Jenis Laman Web: 11 Jenis Laman Web Paling Popular

Ia’berpendapat bahawa sebanyak 380 laman web baru dibuat setiap minit. Itu’lebih daripada enam laman web setiap saat!


Dengan begitu banyak laman web di luar sana, masuk akal untuk menyusun semuanya menjadi berbeza ‘jenis’. Sebenarnya, semasa membincangkan jenis laman web, anda boleh menulis senarai yang berterusan selamanya – tetapi kami’malah menyempitkannya menjadi 11 yang paling biasa.

Jenis laman web yang paling popular

 1. Blog
 2. Perniagaan
 3. Brosur
 4. Pengumpulan dana secara besar-besaran
 5. E-dagang
 6. Pendidikan
 7. Media atau Hiburan
 8. Bukan Untung
 9. Peribadi
 10. Portal
 11. Portfolio

1. Blog

Sebuah blog

Blog adalah laman web yang’dikemas kini secara berkala, dijalankan oleh satu orang atau kumpulan kecil, dan biasanya ditulis dengan gaya santai.

Dari segi kandungannya, mengenai blog, dunia sebenarnya adalah tiram anda. Neraka, di sana’malah blog mengenai tiram!

Walaupun laman web anda menang’jadi blog, itu’masih merupakan ciri tambahan yang berguna untuk menambahkan minat dan kewibawaan ke laman web anda. Pastikan anda’kembali komited untuk memastikannya sentiasa segar dan terkini!

2. Perniagaan

Laman web perniagaan

Laman web perniagaan adalah jenis laman web yang mewakili perniagaan anda. Malah perniagaan tempatan kecil memerlukan kehadiran dalam talian yang sederhana (lihat ‘Brosur’ di bawah) untuk diberi perhatian serius pada hari ini’dunia yang berfikiran digital.

Laman web adalah salah satu kaedah termudah untuk menunjukkan perniagaan anda dan mencari pelanggan baru yang penting. Laman web anda harus mempunyai halaman mengenai, dan perincian bagaimana orang dapat menemui anda. Selepas itu, langit’hadnya. Lihat kami ‘E-dagang’ bahagian di bawah untuk perniagaan yang merancang untuk menjual terus melalui laman web mereka.

3. Brosur

Laman web brosur

Semasa mengkategorikan laman web mengikut fungsi, a ‘risalah’ laman web adalah jenis yang paling mudah. Laman web brosur biasanya hanya mempunyai beberapa halaman, dan digunakan oleh perniagaan kecil yang memerlukan kehadiran dalam talian yang sederhana. Mereka secara efektif bertindak sebagai brosur dalam talian, memberikan gambaran keseluruhan mengenai perniagaan dan bagaimana anda boleh berhubung. Kandungan di laman web ini umumnya cantik ‘statik’ – itu’s untuk mengatakannya’jarang dikemas kini.

4. Crowdfunding

Laman web crowdfunding

Crowdfunding adalah kaedah moden untuk membiayai idea anda. Dari yang mulia hingga yang tidak masuk akal, crowdfunding adalah rahsia untuk membawa segalanya dari kiub fidget hingga sabun daging ke pasar.

Laman web Crowdfunding berfungsi dengan mengambil ‘ikrar’ jumlah yang berbeza dari banyak orang, untuk mencapai jumlah sasaran yang diperlukan untuk menghasilkan produk. Laman web crowdfunding yang popular termasuk Kickstarter dan Crowdcube.

5. E-dagang

Laman web e-dagang

Laman web e-dagang adalah laman web yang menjual secara langsung produk atau perkhidmatan. Jangan keliru dengan laman web perniagaan, dengan laman web e-dagang anda boleh menambahkan produk atau perkhidmatan ke dalam troli anda, dan membayarnya melalui laman web tersebut. E-dagang merangkumi bahagian penjualan yang semakin meningkat di AS.

6. Pendidikan

Laman web pendidikan

Istilah ‘pendidikan’ merangkumi pelbagai laman web.

Laman web pendidikan menggunakan gabungan permainan, artikel, video dan gambar untuk mendidik penonton mereka. Ini mungkin diarahkan untuk pembelajaran yang menyeronokkan untuk kanak-kanak, atau menawarkan kursus kepada orang dewasa, seperti Coursera dan EdX.

7. Media atau Hiburan

Laman web media

Laman web media mengandungi kandungan terkini mengenai keadaan semasa, cuaca, sukan dan hiburan. Laman web berita seperti CNN dan laman hiburan seperti ELLE keduanya tergolong dalam kategori ini.

Kandungan di laman media adalah dinamik, bermaksud ia’s dikemas kini secara berkala. Laman media besar akan menerbitkan pelbagai artikel dan video setiap hari.

8. Bukan Untung

Laman web bukan untung

Organisasi bukan untung mungkin tidak digolongkan sebagai perniagaan dengan cara yang sama, tetapi mereka masih memerlukan laman web. Ini secara amnya cukup mudah, menguraikan tentang apa itu organisasi nirlaba dan menunjukkan kepada pengunjung bagaimana mereka boleh terlibat, menderma, atau menyokong dengan cara lain. Laman web bukan untung sering mempunyai fungsi untuk mengumpulkan alamat e-mel, dan untuk membuat pangkalan data orang yang berminat untuk tetap berhubungan dengan organisasi melalui buletin.

9. Peribadi

Laman web peribadi

Anda mungkin pernah mendengar ungkapan itu ‘jenama peribadi’ berjaga-jaga, dan mempunyai laman web boleh menjadi sebahagian besar dari ini.

Berkongsi gambar, berkongsi fikiran, atau melayan laman web anda seperti CV digital. Pilihan adalah milik anda!

Anda tidak’t perlu kreatif (lihat ‘Portfolio’ di bawah) atau blogger (lihat ‘Blog’ di atas) untuk mendapat manfaat daripada memiliki laman web anda sendiri – dan anda tidak’malah perlu mengeluarkan wang untuk menghasilkannya.

10. Portal

Laman web portal

Laman web portal, seperti Yahoo, mengumpulkan maklumat dari banyak laman web yang berlainan dan membentangkannya di satu tempat.

Portal web boleh menjadi laman web dalaman untuk organisasi seperti sekolah, atau untuk perniagaan besar. Ia’adalah tempat terpusat untuk berkongsi berita, latihan dan kemas kini, dan untuk pelajar atau pekerja mengakses e-mel dan fail mereka. Pengguna memerlukan log masuk khusus untuk mengakses portal ini.

11. Portfolio

Laman web portfolio

Jika awak’semula penulis, artis atau pereka, anda’Saya ingin melangkah lebih jauh daripada laman web peribadi – di sinilah laman web portfolio dapat membantu.

Ini adalah cara untuk kreatif mempamerkan karya mereka kepada pekerja masa depan, memasarkan diri mereka sebagai freelancer, dan secara amnya membuat nama mereka (dan bekerja) ke dunia luas.

Jenis Laman Web: Ringkasan

Kami’telah membawa anda dalam lawatan wisel ke 11 dari jenis laman web yang paling popular di sekitar hari ini.

Pada masa itu’Membawa anda membaca artikel ini, sekitar 1.997 laman web baru telah dibuat. Jika awak’belum mencipta milik anda, mengapa perlu menunggu? Anda boleh mendapat inspirasi dari pilihan kami:

11 jenis laman web yang paling popular

 1. Blog. Aliran kandungan biasa yang dikemas kini secara berkala.
 2. Perniagaan. Tempat untuk pelanggan atau pelanggan mencari lebih banyak maklumat mengenai perniagaan dalam talian.
 3. Brosur. Laman web maklumat ringkas yang’sangat sesuai untuk perniagaan kecil.
 4. Pengumpulan dana secara besar-besaran. Laman pengumpulan dana untuk membantu menghidupkan idea anda.
 5. E-dagang. Laman web yang menjual produk atau perkhidmatan secara langsung.
 6. Pendidikan. Laman web yang’dibuat untuk menolong orang mempelajari sesuatu!
 7. Media atau Hiburan. Laman web yang memaparkan kandungan terkini mengenai acara semasa.
 8. Bukan Untung. Laman web yang memudahkan pengunjung menyokong organisasi.
 9. Peribadi. Laman web yang berfungsi sebagai portfolio, CV, atau hanya ruang untuk pemikiran anda.
 10. Portal. Penyampaian maklumat yang teratur dari seluruh web.
 11. Portfolio. Lebih mendalam daripada laman web peribadi!

Adakah terdapat jenis laman web yang anda mahukan’d bertutup? Beritahu kami dalam komen!

Kaedah Membangun Laman Web yang Popular

Sekarang anda mempunyai idea mengenai pelbagai jenis laman web yang ada, biarkan’lihatlah bagaimana mereka’dibina semula.

Ketika membina laman web, terdapat dua laluan yang berbeza:

1. CMS

Pilihan pertama adalah membina laman web menggunakan Content Management System (CMS), seperti WordPress. Anda boleh melakukannya sendiri dengan memuat turun WordPress atau sistem CMS lain, membeli templat, dan membina laman web anda menggunakan kod. Anda’Saya perlu membayar nama domain, dan juga menghoskan laman web anda.

Terdapat kelebihan untuk membina laman web dengan cara ini, tetapi anda’Saya memerlukan sedikit pengetahuan teknikal untuk membawa anda ke sana. Sekiranya anda memilih untuk mendaftarkan pereka web untuk membina laman web anda, inilah jalan mereka’Saya mungkin akan memilih.

2. Pembina Laman Web

Pembangun laman web adalah platform dalam talian yang membolehkan pengguna membuat laman web mereka sendiri berdasarkan pilihan templat. Anda tidak’t perlu tahu bagaimana membuat kod untuk menggunakan pembina laman web – mereka’secara amnya sangat senang digunakan, dan anda’Saya akan membayar yuran bulanan untuk meneruskannya. Mereka’sangat sesuai untuk laman web perniagaan, laman web e-dagang, blog dan portfolio. Laman web yang lebih kompleks – portal berfikir dan laman media – kemungkinan besar perlu dibina dengan sistem CMS.

Tidak semua pembina laman web dibuat sama. Dan jika awak’akan berkomitmen untuk menggunakan satu untuk laman web anda, anda’Saya mahu mengetahuinya’s yang terbaik untuk pekerjaan.

Itu’di mana kita boleh membantu.

Kami’telah melakukan penyelidikan yang mendalam terhadap pembangun laman web sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Kami membayar rancangan dengan semua pembangun laman web terbesar, dan meminta setiap orang menggunakannya dan memberi maklum balas kepada kami. Kami’telah membandingkan ciri, dan membandingkan harga juga. Baca panduan kami untuk pembangun laman web terbaik untuk melihat apa yang kami dapati.

Soalan Lazim

Berapa kos laman web?

Ini sangat bergantung pada jenis laman web yang anda perlukan, dan bagaimana anda ingin membuatnya. Banyak pembina laman web menawarkan rancangan percuma, jadi anda boleh mendapatkan laman web secara langsung tanpa membayar satu sen. Laman web yang lebih kompleks memerlukan kerja dari pereka web dan / atau pembangun web, dan boleh berharga lebih tinggi daripada $ 10,000.

Laman web mana yang terbaik untuk dibina dengan CMS?

CMS adalah suatu keharusan untuk laman web berskala besar yang menghasilkan banyak kandungan secara berkala, seperti laman portal, laman media dan blog yang luas.

Laman web mana yang terbaik untuk dibina dengan pembina laman web?

Blog peribadi yang lebih kecil dan senang dibentuk dengan pembangun laman web. Pembangun laman web juga sesuai untuk portfolio, brosur, organisasi bukan untung, dan laman web perniagaan tempatan. Jika awak’menyiarkan semula jumlah kandungan yang dapat dikendalikan, maka pembangun laman web adalah cara mudah untuk memaparkan kandungan itu dengan indah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map