Τα ρομπότ θα κλέψουν τη δουλειά σας (αλλά μόνο αν είστε άντρας)

ρομπότ που κλέβουν θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο


Η επιστημονική φαντασία μας προειδοποιεί εδώ και καιρό για την άνοδο των ρομπότ.

Πάρε τον Όργουελ’s 1984, για παράδειγμα, με το ‘τηλεσκοπική οθόνη’ ότι ο Ουίνστον πιστεύει ότι παρακολουθεί, στην πραγματικότητα’είναι η οθόνη που’τον βλέπω. Ή Kubrick’s Space Odyssey που προβλέπει την τεχνητή νοημοσύνη του Σίρι και της Alexa.

Αλλά είναι αυτές οι μυθοπλασίες στο χείλος της πραγματικότητας; Θα δούμε σύντομα έναν κόσμο που κυριαρχείται από ρομπότ?

Περισσότερο από το 70% των Αμερικανών ανησυχούν για αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center. Σχεδόν τα τρία τέταρτα φοβούνται ότι τα ρομπότ όχι μόνο θα αναλάβουν τη δουλειά τους, αλλά και τη ζωή τους γενικά.

Ο επιπολασμός και η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται εκθετικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το’γίνετε η κινητήρια δύναμη πίσω από πολλές από τις ενέργειες που κάνουμε καθημερινά και παίρνουμε εντελώς δεδομένη.

Καθώς περιηγηθούμε στο Netflix, η υπηρεσία ροής χρησιμοποιεί έναν τεχνητά έξυπνο αλγόριθμο για να μας δώσει εξατομικευμένες προτάσεις βάσει της προηγούμενης δραστηριότητάς μας. Παρομοίως, προσαρμοσμένες προτάσεις αναζήτησης εμφανίζονται στο Google χάρη στο AI.

Και σήμερα, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος αγορών, όλο και περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών εκτελούνται από αυτοματοποιημένα, τεχνητά-έξυπνα chatbots.

Αλλά είναι τα bots κάτι που πρέπει να φοβηθούν ή να αγκαλιαστούν; Το 2017, το Facebook αναγκάστηκε να κλείσει ένα ζευγάρι bots αφού εφευρέθηκαν τη δική τους γλώσσα που ήταν ακατανόητη για τους ερευνητές.

Ενώ το Facebook χαιρέτισε το πείραμα ως μεγάλη επιτυχία και ένα βήμα μπροστά στη δημιουργία συνομιλιών που μπορούν να κάνουν λόγο και συζήτηση, δεν είναι’Είναι λίγο ανησυχητικό ότι ο λόγος τους έγινε αδύνατος να καταλάβουμε; Αυτό σηματοδοτεί μια πιθανή εξέγερση ρομπότ?

Όχι σύμφωνα με τον Andrew Ng, επικεφαλής επιστήμονα στο ερευνητικό κέντρο Baidu και Λέκτορας του Στάνφορντ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η AI έχει κακή φήμη.

Συγκρίνει να ανησυχεί για τα δολοφονικά ρομπότ AI με να ανησυχεί για τον υπερπληθυσμό στον Άρη – οπότε ίσως να είμαστε εντάξει για τώρα.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που πιστεύει πιστεύει ότι είναι αυτό η τεχνητή δαιμονοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα μέτωπο για την πραγματική απειλή: ο εκτοπισμός θέσεων εργασίας από ρομπότ.

Αλλά ποιος κινδυνεύει περισσότερο να κλέψει τη δουλειά του από ένα ρομπότ; Θέλαμε να μάθουμε ποια αγορά εργασίας στον κόσμο κινδύνευε περισσότερο από κυριαρχία ρομπότ. Και, θέλαμε να μάθουμε αν ο κανόνας του ρομπότ θα ήταν ίσος με το φύλο.

Με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τα βήματα προς την ισότητα των φύλων παραμένουν στάσιμα. Παρά τις διαμαρτυρίες και τον έντονο δημόσιο έλεγχο, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων στις ΗΠΑ δεν πλησιάζει περισσότερο στη μείωση και οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες τους..

Στην εκατονταετία (μερικών) γυναικών που ψηφίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να αναρωτηθούμε, μήπως οι ψήφοι πιστεύουν ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη μέχρι τώρα?

Το ερώτημα που θέτουμε στο Website Builder Expert είναι: η άνοδος των ρομπότ θα είναι διακριτική ή όχι; Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να χάσει τη δουλειά του, άνδρες ή γυναίκες?

Αντλήσαμε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις. Εδώ’αυτό που ανακαλύψαμε.

Σημαντικά ευρήματα

Ιαπωνία

Συνολικά, και για τους άνδρες και τις γυναίκες, η Ιαπωνία βρίσκεται στην πρώτη θέση, καθώς ο πληθυσμός κινδυνεύει περισσότερο να χάσει τη δουλειά του από ένα ρομπότ.

Εδώ, βλέπουμε το παράδοξο του αυτοματισμού. Η Ιαπωνία μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των καινοτόμων τεχνολογιών και εφευρέσεων, αλλά αυτό τους αφήνει πιο ευάλωτους σε μια εξαγορά ρομπότ.

Ιαπωνία’Η αγορά εργασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τεχνικούς που διευκολύνουν την ανάπτυξη των τεχνητά-έξυπνων ρομπότ που θα φέρουν επανάσταση στον κόσμο της εργασίας, με λίγο περισσότερο από το 1/5 του εργατικού τους δυναμικού να απασχολείται σε αυτόν τον τομέα.

Δυστυχώς για αυτούς, η ίδια η δημιουργία τους μπορεί να είναι η αναίρεση.

Μια νίκη για τις γυναίκες

Ενώ ο αυτοματισμός αποτελεί απειλή για ορισμένους, οι γυναίκες θα δουν επιτέλους κάποια παρηγοριά για τα χρόνια της υποεκπροσώπησής τους και της υπο-αμοιβής στο εργατικό δυναμικό.

Στο 80% των 33 χωρών του ΟΟΣΑ στη μελέτη, οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη δουλειά τους σε ένα ρομπότ από τις γυναίκες.

Οι μεγαλύτεροι νικητές είναι οι γυναίκες στο Ισραήλ, οι οποίες είναι ο λιγότερο ευαίσθητος εργαζόμενος πληθυσμός στον κόσμο για εξαγορά ρομπότ. Αυτό οφείλεται στο 30,4% των ισραηλινών γυναικών που εργάζονται σε επιστημονικούς και πνευματικούς ρόλους που έχουν χαμηλή πιθανότητα αυτοματοποίησης.

Διακρίσεις ρομπότ

Ενώ είναι άνδρες’Οι θέσεις εργασίας που είναι γενικά οι πιο ανασφαλείς, στις περισσότερες χώρες η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι οριακή.

Ωστόσο, η Λετονία είναι η χώρα όπου τα ρομπότ θα κάνουν διακρίσεις περισσότερο όταν έρχονται για δουλειά. Οι άνδρες στη Λετονία έχουν 8,4% περισσότερες πιθανότητες να κλέψουν τη δουλειά τους από ένα ρομπότ από ότι οι γυναίκες.

Αντίστροφως, Η Φινλανδία θα χαιρετιστεί ως παράδεισος που ισούται με το φύλο, όταν τα ρομπότ κυριαρχούν, ακολουθείται στενά από την Τσεχική Δημοκρατία, με τις ΗΠΑ να έρχονται σε ένα αξιοσέβαστο τρίτο.

Όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην εξαγορά των ρομπότ, η Σουηδία και η Νορβηγία είναι οι σκανδιναβικές άσχημες αδερφές της Φινλανδίας’s Σταχτοπούτα, κατατάσσοντας την 3η και την 4η θέση για εξαγορά που εισάγει διακρίσεις.

Η αντιπαλότητα ΗΒ-ΗΠΑ

Αυτά τα δύο μεγιστάνα του Δυτικού Κόσμου βρίσκονται συχνά σε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ τους, αλλά ποιος θα βγει στην κορυφή όταν τα ρομπότ σηκωθούν?

Το Ηνωμένο Βασίλειο’Το εργατικό δυναμικό κινείται στατιστικά περισσότερο σε κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του από ένα ρομπότ από αυτό των ΗΠΑ. Και, στις ΗΠΑ, η πιθανότητα αυτοματισμού είναι επίσης πιο ισορροπημένη μεταξύ των φύλων από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αμερικανικές γυναίκες είναι ασφαλέστερες από τις αντίστοιχες άνδρες, ενώ οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο διατρέχουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερο κίνδυνο ρομποτοποίησης από τους άνδρες, γεγονός που αυξάνει την παγκόσμια τάση.

Συνολικά, αυτό’είναι μια σταθερή νίκη για τις ΗΠΑ σε αυτό.

Ευρώπη

Ευρώπη’Οι ασφαλέστερες και πιο απειλούμενες χώρες είναι η μάχη του Ντέιβιντ εναντίον του Γολιάθ. Η ανατολική γίγαντα της Τουρκίας είναι η ευρωπαϊκή χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από αυτοματοποίηση, ενώ το δυτικό νάνος Λουξεμβούργο παίρνει την πρώτη θέση για τους λιγότερο ευάλωτους στην εξαγορά ρομπότ.

Η μάχη μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης συνεχίζεται όσον αφορά έναν κόσμο ρομπότ ίσου με το φύλο. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των ανδρών’s και γυναίκες’Κίνδυνος αυτοματισμού στην Ανατολική Ευρώπη από ό, τι υπάρχει στη Δύση.

Τα 10 κορυφαία στον ΟΟΣΑ με κίνδυνο αυτοματοποίησης

Συνολικά

RankCountryΔυνατότητα αυτοματισμού# 1 Ιαπωνία# 2 Μεξικό# 3Χιλή# 4 Τουρκία# 5Δημοκρατία της Κορέας# 6 Σλοβακία# 7 Ουγγαρία# 8 Ιταλία# 9 Τσεχία# 10 Ισπανία
64.26
57.32
56.85
56.68
54.95
54.67
53.25
52.28
52.05
51.24

Το 70% αυτών των 10 κορυφαίων χωρών που κινδυνεύουν έχουν μια οικονομία που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στον κλάδο των υπηρεσιών.

Αυτό έχει σχετικά υψηλή πιθανότητα αυτοματοποίησης – σκεφτείτε τους σερβιτόρους ρομπότ και το πλήρωμα καμπίνας ή τη λήψη εξατομικευμένων προτάσεων αγορών στο κατάστημα μέσω τεχνητά έξυπνων συσκευών – που σημαίνει ότι όσοι απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα πιθανότατα θα είναι εκτός εργασίας.

Ανδρες

RankCountryΔυνατότητα αυτοματισμού# 1 Ιαπωνία# 2 Μεξικό# 3Χιλή# 4 Τουρκία# 5Δημοκρατία της Κορέας# 6 Σλοβακία# 7 Ουγγαρία# 8 Λετονία# 9 Πολωνία# 10 Ιταλία
65.26
58.61
57.60
57,00
56.69
56.40
54.40
53.17
52.53
52.50

Το’Δεν ψάχνω υπέροχα για τους άντρες της Ανατολικής Ευρώπης όταν τα ρομπότ κυριαρχούν.

Αυτές οι οικονομίες βασίζονται συνήθως σε βιοτεχνίες και εμπόρους εργαζομένων, όπως οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι και συναλλαγές που απαιτούν εξειδικευμένη χειρονακτική εργασία. Δυστυχώς για αυτούς, τα ρομπότ αναζητούν αυτές τις δουλειές για λαθροθηρία.

γυναίκες

RankCountryΔυνατότητα αυτοματισμού# 1 Ιαπωνία# 2Χιλή# 3 Τουρκία# 4 Μεξικό# 5 Σλοβακία# 6Δημοκρατία της Κορέας# 7 Τσεχία# 8 Ουγγαρία# 9 Ιταλία# 10 Γερμανία
63.06
55.73
55.58
55.28
52.70
52.69
51.85
51.762
51.757
51.22

Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες στη Γερμανία έχουν φτάσει στην πρώτη θέση. Η κορυφαία βιομηχανία γυναικών στη Γερμανία είναι τεχνικοί και συνεργάτες. Αυτό περιλαμβάνει επαγγέλματα όπως επιστημονικούς και ιατρικούς τεχνικούς και βοηθούς, ή νομικούς και επιχειρηματικούς συνεργάτες.

Οι γυναίκες στη Γερμανία έχουν ανέβει στη μέση της επαγγελματικής σκάλας, εάν μπορούν να σπάσουν αυτή τη γυάλινη οροφή και να αποκτήσουν διευθυντικές θέσεις, ο κίνδυνος αυτοματοποίησης θα μειωθεί δραματικά.

Τα 10 κορυφαία του ΟΟΣΑ τουλάχιστον σε κίνδυνο αυτοματισμού

Συνολικά

RankCountryΔυνατότητα αυτοματισμού# 1 Λουξεμβούργο# 2 Ισραήλ# 3 ΗΠΑ# 4 Νορβηγία# 5 Ισλανδία# 6 Σουηδία# 7 Ελβετία# 8UK# 9 Ολλανδία# 10 Αυστραλία
39.49
39.75
41.24
42.37
42.73
43.45
43.45
43.63
44.66
45.73

Όλες οι χώρες των κορυφαίων 10 που κινδυνεύουν λιγότερο από τον αυτοματισμό έχουν οικονομίες που βασίζονται περισσότερο σε επιστημονικούς και πνευματικούς επαγγελματίες.

Αυτή η κατηγορία εργασίας είναι η κατηγορία ISCO (Διεθνής τυπική ταξινόμηση επαγγελμάτων) με τη λιγότερο κίνδυνο αυτοματοποίησης, με πιθανότητα να είναι μόνο 0,1%.

Ανδρες

RankCountryΔυνατότητα αυτοματισμού# 1 Λουξεμβούργο# 2 Ισραήλ# 3 ΗΠΑ# 4 Ελβετία# 5UK# 6 Ολλανδία# 7 Νορβηγία# 8 Ισλανδία# 9 Σουηδία# 10 Φινλανδία
38.97
40.65
41.54
42.19
43.63
44.16
44.96
45.13
45.96
46.83

Οι άνδρες στις ΗΠΑ έρχονται σε μια εντυπωσιακή τρίτη θέση για το λιγότερο σε κίνδυνο αυτοματοποίησης, παρά το γεγονός ότι η κορυφαία βιομηχανία τους είναι βιοτέχνες και εργάτες, που έχει σχετικά υψηλή πιθανότητα αυτοματισμού.

Η εξοικονόμηση χάρη τους βασίζεται πολύ λίγα σε υπαλλήλους υποστήριξης γραφείου, οι οποίοι είναι πολύ πιο πιθανό να σφετεριστούν από τεχνητή νοημοσύνη – σκεφτείτε τους ρεσεψιονίστ ρομπότ ή το ήδη υπάρχον chatbot εξυπηρέτησης πελατών.

γυναίκες

RankCountryΔυνατότητα αυτοματισμού# 1 Ισραήλ# 2 Νορβηγία# 3 Ισλανδία# 4 Λουξεμβούργο# 5 Σουηδία# 6 ΗΠΑ# 7 Εσθονία# 8UK# 9 Αυστραλία# 10 Δανία
38.78
39.51
40.03
40.08
40.70
40.90
44.13
44.22
44.38
44.56

Στο 80% αυτών των χωρών, η πιο διαδεδομένη βιομηχανία για τις γυναίκες είναι επαγγελματίες επιστημονικών και διανοητικών. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μόνες δύο χώρες όπου αυτό διαφέρει είναι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι γυναίκες εργάζονται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των υπηρεσιών.

Παρόλο που οι γυναίκες με επαγγελματικό ρόλο είναι πολύ κοντά για τις δύο χώρες, μπορούμε’να βοηθήσω αλλά να αναρωτηθούμε αν θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα σε αυτούς τους δυτικούς γίγαντες για να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να συμμετάσχουν περισσότερο στην οικονομία της γνώσης και συνεπώς να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο αυτοματοποίησης.

Μεθοδολογία

Συνδυάσαμε τον Carl Frey & Μάικλ Όσμπορν’ερευνητικό έγγραφο της Οξφόρδης: ‘Το Μέλλον της Απασχόλησης: Πόσο ευάλωτες είναι οι Εργασίες στην Μηχανοργάνωση’ με διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) για να βρείτε την πιθανότητα αυτοματοποίησης για κάθε φύλο και τομέα εργασίας σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ.

Το έγγραφο, χρησιμοποιώντας μια νέα μεθοδολογία, περιγράφει λεπτομερώς την πιθανότητα αυτοματοποίησης για περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας λαμβάνοντας υπόψη εννέα βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση του: διαπραγμάτευση, κοινωνική αντίληψη, πρωτοτυπία, πειθώ, επιδεξιότητα δακτύλων, χειροκίνητη επιδεξιότητα, καλές τέχνες, βοήθεια και φροντίδα για τους άλλους και την ανάγκη εργασίας σε έναν περιορισμένο χώρο εργασίας.

Η ΔΟΕ διαθέτει μια βάση δεδομένων για το% των ατόμων (σύνολο, άνδρες και γυναίκες) σε κάθε χώρα που εργάζονται σε ορισμένες κατηγορίες εργασίας βάσει της Διεθνούς Τυποποιημένης Ταξινόμησης Επαγγελμάτων (ISCO).

Κατηγορήσαμε τις 700 θέσεις εργασίας στο Frey & Όσμπορν’Η μελέτη σε κάθε μία από τις ταξινομήσεις ISCO και από αυτό μπόρεσαν να υπολογίσουν τη μέση πιθανότητα αυτοματοποίησης για κάθε κατηγορία:

Εργασία Πιθανότητα ΑυτοματισμούΔιευθυντέςΕπαγγελματίεςΤεχνικοί και συνεργάτες επαγγελματίεςΥπάλληλοι υποστήριξης γραφείουΣέρβις και πωλητέςΕιδικευμένη γεωργία, δασοκομία και αλιείαΕργάτες βιοτεχνίας και συναφείς συναλλαγέςΧειριστές και εκτιμητές εγκαταστάσεων και μηχανημάτωνΣτοιχειώδη επαγγέλματα
0.16
0.1
0,52
0,74
0,56
0,68
0,54
0,83
0,71

Στη συνέχεια πολλαπλασιάσαμε αυτόν τον μέσο όρο με το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται σε κάθε κατηγορία σε κάθε χώρα και το αθροίσαμε για να βρούμε κάθε χώρα’ο συνολικός κίνδυνος αυτοματισμού. Επαναλάβαμε αυτόν τον υπολογισμό τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες για να βρούμε τον κίνδυνο για μηχανοργάνωση.

Αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε μόνο χώρες του ΟΟΣΑ στη μελέτη, καθώς αυτές είναι οι χώρες που διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να πραγματοποιήσουν μια οικονομική μετάβαση σε εργατικό δυναμικό που κυριαρχείται από ρομπότ.

Πηγές

Frey and Osborne, The Future of Employment: Πόσο ευάλωτες είναι οι θέσεις εργασίας στον υπολογιστή

Διεθνής τυπική ταξινόμηση επαγγελμάτων (ISCO)

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ)

Πλήρες σύνολο δεδομένων

συμπέρασμα

Βρήκα αυτή την έρευνα χρήσιμη?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map