Τύποι επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου

Εξετάζουμε τους τύπους επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου ανά μοντέλο εσόδων, επιχειρηματικό μοντέλο και τύπο ιστότοπου

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει καταστήσει ευκολότερη από ποτέ την εγκατάσταση online shop. Είτε εσύ’είναι ένας παράπλευρος ή σοβαρός πωλητής, εκεί’είναι μια πλατφόρμα που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο σας.


Αλλά τι ακριβώς πρέπει να είναι ο στόχος σας; Τι είδους επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου θέλετε να έχετε?

Στο Website Builder Expert, αυτό’Η αποστολή μας να μην βοηθήσουμε μόνο τους χρήστες να συνδεθούν στο διαδίκτυο, αλλά να τους βοηθήσουμε να το πετύχουν μόλις αυτοί’είσαι εκεί. Και κάθε επιτυχημένη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου ξεκινά με ένα επιτυχημένο σχέδιο, και ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι να γνωρίζει ποιες είναι οι επιλογές σας.

Όσον αφορά την εξέταση των τύπων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε πώς να τις κατηγοριοποιήσουμε. Ποτέ δεν υπάρχει ιστότοπος για να κάνουμε τα πράγματα στο μισό, εμείς’το έκανα με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

 • Κατά επιχειρηματικό μοντέλο
 • Κατά μοντέλο εσόδων και
 • Ανά τύπο ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου

Αφήνω’ρίξτε μια ματιά:

Επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου

Όταν εξετάζουμε τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, συνήθως έχουν τη μορφή ενός έως δύο από αυτά τα τέσσερα διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα, ανάλογα με το ποιος κάνει την αγορά και ποιος πραγματοποιεί τις πωλήσεις. Όπως όλα τα καλά πράγματα στην επιχείρηση, χωρίζονται όμορφα σε τρία ακρωνύμια χαρακτήρων:

1. Επιχείρηση σε επιχείρηση (B2B)

Το ηλεκτρονικό εμπόριο B2B είναι μια επιχείρηση που πωλεί σε άλλη επιχείρηση. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα φυσικό προϊόν, όπως οι πρώτες οικοδομικές ύλες ή μια υπηρεσία, όπως ένας εταιρικός δικηγόρος. Θα μπορούσε επίσης να λάβει τη μορφή ψηφιακού προϊόντος ή υπηρεσίας.

2. Επιχείρηση προς καταναλωτή (B2C)

Καθώς είμαστε οι καταναλωτές, αυτό είναι το μοντέλο που χρησιμοποιούν οι περισσότερες από τις αγαπημένες μας μάρκες. Από τη μόδα έως τα έπιπλα, τις συνδρομές στο γυμναστήριο έως τις συνδρομές κρασιού (περισσότερα για αυτά αργότερα), τα περισσότερα από τα πράγματα που αγοράζουμε και για τα δύο ‘ανάγκες’ και ‘θέλει’ προέρχεται από μια μάρκα B2C.

3. Καταναλωτής σε καταναλωτή (C2C)

Με πωλήσεις από καταναλωτή σε καταναλωτή, εκεί’Δεν εμπλέκεται καθόλου επιχείρηση και αυτό’είναι συνήθως μια αρκετά απλή εγκατάσταση. Σκεφτείτε μια πώληση γκαράζ ή μια πλατφόρμα όπως το eBay.

4. Καταναλωτής σε επιχείρηση (C2B)

Αυτό είναι όπου ένας καταναλωτής πωλεί τις υπηρεσίες του σε μια επιχείρηση. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι το τέλειο παράδειγμα αυτού.

Μοντέλα εσόδων από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου

Τώρα λοιπόν εμείς’Κοίταξα τα διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου, αυτό’ήρθε η ώρα να δούμε τους διαφορετικούς τρόπους που μπορούν πραγματικά να βγάλουν λεφτά. Ακολουθούν τα βασικά μοντέλα εσόδων ηλεκτρονικού εμπορίου:

1. Αποστολή

Με το dropshipping, την επιχείρηση ή το άτομο ‘πωλεί’ προϊόντα στον ιστότοπό τους που δεν διαθέτουν’στην πραγματικότητα φτιάχνω ή κατέχει. Συσκευάζονται και διανέμονται από την εταιρεία τρίτου μέρους και οι ιδιοκτήτες του ιστότοπου dropshipping δεν έρχονται ποτέ σε επαφή με ένα μόνο προϊόν – παίρνουν απλώς μια μικρή περικοπή από το άτομο ή την επιχείρηση που το κάνει και διανέμει στην πραγματικότητα.

Το Dropshipping μπορεί να είναι επικερδές και πολύ επιτυχημένο. Πάρτε το Wayfair, για παράδειγμα. Το Wayfair είναι ένα δημοφιλές κατάστημα επίπλων ηλεκτρονικού εμπορίου και ένας ιστότοπος αποστολής.

Τύποι επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου - αποστολή

Τούτου λεχθέντος, το dropshipping είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός χώρος τώρα, οπότε μην το κάνετε’να μπεις σκεφτόμαστε’Θα είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να κάνετε την περιουσία σας.

Μάθετε περισσότερα:

Πώς να ξεκινήσετε μια εταιρεία Dropshipping – Ο πλήρης οδηγός μας για την επιτυχία του dropshipping και την αποφυγή όλων των κοινών λαθών. Περιέχει συμβουλές από επαγγελματίες.

2. Συνδρομή

Οι συνδρομές προορίζονταν σε μεγάλο βαθμό για περιοδικά και εφημερίδες, αλλά όταν νομίζατε ότι έφευγαν, επέστρεψαν με ένα πραγματικό χτύπημα με τη μορφή κουτιών συνδρομής. Τόσο μεγάλο, στην πραγματικότητα, ότι η αγορά κουτιών συνδρομών αυξήθηκε κατά περισσότερο από 100% κάθε χρόνο από το 2013 έως το 2018.

Τα κουτιά συνδρομής λειτουργούν ελαφρώς διαφορετικά, αλλά βασικά περιλαμβάνουν εγγραφή για να λαμβάνετε διαφορετικό τύπο προϊόντος που σας αρέσει κάθε μήνα.

Το FirstLeaf είναι μια συνδρομητική υπηρεσία για τους λάτρεις του κρασιού. Κάθε μήνα, FirstLeaf’Οι ειδικοί του κρασιού ξεκινούν τον κόσμο για να παραδώσουν ασυνήθιστα και βραβευμένα μπουκάλια κρασί στους συνδρομητές τους από περιοχές που ίσως δεν είχαν ακούσει.

Τύποι επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου - συνδρομή

Υπάρχουν συνδρομές στο club club, συνδρομές σε καφέ, συνδρομές ομορφιάς… το ονομάζετε, μπορείτε να εγγραφείτε σε αυτό. Οι συνδρομές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τους πελάτες και να μπορείτε να προβλέψετε πόσα αποθέματα έχετε’Θα χρειαστεί ανά πάσα στιγμή.

Μάθετε περισσότερα:

Πώς να ξεκινήσετε μια εταιρεία συνδρομητικών κουτιών – Ένας αναλυτικός οδηγός γεμάτος συμβουλές από επιχειρηματίες που έχουν δημιουργήσει μια επιτυχημένη εταιρεία συνδρομητικών κουτιών από την αρχή.

3. Ιδιωτική σήμανση και κατασκευή

Κάθε επιχείρηση ή άτομο που κάνει ιδιωτική επισήμανση και κατασκευή είναι αυτή που ουσιαστικά εκτελεί όλα τα στάδια προπώλησης στο σπίτι. Οτι’να πουν’φτιάχνουμε, συσκευάζουμε και μετά πουλάμε τα προϊόντα απευθείας στον τελικό πελάτη.

Ακούγεται σαν ένας αρκετά μεγάλος και τεχνικός όρος, αλλά πολλές μικρές επιχειρήσεις – ή μικρές πλευρικές κινήσεις – ταιριάζουν σε αυτό το καλούπι. Ένα παράδειγμα θα ήταν ένα αρτοποιείο που πωλεί σπιτικά κέικ κατά παραγγελία.

4. Λευκή επισήμανση

Εταιρείες που λειτουργούν με λευκή επωνυμία μοντέλου επιχειρηματικών εσόδων με ετικέτα (ή ‘επιγραφή’) προϊόντα που αγοράστηκαν από έναν κατασκευαστή και τα πωλούν ως δικά τους προϊόντα.

Ακούγεται λίγο σχηματικό, έτσι; Λοιπόν, πραγματικά’Είναι πολύ πιο κοινό – και νόμιμο – απ ‘ότι ακούγεται. Στην πραγματικότητα, αυτό’Είναι κάτι που χρησιμοποιούν πολλά μεγάλα ονόματα.

Το Dollar Shave Club, για παράδειγμα, είναι σαν το παιδί αφίσας των επιχειρήσεων με λευκές ετικέτες. Λαμβάνοντας ένα αξιοπρεπές, προσιτό ξυράφι, και λαμβάνοντας ένα μικρό περιθώριο για να το επανασυσκευάσετε και να το διανείμετε, το Dollar Shave Club έχει γίνει μια τεράστια επιτυχία μεταξύ των γυναικών που έχουν κουραστεί να πληρώνουν υπερβολικά για ροζ πλαστικά ξυράφια.

τύποι επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου - λευκή επισήμανση

Το’είναι επίσης μια υπηρεσία συνδρομητικής θυρίδας, που περιβάλλει τακτοποιημένα δύο μεγάλα μοντέλα εσόδων – ωραία δουλειά, το Dollar Shave Club!

Μάθετε περισσότερα:

Πώς να πουλήσετε online μακιγιάζ – Η λευκή επισήμανση είναι ένα δημοφιλές μοντέλο στη βιομηχανία καλλυντικών. Αν εσύ’σκέφτεστε να πουλήσετε online μακιγιάζ, διαβάστε τον οδηγό μας για να δείτε αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος να πάτε.

5. Χονδρικό εμπόριο

Ο χονδρέμπορος ενεργεί σαν μεσαίος μεταξύ κατασκευαστή και λιανοπωλητή. Αποδίδουν ένα μικρό κέρδος από την πώληση των αγαθών στον λιανοπωλητή. Δεν λειτουργούν όλα αυτά τα καταστήματα σε αυτήν τη βάση, αλλά’μάλλον περισσότερο από εσάς’σκέφτομαι. Οι χονδρέμποροι παρέχουν έναν τρόπο για το λιανοπωλητή να είναι πραγματικά αντιδραστικό για το πόσα αποθέματα χρειάζονται ή θέλουν ανάλογα με το τι’πετάει από τα ράφια, αφήνοντας τον κατασκευαστή να χειριστεί την εφοδιαστική (ειδικά αν ο κατασκευαστής έχει έδρα στο εξωτερικό).

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο χονδρέμπορος πρέπει να είναι αυτός που θα αναλάβει τον κίνδυνο να παραγγείλει πολύ απόθεμα εκ των προτέρων, με βάση αυτό που προβλέπει ότι οι λιανοπωλητές θα θέλουν να αγοράσουν. Εάν πάνε καλά, μπορεί να είναι ομαλή και επικερδή, αλλά’είναι σίγουρα μια σκληρή πράξη εξισορρόπησης!

6. Ενοικίαση και δάνειο

Με μια επιχείρηση που λειτουργεί με ένα μοντέλο εσόδων από ενοίκια και δάνεια, ο πελάτης πληρώνει μόνο για τη χρήση του προϊόντος ή της υπηρεσίας του, αντί να το αγοράσει εντελώς. Ένα προφανές παράδειγμα B2C είναι οποιοδήποτε μέρος ενοικίασης αυτοκινήτων, αλλά υπάρχουν επίσης μερικές πιο δημιουργικές επιλογές C2C.

Η Airbnb δεν χρειάζεται εισαγωγή, αλλά εκεί’Είναι επίσης η Fat Llama, μια πλατφόρμα για τους καταναλωτές να νοικιάζουν τα gadget τους, όπως φακούς κάμερας, drone και πλυντήρια, σε άλλους καταναλωτές. Με τους κορυφαίους ενοικιαστές να κερδίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια το μήνα, εκεί’Είναι σαφώς μια τεράστια αγορά για αυτό.

Τύποι επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου - ενοικίαση και δάνειο

7. Freemium

Ένα μοντέλο πληρωμής freemium είναι αυτό που συνήθως βλέπετε να χρησιμοποιείται μόνο από ψηφιακά προϊόντα. Με ένα επιχειρηματικό μοντέλο freemium, μπορείτε να εγγραφείτε σε μια δωρεάν έκδοση του προϊόντος, η οποία έχει μειωμένη λειτουργικότητα.

Ενώ η ελπίδα είναι ότι εσύ’Θα εγγραφείτε για κάποιο premium πρόγραμμα σε κάποιο σημείο για να αποκτήσετε πρόσβαση στις επιπλέον δυνατότητες, θα μπορούσατε νόμιμα να παραμείνετε στη δωρεάν έκδοση για όσο διάστημα θέλετε. Εκεί’Δεν υπάρχει πραγματικό μεταβλητό κόστος που να σχετίζεται με αυτά τα ψηφιακά προϊόντα (ή τουλάχιστον, μόνο ένα πολύ μικρό) και οι πελάτες που πληρώνουν διασφαλίζουν ότι η εταιρεία εξακολουθεί να αποφέρει κέρδος.

Το Spotify είναι ένα κλασικό παράδειγμα μιας επιχείρησης που λειτουργεί σε ένα μοντέλο εσόδων freemium. Οι χρήστες του δωρεάν προγράμματος Shopify θα διακόπτουν περιστασιακά τη μουσική τους από διαφημίσεις. Δεν αποτελεί πρόβλημα για έναν απλό χρήστη, αλλά οποιοσδήποτε σοβαρός λάτρεις της μουσικής θα αναβαθμίσει γρήγορα για την άνεση της αδιάκοπης ακρόασης.

Τύποι επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου - freemium

Τύποι ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου

Εντάξει λοιπόν τώρα’Κοίταξα τα διάφορα είδη μοντέλων επιχειρήσεων και εσόδων ηλεκτρονικού εμπορίου, και τώρα’Ώρα να κοιτάξουμε τον τελευταίο παράγοντα στο παιχνίδι? τον τύπο της ιστοσελίδας’επαναπωλούν μέσω.

1. Ατομικός ιστότοπος επωνυμίας (ένας πωλητής)

Ένας ιστότοπος για συγκεκριμένους πωλητές είναι ένας αποκλειστικός ιστότοπος που πωλεί μόνο τα αγαθά ή τις υπηρεσίες ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης. Οι περισσότεροι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Η Adidas, μια μάρκα αθλητικών ειδών, διαθέτει έναν αποκλειστικό ιστότοπο που πωλεί μόνο προϊόντα Adidas:

Τύποι επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου - μεμονωμένος πωλητής

Η κατασκευή ενός διαδικτυακού καταστήματος μπορεί να φαίνεται σαν κάτι που προορίζεται μόνο για μεγάλες μάρκες όπως το Adidas, αλλά οι κατασκευαστές ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν καταστήσει αυτήν την τεχνολογία διαθέσιμη σε όλους – ακόμη και μικρούς πωλητές με περιορισμένο προϋπολογισμό και χωρίς καμία τεχνική εμπειρία. Έτσι, ενώ μπορεί να προτιμάτε να ασχοληθείτε πρώτα με διαδικτυακές αγορές (που εμείς’Θα φτάσουμε σε ένα δευτερόλεπτο), προτείνουμε σίγουρα νέους πωλητές να φτιάξουν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα με ένα από αυτά τα εργαλεία.

Μάθετε περισσότερα:

Διάγραμμα σύγκρισης οικοδόμων ιστοτόπου ηλεκτρονικού εμπορίου – Μια ματιά με τους καλύτερους κατασκευαστές ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου για την επιχείρησή σας.

Πώς να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα – Εμείς’είστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε στη διαδικασία δημιουργίας διαδικτυακού καταστήματος, από την επιλογή

2. Διαδικτυακοί λιανοπωλητές (επιλεγμένος αριθμός πωλητών)

Οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές συγκεντρώνουν προϊόντα από ξεχωριστούς προμηθευτές κάτω από μια διαδικτυακή στέγη. Ο διαδικτυακός λιανοπωλητής έχει τον έλεγχο των πωλητών που συγκεντρώνει με αυτόν τον τρόπο. Συχνά, ο διαδικτυακός έμπορος λιανικής θα αναλάβει επίσης την κυριότητα των φωτογραφιών και των περιγραφών του προϊόντος για να διατηρεί τα πάντα ωραία και να συνδυάζονται.

Μάσι’Το s είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτού. Εδώ’είναι μια επιλογή των προϊόντων Adidas που μεταφέρουν στο διαδίκτυο:

Τύποι επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου - διαδικτυακοί λιανοπωλητές

Μάσι’Το s έχει τον απόλυτο έλεγχο σε ποια προϊόντα αποθηκεύει από ποιους προμηθευτές και πώς τα εμφανίζει. Διατηρεί επίσης το απόθεμα και το στέλνει σε έναν πελάτη κατά την πραγματοποίηση της αγοράς.

Η Amazon είναι πιθανώς ο πιο διάσημος διαδικτυακός λιανοπωλητής, αν και είναι’Είναι δίκαιο να πούμε ότι έχει πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα από τη Macy’μικρό. Αντί για μια επιλεγμένη επιλογή πωλητών, η Amazon επιλέγει την ποσότητα και την ευκολία – και ναι, αυτό’δουλεύει σαφώς για αυτούς!

Το Amazon, ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέεται με το Amazon Marketplace, το οποίο λειτουργεί λίγο διαφορετικά, και μας φέρνει όμορφα στον τρίτο τύπο ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου: marketplace!

3. Αγορά (πολλαπλοί πωλητές)

Τέλος, υπάρχουν αγορές, όπως οι Etsy και eBay. Αυτές οι αγορές επιβάλλουν ορισμένους περιορισμούς σε ό, τι μπορεί να πωληθεί και θα παραμείνουν εκεί’είναι μια διαφωνία μεταξύ προμηθευτή και πελάτη, αλλά διαφορετικά οι προμηθευτές παίρνουν σχεδόν ελεύθερη βασιλεία.

Τύποι επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου: Ενημέρωση

Όπως μπορείτε να δείτε από αυτήν την ανάρτηση, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι κατηγοριοποίησης επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου. Τι’Επιπλέον, πολύ συχνά οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου διασχίζουν δύο ή περισσότερα διαφορετικά μοντέλα.

Εδώ’είναι μια γρήγορη περίληψη των τύπων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου εκεί έξω ανάλογα με κάθε διαφορετική κατηγορία:

Ακολουθούν τα διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου:

 1. Επιχείρηση σε επιχείρηση (B2B)
 2. Επιχείρηση προς καταναλωτή (B2C)
 3. Καταναλωτής σε καταναλωτή (C2C)
 4. Καταναλωτής-προς-επιχείρηση (C2B)

Ακολουθούν τα διαφορετικά μοντέλα εσόδων ηλεκτρονικού εμπορίου:

 1. Η ναυτιλία πτώσης ­
 2. Συνδρομή
 3. Ιδιωτική σήμανση και κατασκευή
 4. Λευκή επισήμανση
 5. Χονδρικό εμπόριο
 6. Ενοικίαση και δάνειο
 7. Freemium

Ακολουθούν οι διαφορετικοί τύποι ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου:

 1. Μεμονωμένος ιστότοπος επωνυμίας (ένας πωλητής)
 2. Διαδικτυακοί λιανοπωλητές (επιλέξτε αριθμό πωλητών)
 3. Αγορά (πολλαπλοί πωλητές)

Ο κόσμος του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ένας συναρπαστικός και γρήγορα εξελισσόμενος. Εμείς’Φροντίστε να ενημερώσετε αυτήν τη σελίδα με τυχόν νέες τάσεις που εντοπίζουμε, αλλά εν τω μεταξύ, ενημερώστε μας εάν σκέφτεστε εκεί’είναι οτιδήποτε εμείς’χάσατε – απλώς κάντε ένα σχόλιο παρακάτω!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me