Kes untuk Reka Bentuk Web Utiliter yang Clunky

Kes untuk Reka Bentuk Web Clunky - F MoortheyImej: Francesco Moorthy


Baru-baru ini saya merasa senang melayari laman web Neil Young Archives (NYA), sumber dalam talian baru untuk semua perkara Neil Young. “Kabinet mesin masa gergasi,” sebagaimana Young meletakkannya. Album dan trek, potongan-potongan, manuskrip dan seni, filem dan video, dan reka bentuk web yang menghadap ke arah kebijaksanaan konvensional.

Terdapat piawaian yang betul dan benar untuk reka bentuk web, dan statusnya dapat diterima dengan baik. Laman web yang bersih, minimalis dan intuitif mempunyai i’s dan melintasi t mereka’s, tetapi mereka’bukan satu-satunya cara. Ada tempat untuk clunky, untuk labirin, untuk membingungkan dan pelik. Ia’lebih mudah untuk menjadi salah, tetapi kadang-kadang perkara terbaik yang boleh dilakukan oleh laman web adalah meminta anda bermain dengannya.

Grainy adalah Seksi Baru

Arkib Neil Young banyak membantu anda. Tiba di laman utama dan anda’bertemu semula dengan tombol, dail, nota melekit, lubang kunci; macam-macam perkara awak’tidak mungkin dijumpai di templat laman web yang popular. Ia’pelik, dan ia tidak’tidak jelas ke mana hendak pergi atau apa yang perlu dilakukan. Sebaliknya anda’dijemput untuk bermain dengan laman web ini, untuk mempelajari peraturannya.

Ia’merupakan model utilitarian. Tujuan NYA adalah untuk menyediakan sumber terpusat untuk semua perkara Neil Young, dari demo hingga gambar. Laman web ini dibina untuk tujuan tersebut. Ia mempunyai estetika, tetapi penampilan jelas menjadi perhatian kedua.

Arkib Neil YoungArkib Neil Young kelihatan seperti portal hingga tahun 90-an, dan mereka senang melayari

Laman web dengan nilai yang jelas kadangkala mampu meminta kesabaran dari penggunanya. NYA adalah, seperti yang dinyatakan oleh Michael Hann dari The Guardian, “seperti gelombang pertama set kotak berkembang hingga ke tahap logiknya, tetapi tetap – walaupun luasnya – dapat dikendalikan dengan cara yang 18 CD Dylan’s Cutting Edge baru sahaja’t.”

Kegunaan Tidak Pernah Keluar dari Fesyen

Kecantikan adalah produk fungsi seperti penampilan, mungkin lebih penting lagi dalam reka bentuk web. Bergaya itu bagus, tetapi juga sementara. Laman web wow-factor hari ini hilang di khalayak ramai esok. Laman web yang berguna hari ini akan mengekalkan pengguna selama ia terus berguna, walaupun ada’di suatu tempat berhampiran Quasimodo pada skala daya tarikan.

76 peratus penyemak imbas mengatakan faktor terpenting bagi mereka dalam laman web’reka bentuknya “memudahkan saya mencari apa yang saya mahukan.” Anda tahu berapa banyak penampilan yang paling penting? 5 peratus. Ketahui apa yang ingin dicari oleh pengguna anda dan buat semudah mungkin bagi mereka untuk melakukannya. Bagi sesetengah orang, semua yang diperlukan adalah jelas ‘Mengenai’ dan ‘Kedai’ pilihan di bar navigasi. Bagi yang lain, ini bermaksud sesuatu yang agak tidak kemas.

Brutalisme Pro-fungsi

‘Apa yang orang mahu cari’ adalah khemah besar. Orang mahu mencari pelbagai perkara; maklumat, inspirasi, produk, alat, perkhidmatan, kemahiran. Senarai terus dan berterusan. Sering kali memerlukan laman web bersih dan seksi, tetapi pastinya tidak selalu.

Pengunjung ke Neil Young Archives ingin mencari tempat untuk tersesat, untuk menemui muzik dan kisah-kisah di sebalik muzik itu. Ia’mungkin kabinet mesin masa gergasi dapat dikekang dan minimalis, tetapi saya boleh’t bayangkan ia sesuai.

Windows 93Windows93.net membayangkan bagaimana rupa sistem operasi Microsoft. Ini sebenarnya tidak disertakan dengan Half-Life 3. Maaf tentang itu

Forum adalah contoh lain yang baik dari nilai reka bentuk utilitarian. Reddit, salah satu laman web terbesar di dunia, tidak’menukar rancangannya selama satu dekad. Ia baik-baik saja. Amazon tidak’t membuang masa dengan baik. Mereka menjual barang. Mendarat di laman web mereka, di sana’perkara di mana sahaja. Cari barang itu, klik pada barang itu, beli barang itu. Luar biasa.

David Lee, ketua pegawai kreatif Squarespace, mengatakan bahawa ia telah meningkat “brutalisme anti reka bentuk” dalam beberapa tahun kebelakangan ini, laman web yang sengaja digegarkan dan sukar dilayari. Itu’bukan apa yang saya’Saya bercakap di sini, tetapi ia adalah sebahagian daripada perubahan nada yang sama. Sepupu semula jadi brutalisme anti reka bentuk adalah brutalisme pro-fungsi. Peningkatan laman web kemunduran seperti Neocities menunjukkan begitu banyak.

Kenali Diri Sendiri

Reka bentuk utiliti boleh menjadi bencana. Ia adalah’sentiasa sesuai. Tidak ada satu penyelesaian yang sesuai untuk reka bentuk web, tetapi seperti yang ditulis oleh Candace Jackson untuk The New York Times tahun lalu, ada dunia di luar “keseragaman anggun” laman web moden. Ia’dunia yang tidak kemas, tetapi di sana’banyak belajar di sana.

Keindahan laman web adalah anda dapat membuat apa sahaja yang anda mahukan, dan peningkatan pembangun laman web seperti Wix ada di sana’tiada halangan sebenar untuk masuk ke kiri. Mereka’alat semula. Drag and drop pembangun laman web adalah peluang luar biasa untuk bermain-main dengan fungsi dan persembahan laman web walaupun anda tidak mempunyai kemahiran teknikal.

Kenali pengguna anda dan kenali diri anda. Apa yang anda mahukan dari laman web dan apa yang pengunjung mahukan tidak selalu sama. Tundukkan kepada anda tetamu. Mereka lebih tahu. Keputusan untuk berjalan sederhana atau kompleks harus menjadi tindak balas terhadap keperluan mereka. Kadang-kadang hanya clunky akan lakukan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map