Pereka Web vs Pembangun Web: Adakah Anda Tahu Perbezaannya?

Apakah perbezaan antara pereka web dan pembangun web? Dan mana yang harus anda gunakan?


Ia’senang membuat perancang web dan pembangun bercampur. Mereka berdua membantu membina laman web, tetapi mereka’terlibat dalam bidang yang sangat berbeza.

Pereka web vs pembangun web: gambaran keseluruhan pantas

Pembangun membina laman web’struktur teras menggunakan bahasa pengekodan, sementara pereka lebih kreatif secara visual dan berfokus pada pengguna. Pembangun menggunakan pengetahuan pengaturcaraan mereka untuk menghidupkan semula pereka’visi kreatif. Fikirkan pemaju sebagai pekerja pembinaan, dan pereka web sebagai arkitek – kedua-dua kumpulan kemahiran yang diperlukan, tetapi berbeza.

Kami’Saya akan menyelidiki butirannya kemudian dimana kita’Saya akan menerangkan jenis pereka web dan pembangun web yang boleh anda miliki, jadi anda’Saya mempunyai semua maklumat yang anda perlukan untuk memilih pilihan yang tepat untuk laman web anda.

Apa itu pereka web?

Pereka web menjadikan laman web anda kelihatan baik. Mereka menumpukan pada gaya dan nuansa keseluruhan halaman, menggunakan perisian seperti Photoshop untuk menyesuaikan laman web’elemen visual s. Mereka juga menggunakan kod seperti HTML dan CSS (Cascading Style Sheets) untuk membuat reka bentuk mereka.

Tetapi tunggu – di sana’s lebih. Pereka web biasanya mempunyai kekhususan, yang kita’Saya akan masuk sekarang.

Pereka Pengalaman Pengguna (UX)

Pereka web UX’Tugas adalah untuk memastikan pengunjung anda terpikat. Mereka tahu betul bagaimana membuat laman web yang akan dinikmati oleh khalayak khusus anda kerana mereka’telah dijalankan kajian menyeluruh terhadap pengguna’ demografi dan keperluan laman web, belum lagi banyak ujian prototaip dan penstrukturan semula tapak.

Cuba fikirkan, jika orang gemar menggunakan laman web anda, mereka’lebih cenderung untuk meninjau atau mengesyorkan. Oleh itu, anda sudah dapat melihat bagaimana ia dapat membantu mengembangkan komuniti dalam talian anda. Untuk mendapatkan inspirasi, lihat contoh UX yang sangat baik ini.

Pereka Antaramuka Pengguna (UI)

Pereka web UI membantu meningkatkan cara pengguna berinteraksi dengan elemen, atau antara muka, di laman web anda. Ini dilakukan dengan menerjemahkan idea dan nilai jenama yang kompleks ke dalam laman web yang’senang dan senang dilayari.

Bagaimana ia berbeza dengan UX? Ia’betul-betul halus. UX melibatkan penyelidikan untuk membina asas yang kukuh untuk pengalaman pengguna yang positif, sementara UI memberi tumpuan kepada estetika (rupa dan rasa) laman web sebenar.

Pereka visual

Pereka visual adalah gabungan antara UX dan UI. Ia’tugas mereka bukan sahaja meningkatkan perjalanan pengguna menggunakan kemahiran kreatif dan pengekodan mereka, tetapi juga untuk menyelesaikan masalah reka bentuk. Mereka juga membantu konsep sebuah jenama’gaya atau nada suara yang unik.

Pada asasnya, mereka’kembali menguasai semua perdagangan reka bentuk web dan peranan khusus mereka boleh berbeza-beza bergantung pada apa yang anda mahukan.

Apa itu pembangun web?

Sebahagian daripada pembangun web’peranannya adalah untuk membina perancang web’konsep s. Seperti yang kami katakan sebelumnya, pembangun web serupa dengan mereka yang membangun, dan pereka web menyukai penglihatan. Seorang pembangun biasanya pakar dalam merancang aplikasi laman web – pereka web lebih memfokuskan pada apa yang akan dinikmati pengguna.

Bagaimana hubungan antara pemaju dan pereka berfungsi? Pembangun laman web membina laman web’kerangka kerja menggunakan perisian seperti Javascript dan JQuery, bertujuan untuk membuat laman web yang berjalan lancar, yang mana pereka web kemudian menuangkan jus kreatif mereka ke. Seperti pereka, ada peranan khusus untuk pembangun web, yang kita’Sorotan di bawah.

Pemaju belakang

Bahagian belakang adalah tempat laman web’struktur terasnya dirancang. Pembangun ini pakar dalam memprogram dan menggunakan bahasa perisian yang kompleks seperti Java, SQL dan C #. Pekerjaan yang mereka lakukan tidak dilihat oleh pengguna kerana melibatkan pengekodan pada pelayan web dan pangkalan data, bukan pada penyemak imbas (tidak seperti pemaju front-end, yang anda’Saya akan segera mengetahui).

Ringkasnya, tugas mereka adalah membuat laman web yang logik dan berfungsi dengan menggunakan pelbagai program. Mereka juga menghabiskan banyak masa untuk menguji dan memperbaiki pepijat.

Pembangun bahagian depan

Ini juga dikenali sebagai pengembangan dari sisi pelanggan. Ia’lebih berkaitan dengan reka bentuk web daripada pengembangan back-end kerana melibatkan penggunaan HTML, CSS, dan JavaScript untuk membuat perkara yang dapat dilihat oleh pengguna, seperti borang petunjuk pelanggan.

Ringkasnya, seperti pembangun back-end, mereka yang mengembangkan front-end mempunyai kemahiran pengekodan tetapi mereka membina kerangka kerja yang sebenarnya pengguna dapat berinteraksi dengan.

Pembangun timbunan penuh

Pembangun timbunan penuh berfungsi di pelbagai lapisan – atau timbunan – termasuk bahagian depan dan belakang. Ini pada dasarnya adalah paket lengkap dalam hal pengembangan web, kerana mereka adalah pakar dalam semua bidang.

Adakah anda memerlukan pereka web atau pembangun web?

Anda sekarang tahu perbezaan antara pereka dan pemaju. Ini adalah perkara penting yang perlu diketahui kerana mengetahui kapan setiap orang akan membuat kehidupan yang berkaitan dengan laman web anda menjadi lebih mudah. Untuk gambaran keseluruhan cepat mengenai kapan memilihnya, lihat jadual kami di bawah.

Projek Siapa yang anda perlukan?Reka susun atur laman web baru

Bina borang hubungan baru

Buat aplikasi mudah alih

Berkonsepkan penjenamaan laman web baru

Selesaikan masalah pelayan / hosting

Edit foto dan video

Pereka web
Pembangun Web
Pembangun Web
Pereka web
Pembangun Web
Pereka web

Berapa kos pereka web vs pembangun web?

Seorang pereka web bebas biasanya berharga antara $ 10- $ 50 p / j, sementara pengambilan pembangun bebas biasanya berharga $ 30- $ 65 p / j. Agensi reka bentuk web bersaiz sederhana (yang menyediakan kedua-dua sisi pembinaan laman web) akan berharga antara $ 65- $ 100 p / j untuk laman web asas.

Secara sekaligus, anda’mungkin melihat sekeliling $ 6,000 keseluruhan untuk merancang laman web jika anda menggunakan kedua-dua pembangun dan pereka.

Bilakah anda memerlukan pereka web dan pembangun web?

Seperti kita’telah disebutkan, ia tidak’selalu harus menjadi satu atau yang lain. Contohnya, membina laman web dari awal memerlukan pemaju dan pereka. Bagaimanapun, kerja berpasukan menjadikan impian laman web berfungsi.

Menggunakan agensi reka bentuk web boleh sangat membantu jika, seperti kebanyakan orang, anda tidak’mempunyai masa untuk membuat laman web sambil menyoal invois dan e-mel pelanggan. Atau, jika anda memerlukan laman web dengan fungsi canggih, agensi yang penuh dengan pakar adalah penyelesaian terbaik.

Pereka web vs pembangun web: Ringkasan

Anda sekarang harus mempunyai pengetahuan yang lebih maju mengenai reka bentuk web, tetapi biarkan’s dengan cepat merakamkan apa yang kita’sudah belajar.

Perbezaan antara pembangun web dan pereka web lebih besar daripada yang anda fikirkan. Pereka web membawa jenama’idea menjadi kenyataan di atas layar, dan mengetahui dengan tepat apa yang akan dinikmati oleh khalayak tertentu. Pembangun laman web membina laman web ini’struktur teras, menggunakan bahasa pengekodan untuk membina laman web logik dan terprogram.

Namun, seperti sawi dan saus tomat pada hot dog, kadang-kadang anda memerlukan kedua-duanya untuk mendapatkan pengalaman terbaik. Semasa membina laman web dari apa-apa, anda memerlukan pembangun web untuk membina asasnya, dan pereka web untuk menjadikannya kelihatan dan terasa seperti yang anda dan – yang lebih penting – pengguna anda mahukan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me