Cara Harga Produk: Keuntungan Dari 6 Petua Pakar Ini

Jadi anda’sudah siap dan bersedia untuk mula menjual, tetapi anda’tidak pasti bagaimana harga produk anda. Anda’tidak bersendirian – ia’menjadi hambatan bagi banyak penjual dan perniagaan kecil pertama kali. Tidak perlu risau, kerana kita’kembali ke sini untuk memandu anda melaluinya.


Harga produk anda dengan betul adalah mustahak. Tanya terlalu banyak, dan pelanggan anda akan terus ke pesaing anda. Tanya terlalu sedikit, dan tidak ada yang akan menganggap anda serius. Kemudian di sana’masalah keuntungan, markup, dan margin – bagaimana anda mengira harga jualan produk untuk merangkumi semua overhead anda?

Usahawan sering bergelut dengan soalan-soalan ini, terutamanya sekarang kerana pasaran lebih kompetitif daripada sebelumnya. Sembilan daripada 10 pengguna produk semakan harga di Amazon, jadi ia’senang difahami mengapa ada’begitu banyak tekanan untuk mendapatkan harga yang tepat.

Kami’kembali ke sini untuk membantu. Artikel ini akan membimbing anda perkara utama yang perlu anda pertimbangkan, berikan anda beberapa formula berguna untuk diikuti, dan tunjukkan beberapa petua psikologi harga yang menyeronokkan untuk memberi anda orang dalam’memulakan pertandingan.

Biarkan’kita mulakan, adakah kita?

Maklumat lanjut

 • Adakah anda memerlukan kedai dalam talian untuk menjual produk anda? Cari pembina terbaik untuk anda dengan kami Carta Perbandingan Pembangun Kedai Dalam Talian
 • Sekali anda’anda mendapat harga produk anda dan memilih pembangun e-dagang ideal anda, anda perlu membina kedai anda! Panduan kami mengenai Cara Membina Kedai Dalam Talian akan membantu anda memulakan dalam 9 langkah mudah.

1

Tutup Punggung Anda

Kami’bermula dengan ini kerana’petua terpenting untuk menentukan harga produk anda. Sentiasa pastikan anda’menetapkan semula harga yang menampung kos anda, jika tidak anda’Saya akan menjalankan perniagaan anda dengan kerugian, yang tidak menggembirakan.

Ini adalah peraturan keemasan yang perlu diingat semasa anda terus maju dan memulakan harga produk anda.

Anda’semula mungkin berfikir kita’menyatakan yang jelas, tetapi ia’senang terjebak dalam perang harga pesaing. Di sana’tidak ada gunanya menjual produk anda lebih murah daripada orang lain di pasaran, jika anda boleh’mampu memastikan perniagaan anda berjalan.

Kami’Saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengira kos anda tidak lama lagi, tetapi terlebih dahulu’masa untuk penyelidikan pesaing.

2

Fahami Pasaran

Sama ada awak’menjual semula produk fizikal seperti alat solek, atau produk digital seperti muat turun, awak’Saya mesti memahami pelanggan anda’ jangkaan untuk menetapkan harga. Perkara terakhir yang anda mahukan ialah tangisan “Berapa banyak?!” bergema dari halaman produk anda. Cara terbaik untuk merasakan pasar adalah dengan memakai topi detektif anda dan mengintip.

Lihat pesaing anda’ harga dan catat julat harga yang anda dapati. Berapa harga paling mahal, dan tawaran termurah? Ia’s tidak mungkin anda’Saya ingin menetapkan harga anda lebih tinggi daripada tanda harga paling tinggi, melainkan produk anda cukup unik sehingga jelas bernilai.

Anda juga boleh meminta rakan, keluarga, dan rakan sekerja untuk membuat tinjauan untuk anda. Berapa banyak yang sanggup mereka bayar untuk produk anda sendiri, atau yang serupa? Pesaing mana yang kemungkinan besar akan mereka pilih, berdasarkan harga? Ini akan memberi anda idea yang realistik mengenai apa yang diharapkan orang akan bayar.

Petua Teratas! Kita semua tahu orang suka tawar-menawar, tetapi adakah anda tahu anda patut’harga produk anda terlalu rendah? Orang suka mengenali mereka’mendapat kembali nilai wang mereka – harga yang sangat murah dapat membuat pelanggan curiga, menyebabkan mereka percaya bahawa produk anda biasa-biasa saja.bagaimana harga pokok produk dolar harga rendahWalaupun Dollar Tree mempunyai harga yang rendah, ia tidak terkenal kerana menjual produk berkualiti tinggi. Pelanggan sering bersedia membayar lebih banyak untuk nilai yang lebih baik!

Walaupun ini adalah langkah pertama kami, ia’bukan satu perkara. Anda harus memerhatikan pasaran, dan persaingan anda, secara berterusan. Sekiranya pesaing menjalankan penjualan secara besar-besaran, anda perlu mengetahui mengenainya. Sekiranya jenama baru muncul, anda harus melihat harganya dan memutuskan apakah anda perlu mengubah strategi anda sendiri.

Fikirkan diri anda sebagai superspy – kewaspadaan berterusan adalah kunci!

3

Hitung Kos Anda

Sekarang kita sampai ke bahagian yang menyeronokkan.

Kaedah termudah untuk menentukan harga produk adalah harga tambah kos, juga disebut harga markup. Ini bermaksud mengetahui berapa kos keseluruhan untuk membuat produk anda, kemudian menambahkan peratusan markup anda.

Peratusan markup pada dasarnya adalah berapa banyak keuntungan yang anda mahu hasilkan dari produk – antara 20% dan 50% adalah standard industri.

Rumusannya seperti ini:

Jumlah Kos Produk + Markup% = Harga Produk Akhir

Anda mungkin mempunyai beberapa soalan sekarang, tetapi jangan’jangan risau – kami’akan memecahkan persamaan ini.

Selamat mengetahui… Harga markup adalah strategi harga yang popular kerana ia’sangat mudah. Ia’digunakan oleh pelbagai jenis perniagaan, termasuk peruncit, pemborong, dan pengilang.

Jumlah kos

Produk anda’jumlah kos terdiri daripada beberapa faktor yang berbeza. Sekiranya anda membeli produk untuk dijual semula, pertimbangkan berapa banyak yang anda bayar untuk setiap item. Jika tidak, anda perlu menambahkan yang berikut:

 • Kos bahan – berapa kos bahan untuk membuat produk anda
 • Kos buruh – adakah anda membayar orang lain untuk membuat produk anda? Adakah anda membina sendiri? Pastikan untuk mengambil kira kos buruh!
 • Overhed – ini terdiri daripada dua perkara: yang pertama adalah perbelanjaan tetap, yang mana’perubahan, seperti sewa, gaji, insurans, kos undang-undang, dan lain-lain. Yang kedua adalah perbelanjaan berubah, yang berbeza bulan ke bulan, seperti bil telefon, pembungkusan, pemasaran, dll.

Petua Teratas! Mengira perbelanjaan berubah boleh menjadi rumit, kerana ia berubah setiap bulan. Cuba anggarkan jumlah tahunan, dan gunakan angka purata berdasarkan jumlah ini.

Peratusan Markup

Markup adalah perbezaan antara kos produk dan harga jualan produk. Ringkasnya, markup adalah yang menghasilkan keuntungan.

Markup biasanya dinyatakan sebagai peratusan. 50% cenderung menjadi jumlah standard, tetapi berbeza dari satu perniagaan ke satu perniagaan, bergantung pada industri mana yang anda’masuk semula.

Biarkan’s menggunakan contoh. Sekiranya anda mendapati bahawa jumlah kos produk anda ialah $ 15, dan anda ingin menambahkan markup sebanyak 50%, anda perlu melakukan jumlah berikut: $ 15 x 0,5 = $ 7,50. Itu bermaksud anda’menambah nilai $ 7.50 untuk kos produk anda.

Jadi, untuk mengambil persamaan yang kami tunjukkan di atas, jumlah kos jualan anda akan kelihatan seperti ini:

Jumlah Kos Produk + Markup% = Harga Produk Akhir
$ 15 + $ 7.50 = $ 22.50

Harga kos ditambah mempunyai banyak faedah – itu’ringkas, memudahkan untuk menjelaskan jumlah akhir dengan jelas, dan cukup konsisten. Namun, ia tidak berlaku’untuk mengambil kira persaingan atau trend pasaran, yang bermaksud anda boleh berakhir dengan harga yang terlalu tinggi.

Itu’di mana penyelidikan anda masuk. Anda mungkin perlu menyesuaikan harga anda untuk mempertimbangkan jenama pesaing, dan memastikan harga anda menarik bagi pelanggan.

Maklumat lanjut

 • Sekiranya anda mempunyai kedai dalam talian anda sendiri, ingatlah untuk mengambil kira kos laman web anda untuk pengeluaran anda. Panduan harga pasti kami Berapa Banyak Harus Dibebankan Oleh Laman Web?? memberi anda idea yang jelas tentang berapa banyak yang anda harapkan untuk bayar.

4

Borong vs Runcit

Jika awak’menjual semula kepada pengedar lain, anda boleh menggunakan harga tambah harga untuk menentukan harga borong anda. Ini adalah harga jualan yang akan anda gunakan jika anda’menjual semula ke butik, galeri, atau kedai – sesiapa sahaja yang kemudian akan menjual produk anda kepada pelanggan mereka.

Walau bagaimanapun, jika anda’menjual semula secara langsung kepada pelanggan sendiri, seperti kebanyakan perniagaan kecil dan penjual kecil anda perlu menentukan harga runcit anda.

Harga runcit anda ialah jumlah pelanggan yang akan membayar produk anda di kedai dan dalam talian – itu’harga terakhir, dan akan menjadi lebih tinggi daripada harga borong.

Sekiranya anda tidak’harga kos ditambah mewah, di sini’cara lain yang mudah untuk mengetahui harga borong dan harga runcit anda:

(Kos Tenaga Kerja + Kos Bahan) x 2 = Harga Borong

Kemudian secara sederhana menggandakan harga borong anda untuk mengira harga runcit anda:

Harga Borong x 2 = Harga Runcit

Ini adalah kaedah yang sangat sederhana untuk menentukan harga borong dan runcit anda. Di sana’adalah pelbagai persamaan lain yang luar biasa untuk anda pilih, ada yang jauh lebih rumit daripada yang lain. Seperti biasa, ia’patut dicuba beberapa kaedah dan cari kaedah yang sesuai untuk perniagaan anda – dan jangan’Jangan lupa untuk terus memperhitungkan harga pasaran dan persaingan menjadi hasil anda.

5

Pikat Pelanggan Anda

Mencari harga yang tepat untuk produk anda adalah penting. Anda perlu menampung kos, menjana keuntungan, dan mengikuti pesaing anda. Tetapi di sana’salah satu faktor penting terakhir: pelanggan anda!

Peraturan pertama adalah tidak mengelirukan, mengalihkan perhatian, atau membanjiri pelanggan anda. Sentiasa pastikan harga jelas, tidak rapi, dan mudah diproses. Pembeli yang keliru timbul’akan menghabiskan banyak wang.

harga produk jualan superdryHalaman utama Superdry menarik perhatian anda dengan sepanduk penjualannya, dan menjelaskan berapa banyak yang dapat anda simpan.

Nasib baik, ada beberapa muslihat perdagangan, dan beberapa gerakan psikologi yang bagus yang dapat anda gunakan. Lihat petua di bawah – anda mungkin mendapati ia membuka mata anda terhadap tabiat anda sendiri pada waktu anda pergi membeli-belah!

Harga Pesona

Pernahkah anda terfikir mengapa kebanyakan harga ditetapkan pada harga 0,99 sen dan bukan hanya membundarkannya? Nah, di sana’sebabnya – orang biasanya lebih memperhatikan nombor sebelah kiri bukannya nombor selepas perpuluhan. Jadi $ 9.99 kelihatan jauh lebih baik daripada $ 10!

Ini dipanggil harga pesona, dan merupakan kaedah yang dicuba dan diuji yang digunakan oleh kebanyakan penjual. Don’jangan ketinggalan – lakukan dan ubah sebarang harga bulat sehingga harganya lebih rendah satu sen.

contoh harga pesona

Peraturan 100

Sekiranya anda mempunyai gabungan produk dengan harga di atas dan di bawah $ 100, maka petua berguna ini akan berguna.

“Peraturan 100” menunjukkan bahawa jika anda’menjalankan penjualan barang yang berharga di bawah $ 100, anda harus menunjukkannya sebagai potongan peratusan. Manakala, jika anda’menjalankan penjualan barang yang berharga lebih dari $ 100, kamu patut tunjukkan penjimatan dalam dolar.

Di sini’contohnya:

 • ‘Diskaun 25%’ untuk item yang berharga $ 80.
 • ‘Potongan $ 98.75’ untuk item yang berharga $ 395.

bagaimana harga produk 100 peraturan

Anda’sebenarnya tidak mengambil wang tambahan dari produk – pelanggan menyimpan sejumlah wang yang sama ada’s ditunjukkan sebagai nombor atau peratusan. Tetapi pelanggan berasa seperti mereka’menjimatkan lebih banyak, menjadikan mereka lebih cenderung untuk membeli. Tersembunyi, betul?

Penghantaran Tidak Terikat

Sangat menggoda untuk menaikkan harga produk anda termasuk kos penghantaran – dengan cara itu, anda boleh tawarkan “percuma” penghantaran untuk menarik pelanggan masuk.

Ini boleh menjadi taktik yang berjaya, tetapi jika anda menjumpainya’tidak berfungsi, mungkin dengan mempertimbangkan “pemisahan” kos anda. Bukannya menggabungkan penghantaran, asingkan kos sehingga harga produk kelihatan lebih rendah.

Contohnya: penghantaran $ 12 + $ 2.99, bukannya penghantaran percuma $ 14.99 +.

Ini boleh menjadi taktik yang sangat berguna sekiranya anda’menjual semula dalam tawaran dalam talian di platform seperti eBay.

bagaimana harga penghantaran produk yang tidak dapat dibundarkan

Pamerkan Item Paling Mahal Anda

Tetapi, menang’yang menakutkan pelanggan saya?

Tidak semestinya! Sebenarnya, ia telah disarankan sebagai salah satu taktik psikologi paling berkesan yang boleh anda gunakan. Terdapat beberapa cara untuk mempraktikkannya.

Salah satu pilihan adalah meletakkan dua produk serupa di sebelah satu sama lain, dengan harga yang sangat berbeza.

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa orang tertarik dengan pilihan yang lebih mahal, kerana itu harga yang lebih tinggi menjanjikan tahap kualiti yang lebih tinggi.

Sekiranya anda tidak’rasa pelanggan anda akan menggunakan taktik ini, di sana’Dengan cara lain anda boleh menjadikan produk mahal anda berfungsi untuk anda. Cukup letakkan di laman web anda, atau paparkan produk anda dari yang paling mahal hingga yang paling murah.

Dengan cara ini, pelanggan anda mempunyai tanda harga yang tinggi ini, dan membandingkan semua harga seterusnya yang mereka lihat dengan penanda aras ini. Keputusan? Selebihnya produk anda akan kelihatan bernilai tinggi!

Manfaatkan Tawaran, Potongan dan Tawaran Istimewa

‘Beli satu percuma satu’ adalah bapa baptis perjanjian, tetapi ia’agak letih sekarang. Dapatkan inventif dengan tawaran anda – tawarkan barang separuh harga, penjimatan untuk pelanggan anda pada kali berikutnya mereka membeli, atau bahkan peluang untuk membuka produk atau penjualan eksklusif.

Ikuti acara jualan besar seperti Black Friday dan Cyber ​​Monday, dan menawarkan jualan yang disasarkan sekitar masa seperti Ibu’Hari, Bapa’s, Hari Krismas… anda mendapat idea. Anda bahkan boleh membuat inventif dengan idea ini – jika anda menjual aksesori haiwan kesayangan, mengapa tidak menjalankan penjualan untuk Hari Golden Retriever Nasional? (Ini’setiap 3 Februari, anda boleh tahu.)

Sekiranya anda boleh’tidak mampu menjalankan penjualan di seluruh kedai, mengapa tidak tawarkan diskaun kepada kumpulan sasaran pada masa-masa tertentu? Contohnya, hari Selasa boleh menjadi hari diskaun pelajar, hari Khamis mungkin diskaun pesara, dan hujung minggu dapat menawarkan tawaran keluarga.

Cari niche yang sesuai untuk perniagaan anda, dan berikan pelanggan anda sesuatu yang menarik.

Sentiasa Bersikap Penjimatan

Ini hanya amalan yang baik, tetapi jika anda’menjalankan penjualan, anda seharusnya sentiasa menunjukkan harga asal di sebelah harga jualan baru. Jika awak’telah memberikan potongan harga produk lebih dari sekali, tunjukkan setiap harga lama yang dicoret, dengan harga semasa yang jelas ditunjukkan.

potongan harga jualan contoh jualan manggaDalam contoh ini dari Mango Outlet, anda dapat melihat harga jualan telah didiskaun lebih dari sekali. Menunjukkan setiap peringkat membantu pelanggan merasakan mereka lebih banyak berjimat!

Ini memastikan harga anda telus, dan menunjukkan kepada pelanggan berapa banyak harga yang mereka lakukan’kembali mendapat.

Ia juga berkesan untuk menjadikan harga asal lebih besar daripada harga yang dikurangkan. Secara visual, ini mendorong pelanggan untuk mempercayai mereka’menyimpan lebih banyak, dan menjadikan mereka lebih cenderung untuk mengklik butang Beli.

6

Don’t Berhenti; Terus Menguji!

Sekali anda’telah mengira kos anda dan mencuba beberapa taktik psikologi yang kami lakukan’digariskan di atas, don’t berhenti. Anda boleh menukar harga anda – mereka’tidak dipasang di batu. Terus mengujinya, dan jangan’Jangan lupa untuk mengumpulkan maklum balas pelanggan!

Seperti juga perubahan umum dan ujian, berikut adalah beberapa contoh ketika anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menukar harga:

Semasa Memperkenalkan Produk Baru

Apabila anda memperkenalkan produk baru, tidak’Jangan takut untuk menjadikannya sedikit lebih mahal daripada barang lama anda. Anda bahkan dapat menurunkan harga produk yang ada jika anda mampu – ini dapat menjadikannya lebih menarik bagi pelanggan, sambil menambahkan lebih banyak nilai pada penambahan baru berkilau anda!

Berikutan Kenaikan Kos Produk

Sekiranya atas sebab apa pun kos pengeluaran anda meningkat, pastikan anda melakukan matematik untuk memastikan harga jualan anda masih meliputi pengeluaran anda.

Anda mungkin telah membenarkan beberapa ruang goyangan, tetapi jika markup atau margin keuntungan anda agak ketat, itu’sangat penting untuk kekal dengan wang masuk dan keluar. Ingat, yang penting adalah perniagaan anda menjana keuntungan!

Sekiranya produk anda sudah cukup mahal, lihat bagaimana anda boleh mengurangkan dan menjimatkan kos anda.

Kerana Pengaruh Luar di Pasaran

Sekiranya harga naik atau turun, atau pesaing baru masuk, anda’d bijaksana untuk menyesuaikan harga anda untuk memastikan harga tetap relevan dan berdaya saing.

Adalah sukar untuk mencapai keseimbangan antara harga yang menarik, sementara masih menunjukkan nilai kepada pelanggan, tetapi itu’Tidak mungkin jika anda tidak’untuk memerhatikan pasaran.

Cara Harga Produk: Pemikiran Akhir

Harga produk boleh menjadi menakutkan, terutamanya apabila anda’baru bermula. Tetapi ia tidak’mesti ada. Mulakan dengan penyelidikan pesaing, lakukan pengiraan anda, kemudian buat harga anda menarik bagi pelanggan, dan di sana’tidak ada sebab penjualan mesti’datang banjir di.

Di sini’merupakan rangkuman enam langkah kami:

 1. Tutup Punggung Anda
 2. Fahami Pasaran
 3. Hitung Kos Anda
 4. Borong vs Runcit
 5. Pikat Pelanggan Anda
 6. Don’t Berhenti; Terus Menguji!

Apabila perniagaan anda berkembang dan keyakinan anda terhadap harga produk juga meningkat, anda juga’Saya mungkin akan mula mendapatkan petua, tipu muslihat, dan pengetahuan dalaman anda untuk menambah senarai ini. Tetapi buat masa ini, panduan kami ada di sini untuk membantu anda memulakannya.

Sebelum anda pergi, berikut adalah beberapa kata hikmat terakhir yang patut diambil dari artikel ini:

 • Anda mesti sentiasa memastikan harga anda menanggung kos anda sendiri. Intinya, itu’berapa harga produk anda.
 • Harga anda akan dipengaruhi oleh pasaran industri pilihan anda, dan perniagaan lain yang anda’berkongsi ruang dengan. Pastikan harga anda terkini dan berdaya saing!
 • Harga berbeza bagi setiap orang. Kami tahu ia seperti cop-out, tetapi ia’benar. Apa yang berjaya untuk anda menang’t bekerja untuk orang lain, jadi pastikan strategi harga anda sesuai untuk perniagaan anda.

Di sana anda memilikinya – kami’telah membawa anda melalui perkara penting dalam menetapkan harga yang tepat untuk produk anda. Ia’bukan kerja-kerja tekaan rawak, dan itu’bukan sihir – dan kami berharap bahawa dengan panduan kami, ia’tidak sekeras yang anda sangka dulu.

Kami harap panduan ini dapat membantu anda mengetahui tahap proses penjualan ini. Sekiranya anda memerlukan bantuan dengan perkara lain, lihat panduan berguna kami yang lain:

 • Cara Memulakan Kedai Pakaian Dalam Talian – ikuti 10 langkah mudah kami untuk menubuhkan kedai pakaian dalam talian anda sendiri.
 • Cara Menjual Barang Kemas Secara Dalam Talian – apa’adakah kaedah terbaik untuk menjual barang kemas secara dalam talian? Dapatkan maklumat dalam panduan kami!
 • Cara Menjana Wang di Instagram – sama ada anda mempunyai kedai dalam talian atau tidak, Instagram adalah kaedah terbaik untuk menjual produk anda… dan panduan kami menunjukkan kepada anda bagaimana.
 • Pembina Laman Web E-dagang Terbaik tahun 2019 – gunakan perbandingan berdasarkan penyelidikan kami untuk memastikan anda memilih pembangun berkualiti tinggi untuk perniagaan anda
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map