Wat is een domeinnaam? Zie onze ABC-gids voor domeinnamen voor beginners

wat is een domeinnaamWat is een domeinnaam? Dit lijkt zoiets basaals te zijn, maar dat is het wel’is niet altijd zo gemakkelijk, vooral als je’ben een beginner.


Toen we een paar jaar geleden besloten om onze eerste website te bouwen, hadden we geen idee wat een domeinnaam was en welke problemen we moesten overwegen, zodat we de zaken goed konden instellen.

We waren bezorgd over privacy, hoe u een domeinnaam van een website kunt koppelen / ontkoppelen, of een .com of .net beter is, kosten, enz..

Zijn dit enkele zorgen die u ook deelt??

Natuurlijk klinkt het allemaal erg basaal voor mensen die ervaring hebben met het bouwen van websites. Maar voor een beginner kan het allemaal een beetje ongemakkelijk voelen.

Er zijn tal van bronnen die u in technische termen vertellen wat een domeinnaam is.

Maar dat’is het probleem’is een beetje technischer en misschien niet altijd in gewoon Engels dat normale mensen gemakkelijk kunnen begrijpen.

U’ben waarschijnlijk niet zo geïnteresseerd in de technische ins en outs van hoe een domeinnaam werkt.

U’u bent waarschijnlijk meer geïnteresseerd in hoe u de domeinnaam praktisch beheert en welke potentiële problemen u moet kennen.

Deze korte gids is geschreven om de basis te bespreken van wat u moet weten over domeinnamen – in gewoon Engels.

Laat’s aan de slag!

Top 10 vragen over domeinnamen

Klik op de vragen op het antwoord:

1. Wat is een domeinnaam?

2. Zijn domeinnamen en websites afzonderlijke dingen?

3. Gratis versus betaalde domeinnamen.

4. Waar kan ik een domeinnaam kopen?

5. Hoeveel kost het om een ​​domeinnaam te registreren?

6. Kan ik een domeinnaam rechtstreeks bij een websitebouwer kopen??

7. Kan ik mijn domeinnaam verhuizen als ik van websitebouwer verander?

8. Moet ik een domeinnaam kopen via een registrar of een websitebouwer?

9. Hebben domeinnamen met .com altijd de voorkeur?

10. Moet ik mijn persoonlijke gegevens beschermen met privéregistratie?

11. Andere nuttige bronnen

1. Wat is een domeinnaam?

Simpel gezegd is een domeinnaam het adres dat u in de adresbalk van een websitebrowser typt om naar een website te gaan.

De domeinnaam voor Google is bijvoorbeeld https://www.google.com

De domeinnaam voor deze website is https://www.websitebuilderexpert.com

Een domeinnaam is uniek voor uw website (net als een vingerafdruk) en kan niet worden gedeeld tussen verschillende websites.

2. Zijn domeinnamen en websites afzonderlijke dingen?

Beschouw een domeinnaam als uw telefoonnummer en een website op uw telefoon. Terwijl ze zijn verbonden, zijn het afzonderlijke items.

U kunt uw telefoon (website) op elk moment wijzigen en toch uw bestaande telefoonnummer (domeinnaam) behouden en deze gewoon aansluiten op uw nieuwe telefoon (nieuwe website).

Of u kunt uw telefoonnummer (domeinnaam) verplaatsen naar een andere telefoonserviceprovider (domeinnaamregistrar) en het nog steeds verbonden houden met uw bestaande telefoon (uw website).

Ben je al in de war? Laat’s doe een eenvoudige illustratie:

 • Ik kan een nieuwe domeinnaam kopen (let’s zeg www.brandnewdomain.com) en verbind het met deze website waar je nu bent. Alle inhoud op deze site verandert helemaal niet. Maar de website krijgt een nieuwe domeinnaam: www.brandnewdomainname.com, in plaats van www.websitebuilderexpert.com
 • Ik kan elders een geheel nieuwe website bouwen en www.websitebuilderexpert.com van deze website loskoppelen en opnieuw verbinden met de nieuwe website.’heb ergens anders gebouwd. Dus wanneer u het webadres typt, wordt u naar de nieuwe website geleid.

De sleutel is dat uw domeinnaam niet permanent vastzit aan een specifieke website. U kunt de verbinding verbreken en opnieuw verbinden met elke andere website die u wilt. Houd er echter rekening mee dat de domeinnaam slechts met 1 enkele website tegelijk kan worden verbonden.

3. Gratis versus betaalde domeinnamen

Er zijn gratis domeinnamen die u kunt krijgen van verschillende websitebouwers die u gebruikt, zoals WordPress.com, Wix, Squarespace, Weebly, enz..

Om meer specifiek te zijn, geven deze websitebouwers u een “subdomein”. Dus als we onze websitenaam opnieuw als voorbeeld zouden gebruiken, ziet een subdomein er ongeveer zo uit:

 • websitebuilderexpert.wordpress.com
 • websitebuilderexpert.wix.com
 • websitebuilderexpert.weebly.com

Een gratis subdomeinnaam is niet altijd goed – vooral als u een bedrijf voor de lange termijn wilt opbouwen met uw eigen unieke branding.

Om deze twee belangrijke redenen wilt u het gebruik van gratis subdomeinen vermijden:

 1. Jij niet’t bezit het subdomein. Hoewel het gratis te gebruiken is, doe je dat niet’het niet bezitten. De websitebouwer is eigenaar van de subdomeinnaam. Als u ooit besluit over te stappen naar een andere serviceprovider, is het domein niet draagbaar.
 2. Een subdomein is een extensie van de serviceprovider’eigen domein. Aan het einde van de domeinnaam staat de naam van de serviceprovider. Als we bijvoorbeeld Weebly hebben gebruikt, is ons webadres websitebuilderexpert.weebly.com in plaats van websitebuilderexpert.com.

Dit is de reden waarom ik altijd aanbeveel om een ​​paar dollar uit te geven om een ​​goed domein te krijgen dat je volledig bezit. Het helpt ook bij uw branding.

4. Waar kan ik een domeinnaam kopen?

Er zijn veel verschillende domeinnaamregistrators. Een paar bekende zijn GoDaddy, Domain.com en NameCheap.

Houd er rekening mee dat wanneer u een domeinnaam koopt / registreert, u feitelijk een jaarlijkse vergoeding betaalt aan de domeinnaamregistreerder, zodat de domeinnaam onder uw naam blijft geregistreerd.

Wanneer uw registratieperiode verloopt en als je dat niet doet’niet verlengen, verliest u de domeinnaam aangezien het voor andere mensen beschikbaar zal worden gesteld om zich op de open markt te registreren.

Gelukkig zullen domeinnaamregistrators u een e-mail sturen om u eraan te herinneren dat uw registratieperiode bijna verloopt, of ze bieden u een optie voor automatische verlenging, zodat u niet’t moet onthouden.

TIP VOOR EXPERTS: It’Het is altijd handig om een ​​kalenderherinnering in te stellen voorafgaand aan de vervaldatum, om jezelf eraan te herinneren om nogmaals te controleren of je de domeinnaam wilt verlengen of dat de optie voor automatisch verlengen correct is ingesteld.

Dat zou je niet doen’niet willen dat iemand anders uw domeinnaam registreert, zeker niet als u uw website al jaren in de lucht heeft! Stel je voor dat een van je zakelijke concurrenten uiteindelijk je domeinnaam gaat gebruiken! Stel dus elke keer dat u uw domeinnaam verlengt meteen een herinnering in.

5. Hoeveel kost het om een ​​domeinnaam te registreren?

Over het algemeen kost een domeinnaam u ongeveer $ 10 – $ 15 per jaar.

Maar als er veel vraag is naar een domeinnaam, kan het honderden kosten, tot wel duizenden dollars om de eerste aankoop te doen. De jaarlijkse verlengingskosten moeten daarna normaal zijn ($ 10 – $ 15 per jaar).

De reden waarom het duur is om de eerste aankoop te doen, is dat iemand de domeinnaam mogelijk al bezit en deze vasthoudt voor wederverkoop. Of de domeinnaamregistreerder weet dat er veel vraag is naar de domeinnaam, dus verhogen ze de prijs.

Wat’is een populaire domeinnaam? Denk bijvoorbeeld aan www.fitness.com of www.insurance.com

Als u uw unieke bedrijfsnaam als domeinnaam gebruikt, hoeft u zich meestal niet al te veel zorgen te maken over het betalen van een hoge prijs.

6. Kan ik een domeinnaam rechtstreeks bij een websitebouwer kopen??

Ja, dat kan.

Sommige websitebouwers, zoals Wix, Squarespace of Weebly, geven u een jaar lang een gratis aangepaste domeinnaam – als u zich aanmeldt voor hun jaarplannen.

(Opmerking: dit zijn geen subdomeinen zoals hierboven besproken. Het zijn aangepaste merkdomeinnamen zoals www.websitebuilderexpert.com)

Na het eerste jaar moet u de domeinnaam vernieuwen tegen de vermelde prijs.

Met Wix bedragen de jaarlijkse verlengingskosten ongeveer $ 14,95 per jaar ($ 24,85 als je privacyregistratie opneemt).

Bij Squarespace bedragen de verlengingskosten $ 20 (inclusief privacyregistratie).

Dus met deze websitebouwers zijn de prijzen meer afgestemd op domeinnaamregistreerders (zoals GoDaddy of Namecheap).

Met Weebly bedragen de jaarlijkse verlengingskosten $ 19,95 (of $ 29,95 inclusief privacyregistratie) – net iets duurder dan wat Wix, Squarespace of andere domeinnaamregistreerders aanbieden.

De voordelen van het verkrijgen van een aangepaste domeinnaam door middel van slepen & drop website builder zijn onder meer:

 • U krijgt een jaar gratis (ervan uitgaande dat u zich abonneert op hun jaarplannen)
 • Ze maken het gemakkelijker voor u om de domeinnaam, zoals zij, aan uw website te koppelen’hebben het verbindingsproces binnen hun platform gestroomlijnd

7. Kan ik mijn domeinnaam verhuizen als ik van websitebouwer verander?

Ja, dat kan – dus uw domeinnaam is niet op één specifieke locatie vergrendeld.

U kunt het als uw eigen domeinnaam meenemen (zolang u de jaarlijkse vergoeding blijft betalen).

De ontvangende domeinregistreerder / websitebouwer (de locatie waar u de domeinnaam naartoe wilt overdragen) zal u instructies geven over hoe u dit moet doen.

Als u bijvoorbeeld uw domeinnaam wilt overzetten van NameCheap naar GoDaddy, heeft GoDaddy tutorials die u laten zien hoe u dat moet doen.

Als je een domeinnaam wilt overzetten van GoDaddy naar Wix, dan zal Wix tutorials hebben over hoe je dat kunt bereiken.

Waarom zou u uw domeinnaam willen verhuizen??

Een populaire reden is dat als u besluit van websitebouwer te wisselen, u uw domeinnaam moet overdragen uit de websitebouwer die u verlaat. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat u uw domeinnaam hebt gekocht bij de websitebouwer en niet bij een domeinnaamregistreerder.

Maar als uw domeinnaam wordt gekocht via een domeinnaamregistrar, kunt u de verbinding met uw vorige websitebouwer verbreken en uw domeinnaam opnieuw verbinden met de nieuwe websitebouwer. U kunt uw domeinnaam behouden in uw huidige registrar.

8. Moet ik een domeinnaam kopen via een registrar of een websitebouwer?

Elke benadering heeft hier voor- en nadelen.

Koop een domeinnaam via een websitebouwer:

 • Voordeel – Als u zich abonneert op een jaarabonnement met een websitebouwer (zoals Wix, Squarespace of Weebly), krijgt u een gratis domeinnaam voor een jaar. U bespaart dus 1 jaar’s domeinnaamkosten (ongeveer $ 10 – $ 15)
 • Voordeel – Het’Het is gemakkelijker voor u om de domeinnaam aan uw website te koppelen (aangezien de websitebouwer het verbindingsproces met slechts een paar klikken stroomlijnde). Met domeinnaamregistreerders moet u een paar configuratiebewerkingen uitvoeren (it’iets meer werk).
 • Nadeel – Na het eerste gratis jaar moet u uw domeinnaam voor ongeveer $ 15-20 per jaar vernieuwen voor Wix en Squarespace en $ 19,95 met Weebly. Deze zijn exclusief privacyregistratie voor uw domeinnaam. Bij registrars voor domeinnamen is de jaarlijkse verlengingskosten meestal ongeveer $ 10 – $ 15. De ruil hier is dus een jaar gratis en in de daaropvolgende jaren iets duurder.
 • Nadeel – Als u van websitebouwer wilt wisselen, moet u uw domeinnaam overdragen uit uw oude websitebouwer. Dit moet worden gedaan omdat u de oude websitebouwer niet langer zult gebruiken. Gewoon een beetje administratiever, als je ooit van bouwer verandert.

Koop een domeinnaam via een domeinnaamregistrar:

 • Voordeel – Als u van websitebouwer wisselt, kunt u de domeinnaam behouden bij de domeinnaamregistrar en deze koppelen aan de nieuwe websitebouwer. Dit kan meestal binnen een dag worden gedaan. Het is dus niet nodig om het export- / importproces te doorlopen, wat technisch kan zijn en meestal een paar dagen duurt.
 • Voordeel – De jaarlijkse kosten zijn meestal goedkoper met een paar dollar per jaar.
 • Nadeel – Aangezien de domeinnaamregistrar zich buiten de webbuilder bevindt, is het koppelen van de domeinnaam een ​​beetje technischer en administratiever.

TIP VOOR EXPERTS: Als je een paar verschillende websites hebt, kun je overwegen om alle domeinnamen te registreren bij een domeinnaamregistreerder zoals GoDaddy of NameCheap. Het’Het is gewoon eenvoudiger om ze allemaal onder één dak te beheren, vooral als u verschillende websitebouwers gebruikt.

Ook heeft u de mogelijkheid om snel een domeinnaam te ontkoppelen en opnieuw te verbinden zonder het gedoe om deze van de ene websitebouwer naar de andere over te zetten. Het’is meer administratief gedoe en kan enkele dagen in beslag nemen.

9. Hebben domeinnamen met .com altijd de voorkeur?

Over het algemeen zijn we van mening dat mensen de voorkeur geven aan meer populaire Top Level Domains (“TLD”), zoals .com, .org, .net. Of zelfs TLD’s die landspecifiek zijn (zoals .ca voor Canada of .com.au voor Australië), wat goed is voor bedrijven die lokale klanten targeten.

Wij’heb gehoord dat sommige mensen sommige TLD’s, zoals .biz, wantrouwen omdat ze er wat oplichter uitzien. Maar uiteindelijk is het zo’s de website zelf dat’s oneerlijk en niet de structuur van de domeinnaam. Er is dus zeker een soort subjectieve bias die de voorkeur geeft aan typische TLD’s (zoals .com).

Een casestudy om te overwegen is dat Google een nieuw moederbedrijf heeft opgezet en de domeinnaam ABC.xyz heeft gebruikt voor het moederbedrijf. Dat doet het niet’eindigen niet op een .com, wat suggereert dat Google dat niet doet’Het heeft niet echt vooroordelen tegen niet .com-domeinnamen.

Dus don’Denk niet te lang na over dit selectieproces. Probeer de domeinnaam te matchen met uw bedrijfsnaam, omdat dit helpt bij branding.

TIP VOOR EXPERTS: Als je bedrijf meer gevestigd is, overweeg dan om je domeinnaam in alle TLD’s te registreren (of zoveel als je kunt vinden).

Als uw bedrijfsnaam bijvoorbeeld ABCDE.com is, probeer u dan te registreren voor de andere TLD’s (zoals ABCDE.net, ABCDE.org, enz.). Het idee is dat je dat niet doet’u wilt niet dat iemand anders die domeinnamen registreert om uw merk online te beschermen.

Wat als een concurrent ABCDE.org heeft geregistreerd? Dit zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een soort merkverwarring. Dus het’Het is geen slecht idee om van tevoren voorzorgsmaatregelen te nemen.

Ja het’is een beetje financiële verplichting op jaarbasis, maar het’is de investering meer dan waard, vooral wanneer uw bedrijf een beetje meer gevestigde waarde krijgt.

10. Moet ik mijn persoonlijke informatie beschermen met privéregistratie?

Wist je dat iedereen het eigendom en de contactgegevens van een domeinnaamhouder kan opzoeken door WHOIS te gebruiken?

Dus als je sterk het gevoel hebt dat je dat niet doet’Als u niet wilt dat uw contactgegevens openbaar worden gemaakt, bieden de meeste domeinnaamregistreerders u de mogelijkheid om uw domeinnaam privé te registreren, zodat uw contactgegevens worden afgeschermd voor openbare ogen..

De registratiekosten voor privacy variëren. Maar over het algemeen wel’s ongeveer $ 10 – $ 15 per jaar.

Andere nuttige bronnen

Als je wat meer nuttige bronnen wilt, zodat je wat meer vertrouwd raakt met domeinnamen en hoe ze werken, zijn hier een paar aanbevolen sites:

 • Zoekmachine Journal
 • Moz

Enkele van onze andere nuttige discussies over het bouwen van websites:

Heeft u vragen of opmerkingen?

Vond deze gids nuttig?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me