bergantung pada garis panduan yang kami sarankan di atas (iaitu masa tindak balas e-mel, contoh karya sebelumnya, ketelitian, dll.)
 6. Cari pereka atau pembangun yang berpengalaman:
  • Ia’selalu menjadi perdebatan yang sihat mengenai apakah freelancer mahal atau freelancer berpatutan (lebih murah) lebih baik. Pasti ada freelancer baik dan buruk pada julat harga apa pun.
  • Aturan umum adalah, perancang atau pembangun berpengalaman akan selalu menelan belanja lebih tinggi kerana mereka lebih cekap dan membuat lebih sedikit kesalahan. Projek yang mungkin memerlukan 1 hari pereka baru untuk disiapkan, hanya memerlukan beberapa jam untuk perancang utama untuk melakukan pekerjaan yang sama – dengan kesilapan yang lebih sedikit. Kecekapan dan masa pemulihan yang pantas adalah apa yang anda bayar.
  • Secara peribadi, kami’telah mengupah pereka dan pembangun di semua peringkat kemahiran. Seperti yang dijangkakan, ada yang baik dan buruk pada tahap tertentu. Tetapi secara keseluruhannya, kami mendapati bahawa pereka dan pembangun yang berpengalaman lebih mudah dikendalikan, mempunyai masa pemulihan yang lebih pantas, dan membuat lebih sedikit kesilapan. Mereka tahu soalan penjelasan apa yang harus diajukan, dan dapat menjangkakan sekatan jalan raya sebelumnya.
  • Kami dengan senang hati akan membayar sedikit untuk sakit kepala yang lebih sedikit. Kami hanya mahukan seseorang menyelesaikan tugasnya pada kali pertama dan melakukan semakan sesedikit mungkin.

Ringkasan Bahagian

6 kriteria di atas akan memberi anda titik permulaan yang baik.

Intinya adalah menggunakan akal sehat. Sekiranya sesuatu berbau busuk, mungkin.

Don’Jangan takut untuk menolak pereka atau pemaju yang baik secara tidak sengaja, jika mereka pada awalnya tidak’t lulus anda “ujian”. Lebih baik membiarkan beberapa freelancer baik jatuh melalui celah daripada berakhir dengan yang buruk.

Berapa Banyak Kos Pereka Laman Web, Pereka Grafik atau Pembangun?

Menentukan berapa kos pengambilan pekerja pereka laman web, pereka grafik atau pemaju selalu sukar dan sering membingungkan.

Sejujurnya, tidak ada angka yang tepat, kerana harganya berbeza dari:

 • Tahap kemahiran
 • Pengalaman
 • Ukuran dan kerumitan projek anda
 • Portal carian pekerjaan mana yang anda gunakan (di mana anda mendapatkan freelancer ini)
 • Di mana freelancer berada (pasaran maju vs membangun)

Sebagai contoh, mana-mana pereka dari negara pasaran maju (seperti AS, Kanada, UK, dll.) Akan lebih mahal daripada calon lain dari negara membangun (seperti India, Filipina, negara-negara Eropah timur, dll.), walaupun tahap kemahiran mereka sama.

Oleh itu, sedarlah ini semasa anda membuat pekerjaan reka bentuk, kerana sebut harga yang anda terima dari pemohon mungkin mempunyai rangkaian yang sangat luas.

Sebelum kita mula melihat kosnya, anda harus mengetahui bagaimana cara membuat anggaran untuk projek reka bentuk.

Cara Menetapkan Anggaran Untuk Projek Anda?

Ketika datang ke pembayaran, Anda dapat berunding sama ada membayar setiap jam atau harga tetap setiap projek.

Ketahuilah bahawa ada kebaikan dan keburukan dalam hal pembayaran setiap jam berbanding harga tetap. Kami’Saya akan membincangkan apa yang ada di bawah.

# 1: Cara membuat anggaran untuk projek yang lebih kecil?

Projek reka bentuk yang lebih kecil biasanya memerlukan masa kurang dari seminggu untuk disiapkan dan boleh berkisar antara beberapa jam hingga beberapa hari.

Oleh kerana projek ini mempunyai jangka masa yang lebih pendek dan agak murah, kami mengesyorkan pendekatan berikut:

 • Pereka yang berpengalaman – bayar setiap jam
 • Pereka yang kurang berpengalaman – bayar berdasarkan harga tetap

Seperti yang disebutkan sebelumnya, pengalaman sama dengan kecekapan. Oleh itu, membayar mengikut jam umumnya merupakan pendekatan yang tepat di sini.

Secara amnya, pereka atau pengkod yang baik dan berpengalaman lebih suka membayar setiap jam. Mereka bekerja dengan cepat, cekap, dan lebih suka tidak berulang-ulang menganggarkan kos setiap projek untuk projek yang lebih kecil.

Pereka dan pembangun yang kurang berpengalaman memerlukan lebih banyak masa dan berpotensi memerlukan lebih banyak semakan projek. Oleh itu, harga projek tetap memberi anda sedikit kawalan dan perlindungan, sekiranya pekerja bebas memerlukan semakan yang berlebihan.

Jika awak’telah memberikan keterangan kerja terperinci anda seperti yang dinyatakan di atas, anda benar-benar seharusnya’untuk membayar freelancer’kesilapan. Harga tetap di sini akan melindungi anda daripada perkara itu.

# 2: Cara membuat anggaran untuk projek yang lebih besar?

Projek yang lebih besar adalah apa-apa yang memerlukan beberapa minggu hingga beberapa bulan untuk disiapkan. Ini boleh menjadi reka bentuk semula sepenuhnya laman web anda atau meningkatkan reka bentuk kebolehgunaan di laman web utama yang sering dikunjungi seperti laman utama anda (lihat panduan kami untuk membuat laman utama yang hebat di sini).

Projek yang lebih besar mempunyai lebih banyak ruang untuk kesilapan hanya kerana banyaknya pekerjaan yang perlu dilakukan.

Dalam kes ini, harga projek tetap akan menjadi pilihan yang lebih baik.

Harga projek tetap melindungi anda dari tarikh akhir yang hilang oleh freelancer, terlalu rendahnya kesukaran projek, dan juga dari pembetulan dan penyusunan reka bentuk yang berlebihan dan tidak dijangka yang biasa berlaku dalam projek yang lebih besar.

Pereka atau pembangun biasanya membenarkan anda sejumlah perubahan reka bentuk. Contohnya, anda dibenarkan mengubah reka bentuk awal anda hingga 3 kali. Ini diambil kira dalam cadangan harga mereka.

Sekiranya anda akhirnya membuat lebih banyak perubahan reka bentuk daripada yang dibenarkan, anda mungkin perlu membayar lebih dari harga yang telah dipersetujui sebelumnya. Sekiranya anda fikir anda mungkin memerlukan lebih banyak semakan reka bentuk daripada yang dibenarkan oleh pereka, beri tahu di muka. Ketahuilah bahawa semakin banyak semakan yang anda mahukan, kos projek akan lebih tinggi.

Cara yang baik untuk mengelakkan kos yang tidak perlu adalah merancang projek reka bentuk anda dengan terperinci terlebih dahulu dan membincangkan reka bentuknya dengan pereka atau pembangun anda untuk melihat apakah dia melihat kemungkinan masalah atau cabaran.

Semakin banyak masa anda melabur dalam perancangan dan penyediaan projek, semakin kecil kemungkinan anda akan menghabiskan anggaran dan tidak dapat memenuhi tarikh akhir projek anda.

Luangkan sedikit masa dan tentukan apakah kos setiap jam atau tetap berfungsi lebih baik untuk projek anda.

Bahagian lain dalam menetapkan anggaran anda adalah mempertimbangkan jika anda ingin menetapkan harga atau membiarkan pereka atau pembangun menghantar sebut harga.

Ringkasan Bahagian

Untuk projek yang lebih kecil (garis masa projek: kurang dari 1 minggu):

 • Freelancer berpengalaman – Bayar setiap jam
 • Freelancer yang kurang berpengalaman – Bayar berdasarkan harga tetap

Freelancer berpengalaman bekerja dengan cekap untuk projek yang lebih kecil dan lebih suka tidak menghabiskan banyak masa untuk merundingkan kontrak harga tetap. Mereka secara amnya tidak’membuat banyak kesilapan untuk projek yang lebih kecil sehingga gaji setiap jam adalah wajar.

Tetapi jika anda mengambil pekerja bebas yang kurang berpengalaman, lindungi diri anda dengan kontrak harga tetap.

Untuk projek yang lebih besar (garis masa projek: minggu hingga bulan):

 • Kedua-dua freelancer berpengalaman dan kurang berpengalaman – Bayar berdasarkan harga tetap

Pendekatan harga tetap melindungi anda dari freelancer yang menganggarkan jumlah masa yang diperlukannya untuk menyelesaikan projek, daripada mempunyai jumlah semakan atau perbaikan bug yang melebihi jangkaan, dll. Sekiranya projek berlarutan, anda’dilindungi dengan berpatutan kerana harga yang dipersetujui.

Oleh itu, kami mengesyorkan menggunakan pendekatan harga tetap untuk projek yang lebih besar tanpa mengira anda mengupah freelancer yang berpengalaman atau kurang berpengalaman. Projek yang lebih besar mengambil masa lebih lama, lebih kompleks, dan oleh itu mempunyai lebih banyak ketidakpastian.

Sekiranya Anda Menetapkan Harga Projek Anda atau Membiarkan Freelancer Mengemukakan Petikan?

Semasa anda menghantar pekerjaan, anda biasanya dapat menetapkan harga projek anda lebih awal, atau membiarkan pemohon menghantar sebut harga berdasarkan keterangan pekerjaan anda.

Sekali lagi, inilah sebabnya sangat penting bagi anda untuk sangat terperinci dalam apa yang ingin anda capai.

Jika awak’tidak cukup terperinci, pereka atau pembangun yang baik tidak akan repot menjawab kerana mereka tahu mereka akan menghabiskan lebih banyak masa daripada yang diperlukan untuk pergi dan balik dengan anda hanya untuk menyelesaikan skop projek anda – pada dasarnya mengetahui apa yang sebenarnya anda mahu dapatkan selesai.

Berkali-kali, freelancer yang baik akan memikirkan anda’baru menjadi pemula dan terus mencari majikan yang lebih baik dan berpengalaman!

Terdapat kebaikan dan keburukan dengan menetapkan harga projek anda lebih awal, atau meminta freelancer untuk menyerahkan sebut harga:

 • Sekiranya anda sedar tentang anggaran:
  • Tetapkan harga anda sendiri jika tidak’mempunyai banyak fleksibiliti kewangan.
  • Ini membantu anda menetapkan jangkaan dan hanya menarik pereka atau pembangun yang dapat memenuhi anggaran anda.
 • Sekiranya anda fleksibel pada anggaran anda dan hanya ingin mencari pereka atau pembangun terbaik:
  • Anda mungkin mahu membenarkan para freelancer menghantar sebut harga mereka.
  • Sekiranya anda secara tidak sengaja menetapkan harganya terlalu rendah, itu dapat mengasingkan pereka dan pemaju berbakat yang terlalu berpengalaman untuk harga anda.
  • Sekiranya anda mempunyai fleksibiliti dengan anggaran anda dan ingin mencari pekerja bebas yang mahir yang boleh anda bekerjasama selama bertahun-tahun, anda mungkin mahu orang dari semua peringkat harga melamar pekerjaan anda.

Ringkasan Bahagian

Tetapkan harga projek anda – jika anda mempunyai anggaran yang ketat.

Sekiranya anda mempunyai anggaran yang ketat, menetapkan harga anda di hadapan akan menetapkan jangkaan bagi pemohon. Pereka dan pembangun yang mencari pembayaran yang lebih besar tidak akan mengemukakan permohonan mereka, yang akhirnya akan menjimatkan masa anda.

Hanya mereka yang dapat bekerja mengikut anggaran anda yang akan dikenakan.

Minta sebut harga – jika anda mempunyai anggaran yang fleksibel.

Sekiranya anda mempunyai kelonggaran kewangan, meminta sebut harga dapat menarik pereka dan pemaju yang sangat berbakat. Anda’Saya akan mendapat lebih banyak tawaran untuk projek anda, jadi anda juga’Saya akan melihat banyak pemohon yang tidak berkelayakan, bersama dengan banyak calon yang sangat baik.

Sekiranya tujuan anda di sini adalah untuk mencari orang yang terbaik untuk melakukan pekerjaan itu, dengan rela mengeluarkan sedikit lebih banyak wang boleh membawa banyak keuntungan.

Sekarang, biarkan’teruskan untuk membincangkan kos sebenar pengambilan pereka atau pemaju.

Kos Menyewa Pereka atau Pembangun

Senarai anggaran harga berikut akan memberi anda idea mengenai julat harga apa yang anda harapkan. Perlu diingat senarai harga ini dimaksudkan untuk digunakan sebagai titik rujukan.

Sebut harga yang akan anda terima mungkin berbeza-beza mengikut banyak faktor yang berbeza, termasuk skop projek, tahap kerumitan, seberapa baik anda menyatakan perihal pekerjaan anda atau ketersediaan projek (iaitu pekerja bebas mungkin menerima bayaran yang lebih rendah jika tidak ada banyak projek ada).

Dalam jadual harga berikut:

 • Negara maju – pasaran matang seperti Amerika Syarikat, Kanada, UK, dll.
 • Negara membangun – pasaran baru muncul seperti Filipina, India, negara Eropah Timur, dll.

# 1 Kos Menyewa Pereka Grafik

Pereka grafik yang berpengalamanNegara Maju: $ 60 – $ 120 / jam

Negara membangun: $ 20 – $ 40 / jam

Baru untuk pereka grafik kelas bawahNegara Maju: $ 25 – $ 35 / jam

Negara membangun: $ 5 – $ 15 / jam

Sekarang, ada perancang yang baik dan buruk dari mana-mana negara. Oleh itu, tidak selalu tepat untuk menilai jika seorang pereka adalah baik berdasarkan berapa banyak bayaran yang dikenakannya. Oleh itu, tentukan calon anda seperti yang disebutkan dalam langkah # 2 di atas untuk membantu anda memilih pemohon yang terbaik daripada memilih seseorang berdasarkan berapa banyak yang dikenakannya.

Selain daripada bayaran setiap jam, pereka grafik dapat mengenakan bayaran oleh projek (harga tetap). Walaupun kita boleh’kita akan membahas semua jenis projek reka bentuk kerana alasan praktikal, kita’telah menyenaraikan beberapa perkara biasa:

Reka Bentuk LogoNegara Maju: $ 99 hingga $ 2,000+

Negara membangun: $ 30 hingga $ 200

Sekiranya anda tidak’t memerlukan logo mewah, disesuaikan sepenuhnya, anda boleh menggunakan penjana logo untuk membuat logo sebagai gantinya. Alat ini berkisar antara percuma hingga kurang dari $ 30.

Reka Bentuk IkonNegara Maju: $ 80 hingga $ 400

Negara membangun: $ 20 hingga $ 100

Reka Bentuk IklanNegara Maju: $ 100 – $ 450

Negara membangun: $ 25 hingga $ 200

Reka Bentuk JenamaNegara maju: $ 2000 hingga $ 60,000+

Negara membangun: $ 500 hingga $ 10,000+

Berikut adalah catatan yang sangat baik oleh mostofalldesign.com jika anda mahukan perincian yang lebih terperinci mengenai julat harga yang berbeza untuk pakar jenama.

Reka Bentuk Laman Web mengikut HalamanNegara Maju: $ 200 hingga $ 350

Negara membangun: $ 80 hingga $ 180

* Julat harga nampak lebih tinggi setiap halaman jika dibandingkan dengan keseluruhan reka bentuk laman web (di bawah). Ini kerana kebanyakan pereka mempunyai caj minimum. Keseluruhan projek reka bentuk web mendapat “pukal” diskaun.

Harap maklum bahawa julat harga ini hanya melibatkan reka bentuk visual laman web. Ini tidak termasuk menerjemahkan reka bentuk ke laman web yang berfungsi atau mengisi halaman dengan kandungan.

Keseluruhan Reka Bentuk Laman WebNegara maju:

 • Seret & jatuhkan pembangun laman web: $ 500 hingga $ 1,500
 • WordPress: $ 900 hingga $ 2,000+
 • eCommerce: $ 3,000 hingga $ 6,000+

Negara membangun:

 • Seret & jatuhkan pembangun laman web: $ 250 hingga $ 700
 • WordPress: $ 400 hingga $ 900+
 • eCommerce: $ 1,000 hingga $ 2,000+

Harap maklum bahawa julat harga ini hanya melibatkan reka bentuk visual laman web. Ini tidak termasuk menerjemahkan reka bentuk ke laman web yang berfungsi atau mengisi halaman dengan kandungan.

# 2 Kos Menyewa Pereka Laman Web

Pereka laman web yang berpengalamanNegara Maju: $ 80 – $ 150 / jam

Negara membangun: $ 25 – $ 50 / jam

Baru untuk pereka laman web kelas bawahNegara Maju: $ 25 – $ 45 / jam

Negara membangun: $ 8 – $ 18 / jam

Terdapat banyak kumpulan kemahiran yang tumpang tindih antara pereka laman web dan pereka grafik.

Seperti yang dibincangkan di atas, perbezaan utama adalah bahawa pereka grafik adalah pakar dalam membuat grafik (gambar, sepanduk, logo, ikon, dan lain-lain) sementara pereka laman web adalah jeneral dalam hal reka bentuk laman web.

Walaupun pereka laman web dapat membuat logo, ikon, dan iklan untuk anda, mereka tidak’Selalunya membida projek reka bentuk grafik tulen yang mungkin atau tidak berkaitan dengan projek laman web untuk mereka.

Kerana alasan ini, kami’hanya merangkumi anggaran harga untuk projek reka bentuk laman web:

Reka Bentuk Laman Web mengikut HalamanNegara Maju: $ 350 hingga $ 500

Negara membangun: $ 100 hingga $ 210

* Julat harga nampak lebih tinggi setiap halaman jika dibandingkan dengan keseluruhan reka bentuk laman web (di bawah). Ini kerana kebanyakan pereka mempunyai caj minimum. Keseluruhan projek reka bentuk web mendapat “pukal” diskaun.

Keseluruhan Reka Bentuk Laman WebNegara maju:

 • Seret & jatuhkan pembangun laman web: $ 1,500 hingga $ 2,500
 • WordPress: $ 3,000 hingga $ 15,000+
 • eCommerce: $ 5,500 hingga $ 25,000+

Negara membangun:

 • Seret & jatuhkan pembangun laman web: $ 600 hingga $ 1,000
 • WordPress: $ 1,500 hingga $ 6,000+
 • eCommerce: $ 3,000 hingga $ 12,000+

# 3 Kos Menyewa Pembangun atau Pengekod

Pembangun yang berpengalamanNegara Maju: $ 90 – $ 200 / jam

Negara membangun: $ 30 – $ 65 / jam

Baru untuk pemaju kelas bawahNegara Maju: $ 35 – $ 75 / jam

Negara membangun: $ 15 – $ 20 / jam

Pembangun laman web umumnya lebih mahal daripada pereka laman web dan pereka grafik. Walau bagaimanapun, ketika berkaitan dengan pemaju dan pereka yang sangat baik (mereka yang mempunyai banyak pengalaman), kadar permulaan setiap jam mungkin serupa.

Di samping itu, harganya akan lebih tinggi untuk pengekodan bahasa yang lebih kompleks. Sebagai contoh, projek jQuery akan jauh lebih murah daripada projek JavaScript, dan projek CSS / HTML akan lebih murah daripada projek PHP.

Di sini’s senarai beberapa projek biasa yang kami’telah diserahkan kepada pembangun:

PHP kecil, JavaScript & pembetulan konflik Kod jQueryNegara Maju: $ 150 hingga $ 600

Negara membangun: $ 40 hingga $ 150

Memperbaiki masalah plugin atau kod aplikasi yang adaNegara Maju: $ 200 hingga $ 500

Negara membangun: $ 30 hingga $ 120

Buat slaid, akordeon atau widget kecilNegara Maju: $ 400 hingga $ 1,000

Negara membangun: $ 100 hingga $ 350

Bagaimana Prosesnya Semasa Bekerja dengan Freelancer – Dari Permulaan hingga Akhir Projek?

Sekiranya anda melantik pereka atau pembangun untuk pertama kalinya, berikut adalah senarai langkah umum yang boleh anda harapkan.

Apa yang anda akan alami mungkin berbeza dengan langkah kami di bawah, tetapi sekurang-kurangnya ia akan memberi anda gambaran keseluruhan mengenai bagaimana proses itu dapat berjalan.

Sebaik sahaja anda menemui orang yang tepat, prosesnya sebenarnya lebih mudah daripada yang anda fikirkan.

Kami’ve senaraikan semua langkah yang terlibat dalam projek reka bentuk – dari persiapan, menyaring pereka / pemaju, menyetujui mock-up, proses reka bentuk, dan akhirnya menerima pekerjaan yang disiapkan.

# 1

Kenal pasti jenis pekerjaan yang ingin anda selesaikan dan tentukan sama ada anda perlu mengambil pereka grafik, pereka laman web atau pembangun / pengekod. (rujuk langkah # 1 di atas untuk maklumat lebih lanjut)

# 2

Siapkan penerangan kerja terperinci, lengkap dengan mock-up, contoh, jangkaan, garis masa projek dan suka atau tidak suka. (merujuk kepada “Petua Untuk Membuat Kerja Yang Baik Huraian Mengeposkan Untuk Mengelakkan Kekeliruan Yang Mahal & Kelewatan” bahagian di atas untuk keterangan lebih lanjut)

# 3

Tetapkan anggaran yang realistik untuk projek anda. Adakah anda mahu membayar mengikut jam atau membayar harga tetap? Adakah anda mahu pereka atau pemaju menghantar sebut harga mereka sendiri? (merujuk kepada “Berapa Banyak Kos Pereka Laman Web, Pereka Grafik atau Pembangun?” bahagian di atas untuk keterangan lebih lanjut)

# 4

Pilih portal pengeposan pekerjaan di mana anda boleh mencari pekerja bebas yang mempunyai kemahiran yang anda perlukan. Di halaman seterusnya, kami akan berkongsi dengan anda beberapa portal catatan pekerjaan yang kami gunakan yang dapat membantu anda mencari pereka atau pembangun yang sesuai untuk projek anda.

# 5

Kirim pekerjaan, tunggu permohonan, dan semak dan senarai pendek segelintir calon yang memenuhi kemahiran teknikal dan kemahiran insaniah yang anda perlukan untuk projek anda. (rujuk langkah # 2 Cara Menilai Sama ada Pereka atau Pembangun Bagus untuk maklumat lebih lanjut)

# 6

Sempitkan kepada dua hingga tiga calon dan tanyakan kepada mereka jika mereka bersedia menerima projek ujian cepat / pendek dan berbayar. Fikirkan ini sebagai magang. Sebaik sahaja anda berpeluang bekerja dengan calon anda secara langsung, anda akan berasa lebih baik siapa yang terbaik untuk anda. Ini amat berguna jika anda mencari pereka atau pembangun jangka panjang yang anda mahu terus bekerjasama dengan projek masa depan. Ketepikan anggaran kecil dan bayarlah mereka untuk membuat sesuatu “kecil” jadi anda boleh mendapat “kehidupan sebenar” penilaian terhadap tabiat kerja mereka.

# 7

Setelah memilih pereka atau pembangun, sediakan waktu untuk berbual melalui telefon, Skype, Google Hangout atau secara langsung. Anda ingin menjalankan projek anda dari atas ke bawah untuk memastikan dia memahami projek tersebut sepenuhnya. Ini adalah peluang bagi anda dan freelancer anda untuk menangani sebarang pertanyaan atau kemungkinan masalah dengan projek anda. Ini juga memberi anda peluang untuk membina hubungan kerja yang baik. Pada peringkat ini, anda boleh bekerjasama dengan pereka atau pembangun anda untuk membuat tonggak projek jika ini adalah projek yang lebih besar. Tonggak penting untuk projek yang lebih besar kerana anda ingin mengesan sebarang kesalahan secepat mungkin. Sekiranya kali pertama anda menyemak projek ini adalah pada hari penyelesaian dan anda menemui beberapa masalah besar, ia memerlukan banyak masa dan mungkin kos tambahan untuk menyelesaikan sesuatu. Adalah lebih baik untuk berhati-hati dan menetapkan tonggak di mana anda dan freelancer anda dapat meninjau projek tersebut, dan mengesahkan semula matlamat anda dan membincangkan perkara lain sebelum meneruskan ke tonggak seterusnya. Selain menetapkan tonggak, anda juga ingin membincangkan jadual pembayaran dengan pereka atau pembangun anda. Orang yang berbeza suka pengaturan pembayaran yang berbeza. Pilih pilihan pembayaran yang sesuai untuk anda dan pereka atau pembangun anda. (rujuk kepada “Berapa Banyak Kos Pereka Laman Web, Pereka Grafik atau Pembangun?” untuk keterangan lebih lanjut)

# 8

Bayar deposit atau pembayaran tonggak seperti yang dipersetujui. Tetapi jangan’buat pembayaran terakhir sebelum anda benar-benar berpuas hati dengan produk akhir.

# 9

Kaji kerja yang telah siap dan hantarkan sebarang maklum balas atau perubahan yang anda mahu lakukan. Sekiranya ini adalah projek yang lebih besar, anda ingin menyemak setiap tonggak projek sehingga anda tahu dengan tepat bagaimana projek itu berjalan dan jika ada perubahan atau kesalahan yang perlu diperbaiki. Satu perkara penting yang harus difahami adalah tanggungjawab anda untuk mengaudit projek, untuk memastikan tidak ada kesalahan dan semua perubahan yang diperlukan telah dibuat. Kami belum mengusahakan projek reka bentuk atau pengkodan yang lebih besar sehingga kami tidak menemui masalah yang perlu diperbaiki. Malah pereka atau pembangun terbaik boleh membuat kesilapan, jadi pastikan anda memeriksa semuanya! Matlamat utama adalah untuk menyelesaikan sebarang masalah besar. Sekiranya anda terlepas beberapa masalah kecil, pereka atau pembangun yang baik akan tetap membantu anda memperbaikinya walaupun setelah anda membayar pembayaran terakhir. Sekiranya anda ingin berhati-hati, anda juga boleh bertanya kepada pereka atau pembangun anda jika mereka mempunyai tempoh jaminan, sekiranya anda menemui beberapa masalah sebulan atau dua setelah pembayaran terakhir dibuat.

# 10

Lepaskan pembayaran terakhir setelah anda berpuas hati dengan hasil projek.

Di mana anda boleh menemui pereka atau pembangun yang boleh dipercayai dan berpatutan?

Teruskan di halaman 2…

Halaman 1Halaman 2 →

Panduan ini Bermanfaat?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me