Schrijven voor het web: 19 toptips

De ultieme gids voor schrijven voor het web

aanbevolen afbeelding schrijven voor het webHet schrijven van inhoud voor een online publiek heeft zijn eigen uitdagingen, regels en verborgen valkuilen. Overal maken mensen enorme fouten bij het schrijven van hun webinhoud.


We don’ik wil niet dat je je bij hen aansluit.

Wij’We zijn hier om ervoor te zorgen dat u de veelvoorkomende reisgevaren overziet en u op weg helpt naar het creëren van verbluffende online inhoud. Versla uw concurrentie, verblind uw lezers en blaas uw website nieuw leven in met onze uitgebreide gids.

Wij’Ik zal de belangrijkste schrijfregels voor het web behandelen en u exclusieve inzichten geven van echte experts die vertrouwen op het produceren van stellaire inhoud voor de kost.

Zelfs professionals op het gebied van webschrijven kunnen struikelen en hun lezers verliezen’ interesseren. Of je’wanneer u een blog start, een kopie schrijft voor uw bedrijfswebsite of sociale media-accounts beheert, geeft deze gids u bruikbaar advies voor het verbeteren van de betrokkenheid en het verhogen van conversies.

Onze eerste, niet-officiële tip is om de introducties kort te houden – dus wij’d beter doorgaan met de goede dingen!

website builder expert schrijven voor de web-infographic

Onze handige infographic toont alle 19 stappen die u nodig heeft om voor het web te schrijven. Voel je vrij om het op te slaan, te delen en er naar terug te gaan als je wat handige schrijftips nodig hebt!

Als je liever een goede ouderwetse lijst hebt, hier’s elk van de stappen opnieuw:

Top 19 regels voor schrijven voor het web

1 Onderzoek uw lezer
2 Ken je vijand
3 Gebruik koppen
4 Haak uw lezer vast
5 Houd taal eenvoudig
6 Vertel lezers waar ze zijn
7 Front-load informatie
8 Wees direct
9 Gebruik een gemoedelijke toon
10 Wees actief, niet passief 11 Houd het kort
12 Wees genereus met visuals
13 Schrijf voor schermlezers
14 Laag je schrijven voor skimmers en scanners
15 Laat jargon weg
16 Correct gelezen
17 Don’verwaarloos uw microcopie niet
18 Let goed op uw metadata
19 Zeg hallo tegen sociale media

Nu jij’volledig gewapend met onze 19 eenvoudige stappen, lees verder voor een volledige uitsplitsing van elk, plus enkele exclusieve bonustips van de experts!

Nu jij’volledig gewapend met onze 19 eenvoudige stappen, lees verder voor een volledige uitsplitsing van elk, plus enkele exclusieve bonustips van de experts!

Verdere informatie

 • Bekijk onze Website Builder-vergelijkingstabel als het bouwen van een website uw volgende stap is, worden de beste bouwers vergeleken!
 • Ga je onze deskundige webschrijftips gebruiken om een ​​blog te starten? Misschien vindt u onze recensie van de beste blogplatforms nuttig.
 • Op zoek naar iets specifiekers? Onze Hoe een call-to-action te schrijven gids heeft enkele deskundige tips voor het maken van overtuigende kopie.

Voordat je start

In deze sectie we’ll dekking:

Tip # 1: onderzoek uw lezer

Tip # 2: Ken je vijand

# 1. Onderzoek uw lezer

Voordat je pen op papier zet – of liever vingers op het toetsenbord – moet je in de gedachten van je lezers kruipen. Het’is essentieel om uw publiek te kennen zodat u hun interesse kunt grijpen en aan hun behoeften kunt voldoen. Vraag jezelf af: waarom komen mensen naar mijn site? Waar zoeken zij naar?

Zodra je de antwoorden op deze vragen hebt, daar’er is maar één ding te doen: geef de lezers wat ze willen.

Lezers zijn wispelturige, ongeduldige en vluchtige wezens – gebruik de verkeerde taal of geef ze de verkeerde informatie, en ze’Ik verlaat je site voordat je iets kunt zeggen “alsjeblieft don’t gaan.” Hier volgen enkele tips om de klanten tevreden te houden:

 • Maak persona’s – probeer tussen drie en vijf persona’s te maken die verschillende secties van je publiek vertegenwoordigen. U kunt dit doen door echte lezers te interviewen, demografische gegevens van uw site-analyse te gebruiken en een kijkje te nemen bij uw lezers’ Sociale Profielen.
 • Stem uw schrijven af ​​op uw doelgroep – gebruik dezelfde taal als uw lezers. als jij’opnieuw schrijven voor een oudere doelgroep, don’Gebruik geen tiener-jargonwoorden, en als je’herschrijf voor een Engels of Amerikaans publiek, zorg ervoor dat je’hergebruik van de juiste taal en referenties.
 • Don’stoppen met het stellen van vragen – zelfs als je eenmaal’opnieuw regelmatige inhoud vrijgeven, don’ga er niet vanuit dat u weet wat uw lezers willen. Blijf controleren en onderzoeken om ervoor te zorgen dat uw lezers tevreden zijn.

Advies van de experts

John Pannell
John Pannell
, Senior Marketing Executive bij Access Self Storage

“Een van de meest essentiële elementen van schrijven voor internet is het kennen van uw publiek. Vier jaar geleden trokken we iets meer dan 100 organische bezoeken aan onze blog per maand. In een verschuiving in tactiek begonnen we regelmatige, hoogwaardige, geoptimaliseerde inhoud te schrijven die was gericht op de interesses van onze websitebezoekers, en we genereren nu meer dan 2500 organische bezoeken per maand.”

# 2. Ken je vijand

Zodra u uw lezers kent zoals zij’re oude vrienden, het’tijd om je concurrenten te onderzoeken. U moet twee cruciale dingen weten: wie uw concurrenten zijn en wat ze zijn’doen.

Onderzoek van concurrenten is essentieel om te begrijpen wat u moet doen om ervoor te zorgen dat lezers uw site boven iemand anders kiezen’s.

Eerst moet u uw belangrijkste concurrenten identificeren. Probeer uw top tien rivalen op te sommen – als u geen idee heeft, kunt u erachter komen door uw hoofdservice, product of onderwerp te googelen en te zien welke andere sites het meest verschijnen..

Top Tip! U kunt tools zoals SEMrush gebruiken om te ontdekken welke sites voor bepaalde zoekwoorden rangschikken en hoe uw eigen site zich verhoudt.

Nu weet je wie je bent’moet verslaan, genoegen nemen met een virtuele inzet. Kijk naar wat voor soort inhoud ze hebben’opnieuw produceren – zijn het video’s, blogposts, nieuwsverhalen of downloads? Wat’s het kwaliteitsniveau? Hoe vaak publiceren ze nieuwe inhoud?

Als je eenmaal’Heb je een goed profiel van je concurrenten, dan kun je de belangrijkste vraag stellen: wat kan ik beter doen?

Advies van de experts

Luke Budka


Luke Budka
, Director bij TopLine Comms

“Begrijp wat uw prospects zoeken en waarom zij’zoek ernaar; kijk eens naar de inhoud die verschijnt wanneer u zoekt naar waarnaar uw prospects zoeken; schrijf dan betere inhoud – in die volgorde!”

Maak je lezer niet bang

In deze sectie we’ll dekking:

Tip # 3: gebruik koppen

Tip # 4: Hook Your Reader

Tip # 5: houd taal eenvoudig

Tip # 6: Vertel lezers waar ze zijn

Je hebt misschien gehoord van de vergelijking van webgebruikers met wilde dieren, en dat’s precies wat we’we hebben het hier over. Vandaag’s online lezers zoeken naar informatie, maar dat doen ze niet’Ik wil geen tonnen energie verspillen door het webequivalent van een gigantische buffel neer te halen. Net als een leeuw die zijn prooi uitkiest, zijn ze constant op zoek naar inhoud die ze gemakkelijk kunnen verteren.

Als een lezer dat niet is’t blij met wat ze zien, je kunt er zeker van zijn’Ik ben binnen enkele seconden weg. Hard, toch? Gelukkig zijn er manieren om de juiste berichten te verzenden, zodat je dat niet doet’maak je lezer niet bang.

# 3. Gebruik koppen

De beste manier om een ​​lezer onmiddellijk op zijn gemak te stellen, is door koppen te gebruiken. Dit geeft een duidelijke indicatie van je pagina’s inhoud, zonder dat de lezer er echt iets van hoeft te lezen.

Wanneer’Is het de laatste keer dat u een webpagina van het begin tot het einde leest, zonder vooruit te springen of secties te scannen? We wedden dat het dat niet was’t recentelijk.

Koppen maken het voor lezers gemakkelijk om snel de kern van uw inhoud te achterhalen en naar de sectie te gaan die ze het liefst willen lezen. Denk aan koppen zoals wegwijzers, die je lezer vangen’aandacht en zwaai ze in de goede richting.

Koppen zorgen er ook voor dat uw pagina er uitnodigender uitziet. Daar’is niets erger dan wanneer je geconfronteerd wordt met een enorm blok tekst’opnieuw op internet surft!

Top Tip! Koppen zijn geweldig voor uw lezers, maar zij’zijn ook belangrijk voor SEO. Goede zoekmachineoptimalisatie helpt uw ​​site om goed te scoren in de resultaten van zoekmachines, en het hebben van goede, gestructureerde rubrieken is een belangrijke manier om uw site te optimaliseren.

# 4. Sluit uw lezer aan

Hoe pak je je lezer’s aandacht en zorg ervoor dat ze uw artikel lezen, in plaats van op de terugknop te drukken ? Je moet een haak maken.

We houden allemaal van een beetje drama. Controverse, mysterie, verrassende feiten – ze trekken ons allemaal binnen met één belangrijk effect: we willen meer weten. Als u uw inhoud kunt beginnen met een feit, een vraag, een controversiële opmerking of zelfs een anekdote, maakt u een goede kans om uw lezers te krijgen’ aandacht.

schrijven voor de webtip haak uw lezer vast

# 5. Houd taal eenvoudig

Terwijl je op school zit’worden aangemoedigd om je geest te verruimen en bij elke gelegenheid naar de thesaurus te reiken, schrijven voor het web is een beetje anders. In feite’is precies het tegenovergestelde.

Je zou moeten houd uw schrijven eenvoudig – rond het niveau dat je’verwacht dat 12-jarigen het gemakkelijk zullen begrijpen. Dat’klopt, je moet je voorstellen’opnieuw schrijven voor zevende klassers!

Het gebruik van eenvoudige taal doet dat niet’t bedoel “stom” uw uitstekende inhoud. Er kan zelfs meer talent voor nodig zijn om eenvoudig schrijven goed te laten klinken. (Tenminste, dat’s wat we graag denken!)

Simpele taal is beter scanbaar, maakt uw inhoud toegankelijker voor een breder publiek en helpt mensen uw boodschap veel sneller te begrijpen.

Voorbeeld

&# 10060; 1: Schrijven in ongecompliceerde, begrijpelijke taal is absoluut noodzakelijk bij het creëren van inhoud voor een online publiek, vanwege de leespatronen en gewoonten die het vaakst worden geportretteerd door online lezers, die enorm verschillen van de tactiek die wordt toegepast bij het lezen van andere soorten gepubliceerd materiaal.

&# 10004;&# 65039; 2: Schrijven in eenvoudige, gebruiksvriendelijke taal is essentieel bij het schrijven voor het web. Dit komt omdat mensen don’lees geen online inhoud zoals ze een boek zouden lezen.

Met welk voorbeeld gaat u zich waarschijnlijk bezighouden? Zeker als jij’zit u op uw telefoon en controleert u dit artikel in de vrije vijf minuten tussen vergaderingen op het werk? Of je het leuk vindt of niet, “gemakkelijk” is de universele taal van het web.

# 6. Vertel lezers waar ze zijn

Iets wat veel webschrijvers vergeten, is dat uw lezers misschien geen idee hebben waar uw site over gaat. In tegenstelling tot boeken, daar’is geen begin, midden of einde, en uw inhoud moet dat weerspiegelen.

Ga er nooit vanuit dat uw lezer naar uw startpagina is geweest of uw over-pagina heeft verkend – het’waarschijnlijk zijn ze’u bent nog maar net uw site tegengekomen en verwacht meteen antwoorden.

als jij’Als u een reeks verbonden blogposts of gerelateerde handleidingen schrijft, zorg er dan voor dat u naar de vorige linkt, zodat uw lezer terug kan gaan om wat context te krijgen. als jij’Als u iets opnieuw beoordeelt, moet u eerst snel samenvatten wat het is.

Je snapt het idee. We beginnen onze beoordelingen en vergelijkingen altijd door kort uit te leggen wat een websitebouwer is, hoe slepen en neerzetten werkt, wat hosting is en waarom je het nodig hebt, voordat we ingaan op het artikel..

Mensen die deze dingen al kennen, kunnen doorgaan, maar inclusief deze informatie zorgt ervoor dat u don’vervreemden van lezers die op zoek waren naar die antwoorden.

schrijf voor de webtip vertel de lezers waar ze zijn

Bewaar uw lezer

In deze sectie we’ll dekking:

Tip # 7: Front-load informatie

Tip # 8: wees direct

Tip # 9: Gebruik een gesprekstoon

Tip # 10: wees actief, niet passief

Tip # 11: houd het kort

Tip # 12: wees genereus met visuals

Als je eenmaal’heb je lezer weten te pakken’aandacht, moet u ze op uw pagina houden. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Gemiddeld lezen mensen slechts ongeveer 20% van de woorden op een webpagina. (Dus als je’lees nog steeds dit artikel – gefeliciteerd!)

Hier zijn enkele eenvoudige tips en trucs om het meeste uit uw lezers te halen’ beperkte aandachtsspanne.

# 7. Front-load informatie

Hoorde je dat de gemiddelde menselijke aandachtsspanne nu korter is dan die van een goudvis? Wij’zijn meer afgeleid dan ooit tevoren, concentratie verliezen na iets meer dan acht seconden.

digitaal informatieonderzoek infographicKrediet: Digital Information World

Dit is waarom het zo is’is essentieel om uw informatie vooraf te laden, plaats de belangrijkste afhaalrestaurants aan het begin van je stuk in plaats van te wachten tot het einde.

Dit is n’t een roman van Agatha Christie waarin je spanning opbouwt en mensen helemaal aan het einde de antwoorden geeft. In plaats daarvan moet u zo snel mogelijk de belangrijkste informatie verstrekken.

Het is u misschien opgevallen dat we aan het begin van dit artikel hebben uiteengezet wat we zouden behandelen en vervolgens meteen de belangrijkste afhaalrestaurants vermeldden. Dit verzekert de lezer dat ze daadwerkelijke antwoorden zullen krijgen, neemt elk gevoel van meegesleept te worden weg en werkt zelfs als een teaser.

Bijvoorbeeld als jij’opnieuw een vergelijkingsstuk schrijven, don’wacht niet tot het einde om de winnaar te onthullen. Denk na over wat je bent’zou willen dat je, als je de lezer was, meteen antwoorden geeft, en moedig ze dan aan om te blijven lezen om erachter te komen “waarom” achter uw argument.

Door een samengevatte versie van uw inhoud te geven, kunt u uw lezer openen’s nieuwsgierigheid – jij’hebben bewezen dat je weet wat je bent’praten over, en nu willen ze meer weten!

# 8. Wees direct

Wanneer iemand voor een online publiek schrijft, kan het moeilijk zijn om verbinding te maken. Er zijn zoveel stemmen, hoe zorgen ze ervoor dat hun woorden opvallen tussen de massa?

Je voelt je misschien een beetje in de war, omdat we gewoon zijn gestopt met het gebruik van direct adres. Direct adres is waar u de lezer eigenlijk aanspreekt als “u.” Don’raak niet in de war met het dubbelzinnige “ze” of de verouderde “een” – bewaar die voor de personages in Downton Abbey.

Gebruik “u” gebruik om uw lezer aan te spreken “wij” om te spreken vanuit het standpunt van een bedrijf en te gebruiken “ik” voor een individuele stem.

Dit is directer en brengt onmiddellijk een relatie tot stand tussen u en uw lezer.

Er zijn uitzonderingen, zoals nieuwsberichten, maar over het algemeen is dit een belangrijke regel om je aan te houden. Zelfs bancaire en juridische websites gebruiken directe taal om hun doelgroep aan te spreken, en u’Ik zie het overal op internet – die “Over ons” pagina’s gebruiken allemaal direct adres!

schrijf voor de webtip wees direct

# 9. Gebruik een gesprekstoon

Vragenuur: praat u liever met uw vrienden of krijgt u les van iemand die formele, sprekende taal gebruikt? Wij’we raden dat we het antwoord weten, en dat’s waarom we schrijven op een vrij gemoedelijke toon.

Dit niet’Het werkt niet voor alle websites, maar als je spraakzaam kunt gebruiken, raden we het aan. Het gebruik van bekende woorden, het stellen van vragen, het invoeren van erkende uitspraken en het toevoegen van een bepaalde persoonlijkheid kan een grote bijdrage leveren aan het betrekken van uw lezer.

Denk na over je favoriete merken, websites en blogs – wat voor soort toon gebruiken ze? Gebruiken ze alledaagse taal en maken ze hun zinnen speels? Zo ja, dat’s omdat ze’richten zich rechtstreeks op hun doelgroep en creëren een persoonlijke leeservaring.

En dat’is precies wat u moet doen. Soms betekent het dat je een paar van de regels die je op de middelbare school hebt geleerd, moet verbuigen. Dit kan in het begin raar aanvoelen, maar als je eenmaal die vrijheid hebt geproefd, jij’Ik zal moeite hebben om terug te gaan!

Hier zijn enkele voorbeelden van manieren waarop u minder kunt schrijven ‘college papier’ en meer ‘bijpraten chat’:

 • Verdeel je zinnen: Je kunt je zinnen een beetje hakken. Weet je, voor nadruk. Zoals ons’doen nu!
 • Begin zinnen de “mis” manier: Grammatica-liefhebbers overal, kijk weg, want als je voor het web schrijft, kun je zinnen beginnen “en,” “maar,”, “zo,” en “omdat.” Ga door, we weten dat je het wilt.
 • Zet speciale zinnen op hun eigen regel: als jij’opnieuw een punt maken, een bepaalde zin benadrukken, of willen dat de lezer iets onthoudt, zet het op zijn eigen regel. Dit kan ook effectief zijn bij het beheersen van tempo en humor.
 • Wees een beetje casual: Je kunt geluiden zoals phew, doorhalingen (zoals deze) gebruiken en zelfs je eigen anekdotes delen om verbinding te maken met je lezers. Wees voorzichtig dat u hiermee overboord gaat – rantsoeneer ze zorgvuldig!
 • Laat je stem doorschijnen: Uw schrijven moet uw bedrijf of merk weerspiegelen, maar dat is niet het geval’dat betekent niet dat uw eigen unieke stijl dat kan’t waarde toevoegen. Vertrouw ons, uw lezers zullen de persoonlijke touch waarderen!

Deze technieken zullen help je schrijven menselijker te laten klinken, wat op zijn beurt mensen zal helpen verbinding te maken met wat jij’zeggen. Don’t zijn gezichtsloos – laat uw lezers het gevoel hebben dat ze u kennen.

Advies van de expert

Andy Golpys

Andy Golpys, Medeoprichter en Creative Director bij MadeByShape

“Mijn eerste en meest fundamentele tip is om jezelf te zijn en de persoonlijkheid van je merk te vertegenwoordigen. als jij’re een informele instantie die direct en beknopt is – ga ervoor. Aan de andere kant, als je’Bent u een zeer serieus, formeel bedrijf dat elke dag pakken draagt, dan moet de taal op de site dit vertegenwoordigen.”

# 10. Wees actief, niet passief

Dit is een handige schrijftruc die misschien technisch klinkt, maar eigenlijk gemakkelijk is als je eenmaal weet waar je op moet letten.

Het’de tijd dat we je hebben voorgesteld actief versus passief schrijven. Om er technisch over te zijn, wanneer u met de actieve stem schrijft, voert het onderwerp van de zin de actie uit, terwijl wanneer u met de passieve stem schrijft, het onderwerp de actie ontvangt.

Dat klinkt veel ingewikkelder dan het in werkelijkheid is, dus laat maar’s in plaats daarvan een voorbeeld gebruiken. Laat’s neem de beroemde zin, “de kat zat op de mat.” Dit is geschreven met de actieve stem. Als we het herschrijven zodat het’s passief zou zijn: “op de mat zat de kat.” Niet zo pakkend, toch??

Je moet altijd proberen om met de actieve stem te schrijven. Dit komt omdat het’is voor lezers veel gemakkelijker te verwerken – het kost onze hersenen minder moeite om te begrijpen, wat betekent dat wij’lees er meer van.

Top Tip! De passieve stem kan nog steeds een krachtig hulpmiddel zijn. Gebruik de passieve stem als je meer formeel of gezaghebbend wilt klinken. Het kan ook bijzonder handig zijn als je’omgaan met delicate situaties.

De passieve stem is veel minder direct en persoonlijk dan de actieve stem, waardoor deze tactvoller wordt – dit is handig bij het e-mailen van een collega of het opstellen van een klacht.

Zeg bijvoorbeeld “dat deed je niet’het project niet op tijd af” kan leiden tot ongemakkelijke kantoordrama’s, terwijl “het project was niet op tijd af” is een stuk minder beschuldigend.

Met de actieve stem schrijven helpt ook om de zaken duidelijk, beknopt en indrukwekkend te houden. Passief schrijven kan vaag en langdradig zijn en riskeert de lezer te verwarren in plaats van uw boodschap duidelijk over te brengen.

schrijven voor de webtip wees actief, niet passief

# 11. Hou het kort

Het’is een van de belangrijkste schrijfregels voor een online publiek: je moet je punt in zo min mogelijk woorden overbrengen. Lange zinnen hebben misschien gewerkt in de handen van Ernest Hemingway en James Joyce, maar helaas’ben een groot nee-nee bij het schrijven voor het web.

En het’s niet alleen zinnen. Simpele woorden, korte zinnen en pittige alinea’s zijn het gouden trio van succesvol webschrijven.

Korte zinnen en paragrafen helpen je beknopt te blijven en voorkomen dat je lezer halverwege je punt afdwaalt. Het’het draait allemaal om het houden van uw lezer’s aandacht en het meeste uit elk woord halen.

Top Tip! Probeer indien mogelijk uw zinnen niet langer dan 25 woorden te houden en uw alinea’s niet meer dan drie regels.

Een geweldige manier om te testen of uw webschrijven te uitgebreid is, is door een leesbaarheidstool te gebruiken. Deze scannen uw werk en kiezen woorden en zinnen die te lang zijn.

leesbaarheidstool leesbaarReadable is een tool die je alles vertelt wat je moet weten over de leesbaarheid van je schrijven.

Wij’d Readable aanbevelen, die u gratis kunt gebruiken. Het’Ik zal je vertellen welke woorden en zinnen te lang zijn, waar je bent’heb de passieve stem gebruikt en zelfs of je toon formeler of gemoedelijker is. Je krijgt ook een algemeen cijfer – streef naar een B of hoger.

# 12. Wees genereus met visuals

Artikelen met afbeeldingen krijgen 94% meer weergaven dan artikelen zonder. Ja, het’dat schrijf je niet alleen’is belangrijk als je’opnieuw online inhoud maken – je hebt ook visuals nodig.

Of het’s foto’s, video’s, infographics of diagrammen, afbeeldingen helpen mensen informatie te verwerken en hun aandacht te trekken.

Waarom voelen we ons zo aangetrokken tot beelden? Welnu, onze hersenen zijn vrijwel bedraad voor visuele verwerking, wat betekent dat mensen het gemakkelijker vinden om afbeeldingen met hoge snelheid te verwerken dan tekst. Dus foto’s zijn niet’er moet gewoon mooi zijn – ze’zijn essentieel om uw lezer betrokken te houden.

Probeer afbeeldingen te gebruiken die relevant zijn voor zowel uw onderwerp als uw doelgroep. Bijvoorbeeld als je je kent’opnieuw schrijven voor studenten, don’Gebruik geen afbeeldingen van gepensioneerden die van hun pensioen genieten.

Jij niet’je moet niet veel (of helemaal niets) uitgeven aan professionele afbeeldingen. U kunt gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit downloaden van sites zoals Unsplash of betalen voor credits van Adobe Stock.

Een goede manier om de impact van uw afbeeldingen te vergroten, is door afbeeldingen van mensen te gebruiken. Het’is gebleken dat mensen meer aandacht besteden aan afbeeldingen met gezichten dan die zonder – bijvoorbeeld, foto’s van mensen op Instagram hebben 38% meer kans om likes te ontvangen dan gezichtsloze foto’s!

Gezichten helpen bij het creëren van gevoelens van empathie bij uw lezer en kunnen zelfs beïnvloeden waar uw lezer zijn aandacht op richt.

Eye-tracking studies hebben aangetoond dat we de blik van mensen in afbeeldingen volgen. Dus als je’We proberen uw lezers te laten letten op een abonneerknop, dit kan bijvoorbeeld een goede tactiek zijn om uit te proberen!

afbeeldingen superdry voorbeeldSuperdry heeft deze afbeelding op zijn startpagina gebruikt – merk op hoe de blik van de mensen in de afbeelding op de call-to-action van de Holiday Shop is gericht.

Laat niemand weg

In deze sectie we’ll dekking:

Tip # 13: Schrijf voor schermlezers

Tip # 14: Layer Your Writing voor skimmers en scanners

Tip # 15: laat jargon weg

Het internet is er voor iedereen, ongeacht hun technische bekwaamheid of ervaring. Wanneer je’Als u voor het web schrijft, moet u ervoor zorgen dat uw prachtige woorden voor iedereen geschikt zijn!

# 13. Schrijf voor schermlezers

Een schermlezer is een programma dat inhoud op het scherm (zoals tekst, afbeeldingen en links) opneemt en deze in een formaat zet dat mensen met een visuele beperking gemakkelijk kunnen opnemen, zoals spraak of braille.

Het’het is belangrijk om te onthouden dat je hebt gewonnen’wordt niet alleen bekeken door uw lezers – hieronder vindt u enkele eenvoudige dingen die u kunt doen om uw inhoud toegankelijker te maken voor alle soorten lezers:

 • Structureer uw rubrieken – schermlezers gebruiken vaak koppen om door pagina’s te navigeren, dus zorg ervoor dat u’duidelijk en gestructureerd zijn met uw pagina’s indeling. Een gestructureerd systeem is H1, dan H2, dan H3 en indien nodig terug naar H2. Don’Spring bijvoorbeeld niet tussen H1 en H6, omdat dit verwarrend is voor een schermlezer.
 • Wees beschrijvend in je alt-tekst – wanneer je kunt’zie je geen beeld, jij’vertrouw op beschrijvende alt-tekst (de afbeelding’s beschrijving, die zal verschijnen wanneer je erover beweegt) om je te vertellen wat de afbeelding laat zien. Alt-tekst is ook belangrijk voor SEO, dus u zou dit toch moeten doen, maar zorg ervoor’s geeft gebruikers het volledige beeld.
 • Maak uw links duidelijk – bedenk of uw links op zichzelf logisch zijn. “Klik hier” niet’geen idee geven waar de gebruiker terecht kan komen!
 • Wees voorzichtig met het automatisch afspelen van video’s – als een schermlezer tekst in spraak omzet, en dan begint een video automatisch af te spelen op uw pagina, dat is het’zal voor de gebruiker verwarrend en onbehulpzaam zijn. Geef op zijn minst een optie om automatisch afspelen uit te schakelen.
 • Don’t vaag zijn – wees voorzichtig en bedenk of uw pagina logisch is voor iemand die dat wel kan’t zien. Bijvoorbeeld in formulieren don’zeg het niet gewoon “Vink het vakje aan om te bevestigen dat je dit hebt gelezen.” Een schermlezer heeft het formulier mogelijk overgeslagen – herhaal in plaats daarvan waar de gebruiker mee instemt, zoals: “Als u zich nu registreert, wordt uw aanwezigheid bevestigd. Vink het vakje aan om te bevestigen dat je dit hebt gelezen.”

schrijven voor de webtip schrijven voor schermlezers

Waarom probeert u niet zelf door uw site te navigeren met een schermlezer? Dit geeft u het beste idee hoe toegankelijk uw inhoud is voor mensen met een visuele beperking, en laat u zien waar u bent’doe het al!

Lees dit artikel voor meer informatie over wat u kunt doen om uw site toegankelijker te maken: Ik heb een dag internet gebruikt met een schermlezer

# 14. Laag je schrijven voor skimmers en scanners

Het’s triest, maar waar – niet iedereen zal gaan zitten met een kopje koffie, zijn voeten omhoog houden en je stuk van begin tot eind lezen. De meeste van uw lezers zijn skimmers of scanners.

Skimmers en scanners zoeken zo snel mogelijk naar bepaalde informatie. Skimmers proberen een algemeen beeld te krijgen van waar de pagina over gaat en of dat zo is’is iets wat ze’Ik zal genieten of nuttig vinden. Scanners besteden wat meer aandacht – ze hebben een specifieke vraag in gedachten en zijn op jacht.

‘Hoe durven ze mijn schrijven zo te behandelen!’ je zou in de verleiding kunnen komen om te schreeuwen – maar don’t. Skimmers en scanners verdienen een geweldige leeservaring, vooral omdat ze de meerderheid van uw publiek uitmaken.

Wij’heb een aantal belangrijke dingen beschreven die u kunt doen om uw tekst te maken ‘skimmable’ en scanbaar. (En wij’heb het in opsommingstekens gezet, voor alle skimmers en scanners die er zijn!)

 • Gebruik koppen – nogmaals, koppen zijn je beste vriend!
 • Gebruik vet – gebruik het spaarzaam om belangrijke feiten of belangrijke zinnen te benadrukken
 • Gebruik witruimte – witruimte omringt alinea’s en afbeeldingen. Het’Het is belangrijk om uw pagina op te splitsen en uw tekst te laten ademen – het laat uw lezer’s hersenen ademen ook
 • Gebruik lijsten en opsommingstekens – ze’zijn voor lezers gemakkelijker te verteren!
 • Gebruik dozen – u kunt belangrijke informatie in vakken opdelen om de lezer te trekken’s aandacht

Don’Het voelt echter niet alsof al uw gedetailleerde, diepgaande kopieën verloren gaan. Als er niets anders is, lacht Google om kwaliteit, inhoud van lange vorm, dus als u mooie webwriting maakt, zal uw site goed scoren.

# 15. Laat jargon weg

Alleen maar. Don’t. Gebruik. Jargon.

Tenminste, als je het kunt vermijden!

Daar’er is geen manier om lezers sneller te verliezen dan ze dom te laten voelen met technische niche-termen.

Er zijn momenten waarop het’het is onvermijdelijk om jargon te gebruiken, vooral als je’opnieuw schrijven over technologie, medicijnen of zaken. Hier bij Website Builder Expert schrijven we over websitebouwers, hosting en zelfs codering – wij’zijn geen vreemden voor jargon!!

Als je wel jargon in je schrijven moet opnemen, zorg er dan voor dat je het altijd eerst duidelijk uitlegt voor je lezer. De eerste keer dat u een acroniem of afkorting gebruikt (bijvoorbeeld SEO), geeft u de juiste naam op en legt u deze uit, zodat uw lezer weet wat u bedoelt.

Ga er nooit vanuit dat uw lezer weet wat u weet. Op die manier doe je dat niet’sluit niemand uit die de jargonmemo heeft gemist.

(Oh, en SEO staat voor Search Engine Optimization, voor het geval iemand zich dit afvroeg.)

schrijven voor de webtip laat jargon weg

Tips na het schrijven

In deze sectie we’ll dekking:

Tip # 16: Proeflees goed

Tip # 17: Don’t Verwaarloos uw microcopie

Tip # 18: Wees voorzichtig met uw metadata

Tip # 19: Zeg hallo tegen sociale media

Het trieste nieuws is dat’s allemaal voor onze tips over het schrijven van uw eigen webkopie – maar het goede nieuws is dat het niet leuk is’eindigen daar niet: wij’er zijn nog vier stappen die u moet beheersen, zodat u uw publiek kunt verbazen.

U’zo dicht bij het worden van een webschrijfmeester, dus wij’Ik kom er meteen bij – daar’er is geen tijd te verliezen!

# 16. Goed gelezen

Lees je schrijven door. Lees het dan nog eens. Neem dan een pauze, neem een ​​kop koffie, maak een wandeling en maak je hoofd leeg. Lees het dan nog eens door.

schrijven voor de webtip correct gelezen

Proeflezen is een cruciale stap. Als er spelfouten of fouten in de definitieve versie binnensluipen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw lezer’s vertrouwen in wat je’zeggen. Dat doet het niet’komen niet professioneel of betrouwbaar over!

Top Tip! Don’haast je proeflezen niet. Zorg ervoor dat u voldoende tijd overhoudt voor uw schrijven om de juiste proefdruk te doorlopen vóór de publicatiedeadline.

We raden aan om ten minste één andere persoon uw werk te laten lezen voordat u het publiceert. Het’Het is goed om een ​​nieuw paar ogen te krijgen’Het is gemakkelijk om blind te worden voor kleine fouten wanneer u’heb een tijdje aan een stuk gewerkt.

# 17. Don’t Verwaarloos uw microcopie

Microcopy beschrijft de kleine stukjes tekst die gebruikers helpen bij het navigeren door een website. Foutmeldingen en linkknoppen zijn beide voorbeelden van microcopy.

eharmony error page microcopyDeze foutpagina van eharmony is een voorbeeld van microcopy! Dat doet het niet’laat de gebruiker niet in de steek, maar geeft je veel mogelijkheden om de site te blijven gebruiken.

Hieronder staan ​​onze belangrijkste tips voor het maken van goede microcopy:

 • Spreek je lezer aan’s zorgen – u’Ik zie dit op abonnementsformulieren wanneer bedrijven beloven u niet te spammen of uw gegevens te delen.
 • Wees specifiek – met foutmeldingen, don’zeg het niet gewoon “formulier onjuist, probeer het opnieuw.” Wees in plaats daarvan specifiek en geef een exacte suggestie: “je wachtwoord is onjuist.”
 • Bied actie – microcopy kan de laatste barrière zijn tussen uw lezer en de exit-knop. Geef ze altijd een volgende stap, bijvoorbeeld als ze kunnen’log niet in op hun account, geef een link op om hun gegevens te herstellen of hulp te krijgen.
 • Hou het kort – het’wordt niet voor niets microcopy genoemd!
 • Volg door – knoplabels moeten overeenkomen met wat er gebeurt wanneer de gebruiker erop klikt. Gebruikers zouden dat niet moeten doen’ontvang geen spam als u’ik heb geen spam beloofd. Bouw vertrouwen op door uw beloften na te komen.

Microcopy is klein maar krachtig. Don’Onderschat de kracht ervan om uw gebruiker te beïnvloeden’s beslissingen – goede microcopy kan zeer overtuigend zijn, terwijl slechte microcopy je lezers naar de heuvels kan laten rennen.

Advies van de experts

hannah whitfield

Hannah Whitfield, Content Manager bij Website Builder Expert

“Woord voor woord, uw website’s microcopy is de belangrijkste inhoud. Het helpt uw ​​gebruikers om door uw site te navigeren en bouwt vertrouwen op zodat ze de gewenste actie kunnen ondernemen (of, ‘converteren’) met vertrouwen. Neem de tijd om het goed te doen. Zoek naar merken die je bewondert voor inspiratie en gebruik tools zoals Optimizely en Hotjar om ervoor te zorgen dat je’opnieuw testen, leren en verbeteren.”

# 18. Wees voorzichtig met uw metadata

Metadata klinkt misschien als een van de robots uit de Transformers-films, maar dat is het wel’s eigenlijk alleen de pagina-informatie die wordt weergegeven op de resultatenpagina van de zoekmachine.

Het’Het is belangrijk om goed op uw metadata te letten, omdat dit van invloed is op hoe goed uw site in de zoekresultaten staat, en ook op hoeveel mensen ervoor kiezen om door te klikken naar uw website, in plaats van de hierboven of hieronder vermelde resultaten!

Wanneer u in Google zoekt, u’Ik zie een metatitel en metabeschrijving verschijnen. De metatitel is de blauwe kop waarop u klikt om de site te bezoeken. De metabeschrijving is de kleine alinea die eronder verschijnt om je iets over de pagina te vertellen.

metadata voorbeeldIn dit voorbeeld, “Tijd tijdschrift” is de metatitel en de tekst begint “Brekend nieuws en analyse” is de metabeschrijving.

Meta titels

Uw metatitel moet kort zijn en de gebruiker duidelijk vertellen wat hij van de pagina kan verwachten’staan ​​op het punt te bezoeken. U moet uw zoekwoorden opnemen in de metatitel om uw pagina hoger te laten rangschikken.

Uw metatitel zou niet moeten’Het spreekt echter niet alleen Google aan – u moet ook gebruikers overtuigen om op uw link te klikken. Er zijn een paar tactieken die u kunt gebruiken om uw metatitel aantrekkelijker en opvallender te maken dan uw concurrenten’, inclusief:

 • Gebruik nummers – het gebruik van cijfers is bijvoorbeeld vooral goed voor gidsen, “Hoe u uw droombaan kunt krijgen in 5 eenvoudige stappen.” Het’het is een goed idee om oneven nummers te gebruiken wanneer u’proberen mensen te vangen’s aandacht – don’gelooft u ons niet? Bekijk deze casestudy over oneven versus even aantal psychologie.
 • Gebruik machtswoorden – kies zorgvuldig relevante krachtwoorden om vertrouwen op te bouwen, nieuwsgierigheid te wekken en mensen in het algemeen te laten klikken op uw link. Voorbeeldwoorden zijn onder meer “verbazingwekkend,” “exclusief,” “opslaan,” en “zeer geheim.”
 • Vermeld de datum – je don’t moet dit doen, maar het’is een goede manier om mensen te laten zien dat uw inhoud actueel en actueel is.

Metabeschrijvingen

In tegenstelling tot metatitels, doen metabeschrijvingen dat niet’Het heeft geen directe invloed op uw positie in de zoekresultaten. Echter, ze hebben een enorme impact op de vraag of mensen uw pagina willen bezoeken, dus het verdient nog steeds liefde en veel aandacht.

Metabeschrijvingen zouden niet moeten’Het is niet te lang, maar je wilt er veel overtuigingskracht en informatie in stoppen om bezoekers naar je site te lokken. Wees duidelijk waar de pagina over gaat, hint naar wat de bezoeker zal vinden en probeer ook een call-to-action op te roepen, zoals “start je blog vandaag nog.”

# 19. Zeg hallo tegen sociale media

Wij’We zijn bij de laatste stap van onze handleiding voor het schrijven voor het web gekomen. Social media is een geweldige plek om je schrijven met de wereld te delen, maar dan wel’s ook een platform dat zijn eigen schrijfregels en valkuilen omvat.

Dat zou je niet moeten doen’probeer niet te delen op elk sociaal platform dat je kunt. Kies in plaats daarvan de beste voor u en uw doelgroep en zet u in voor het produceren van inhoud van hoge kwaliteit voor die kanalen.

Het’Het is meestal vrij duidelijk hoe je op sociale media moet schrijven – iedereen weet het bijvoorbeeld kort te houden op Twitter omdat het je personagetelling beperkt – maar er zijn een paar kleine tips waarvan we denken dat ze je kunnen helpen.

De eerste is om je stem vast te houden. Of je’Als je een individuele blogger bent of voor een groot bedrijf schrijft, moet je stem consistent zijn op al je kanalen. Dat geldt ook voor uw site’s inhoud, e-mails en sociale media.

De tweede is om je berichten relevant te houden. als jij’ben een advocatenkantoor, wees voorzichtig met het delen van kattenvideo’s of het gebruik van afkortingen. Ja, deze dingen worden algemeen geaccepteerd op sociale kanalen, maar zijn dat niet’zo geaccepteerd voor serieuze merken.

De derde is om precies te weten wat u uit uw posts op sociale media wilt halen. Wil je volgers krijgen? Mensen laten doorklikken naar uw website? Bestaande volgers aanmoedigen om te converteren? Als u dit doel in gedachten heeft, kunt u uw berichten beter focussen en uw delen relevant houden.

schrijf voor de webtip zeg hallo tegen sociale media

Schrijven voor het web: Roundup

Gefeliciteerd! U bent nu een volwaardige webschrijver, klaar om uw eigen online inhoud van hoge kwaliteit te maken!

Wij’We hebben de 19 stappen die u moet volgen doorgenomen, gescand, ondergedompeld en gedoken om uw concurrenten te verslaan en uw lezers te verbazen. Laat’s hebben een snelle verversing van die stappen.

Top 19 stappen voor het schrijven voor het web

 1. Onderzoek je lezer
 2. Ken je vijand
 3. Gebruik koppen
 4. Haak je lezer vast
 5. Houd taal eenvoudig
 6. Vertel lezers waar ze zijn
 7. Front-load informatie
 8. Wees direct
 9. Gebruik een gemoedelijke toon
 10. Wees actief, niet passief
 11. Hou het kort
 12. Wees genereus met visuals
 13. Schrijf voor schermlezers
 14. Laag je schrijven voor skimmers en scanners
 15. Laat jargon weg
 16. Goed gelezen
 17. Don’verwaarloos uw microcopie niet
 18. Let goed op uw metadata
 19. Zeg hallo tegen sociale media

Van die vroege dagen van het onderzoeken van uw lezers tot het delen van uw werk op sociale media, u’heb een lange weg afgelegd.

We kunnen’wacht niet om te zien wat je’Ik doe met onze tips – jij’Ik bedenk zelfs je eigen deskundige tips als je begint met het schrijven van je eigen webinhoud. Ga nu verder en schrijf, maar kom terug om ons te laten weten hoe u verder gaat!

Weet je het een en ander over schrijven voor het web? Deel uw kennis in de onderstaande opmerkingen!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map