SmugMug Review 2020 – 10 Soalan Yang Perlu Anda Tanyakan


Terbaik untuk

Laman Web Portfolio


Kedudukan keseluruhan

4 daripada 5 bintang

Apakah kebaikan dan keburukan SmugMug?

Kelebihan

 • Templat portfolio yang direka dengan indah dan mudah alih
 • Cepat dan mudah untuk memulakan – buat laman web anda dalam masa kurang dari satu jam
 • Pelbagai pilihan e-dagang untuk menjual foto anda

Keburukan

 • Lebih sedikit templat daripada pesaing pembangun laman web
 • Alat penyesuaian timbul’intuitif
 • Tiada rancangan SmugMug percuma

Gambaran Keseluruhan SmugMug

“Tanyakan kepada mana-mana jurugambar rahsia kejayaan mereka dan mereka’Saya katakan ‘mata yang baik’. Pasti, fotografi adalah seni. Tetapi anda menang’t mendapatkan jauh dalam permainan ini tanpa kit yang betul – dan itu termasuk portfolio dalam talian.”

Pereka laman web tidak’walaupun murah, Itu’Salah satu sebabnya begitu banyak penipu (mungkin pecah setelah menghabiskan semua wang mereka pada peralatan kamera) bergantung pada laman sosial seperti Flickr, Tumblr dan bahkan Instagram untuk memaparkan barang-barang mereka. Ia’adalah penyelesaian yang mudah, tetapi ia’tidak betul-betul pro.

Itu’di mana SmugMug masuk. Pembina laman web tanpa kod ini membolehkan anda membuat portfolio web sama profesional seperti laman web khusus, dengan harga yang kecil. Dan dengan SmugMug, anda’kembali terkawal.

Tetapi adakah SmugMug adalah alat yang tepat untuk anda, dan untuk fotografi anda – sama ada gambar anda untuk keseronokan, atau keuntungan, atau sedikit dari kedua-duanya?

Siapa SmugMug Terbaik Untuk?

“SmugMug mungkin mempunyai nama yang bodoh, tetapi ia’serius untuk menjadikan gambar anda kelihatan hebat.”

Tidak seperti pembangun laman web terkemuka di pasaran Wix dan Weebly, SmugMug hanya menawarkan templat portfolio. Susun aturnya berbeza-beza, tetapi semuanya menggunakan tetapan optimum untuk memastikan gambar anda dimuat dengan cepat dan dipaparkan dengan indah.

Itu menjadikan SmugMug pilihan hebat pembina laman web untuk sesiapa sahaja yang ingin menunjukkan dan bahkan menjual karya visual mereka dalam talian – termasuk artis dan pereka serta jurugambar.

Anda tidak’Saya mesti menjadi penjual untuk menggunakan SmugMug. Sebilangan besar rakan jurugambar pro saya menggunakan portfolio dalam talian sebagai tingkap kedai dan bukannya kedai, menggunakan laman web mereka untuk mencari perniagaan dan berkongsi galeri pelanggan. SmugMug sangat sesuai dengan mereka.

Sebenarnya, anda tidak’malah saya harus menganggap diri anda sebagai jurugambar. Ia’begitu cepat dan mudah untuk dimulakan, anda boleh menerbitkan galeri foto telefon pintar SmugMug dalam beberapa minit jika anda mahu.

Walau bagaimanapun di sana’tiada rancangan SmugMug percuma selepas percubaan dua minggu percuma, jadi ada’Tidak banyak gunanya menggunakan pembina laman web ini melainkan anda’sekurang-kurangnya cukup serius mengenai fotografi anda.

Klik di sini untuk melihat senarai lengkap rancangan dan harga SmugMug, dan di sini untuk melihat perbincangan kami mengenai mereka.

Betapa popularnya SmugMug?

SmugMug adalah syarikat swasta (tidak seperti pembangun laman web pesaingnya, Wix), jadi tidak’menjadikan nombor penggunanya menjadi umum. “Kami tidak’t menjadi sangat jelas dengan ini,” Ketua Pegawai Eksekutif SmugMug Don MacAskill berkata. “Tetapi kita’cantik di muka yang kita ada ‘Berjuta-juta pelanggan yang bersemangat, berbilion gambar gembira’.”

Kami’pertaruhkan keseluruhan koleksi gambar kami yang boleh dibuat oleh SmugMug’t sentuh Wix’nombor pengguna, tetapi itu’s kerana itu’s perkhidmatan pakar. Berbanding dengan pembangun portfolio lain, SmugMug berjalan lancar.

Di sini’bagaimana SmugMug’statistik harian dibandingkan dengan laman web hosting gambar lain, menurut laman web pengumpulan data HypeStat:

 1. Flickr: 997,500 pelawat unik setiap hari, 4 juta paparan halaman harian
 2. 500px: 183k pelawat, 896.7k tontonan
 3. SmugMug: 99.5k pelawat, 591k tontonan
 4. Zenfolio: 55.5k pelawat, 275.5k tontonan
 5. Pencipta IM: 30.1k pelawat, 88.1k tontonan

Kami’telah memasukkan Flickr sebagai titik rujukan, tetapi SmugMug vs Flickr tidak’benar-benar perbandingan yang adil. SmugMug adalah pembangun portfolio, sementara Flickr adalah umpan foto komuniti. Don’t memilih antara mereka – gunakan kedua-duanya. Kami’Saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana dalam sekejap.

mengkaji semula hipestat smugmugSmugMug telah wujud selama bertahun-tahun, tetapi popularitinya masih meningkat

Betapa Mudahnya SmugMug Digunakan?

“Membuat akaun SmugMug sangat mudah, dan membina galeri pertama anda hampir sama cepat dan mudah – tetapi ‘blok kandungan’ tidak lama lagi boleh menjadi sekatan jalan raya.”

Kelajuan dan kemudahan SmugMug’Proses penyediaan mengisi diri saya dengan penuh keyakinan sejak awal.

Anda tidak’Saya perlu memilih templat, memuat naik foto, atau menyerahkan perincian pembayaran semasa membuat akaun SmugMug anda. Ia’lebih pantas daripada menunggu kopi jalanan tinggi.

Ia’juga lebih pantas daripada memulakan dengan Wix atau Squarespace. Perbezaannya sedikit, tetapi saya mendapati bahawa SmugMug mengemukakan lebih sedikit soalan semasa persediaan.

Anda’dijemput semula untuk memilih URL SmugMug (teks yang sebelumnya ‘.smugmug.com’ di alamat web anda) dan katakan sama ada anda merancang untuk menjual gambar, tetapi anda boleh melangkau kedua-dua keputusan buat masa ini jika anda mahu.

akaun semakan smugmugIa’lebih cepat untuk membuat akaun SmugMug daripada mendapatkan secawan kopi

Sekali anda’telah membuat akaun anda, itu’kemudian dengan cepat membuat galeri pertama anda. Jika awak’anda mempunyai banyak foto yang anda perlukan untuk online sekarang – sama ada’s rakaman perkahwinan profesional atau telefon dari malam tadi’s party – kemudian SmugMug membolehkan anda melakukannya dalam a… sekejap.

Pertama, anda perlu memasukkan foto-foto tersebut ke dalam akaun SmugMug baru anda. Kami’sangat kagum dengan jangkauan dan kecekapan SmugMug’pilihan import yang kita’telah menumpukan seluruh bahagian kepada mereka (nantikan, itu’s akan datang).

Setelah foto anda dimuat, semua yang perlu anda buat ialah terbitkan. Anda tidak’Saya perlu memilih templat sekiranya anda’kembali tergesa-gesa.

Tidak seperti pembangun laman web terkemuka Wix, SmugMug mempunyai templat lalai yang boleh anda gunakan untuk membuat galeri dengan serta-merta.

Sekarang, templat lalai isn’t sempurna. Kombo profil / gambar sampulnya kelihatan seperti Facebook, dan anda mungkin tidak menghargainya jika anda ingin membuat galeri yang kelihatan profesional. Tetapi sebilangan pelawat anda mungkin menyukai keakraban.

galeri templat smugmugTerbitkan galeri dalam beberapa minit menggunakan templat SmugMug lalai

Masalah utama saya dengan templat lalai adalah bahawa anda harus mengisi profil dan menutup kotak foto dengan foto yang bentuknya betul, dan boleh memerlukan beberapa percubaan dan ralat.

SmugMug, anda lihat, menggunakan sistem ‘blok kandungan’ yang anda boleh’ubah saiz dengan menyeret tepi mereka. Awak boleh’meletakkan semula gambar di dalam blok, sama ada – sebab itulah saya tidak dapat’untuk memindahkan kucing saya’hidung dari nama saya dalam tangkapan skrin di atas.

Jika awak’terbiasa dengan kebebasan drag-and-zoom perisian penyuntingan foto, anda mungkin dapati SmugMug’blok tetap mengganggu.

Saya’Saya akan mempunyai lebih banyak blok di bahagian penyesuaian, di mana saya’Saya akan mendedahkan cara membengkokkannya mengikut kehendak anda (semacam). Mereka’tidak sepenuhnya fleksibel, tetapi mereka’tidak intuitif, sama ada.

Sekiranya anda merasa bertuah ketika memilih foto agar sesuai dengan templat lalai, dan semuanya kelihatan hebat pada kali pertama, maka anda boleh menerbitkan galeri pertama anda dalam beberapa minit.

Bolehkah Anda Mengimport dari Flickr dan Dropbox ke dalam Foto SmugMug Anda?

“Anda’mungkin sudah ada gambar dalam talian. Anda mungkin telah menghabiskan bertahun-tahun untuk menyiarkan gambar terbaik anda di Flickr, dan membagikannya di Dropbox – begitulah juga’sangat bagus bahawa SmugMug membolehkan anda menyalin gambar anda terus dari akaun tersebut.”

Sekiranya anda sudah menyimpan dan memaparkan foto anda di web (dan kami’gembira untuk bertaruh yang anda lakukan), kemudian SmugMug’pilihan import dalam talian dapat menjimatkan banyak masa dan kerumitan.

Ini adalah yang pertama dari beberapa cara anda boleh menambahkan foto ke akaun SmugMug anda. Dengan membiarkan anda mengimport terus dari perkhidmatan hosting foto dalam talian, ia melupakan keperluan untuk menyusun foto di komputer anda terlebih dahulu – atau bahkan menyimpan foto di komputer anda sama sekali.

Perkhidmatan hosting gambar yang disokong pada masa ini merangkumi Flickr, Dropbox, dan Amazon Drive.

Alat ini berfungsi dengan indah. Dengan satu klik, anda menghubungkan akaun SmugMug anda dengan akaun hosting foto yang ada. Kemudian klik untuk memilih foto yang ingin anda import, dan tunggu satu atau dua minit semasa mereka’disalin semula ke SmugMug. Ia’selamat, cekap, dan mudah.

smugmug flickr memuat naik fotoImport foto dengan cepat dan selamat dari akaun Flickr anda ke SmugMug

Setelah foto anda ditambahkan ke akaun anda, anda kemudian boleh menggunakan SmugMug’s pengurus fail terbina dalam untuk menyusunnya ke galeri dan folder, dan juga menerapkan tanaman dan suntingan asas.

Import Flickr adalah cara kegemaran saya untuk menambahkan foto ke SmugMug, mungkin kerana saya’sudah mempunyai banyak album foto di web. Sekiranya anda mempunyai tempat perlindungan’t, anda mungkin lebih suka salah satu SmugMug’kaedah lain untuk menambah gambar.

Contohnya, anda boleh mengimport foto dari telefon atau tablet anda menggunakan aplikasi SmugMug rasmi untuk Android dan iPhone dan iPad.

Serta membiarkan anda memuat naik foto semasa anda’keluar dan seterusnya, SmugMug’aplikasi mudah alih membolehkan anda membuat dan berkongsi galeri dalam perjalanan – dan mereka’benar-benar percuma.

Sebagai alternatif, anda boleh memuat naik foto anda ke SmugMug dari komputer anda. Saya katakan “hanya” seolah-olah ia’ini adalah pemikiran selepas ini, tetapi kaedah ini mudah dan cepat. Foto yang dimuat naik kira-kira 1MB / saat pada sambungan Wi-Fi saya yang biasa-biasa saja.

import gambar smugmugSeret sekumpulan fail gambar dari komputer anda untuk membuat galeri SmugMug pertama anda

Walau bagaimanapun, untuk memuat naik foto dari komputer anda, foto anda harus ada di komputer anda.

Hari-hari ini, anda’mungkin lebih cenderung mempunyai gambar di telefon anda atau dalam talian daripada di desktop anda. Dengan menawarkan begitu banyak pilihan import yang inovatif, SmugMug menunjukkannya’mengikuti cara anda menyimpan gambar anda.

Tambahkan foto seperti profesional dengan SmugMug Lightroom Plug-in

Adakah anda cukup menyukai fotografi untuk menggunakan Adobe’s perisian premium, Lightroom? Kemudian periksa SmugMug Lightroom Plug-in.

Pemalam percuma adalah perisian kecil yang anda gunakan “pasangkan ke” perisian yang anda pasang untuk menambah fungsi – seperti pelanjutan penyemak imbas. Setelah ditambahkan ke Lightroom, ia membolehkan anda membuat dan mengurus galeri SmugMug anda di Lightroom itu sendiri, walaupun anda berada’kembali di luar talian.

Mungkin kecil, tetapi pemalamnya cukup kuat untuk membolehkan anda membina dan menerbitkan laman web perkahwinan sebelum pelanggan anda meninggalkan tempat tersebut. Untuk kebaikan, ia’itu mesti dimiliki – dan itu menjadikan SmugMug juga mesti dimiliki.

plugin lightroom review smugmugSempurnakan galeri anda di luar talian menggunakan SmugMug Lightroom Plug-in

Betapa Baiknya Templat SmugMug?

“SmugMug’galeri templat kecil tetapi terbentuk dengan sempurna. Ia tidak perlu merangkumi banyak kategori templat dan jenis industri.”

SmugMug kini menawarkan 26 templat portfolio (‘reka bentuk’) – bilangan yang menyedihkan berbanding dengan templat 510-plus yang ditawarkan oleh pembangun laman web terkemuka Wix. (Ini’semakan templat Wix kami.)

Dan jika anda menaik taraf ke SmugMug’pelan $ 5.99 / bulan termurah selepas percubaan dua minggu percuma, susun atur pilihan anda turun kepada enam. Untuk 26 penuh, anda perlu membayar $ 8.99 sebulan atau lebih.

Mengerikan, eh? Sebenarnya, kami fikir SmugMug bijak untuk membatasi nombor templatnya.

Daripada memilih templat demi templat, ia lebih berfokus pada memilih templat yang sesuai dengan tugasnya – yang menjadikan foto anda kelihatan sebaik mungkin.

Apa’Lebih banyak, templat lebih mudah untuk dilayari daripada perpustakaan yang luas. Tidak perlu mencari-cari halaman demi halaman pratonton untuk mencari kegemaran anda.

templat ulasan smugmugSetiap templat SmugMug direka untuk menjadikan foto anda kelihatan hebat

Seperti awak’harap, setiap templat SmugMug direka untuk memamerkan foto anda dengan sebaiknya. Mereka semua berasa moden, pintar dan minimalis.

Tetapi templat yang berbeza sesuai dengan pelbagai jenis jurugambar.

Beberapa templat, seperti Sierra, memaparkan setiap gambar di skrin penuh. Itu’sangat sesuai jika anda mempunyai portfolio kecil gambar tinggi dengan resolusi tinggi yang ingin anda jual sebagai cetakan. Templat lain, seperti Vida, menawarkan cara blog foto yang lebih tidak rasmi untuk memamerkan hasil kerja anda.

Sebilangan besar templat SmugMug, bagaimanapun, menyerang media yang senang antara kedua-dua ekstrem ini.

Octavia (di bawah) adalah reka bentuk galeri yang sangat berkesan. Ia mempamerkan beberapa foto anda sekaligus dan membolehkan pengunjung anda meninjau banyak foto dengan cepat. Ia’sangat sesuai untuk pelanggan perkahwinan dan acara.

templat ulasan smugmug octaviaPamerkan gambar terbaik anda dengan templat Octavia yang cantik dan mesra pengguna

Betapa disesuaikannya SmugMug’templat s?

“Bayangkan anda’membina semula rumah. Laman web anda adalah rumah, dan SmugMug’blok kandungan adalah batu bata. Anda boleh meletakkan batu bata di tempat yang anda mahukan, dengan alasan – tetapi anda boleh’membentuk semula mereka.”

Seperti kita’sudah nampak, SmugMug’templatnya kelihatan hebat tetapi sesuai’semula cukup tidak fleksibel. Anda boleh memindahkan blok, tetapi anda boleh’t tarik tepi mereka atau pasangkan semula gambar anda di dalamnya.

Anda’d dimaafkan kerana menganggap satu-satunya cara untuk mengubah laman web anda’susun atur adalah memilih templat yang berbeza. Ia’cara terpantas, pasti. Tetapi jika anda benar-benar ingin membuat laman web SmugMug yang unik, anda boleh.

Untuk melakukan ini, hapus sekatan yang tidak anda lakukan’mahu, kemudian gantikan dengan blok yang menunjukkan foto anda dengan sepenuhnya.

Sebaik sahaja anda menyedari bahawa anda boleh melakukannya, templat itu tiba-tiba terasa lebih kaku.

Di sana’malah editor HTML dan CSS jika anda suka menggunakan kod, tetapi anda’Saya perlu menggunakan rancangan $ 8.99 atau lebih tinggi untuk menggunakannya. Kami’Saya akan mempunyai lebih banyak perkara di SmugMug’rancangan harga di sini.

Bagaimana SmugMug dapat bertahan dalam pertempuran templat foto? Lihat ulasan baru kami mengenai Templat Laman Web Portfolio Terbaik.

Adakah laman web SmugMug anda akan kelihatan hebat di skrin mudah alih?

“SmugMug mengoptimumkan laman web anda secara automatik untuk skrin apa pun’dilihat pada, jadi anda tidak’Saya perlu membuat versi mesra mudah alih khas.”

SmugMug secara automatik memastikan laman web anda kelihatan baik dan berfungsi dengan baik pada skrin telefon dan tablet, dan juga skrin komputer. Kemudahan mudah alih ini meletakkannya sesuai dengan pembangun laman web lain seperti Squarespace yang berfokus pada reka bentuk, Weebly super mudah, dan Wix serba boleh.

Walau bagaimanapun, semua pembangun laman web itu mempunyai mod pratonton mudah alih, dan SmugMug tidak’t. Wix malah membolehkan anda mengedit versi mudah alih yang berasingan.

Semua SmugMug akan katakan adalah “Kami melakukan yang terbaik” (tepat di bahagian bawah halaman) untuk memastikan laman web anda kelihatan hebat, apa sahaja saiz dan jenis skrinnya’dilihat pada.

Adakah itu masalah? Sama sekali tidak, pada pendapat saya.

Untuk mengetahui bagaimana laman web anda kelihatan dan berkelakuan di telefon bimbit, cukup capai telefon anda kemudian ketik URL unik yang diberikan SmugMug kepada anda semasa persediaan.

smugmug review fotografi mudah alihSmugMug memastikan laman web anda kelihatan hebat di telefon bimbit – dengan cara apa pun anda memegang telefon anda

Secara lalai anda menang’log masuk, jadi anda’Saya akan melihat dengan tepat apa yang akan dilihat oleh pelawat anda.

Anda kemudian boleh berinteraksi dengannya menggunakan skrin sentuh anda, menjelajah dengan menatal dan meleret, dan melihat penampilannya dalam mod landskap dan potret. Saya rasa itu’jauh lebih dipercayai daripada a ‘pratonton mudah alih’ di skrin komputer anda.

Saya gembira dengan laman web SmugMug saya’versi mesra mudah alih – dan saya tidak’Saya perlu melakukan kerja tambahan untuk membuatnya.

Apa Pelan Harga SmugMug Sekiranya Anda Pilih?

“SmugMug memberikan nilai wang yang besar dengan pelan kuasa $ 8.99, yang membolehkan anda menyesuaikan portfolio anda sesuka anda – dan menjual cetakan foto anda.”

Keluhan terbesar kami mengenai SmugMug’harga ada’tiada rancangan percuma. Wix dan Weebly sama-sama membolehkan anda membuat dan menerbitkan sebilangan besar laman web portfolio yang anda mahukan secara percuma, selama yang anda mahukan – tetapi dengan SmugMug, anda’hanya menjalani percubaan dua minggu sebelum anda perlu menaik taraf.

Tetapi apabila anda menaik taraf, anda mendapat banyak keuntungan.

harga smugmugKlik gambar untuk mengunjungi halaman rancangan harga SmugMug

Di sini’seperti apa yang anda dapat pada setiap pelan SmugMug, $ 5,99 / bulan ke atas:

 • Muat naik jumlah foto dan video tanpa had – dan minta mereka semua disokong dengan Perkhidmatan Web Amazon
 • Jual cetakan foto, buku foto dan hadiah foto, yang dipenuhi oleh SmugMug’rakan percetakan
 • Jejaki pengunjung dan penjualan anda menggunakan alat analitik terbina dalam
 • Dapatkan lebar jalur yang tidak terhad – sehingga anda dapat menarik seberapa banyak pengunjung yang anda mahukan
 • Alat SEO (pengoptimuman mesin pencari) untuk membantu meningkatkan laman web anda di Google’kedudukan s
 • Sokongan e-mel 24/7

Jadi pelan Asas $ 5.99 adalah perjanjian yang cukup manis – tetapi hanya jika anda tidak melakukannya’fikiran mempunyai URL berjenama SmugMug. Tidak seperti Wix, SmugMug tidak’malah membolehkan anda memautkan nama domain anda sendiri dengan pelan yang paling murah.

Sekiranya anda ingin memberikan laman web portfolio anda penampilan yang sangat profesional dengan URL anda sendiri, abaikan rancangan yang paling murah dan dapatkan yang berikutnya.

Pelan Daya SmugMug $ 8.99 membolehkan anda menjual cetakan dan hadiah gambar, membuat galeri pelanggan peribadi, mendapatkan pilihan templat sepenuhnya, menyesuaikannya menggunakan HTML dan CSS – dan menggunakan nama domain anda sendiri. Semuanya dengan harga burger sebulan.

Bagi kebanyakan kita, pelan Tenaga menawarkan nilai terbaik untuk wang. Tetapi jika anda’mempunyai portfolio dan cita-cita komersial yang besar, anda mungkin ingin menaikkan tangga peningkatan.

Untuk menjual muat turun digital dan cetakan berbingkai, anda’Saya memerlukan pelan Portfolio SmugMug ($ 23,99). Pelan yang paling mahal, SmugMug Pro ($ 41,99 setiap bulan), juga membolehkan anda menawarkan pembungkus hadiah.

Harga yang kami’yang disebut adalah yuran bulanan – anda dapat menjimatkan sejumlah wang dengan menandatangani kontrak yang lebih lama. Contohnya, pelan Asas berharga $ 5.99 setiap bulan, tetapi berharga $ 48 setahun, yang bermaksud anda menjimatkan 33% apabila memilih rancangan tahunan.

rancangan harga kuasa smugmugNilai wang yang hebat dari SmugMug Power plam

Betapa Baiknya Bantuan dan Sokongan SmugMug?

“SmugMug’pasukan sokongan akan membalas e-mel anda 24/7, dan artikelnya hebat. Tetapi untuk menjadi kelas dunia, sokongan SmugMug perlu lebih interaktif – alat sembang langsung akan menjadi tambahan yang dialu-alukan.”

Kesan pertama saya mengenai SmugMug’Pusat Sokongannya sangat baik.

Di sana’pangkalan data artikel yang boleh dicari dalam kategori seperti Pengurusan Kandungan, Jual Cetakan, dan ‘Privasi dan Keselamatan’. Artikelnya jelas, ramah dan bermaklumat.

Di sana’s juga koleksi tutorial video yang cemerlang (yang terbaik dari anda’Juga akan terdapat di SmugMug’saluran YouTube) dan SmugMug Business School yang dipenuhi dengan petua e-dagang dan inspirasi pro.

ulasan smugmug youtubeTonton dan pelajari: sesuaikan templat anda dengan bantuan SmugMug’saluran YouTube

SmugMug bahkan dapat membantu anda meningkatkan fotografi anda. Untuk mendapatkan nasihat, periksa SmugMug’s Forum dan laman rakan kongsi Digital Grin, The Photographer Academy.

Dan jika anda memerlukan bantuan satu-satu, anda boleh menghantar e-mel ke “manusia sejati” 24 jam sehari, tujuh hari seminggu, 364 hari dalam setahun. (Bahkan peri SmugMug memerlukan cuti Krismas.)

Namun, saya berjaya memukul beberapa blok.

Pertama, saya ingin mencari panduan ringkas dan mudah difahami untuk pilihan e-dagang di setiap peringkat langganan. Saya ingin tahu siapa yang mengendalikan percetakan anda, dan berapa banyak komisen yang anda bayar. Maklumat ada, tetapi ia’s mengelirukan dan, pada masa itu, tidak konsisten.

Kemudian saya teringat semasa saya membina galeri pelanggan. “Bila”, seperti dalam: pukul berapa. Ia’d selalu berada di tengah malam, setelah seharian menjalani penggambaran dan penyuntingan foto yang sukar. Saya tahu pelanggan saya akan menyusahkan saya untuk mendapatkan URL dengan sarapan.

Bagaimana jika saya menghadapi masalah teknikal pada pukul 5 pagi? Bagaimana jika gambar saya enggan dipaparkan dengan betul? Saya’d ingin mengambil telefon ke pasukan sokongan SmugMug, atau menghidupkan alat pesanan segera seperti sembang langsung Squarespace.

Saya mahu’Saya ingin menulis e-mel, kemudian tunggu balasannya, kemudian tulis e-mel lain yang menjelaskan maksud saya, dan kemudian tunggu balasan untuk itu.

Mungkin ia’Tidak adil saya mempersoalkan kecekapan SmugMug’sokongan e-mel. Saya’Saya telah mendengar banyak perkara mengenainya dari pengguna lain, dan saya tidak mempunyai’belum mengujinya sendiri (saya akan – menonton ruang ini). Tetapi pada zaman sekarang ini, e-mel terlalu kikuk untuk merasa seperti perbualan yang bermanfaat.

SmugMug’pangkalan pengetahuan disajikan dengan indah dan umumnya sangat membantu. Tapi saya’d suka melihat alat sokongan satu lawan satu yang lebih interaktif, di sepanjang garis perbualan langsung Squarespace. Kadang-kadang anda boleh’t tunggu balasan e-mel – anda ingin berbincang dengan pakar SmugMug sekarang.

Ringkasan Ulasan SmugMug: Sekiranya Anda Menggunakannya untuk Membangun Kedai Dalam Talian Anda?

“SmugMug adalah pilihan terbaik pembangun laman web portfolio, sama ada anda’memulakan semula dalam fotografi digital atau bersedia untuk melancarkan perniagaan dalam talian yang berskala besar.”

SmugMug boleh’t sesuai dengan Wix untuk fleksibiliti atau daya tarikan yang luas, tetapi tidak’t cuba untuk. Ia’hanya berminat dengan satu perkara (baik, dua perkara): untuk menjadikan gambar anda kelihatan luar biasa, dan untuk membantu anda menjualnya.

Rangkaian templat portfolio yang disusun adalah kecil tetapi dibentuk dengan sempurna, dan pilihan e-dagangnya sangat hebat. Anda boleh menjual foto anda sebagai cetakan atau muat turun digital, dan bahkan membungkusnya – bergantung pada rancangan harga yang anda pilih.

Kemudian ada idea pintar seperti mesej klik kanan tersuai, tanda air digital, dan pemalam Adobe Lightroom. Mereka semua menunjukkan bahawa SmugMug adalah perkhidmatan yang dibuat oleh dan untuk jurugambar.

Tetapi tidak semua ciri-cirinya sangat mesra snapper. Kami menilai Wix sebagai pembangun laman web terbaik untuk membuat portfolio fotografi, kerana editor templatnya jauh lebih serba boleh dan intuitif daripada SmugMug’s.

Apa’lagi, Wix membolehkan anda membuat dan menerbitkan seberapa banyak portfolio yang anda mahukan secara percuma, sementara SmugMug tidak’t mempunyai rancangan percuma sama sekali.

Kami’d juga suka melihat sembang langsung atau sokongan telefon. SmugMug’Sokongan e-mel dan asas pengetahuan sangat bagus, tetapi kadangkala anda memerlukan pertolongan langsung satu persatu – terutamanya jika anda’pelanggan telah menunggu di galeri.

Apabila SmugMug bagus, itu’sangat bagus. Anda’Saya memerlukan kesabaran dan (sedikit) wang untuk mendapatkan yang terbaik, tetapi anda’Akan dihargai dengan laman web yang menjadikan gambar anda bersinar. Ini adalah salah satu web’alat terbaik untuk mengubah hobi anda menjadi mata pencarian anda.

Pergi ke SmugMug’laman utama dan tatal ke bawah ke bahagian Cerita untuk pilihan terkini laman web sebenar yang dibuat oleh pelanggan SmugMug yang berpuas hati.

Kami’Akan meninggalkan anda dengan kegemaran kami, semuanya dibuat menggunakan templat SmugMug…

 • Gilmore Gang – Potret keluarga moden yang hebat oleh Austin, jurugambar TX Brent Gilmore (di bawah)
 • ShooTokyo – Jalan-jalan bandar di Jepun, seperti yang dilihat melalui lensa jurugambar Dave Powell
 • VonWong – Fotografi kesan khas dari Benjamin Von Wong yang berpangkalan di Toronto, yang mengatakan: “SmugMug telah menjadi alat penting, seperti Lightroom atau Photoshop, dalam aliran kerja saya”

smugmug mengkaji laman web fotografiDapatkan inspirasi dari laman SmugMug seperti Gilmore Gang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me